Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Jídlem plýtvá téměř polovina Čechů. V koši končí ovoce i staré rohlíky

Čtyři z deseti Čechů několikrát měsíčně vyhazují zkažené potraviny. Nejčastěji to jsou plesnivé nebo shnilé ovoce, zelenina a pečivo. Míra plýtvání se podle průzkumu společnosti Ipsos oproti loňskému roku nesnížila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P45e43t39r 68N57o80v26á55k 3193226164134

Možná by se měli zamyslet i pekaři, pokud koupím chleba a rohlíky ze supermarketu, tak druhý den je to tak na strouhanku a topinky. Pokud koupím chleba v klasickém COOP, tak je měkký ještě třetí den! Možná by to chtělo peskovat jinde, než na spotřebitele. To ani nemluvím o ovoci a zelenině co je skladována v chlaďácích aby na pultě vypadala aspoň hodinu čerstvě a bez plísně !!! Rv

+1/0
9.10.2015 15:14

P67e50t67r 87N46o23v48á13k 3493226524264

No a co, na polích místo obilí roste řepka a podobné nesmysly, které pak spálíme, to není plýtvání ???

Co si zaplatím, to si zase můžu vyhodit. Navíc pokud začnete méně nakupovat, tak se to zase zdraží, tak aby zisk byl zase větší...:-/

0/0
9.10.2015 15:10

V20l42a32s85t17i71m24i61l 68H60a16l64b74i32c92h 8763165256118

Rohlíky na strouhanku a i z tvrdého chleba se dá udělat polévka.

0/0
2.10.2015 11:56

J55i86r10i 20Z44u87z28a33ň33á46k 4378630323906

Všichni se,tak nechovají a lidé v městech vědí prd co je dobré jen to co jim nabídnou dnešní super a hypo super obchodní řetězce.;-D

0/0
2.10.2015 11:14

Š22á57r24k57a 39M48a46t96y54á43š17o43v12á 1221235292709

pokud je doma vážit si jídla a potravin nenaučili, budou jídlem šeredit !!.... u nás se rohlíky sušily a suší,děláme z nich strouhanku, pokud je moc ovoce, nadělají se dřeně nebo kompoty..ale když ho kupujerme, bereme jen co se stačí sníst...kolegyně z práce se divila, když jsem se jí ptala,proč vyhazuje ten přezrálý banán- prej tohle už nejí...tak jsem ho oloupala,rozmačkala,zakápla trochou citronu, zamíchala do jogurtu a jak baštila...když další kolegyně donese křížaly,tak si mlaská, ale jablka,trochu natlučená vyhodí...že by je nakrájela a dala sušit? Asi je to složitý a moc pracný...

+4/0
2.10.2015 6:57

A95d34a21m 95B39e20r32n87a97r87d 3474907243416

A co tak plesnivé jahody ve vaničce, které koupím dopoledne v supermarketu a odpoledne je otevřu? Stačí jedna plesnivá a letí všechny.

+2/0
2.10.2015 9:53

O96n82d73ř62e74j 78L28o75š75o63t58h 9420652134102

No a někdo by vyhodil jen tu jednu a zbytek snědl. Znám i lidi, kteří odškrábnou plíseň z džemu a zbytek použijí, já to vyhazuji.

+1/0
2.10.2015 10:26

J84a16n 20F13r74o40l39í21k 6946820465904

8 z 9 lékařů doporučuje acylpirin a 4 z 10 Čechů pije rum.

+1/0
2.10.2015 0:40

L69a41d60i98s16l39a11v 19S59o38k59o48l 1500512295572

Tuzemák...

0/0
2.10.2015 9:00

O56n46d96ř54e29j 87L22o80š37o87t49h 9100662714772

Tohle se řeší úplně zbytečně. Každý ať si vyhazuje kolik jídla chce, utrácí vlastní peníze.

+2/−4
1.10.2015 23:17

M78a37r86e58k 44Z24a64h52r12a63d92i49l 6564569705621

To je dost krátkozraký přístup...

+2/−1
2.10.2015 7:01

O32l21d80ř63i57c85h 91J71a81n28e78č70e28k 8899116523871

a přitom brečí jak je to jídlo drahé

+2/−1
2.10.2015 7:27

O59n79d21ř62e92j 84L42o91š93o93t89h 9360472654342

Někdo brečí a někdo ne. Lidi, co mají peněz méně, se musí chovat zodpovedneji, lidé, kteří jich mají dost, tak nemusí, ale můžou. A někdy se toho koupí víc, než se sní.

