Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Test vlašských salátů: jsou plné chemie a z nejlevnějších surovin

Vlašské saláty jsou narvané stabilizátory a konzervanty. Ukázal to test MF DNES. Všech dvanáct vzorků obsahovalo takzvaná éčka. Jen jeden salát byl vyroben ze salámu gothaj. Jinak šlo veskrze o nejlevnější výrobní salámy z drůbežích separátů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

E91d80u18a20r73d 39H45e42j35l80e94k 8896666490306

Drdo,drdo ty jsi taky opravdu hloupí pomlouvačRv

0/0
10.3.2015 8:15

K95a50r85e97l 97D39r69d41a 6473255447629

O svátcích jsem mapoval historii ruského salátu. Vznikl v Moskvě jako vyhlášená lahůdka. Původně se jmenuje salát Olivier. Prý šlo nejprve o zeleninovou a vajíčkovou ozdobu servírované zvěřiny, která se neměla jíst. Jenže Rusové vše spatlali dohromady. Tak Olivier nelenil a propříště vymyslel skutečný salát, aby předešel společenskému faux pas. Šlo o masový salát z nejkvalitnějších surovin.

  Pak přišel mezi chudý lid a převládly brambory a zelenina. Nakonec bolševik kvalitní suroviny zcela zrušil. Takže vznikl bramborový salát s uzeninou. "Bolševická hrůza".

  V této podobě se s legionáři po první světové dostal do Československa. Říkáme mu bramborový či vlašský a zcela tajíme, že jíme notně nevydařený ruský salát.

  Evropa ho zná pod názvy Olivier, ruský či vlašský.

  Rozdílný je bramborový salát německý. Je k dostání v LIDLu. Jde jen o brambory s majonézou, jogurtem či zakysanou smetanou. V jižních zemích se dělá s olejem. V Rakousku a Bavorsku se dělá bramborový salát i teplý.

0/0
25.1.2015 23:42

K62a60r53e62l 64D55r53d39a 6923925727379

Místo salámu patří do vlašáku kaviár, křepelky, hovězí maso nebo ryby. Za první republiky byl slavný vlašský salát se sledi.

0/0
25.1.2015 23:46

M91i31c45h63a82l 21M77i26l30l82e46r 9576352569862

do tradicniho vlasaku patri sunkovy salam

0/0
26.1.2015 4:12

K97a51r93e20l 22D44r68d13a 6933205467419

Nepatří. To už je ústup z kvalitních surovin. Linka dával šunku od kosti.

  "Když bylo v roce 1948 lahůdkářství Aloise Linky znárodněno a funkcionáři národního podniku Pramen se snažili získat rodinný recept na vlašský salát, Marie Linková výrobní tajemství hrdinně bránila. Tak se stalo, že prodejny zaplavily napodobeniny: pochoutkový salát se salámem a vlašský salát s bramborami."

0/0
26.1.2015 10:50

M36i16c95h66a40l 94M42i67l14l45e95r 9146552929972

to je pred dobou, kdy jsem dostal moznost prvne ochutnat vlasak.

0/0
26.1.2015 11:13

M98i78c48h74a45l 44M71i16l81l67e46r 9856382509372

prvni republiku a jeji salaty ani cukrarny jsem bohuzel nezazil;-)

0/0
26.1.2015 4:20

K35a50r48e51l 73D31r20d46a 6153305297609

"Osmdesátiletý pán hrdě ukazuje černobílé fotky z roku 1927, kdy lahůdkové králoství rodu Linků zažívalo svou zlatou éru... Jít k Linkům na vlašský salát, to bylo stejně modní, jako jít dnes k Pohlreichovi na hovězí líčka..."

  "Nikdy jsme do "vlašáku" nedávali žádnou cibuli, je moc aromatická a přebije ostatní chutě." Zapomeňte i na šunkový salám nebo fádní brambory. Podle Rudolfa Linky do pravého vlašského salátu patří pouze kvalitní na nudličky nakrájená pražská šunka od kosti. Příjemně dráždivou chuť vnese kyselá rybička. "Na sledě ale pozor, toho musíte dát opravdu málo, jen na chuť", radí. Základem úspěchu jsou jablka, která salátu dodají svěžest. Přísady se promíchají s domácí majonézou a salát se podává dobře vychlazený."

  RECEPT NA PRAVÝ VLAŠSKÝ SALÁT PODLE RUDOLFA LINKY :

Na 1 kg salátu: 350 g jablek, 50 g sledě, 100 g hrášku z konzervy, 100 g mrkve (může být také z konzervy), 150 g např. pražské šunky od kosti, 100 g kyselé okurky, 150 g majonézy, sůl, pepř.

