Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Skryté alergeny v jídlech. V hospodách neprošel každý pátý vzorek

O tom, že je v Italském salátu hořčice a celer, jídelní lístek zarytě mlčí. Zákazník se dozvídá jen o některých alergenech. Laboratorní testy ukázaly, že podobného klamání se dopustila pětina z restaurací, kontrolovaných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L17u53k48á18š 65A79d64a36m46e40c 3617153160907

Nejjednodušší je napsat, že všechna naše jídla obsahují všechny alergeny a máte vystaráno. Normální alergik se informuje, z čeho se daná jídla skládají.

+1/0
1.10.2015 17:45

L64i77n55d71a 82M20a40l49á 6734662481400

Víte jak je nepříjemné pro ženu se na přítomnost laktózy v jídle opakovaně ptát, zvlášťě když občas narazí na lehce přidrzlou nebo jen netaktní obsluhu? :-(

0/0
1.10.2015 19:17

J59i53r24k30a 29D69v50o95ř15á26k 4985220723488

To je ale obcházení zákona. V každém případě do takové hospody alergik asi nepáchne, protože ví, že s takovým přístupem může opravdu potkat ve všech vašich jídlech všechny alergeny. A alergiků opravdu není málo.

0/0
1.10.2015 20:20

R10o98m96a13n 20S41o51u72č23e51k 1432185380849

tak většina egoistů opět nevidí dál než na špičku svého nosu

0/0
1.10.2015 14:13

L42i47n13d51a 13M48a80l52á 6634962391620

Současné řešení alergenů velmi vítám. Asi před rokem jsem zjistila že mám velký problém když pozřu vyšší množství laktózy. Příznaky jsou jako při otravě - začne se motat hlava, špatně se dýchá, horko, návaly do hlavy, potím se, vnitřní pnutí, křeče atd. V tomto stavu si sednout třeba za volatn může být velmi nebezpečné! 

Současné označování alergenů je velmi důležité, protože poslední dobou různými chemickými procesy v zeměldělství a potavinářské výrobě je množství obsažených alergenů zejména v levných jídlech výrazně vyšší než bylo dříve.

+3/0
1.10.2015 13:58

J18a12n79a 32V35a81n57k40o75v32a 5215875338100

Ono se to krásně kritizuje, pokud nemáte v rodině někoho, kdo snad nějakou alergií trpí. Synové nemohou kvůli alergii lepek, soju, rýži, vejce, ořechy, hořčici, Jet někam znamená muset mít jídlo s sebou (na celou dobu), protože s touto kombinací JE  to problém. Navíc i když zařízení tvrdí, jak si troufne zajistit jakoukoli dietu, je vidět,, že provozovatelé mnohdy sami nevědí, co vlastně podávají. Pro mě je to zjištění ne zrovna optimistické. Ale jak říkám - chápu, že když ten problém nemáte, zdá se vám to jako šoatná legrace a pruda. Nicméně pro někoho je to záchrana.

+8/0
1.10.2015 13:46

J36a18r50o74m49í76r 15Š52t65o51h17a96n41s49l 5224279504652

Pardon, ale vy si malicko protirecite. Sama rikate, ze jidlo si stejne vozite s sebou, tak proc vas trapi nejaka cisla. Tady se malicko prekrucuje problem. Spoustu lidi se tu pousti do uvah, ze kterych skoro vyzniva, ze restaurateri mohou za to, ze je nekdo alergicky. Navic restaurace nemaji zadnou povinnost nabizet bezlepkova jidla, nebo jakakoliv jina.

Mimo to je obcas tezke urcit co nekdo prodava, protoze staci pouzit vegetu nebo jinou smes koreni, sojovou nebo ustricovou omacku, nebo jen konzervovane cokoliv a clovek si nemuze byt 100% jisty s jakymi alergeny se potyka... zvlast u azijskych nebo jihoamerickych potravin...

Mam dobreho kamarada, ktery ma podobnou kombinaci alergii s jakou se potykaji vasi synove a uz dvacet let normalne funguje a nejake usneseni EU pro nej nic nezmenilo.

+4/−1
1.10.2015 13:53

L37i87n30d62a 48M23a24l35á 6674622441650

Z vlastní zkušenosti mohu potrvdit, že přístup restaurací k řešením alergenů je velmi alibistický. Postupně jsem se začala ve třech různých ptát na obsah laktózy v nabízených jídlech, vyřešili to tak, že alergen 7 laktózu začali ozančovat u všech jídel. 

