Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Test vlašských salátů: jsou plné chemie a z nejlevnějších surovin

Vlašské saláty jsou narvané stabilizátory a konzervanty. Ukázal to test MF DNES. Všech dvanáct vzorků obsahovalo takzvaná éčka. Jen jeden salát byl vyroben ze salámu gothaj. Jinak šlo veskrze o nejlevnější výrobní salámy z drůbežích separátů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

E10d48u95a45r55d 12H50e85j23l18e14k 8796546200326

Drdo,drdo ty jsi taky opravdu hloupí pomlouvačRv

0/0
10.3.2015 8:15

K76a71r30e96l 52D43r72d58a 6543405617619

O svátcích jsem mapoval historii ruského salátu. Vznikl v Moskvě jako vyhlášená lahůdka. Původně se jmenuje salát Olivier. Prý šlo nejprve o zeleninovou a vajíčkovou ozdobu servírované zvěřiny, která se neměla jíst. Jenže Rusové vše spatlali dohromady. Tak Olivier nelenil a propříště vymyslel skutečný salát, aby předešel společenskému faux pas. Šlo o masový salát z nejkvalitnějších surovin.

  Pak přišel mezi chudý lid a převládly brambory a zelenina. Nakonec bolševik kvalitní suroviny zcela zrušil. Takže vznikl bramborový salát s uzeninou. "Bolševická hrůza".

  V této podobě se s legionáři po první světové dostal do Československa. Říkáme mu bramborový či vlašský a zcela tajíme, že jíme notně nevydařený ruský salát.

  Evropa ho zná pod názvy Olivier, ruský či vlašský.

  Rozdílný je bramborový salát německý. Je k dostání v LIDLu. Jde jen o brambory s majonézou, jogurtem či zakysanou smetanou. V jižních zemích se dělá s olejem. V Rakousku a Bavorsku se dělá bramborový salát i teplý.

0/0
25.1.2015 23:42

K35a65r91e16l 67D52r42d17a 6503385757919

Místo salámu patří do vlašáku kaviár, křepelky, hovězí maso nebo ryby. Za první republiky byl slavný vlašský salát se sledi.

0/0
25.1.2015 23:46

M13i34c85h46a95l 23M71i41l52l61e69r 9236372349222

do tradicniho vlasaku patri sunkovy salam

0/0
26.1.2015 4:12

K59a83r88e29l 58D54r65d70a 6823625137689

Nepatří. To už je ústup z kvalitních surovin. Linka dával šunku od kosti.

  "Když bylo v roce 1948 lahůdkářství Aloise Linky znárodněno a funkcionáři národního podniku Pramen se snažili získat rodinný recept na vlašský salát, Marie Linková výrobní tajemství hrdinně bránila. Tak se stalo, že prodejny zaplavily napodobeniny: pochoutkový salát se salámem a vlašský salát s bramborami."

0/0
26.1.2015 10:50

M28i40c58h50a24l 13M55i93l45l51e16r 9666942349202

to je pred dobou, kdy jsem dostal moznost prvne ochutnat vlasak.

0/0
26.1.2015 11:13

M52i39c16h36a98l 10M35i93l72l57e73r 9626192159302

prvni republiku a jeji salaty ani cukrarny jsem bohuzel nezazil;-)

0/0
26.1.2015 4:20

K45a22r72e81l 86D95r27d10a 6623975177779

"Osmdesátiletý pán hrdě ukazuje černobílé fotky z roku 1927, kdy lahůdkové králoství rodu Linků zažívalo svou zlatou éru... Jít k Linkům na vlašský salát, to bylo stejně modní, jako jít dnes k Pohlreichovi na hovězí líčka..."

  "Nikdy jsme do "vlašáku" nedávali žádnou cibuli, je moc aromatická a přebije ostatní chutě." Zapomeňte i na šunkový salám nebo fádní brambory. Podle Rudolfa Linky do pravého vlašského salátu patří pouze kvalitní na nudličky nakrájená pražská šunka od kosti. Příjemně dráždivou chuť vnese kyselá rybička. "Na sledě ale pozor, toho musíte dát opravdu málo, jen na chuť", radí. Základem úspěchu jsou jablka, která salátu dodají svěžest. Přísady se promíchají s domácí majonézou a salát se podává dobře vychlazený."

  RECEPT NA PRAVÝ VLAŠSKÝ SALÁT PODLE RUDOLFA LINKY :

Na 1 kg salátu: 350 g jablek, 50 g sledě, 100 g hrášku z konzervy, 100 g mrkve (může být také z konzervy), 150 g např. pražské šunky od kosti, 100 g kyselé okurky, 150 g majonézy, sůl, pepř.

