Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Tradiční pomazánkové vzniká dva dny. Podle 36letého receptu

Na rozdíl od názvu zůstává už po tři desetiletí výroba Tradičního pomazánkového (dříve másla) stále stejná. V Choceňské mlékárně podle téhož receptu jedou už od roku 1979. Pochoutku, dříve označovanou jako pomazánkové máslo, vyrábí více firem. Většina krabiček v tuzemských regálech je však z Chocně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T10o94m52á47š 13F82i15r54b10a81c34h64e40r 9340400834210

36 let starý repcept a stále tak hnusný jako tenkrát Rv

+1/−2
25.8.2015 12:21

J57i92ř41í 11E66r96b35e97n 1273634396777

Statisícům jiných lidí to chutná, včetně mě.

+1/0
25.8.2015 17:35

M55i26c41h11a74l 62Z41e50t41e27k 3458762210527

Pomazánkové m@slo = vynález z komunistické éry, kdy Československo postihla mléčná krize. Vinou chybného plánování byl na začátku 80. let nedostatek krmiva pro hovězí dobytek, a tak se muselo porazit mnoho dojnic. Následkem soudruzi překročili plán v množství hovězího masa na trhu, ale mléčné výrobky se staly silně nedostatkovým zbožím. Částečným řešením byla výroba pomazánkového másla a Laktoflory (ta měla nahradit normální máslo, ale chuť to mělo příšernou a na pečení se nehodilo už vůbec):-P

+2/0
25.8.2015 8:02

J90i53ř67í 36E66r66b96e43n 1373924536777

2015 - 36 = 1979. Nějak vám ta čísla falírují.

Asi mám holt jiné zkušenosti, já si totiž z 80. let naopak pamatuji věčně plné kravíny (naše JZD mělo kolem 600 dojnic), nedostatek pícnin s následným pasením krav a sklízením luk i v obecním intravilánu plus dobře placený svoz sena z horských lučin, rychle rostoucí průměrnou dojivost, spíše nedostatkové hovězí maso a naopak čerstvé mléko, jogurty a sýry na pultech Pramenu a Jednoty denně...

I podle statistické ročenky ČSFR se počet dojnic v letech 1980-1989 snižoval z 1,317 mil. na 1,236 mil. ks plynule, nijak skokově. Produkce mléka naopak plynule rostla ze 4,053 mld litrů v roce 1980 na 4,893 mld. litrů v roce 1989.

0/0
25.8.2015 17:25

P13e68t54r 30B49o53c36e98k 1827506322880

Ještě prosím ukažte výrobu té  úžasné májky a taky rohlík se 30ti Ečky od United bakeries co ho mají všude - prosím prosím ;-D;-D;-D

0/−1
24.8.2015 18:28

V76o92j88t52ě93c22h 26R29ů58ž74e52k 1677702604952

Přišel jsem si přečíst trochu hysterie kvůli nadpisu, nebyl jsem zklamán.

+4/0
24.8.2015 18:03

M42a44r28t32i86n 33N71o93v86o30t90n72ý 3196776371114

"Za celá desetiletí si však v mlékárně na případ výskytu kovových úlomků v potravině nepamatují."

Naskýtá se otázka, jestli jsou ty detektory zapojeny a fungují ;-)

0/0
24.8.2015 17:12

J68a63r89o43s76l24a12v 31H21o73r94á13k 5593112826690

To je jak u blbych na dvorku.

Spotrebitel: ja chci byt chranen proti hnusnym vyrobcum, sidi jidlo, klamou zakazniky, prodavaji hnusy. Chci ochranu!

Urednik: ok, vyrobce musi uvadet slozeni, dva sanony alergenu ve vsech svetovych jazycich ke kazdemu vyrobku, barevne oznacovat jidlo podle zeme puvodu a dodat jmenny seznam pracovniku, kteri pri vyrobe prisli s vyrobkem do styku vcetne telefonnich cisel. Jo a protoze Pomazankove maslo nema s maslem nic spolecneho, nesmi se nazyvat maslem.

Spotrebitel: to je totalita, to je hrozne, zakazali nam Pomazankove maslo. My chceme zpet Pomazankove maslo, ktere zadnym maslem neni!

