Diskuze

Test vlašských salátů: jsou plné chemie a z nejlevnějších surovin

Vlašské saláty jsou narvané stabilizátory a konzervanty. Ukázal to test MF DNES. Všech dvanáct vzorků obsahovalo takzvaná éčka. Jen jeden salát byl vyroben ze salámu gothaj. Jinak šlo veskrze o nejlevnější výrobní salámy z drůbežích separátů.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Drdo,drdo ty jsi taky opravdu hloupí pomlouvačRv

0 0
možnosti

K60a81r68e22l 97D60r32d46a

25. 1. 2015 23:42

O svátcích jsem mapoval historii ruského salátu. Vznikl v Moskvě jako vyhlášená lahůdka. Původně se jmenuje salát Olivier. Prý šlo nejprve o zeleninovou a vajíčkovou ozdobu servírované zvěřiny, která se neměla jíst. Jenže Rusové vše spatlali dohromady. Tak Olivier nelenil a propříště vymyslel skutečný salát, aby předešel společenskému faux pas. Šlo o masový salát z nejkvalitnějších surovin.

  Pak přišel mezi chudý lid a převládly brambory a zelenina. Nakonec bolševik kvalitní suroviny zcela zrušil. Takže vznikl bramborový salát s uzeninou. "Bolševická hrůza".

  V této podobě se s legionáři po první světové dostal do Československa. Říkáme mu bramborový či vlašský a zcela tajíme, že jíme notně nevydařený ruský salát.

  Evropa ho zná pod názvy Olivier, ruský či vlašský.

  Rozdílný je bramborový salát německý. Je k dostání v LIDLu. Jde jen o brambory s majonézou, jogurtem či zakysanou smetanou. V jižních zemích se dělá s olejem. V Rakousku a Bavorsku se dělá bramborový salát i teplý.

0 0
možnosti

K36a50r40e10l 37D10r95d71a

25. 1. 2015 23:46

Místo salámu patří do vlašáku kaviár, křepelky, hovězí maso nebo ryby. Za první republiky byl slavný vlašský salát se sledi.

0 0
možnosti

Co to je tady za komentaře. Typu. To je jasný všude sou éčka i vitamín C je vlastně Ečko atp. Není přeci lepší informovat o kvalitě salátu a samozřejmě zmínit, že jsou v tom Ečka ač neškodné (zatím), tak tam prostě jsou. Tedy, že to je vyrobeno z nekavlitních surovin a ty Éčka tam musí byt aby ten salát přežil cestu od výroby do supermarkety, je na zapř.  Co má jako napsat? Že jsou zdravý? To snad asi ne, že.

0 0
možnosti

K52a53r97e21l 87D45r36d10a

25. 1. 2015 23:18

Je tam hlavně popsán konec dobrého vlašského salátu v polovině 90. let. Vše doplněno originálním receptem na "socialistický" vlašák.

0 0
možnosti

Chybí mi tu srovnání s Německem, Rakouskem, mám na mysli cenu a kvalitu.

0 0
možnosti

J46i33ř70í 81H54o20r40á31k

23. 1. 2015 20:24

Nenosím sebou příruční laboratoř, ale několikrát jsem si pěkně naběhl. Jakési mazlavé lepkavé svinstvo, končící okamžitě v odpadu, mělo společného jmenovatele: Varmuža Hodonín. Nejsem fajnovka, ale tohle se prostě nedá.

4 0
možnosti

Asi ano. Ale zkuste si zajít do jeho prodejny v Hodoníně. Vynikající rybí saláty i další. Ale ne ve vaničkách, pouze vážené, přímo z výrobny. Vlašák z posledních let opravdu není k pozření. Možná tak po týdenním půstu a ještě s odporem. Ale výdrž v teple má obdivuhodnou. Když jsem to dal doma psovi, tak se odvrátil. A to sežere všechno, z ruky i kyselou okurku... :-)

0 0
možnosti

Odborníci saláty podrobili také mikrobiologické analýze některých patogenů, testovala se například přítomnost salmonely nebo listerie.

Bodejd, neprezili by tam...

3 0
možnosti

až zase budete mít někdo tendenci zastávat se soukromých podnikatelů, jací že to jsou chudáci a jak je stát bere na hůl, vzpomeňte si třeba na výrobce těchto "lahůdek"

4 1
možnosti

Gothaj je nejhnusnější salám na trhu a cokoliv kuřecího je lepší... a všem kritikům "chemie" v potravinách doporučuji tenhle článek: http://neviditelnypes.lidovky.cz/media-ecka-c7y-/p_spolecnost.aspx?c=A150121_110805_p_spolecnost_wag

1 11
možnosti

To ale nesmí být gothaj za 5kč 100g.Kvalitní gothaj je dobrý,umíte si představit jako salám s cibulí a octem cokoli kuřecího?

9 0
možnosti

Rozhodně je chutnější i zdravější si saláty a pomazánky dělat doma,než brát kupované.

8 0
možnosti