A přidám nejhrůznější současnou módu: nastavovat tatarskou omáčku sušeným mlékem nebo sušenou syrovátkou (které obsahují lakzózy 20 - 30ti násobek oproti čerstvému mléku) a nazývat to domácí tatarská omáčka je zvěrstvo!

+2/0
1.10.2015 14:06

H42a59n84a 60D40o82s20t24á84l22o22v51á 1749904120724

Dost bych se divila tomu nastavování, sušené mléko je totiž daleko dražší, než originál suroviny.

+1/0
1.10.2015 14:52

L43i44n26d50a 64M57a53l67á 6674752321880

SItuace se velmi zhoršila od blokády dvovozu evropských potravin do Ruska. Od té doby se cena sekundárních a "odpadových" mlékárenských produktů výrazně snížila a jde tak o nejlevnější "plnidlo", které naleznete i tam, kde byste to nečekala, například v párcích, uzeninách, brambůrkách. Třeba sušenky či oplatky bez laktźy jsou na trhu jediné - drahé rakouské :-( A v restauracích je možné se setkat s laktózou třeba i v čočkové polévce nebo masové směsi, a to je právě největší problém :-(

0/0
1.10.2015 16:51

P43e66t66r 90B67o53x39a65n 1321493470494

Nebudu mit problem, kdyz restaurace, pro svou ochranu, namrska ke vsem jidlum vsechny alergeny. To uz ale neco vypovi o restauraci. Dle me, kvalitni kuchar vi z ceho vari, vcetne dochucovadel, kde je vzdy presne slozeni.

0/0
1.10.2015 20:50

J83a15r49o86m33í72r 18Š79t54o47h12a77n29s76l 5974509914402

Uvařím jednoduche jídlo, přidám do něj sojovou omáčku a moji oblíbenou smes koření. Jak mam vedet, co za alergeny obsahuje ta sojovka a nebo jestli susena cibule v koreni nekdy v prubehu vyroby neprisla do kontaktu s celerem? Cely ten system je tak kratkozraky, ale to politky netrapi.

Mimo to dost dobre nechapu k cemu ma slouzit soupis alergenu v provozovne, je preci pevne dane, ktery alergen ma ktere cislo, ne? Takze clovek, co je alergicky na arasidy tak si bude davat pozor na cislo 5 a to jake cislo ma celer nebo vlci bob ho nezajima. Soupis alergenu je tak mozna atrakce prvnich par mesicu, ale ted snad kazdy alergik vi na jaka cisla si ma dat pozor...tohle je opravdovy Evropsky kocourkov.

+3/−2
1.10.2015 13:41

M31i74r60o69s75l44a37v 16Č11e86c67h 9389633625895

K prvej casti len dodam ze na obale od zmesi korenia a sojovke (atd) je presne napisane co obsahuje a s cim sa to mohlo kontaminovat. Aspon to uklada zakon.

+2/0
1.10.2015 13:57

R77o47m85a37n 75S68o26u83č90e67k 1682155950249

psát umíte a číst ne?

+1/0
1.10.2015 14:11

P32a25v32e64l 44N81o18v85á31k 7242719486469

Jako tenhle predpis mi prijde o nicem a zbytecna buzerace..

Ale totalni neznalost kucharu a cisniku o zbozi ktere prodavaji je take do nebe volajici.. Kdyz me manzelce jako bezlepkove jidlo, nabidli spagety (delane z normalnich psenicnych spaget) myslel jsem ze me trefi.. a takovemu podniku pak verte ze v tom a tom jidle opravdu neni zadna mouka

+2/0
1.10.2015 13:35

P44e42t21r 37V63e20s19e60l71ý 7124365684258

tak snad je Vaše žena natolik obeznámená, že si dovede z jídelního lístku vybrat a ujistit se u vybraného jídla jestli lepek neobsahuje

+3/−2
1.10.2015 13:37

P97a20v25e87l 67N58o16v91á39k 7472319926319

To z jidelniho listku neni dost mozne, lepek obsahuje totiz plno dochucovadel, polotovaru atd.. a to musi vedet kuchar co pouziva.. u spaget to samosebou clovek vi, ale kdy takovou zakladni vec nevi kuchar, jakou ma clovek jistotu ze kdyz rekne "je to bez lepku" neni tam nejaky dochucovadlo ci zda neco nezahustil moukou atd..

+1/0
1.10.2015 13:50

P50e61t24r 36V76e76s14e66l89ý 7244755684578

Já lístek píšu, náš skladový program nám u každé receptury zobrazí obsažené alergen, ale i tak nikdy nemám 100 % jistotu. Bohužel pokud chcete vařit slušně, použijete vývar a hned je tam celer apod. Někdy si říkám, že ty čísla musí lidi snad i odrazovat se najíst.

