Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

VIDEO: Tradiční pomazánkové vzniká dva dny. Podle 36letého receptu

Na rozdíl od názvu zůstává už po tři desetiletí výroba Tradičního pomazánkového (dříve másla) stále stejná. V Choceňské mlékárně podle téhož receptu jedou už od roku 1979. Pochoutku, dříve označovanou jako pomazánkové máslo, vyrábí více firem. Většina krabiček v tuzemských regálech je však z Chocně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T41o52m86á45š 59F12i54r48b87a95c71h87e51r 9850200504570

36 let starý repcept a stále tak hnusný jako tenkrát Rv

+1/−2
25.8.2015 12:21

J46i52ř94í 35E90r92b71e37n 1203944136847

Statisícům jiných lidí to chutná, včetně mě.

+1/0
25.8.2015 17:35

M26i22c86h28a15l 90Z21e41t64e52k 3128472230297

Pomazánkové m@slo = vynález z komunistické éry, kdy Československo postihla mléčná krize. Vinou chybného plánování byl na začátku 80. let nedostatek krmiva pro hovězí dobytek, a tak se muselo porazit mnoho dojnic. Následkem soudruzi překročili plán v množství hovězího masa na trhu, ale mléčné výrobky se staly silně nedostatkovým zbožím. Částečným řešením byla výroba pomazánkového másla a Laktoflory (ta měla nahradit normální máslo, ale chuť to mělo příšernou a na pečení se nehodilo už vůbec):-P

+2/0
25.8.2015 8:02

J97i76ř42í 75E30r58b76e57n 1713754316867

2015 - 36 = 1979. Nějak vám ta čísla falírují.

Asi mám holt jiné zkušenosti, já si totiž z 80. let naopak pamatuji věčně plné kravíny (naše JZD mělo kolem 600 dojnic), nedostatek pícnin s následným pasením krav a sklízením luk i v obecním intravilánu plus dobře placený svoz sena z horských lučin, rychle rostoucí průměrnou dojivost, spíše nedostatkové hovězí maso a naopak čerstvé mléko, jogurty a sýry na pultech Pramenu a Jednoty denně...

I podle statistické ročenky ČSFR se počet dojnic v letech 1980-1989 snižoval z 1,317 mil. na 1,236 mil. ks plynule, nijak skokově. Produkce mléka naopak plynule rostla ze 4,053 mld litrů v roce 1980 na 4,893 mld. litrů v roce 1989.

0/0
25.8.2015 17:25

P15e61t93r 73B32o90c58e45k 1137786592110

Ještě prosím ukažte výrobu té  úžasné májky a taky rohlík se 30ti Ečky od United bakeries co ho mají všude - prosím prosím ;-D;-D;-D

0/−1
24.8.2015 18:28

V33o79j28t38ě26c80h 10R92ů86ž77e72k 1727602774282

Přišel jsem si přečíst trochu hysterie kvůli nadpisu, nebyl jsem zklamán.

+4/0
24.8.2015 18:03

M81a35r49t63i24n 51N83o14v15o79t70n77ý 3796566631834

"Za celá desetiletí si však v mlékárně na případ výskytu kovových úlomků v potravině nepamatují."

Naskýtá se otázka, jestli jsou ty detektory zapojeny a fungují ;-)

0/0
24.8.2015 17:12

J94a96r82o74s96l77a57v 28H55o94r30á92k 5283822306100

To je jak u blbych na dvorku.

Spotrebitel: ja chci byt chranen proti hnusnym vyrobcum, sidi jidlo, klamou zakazniky, prodavaji hnusy. Chci ochranu!

Urednik: ok, vyrobce musi uvadet slozeni, dva sanony alergenu ve vsech svetovych jazycich ke kazdemu vyrobku, barevne oznacovat jidlo podle zeme puvodu a dodat jmenny seznam pracovniku, kteri pri vyrobe prisli s vyrobkem do styku vcetne telefonnich cisel. Jo a protoze Pomazankove maslo nema s maslem nic spolecneho, nesmi se nazyvat maslem.

Spotrebitel: to je totalita, to je hrozne, zakazali nam Pomazankove maslo. My chceme zpet Pomazankove maslo, ktere zadnym maslem neni!