  Postup: Jablíčka oloupejte a spolu se zeleninou nakrájejte na malé kostičky. Přidejte nudličky šunky, hrášek a malinké kousíčky sledě. Důkladně promíchejte v míse s majonézou, přidejte trochu soli a pepře. Nechte dobře vychladit a pár hodin odležet."

http://www.kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=6899&Itemid=34

0/0
26.1.2015 11:06

M22i40c75h36a13l 67M92i45l85l92e49r 9506462889252

mozna je to tradice, ale osobne bych slede a sunku do stejneho salatu nikdy nemichal.

0/0
26.1.2015 11:19

M39i56c94h58a21l 46M69i52l20l18e98r 9476372859942

PS hrasek ani mrkev z konzerv take nedavam. Mrkev si uvarim ze syrove do dostatecne stupne mekkosti a hrasek ze zmrazeneho.

Konzervovane jsou na moji chut prilis mekke.

0/0
26.1.2015 11:20

K35a48r37e74l 91D88r46d32a 6673765297379

Někdy to s těmi jablky zkusím, mě překvapuje, že se lze obejít bez brambor. V závodce často užijí zmrazenou směs hrášek/mrkev a zatlučou to cibulí. Tak tomu bych se rád vyhnul. Hrášek bych dal z konzervy. Ale my děláme na Vánoce bramborový salát, kde je hodně kořenové zeleniny, jablka na chuť a žádný hrášek. Nedáváme už roky uzeninu. Zkusil bych dát nově maso. ;-)

0/0
26.1.2015 11:33

M93i55c76h62a72l 81M77i30l36l74e23r 9966512879642

u nas je zmrazeny hrasek velmi kvalitni, lepsi nez cokoliv z konzervy, nejspis proto, ze ho zmrazuji rychle po sklizni.

Navic mame druh zvany "baby peas". coz je mlady hrasek, mensi velikosti a do salatu skvostny.

0/0
26.1.2015 11:57

M91i19c73h58a63l 41M45i73l54l18e73r 9986732249762

cibuli do bramboroveho ani vlasskeho salatu zasadne nedavam, prilis ostra chut. Nanejvys salotky a to jeste jen ty velmi tenke stonky, mlade vyhonky. Do bramboroveho salatu nedavam zadnou uzeninu, protoze nedavala moje babicka, jejiz recept pouzivam. Na kysele okurky jsem velmi vybiravy a snazim se doma vzdy mit v zasobe par sklenic znojemskych (Nova) z dovozu.

0/0
26.1.2015 12:01

K62a57r62e77l 15D36r55d63a 6903765547839

Bohužel, i to je spíš již jen šizená pozdější "socialistická" verze. Doporučuji pátrat v Moskvě. Je to moskevská lahůdka a Rusové tradici udržují. Olivierovi recept ukradl jakýsi Ivan Ivanov a začal pak publikovat "stoličnyj salat", resp. "moskevský salát". Dík tomu se recept rozšířil po celém světě.

  Tradiční "vlašák" tehdy obsahoval: tetřevy, raky, brambory, okurky, hlávkový salát, aspik, kapary, olivy a majonézu. Suroviny se navíc proměňovaly podle sezóny.

  Teprve v bolševickém Rusku došlo na salám, vejce a hrášek. ;-)

0/0
26.1.2015 11:21

P77a23v64e73l 71O30d50r97a39z59i22l 6134759397590

Vyhlášená lahůdka Olivier, která se neměla jíst.

Škoda, Drdo, že si ty vaše fantasmagorie odporují hned v prvních třech větách...

0/0
26.1.2015 12:20

K81a76r55e90l 87D61r49d92a 6133965187689

Reagujete trapně, tak jako vždy.... Popsal jsem to patrně kostrbatě. A co jako? Je tam něco věcně špatně, co stojí za komentář? Máte potřebu z toho něco popřít? Dal jste si vůbec práci si o tom něco přečíst, než jste sem flusl svoji slinu? :-P

0/0
26.1.2015 13:19

K55a56r28e12l 14D39r19d27a 6113775897569

Na odkazu pana Millera níže chybí jedna informace. Lahůdky šly v Česku do kopru okamžikem, kdy si obchodní řetězce zvolily za kmenové výrobce "svých lahůdek" "šizuňky" z Moravy. I o tom jsou 90. léta po sametu. Aneb kdo byl tehdy z výrobců ochoten přejít na výrobní salám a ládovat chemii do všech zákazníků v Česku? Moraváci.

