Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Skryté alergeny v jídlech. V hospodách neprošel každý pátý vzorek

O tom, že je v Italském salátu hořčice a celer, jídelní lístek zarytě mlčí. Zákazník se dozvídá jen o některých alergenech. Laboratorní testy ukázaly, že podobného klamání se dopustila pětina z restaurací, kontrolovaných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L44u69k88á31š 16A31d70a44m80e25c 3187743250587

Nejjednodušší je napsat, že všechna naše jídla obsahují všechny alergeny a máte vystaráno. Normální alergik se informuje, z čeho se daná jídla skládají.

+1/0
1.10.2015 17:45

L98i76n25d53a 64M91a77l37á 6764782511190

Víte jak je nepříjemné pro ženu se na přítomnost laktózy v jídle opakovaně ptát, zvlášťě když občas narazí na lehce přidrzlou nebo jen netaktní obsluhu? :-(

0/0
1.10.2015 19:17

J28i34r59k39a 12D61v80o76ř39á62k 4195520813528

To je ale obcházení zákona. V každém případě do takové hospody alergik asi nepáchne, protože ví, že s takovým přístupem může opravdu potkat ve všech vašich jídlech všechny alergeny. A alergiků opravdu není málo.

0/0
1.10.2015 20:20

R24o74m55a26n 74S58o26u61č69e15k 1652355310319

tak většina egoistů opět nevidí dál než na špičku svého nosu

0/0
1.10.2015 14:13

L95i66n90d46a 22M87a95l20á 6154772621370

Současné řešení alergenů velmi vítám. Asi před rokem jsem zjistila že mám velký problém když pozřu vyšší množství laktózy. Příznaky jsou jako při otravě - začne se motat hlava, špatně se dýchá, horko, návaly do hlavy, potím se, vnitřní pnutí, křeče atd. V tomto stavu si sednout třeba za volatn může být velmi nebezpečné! 

Současné označování alergenů je velmi důležité, protože poslední dobou různými chemickými procesy v zeměldělství a potavinářské výrobě je množství obsažených alergenů zejména v levných jídlech výrazně vyšší než bylo dříve.

+3/0
1.10.2015 13:58

J97a84n95a 88V33a43n10k50o27v32a 5205125298350

Ono se to krásně kritizuje, pokud nemáte v rodině někoho, kdo snad nějakou alergií trpí. Synové nemohou kvůli alergii lepek, soju, rýži, vejce, ořechy, hořčici, Jet někam znamená muset mít jídlo s sebou (na celou dobu), protože s touto kombinací JE  to problém. Navíc i když zařízení tvrdí, jak si troufne zajistit jakoukoli dietu, je vidět,, že provozovatelé mnohdy sami nevědí, co vlastně podávají. Pro mě je to zjištění ne zrovna optimistické. Ale jak říkám - chápu, že když ten problém nemáte, zdá se vám to jako šoatná legrace a pruda. Nicméně pro někoho je to záchrana.

+8/0
1.10.2015 13:46

J56a57r28o93m14í80r 40Š83t19o48h25a96n63s84l 5414199964912

Pardon, ale vy si malicko protirecite. Sama rikate, ze jidlo si stejne vozite s sebou, tak proc vas trapi nejaka cisla. Tady se malicko prekrucuje problem. Spoustu lidi se tu pousti do uvah, ze kterych skoro vyzniva, ze restaurateri mohou za to, ze je nekdo alergicky. Navic restaurace nemaji zadnou povinnost nabizet bezlepkova jidla, nebo jakakoliv jina.

Mimo to je obcas tezke urcit co nekdo prodava, protoze staci pouzit vegetu nebo jinou smes koreni, sojovou nebo ustricovou omacku, nebo jen konzervovane cokoliv a clovek si nemuze byt 100% jisty s jakymi alergeny se potyka... zvlast u azijskych nebo jihoamerickych potravin...

Mam dobreho kamarada, ktery ma podobnou kombinaci alergii s jakou se potykaji vasi synove a uz dvacet let normalne funguje a nejake usneseni EU pro nej nic nezmenilo.

+4/−1
1.10.2015 13:53

L88i75n72d29a 72M45a71l64á 6834142981850

Z vlastní zkušenosti mohu potrvdit, že přístup restaurací k řešením alergenů je velmi alibistický. Postupně jsem se začala ve třech různých ptát na obsah laktózy v nabízených jídlech, vyřešili to tak, že alergen 7 laktózu začali ozančovat u všech jídel. 