0/0
2.10.2015 10:23

J65i34ř26í 88K84o17z30l92í44k 1259756262459

To ano, ale lépe, když se i to vyhazované nějak zužitkuje, např. naše slepice sežerou skoro všechno, co zbyde...

0/0
2.10.2015 9:11

L92a34d22i62s49l60a96v75a 59H98r39u36š48k71o63v90á 6127446438610

Když to sežerou slepice, zajíci nebo srnky tak to není vyplýtvané.

0/0
2.10.2015 10:01

M54a15r92e73k 21Š66i79m38o85n 2754467268678

Každé 2 roky nový mobil, tomu říkám plýtvání.

+3/0
1.10.2015 22:37
Foto

L96u97b69o81m36í85r 85J68a57n15o34t86a 5626464456665

:-/ já pálím slivovicu raz do roka a vydrží mě to tak akorát do dalšího pálení, tož nevim kdo tu plýtvá, prostě to mosíja všeci dělat tak akorát, aby nevyhazovali do koša ;-D;-)

+2/0
1.10.2015 22:19

J12i42ř80í 42K63o90z87l40í48k 1509826802679

Chlast slast ;-D

0/0
2.10.2015 9:13

M88a83r62i22e 67V50a72š92í19č74k57o57v92á 3951983672858

Ano, plýtvám, ale plýtvám doopravdy? Koupím si půlku chleba, který už na omak je vlhký no a i při uchování v utěrce, nebo chlebníku je do čtyř dnů zelený. Když jsem byla malá, i týden starý chleba se dal jíst. A brambory? Vozím si z pole od rodičů a vydrží cwlou zimu. Koupím si v supermarketu a jsou ještě od oprání mokré. Kdo proboha umývá brambory před skladováním? Dělají to řetězce, jen aby se lidem rychle zkazily. A tak bych mohla pokračovat dál. Dělala jsem za studií ve skladu ovoce a zeleniny a to by jste nechtěli vidět... Otírali jsme vousy plísně z rajčat, leštili papriky... Prostě doma vydrží to, co si vypěstuji, ale z obchodu to je hned jeté.

+11/0
1.10.2015 22:03

O58n30d44ř71e83j 43L65o83š14o16t20h 9380422854132

Brambory jsou k dostání celý rok, tak osobně nevidím potřebu je někde skladovat. Koupím 2 nebo 3 kg, ty sním a koupím další a kupuji zásadně brambory čisté, kdo to má doma proboha omývat?

+2/−1
1.10.2015 23:12

J15i11ř68í 31K71o74z94l94í72k 1729916662329

Hmm, raději je mám doma, každý rok koupím v září metrák, vydrží mi do března, letos trochu podražili, kg za 8 korun. A proč bych se neumyl ?!?

0/0
2.10.2015 9:17

O84n70d93ř87e71j 61L90o61š46o94t15h 9490952374622

Protože je to dost pracné, my děláme z 90% brambory ve slupce a na to jsou lepší už umyté, protože příprava jídla pak zabere o dost míň času.

0/0
2.10.2015 10:28

Š44á61r64k75a 87M53a51t91y37á76š95o21v63á 1341715982909

chleba dávám do lednice, tam nezezelená...ale po 4 dnech je dobrej tak na obalení ve vajíčku....

+1/0
2.10.2015 6:58

V75í43ť98a 43N21o31v65á80k 1938503685151

Proto je dobré se zasobit hlavně alkoholem. Ten se nekazí :-))

+7/0
1.10.2015 21:11

M62a80r75t46i41n 60M20u18s26i77l 4770421773661

To je fakt. Nekazí se, protože dlouho nevydrží (uložený v baru). Jo, potraviny denní spotřeby, jsou prostě prevít. ;-D

0/0
2.10.2015 7:17

L21u75k49á37š 37S74t95r23a73k61a 9372297329404

tomu výzkumu nechci kecat do hodnoceni (predevsim by si meli sahnout mladi lide), ale kdyz chleba zplesnivi za dva dny, zelenina rovnez a to je uz celkem jedno, z ktereho obchodu, tak pokud si neudelam vlastni nevyhnanou prevodnatou zeleninu ze skleniku, tak nemam moc sanci se temto prekvapkum vyhnout.

