- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
platky lososa jedine na snidani nebo lehkou veceri
Je to delikatesa na chut, ne se s tim nacpat...
Jsem zhýralý.
Kupují jen lososy z lovu z ticháče (takto zmrzlé) a za cenu okolo 100 za půl kila. Uzenáči lákají, ale a) bojkotuji Norge, a b) jsou předražení.
Když mi jazyk omotá krk a dožaduje se uzenáče, musím do Makra koupit uzenáče z volného lovu. Tak to holt chodí.
Chodim do Billy (mam ji blizko), uznene lososy lakaji, ale je to fakt predrazene
Uzeny losos ke svatecni veceri? To je sranda, ze? Jinak losos je jedina velka ryba s nizkym obsahem rtuti, takze toto zjisteni skutecne neni neocekavane. Pro vice informaci hledejte: Mercury Calculator. Lososi pestovani na farmach obvykle obsahuji slusnou davku antibiotik a jsou krmeni napriklad zbytky z kurat. Jedina mozna volba je proto losos divoky. Losos uzeny casto obsahuje velike mnozstvi soli a jen malo produktu je mene solenych. Ke zdravemu jidlu tedy losos uzeny byt i divoky jiste nepatri.
...co je na tom divného? Já si dávám před polévkou předkrm, někdy tatarák z čerstvého lososa, nebo toust s uzeným lososem. Je to prostě rybí večer
Nevím jak test, ale uzený losos je jedna z nejpředraženějších potravin na trhu.
Pritom je jednoduche si je vyudit, tedy pokud mate udirnu.my jsme koupili elektrickou a musim ji doporucit, je lepsi nezli na plyn. Ta priprava je jednoducha, jen se kousky salmona daji pres noc do hnedeho cukru se soli Koshler v pomeru 1:3, nekdo 1:4. Pridam cesnek. To vse promicham a zasypy celou davku k deni. Dat do lednice pres noc. Cukr se soli zkapalni . rano pak kousku pod vodou omyji a necham schnout asi 2 hodiny v chladu. Pak posypu mletym na hrubo peprem. Lze pouzit ruzne koreni jak ma kdo rad. Ja pouzivam jen pepr a ten cesnek. Pak udime asi 3 hodiny pri teplote 200 F. Tady i kdyz je to primo u Pacifiku je uzeny losos tez drahy, proto si ho udi kazdy sam a hodne lidi i ulovi.Vetsinou ma jedna ryba tak 15-18 kg.
Ale tak třeba by mohl Láďa Hruška někde najít recept na levného domácího uzeného lososa:
....
- koupíme dvě kila slevněného pangase v akci
- z cukru vyrobíme karamel jako barvivo, přidáme vymačkanou šťávu z nastrouhané mrkve
- dále potřebujeme 30 gramů jedlé sody
....
... od originálního norského to nerozezná ani expert
:)
To je drsny ten Lada Hruska, jsem se nasmal u tohodle ale nejedl bych to
Málo ty lososy krmili Kantaxantinem. Proto nejsou tak "hezcí".
Vzhled lososa je čistě regionální záležitostí (obdobně jako barva vajec z velkochovů atd):
V některých zemích preferují červenější barvu, jinde světlejší:
"Dnes je většina lososů chováno. To se děje ve velkých sítích v klidných vodách (fjordy, zátoky) nebo v nádržích na pevnině. Nejvíce chovných lososů pochází z Norska, Skotska, Islandu, Aljašky a Chile. Tito lososi jsou vykrmeni hlavně rybí potravou. Ta neobsahuje krevety, proto lososi zůstávají bílí. Zákazníci ovšem nechtějí bílého lososa i přes to, že chuť je stejná. Z tohoto důvodu je do krmiva pro lososi přidáván astaxanthin. Ve většině případů je astaxanthin vyráběn chemicky; alternativou je jeho vytažení z rozdrcených krevet. Jinou možností je použití sušených červených kvasinek, které poskytují stejné barvivo. Nicméně syntetická směs je levnější."
http://www.food-info.net/cz/qa/qa-fp4.htm
"Změnilo se i složení krmiva. Už se do něj nepřidávají masokostní, ale pouze rybí moučky, rybí tuk, obiloviny, minerální látky, vitaminy a přírodní barviva. I ta byla omezena na nezbytné množství, bez karotenů by však maso farmového lososa nemělo typickou lososovou barvu, kterou v moři získává ze své přirozené potravy -ze skořápek korýšů.
Vetsina lososu pochazi z Norska. Norske veci nekupujeme, protoze je to fasisticky stat, kde kradou deti.
Skotský losos do konce roku nebude. Aljašský byl naposled v červenci...Nenu na výběr.
Lisily se," a to i cenou "!!! Nejak se to musi zdramatizovat:).