Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Skryté alergeny v jídlech. V hospodách neprošel každý pátý vzorek

O tom, že je v Italském salátu hořčice a celer, jídelní lístek zarytě mlčí. Zákazník se dozvídá jen o některých alergenech. Laboratorní testy ukázaly, že podobného klamání se dopustila pětina z restaurací, kontrolovaných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L21u86k81á41š 52A17d33a15m38e70c 3737563960607

Nejjednodušší je napsat, že všechna naše jídla obsahují všechny alergeny a máte vystaráno. Normální alergik se informuje, z čeho se daná jídla skládají.

+1/0
1.10.2015 17:45

L38i88n94d69a 20M50a87l10á 6754352731420

Víte jak je nepříjemné pro ženu se na přítomnost laktózy v jídle opakovaně ptát, zvlášťě když občas narazí na lehce přidrzlou nebo jen netaktní obsluhu? :-(

0/0
1.10.2015 19:17

J37i44r68k80a 53D14v86o93ř65á59k 4865970913658

To je ale obcházení zákona. V každém případě do takové hospody alergik asi nepáchne, protože ví, že s takovým přístupem může opravdu potkat ve všech vašich jídlech všechny alergeny. A alergiků opravdu není málo.

0/0
1.10.2015 20:20

R58o21m61a33n 87S52o65u76č95e90k 1132505220319

tak většina egoistů opět nevidí dál než na špičku svého nosu

0/0
1.10.2015 14:13

L14i20n21d55a 66M20a79l87á 6454562271690

Současné řešení alergenů velmi vítám. Asi před rokem jsem zjistila že mám velký problém když pozřu vyšší množství laktózy. Příznaky jsou jako při otravě - začne se motat hlava, špatně se dýchá, horko, návaly do hlavy, potím se, vnitřní pnutí, křeče atd. V tomto stavu si sednout třeba za volatn může být velmi nebezpečné! 

Současné označování alergenů je velmi důležité, protože poslední dobou různými chemickými procesy v zeměldělství a potavinářské výrobě je množství obsažených alergenů zejména v levných jídlech výrazně vyšší než bylo dříve.

+3/0
1.10.2015 13:58

J68a13n94a 78V11a95n76k54o91v76a 5485525478300

Ono se to krásně kritizuje, pokud nemáte v rodině někoho, kdo snad nějakou alergií trpí. Synové nemohou kvůli alergii lepek, soju, rýži, vejce, ořechy, hořčici, Jet někam znamená muset mít jídlo s sebou (na celou dobu), protože s touto kombinací JE  to problém. Navíc i když zařízení tvrdí, jak si troufne zajistit jakoukoli dietu, je vidět,, že provozovatelé mnohdy sami nevědí, co vlastně podávají. Pro mě je to zjištění ne zrovna optimistické. Ale jak říkám - chápu, že když ten problém nemáte, zdá se vám to jako šoatná legrace a pruda. Nicméně pro někoho je to záchrana.

+8/0
1.10.2015 13:46

J75a59r48o77m77í12r 91Š65t88o54h48a41n40s80l 5844699744152

Pardon, ale vy si malicko protirecite. Sama rikate, ze jidlo si stejne vozite s sebou, tak proc vas trapi nejaka cisla. Tady se malicko prekrucuje problem. Spoustu lidi se tu pousti do uvah, ze kterych skoro vyzniva, ze restaurateri mohou za to, ze je nekdo alergicky. Navic restaurace nemaji zadnou povinnost nabizet bezlepkova jidla, nebo jakakoliv jina.

Mimo to je obcas tezke urcit co nekdo prodava, protoze staci pouzit vegetu nebo jinou smes koreni, sojovou nebo ustricovou omacku, nebo jen konzervovane cokoliv a clovek si nemuze byt 100% jisty s jakymi alergeny se potyka... zvlast u azijskych nebo jihoamerickych potravin...

Mam dobreho kamarada, ktery ma podobnou kombinaci alergii s jakou se potykaji vasi synove a uz dvacet let normalne funguje a nejake usneseni EU pro nej nic nezmenilo.

+4/−1
1.10.2015 13:53

L15i27n83d61a 81M27a89l16á 6724662391370

Z vlastní zkušenosti mohu potrvdit, že přístup restaurací k řešením alergenů je velmi alibistický. Postupně jsem se začala ve třech různých ptát na obsah laktózy v nabízených jídlech, vyřešili to tak, že alergen 7 laktózu začali ozančovat u všech jídel. 

