Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Test vlašských salátů: jsou plné chemie a z nejlevnějších surovin

Vlašské saláty jsou narvané stabilizátory a konzervanty. Ukázal to test MF DNES. Všech dvanáct vzorků obsahovalo takzvaná éčka. Jen jeden salát byl vyroben ze salámu gothaj. Jinak šlo veskrze o nejlevnější výrobní salámy z drůbežích separátů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

E95d32u57a78r79d 79H60e30j87l90e93k 8696346300646

Drdo,drdo ty jsi taky opravdu hloupí pomlouvačRv

0/0
10.3.2015 8:15

K69a91r53e39l 69D44r75d85a 6713215797509

O svátcích jsem mapoval historii ruského salátu. Vznikl v Moskvě jako vyhlášená lahůdka. Původně se jmenuje salát Olivier. Prý šlo nejprve o zeleninovou a vajíčkovou ozdobu servírované zvěřiny, která se neměla jíst. Jenže Rusové vše spatlali dohromady. Tak Olivier nelenil a propříště vymyslel skutečný salát, aby předešel společenskému faux pas. Šlo o masový salát z nejkvalitnějších surovin.

  Pak přišel mezi chudý lid a převládly brambory a zelenina. Nakonec bolševik kvalitní suroviny zcela zrušil. Takže vznikl bramborový salát s uzeninou. "Bolševická hrůza".

  V této podobě se s legionáři po první světové dostal do Československa. Říkáme mu bramborový či vlašský a zcela tajíme, že jíme notně nevydařený ruský salát.

  Evropa ho zná pod názvy Olivier, ruský či vlašský.

  Rozdílný je bramborový salát německý. Je k dostání v LIDLu. Jde jen o brambory s majonézou, jogurtem či zakysanou smetanou. V jižních zemích se dělá s olejem. V Rakousku a Bavorsku se dělá bramborový salát i teplý.

0/0
25.1.2015 23:42

K92a86r52e10l 94D76r82d23a 6793905447489

Místo salámu patří do vlašáku kaviár, křepelky, hovězí maso nebo ryby. Za první republiky byl slavný vlašský salát se sledi.

0/0
25.1.2015 23:46

M10i25c24h72a88l 14M14i77l81l34e18r 9736372949752

do tradicniho vlasaku patri sunkovy salam

0/0
26.1.2015 4:12

K56a60r55e70l 17D67r10d20a 6373115487939

Nepatří. To už je ústup z kvalitních surovin. Linka dával šunku od kosti.

  "Když bylo v roce 1948 lahůdkářství Aloise Linky znárodněno a funkcionáři národního podniku Pramen se snažili získat rodinný recept na vlašský salát, Marie Linková výrobní tajemství hrdinně bránila. Tak se stalo, že prodejny zaplavily napodobeniny: pochoutkový salát se salámem a vlašský salát s bramborami."

0/0
26.1.2015 10:50

M73i56c46h51a89l 11M19i90l69l29e61r 9236822179742

to je pred dobou, kdy jsem dostal moznost prvne ochutnat vlasak.

0/0
26.1.2015 11:13

M71i20c61h43a35l 67M80i16l65l28e44r 9726412419242

prvni republiku a jeji salaty ani cukrarny jsem bohuzel nezazil;-)

0/0
26.1.2015 4:20

K13a44r86e65l 20D13r35d87a 6663835367849

"Osmdesátiletý pán hrdě ukazuje černobílé fotky z roku 1927, kdy lahůdkové králoství rodu Linků zažívalo svou zlatou éru... Jít k Linkům na vlašský salát, to bylo stejně modní, jako jít dnes k Pohlreichovi na hovězí líčka..."

  "Nikdy jsme do "vlašáku" nedávali žádnou cibuli, je moc aromatická a přebije ostatní chutě." Zapomeňte i na šunkový salám nebo fádní brambory. Podle Rudolfa Linky do pravého vlašského salátu patří pouze kvalitní na nudličky nakrájená pražská šunka od kosti. Příjemně dráždivou chuť vnese kyselá rybička. "Na sledě ale pozor, toho musíte dát opravdu málo, jen na chuť", radí. Základem úspěchu jsou jablka, která salátu dodají svěžest. Přísady se promíchají s domácí majonézou a salát se podává dobře vychlazený."

  RECEPT NA PRAVÝ VLAŠSKÝ SALÁT PODLE RUDOLFA LINKY :

Na 1 kg salátu: 350 g jablek, 50 g sledě, 100 g hrášku z konzervy, 100 g mrkve (může být také z konzervy), 150 g např. pražské šunky od kosti, 100 g kyselé okurky, 150 g majonézy, sůl, pepř.

