Diskuze

Hygienici: Neobjednávejte si špagety carbonara, způsobují salmonelózu

Oblíbené italské jídlo se syrovým vejcem je třeba zkonzumovat co nejdříve po přípravě. Na konci července se v Plzni ze špaget carbonara nakazilo salmonelózou 145 lidí. V teplých letních měsících hrozí nákaza dvojnásob.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jedno z mých nejoblíbenějších jídel, dělám často i doma :-) Jinak jak už tu zaznělo, dává se tam nikoli celé vejce, ale jen žloutek a vzhledem k nedostatečné tepelné úpravě je základem prostě mít vejce čerstvá. Jako jídlo někde v kantýně bych si to rozhodně nedala, stejně jako tatarák nebo sushi si člověk asi nedá v nějakém poloprázdném pajzlíku.

0 0
možnosti

En bloc varování mi připadá nesmyslné. Kde používají nezávadné suroviny, tak žádný problém nemají a mohli by hygieniky žádat o náhradu škody, která jim díky plošnému vyhlášení hygieniků vznikne.

2 0
možnosti

Spaghetti Carbonara jsou mé oblíbené jídlo, které si vařím celkem pravidelně a nikdy jsem z něj sebemenší problémy neměl.

Problém byl evidentně v ingrediencích, tedy vejcích.

Pravda, v česku si je minimum restaurací, kde bych si je objednal, především však kvůli "provedení"

5 0
možnosti

D14a40d35a44k 70P85e28t24r

7. 8. 2015 5:19

No pochopitelně, uvařím a smím.

0 0
možnosti
Foto

Me spis prekvapilo, ze v tom jidle byly i skorapky. Nejsem odbornik na carbonaru, mela jsem je jen jednou, ale skorapky jsem nezaznamenala. To se tam fakt dava, treba na ozdobu?

0 0
možnosti

To se tam dostane, kdyz to vari lempl. Je to uplne stejne jako u jinych jidel s vajicky.

4 0
možnosti

Problémy měli i ti kteří si dali králíka ten den z té jídelny.

2 0
možnosti

To je krásné spojení: harmonizace potravinového práva se směrnicemi EU!

Tato harmonizace funguje tedy bezvadně. Zrušili jsme dřívější normy,postupy a předpisy, které striktně chránili spotřebitele a uvolnili jsme prostor "neviditelné ruce trhu" no a ta ve jménu zisku řádí- vždy ku prospěchu podnikatele a většinou ku neprospěchu spotřebitele. Opět jedna z daní za demokracii... a tu jsme přece chtěli !?

3 3
možnosti

V mé restauraci se to za 40 let nestalo. Zavřít konkrétního kuchaře, nic víc to nechce.

0 0
možnosti

A nebo používat pasterované žloutky, jako curkáři.

0 0
možnosti

J44a77n 97N97o54v67á68k

5. 8. 2015 20:31

Jak někoho mohlo vůbec napadnout to prodávat takhle na ohřátí?

2 0
možnosti

Já bych byl klidnej - v pajzlech, kde dávají do carbonara celý vejce si taky dají záležet aby celej ten blaf byl provařenej do bezvědomí, tam žádná salmonela nehrozí.

8 0
možnosti

Já měl za to, že špagety carbonara jsou pokrm z Itálie, a že v Itálii jsou průměrné teploty vyšší než v ČR. Tak čím to, že v Itálii salmonely neřádí, a v ČR ano? Že by byl problém v technologickém postupu?

2 1
možnosti

Četl jste článek? Psali o carbonara, které někde x desítek minut stály (už hotové), než se snědly, nešly na talíř hned z hrnce. To je pak salmonela jedna radost...

3 1
možnosti