Chape tuhle stupiditu spotrebitelu nekdo?

+9/−2
24.8.2015 17:08

P70e22t39r 62M76i39c94h85á80l94e23k 4339450206328

No já spíše nechápu, jak může někdo být tak blbej a plést si Máslo s Pomazánkovým máslem.

+6/0
24.8.2015 23:28

R23o40b23e88r77t 62M94á53s84l57o 1901451687557

Nic takového jako tradiční "pomazánkové" neexistuje, existuje pouze tradiční "pomazánkové máslo".

To, že na krabičce teď dočasně v rámci EU musí být naspáno jen pomazánkové je tradiční totalitní newspeak, který se už pomalu přibližuje heslům "Válka je mír" a "Svoboda je otroctví".

Jo a kdo jiný by o tom měl napsat takovéhle pojednání, když ne já :-).

+16/−4
24.8.2015 15:15

M63i21c86h95a49l 76P18l43e33š30t27i67l 2865881255

Jestli neobsahujete dostatečné množství mléčného tuku, měl byste si raději zajít na matriku ;-)

+6/0
24.8.2015 16:55

R81o43b94e19r84t 97M78á86s68l41o 1321181277857

Čekám až o mě v Bruseli úředně rozhodnou :-).

+1/0
24.8.2015 21:13

P76e29t47e59r 26H34u41s12z46á49r 5698547155965

V Madarsku dodnes existuje tradicni "vajkrem", coz je doslovne prelozeno, jako kremove maslo (vaj - maslo, krem - krem) a jde v podstate o nase "pomazankove maslo". Tam s maslem v nazvu nemeli problem, pac obecne Madari tolik pred EU na kolena nepadaji, jako urednici v CR.

+4/0
24.8.2015 15:09

L89u67c60i94a17n 64P69a74p56a50z59i70a65n 5414987361175

Jejich zahraniční politika byla v tomto úspěšnější, hájila národní zájmy, takže si v rámci EU vyjednali výjimku, tak jako i jiné země, jako třeba Rakousko. Naše zahraniční politika hájící lidská práva kléru v Tibetu nebo na Kubě  bohužel není cesta, která by ochránila naše tradice např. ve Vámi vzpomenutém tradičním výrobku. Podobně v mnoha státech EU se používá tuzemský rum bez problémů, ale u nás je to opět díky selhání naší zahraniční politiky zakázané. Zlobit se musíme na naše vládce v době, kdy se o tom rozhodovalo, nikoli jen na Brusel. Brusel hraje kartami, které jsme mu do rukou dodali.

+4/−1
24.8.2015 16:25

J47a53n 97V30a37m71p89o50l41a 1572680244529

Žádám o nahrazení slova "pochoutka" v úvodu článku! Od kdy se říká odpadu pochoutka? A dochucování kukuřičným a bramborovým škrobem také hovoří za vše. Tentokrát i o autorovi článku. Jakou má škrob chuť? Slovy klasika: "Nejoblíbenější české koření je strouhánka(škrob)"

+4/−9
24.8.2015 14:38

J73a89r78e73k 70W23o20l30f 5170539890

ňam, v tom kotli se smetanou nebo syrovátkou bych se chtěl utopit! ;-D

0/0
24.8.2015 14:11

Z19l66a63t74u69š46e 23J61e10l15í80n52k23o62v73á 1795922787342

A příkazem EU jsme si zadělali na problém (spíše zrušením "totáčových"  norem). "Pomazánkové máslo" mělo recepturu stanovenou normami, ale dnes máme mnoho variet názvu a jak čas kráčí, tak je složení čím dál vzdálenější.

Je jasné že dnes mnozí nechápou to rozčilení zrušení/zákazu názvu když vidí že se z toho stává mazadlo na výtahy ve stylu ramy a spol. .