  Postup: Jablíčka oloupejte a spolu se zeleninou nakrájejte na malé kostičky. Přidejte nudličky šunky, hrášek a malinké kousíčky sledě. Důkladně promíchejte v míse s majonézou, přidejte trochu soli a pepře. Nechte dobře vychladit a pár hodin odležet."

http://www.kudlanka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=6899&Itemid=34

0/0
26.1.2015 11:06

M84i86c41h93a56l 33M60i34l48l27e49r 9146672169752

mozna je to tradice, ale osobne bych slede a sunku do stejneho salatu nikdy nemichal.

0/0
26.1.2015 11:19

M40i84c70h66a45l 59M37i14l57l77e94r 9506642679842

PS hrasek ani mrkev z konzerv take nedavam. Mrkev si uvarim ze syrove do dostatecne stupne mekkosti a hrasek ze zmrazeneho.

Konzervovane jsou na moji chut prilis mekke.

0/0
26.1.2015 11:20

K73a76r50e41l 94D30r78d86a 6503255177809

Někdy to s těmi jablky zkusím, mě překvapuje, že se lze obejít bez brambor. V závodce často užijí zmrazenou směs hrášek/mrkev a zatlučou to cibulí. Tak tomu bych se rád vyhnul. Hrášek bych dal z konzervy. Ale my děláme na Vánoce bramborový salát, kde je hodně kořenové zeleniny, jablka na chuť a žádný hrášek. Nedáváme už roky uzeninu. Zkusil bych dát nově maso. ;-)

0/0
26.1.2015 11:33

M89i64c27h47a61l 51M96i58l57l81e23r 9696492359582

u nas je zmrazeny hrasek velmi kvalitni, lepsi nez cokoliv z konzervy, nejspis proto, ze ho zmrazuji rychle po sklizni.

Navic mame druh zvany "baby peas". coz je mlady hrasek, mensi velikosti a do salatu skvostny.

0/0
26.1.2015 11:57

M36i45c78h38a19l 68M79i42l75l37e26r 9746792199152

cibuli do bramboroveho ani vlasskeho salatu zasadne nedavam, prilis ostra chut. Nanejvys salotky a to jeste jen ty velmi tenke stonky, mlade vyhonky. Do bramboroveho salatu nedavam zadnou uzeninu, protoze nedavala moje babicka, jejiz recept pouzivam. Na kysele okurky jsem velmi vybiravy a snazim se doma vzdy mit v zasobe par sklenic znojemskych (Nova) z dovozu.

0/0
26.1.2015 12:01

K82a25r29e51l 56D24r91d60a 6563885227709

Bohužel, i to je spíš již jen šizená pozdější "socialistická" verze. Doporučuji pátrat v Moskvě. Je to moskevská lahůdka a Rusové tradici udržují. Olivierovi recept ukradl jakýsi Ivan Ivanov a začal pak publikovat "stoličnyj salat", resp. "moskevský salát". Dík tomu se recept rozšířil po celém světě.

  Tradiční "vlašák" tehdy obsahoval: tetřevy, raky, brambory, okurky, hlávkový salát, aspik, kapary, olivy a majonézu. Suroviny se navíc proměňovaly podle sezóny.

  Teprve v bolševickém Rusku došlo na salám, vejce a hrášek. ;-)

0/0
26.1.2015 11:21

P35a25v93e37l 70O55d94r30a59z14i46l 6774709307830

Vyhlášená lahůdka Olivier, která se neměla jíst.

Škoda, Drdo, že si ty vaše fantasmagorie odporují hned v prvních třech větách...

0/0
26.1.2015 12:20

K84a71r33e35l 31D78r47d75a 6403535297829

Reagujete trapně, tak jako vždy.... Popsal jsem to patrně kostrbatě. A co jako? Je tam něco věcně špatně, co stojí za komentář? Máte potřebu z toho něco popřít? Dal jste si vůbec práci si o tom něco přečíst, než jste sem flusl svoji slinu? :-P

0/0
26.1.2015 13:19

K12a22r52e27l 80D30r55d19a 6163595427889

Na odkazu pana Millera níže chybí jedna informace. Lahůdky šly v Česku do kopru okamžikem, kdy si obchodní řetězce zvolily za kmenové výrobce "svých lahůdek" "šizuňky" z Moravy. I o tom jsou 90. léta po sametu. Aneb kdo byl tehdy z výrobců ochoten přejít na výrobní salám a ládovat chemii do všech zákazníků v Česku? Moraváci.

