- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Drdo,drdo ty jsi taky opravdu hloupí pomlouvač
O svátcích jsem mapoval historii ruského salátu. Vznikl v Moskvě jako vyhlášená lahůdka. Původně se jmenuje salát Olivier. Prý šlo nejprve o zeleninovou a vajíčkovou ozdobu servírované zvěřiny, která se neměla jíst. Jenže Rusové vše spatlali dohromady. Tak Olivier nelenil a propříště vymyslel skutečný salát, aby předešel společenskému faux pas. Šlo o masový salát z nejkvalitnějších surovin.
Pak přišel mezi chudý lid a převládly brambory a zelenina. Nakonec bolševik kvalitní suroviny zcela zrušil. Takže vznikl bramborový salát s uzeninou. "Bolševická hrůza".
V této podobě se s legionáři po první světové dostal do Československa. Říkáme mu bramborový či vlašský a zcela tajíme, že jíme notně nevydařený ruský salát.
Evropa ho zná pod názvy Olivier, ruský či vlašský.
Rozdílný je bramborový salát německý. Je k dostání v LIDLu. Jde jen o brambory s majonézou, jogurtem či zakysanou smetanou. V jižních zemích se dělá s olejem. V Rakousku a Bavorsku se dělá bramborový salát i teplý.
Místo salámu patří do vlašáku kaviár, křepelky, hovězí maso nebo ryby. Za první republiky byl slavný vlašský salát se sledi.
Co to je tady za komentaře. Typu. To je jasný všude sou éčka i vitamín C je vlastně Ečko atp. Není přeci lepší informovat o kvalitě salátu a samozřejmě zmínit, že jsou v tom Ečka ač neškodné (zatím), tak tam prostě jsou. Tedy, že to je vyrobeno z nekavlitních surovin a ty Éčka tam musí byt aby ten salát přežil cestu od výroby do supermarkety, je na zapř. Co má jako napsat? Že jsou zdravý? To snad asi ne, že.
tady jsem nasel zajimavy clanek o vlasaku a jeho tradicich
http://www.jaktak.cz/jak-udelat-vlassky-salat-pravy-vlasak-recept.html
Je tam hlavně popsán konec dobrého vlašského salátu v polovině 90. let. Vše doplněno originálním receptem na "socialistický" vlašák.
Chybí mi tu srovnání s Německem, Rakouskem, mám na mysli cenu a kvalitu.
Nenosím sebou příruční laboratoř, ale několikrát jsem si pěkně naběhl. Jakési mazlavé lepkavé svinstvo, končící okamžitě v odpadu, mělo společného jmenovatele: Varmuža Hodonín. Nejsem fajnovka, ale tohle se prostě nedá.
Asi ano. Ale zkuste si zajít do jeho prodejny v Hodoníně. Vynikající rybí saláty i další. Ale ne ve vaničkách, pouze vážené, přímo z výrobny. Vlašák z posledních let opravdu není k pozření. Možná tak po týdenním půstu a ještě s odporem. Ale výdrž v teple má obdivuhodnou. Když jsem to dal doma psovi, tak se odvrátil. A to sežere všechno, z ruky i kyselou okurku...
Odborníci saláty podrobili také mikrobiologické analýze některých patogenů, testovala se například přítomnost salmonely nebo listerie.
Bodejd, neprezili by tam...
až zase budete mít někdo tendenci zastávat se soukromých podnikatelů, jací že to jsou chudáci a jak je stát bere na hůl, vzpomeňte si třeba na výrobce těchto "lahůdek"
Gothaj je nejhnusnější salám na trhu a cokoliv kuřecího je lepší... a všem kritikům "chemie" v potravinách doporučuji tenhle článek: http://neviditelnypes.lidovky.cz/media-ecka-c7y-/p_spolecnost.aspx?c=A150121_110805_p_spolecnost_wag
To ale nesmí být gothaj za 5kč 100g.Kvalitní gothaj je dobrý,umíte si představit jako salám s cibulí a octem cokoli kuřecího?
Rozhodně je chutnější i zdravější si saláty a pomazánky dělat doma,než brát kupované.