Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Hygienici: Neobjednávejte si špagety carbonara, způsobují salmonelózu

Oblíbené italské jídlo se syrovým vejcem je třeba zkonzumovat co nejdříve po přípravě. Na konci července se v Plzni ze špaget carbonara nakazilo salmonelózou 145 lidí. V teplých letních měsících hrozí nákaza dvojnásob.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K75a59t46k18a 75K16r82e45j77č66í 9676106234922

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel, dělám často i doma :-) Jinak jak už tu zaznělo, dává se tam nikoli celé vejce, ale jen žloutek a vzhledem k nedostatečné tepelné úpravě je základem prostě mít vejce čerstvá. Jako jídlo někde v kantýně bych si to rozhodně nedala, stejně jako tatarák nebo sushi si člověk asi nedá v nějakém poloprázdném pajzlíku.

0/0
18.8.2015 13:45

P41a64v19e22l 80O28d27r91a88z72i14l 6504719697210

En bloc varování mi připadá nesmyslné. Kde používají nezávadné suroviny, tak žádný problém nemají a mohli by hygieniky žádat o náhradu škody, která jim díky plošnému vyhlášení hygieniků vznikne.

+2/0
6.8.2015 8:40

J26a76k28u14b 13F23e52i35f39a94r 7819299336689

Spaghetti Carbonara jsou mé oblíbené jídlo, které si vařím celkem pravidelně a nikdy jsem z něj sebemenší problémy neměl.

Problém byl evidentně v ingrediencích, tedy vejcích.

Pravda, v česku si je minimum restaurací, kde bych si je objednal, především však kvůli "provedení"

+5/0
6.8.2015 7:28

D80a84d38a88k 84P34e60t34r 7871150524798

No pochopitelně, uvařím a smím.

0/0
7.8.2015 5:19
Foto

A12n54d95r46e15a 94Š65r68e59t61r63o85v69á 7671115690378

Me spis prekvapilo, ze v tom jidle byly i skorapky. Nejsem odbornik na carbonaru, mela jsem je jen jednou, ale skorapky jsem nezaznamenala. To se tam fakt dava, treba na ozdobu?

0/0
6.8.2015 6:55

M91i57c59h45a16l 60P83a29v26l20á45t 9323213344479

To se tam dostane, kdyz to vari lempl. Je to uplne stejne jako u jinych jidel s vajicky.

+4/0
6.8.2015 12:21

M12a58r27t15i29n 44P38o23s69p70í14š93i25l 8695861256967

Problémy měli i ti kteří si dali králíka ten den z té jídelny.

+2/0
5.8.2015 23:09

V68l76a38d68i45m29í27r 35H79a35n68d72l 5544442211589

To je krásné spojení: harmonizace potravinového práva se směrnicemi EU!

Tato harmonizace funguje tedy bezvadně. Zrušili jsme dřívější normy,postupy a předpisy, které striktně chránili spotřebitele a uvolnili jsme prostor "neviditelné ruce trhu" no a ta ve jménu zisku řádí- vždy ku prospěchu podnikatele a většinou ku neprospěchu spotřebitele. Opět jedna z daní za demokracii... a tu jsme přece chtěli !?

+3/−3
5.8.2015 21:42

J15a68r63o47s66l41a23v 31K85a54d50l90e89c 5961149282511

V mé restauraci se to za 40 let nestalo. Zavřít konkrétního kuchaře, nic víc to nechce.

0/0
5.8.2015 20:31

P68a92v51e87l 28O83d32r47a79z60i71l 6824789587220

A nebo používat pasterované žloutky, jako curkáři.

0/0
5.8.2015 21:36

J98a35n 60N32o29v82á82k 7465904838277

Jak někoho mohlo vůbec napadnout to prodávat takhle na ohřátí?

+2/0
5.8.2015 20:31

J54o38s30e31f 60R83i98c78h12t55e91r 9746815307833

Já bych byl klidnej - v pajzlech, kde dávají do carbonara celý vejce si taky dají záležet aby celej ten blaf byl provařenej do bezvědomí, tam žádná salmonela nehrozí.

+8/0
5.8.2015 19:19

R86a94d57e44k 72H73o54d24a40ň 9676777301443

Já měl za to, že špagety carbonara jsou pokrm z Itálie, a že v Itálii jsou průměrné teploty vyšší než v ČR. Tak čím to, že v Itálii salmonely neřádí, a v ČR ano? Že by byl problém v technologickém postupu?

+2/−1
5.8.2015 19:07

B14á77r19a 34T43e89s63n11e85r94o60v92á 5795320654469

Četl jste článek? Psali o carbonara, které někde x desítek minut stály (už hotové), než se snědly, nešly na talíř hned z hrnce. To je pak salmonela jedna radost...

+3/−1
5.8.2015 19:49

P26a15v75e44l 34O35d47r72a27z38i12l 6244699527110

Jídlo takto distribuované má být správně zachlazené...

0/0
6.8.2015 8:40

B25á79r31a 68T77e22s12n21e79r44o88v35á 5115760224179

Ne celé vejce, ale žloutek. Kdo dá do carbonara celé vejce, zasloužil by si jednu pořádnou za ucho, sražený bílek na špagetách je hnus.

+8/−1
5.8.2015 18:11

P36e38t19r 63D33e52v93á95t40ý 5604801311289

A taky existují lidé, kteří tam dávají smetanu 8-o

+4/−1
5.8.2015 18:42

M30a20r10t69i24n 38K33a12r19á63s34e46k 9698853188328

Verze se smetanou byva taky dobra, akorat uz to neni zrovna carbonara no

+4/−1
5.8.2015 19:03

B57á35r65a 89T10e92s59n46e98r16o28v48á 5695870564929

V některých částech Itálie se smetana do carbonara skutečně dává. Ono když si dáte stejné jídlo třeba v Benátkách, v Římě a na Sicílii, pokaždé bude chutnat jinak. ;-)

+5/0
5.8.2015 19:48

M81i10r79a 73J73a96n77í74k 5123534115905

Asi jako gulas. Co barak to chut

0/0
5.8.2015 22:46
Foto

M49a77t24ě30j 46Č70e74r70n79ý 9385682820217

Mě osobně verze se smetanou chutná lépe. Ale je to každého vkus.

+2/0
6.8.2015 11:25

M93a50r75t68i44n 54R26u80z34i65c94k22a 1212538826337

Ja jsem vas prispevek cetl: "...verze se salmonelou chtna lepe." ;-D

0/0
6.8.2015 21:30

H21a87n18a 52F80i31n78k69o57v73á 1986185284336

Máte pravdu R^R^

0/0
5.8.2015 19:20

J97a88n 85N33o97v37á42k 7295844718767

Italové mi to uvařili i s bílkem.

0/0
5.8.2015 20:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.