Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Hygienici: Neobjednávejte si špagety carbonara, způsobují salmonelózu

Oblíbené italské jídlo se syrovým vejcem je třeba zkonzumovat co nejdříve po přípravě. Na konci července se v Plzni ze špaget carbonara nakazilo salmonelózou 145 lidí. V teplých letních měsících hrozí nákaza dvojnásob.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K53a16t57k29a 12K93r98e54j74č33í 9286686764532

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel, dělám často i doma :-) Jinak jak už tu zaznělo, dává se tam nikoli celé vejce, ale jen žloutek a vzhledem k nedostatečné tepelné úpravě je základem prostě mít vejce čerstvá. Jako jídlo někde v kantýně bych si to rozhodně nedala, stejně jako tatarák nebo sushi si člověk asi nedá v nějakém poloprázdném pajzlíku.

0/0
18.8.2015 13:45

P81a51v88e54l 94O58d27r96a88z60i86l 6744879697850

En bloc varování mi připadá nesmyslné. Kde používají nezávadné suroviny, tak žádný problém nemají a mohli by hygieniky žádat o náhradu škody, která jim díky plošnému vyhlášení hygieniků vznikne.

+2/0
6.8.2015 8:40

J14a12k79u55b 42F20e13i21f93a59r 7719829276489

Spaghetti Carbonara jsou mé oblíbené jídlo, které si vařím celkem pravidelně a nikdy jsem z něj sebemenší problémy neměl.

Problém byl evidentně v ingrediencích, tedy vejcích.

Pravda, v česku si je minimum restaurací, kde bych si je objednal, především však kvůli "provedení"

+5/0
6.8.2015 7:28

D45a30d19a23k 98P98e47t41r 7411710634208

No pochopitelně, uvařím a smím.

0/0
7.8.2015 5:19

A92n29d81r40e41a 17Š94r52e94t77r85o58v72á 7411875910278

Me spis prekvapilo, ze v tom jidle byly i skorapky. Nejsem odbornik na carbonaru, mela jsem je jen jednou, ale skorapky jsem nezaznamenala. To se tam fakt dava, treba na ozdobu?

0/0
6.8.2015 6:55

M71i77c20h81a76l 79P46a86v75l49á37t 9543413484689

To se tam dostane, kdyz to vari lempl. Je to uplne stejne jako u jinych jidel s vajicky.

+4/0
6.8.2015 12:21

M61a22r37t71i79n 85P63o29s86p49í61š85i56l 8765351176807

Problémy měli i ti kteří si dali králíka ten den z té jídelny.

+2/0
5.8.2015 23:09

V75l63a30d89i85m40í55r 41H16a90n13d62l 5634132361259

To je krásné spojení: harmonizace potravinového práva se směrnicemi EU!

Tato harmonizace funguje tedy bezvadně. Zrušili jsme dřívější normy,postupy a předpisy, které striktně chránili spotřebitele a uvolnili jsme prostor "neviditelné ruce trhu" no a ta ve jménu zisku řádí- vždy ku prospěchu podnikatele a většinou ku neprospěchu spotřebitele. Opět jedna z daní za demokracii... a tu jsme přece chtěli !?

+3/−3
5.8.2015 21:42

J72a30r11o61s11l37a96v 84K37a58d94l30e12c 5211799932731

V mé restauraci se to za 40 let nestalo. Zavřít konkrétního kuchaře, nic víc to nechce.

0/0
5.8.2015 20:31

P73a33v51e61l 38O16d79r31a80z75i33l 6104259607340

A nebo používat pasterované žloutky, jako curkáři.

0/0
5.8.2015 21:36

J87a65n 54N25o33v79á83k 7895364718937

Jak někoho mohlo vůbec napadnout to prodávat takhle na ohřátí?

+2/0
5.8.2015 20:31

J65o37s44e61f 22R26i39c38h21t50e96r 9196925987293

Já bych byl klidnej - v pajzlech, kde dávají do carbonara celý vejce si taky dají záležet aby celej ten blaf byl provařenej do bezvědomí, tam žádná salmonela nehrozí.

+8/0
5.8.2015 19:19

R85a76d36e81k 33H13o69d38a74ň 9866867981203

Já měl za to, že špagety carbonara jsou pokrm z Itálie, a že v Itálii jsou průměrné teploty vyšší než v ČR. Tak čím to, že v Itálii salmonely neřádí, a v ČR ano? Že by byl problém v technologickém postupu?

+2/−1
5.8.2015 19:07

B82á46r60a 56T95e10s70n27e19r64o45v94á 5885740624249

Četl jste článek? Psali o carbonara, které někde x desítek minut stály (už hotové), než se snědly, nešly na talíř hned z hrnce. To je pak salmonela jedna radost...

+3/−1
5.8.2015 19:49

P94a66v35e38l 55O53d11r66a32z12i64l 6894499577620

Jídlo takto distribuované má být správně zachlazené...

0/0
6.8.2015 8:40

B11á42r91a 76T63e53s95n48e74r89o64v50á 5815470164709

Ne celé vejce, ale žloutek. Kdo dá do carbonara celé vejce, zasloužil by si jednu pořádnou za ucho, sražený bílek na špagetách je hnus.

+8/−1
5.8.2015 18:11

P87e74t71r 49D58e40v55á18t26ý 5234581901159

A taky existují lidé, kteří tam dávají smetanu 8-o

+4/−1
5.8.2015 18:42

M59a22r64t17i31n 52K27a34r30á65s75e30k 9768693878738

Verze se smetanou byva taky dobra, akorat uz to neni zrovna carbonara no

+4/−1
5.8.2015 19:03

B16á94r94a 44T36e92s50n90e26r16o92v25á 5785270724479

V některých částech Itálie se smetana do carbonara skutečně dává. Ono když si dáte stejné jídlo třeba v Benátkách, v Římě a na Sicílii, pokaždé bude chutnat jinak. ;-)

+5/0
5.8.2015 19:48

M46i35r19a 81J43a96n64í22k 5853144215545

Asi jako gulas. Co barak to chut

0/0
5.8.2015 22:46
Foto

M94a78t69ě66j 49Č23e31r78n31ý 9975642670957

Mě osobně verze se smetanou chutná lépe. Ale je to každého vkus.

+2/0
6.8.2015 11:25

M58a24r15t73i98n 60R81u29z50i20c93k36a 1892198926197

Ja jsem vas prispevek cetl: "...verze se salmonelou chtna lepe." ;-D

0/0
6.8.2015 21:30

H89a32n81a 97F71i31n59k65o79v93á 1986945744826

Máte pravdu R^R^

0/0
5.8.2015 19:20

J77a38n 60N67o37v33á64k 7605134848707

Italové mi to uvařili i s bílkem.

0/0
5.8.2015 20:32





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.