  Postup: Jablíčka oloupejte a spolu se zeleninou nakrájejte na malé kostičky. Přidejte nudličky šunky, hrášek a malinké kousíčky sledě. Důkladně promíchejte v míse s majonézou, přidejte trochu soli a pepře. Nechte dobře vychladit a pár hodin odležet."

http://www.kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=6899&Itemid=34

0/0
26.1.2015 11:06

M29i67c55h61a51l 17M98i71l98l48e26r 9476412579662

mozna je to tradice, ale osobne bych slede a sunku do stejneho salatu nikdy nemichal.

0/0
26.1.2015 11:19

M31i30c95h32a35l 85M46i98l20l75e15r 9646722579392

PS hrasek ani mrkev z konzerv take nedavam. Mrkev si uvarim ze syrove do dostatecne stupne mekkosti a hrasek ze zmrazeneho.

Konzervovane jsou na moji chut prilis mekke.

0/0
26.1.2015 11:20

K95a10r23e33l 34D11r61d48a 6843655707939

Někdy to s těmi jablky zkusím, mě překvapuje, že se lze obejít bez brambor. V závodce často užijí zmrazenou směs hrášek/mrkev a zatlučou to cibulí. Tak tomu bych se rád vyhnul. Hrášek bych dal z konzervy. Ale my děláme na Vánoce bramborový salát, kde je hodně kořenové zeleniny, jablka na chuť a žádný hrášek. Nedáváme už roky uzeninu. Zkusil bych dát nově maso. ;-)

0/0
26.1.2015 11:33

M75i83c43h49a79l 74M82i92l98l72e71r 9616392989702

u nas je zmrazeny hrasek velmi kvalitni, lepsi nez cokoliv z konzervy, nejspis proto, ze ho zmrazuji rychle po sklizni.

Navic mame druh zvany "baby peas". coz je mlady hrasek, mensi velikosti a do salatu skvostny.

0/0
26.1.2015 11:57

M32i35c65h70a10l 60M33i43l61l74e82r 9276702309162

cibuli do bramboroveho ani vlasskeho salatu zasadne nedavam, prilis ostra chut. Nanejvys salotky a to jeste jen ty velmi tenke stonky, mlade vyhonky. Do bramboroveho salatu nedavam zadnou uzeninu, protoze nedavala moje babicka, jejiz recept pouzivam. Na kysele okurky jsem velmi vybiravy a snazim se doma vzdy mit v zasobe par sklenic znojemskych (Nova) z dovozu.

0/0
26.1.2015 12:01

K71a97r34e34l 97D23r54d14a 6203885887249

Bohužel, i to je spíš již jen šizená pozdější "socialistická" verze. Doporučuji pátrat v Moskvě. Je to moskevská lahůdka a Rusové tradici udržují. Olivierovi recept ukradl jakýsi Ivan Ivanov a začal pak publikovat "stoličnyj salat", resp. "moskevský salát". Dík tomu se recept rozšířil po celém světě.

  Tradiční "vlašák" tehdy obsahoval: tetřevy, raky, brambory, okurky, hlávkový salát, aspik, kapary, olivy a majonézu. Suroviny se navíc proměňovaly podle sezóny.

  Teprve v bolševickém Rusku došlo na salám, vejce a hrášek. ;-)

0/0
26.1.2015 11:21

P89a26v34e40l 40O35d37r88a85z55i66l 6984709497270

Vyhlášená lahůdka Olivier, která se neměla jíst.

Škoda, Drdo, že si ty vaše fantasmagorie odporují hned v prvních třech větách...

0/0
26.1.2015 12:20

K72a48r28e51l 49D41r34d88a 6533905187919

Reagujete trapně, tak jako vždy.... Popsal jsem to patrně kostrbatě. A co jako? Je tam něco věcně špatně, co stojí za komentář? Máte potřebu z toho něco popřít? Dal jste si vůbec práci si o tom něco přečíst, než jste sem flusl svoji slinu? :-P

0/0
26.1.2015 13:19

K98a34r11e40l 71D85r16d28a 6323715857689

Na odkazu pana Millera níže chybí jedna informace. Lahůdky šly v Česku do kopru okamžikem, kdy si obchodní řetězce zvolily za kmenové výrobce "svých lahůdek" "šizuňky" z Moravy. I o tom jsou 90. léta po sametu. Aneb kdo byl tehdy z výrobců ochoten přejít na výrobní salám a ládovat chemii do všech zákazníků v Česku? Moraváci.