A přidám nejhrůznější současnou módu: nastavovat tatarskou omáčku sušeným mlékem nebo sušenou syrovátkou (které obsahují lakzózy 20 - 30ti násobek oproti čerstvému mléku) a nazývat to domácí tatarská omáčka je zvěrstvo!

+2/0
1.10.2015 14:06

H64a70n21a 64D39o77s26t10á96l32o52v88á 1469804910684

Dost bych se divila tomu nastavování, sušené mléko je totiž daleko dražší, než originál suroviny.

+1/0
1.10.2015 14:52

L57i67n41d29a 40M31a35l55á 6154832211560

SItuace se velmi zhoršila od blokády dvovozu evropských potravin do Ruska. Od té doby se cena sekundárních a "odpadových" mlékárenských produktů výrazně snížila a jde tak o nejlevnější "plnidlo", které naleznete i tam, kde byste to nečekala, například v párcích, uzeninách, brambůrkách. Třeba sušenky či oplatky bez laktźy jsou na trhu jediné - drahé rakouské :-( A v restauracích je možné se setkat s laktózou třeba i v čočkové polévce nebo masové směsi, a to je právě největší problém :-(

0/0
1.10.2015 16:51

P39e29t75r 40B97o53x76a13n 1411333170254

Nebudu mit problem, kdyz restaurace, pro svou ochranu, namrska ke vsem jidlum vsechny alergeny. To uz ale neco vypovi o restauraci. Dle me, kvalitni kuchar vi z ceho vari, vcetne dochucovadel, kde je vzdy presne slozeni.

0/0
1.10.2015 20:50

J18a10r68o45m86í36r 48Š80t76o24h95a51n83s68l 5644399244162

Uvařím jednoduche jídlo, přidám do něj sojovou omáčku a moji oblíbenou smes koření. Jak mam vedet, co za alergeny obsahuje ta sojovka a nebo jestli susena cibule v koreni nekdy v prubehu vyroby neprisla do kontaktu s celerem? Cely ten system je tak kratkozraky, ale to politky netrapi.

Mimo to dost dobre nechapu k cemu ma slouzit soupis alergenu v provozovne, je preci pevne dane, ktery alergen ma ktere cislo, ne? Takze clovek, co je alergicky na arasidy tak si bude davat pozor na cislo 5 a to jake cislo ma celer nebo vlci bob ho nezajima. Soupis alergenu je tak mozna atrakce prvnich par mesicu, ale ted snad kazdy alergik vi na jaka cisla si ma dat pozor...tohle je opravdovy Evropsky kocourkov.

+3/−2
1.10.2015 13:41

M79i28r30o86s80l30a91v 54Č44e68c76h 9599443495525

K prvej casti len dodam ze na obale od zmesi korenia a sojovke (atd) je presne napisane co obsahuje a s cim sa to mohlo kontaminovat. Aspon to uklada zakon.

+2/0
1.10.2015 13:57

R33o29m70a84n 47S29o65u13č44e42k 1432765900709

psát umíte a číst ne?

+1/0
1.10.2015 14:11

P42a24v62e96l 60N15o86v38á37k 7782759906529

Jako tenhle predpis mi prijde o nicem a zbytecna buzerace..

Ale totalni neznalost kucharu a cisniku o zbozi ktere prodavaji je take do nebe volajici.. Kdyz me manzelce jako bezlepkove jidlo, nabidli spagety (delane z normalnich psenicnych spaget) myslel jsem ze me trefi.. a takovemu podniku pak verte ze v tom a tom jidle opravdu neni zadna mouka

+2/0
1.10.2015 13:35

P67e71t30r 41V73e52s28e64l97ý 7784915944498

tak snad je Vaše žena natolik obeznámená, že si dovede z jídelního lístku vybrat a ujistit se u vybraného jídla jestli lepek neobsahuje

+3/−2
1.10.2015 13:37

P76a82v87e52l 13N38o30v21á30k 7162789976399

To z jidelniho listku neni dost mozne, lepek obsahuje totiz plno dochucovadel, polotovaru atd.. a to musi vedet kuchar co pouziva.. u spaget to samosebou clovek vi, ale kdy takovou zakladni vec nevi kuchar, jakou ma clovek jistotu ze kdyz rekne "je to bez lepku" neni tam nejaky dochucovadlo ci zda neco nezahustil moukou atd..

+1/0
1.10.2015 13:50

P62e23t95r 50V93e92s94e60l93ý 7814135674898

Já lístek píšu, náš skladový program nám u každé receptury zobrazí obsažené alergen, ale i tak nikdy nemám 100 % jistotu. Bohužel pokud chcete vařit slušně, použijete vývar a hned je tam celer apod. Někdy si říkám, že ty čísla musí lidi snad i odrazovat se najíst.

