Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Hygienici: Neobjednávejte si špagety carbonara, způsobují salmonelózu

Oblíbené italské jídlo se syrovým vejcem je třeba zkonzumovat co nejdříve po přípravě. Na konci července se v Plzni ze špaget carbonara nakazilo salmonelózou 145 lidí. V teplých letních měsících hrozí nákaza dvojnásob.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K40a62t94k17a 45K29r48e23j85č75í 9656886814452

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel, dělám často i doma :-) Jinak jak už tu zaznělo, dává se tam nikoli celé vejce, ale jen žloutek a vzhledem k nedostatečné tepelné úpravě je základem prostě mít vejce čerstvá. Jako jídlo někde v kantýně bych si to rozhodně nedala, stejně jako tatarák nebo sushi si člověk asi nedá v nějakém poloprázdném pajzlíku.

0/0
18.8.2015 13:45

P22a24v12e70l 48O18d20r20a90z15i57l 6984849217950

En bloc varování mi připadá nesmyslné. Kde používají nezávadné suroviny, tak žádný problém nemají a mohli by hygieniky žádat o náhradu škody, která jim díky plošnému vyhlášení hygieniků vznikne.

+2/0
6.8.2015 8:40

J68a82k53u43b 74F31e71i95f22a80r 7219799366429

Spaghetti Carbonara jsou mé oblíbené jídlo, které si vařím celkem pravidelně a nikdy jsem z něj sebemenší problémy neměl.

Problém byl evidentně v ingrediencích, tedy vejcích.

Pravda, v česku si je minimum restaurací, kde bych si je objednal, především však kvůli "provedení"

+5/0
6.8.2015 7:28

D75a48d42a23k 51P63e21t19r 7811400214508

No pochopitelně, uvařím a smím.

0/0
7.8.2015 5:19
Foto

A29n70d88r58e45a 43Š37r27e26t91r22o54v16á 7231505270898

Me spis prekvapilo, ze v tom jidle byly i skorapky. Nejsem odbornik na carbonaru, mela jsem je jen jednou, ale skorapky jsem nezaznamenala. To se tam fakt dava, treba na ozdobu?

0/0
6.8.2015 6:55

M88i37c38h83a77l 24P66a25v85l42á56t 9843593104229

To se tam dostane, kdyz to vari lempl. Je to uplne stejne jako u jinych jidel s vajicky.

+4/0
6.8.2015 12:21

M32a34r12t11i17n 62P45o76s51p19í25š83i36l 8875161386237

Problémy měli i ti kteří si dali králíka ten den z té jídelny.

+2/0
5.8.2015 23:09

V92l29a92d12i81m65í50r 55H32a43n59d11l 5794412661909

To je krásné spojení: harmonizace potravinového práva se směrnicemi EU!

Tato harmonizace funguje tedy bezvadně. Zrušili jsme dřívější normy,postupy a předpisy, které striktně chránili spotřebitele a uvolnili jsme prostor "neviditelné ruce trhu" no a ta ve jménu zisku řádí- vždy ku prospěchu podnikatele a většinou ku neprospěchu spotřebitele. Opět jedna z daní za demokracii... a tu jsme přece chtěli !?

+3/−3
5.8.2015 21:42

J98a31r81o21s48l20a36v 53K60a85d73l62e40c 5391379782141

V mé restauraci se to za 40 let nestalo. Zavřít konkrétního kuchaře, nic víc to nechce.

0/0
5.8.2015 20:31

P43a90v40e17l 20O50d67r60a54z83i29l 6844759717760

A nebo používat pasterované žloutky, jako curkáři.

0/0
5.8.2015 21:36

J58a91n 36N65o33v26á73k 7825914488517

Jak někoho mohlo vůbec napadnout to prodávat takhle na ohřátí?

+2/0
5.8.2015 20:31

J95o91s87e25f 91R16i79c95h46t50e36r 9836885807243

Já bych byl klidnej - v pajzlech, kde dávají do carbonara celý vejce si taky dají záležet aby celej ten blaf byl provařenej do bezvědomí, tam žádná salmonela nehrozí.

+8/0
5.8.2015 19:19

R60a93d36e17k 67H83o24d96a13ň 9486137701543

Já měl za to, že špagety carbonara jsou pokrm z Itálie, a že v Itálii jsou průměrné teploty vyšší než v ČR. Tak čím to, že v Itálii salmonely neřádí, a v ČR ano? Že by byl problém v technologickém postupu?

+2/−1
5.8.2015 19:07

B87á68r18a 47T67e67s53n75e71r39o91v23á 5155780354369

Četl jste článek? Psali o carbonara, které někde x desítek minut stály (už hotové), než se snědly, nešly na talíř hned z hrnce. To je pak salmonela jedna radost...

+3/−1
5.8.2015 19:49

P32a18v47e83l 19O64d79r55a83z80i66l 6814939847760

Jídlo takto distribuované má být správně zachlazené...

0/0
6.8.2015 8:40

B88á44r34a 18T76e42s87n25e31r36o47v88á 5645440934629

Ne celé vejce, ale žloutek. Kdo dá do carbonara celé vejce, zasloužil by si jednu pořádnou za ucho, sražený bílek na špagetách je hnus.

+8/−1
5.8.2015 18:11

P15e87t70r 80D39e65v86á45t32ý 5884611621869

A taky existují lidé, kteří tam dávají smetanu 8-o

+4/−1
5.8.2015 18:42

M10a71r80t85i62n 13K77a80r70á58s92e43k 9918253568708

Verze se smetanou byva taky dobra, akorat uz to neni zrovna carbonara no

+4/−1
5.8.2015 19:03

B75á25r21a 89T28e61s92n33e14r46o32v56á 5885850864809

V některých částech Itálie se smetana do carbonara skutečně dává. Ono když si dáte stejné jídlo třeba v Benátkách, v Římě a na Sicílii, pokaždé bude chutnat jinak. ;-)

+5/0
5.8.2015 19:48

M34i37r30a 63J66a12n11í40k 5253804445395

Asi jako gulas. Co barak to chut

0/0
5.8.2015 22:46
Foto

M76a46t47ě49j 39Č73e55r73n49ý 9725682470787

Mě osobně verze se smetanou chutná lépe. Ale je to každého vkus.

+2/0
6.8.2015 11:25

M56a81r26t79i30n 90R84u70z22i19c63k94a 1922148736237

Ja jsem vas prispevek cetl: "...verze se salmonelou chtna lepe." ;-D

0/0
6.8.2015 21:30

H79a73n46a 27F62i56n67k98o82v27á 1246395224406

Máte pravdu R^R^

0/0
5.8.2015 19:20

J61a68n 81N84o19v29á84k 7605944898597

Italové mi to uvařili i s bílkem.

0/0
5.8.2015 20:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.