A přidám nejhrůznější současnou módu: nastavovat tatarskou omáčku sušeným mlékem nebo sušenou syrovátkou (které obsahují lakzózy 20 - 30ti násobek oproti čerstvému mléku) a nazývat to domácí tatarská omáčka je zvěrstvo!

+2/0
1.10.2015 14:06

H71a68n18a 46D43o30s49t67á77l25o76v12á 1249494390684

Dost bych se divila tomu nastavování, sušené mléko je totiž daleko dražší, než originál suroviny.

+1/0
1.10.2015 14:52

L65i94n69d31a 12M42a46l29á 6454232771300

SItuace se velmi zhoršila od blokády dvovozu evropských potravin do Ruska. Od té doby se cena sekundárních a "odpadových" mlékárenských produktů výrazně snížila a jde tak o nejlevnější "plnidlo", které naleznete i tam, kde byste to nečekala, například v párcích, uzeninách, brambůrkách. Třeba sušenky či oplatky bez laktźy jsou na trhu jediné - drahé rakouské :-( A v restauracích je možné se setkat s laktózou třeba i v čočkové polévce nebo masové směsi, a to je právě největší problém :-(

0/0
1.10.2015 16:51

P86e71t38r 35B35o60x82a79n 1321933470644

Nebudu mit problem, kdyz restaurace, pro svou ochranu, namrska ke vsem jidlum vsechny alergeny. To uz ale neco vypovi o restauraci. Dle me, kvalitni kuchar vi z ceho vari, vcetne dochucovadel, kde je vzdy presne slozeni.

0/0
1.10.2015 20:50

J30a16r37o89m50í81r 47Š41t86o30h50a77n96s17l 5344389324882

Uvařím jednoduche jídlo, přidám do něj sojovou omáčku a moji oblíbenou smes koření. Jak mam vedet, co za alergeny obsahuje ta sojovka a nebo jestli susena cibule v koreni nekdy v prubehu vyroby neprisla do kontaktu s celerem? Cely ten system je tak kratkozraky, ale to politky netrapi.

Mimo to dost dobre nechapu k cemu ma slouzit soupis alergenu v provozovne, je preci pevne dane, ktery alergen ma ktere cislo, ne? Takze clovek, co je alergicky na arasidy tak si bude davat pozor na cislo 5 a to jake cislo ma celer nebo vlci bob ho nezajima. Soupis alergenu je tak mozna atrakce prvnich par mesicu, ale ted snad kazdy alergik vi na jaka cisla si ma dat pozor...tohle je opravdovy Evropsky kocourkov.

+3/−2
1.10.2015 13:41

M10i29r52o28s80l15a85v 51Č75e62c66h 9599453715575

K prvej casti len dodam ze na obale od zmesi korenia a sojovke (atd) je presne napisane co obsahuje a s cim sa to mohlo kontaminovat. Aspon to uklada zakon.

+2/0
1.10.2015 13:57

R14o11m95a15n 55S78o63u75č45e43k 1662315600389

psát umíte a číst ne?

+1/0
1.10.2015 14:11

P28a36v53e57l 43N92o27v22á11k 7352319146979

Jako tenhle predpis mi prijde o nicem a zbytecna buzerace..

Ale totalni neznalost kucharu a cisniku o zbozi ktere prodavaji je take do nebe volajici.. Kdyz me manzelce jako bezlepkove jidlo, nabidli spagety (delane z normalnich psenicnych spaget) myslel jsem ze me trefi.. a takovemu podniku pak verte ze v tom a tom jidle opravdu neni zadna mouka

+2/0
1.10.2015 13:35

P15e83t74r 37V83e77s29e91l16ý 7384335754208

tak snad je Vaše žena natolik obeznámená, že si dovede z jídelního lístku vybrat a ujistit se u vybraného jídla jestli lepek neobsahuje

+3/−2
1.10.2015 13:37

P46a53v16e84l 23N83o35v23á57k 7362229126129

To z jidelniho listku neni dost mozne, lepek obsahuje totiz plno dochucovadel, polotovaru atd.. a to musi vedet kuchar co pouziva.. u spaget to samosebou clovek vi, ale kdy takovou zakladni vec nevi kuchar, jakou ma clovek jistotu ze kdyz rekne "je to bez lepku" neni tam nejaky dochucovadlo ci zda neco nezahustil moukou atd..

+1/0
1.10.2015 13:50

P77e40t91r 10V69e83s51e79l58ý 7904705154818

Já lístek píšu, náš skladový program nám u každé receptury zobrazí obsažené alergen, ale i tak nikdy nemám 100 % jistotu. Bohužel pokud chcete vařit slušně, použijete vývar a hned je tam celer apod. Někdy si říkám, že ty čísla musí lidi snad i odrazovat se najíst.