  V tomto duchu byste mohl diskusi pohledem z Brna skutečně upřesnit. :-P

0/0
26.1.2015 13:26

P13a33v23e84l 33O21d81r73a84z92i18l 6744849647860

Ano, to rád upřesním. Píšete PŘÍŠERNÉ fantasmagorie.

0/0
27.1.2015 10:00

K48a55r76e28l 95D27r35d22a 6273465607299

To jsme se posunuli vpřed, jen co je pravda. Zpravidla po Vašich zásadních výhradách končíme na tom, že jen máte dlouhé vedení. Rozporujte, co jsem napsal.

0/0
27.1.2015 12:20

P95e50t74r 73S77v21o90b45o27d54a 8344898174410

Co to je tady za komentaře. Typu. To je jasný všude sou éčka i vitamín C je vlastně Ečko atp. Není přeci lepší informovat o kvalitě salátu a samozřejmě zmínit, že jsou v tom Ečka ač neškodné (zatím), tak tam prostě jsou. Tedy, že to je vyrobeno z nekavlitních surovin a ty Éčka tam musí byt aby ten salát přežil cestu od výroby do supermarkety, je na zapř.  Co má jako napsat? Že jsou zdravý? To snad asi ne, že.

0/0
25.1.2015 9:30

M47i19c27h29a44l 51M95i65l67l70e60r 9816232919842

tady jsem nasel zajimavy clanek o vlasaku a jeho tradicich

http://www.jaktak.cz/jak-udelat-vlassky-salat-pravy-vlasak-recept.html

+3/0
24.1.2015 4:48

K97a11r67e85l 59D62r76d44a 6283435967729

Je tam hlavně popsán konec dobrého vlašského salátu v polovině 90. let. Vše doplněno originálním receptem na "socialistický" vlašák.

0/0
25.1.2015 23:18

M72i51c30h10a52l 38M88i85l87l13e10r 9276262769102

vzhledem k tomu, ze v Cesku neziji uz nejakych 45 let a jezdimtam cas od casu pouze na navstevu, nemohu dost dobre posoudit rozdily mezi 60. lety a nasledujicimi dekadami do konce tisicileti. Za mych mladych let jsem mel vlasak rad a obvykle ho mival jednou tydne v delikatesu k obedu s rohlikem, kdyz jsem nesel do skolni jidelny na obed mezi dopolednim a odpolednim vyucovanim.  Co ale znovu jezdim pom letech do Ceska na navstevu, hromadne vyrabene salaty me nelakaji tak, jako za meho mladi.

0/0
26.1.2015 4:19

K83a16r13e27l 39D76r52d41a 6563335327309

Dobrý vlašský salát "našeho mládí" skončil s nástupem obchodních řetězců a zánikem mléčných lahůdek. To je ta polovina 90. let. Krátce po sametu třeba na Chodově v Sypu (vyhlášený český porevoluční supermarket) dělali vlašský salát se šunkovým salámem. Prodavač nadšeně vykládal, jak teď vybudujeme svobodný kapitalismus. ;-D

  Následně Syp zkrachoval a byl odkoupen nadnárodní konkurencí. Padly české normy, patrně aby sem mohli zahraniční řetězce a jejich praktiky. České salámy a uzeniny šly s masokostními náhražkami do kopru jako celek. Než se to naučili maskovat chemií, tak roky smrděly po zkaženém mase. Nějaký ten šunkový salám se nedal v Česku vzít 10-15 let do pusy. A místo salátů se u nás prodává to, co je v testu. Nechápu, že to někdo kupuje. Je to absolutně nepoživatelné.

  Měkké salámy se začaly u nás opět vylepšovat tak poslední 2 roky. Gothaj se dá už opět sehnat v kvalitě z 80. let. Začíná se objevovat turistický salám (zatím hrozná bída). Obchodní řetězce pokrok v tomto směru tvrdě brzdí. Pořád jen záplava odpadků.

  Bramborový salát zkouší v Česku KFC! Docela obstojný, ale plno Eček.

0/0
26.1.2015 11:54

D80a83n41i81e11l 10S54c32h91n26i49t59z39e84r 5121984191976

Chybí mi tu srovnání s Německem, Rakouskem, mám na mysli cenu a kvalitu.