  V tomto duchu byste mohl diskusi pohledem z Brna skutečně upřesnit. :-P

0/0
26.1.2015 13:26

P41a81v17e15l 36O88d92r10a69z64i16l 6474429557670

Ano, to rád upřesním. Píšete PŘÍŠERNÉ fantasmagorie.

0/0
27.1.2015 10:00

K90a62r96e25l 30D94r78d58a 6903505797699

To jsme se posunuli vpřed, jen co je pravda. Zpravidla po Vašich zásadních výhradách končíme na tom, že jen máte dlouhé vedení. Rozporujte, co jsem napsal.

0/0
27.1.2015 12:20

P19e56t98r 35S57v20o67b25o14d36a 8914428794640

Co to je tady za komentaře. Typu. To je jasný všude sou éčka i vitamín C je vlastně Ečko atp. Není přeci lepší informovat o kvalitě salátu a samozřejmě zmínit, že jsou v tom Ečka ač neškodné (zatím), tak tam prostě jsou. Tedy, že to je vyrobeno z nekavlitních surovin a ty Éčka tam musí byt aby ten salát přežil cestu od výroby do supermarkety, je na zapř.  Co má jako napsat? Že jsou zdravý? To snad asi ne, že.

0/0
25.1.2015 9:30

M72i21c76h51a51l 30M57i64l35l50e93r 9906392319162

tady jsem nasel zajimavy clanek o vlasaku a jeho tradicich

http://www.jaktak.cz/jak-udelat-vlassky-salat-pravy-vlasak-recept.html

+3/0
24.1.2015 4:48

K61a60r22e73l 14D61r84d28a 6313525947679

Je tam hlavně popsán konec dobrého vlašského salátu v polovině 90. let. Vše doplněno originálním receptem na "socialistický" vlašák.

0/0
25.1.2015 23:18

M65i72c97h24a65l 95M83i20l33l27e48r 9936612559852

vzhledem k tomu, ze v Cesku neziji uz nejakych 45 let a jezdimtam cas od casu pouze na navstevu, nemohu dost dobre posoudit rozdily mezi 60. lety a nasledujicimi dekadami do konce tisicileti. Za mych mladych let jsem mel vlasak rad a obvykle ho mival jednou tydne v delikatesu k obedu s rohlikem, kdyz jsem nesel do skolni jidelny na obed mezi dopolednim a odpolednim vyucovanim.  Co ale znovu jezdim pom letech do Ceska na navstevu, hromadne vyrabene salaty me nelakaji tak, jako za meho mladi.

0/0
26.1.2015 4:19

K26a50r26e44l 52D64r20d32a 6983285227719

Dobrý vlašský salát "našeho mládí" skončil s nástupem obchodních řetězců a zánikem mléčných lahůdek. To je ta polovina 90. let. Krátce po sametu třeba na Chodově v Sypu (vyhlášený český porevoluční supermarket) dělali vlašský salát se šunkovým salámem. Prodavač nadšeně vykládal, jak teď vybudujeme svobodný kapitalismus. ;-D

  Následně Syp zkrachoval a byl odkoupen nadnárodní konkurencí. Padly české normy, patrně aby sem mohli zahraniční řetězce a jejich praktiky. České salámy a uzeniny šly s masokostními náhražkami do kopru jako celek. Než se to naučili maskovat chemií, tak roky smrděly po zkaženém mase. Nějaký ten šunkový salám se nedal v Česku vzít 10-15 let do pusy. A místo salátů se u nás prodává to, co je v testu. Nechápu, že to někdo kupuje. Je to absolutně nepoživatelné.

  Měkké salámy se začaly u nás opět vylepšovat tak poslední 2 roky. Gothaj se dá už opět sehnat v kvalitě z 80. let. Začíná se objevovat turistický salám (zatím hrozná bída). Obchodní řetězce pokrok v tomto směru tvrdě brzdí. Pořád jen záplava odpadků.

  Bramborový salát zkouší v Česku KFC! Docela obstojný, ale plno Eček.

0/0
26.1.2015 11:54

D39a67n63i66e83l 82S58c30h53n16i65t74z21e44r 5691814201466

Chybí mi tu srovnání s Německem, Rakouskem, mám na mysli cenu a kvalitu.