+16/0
1.10.2015 19:43

J97i94t93k12a 82K85u73l94h29á74n32k73o60v89á 7747961641664

No, když budu jezdit každý druhý den do obchodu pro ovoce a zeleninu, aby mi doma náhodou za tři dny neshnilo, tak zase projedu spoustu benzínu a zamořím ovzduší. Tak je otázka, jestli by se nevyplatilo spíš prodávat kvalitní ovoce, zeleninu i pečivo, aby se to za pár dní nezkazilo. Potom by to lidi nemuseli vyhazovat.

+3/0
1.10.2015 19:41

J64a54r20o88s40l66a23v 92H19o49r17á23k 5193212376780

Boze muj, to je jak u blbych na dvorku. Chcete kvalitni ovoce, zeleninu, pecivo, ale aby to vydrzelo buhvijak dlouho? To nejde jinak nez ze to budete mit nahonene konzervantama. Musite to proste tepelne upravit, zamrazit, vyudit, vysusit anebo jinak zakonzervovat. Bez chemie. Lepsi rada je konzumovat to ihned a holt chodit casteji nakupovat.

+2/−1
1.10.2015 20:36

L20u30k83á74š 58S91t92r25a56k74a 9152637239154

ja teda nevim, ale kdyz moje mamka upece chleba z mouky a kvasnic, tak vydrzi temer tyden, i po tretim dnu je pozivatelny, tak je asi zakonzervovana mouka. Kdyz mrkev nebo cibule zhnije nebo zplesnivi za dva dny, tak opravdu nevidim problem ve vlastnim skladovanim, to prominte

+5/0
1.10.2015 20:54

J48a76r96o69s64l77a29v 18H64o37r88á88k 5753342876160

Tak to clovek musi kupovat pecene, ne rozpekane pecivo. A co se tyce zeleniny, zadna cibule ani mrkev za dva dny nezplesnivi, pokud je ulozena v temnem, suchem miste. Ale kdyz to holt nejaky jantar strci i se sackem do lednice, tak mu to zplesnivi. I kdyz pochybuji ze za dva dny, to by to musel i namocit.

+3/0
1.10.2015 21:13

J64i20ř45í 81P79a53u23l 3886185717612

Zeleninu za jantara namáčí=pere již producent. On totiž ten jantar nepranou zeleninu nerad nakupuje.

+3/0
1.10.2015 21:37

L93u42k64á60š 58S79t14r10a40k26a 9482567599584

Vite, pane Horaku, cibule je casto plesniva primo z obchodu, bohuzel pod slupku nevidim. S tou mrkvi vam to verim, bohuzel, kdyz je na suchem a tmavem miste, dost casto odesla jako starecek, opet po dvou dnech. Nejlepsi zkusenost se zeleninou je s tou z vlastni zahradky, tam kupodivu obecna pravidla skladovani plati.

Jsem rad za radu s rozpecenym pecivem, nicmene tim jen poukazujete na to, ze pravda s plytvanim neni jen takova, jak je prezentovana vyzkumem, ale take je to o tom, co mame na vyber v obchodech. Jsem rad, ze je zpatky cteni slozeni na obalu (u zeleniny a ovoce bohuzel, tam bud verite/znate nebo ne), nicmene bych radsi ocenil, kdyby frikulini a spekulanti nebyli vubec a pane klausova nikdy nevidena neviditelna ruka trhu fungovala. Setrvacnost je svina.

0/0
2.10.2015 10:16

J11a65r56o85m68í25r 67K37r49á20l 4930289414349

Zajímavé.  Opravdu si myslíte, že dodavatel pěstuje zeleninu pro každého odběratele zvlášť ? ;-D

0/0
2.10.2015 6:24

D93a63g17m61a91r 26P35á74t98k75o40v19á 5708332569881

Také plýtvám. Koupím si dvě broskve a čekám, až trochu změknou, aby byly k jídlu. Někdy mi dřív obě zplesniví, tak co s nimi? Do kompostu, jíst je přeci nebudu! S nostalgií pak vzpomínám na broskve, které rostly na zahrádce mých rodičů.