0/0
24.1.2015 2:48

J66i67ř43í 85H75o59r21á40k 6782436953970

Nenosím sebou příruční laboratoř, ale několikrát jsem si pěkně naběhl. Jakési mazlavé lepkavé svinstvo, končící okamžitě v odpadu, mělo společného jmenovatele: Varmuža Hodonín. Nejsem fajnovka, ale tohle se prostě nedá.

+4/0
23.1.2015 20:24

O87t53o 29S16t67r14á13n70s27k25ý 1251310778915

Asi ano. Ale zkuste si zajít do jeho prodejny v Hodoníně. Vynikající rybí saláty i další. Ale ne ve vaničkách, pouze vážené, přímo z výrobny. Vlašák z posledních let opravdu není k pozření. Možná tak po týdenním půstu a ještě s odporem. Ale výdrž v teple má obdivuhodnou. Když jsem to dal doma psovi, tak se odvrátil. A to sežere všechno, z ruky i kyselou okurku... :-)

0/0
27.1.2015 7:25

M88a62r67t10i91n 50R42u46z34i64c62k47a 1972648326887

Odborníci saláty podrobili také mikrobiologické analýze některých patogenů, testovala se například přítomnost salmonely nebo listerie.

Bodejd, neprezili by tam...

+3/0
23.1.2015 18:26

J69a74r87d94a 28B60r15a19b78e43n94e15c 1360494519276

až zase budete mít někdo tendenci zastávat se soukromých podnikatelů, jací že to jsou chudáci a jak je stát bere na hůl, vzpomeňte si třeba na výrobce těchto "lahůdek"

+4/−1
23.1.2015 11:04

S63y97l66v32a 76Š21p43o14r57k55o16v93á 9506159650154

Gothaj je nejhnusnější salám na trhu a cokoliv kuřecího je lepší... a všem kritikům "chemie" v potravinách doporučuji tenhle článek: http://neviditelnypes.lidovky.cz/media-ecka-c7y-/p_spolecnost.aspx?c=A150121_110805_p_spolecnost_wag

+1/−11
22.1.2015 9:50

M15o93n36i54k55a 88R95o70l11l61o89v22á 5163462406975

To ale nesmí být gothaj za 5kč 100g.Kvalitní gothaj je dobrý,umíte si představit jako salám s cibulí a octem cokoli kuřecího?

+9/0
22.1.2015 11:29

S24y20l29v43a 66Š64p66o92r63k53o90v69á 9156989250374

no vzhledem k tomu, že žádný salám s cibulí a octem jsem v životě nejedla, tak si to opravdu představti nedovedu ;-D (navíc gothaj je všude v obchodech nejlevnější salám)

0/−13
22.1.2015 11:59

S38y38l10v31a 54Š25p72o17r18k70o60v74á 9596539900514

ovšem utopenci z kuřecích buřtíků (což je asi ta obdoba salámu s octem) jsou skvělé

+2/−7
22.1.2015 12:00

P19e74t95r 36K94o45m70í48n39e68k 3619917452159

To snad nemyslíte vážně... kuřecí separát srovnáváte s kvalitním špekáčkem, ze kterého by měl imho utopenec být? LOL

+11/0
22.1.2015 15:44

S62y74l83v76a 17Š40p76o69r93k56o36v57á 9936159270144

každému chutná něco jiného...mě se dělá zle z kusů špeku (tedy on to špek není, bývají to většinou tučné odřezky z kůže), které jsou ve "špekáčku" - i v tom "kvalitním"

+1/−5
22.1.2015 15:48

E77v16a 73R11a44n29d66o11v88á 9445892449632

Musím se přidat,kuřecí špekáčky z Penny jsou na utopence nejlepší.Zkoušela jsem i od soukromého  řezníka,není to ono ;-D a vůbec mě nevadí,že se vám to nelíbí.;-D Navíc dnes ani za 110 Kč špekáček není kvalitní  8-o

+1/−2
22.1.2015 17:46

V87e44r15o80n10i39k55a 82V44e24s11e93l53á 7475457214843

Ja mam ruzne upravy kurete rada, ale zrovna kureci uzeniny nekupuju, takovy kureci salam je jiste namlety z tzv. separatu...

+4/0
22.1.2015 12:49

S38y54l48v17a 31Š91p54o93r87k98o44v41á 9136939910794

tak si zkuste zjistit, z čeho je gothaj... jediný rozdíl je v tom, že místo separátu z kuřecího je tam separát z vepřového ;-D

0/−5
22.1.2015 13:01

F36r37a59n78t77i66š31e33k 38P85o42l34í22v62k52a 8331145151198

Separát z vepřového? Jste normální?  8-o

To je asi tak něco podobného jako stelné kuře ;-D

+1/0
22.1.2015 16:42

S69y49l98v68a 25Š18p54o73r31k77o59v70á 9866739820824

tak si zjistěte, co to je "masný separát" ;-D... dělá se totiž nejen z drubežího masa, ale vzniká tak, že řezník po porážce odřeže kvalitní maso a to, co u kosti zbyde, strčí do stroje, který z něj odstraní zbytek šlach a drobné kosti.