+2/0
1.10.2015 14:11

J58i36r72k63a 32D66v57o83ř31á98k 4845330493558

No a proto tam ten celer musíte uvádět. Právě proto že by ho tam jinak alergik třeba nečekal.

0/0
1.10.2015 20:12

M78i31c61h91a32e11l 21K39o31u23t13e85c95k43ý 3545930796

Holt lepší bude nejíst vůbec nic a žít ze vzduchu, to je jediná jistota.

+1/0
1.10.2015 13:19

V29l62a53d12i57m57í97r 48Š30n24e17k 9634378716101

Bůh s námi. RvEU

+1/0
1.10.2015 13:19

O48n23d73ř98e11j 59M11a56l60ý 3364223693773

Jak mohli dodneška alergici přežít, když neměli seznam alergenů? ;-D

+9/−5
1.10.2015 13:15

L35i33n13d88a 51M79a32l79á 6474962311320

Současná zemědělská a potrevinářská výroba použitím všemožných chemií postupně znásobil přítomnost hlavních alergenů tak, že komu dříve po pozřená bývalo těžko, ten má nyní příznak otravy. A například přiotrávený člověk který bude řídit je nebezpečím pro všechna okolo. Nás alergiků na laktózu je v ČR hrubým odhadem asi 20 % - tedy asi 2 miliony!

+1/0
1.10.2015 14:10

J23i71r17k93a 57D11v59o23ř63á71k 4325430523438

Nemohli moc chodit na jídlo do jídelen a hospod.

+1/0
1.10.2015 20:13

R77o71b11e26r88t 87B79a72l24a27b34á64n 9832153902

Holt budou muset alergici taky občas použít rozum.

+2/−3
1.10.2015 13:11

P62e50t91r 50N85o39v51á17k 1985591769988

No ono to vždy není tak jendoduché, bohužel...

Jak už jsem zde uváděl, když někteří restauratéři dokáží do bezmasé polévky dát slaninu aniž by to uvědli v jídelním lístku apod....

+2/0
1.10.2015 13:25

R15o15b12e89r59t 55B73a17l30a63b57á19n 9512593972

Těch lidí, kteří něco nemůžou je opravdu spousta a podle mých zkušeností vesměs nemají problém si to pohlídat. Myslím, že málokdo z nich se v restauraci řídí podle seznamu alergenů na jídelním lístku.

+2/0
1.10.2015 13:39

J53i82r38k73a 94D67v59o23ř78á81k 4565220903708

Těžko si někdo může pohlídat alergii na přísadu, které tam není moc  a není zřejmé že tam je i když není uvedená.

0/0
1.10.2015 20:15

P72e51t48r 89B81o73x69a34n 1671783900754

A jak si to pohlidat v restauraci? Jedno resemi bych mel, nechodit vubec do restauraci. Ale tak to rekne rovnou a nemelte h*vna.

0/0
1.10.2015 20:59

H83a37n15a 40D49o89s87t85á68l77o35v63á 1199484900364

To je pravda, a proto je účinnější říct při objednávce, co daný alergik nesmí, a nechat si to ověřit.

0/0
1.10.2015 14:55

P30e42t46r 63N13o44v78á24k 1665371779898

Mno, tak na to se člověk taky moc spolehnout nemůže :-D

0/0
3.11.2015 15:53

P73a85v14e47l 96S20o39b54o81t39k90a 5680364

všimně te si, že nikde není uvedeno že by se při přípravě pokrmů používalo i maso ;-D

+1/0
1.10.2015 13:08

P32a91v47e86l 39M50a89r47e48š 8915300247865

Tak jestli nakupují surovinu od majitele těchto novin...

+1/0
1.10.2015 13:15
Foto

P41a15v23e47l 13P71o98d24e10š63v39a 5379527789

Když jsem jako děcko chodil do skautu, tak "alergik" byla nadávka pro slabochy.

+2/−11
1.10.2015 13:00

P93a19v95e38l 72S19o40b20o95t90k84a 5250464

jj, něco jako krypl pro ulejváky s modrou knížkou.