Chape tuhle stupiditu spotrebitelu nekdo?

+9/−2
24.8.2015 17:08

P21e90t79r 60M62i98c27h82á16l68e60k 4309120476908

No já spíše nechápu, jak může někdo být tak blbej a plést si Máslo s Pomazánkovým máslem.

+6/0
24.8.2015 23:28

R56o16b87e76r37t 82M81á39s23l17o 1581911297217

Nic takového jako tradiční "pomazánkové" neexistuje, existuje pouze tradiční "pomazánkové máslo".

To, že na krabičce teď dočasně v rámci EU musí být naspáno jen pomazánkové je tradiční totalitní newspeak, který se už pomalu přibližuje heslům "Válka je mír" a "Svoboda je otroctví".

Jo a kdo jiný by o tom měl napsat takovéhle pojednání, když ne já :-).

+16/−4
24.8.2015 15:15

M91i13c60h47a61l 28P97l76e47š68t46i17l 2375181625

Jestli neobsahujete dostatečné množství mléčného tuku, měl byste si raději zajít na matriku ;-)

+6/0
24.8.2015 16:55

R81o28b72e81r47t 95M71á33s55l85o 1701811767727

Čekám až o mě v Bruseli úředně rozhodnou :-).

+1/0
24.8.2015 21:13

P12e70t78e15r 89H12u18s22z67á83r 5498247185465

V Madarsku dodnes existuje tradicni "vajkrem", coz je doslovne prelozeno, jako kremove maslo (vaj - maslo, krem - krem) a jde v podstate o nase "pomazankove maslo". Tam s maslem v nazvu nemeli problem, pac obecne Madari tolik pred EU na kolena nepadaji, jako urednici v CR.

+4/0
24.8.2015 15:09

L50u69c98i73a28n 56P93a43p76a53z33i49a68n 5574737761795

Jejich zahraniční politika byla v tomto úspěšnější, hájila národní zájmy, takže si v rámci EU vyjednali výjimku, tak jako i jiné země, jako třeba Rakousko. Naše zahraniční politika hájící lidská práva kléru v Tibetu nebo na Kubě  bohužel není cesta, která by ochránila naše tradice např. ve Vámi vzpomenutém tradičním výrobku. Podobně v mnoha státech EU se používá tuzemský rum bez problémů, ale u nás je to opět díky selhání naší zahraniční politiky zakázané. Zlobit se musíme na naše vládce v době, kdy se o tom rozhodovalo, nikoli jen na Brusel. Brusel hraje kartami, které jsme mu do rukou dodali.

+4/−1
24.8.2015 16:25

J50a34n 74V76a89m41p27o35l10a 1492240444339

Žádám o nahrazení slova "pochoutka" v úvodu článku! Od kdy se říká odpadu pochoutka? A dochucování kukuřičným a bramborovým škrobem také hovoří za vše. Tentokrát i o autorovi článku. Jakou má škrob chuť? Slovy klasika: "Nejoblíbenější české koření je strouhánka(škrob)"

+4/−9
24.8.2015 14:38

J66a38r59e30k 62W55o21l51f 5340829380

ňam, v tom kotli se smetanou nebo syrovátkou bych se chtěl utopit! ;-D

0/0
24.8.2015 14:11

Z35l26a55t64u30š53e 43J45e86l43í24n49k41o55v18á 1525732737772

A příkazem EU jsme si zadělali na problém (spíše zrušením "totáčových"  norem). "Pomazánkové máslo" mělo recepturu stanovenou normami, ale dnes máme mnoho variet názvu a jak čas kráčí, tak je složení čím dál vzdálenější.

Je jasné že dnes mnozí nechápou to rozčilení zrušení/zákazu názvu když vidí že se z toho stává mazadlo na výtahy ve stylu ramy a spol. .