0/0
23.1.2015 11:50

E25v47a 52R72a26n75d83o35v73á 9355332489172

Separáty se používaly i před revolucí ;-D není to nic nového ;-D

+1/−1
22.1.2015 17:51

P84e48t56r 36H44á33j40e22k 4530202951944

cokoliv kuřecího... dobrou chuť u zahuštěného povařeného kuřecího separátu.

Gothaj, stejně jako jakýkoliv jiný výrobek se dá udělat pořádně, nebo levně...

+1/0
23.1.2015 11:43

S81y27l34v60a 46Š23p98o72r83k38o41v41á 9316969330334

ano, pořádně se udělat cokoliv (i to kuřecí uzenina) - ale v jakémkoliv řeznictví (u hypermaretech nemluvě), je gothaj ten nejlevnější salám... a aby mohl být nejlevnější, musí být dělán právě z nějakého separátu - a je úplně jedno, jestli je vepřový nebo kuřecí

0/−2
23.1.2015 11:49

M83o88n43i29k50a 81R70o74l32l40o46v47á 5593242126935

Rozhodně je chutnější i zdravější si saláty a pomazánky dělat doma,než brát kupované.

+8/0
22.1.2015 7:50

V41á75c30l93a66v 11V23á87v19r49a 5436109191257

Vlašský a rybí saláty si dělám sám. (Tady v Americe se nedělají, zato se děljí jiné)

Hrášek, šunku, cibuli, okurku pokrájím, přidám hořčici,majonézu a pár kapek Worchestru, pepř, solí šetřit, šunka je dost slaná,

Chuťově nemá konkurenci.

Totéž rybí salát z kuselých ryb.

Tu nejlacinější šunku co tu je, snídala naše návštěva z Liberce. Podle nich se pro podobnou šunku musí u nich do Německa. Plátkové sýry jako Swiss, a jemu podobné (samozřejmě dělané z čerstvého mléka), vůbec v Liberci neexistují. A chléb mimochodem taky Swiss z Yalahy na Floridě, z německé pekárny...pomazaný máslovou pomazánkou která oproti Rama je nebe a dudy..a na to ten soukromý vlašák...

A pochválit saláty za to, že se v nich nenašly bakterie, tak to je síla. Republiko česká pojď mi zase navrhnout jestli se nechci vrátit. Že mi dá stát i 50,000 Kč a místo k bydlení. Bože za co?

+1/−2
22.1.2015 4:39

P94a22v35e17l 87O68d31r62a75z40i44l 6624859247820

Kdo vám nabídl, abyste se vrátil? Že bych mu šel vysvětlit, že lidi jako vy je potřeba držet co nejdál. A ty trouby z Liberce jste si tam měl nechat.

+9/−4
22.1.2015 11:00

F61r34a34n24t39i47š89e31k 12H39o27r86á30k 2402419426374

Hmm - nějak jsem nepochopil, proč srovnáváte chleba namazaný máslovou pomazánkou a chleba namazaný Ramou.

Máslová pomazánka (předpokládám) obsahuje máslo, zatímco Rama nemá s máslem vůbec nic společného.... To je podobné, jako srovnávat jablka a hrušky.....

+1/0
24.1.2015 19:39

V73e22r24o51n35i33k17a 23V34e19s23e54l62á 7325487374733

Ja v tech kupovanych salatech vzdy citim nejakou pachut, kterou nedokazu popsat. Obcas se da nejaky bramborovy. Vlasak nekupuju, ale nekdy si na navsteve dam chlebicek s kupovanym vlasakem. Proste nechapu, co ta divna chut je.

+1/0
21.1.2015 15:30

V35á87c19l74a94v 85V57á32v14r14a 5576519431427

Bramborový salát je o kvalitě brambor. Pokud jsou staré..napůl shnilé, nemůže bramborový salát vonět.

+1/0
22.1.2015 4:41

T44r97a12i35k21o 11T67r20u97h11l17a25r 9228799170573

...laskve si zerte, co je vam polibosti, az budete pod zemi, tak tem nahore to bude BURT!;-D

0/0
21.1.2015 13:06







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.