+2/0
1.10.2015 14:11

J52i40r46k21a 96D30v80o33ř55á73k 4155250213468

No a proto tam ten celer musíte uvádět. Právě proto že by ho tam jinak alergik třeba nečekal.

0/0
1.10.2015 20:12

M77i84c56h57a61e34l 81K98o88u98t16e67c48k34ý 3405870616

Holt lepší bude nejíst vůbec nic a žít ze vzduchu, to je jediná jistota.

+1/0
1.10.2015 13:19

V45l78a41d40i93m75í45r 39Š91n30e77k 9324668856831

Bůh s námi. RvEU

+1/0
1.10.2015 13:19

O58n46d72ř93e11j 43M18a79l10ý 3524513463153

Jak mohli dodneška alergici přežít, když neměli seznam alergenů? ;-D

+9/−5
1.10.2015 13:15

L38i80n55d92a 67M21a69l45á 6794152831180

Současná zemědělská a potrevinářská výroba použitím všemožných chemií postupně znásobil přítomnost hlavních alergenů tak, že komu dříve po pozřená bývalo těžko, ten má nyní příznak otravy. A například přiotrávený člověk který bude řídit je nebezpečím pro všechna okolo. Nás alergiků na laktózu je v ČR hrubým odhadem asi 20 % - tedy asi 2 miliony!

+1/0
1.10.2015 14:10

J20i27r69k14a 13D76v31o22ř31á19k 4115610453858

Nemohli moc chodit na jídlo do jídelen a hospod.

+1/0
1.10.2015 20:13

R27o36b97e40r87t 52B39a40l11a20b73á83n 9632543262

Holt budou muset alergici taky občas použít rozum.

+2/−3
1.10.2015 13:11

P47e78t41r 87N84o90v25á48k 1755951749298

No ono to vždy není tak jendoduché, bohužel...

Jak už jsem zde uváděl, když někteří restauratéři dokáží do bezmasé polévky dát slaninu aniž by to uvědli v jídelním lístku apod....

+2/0
1.10.2015 13:25

R34o82b28e78r93t 56B81a92l43a46b48á27n 9412783792

Těch lidí, kteří něco nemůžou je opravdu spousta a podle mých zkušeností vesměs nemají problém si to pohlídat. Myslím, že málokdo z nich se v restauraci řídí podle seznamu alergenů na jídelním lístku.

+2/0
1.10.2015 13:39

J26i58r39k28a 23D76v95o82ř40á69k 4725600943118

Těžko si někdo může pohlídat alergii na přísadu, které tam není moc  a není zřejmé že tam je i když není uvedená.

0/0
1.10.2015 20:15

P86e32t43r 22B32o15x56a81n 1401793370804

A jak si to pohlidat v restauraci? Jedno resemi bych mel, nechodit vubec do restauraci. Ale tak to rekne rovnou a nemelte h*vna.

0/0
1.10.2015 20:59

H60a81n11a 39D23o56s15t20á98l88o46v76á 1619524380104

To je pravda, a proto je účinnější říct při objednávce, co daný alergik nesmí, a nechat si to ověřit.

0/0
1.10.2015 14:55

P87e19t30r 94N86o91v55á24k 1145141189738

Mno, tak na to se člověk taky moc spolehnout nemůže :-D

0/0
3.11.2015 15:53

P33a44v28e59l 90S41o25b23o81t10k55a 5260554

všimně te si, že nikde není uvedeno že by se při přípravě pokrmů používalo i maso ;-D

+1/0
1.10.2015 13:08
Foto

P83a12v96e85l 65M60a79r76e55š 8925310587415

Tak jestli nakupují surovinu od majitele těchto novin...

+1/0
1.10.2015 13:15
Foto

P93a68v36e85l 34P18o47d40e85š63v70a 5859857299

Když jsem jako děcko chodil do skautu, tak "alergik" byla nadávka pro slabochy.

+2/−11
1.10.2015 13:00

P36a24v27e86l 62S14o49b12o88t57k38a 5470534

jj, něco jako krypl pro ulejváky s modrou knížkou.

