Diskuze

Ti, kteří si hlídají kalorie, budou mít jednodušší výběr potravin

Přichází nejzásadnější změna v označování potravin od vstupu Česka do EU. Část nových pravidel platí od 13. prosince, část začne platit 1. ledna. Na potravinách bude například povinně uvedeno, jakou mají energetickou hodnotu a kolik je v nich tuků, cukrů, bílkovin a soli.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Myslím že je to dobře,  ale proč proboha nemůžou uvést třeba na oleji obsah omega 3 to mi hlava nebere

0 2
možnosti

Opet vitezstvi etatistu nad zdravym rozumem :-( Nebo snad ma nekdo z predkladatelu ci schvalovatelu tohoto nesmyslu v rukou studii o nefunkcnosti aktualniho stavu a dopadech zavedeni teto regulace? Sem s ni!

0 0
možnosti
Foto

J15i62ř51í 51E75r78b10e14n

29. 12. 2014 19:13

Davide, Vy se na zdejších diskusích projevujete jako zastánce zcela volného trhu s minimem regulací. Nic proti tomu, i když by mě zajímal i Váš pohled například na emisní limity a zda byste raději žil ve svobodně zamořovaném životním prostředí, v jakém jsme tu měli tu čest být koncem 70. let ;-)

Jenže volný trh funguje jen tehdy, pokud má zákazník svobodný výběr díky dostatečnému množství informací. A potraviny jsou docela závažné téma vzhledem k tomu, co vše mohou obsahovat. Zákazník se díky jednoznačně uváděnému složení výrobku může sám svobodně rozhodnout, zda si koupí to či ono.

Dokud taková regulace neexistuje, tak vedle sebe můžete mít chemií nadopovaný šunt za X korun a kvalitní výrobek o polovinu dražší, ale když nedáte spotřebiteli informaci o složení a tedy o kvalitě, tak každý sáhne po tom levnějším nevěda, že je to šunt! Vždyť je to základ pravicového smýšlení, že se kupuje to, co je výhodnější - a jak chcete posoudit výhodnost, když se nemůžete rozhodnout podle kvality? Nevím jak Vy, ale já si obsah potraviny raději nejdříve přečtu, než abych to pak odhadoval podle toho, jaké zdravotní problémy mi způsobila...

0 1
možnosti

Super, hlavně to povinné označení sacharidů a z toho cukrů!!! Kolikrát to tam schválně není..8-o

0 0
možnosti
Foto

J80i63ř35í 84E28r28b63e75n

29. 12. 2014 19:03

Pardon, trosky mých desítky let starých školních znalostí mi napovídají, že sacharidy jsou složité cukry a tudíž cukrů je v sacharidech 100 %. ;-)

Obráceně to být nemusí, sacharidů může být v celkovém objemu cukrů minimum a zbytek může tvořit například rychlocukr první pomoci, tj. fruktóza a glukóza...

0 0
možnosti

Lidé prý málo čtou , tak se alespoň ke čtení vrátí. ;-D

0 0
možnosti

Tohle je velice správné, asi poprvé uznávám, že je k něčemu EU ...

10 3
možnosti

1) je to pitomost

2) některé zajímavé údaje se nebudou smět uvádět - takže opak informovanosti

1 1
možnosti

Aspoň že grafici budou mít co žrát

0 4
možnosti
Foto

J41i74ř17í 54E67r45b24e16n

29. 12. 2014 11:26

Ti mají co žrát už dnes. Pokud má někdo v portfoliu 30-50 druhů výrobků s celotištěným obalem, tak už má na jejich podobu vyčleněné celé oddělení. Ostatně podoba těch obalů se už teď mění co chvíli, aby se na nich mohli pochlubit těmi "partnery českého biatlonu", "XXL balení" atd.

0 0
možnosti