0/0
24.1.2015 2:48

J26i54ř86í 48H42o78r39á30k 6302566593450

Nenosím sebou příruční laboratoř, ale několikrát jsem si pěkně naběhl. Jakési mazlavé lepkavé svinstvo, končící okamžitě v odpadu, mělo společného jmenovatele: Varmuža Hodonín. Nejsem fajnovka, ale tohle se prostě nedá.

+4/0
23.1.2015 20:24

O31t57o 39S41t26r16á56n83s14k53ý 1381290978545

Asi ano. Ale zkuste si zajít do jeho prodejny v Hodoníně. Vynikající rybí saláty i další. Ale ne ve vaničkách, pouze vážené, přímo z výrobny. Vlašák z posledních let opravdu není k pozření. Možná tak po týdenním půstu a ještě s odporem. Ale výdrž v teple má obdivuhodnou. Když jsem to dal doma psovi, tak se odvrátil. A to sežere všechno, z ruky i kyselou okurku... :-)

0/0
27.1.2015 7:25

M87a96r64t10i25n 46R28u90z91i17c11k97a 1422828656647

Odborníci saláty podrobili také mikrobiologické analýze některých patogenů, testovala se například přítomnost salmonely nebo listerie.

Bodejd, neprezili by tam...

+3/0
23.1.2015 18:26

J21a17r18d27a 29B39r50a65b17e71n23e18c 1100834409706

až zase budete mít někdo tendenci zastávat se soukromých podnikatelů, jací že to jsou chudáci a jak je stát bere na hůl, vzpomeňte si třeba na výrobce těchto "lahůdek"

+4/−1
23.1.2015 11:04

S57y83l66v37a 15Š78p11o51r98k85o47v52á 9266759800884

Gothaj je nejhnusnější salám na trhu a cokoliv kuřecího je lepší... a všem kritikům "chemie" v potravinách doporučuji tenhle článek: http://neviditelnypes.lidovky.cz/media-ecka-c7y-/p_spolecnost.aspx?c=A150121_110805_p_spolecnost_wag

+1/−11
22.1.2015 9:50

M96o64n20i28k14a 65R88o88l56l43o31v64á 5913442406335

To ale nesmí být gothaj za 5kč 100g.Kvalitní gothaj je dobrý,umíte si představit jako salám s cibulí a octem cokoli kuřecího?

+9/0
22.1.2015 11:29

S63y75l67v93a 58Š15p78o90r38k23o96v41á 9226469720874

no vzhledem k tomu, že žádný salám s cibulí a octem jsem v životě nejedla, tak si to opravdu představti nedovedu ;-D (navíc gothaj je všude v obchodech nejlevnější salám)

0/−13
22.1.2015 11:59

S45y63l27v92a 10Š76p57o90r94k77o79v70á 9576469590634

ovšem utopenci z kuřecích buřtíků (což je asi ta obdoba salámu s octem) jsou skvělé

+2/−7
22.1.2015 12:00

P54e24t88r 49K18o85m40í90n84e28k 3889907672569

To snad nemyslíte vážně... kuřecí separát srovnáváte s kvalitním špekáčkem, ze kterého by měl imho utopenec být? LOL

+11/0
22.1.2015 15:44

S98y79l34v18a 43Š90p62o42r86k96o57v33á 9786599330354

každému chutná něco jiného...mě se dělá zle z kusů špeku (tedy on to špek není, bývají to většinou tučné odřezky z kůže), které jsou ve "špekáčku" - i v tom "kvalitním"

+1/−5
22.1.2015 15:48

E12v31a 41R86a59n66d76o83v96á 9375342699782

Musím se přidat,kuřecí špekáčky z Penny jsou na utopence nejlepší.Zkoušela jsem i od soukromého  řezníka,není to ono ;-D a vůbec mě nevadí,že se vám to nelíbí.;-D Navíc dnes ani za 110 Kč špekáček není kvalitní  8-o

+1/−2
22.1.2015 17:46

V54e25r20o80n70i22k89a 72V97e53s80e80l65á 7315317334283

Ja mam ruzne upravy kurete rada, ale zrovna kureci uzeniny nekupuju, takovy kureci salam je jiste namlety z tzv. separatu...

+4/0
22.1.2015 12:49

S25y59l71v88a 41Š87p43o71r60k61o82v47á 9676359390314

tak si zkuste zjistit, z čeho je gothaj... jediný rozdíl je v tom, že místo separátu z kuřecího je tam separát z vepřového ;-D

0/−5
22.1.2015 13:01

F39r38a10n30t90i66š39e32k 83P86o32l68í19v28k28a 8931745461148

Separát z vepřového? Jste normální?  8-o

To je asi tak něco podobného jako stelné kuře ;-D

+1/0
22.1.2015 16:42

S82y97l50v62a 79Š45p92o58r34k47o79v82á 9766679510104

tak si zjistěte, co to je "masný separát" ;-D... dělá se totiž nejen z drubežího masa, ale vzniká tak, že řezník po porážce odřeže kvalitní maso a to, co u kosti zbyde, strčí do stroje, který z něj odstraní zbytek šlach a drobné kosti.