  V tomto duchu byste mohl diskusi pohledem z Brna skutečně upřesnit. :-P

0/0
26.1.2015 13:26

P37a53v94e75l 41O71d95r45a21z67i87l 6144489487700

Ano, to rád upřesním. Píšete PŘÍŠERNÉ fantasmagorie.

0/0
27.1.2015 10:00

K51a50r97e82l 89D97r11d47a 6443945467739

To jsme se posunuli vpřed, jen co je pravda. Zpravidla po Vašich zásadních výhradách končíme na tom, že jen máte dlouhé vedení. Rozporujte, co jsem napsal.

0/0
27.1.2015 12:20

P10e46t48r 86S10v61o21b32o27d68a 8484308264460

Co to je tady za komentaře. Typu. To je jasný všude sou éčka i vitamín C je vlastně Ečko atp. Není přeci lepší informovat o kvalitě salátu a samozřejmě zmínit, že jsou v tom Ečka ač neškodné (zatím), tak tam prostě jsou. Tedy, že to je vyrobeno z nekavlitních surovin a ty Éčka tam musí byt aby ten salát přežil cestu od výroby do supermarkety, je na zapř.  Co má jako napsat? Že jsou zdravý? To snad asi ne, že.

0/0
25.1.2015 9:30

M22i26c67h61a14l 94M60i28l27l23e82r 9336242279852

tady jsem nasel zajimavy clanek o vlasaku a jeho tradicich

http://www.jaktak.cz/jak-udelat-vlassky-salat-pravy-vlasak-recept.html

+3/0
24.1.2015 4:48

K54a22r84e42l 70D57r10d25a 6303235147129

Je tam hlavně popsán konec dobrého vlašského salátu v polovině 90. let. Vše doplněno originálním receptem na "socialistický" vlašák.

0/0
25.1.2015 23:18

M98i83c50h88a85l 59M72i38l62l27e28r 9576342579412

vzhledem k tomu, ze v Cesku neziji uz nejakych 45 let a jezdimtam cas od casu pouze na navstevu, nemohu dost dobre posoudit rozdily mezi 60. lety a nasledujicimi dekadami do konce tisicileti. Za mych mladych let jsem mel vlasak rad a obvykle ho mival jednou tydne v delikatesu k obedu s rohlikem, kdyz jsem nesel do skolni jidelny na obed mezi dopolednim a odpolednim vyucovanim.  Co ale znovu jezdim pom letech do Ceska na navstevu, hromadne vyrabene salaty me nelakaji tak, jako za meho mladi.

0/0
26.1.2015 4:19

K83a44r90e48l 42D93r19d43a 6453335137409

Dobrý vlašský salát "našeho mládí" skončil s nástupem obchodních řetězců a zánikem mléčných lahůdek. To je ta polovina 90. let. Krátce po sametu třeba na Chodově v Sypu (vyhlášený český porevoluční supermarket) dělali vlašský salát se šunkovým salámem. Prodavač nadšeně vykládal, jak teď vybudujeme svobodný kapitalismus. ;-D

  Následně Syp zkrachoval a byl odkoupen nadnárodní konkurencí. Padly české normy, patrně aby sem mohli zahraniční řetězce a jejich praktiky. České salámy a uzeniny šly s masokostními náhražkami do kopru jako celek. Než se to naučili maskovat chemií, tak roky smrděly po zkaženém mase. Nějaký ten šunkový salám se nedal v Česku vzít 10-15 let do pusy. A místo salátů se u nás prodává to, co je v testu. Nechápu, že to někdo kupuje. Je to absolutně nepoživatelné.

  Měkké salámy se začaly u nás opět vylepšovat tak poslední 2 roky. Gothaj se dá už opět sehnat v kvalitě z 80. let. Začíná se objevovat turistický salám (zatím hrozná bída). Obchodní řetězce pokrok v tomto směru tvrdě brzdí. Pořád jen záplava odpadků.

  Bramborový salát zkouší v Česku KFC! Docela obstojný, ale plno Eček.

0/0
26.1.2015 11:54

D91a98n40i35e90l 55S94c44h97n13i19t79z33e40r 5751964671626

Chybí mi tu srovnání s Německem, Rakouskem, mám na mysli cenu a kvalitu.