+4/0
24.8.2015 14:09

J42i59ř20í 19G24a72b28r16i12e61l 8342550664957

Máslo má svoji normu. Tu tahle pomazánka nesplňuje. Její výhodou bylo, že byla levná a tvářila se jako máslo. Díky tlaku trhu a velké nabídce se začínají dražší suroviny pro výrobu téhle atrapy nahrazovat ještě více. Až to nebude k jídlu, většina lidí to přestane nakupovat a slavné pomazánkové zmizí z trhu. Co je na tom za problém? Kolika potravinám se to již stalo a neštěkl po nich ani pes? Kdo chce, ať si to kupuje. Já jsem rád, že díky EU nemusím kontrolovat složení, když si jdu koupit máslo. I tak musím hledat obchody, kde dostanu Čerstvé máslo (nezmrazené).

0/0
27.8.2015 8:58

M59a44r75t95i80n 65B14u36s11e18k 8276963131210

Philadelphia je mnohem lepsi... Pomazankove maslo je jen spatna kopie.

0/−12
24.8.2015 13:46

E20v80a 47R72o90c33c27o 6258110819469

Ale to je sýr - to je trochu někde jinde ;-).

+7/0
24.8.2015 13:55

D24a51v81i20d 41R75y27c98h80e21t42s55k92ý 9176731160570

Asi nemám funkční chuťové buňky, nebo Vy?

0/0
24.8.2015 17:12

Ř11e90h27o68ř 16V94l30a24s61á63k 2434774331576

Milí novináři. Vám nikdo nezakázal říkat tomu normálně pomazánkové máslo. Akorát to pod tím názvem nesmí být v obchodech. Tak proč o tom europíšete?

+28/−1
24.8.2015 13:33

P61e39t81r 39R83o92m93á35n90e27k 8254907784644

Přesně, taky mě to pěkně praštilo do očí. Jako kdyby se i novináři báli pokuty za klamání spotřebitele :-)

+7/0
24.8.2015 13:36

P87e39t98r 84B74o25x34a83n 1221393290304

A proc to tak nenazyvat, kdyz se to tak jmenuje? Udivuje me, kolika lidem tahle banalita trha zily. Duvod pro zmenu nazvu byl vcelku pochopitelny, ale cechacci to zrejme stale citi jako velkou krivdu. Starejte se spis o kvalitu a slozeni, nez o nazev.

+6/−3
24.8.2015 14:22

L67u58c77i41a48n 75P32a59p12a72z62i33a79n 5214327201725

Pomazánkové máslo jako první v Československu vyráběla zcela jiná mlékárna, která byla rozkradena v letech nové doby. Autor článku zapomněl napsat, jak se ona mlékárna jmenovala. Chocenská mlékárna to zakázala, aby byl článek oslavný jen na tuto mlékárnu, která jinak dělá tuto recepturu nejlépe v republice?

+1/0
24.8.2015 16:28

J12i76ř37í 39E41r83b61e77n 1673624976737

Jestli to není tím, že článek je o Krajníkově Choceňské mlékárně, nikoliv o Liberecké. Pomazánkové máslo vyrábí i Teplého Madeta a Babišova Olma, ale o nich se článek nezmiňuje a taky se kvůli tomu nikdo nerozčiluje.

0/0
25.8.2015 17:34

J48i10ř62í 18G26a44b26r93i51e51l 8912410754907

Protože to máslo není. Pokud se vám zavádějící pojmenování líbí, tak si tomu tak říkejte, ale nenuťte k tomu ostatní.

0/0
27.8.2015 9:01

P34e15t29r 72N52ě15m61e80c 4455112882887

tradiční pomazánkové neexistuje, pouze tradiční pomazánkové máslo

+14/−3
24.8.2015 13:32

J82a95n 98K72u85b76í58č20e12k 6200544179446

Tomu moc nevěřím, pamatuju si ho trochu jiné, míň se roztejkalo ale ať už to je jen subjektivní pocit nebo ne, snad jako jediné pomazánkové máslo se dá žrát. Ty pomazánkové krémy a takové hnusy bez chuti prostě neumím sníst...

+2/0
24.8.2015 13:11

P93e37t68r 30U20h45e61r 1486166773425

to taky nemá s mlékem nic společného...

+1/0
24.8.2015 16:51

J14a25r57o46s92l13a97v 73H29e43j47n27a 4307641749

S rumem také ne.

0/0
24.8.2015 17:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.