0/0
23.1.2015 11:50

E63v75a 59R21a20n62d12o55v37á 9595852479902

Separáty se používaly i před revolucí ;-D není to nic nového ;-D

+1/−1
22.1.2015 17:51

P65e22t57r 50H88á41j50e27k 4550512271214

cokoliv kuřecího... dobrou chuť u zahuštěného povařeného kuřecího separátu.

Gothaj, stejně jako jakýkoliv jiný výrobek se dá udělat pořádně, nebo levně...

+1/0
23.1.2015 11:43

S68y63l40v79a 39Š75p59o16r14k37o96v38á 9376569490254

ano, pořádně se udělat cokoliv (i to kuřecí uzenina) - ale v jakémkoliv řeznictví (u hypermaretech nemluvě), je gothaj ten nejlevnější salám... a aby mohl být nejlevnější, musí být dělán právě z nějakého separátu - a je úplně jedno, jestli je vepřový nebo kuřecí

0/−2
23.1.2015 11:49

M40o80n90i74k17a 51R65o29l92l26o50v23á 5223682166675

Rozhodně je chutnější i zdravější si saláty a pomazánky dělat doma,než brát kupované.

+8/0
22.1.2015 7:50

V75á46c49l49a71v 64V80á97v26r10a 5896979451547

Vlašský a rybí saláty si dělám sám. (Tady v Americe se nedělají, zato se děljí jiné)

Hrášek, šunku, cibuli, okurku pokrájím, přidám hořčici,majonézu a pár kapek Worchestru, pepř, solí šetřit, šunka je dost slaná,

Chuťově nemá konkurenci.

Totéž rybí salát z kuselých ryb.

Tu nejlacinější šunku co tu je, snídala naše návštěva z Liberce. Podle nich se pro podobnou šunku musí u nich do Německa. Plátkové sýry jako Swiss, a jemu podobné (samozřejmě dělané z čerstvého mléka), vůbec v Liberci neexistují. A chléb mimochodem taky Swiss z Yalahy na Floridě, z německé pekárny...pomazaný máslovou pomazánkou která oproti Rama je nebe a dudy..a na to ten soukromý vlašák...

A pochválit saláty za to, že se v nich nenašly bakterie, tak to je síla. Republiko česká pojď mi zase navrhnout jestli se nechci vrátit. Že mi dá stát i 50,000 Kč a místo k bydlení. Bože za co?

+1/−2
22.1.2015 4:39

P46a69v58e86l 74O85d86r36a96z49i90l 6224629247980

Kdo vám nabídl, abyste se vrátil? Že bych mu šel vysvětlit, že lidi jako vy je potřeba držet co nejdál. A ty trouby z Liberce jste si tam měl nechat.

+9/−4
22.1.2015 11:00

F82r19a63n38t69i29š16e10k 23H59o20r80á51k 2462379746964

Hmm - nějak jsem nepochopil, proč srovnáváte chleba namazaný máslovou pomazánkou a chleba namazaný Ramou.

Máslová pomazánka (předpokládám) obsahuje máslo, zatímco Rama nemá s máslem vůbec nic společného.... To je podobné, jako srovnávat jablka a hrušky.....

+1/0
24.1.2015 19:39

V39e26r89o21n12i75k26a 19V54e60s12e82l77á 7295917134513

Ja v tech kupovanych salatech vzdy citim nejakou pachut, kterou nedokazu popsat. Obcas se da nejaky bramborovy. Vlasak nekupuju, ale nekdy si na navsteve dam chlebicek s kupovanym vlasakem. Proste nechapu, co ta divna chut je.

+1/0
21.1.2015 15:30

V92á32c69l89a34v 49V83á13v55r96a 5876529681967

Bramborový salát je o kvalitě brambor. Pokud jsou staré..napůl shnilé, nemůže bramborový salát vonět.

+1/0
22.1.2015 4:41

T49r66a81i49k32o 25T40r59u62h60l54a25r 9698419400143

...laskve si zerte, co je vam polibosti, az budete pod zemi, tak tem nahore to bude BURT!;-D

0/0
21.1.2015 13:06





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.