Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Tradiční pomazánkové vzniká dva dny. Podle 36letého receptu

Na rozdíl od názvu zůstává už po tři desetiletí výroba Tradičního pomazánkového (dříve másla) stále stejná. V Choceňské mlékárně podle téhož receptu jedou už od roku 1979. Pochoutku, dříve označovanou jako pomazánkové máslo, vyrábí více firem. Většina krabiček v tuzemských regálech je však z Chocně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

T22o32m81á87š 34F37i62r71b37a55c74h34e62r 9490560384570

36 let starý repcept a stále tak hnusný jako tenkrát Rv

+1/−2
25.8.2015 12:21

J20i48ř14í 12E39r63b79e48n 1433354956807

Statisícům jiných lidí to chutná, včetně mě.

+1/0
25.8.2015 17:35

M27i45c92h33a90l 29Z23e25t30e36k 3598682470517

Pomazánkové m@slo = vynález z komunistické éry, kdy Československo postihla mléčná krize. Vinou chybného plánování byl na začátku 80. let nedostatek krmiva pro hovězí dobytek, a tak se muselo porazit mnoho dojnic. Následkem soudruzi překročili plán v množství hovězího masa na trhu, ale mléčné výrobky se staly silně nedostatkovým zbožím. Částečným řešením byla výroba pomazánkového másla a Laktoflory (ta měla nahradit normální máslo, ale chuť to mělo příšernou a na pečení se nehodilo už vůbec):-P

+2/0
25.8.2015 8:02

J46i56ř84í 66E64r73b16e64n 1483664976907

2015 - 36 = 1979. Nějak vám ta čísla falírují.

Asi mám holt jiné zkušenosti, já si totiž z 80. let naopak pamatuji věčně plné kravíny (naše JZD mělo kolem 600 dojnic), nedostatek pícnin s následným pasením krav a sklízením luk i v obecním intravilánu plus dobře placený svoz sena z horských lučin, rychle rostoucí průměrnou dojivost, spíše nedostatkové hovězí maso a naopak čerstvé mléko, jogurty a sýry na pultech Pramenu a Jednoty denně...

I podle statistické ročenky ČSFR se počet dojnic v letech 1980-1989 snižoval z 1,317 mil. na 1,236 mil. ks plynule, nijak skokově. Produkce mléka naopak plynule rostla ze 4,053 mld litrů v roce 1980 na 4,893 mld. litrů v roce 1989.

0/0
25.8.2015 17:25

P12e83t77r 85B94o73c81e33k 1927306782530

Ještě prosím ukažte výrobu té  úžasné májky a taky rohlík se 30ti Ečky od United bakeries co ho mají všude - prosím prosím ;-D;-D;-D

0/−1
24.8.2015 18:28

V44o14j62t14ě65c90h 34R88ů81ž12e13k 1207102904872

Přišel jsem si přečíst trochu hysterie kvůli nadpisu, nebyl jsem zklamán.

+4/0
24.8.2015 18:03

M48a94r60t80i29n 27N36o80v55o27t38n34ý 3756906611564

"Za celá desetiletí si však v mlékárně na případ výskytu kovových úlomků v potravině nepamatují."

Naskýtá se otázka, jestli jsou ty detektory zapojeny a fungují ;-)

0/0
24.8.2015 17:12

J72a73r60o72s43l94a61v 29H44o14r92á35k 5203582876130

To je jak u blbych na dvorku.

Spotrebitel: ja chci byt chranen proti hnusnym vyrobcum, sidi jidlo, klamou zakazniky, prodavaji hnusy. Chci ochranu!

Urednik: ok, vyrobce musi uvadet slozeni, dva sanony alergenu ve vsech svetovych jazycich ke kazdemu vyrobku, barevne oznacovat jidlo podle zeme puvodu a dodat jmenny seznam pracovniku, kteri pri vyrobe prisli s vyrobkem do styku vcetne telefonnich cisel. Jo a protoze Pomazankove maslo nema s maslem nic spolecneho, nesmi se nazyvat maslem.

Spotrebitel: to je totalita, to je hrozne, zakazali nam Pomazankove maslo. My chceme zpet Pomazankove maslo, ktere zadnym maslem neni!