+2/0
1.10.2015 14:11

J88i18r55k73a 19D40v34o95ř60á24k 4635790623568

No a proto tam ten celer musíte uvádět. Právě proto že by ho tam jinak alergik třeba nečekal.

0/0
1.10.2015 20:12

M21i69c67h37a53e47l 48K44o50u12t81e93c79k94ý 3165670846

Holt lepší bude nejíst vůbec nic a žít ze vzduchu, to je jediná jistota.

+1/0
1.10.2015 13:19

V29l37a52d93i36m38í81r 36Š60n35e92k 9964248746911

Bůh s námi. RvEU

+1/0
1.10.2015 13:19

O36n74d32ř72e20j 29M69a10l72ý 3694803133783

Jak mohli dodneška alergici přežít, když neměli seznam alergenů? ;-D

+9/−5
1.10.2015 13:15

L81i11n51d69a 98M87a70l82á 6484802291430

Současná zemědělská a potrevinářská výroba použitím všemožných chemií postupně znásobil přítomnost hlavních alergenů tak, že komu dříve po pozřená bývalo těžko, ten má nyní příznak otravy. A například přiotrávený člověk který bude řídit je nebezpečím pro všechna okolo. Nás alergiků na laktózu je v ČR hrubým odhadem asi 20 % - tedy asi 2 miliony!

+1/0
1.10.2015 14:10

J92i15r80k37a 28D73v49o39ř21á22k 4765250333658

Nemohli moc chodit na jídlo do jídelen a hospod.

+1/0
1.10.2015 20:13

R43o58b37e64r33t 52B89a10l17a27b42á86n 9252853562

Holt budou muset alergici taky občas použít rozum.

+2/−3
1.10.2015 13:11

P28e85t44r 20N59o42v14á45k 1445381209528

No ono to vždy není tak jendoduché, bohužel...

Jak už jsem zde uváděl, když někteří restauratéři dokáží do bezmasé polévky dát slaninu aniž by to uvědli v jídelním lístku apod....

+2/0
1.10.2015 13:25

R47o55b38e21r50t 62B81a54l82a66b61á34n 9102563572

Těch lidí, kteří něco nemůžou je opravdu spousta a podle mých zkušeností vesměs nemají problém si to pohlídat. Myslím, že málokdo z nich se v restauraci řídí podle seznamu alergenů na jídelním lístku.

+2/0
1.10.2015 13:39

J93i31r93k23a 38D15v10o11ř69á38k 4685930543918

Těžko si někdo může pohlídat alergii na přísadu, které tam není moc  a není zřejmé že tam je i když není uvedená.

0/0
1.10.2015 20:15

P95e55t19r 49B85o37x75a16n 1691843920934

A jak si to pohlidat v restauraci? Jedno resemi bych mel, nechodit vubec do restauraci. Ale tak to rekne rovnou a nemelte h*vna.

0/0
1.10.2015 20:59

H91a43n89a 80D44o19s89t14á45l50o88v46á 1249964380164

To je pravda, a proto je účinnější říct při objednávce, co daný alergik nesmí, a nechat si to ověřit.

0/0
1.10.2015 14:55

P52e83t74r 56N21o69v89á72k 1685901209748

Mno, tak na to se člověk taky moc spolehnout nemůže :-D

0/0
3.11.2015 15:53

P22a84v40e89l 76S86o25b62o86t72k10a 5610514

všimně te si, že nikde není uvedeno že by se při přípravě pokrmů používalo i maso ;-D

+1/0
1.10.2015 13:08
Foto

P70a26v49e44l 49M59a22r67e84š 8945940717185

Tak jestli nakupují surovinu od majitele těchto novin...

+1/0
1.10.2015 13:15
Foto

P62a12v65e12l 65P80o32d27e13š82v98a 5289297739

Když jsem jako děcko chodil do skautu, tak "alergik" byla nadávka pro slabochy.

+2/−11
1.10.2015 13:00

P61a88v56e40l 25S89o61b25o96t81k20a 5660354

jj, něco jako krypl pro ulejváky s modrou knížkou.

