- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
U nás máme 4 markety známých značek, ale brambory ve všech stojí za prd. Největší šok jsme teď zažili, když jsme "z nouze" koupili brambory ve vietnamském obchodě. Byly totiž 100x lepší.
Jinak k vaření - ve slupce jsou fajn, ale ať se slupkou nebo bez - bezkonkurenční je vaření v páře. Už je neděláme jinak. V případě loupání a krájení tak činíme do mísy s osolenou vodou, pak slijeme a přesypeme do pater parního hrnce. Za 25 minut se může jíst. Chuť i barva jsou nezaměnitelné. Pokud nemáte parní hrnec, otestujte si malou dávku v hrnci s trochou vody a pařáčkem na knedle - druhý den začnete shánět parní hrnec.
Správně se píše "branbor". Zatímco "brambor" je název pro topinambur, který se lidově rozšířil i na označení pozdějších zemáků.
brambopry SE neprodávají, to někteří slepci SI je kupují ...
Umyté brambory jsou určeny k rychlé spotřebě - cca 4-6 dnů. Z toho si řetězec uloupne pár dnů na distribuci. Takže brambory v igelitu z obchodu by měl zákazník dostat obratem do hrnce. Doma už nemají ležet.
A důvod umývání? Lépe se prodávají a pak, řetězce požadují zboží, které nešpiní košíky, vozíky a pásy na pokladnách.
Nerozumím tomu hlídání délky klíčků. Klíček odebere hlíze živiny a kolem klíčku je solanin. Takže by se měl klíček řádně vykrojit. Jenže, podle mě, dojde standardně při mytí jen k odstranění klíčků. Tedy brambory normálně naklíčily, jde jen o to, že zákazník o tom nemá vědět. Tedy, nemá ani co vykrajovat. Hezké jsou rady pěstitelů, naklíčené brambory už nekonzumovat. Pamatuji, že na vojně jsme odstraňovali klíčky dlouhé desítky centimetrů a brambory šly pak do jídelny. Dnes jsou snad lepší odrůdy, co mají mít i méně solaninu. Ale na neklíčivost brambor bych si nevsadil ani pětník.
A pokud jde o to ostrouhání 2-3 mm. Co na to říkají "americké brambory"? Fakt je to speciální odrůda bez solaninu? Odhaduji, že v české hospodě použijí první slušnou bramboru, co jim přijde pod ruku. Aneb, náš zákazník, náš pán. Když to Češi jedí...
"Umyté brambory jsou určeny k rychlé spotřebě - cca 4-6 dnů."
Jsem bramborový. Předloni jsem koupil dva pytle po 25kg "špinavých" brambor, mají prý dlouho vydržet. Po 3 týdnech dobře uskladněných a přebraných z nich kapalo a smrděly.
Zároveň umyté jsem měl taky 2x25kg a jelikož jsem sám, vydržely krásné, tvrdé 3 měsíce, než z nich byly bramborové placky.
Takže raději kupuji čisté.
No já nevím, já si pamatuju, že brambory nabrala bába z přepravky plechovou lopatkou, s tou to hodila na nedigitální váhu a přesypala do vlastní silonky či jiné vhodné tašky, bo na krámě žádný neměli. A když viděla shnilou, tak ji hodila do koše. Jo ale co nevím je, kolik to tenkrát stálo.
...50 haléřů 1 kg na uskladnění - rohlíčky 90 haléřů ...
Nejhorší jsou ty "rané" z dovozu Itálie. Bílé, které se dříve dávaly jen na krmení prasatům. Nyní se u nich tyčí velkolepé cedule s velkolepou cenovkou. Klasické, žluté, drobnější rané brambory, tak chutné s cibulkou, nevidno ...
No tak já nevím, rané v listopadu?
Nejsem zemědělec, ale na se školou jsem na vybírání brambor chodil. Měli by si to všichni kritici jít zkusit, pak by možná mluvili jinak a jedna dvě brambory v balení by jim nevadily. Dnes dělají vše stroje a ty to asi špatně rozeznávají.
No a jaký jsou teda nejlepší ? Naklíčené, zelené nebo nahnilé ? Čert aby se v tom vyznal.....
Nejlepší jsou naklíčené, zelené a neoloupané. U takových máte jistotu, že dostanete nejvyšší možnou dávku solaninu.
Nějvětší hláškou je, když se zjistilo, že nejlahodnější je uvařená brambora ve šlupce :o)) Jinak, kdo vaří brambory na více způsobů ví, že záleží na velikosti nakrájených kousků (menší se vaří kratší dobu a jsou chutnější). Taky jestli sůl, nebo jak to někdo trapně zabíjí kmínem, ale jak už tu zaznělo brambora ve slupce, je brambora ve šlupce :o)