Chape tuhle stupiditu spotrebitelu nekdo?

+9/−2
24.8.2015 17:08

P92e69t71r 33M11i41c39h57á83l33e43k 4869380206778

No já spíše nechápu, jak může někdo být tak blbej a plést si Máslo s Pomazánkovým máslem.

+6/0
24.8.2015 23:28

R71o52b76e37r29t 47M44á25s74l44o 1861461337647

Nic takového jako tradiční "pomazánkové" neexistuje, existuje pouze tradiční "pomazánkové máslo".

To, že na krabičce teď dočasně v rámci EU musí být naspáno jen pomazánkové je tradiční totalitní newspeak, který se už pomalu přibližuje heslům "Válka je mír" a "Svoboda je otroctví".

Jo a kdo jiný by o tom měl napsat takovéhle pojednání, když ne já :-).

+16/−4
24.8.2015 15:15

M16i45c51h34a13l 24P26l12e57š62t12i11l 2375701125

Jestli neobsahujete dostatečné množství mléčného tuku, měl byste si raději zajít na matriku ;-)

+6/0
24.8.2015 16:55

R65o13b45e20r69t 15M95á10s80l26o 1601261427527

Čekám až o mě v Bruseli úředně rozhodnou :-).

+1/0
24.8.2015 21:13

P84e66t25e63r 23H95u86s19z31á32r 5738367475485

V Madarsku dodnes existuje tradicni "vajkrem", coz je doslovne prelozeno, jako kremove maslo (vaj - maslo, krem - krem) a jde v podstate o nase "pomazankove maslo". Tam s maslem v nazvu nemeli problem, pac obecne Madari tolik pred EU na kolena nepadaji, jako urednici v CR.

+4/0
24.8.2015 15:09

L62u21c26i88a80n 23P72a16p25a43z67i61a70n 5354807281175

Jejich zahraniční politika byla v tomto úspěšnější, hájila národní zájmy, takže si v rámci EU vyjednali výjimku, tak jako i jiné země, jako třeba Rakousko. Naše zahraniční politika hájící lidská práva kléru v Tibetu nebo na Kubě  bohužel není cesta, která by ochránila naše tradice např. ve Vámi vzpomenutém tradičním výrobku. Podobně v mnoha státech EU se používá tuzemský rum bez problémů, ale u nás je to opět díky selhání naší zahraniční politiky zakázané. Zlobit se musíme na naše vládce v době, kdy se o tom rozhodovalo, nikoli jen na Brusel. Brusel hraje kartami, které jsme mu do rukou dodali.

+4/−1
24.8.2015 16:25

J23a44n 85V96a46m69p58o51l14a 1852110884489

Žádám o nahrazení slova "pochoutka" v úvodu článku! Od kdy se říká odpadu pochoutka? A dochucování kukuřičným a bramborovým škrobem také hovoří za vše. Tentokrát i o autorovi článku. Jakou má škrob chuť? Slovy klasika: "Nejoblíbenější české koření je strouhánka(škrob)"

+4/−9
24.8.2015 14:38

J33a59r83e73k 36W54o78l22f 5620309360

ňam, v tom kotli se smetanou nebo syrovátkou bych se chtěl utopit! ;-D

0/0
24.8.2015 14:11

Z94l84a12t90u17š80e 52J51e68l60í48n54k28o41v48á 1755392917442

A příkazem EU jsme si zadělali na problém (spíše zrušením "totáčových"  norem). "Pomazánkové máslo" mělo recepturu stanovenou normami, ale dnes máme mnoho variet názvu a jak čas kráčí, tak je složení čím dál vzdálenější.

Je jasné že dnes mnozí nechápou to rozčilení zrušení/zákazu názvu když vidí že se z toho stává mazadlo na výtahy ve stylu ramy a spol. .