0/0
1.10.2015 13:08

P18e18t41r 61N23o85v93á86k 1955421229208

Jojo, za co člověk mnohdy nemůže, tak za to ho hned zaškatulkujeme. Stejně jako já bych o vás mohl napsat že jste ko*ot, už jen za tu fotku a blbé slaboduché kecy co tu máte

+7/0
1.10.2015 13:26

J21a15r20o54s36l86a28v 51P76l11a11c59h86e85t40k55a 7486266706259

I voda je alergen! https://en.wikipedia.org/wiki/Aquagenic_urticaria

0/0
1.10.2015 12:35

J69i47ř20í 17J91e76z88d73i92n85s43k46ý 8788382243399

Super! Politici dokázali vyřešit problém, který tu nebyl. Bezva práce, zvedl bych jim platy...

+9/−4
1.10.2015 12:35

F74r39a66n35t71i50š63e91k 48N92o51v16á92k 6261975326491

Neřeší to náhodou vietnamci? Všechna jídla mohou obsahovat stopy všech alergenů a čau.

+5/−1
1.10.2015 12:16

A35n75n74a 36E81r40l96e22b88a84c51h39o60v95á 7931460474141

Nedávno mi říkala známá, že dostali pokutu za to, že neměli v nápojovém lístku a mlíčka do kafe napsaný alergen "mléko". To už mi přijde vážně uhozené na hlavu ...

+1/−1
1.10.2015 12:11

H41a32n54a 27D46o97s84t40á27l50o17v42á 1959734540604

Navíc když "mlíčko" do kafe není z mléka a správně má být vyznačen alergen sója.

+2/0
1.10.2015 14:56

L36u97k62a43s 79N91e29m31e39c 7279180742114

A úřední šiml řehtá...staletí se to neresilo a najednou je problém.

+8/−2
1.10.2015 11:51

P93e65t75r 74J75a90r89o53š 2604311235987

Nejaka ochrana nekoho je urednikum ukradena. Dulezite je, ze se to da kontrolovat a hlavne POKUTOVAT. Stat si nikdy nenecha ujit jedinou prilezitost sahnout lidem na penize.

+4/0
1.10.2015 11:53

J82i76n62d42ř95i65c29h 10Š42k86o28p44e52k 4475651560785

ano, dříve bylo alergií řádově méně

0/0
1.10.2015 12:10

J35a56r53o33s19l14a50v 33H64o42r41á58k 5943172976300

Protoze se o nekterych ani nevedelo ci se to neresilo. Nekomu treba bylo blbe z mleka, tak ho nepil. Vedel to a choval se podle toho. U jinych alergii se ptal v restauraci zda dana ingredience v jidle neni. Dneska je to jak u blbych, kazdy jak kdyby potreboval vodit za rucicku.

+5/0
1.10.2015 13:02

J55i60n56d75ř82i72c69h 39Š48k53o50p42e65k 4705341660345

ne, dříve bylo alergií objektivně méně.

Příčína alergií je v tom, že děti vyrůstají často ve sterilní čistotě a jelikož tělo navyklé bojovat proti různým látkám nemá proti čemu bojovat, začne takto regovat na běžné látky

0/0
1.10.2015 14:22

H21a29n71a 28D91o83s56t16á80l48o88v46á 1369724570794

Není to ani tak o sterilitě, jako o množství chemických látek v prostředí a v jídle, na které běžný organismus dříve nebyl zvyklý.

0/0
1.10.2015 14:57

J90a12r15o98s84l53a68v 32H42o13r46á84k 5573492176350

Kdyz je alergii objektivne vice a deti vyrustaji ve sterilni cistote, proc jsou stale nove alergie diagnostikovany i u dospelych? Protoze se proste vice resi.

Je to jako s poruchami. Drive byl nekdo proste blby na cestinu. Neumel psat, motal i/y dohromady, nedokazal precist ani Materidousku. Vedel to, vedeli to rodice, vedeli to ucitele. Dneska mu nadiagnostikuji dyslexii.

0/0
1.10.2015 17:04

J60i19r15k70a 71D56v97o80ř65á73k 4775730833848

Je pravda, že dnes je víc zaznamenaných nemocí kvůli lepší schopnosti je diagnostikovat, ale množství alergiků je dnes i tak doopravdy mnohem víc než v minulosti. No, zase se míň umírá na chřipku.

0/0
1.10.2015 20:33

J79i31r17k38a 29D84v75o27ř26á84k 4685620223318

Dřív se myslelo, že kdo neumí dobře číst nebo psát je prostě pitomec. Dnes je celkem jasné, že to s inteligencí nesouvisí a takoví lidé by byli odepisováni neprávem, na rozdíl od minulosti mohou dnes vykonávat i náročná povolání. Jsme na tom snad hůř?

0/0
1.10.2015 20:36





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.