0/0
1.10.2015 13:08

P39e50t80r 64N88o60v65á15k 1265161789668

Jojo, za co člověk mnohdy nemůže, tak za to ho hned zaškatulkujeme. Stejně jako já bych o vás mohl napsat že jste ko*ot, už jen za tu fotku a blbé slaboduché kecy co tu máte

+7/0
1.10.2015 13:26

J90a54r36o67s62l20a43v 59P55l80a50c19h28e20t83k76a 7446236376319

I voda je alergen! https://en.wikipedia.org/wiki/Aquagenic_urticaria

0/0
1.10.2015 12:35

J66i41ř58í 42J44e74z78d70i47n61s87k39ý 8398462283829

Super! Politici dokázali vyřešit problém, který tu nebyl. Bezva práce, zvedl bych jim platy...

+9/−4
1.10.2015 12:35

F72r57a85n56t34i68š64e88k 41N62o53v15á83k 6301905876831

Neřeší to náhodou vietnamci? Všechna jídla mohou obsahovat stopy všech alergenů a čau.

+5/−1
1.10.2015 12:16

A22n34n42a 22E90r92l83e48b95a97c67h50o20v71á 7101370214281

Nedávno mi říkala známá, že dostali pokutu za to, že neměli v nápojovém lístku a mlíčka do kafe napsaný alergen "mléko". To už mi přijde vážně uhozené na hlavu ...

+1/−1
1.10.2015 12:11

H57a66n13a 61D11o51s27t78á90l69o94v50á 1559724130274

Navíc když "mlíčko" do kafe není z mléka a správně má být vyznačen alergen sója.

+2/0
1.10.2015 14:56

L14u14k15a90s 78N73e47m60e35c 7119230772684

A úřední šiml řehtá...staletí se to neresilo a najednou je problém.

+8/−2
1.10.2015 11:51

P61e25t93r 64J72a34r83o31š 2204821255427

Nejaka ochrana nekoho je urednikum ukradena. Dulezite je, ze se to da kontrolovat a hlavne POKUTOVAT. Stat si nikdy nenecha ujit jedinou prilezitost sahnout lidem na penize.

+4/0
1.10.2015 11:53

J10i33n88d97ř49i34c63h 32Š16k67o93p46e41k 4545191150765

ano, dříve bylo alergií řádově méně

0/0
1.10.2015 12:10

J60a86r73o57s27l74a74v 39H76o31r87á81k 5173312876720

Protoze se o nekterych ani nevedelo ci se to neresilo. Nekomu treba bylo blbe z mleka, tak ho nepil. Vedel to a choval se podle toho. U jinych alergii se ptal v restauraci zda dana ingredience v jidle neni. Dneska je to jak u blbych, kazdy jak kdyby potreboval vodit za rucicku.

+5/0
1.10.2015 13:02

J89i55n83d49ř20i11c46h 89Š71k10o66p78e61k 4195621280175

ne, dříve bylo alergií objektivně méně.

Příčína alergií je v tom, že děti vyrůstají často ve sterilní čistotě a jelikož tělo navyklé bojovat proti různým látkám nemá proti čemu bojovat, začne takto regovat na běžné látky

0/0
1.10.2015 14:22

H70a32n19a 66D25o35s57t58á30l28o45v81á 1259834790314

Není to ani tak o sterilitě, jako o množství chemických látek v prostředí a v jídle, na které běžný organismus dříve nebyl zvyklý.

0/0
1.10.2015 14:57

J55a85r70o69s94l75a23v 95H11o57r59á94k 5233302246120

Kdyz je alergii objektivne vice a deti vyrustaji ve sterilni cistote, proc jsou stale nove alergie diagnostikovany i u dospelych? Protoze se proste vice resi.

Je to jako s poruchami. Drive byl nekdo proste blby na cestinu. Neumel psat, motal i/y dohromady, nedokazal precist ani Materidousku. Vedel to, vedeli to rodice, vedeli to ucitele. Dneska mu nadiagnostikuji dyslexii.

0/0
1.10.2015 17:04

J21i83r22k30a 56D64v97o35ř29á90k 4655640743868

Je pravda, že dnes je víc zaznamenaných nemocí kvůli lepší schopnosti je diagnostikovat, ale množství alergiků je dnes i tak doopravdy mnohem víc než v minulosti. No, zase se míň umírá na chřipku.

0/0
1.10.2015 20:33

J29i45r33k75a 48D92v33o40ř56á36k 4175190653398

Dřív se myslelo, že kdo neumí dobře číst nebo psát je prostě pitomec. Dnes je celkem jasné, že to s inteligencí nesouvisí a takoví lidé by byli odepisováni neprávem, na rozdíl od minulosti mohou dnes vykonávat i náročná povolání. Jsme na tom snad hůř?

0/0
1.10.2015 20:36







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.