+4/0
24.8.2015 14:09

J25i91ř89í 56G22a67b19r56i43e82l 8852150264457

Máslo má svoji normu. Tu tahle pomazánka nesplňuje. Její výhodou bylo, že byla levná a tvářila se jako máslo. Díky tlaku trhu a velké nabídce se začínají dražší suroviny pro výrobu téhle atrapy nahrazovat ještě více. Až to nebude k jídlu, většina lidí to přestane nakupovat a slavné pomazánkové zmizí z trhu. Co je na tom za problém? Kolika potravinám se to již stalo a neštěkl po nich ani pes? Kdo chce, ať si to kupuje. Já jsem rád, že díky EU nemusím kontrolovat složení, když si jdu koupit máslo. I tak musím hledat obchody, kde dostanu Čerstvé máslo (nezmrazené).

0/0
27.8.2015 8:58

M53a39r28t15i36n 74B70u21s55e61k 8516673191360

Philadelphia je mnohem lepsi... Pomazankove maslo je jen spatna kopie.

0/−12
24.8.2015 13:46

E59v18a 48R39o37c37c29o 6738260759169

Ale to je sýr - to je trochu někde jinde ;-).

+7/0
24.8.2015 13:55

D62a12v37i65d 28R27y28c74h35e77t18s43k60ý 9866521580530

Asi nemám funkční chuťové buňky, nebo Vy?

0/0
24.8.2015 17:12

Ř79e43h93o70ř 98V10l30a82s73á47k 2744874171346

Milí novináři. Vám nikdo nezakázal říkat tomu normálně pomazánkové máslo. Akorát to pod tím názvem nesmí být v obchodech. Tak proč o tom europíšete?

+28/−1
24.8.2015 13:33

P65e11t38r 29R22o68m83á89n43e34k 8494437104814

Přesně, taky mě to pěkně praštilo do očí. Jako kdyby se i novináři báli pokuty za klamání spotřebitele :-)

+7/0
24.8.2015 13:36

P10e14t77r 50B84o69x29a45n 1421223910124

A proc to tak nenazyvat, kdyz se to tak jmenuje? Udivuje me, kolika lidem tahle banalita trha zily. Duvod pro zmenu nazvu byl vcelku pochopitelny, ale cechacci to zrejme stale citi jako velkou krivdu. Starejte se spis o kvalitu a slozeni, nez o nazev.

+6/−3
24.8.2015 14:22

L37u44c44i52a80n 98P46a69p83a77z59i57a32n 5454847951525

Pomazánkové máslo jako první v Československu vyráběla zcela jiná mlékárna, která byla rozkradena v letech nové doby. Autor článku zapomněl napsat, jak se ona mlékárna jmenovala. Chocenská mlékárna to zakázala, aby byl článek oslavný jen na tuto mlékárnu, která jinak dělá tuto recepturu nejlépe v republice?

+1/0
24.8.2015 16:28

J60i45ř59í 65E30r11b72e42n 1953474326637

Jestli to není tím, že článek je o Krajníkově Choceňské mlékárně, nikoliv o Liberecké. Pomazánkové máslo vyrábí i Teplého Madeta a Babišova Olma, ale o nich se článek nezmiňuje a taky se kvůli tomu nikdo nerozčiluje.

0/0
25.8.2015 17:34

J45i64ř95í 17G30a65b55r55i97e80l 8672430624227

Protože to máslo není. Pokud se vám zavádějící pojmenování líbí, tak si tomu tak říkejte, ale nenuťte k tomu ostatní.

0/0
27.8.2015 9:01

P26e35t28r 91N61ě33m44e48c 4885612552527

tradiční pomazánkové neexistuje, pouze tradiční pomazánkové máslo

+14/−3
24.8.2015 13:32

J70a23n 43K78u47b13í98č46e30k 6420944619256

Tomu moc nevěřím, pamatuju si ho trochu jiné, míň se roztejkalo ale ať už to je jen subjektivní pocit nebo ne, snad jako jediné pomazánkové máslo se dá žrát. Ty pomazánkové krémy a takové hnusy bez chuti prostě neumím sníst...

+2/0
24.8.2015 13:11

P25e28t49r 96U61h63e90r 1326676873565

to taky nemá s mlékem nic společného...

+1/0
24.8.2015 16:51

J16a77r55o69s39l10a25v 16H55e73j23n84a 4417631129

S rumem také ne.

0/0
24.8.2015 17:03





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.