+4/0
24.8.2015 14:09

J52i23ř63í 20G57a66b72r32i11e31l 8432420864897

Máslo má svoji normu. Tu tahle pomazánka nesplňuje. Její výhodou bylo, že byla levná a tvářila se jako máslo. Díky tlaku trhu a velké nabídce se začínají dražší suroviny pro výrobu téhle atrapy nahrazovat ještě více. Až to nebude k jídlu, většina lidí to přestane nakupovat a slavné pomazánkové zmizí z trhu. Co je na tom za problém? Kolika potravinám se to již stalo a neštěkl po nich ani pes? Kdo chce, ať si to kupuje. Já jsem rád, že díky EU nemusím kontrolovat složení, když si jdu koupit máslo. I tak musím hledat obchody, kde dostanu Čerstvé máslo (nezmrazené).

0/0
27.8.2015 8:58

M17a83r83t48i32n 56B29u82s19e81k 8666803181240

Philadelphia je mnohem lepsi... Pomazankove maslo je jen spatna kopie.

0/−12
24.8.2015 13:46

E22v87a 10R59o79c24c53o 6958120509589

Ale to je sýr - to je trochu někde jinde ;-).

+7/0
24.8.2015 13:55

D76a52v69i93d 83R95y38c46h32e84t97s61k85ý 9326171600140

Asi nemám funkční chuťové buňky, nebo Vy?

0/0
24.8.2015 17:12

Ř90e17h90o73ř 56V89l64a29s22á29k 2304974891566

Milí novináři. Vám nikdo nezakázal říkat tomu normálně pomazánkové máslo. Akorát to pod tím názvem nesmí být v obchodech. Tak proč o tom europíšete?

+28/−1
24.8.2015 13:33

P14e68t93r 35R53o77m33á42n38e96k 8854337274824

Přesně, taky mě to pěkně praštilo do očí. Jako kdyby se i novináři báli pokuty za klamání spotřebitele :-)

+7/0
24.8.2015 13:36

P50e76t74r 80B61o67x73a93n 1891543840444

A proc to tak nenazyvat, kdyz se to tak jmenuje? Udivuje me, kolika lidem tahle banalita trha zily. Duvod pro zmenu nazvu byl vcelku pochopitelny, ale cechacci to zrejme stale citi jako velkou krivdu. Starejte se spis o kvalitu a slozeni, nez o nazev.

+6/−3
24.8.2015 14:22

L77u30c36i16a73n 26P20a64p77a62z95i75a13n 5904197651635

Pomazánkové máslo jako první v Československu vyráběla zcela jiná mlékárna, která byla rozkradena v letech nové doby. Autor článku zapomněl napsat, jak se ona mlékárna jmenovala. Chocenská mlékárna to zakázala, aby byl článek oslavný jen na tuto mlékárnu, která jinak dělá tuto recepturu nejlépe v republice?

+1/0
24.8.2015 16:28

J23i49ř24í 60E66r43b87e11n 1463574226807

Jestli to není tím, že článek je o Krajníkově Choceňské mlékárně, nikoliv o Liberecké. Pomazánkové máslo vyrábí i Teplého Madeta a Babišova Olma, ale o nich se článek nezmiňuje a taky se kvůli tomu nikdo nerozčiluje.

0/0
25.8.2015 17:34

J32i17ř36í 61G58a87b78r56i93e29l 8652950214197

Protože to máslo není. Pokud se vám zavádějící pojmenování líbí, tak si tomu tak říkejte, ale nenuťte k tomu ostatní.

0/0
27.8.2015 9:01

P33e66t19r 13N97ě71m96e90c 4985452292807

tradiční pomazánkové neexistuje, pouze tradiční pomazánkové máslo

+14/−3
24.8.2015 13:32

J64a79n 22K54u16b82í31č63e40k 6150824939796

Tomu moc nevěřím, pamatuju si ho trochu jiné, míň se roztejkalo ale ať už to je jen subjektivní pocit nebo ne, snad jako jediné pomazánkové máslo se dá žrát. Ty pomazánkové krémy a takové hnusy bez chuti prostě neumím sníst...

+2/0
24.8.2015 13:11

P82e81t13r 14U35h70e67r 1666476763905

to taky nemá s mlékem nic společného...

+1/0
24.8.2015 16:51

J88a37r33o55s71l28a18v 64H63e66j87n42a 4367221639

S rumem také ne.

0/0
24.8.2015 17:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.