0/0
1.10.2015 13:08

P38e96t76r 51N95o11v59á46k 1555861949758

Jojo, za co člověk mnohdy nemůže, tak za to ho hned zaškatulkujeme. Stejně jako já bych o vás mohl napsat že jste ko*ot, už jen za tu fotku a blbé slaboduché kecy co tu máte

+7/0
1.10.2015 13:26

J47a77r24o96s47l36a98v 79P40l52a61c38h15e68t53k90a 7906786776579

I voda je alergen! https://en.wikipedia.org/wiki/Aquagenic_urticaria

0/0
1.10.2015 12:35

J85i64ř18í 43J19e22z73d84i36n81s79k37ý 8318212253369

Super! Politici dokázali vyřešit problém, který tu nebyl. Bezva práce, zvedl bych jim platy...

+9/−4
1.10.2015 12:35

F35r15a50n31t38i67š23e85k 45N48o45v37á56k 6671555756181

Neřeší to náhodou vietnamci? Všechna jídla mohou obsahovat stopy všech alergenů a čau.

+5/−1
1.10.2015 12:16

A47n88n81a 68E80r87l35e61b24a53c57h71o33v16á 7931520274651

Nedávno mi říkala známá, že dostali pokutu za to, že neměli v nápojovém lístku a mlíčka do kafe napsaný alergen "mléko". To už mi přijde vážně uhozené na hlavu ...

+1/−1
1.10.2015 12:11

H85a38n55a 28D28o50s32t96á70l76o46v37á 1679364130284

Navíc když "mlíčko" do kafe není z mléka a správně má být vyznačen alergen sója.

+2/0
1.10.2015 14:56

L83u31k42a66s 53N27e25m69e24c 7239650232214

A úřední šiml řehtá...staletí se to neresilo a najednou je problém.

+8/−2
1.10.2015 11:51

P41e50t83r 39J11a68r47o62š 2294701415467

Nejaka ochrana nekoho je urednikum ukradena. Dulezite je, ze se to da kontrolovat a hlavne POKUTOVAT. Stat si nikdy nenecha ujit jedinou prilezitost sahnout lidem na penize.

+4/0
1.10.2015 11:53

J82i26n57d25ř85i84c30h 67Š15k32o71p20e60k 4215681220855

ano, dříve bylo alergií řádově méně

0/0
1.10.2015 12:10

J13a14r84o19s85l39a35v 61H96o65r67á65k 5653642606100

Protoze se o nekterych ani nevedelo ci se to neresilo. Nekomu treba bylo blbe z mleka, tak ho nepil. Vedel to a choval se podle toho. U jinych alergii se ptal v restauraci zda dana ingredience v jidle neni. Dneska je to jak u blbych, kazdy jak kdyby potreboval vodit za rucicku.

+5/0
1.10.2015 13:02

J30i69n10d66ř53i37c38h 44Š54k16o18p77e72k 4785891980345

ne, dříve bylo alergií objektivně méně.

Příčína alergií je v tom, že děti vyrůstají často ve sterilní čistotě a jelikož tělo navyklé bojovat proti různým látkám nemá proti čemu bojovat, začne takto regovat na běžné látky

0/0
1.10.2015 14:22

H76a25n65a 55D36o96s86t32á62l88o28v62á 1129484670214

Není to ani tak o sterilitě, jako o množství chemických látek v prostředí a v jídle, na které běžný organismus dříve nebyl zvyklý.

0/0
1.10.2015 14:57

J19a39r51o68s55l41a74v 75H50o64r78á31k 5563872286750

Kdyz je alergii objektivne vice a deti vyrustaji ve sterilni cistote, proc jsou stale nove alergie diagnostikovany i u dospelych? Protoze se proste vice resi.

Je to jako s poruchami. Drive byl nekdo proste blby na cestinu. Neumel psat, motal i/y dohromady, nedokazal precist ani Materidousku. Vedel to, vedeli to rodice, vedeli to ucitele. Dneska mu nadiagnostikuji dyslexii.

0/0
1.10.2015 17:04

J67i40r88k48a 93D53v92o72ř23á44k 4895480193808

Je pravda, že dnes je víc zaznamenaných nemocí kvůli lepší schopnosti je diagnostikovat, ale množství alergiků je dnes i tak doopravdy mnohem víc než v minulosti. No, zase se míň umírá na chřipku.

0/0
1.10.2015 20:33

J51i66r49k66a 63D48v48o40ř78á44k 4495890153718

Dřív se myslelo, že kdo neumí dobře číst nebo psát je prostě pitomec. Dnes je celkem jasné, že to s inteligencí nesouvisí a takoví lidé by byli odepisováni neprávem, na rozdíl od minulosti mohou dnes vykonávat i náročná povolání. Jsme na tom snad hůř?

0/0
1.10.2015 20:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.