0/0
24.1.2015 2:48

J21i13ř18í 40H81o66r95á65k 6722286643910

Nenosím sebou příruční laboratoř, ale několikrát jsem si pěkně naběhl. Jakési mazlavé lepkavé svinstvo, končící okamžitě v odpadu, mělo společného jmenovatele: Varmuža Hodonín. Nejsem fajnovka, ale tohle se prostě nedá.

+4/0
23.1.2015 20:24

O12t55o 91S50t39r91á38n23s86k65ý 1341260168925

Asi ano. Ale zkuste si zajít do jeho prodejny v Hodoníně. Vynikající rybí saláty i další. Ale ne ve vaničkách, pouze vážené, přímo z výrobny. Vlašák z posledních let opravdu není k pozření. Možná tak po týdenním půstu a ještě s odporem. Ale výdrž v teple má obdivuhodnou. Když jsem to dal doma psovi, tak se odvrátil. A to sežere všechno, z ruky i kyselou okurku... :-)

0/0
27.1.2015 7:25

M87a95r13t44i89n 98R63u22z91i37c42k33a 1462298316817

Odborníci saláty podrobili také mikrobiologické analýze některých patogenů, testovala se například přítomnost salmonely nebo listerie.

Bodejd, neprezili by tam...

+3/0
23.1.2015 18:26

J25a22r76d12a 47B45r61a68b48e72n50e75c 1220814209786

až zase budete mít někdo tendenci zastávat se soukromých podnikatelů, jací že to jsou chudáci a jak je stát bere na hůl, vzpomeňte si třeba na výrobce těchto "lahůdek"

+4/−1
23.1.2015 11:04

S27y93l11v71a 48Š65p35o76r95k97o20v12á 9506759790464

Gothaj je nejhnusnější salám na trhu a cokoliv kuřecího je lepší... a všem kritikům "chemie" v potravinách doporučuji tenhle článek: http://neviditelnypes.lidovky.cz/media-ecka-c7y-/p_spolecnost.aspx?c=A150121_110805_p_spolecnost_wag

+1/−11
22.1.2015 9:50

M84o53n42i86k96a 83R20o71l82l35o42v51á 5623112536535

To ale nesmí být gothaj za 5kč 100g.Kvalitní gothaj je dobrý,umíte si představit jako salám s cibulí a octem cokoli kuřecího?

+9/0
22.1.2015 11:29

S63y90l57v34a 47Š20p12o97r28k75o40v98á 9796359900514

no vzhledem k tomu, že žádný salám s cibulí a octem jsem v životě nejedla, tak si to opravdu představti nedovedu ;-D (navíc gothaj je všude v obchodech nejlevnější salám)

0/−13
22.1.2015 11:59

S74y40l72v70a 15Š39p42o41r49k68o83v50á 9816249140234

ovšem utopenci z kuřecích buřtíků (což je asi ta obdoba salámu s octem) jsou skvělé

+2/−7
22.1.2015 12:00

P71e77t60r 86K73o36m92í31n61e83k 3629597732179

To snad nemyslíte vážně... kuřecí separát srovnáváte s kvalitním špekáčkem, ze kterého by měl imho utopenec být? LOL

+11/0
22.1.2015 15:44

S73y63l59v11a 51Š82p75o61r11k87o60v83á 9626419790694

každému chutná něco jiného...mě se dělá zle z kusů špeku (tedy on to špek není, bývají to většinou tučné odřezky z kůže), které jsou ve "špekáčku" - i v tom "kvalitním"

+1/−5
22.1.2015 15:48

E66v77a 17R56a57n96d20o86v37á 9135612229832

Musím se přidat,kuřecí špekáčky z Penny jsou na utopence nejlepší.Zkoušela jsem i od soukromého  řezníka,není to ono ;-D a vůbec mě nevadí,že se vám to nelíbí.;-D Navíc dnes ani za 110 Kč špekáček není kvalitní  8-o

+1/−2
22.1.2015 17:46

V41e13r48o20n86i83k31a 90V17e17s40e58l22á 7765187134973

Ja mam ruzne upravy kurete rada, ale zrovna kureci uzeniny nekupuju, takovy kureci salam je jiste namlety z tzv. separatu...

+4/0
22.1.2015 12:49

S74y90l42v11a 10Š98p27o92r46k17o85v52á 9546939840644

tak si zkuste zjistit, z čeho je gothaj... jediný rozdíl je v tom, že místo separátu z kuřecího je tam separát z vepřového ;-D

0/−5
22.1.2015 13:01

F74r73a84n98t70i78š10e76k 30P56o89l32í35v66k89a 8131555781908

Separát z vepřového? Jste normální?  8-o

To je asi tak něco podobného jako stelné kuře ;-D

+1/0
22.1.2015 16:42

S84y14l79v42a 37Š57p76o85r83k31o72v24á 9696339720684

tak si zjistěte, co to je "masný separát" ;-D... dělá se totiž nejen z drubežího masa, ale vzniká tak, že řezník po porážce odřeže kvalitní maso a to, co u kosti zbyde, strčí do stroje, který z něj odstraní zbytek šlach a drobné kosti.

0/0
23.1.2015 11:50

E31v23a 27R43a98n26d56o11v38á 9295272259252

Separáty se používaly i před revolucí ;-D není to nic nového ;-D

+1/−1
22.1.2015 17:51

P59e94t29r 29H37á94j60e28k 4940932241664

cokoliv kuřecího... dobrou chuť u zahuštěného povařeného kuřecího separátu.

Gothaj, stejně jako jakýkoliv jiný výrobek se dá udělat pořádně, nebo levně...

+1/0
23.1.2015 11:43

S98y66l48v72a 78Š13p48o13r92k74o42v32á 9156319620894

ano, pořádně se udělat cokoliv (i to kuřecí uzenina) - ale v jakémkoliv řeznictví (u hypermaretech nemluvě), je gothaj ten nejlevnější salám... a aby mohl být nejlevnější, musí být dělán právě z nějakého separátu - a je úplně jedno, jestli je vepřový nebo kuřecí

0/−2
23.1.2015 11:49

M61o98n37i40k30a 84R54o11l55l97o53v72á 5763492116855

Rozhodně je chutnější i zdravější si saláty a pomazánky dělat doma,než brát kupované.

+8/0
22.1.2015 7:50

V31á81c80l31a62v 86V71á30v60r75a 5526809901797

Vlašský a rybí saláty si dělám sám. (Tady v Americe se nedělají, zato se děljí jiné)

Hrášek, šunku, cibuli, okurku pokrájím, přidám hořčici,majonézu a pár kapek Worchestru, pepř, solí šetřit, šunka je dost slaná,

Chuťově nemá konkurenci.

Totéž rybí salát z kuselých ryb.

Tu nejlacinější šunku co tu je, snídala naše návštěva z Liberce. Podle nich se pro podobnou šunku musí u nich do Německa. Plátkové sýry jako Swiss, a jemu podobné (samozřejmě dělané z čerstvého mléka), vůbec v Liberci neexistují. A chléb mimochodem taky Swiss z Yalahy na Floridě, z německé pekárny...pomazaný máslovou pomazánkou která oproti Rama je nebe a dudy..a na to ten soukromý vlašák...

A pochválit saláty za to, že se v nich nenašly bakterie, tak to je síla. Republiko česká pojď mi zase navrhnout jestli se nechci vrátit. Že mi dá stát i 50,000 Kč a místo k bydlení. Bože za co?

+1/−2
22.1.2015 4:39

P25a43v30e27l 95O88d71r60a76z46i66l 6204419577280

Kdo vám nabídl, abyste se vrátil? Že bych mu šel vysvětlit, že lidi jako vy je potřeba držet co nejdál. A ty trouby z Liberce jste si tam měl nechat.

+9/−4
22.1.2015 11:00

F93r12a46n75t88i59š38e80k 60H13o39r27á56k 2182679976824

Hmm - nějak jsem nepochopil, proč srovnáváte chleba namazaný máslovou pomazánkou a chleba namazaný Ramou.

Máslová pomazánka (předpokládám) obsahuje máslo, zatímco Rama nemá s máslem vůbec nic společného.... To je podobné, jako srovnávat jablka a hrušky.....

+1/0
24.1.2015 19:39

V79e94r32o11n90i84k69a 85V52e11s63e84l42á 7895357934833

Ja v tech kupovanych salatech vzdy citim nejakou pachut, kterou nedokazu popsat. Obcas se da nejaky bramborovy. Vlasak nekupuju, ale nekdy si na navsteve dam chlebicek s kupovanym vlasakem. Proste nechapu, co ta divna chut je.

+1/0
21.1.2015 15:30

V92á64c21l32a72v 84V23á96v53r38a 5456599901107

Bramborový salát je o kvalitě brambor. Pokud jsou staré..napůl shnilé, nemůže bramborový salát vonět.

+1/0
22.1.2015 4:41

T72r16a49i63k32o 89T30r20u31h51l53a86r 9678529210743

...laskve si zerte, co je vam polibosti, az budete pod zemi, tak tem nahore to bude BURT!;-D

0/0
21.1.2015 13:06







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.