Podobné je to i s jinou zeleninou a ovocem.

+14/−1
1.10.2015 19:25

V26o63j85t32ě77c87h 65B13l48a55ž92e65j 7916540653

já vzpomínám na broskev, kterou měli prarodiče na zahradě. Měla tolik plodů, že ani třicet sklenic zavařenin, které nikdo moc nejedl, to nezachránilo.. a sousedi už to pak ani nechtěli.

+1/0
1.10.2015 20:06

D40a48g79m15a76r 18P85á63t42k33o36v65á 5798552599541

Ale ta chuť! Půlka broskve, na ni kopeček lučiny ozdobené petrželkou - to byla božská mana!

0/0
1.10.2015 20:26

J43a79r60o92m40í41r 18K55r16á96l 4140239454329

Jenomže tyhle broskve byste asi nemohla rozvážet po republice.

+2/0
2.10.2015 6:27

J69a81n54a 19N98o69v90a27k79o80v39a 1989523970517

Ja se snazim jidlem plitvat minimalne mam psi takze co nesnim ja to snedi oni

A pecivo tak to bud taky zbasti psi nebo to susim a pak jezdim tam kde maji kone a davam to konim 

My znamy zase dvaji suseny chleba sousedce co ma slepice

0/0
1.10.2015 19:16

Š31á85r57k87a 11M58a84t41y60á35š97o39v34á 1981795142729

plýtvejte ještě méně ;-)

0/−1
2.10.2015 7:01

Š27t19e63f54a21n 69F55r89i63č26a 7102798623406

Nedávno zde byl článek, co za humus se v potravinách pro český trh skrývá. Nezřídka je to parodie na potraviny. Takže není divu, že čas od času z toho něco našinec vyhodí, protože se mu po rozbalení zvedne žaludek.

+4/−1
1.10.2015 19:15

B88o20h13u84m20i55l34a 44Z73a83c49h92o83v11á 1398654285102

Hlavne ty potreviny jsou nekvalitni a brzy se kazi. kdyz jsem byla v CR, koupila jsem u reznika maso a sunkovy salam a cabajku. Sunkovy salam byl druhy den  nazelenaly  a byl v lednici. To maso nebylo zrovna moc dobre citit take. Jindy jsem si ve Vrchlabi objednala pravou svickovou a rostenou. Bylo to pripravene, stalo to pres  tisic korun. V prodejne byla vaha, dala jsem to na ni a zjistila jsem,ze  mne okradli o 180 Kc. Samozrejme jsem to hned reklamovala, ale je to tedy hnus co se deje. Bud vas okradou, nebo prodavaji asi omyte prosle zarukou jidlo. neni preci normalni, aby  to do druheho dne v lednici zezelenalo.

+5/0
1.10.2015 19:01

J75a66n 80N42o44v96á20k 9267112977477

No, právě je problém, že v ČR je jen jeden řezník, že jo... Mimochodem - když jsem byl v Holandsku, stalo se mi něco podobného.

+1/0
1.10.2015 21:27

Z42u84z61a96n93a 19V29l30a24c68h57o47v82á 8456782140

No to je zase článek, co si každý udělá s tím, co si poctivě zaplatil je jen jeho věc. A jestli to sní nebo hodí do popelnice to už není ničí věc.

+3/−5
1.10.2015 18:53

A27n85n54a 59Č96e96r98m13á95k58o55v74á 1165745936534

takže plýtvání jídlem Vám přijde ok? Zamyslete se někdy nad ekologií. Zřejmě je Vám to totálně šumák, ale mám pro Vás info - díky přírodě třeba dýcháte:-P

+4/−2
1.10.2015 18:59

Š35t95e40f97a86n 94F88r91i20č45a 7142418273286

Není vždy se jedná o plýtvání. Mnohdy se jedná o nekvalitní potraviny již na pultu prodejny. Vzpomeňte na nedávný pořad "potravinového inspektora" Ládi Hrušky.

0/−1
1.10.2015 19:17

J97a96r64o92s91l39a56v 48P50l44a84c57h11e45t62k54a 7246496746149

Plytvame absolutne vsim, tak nechapu, proc by zrovna jidlo melo byt problem. Kdyz si zenska kupuje hadriky, ktere na sebe vezme dvakrat a ma 20 paru bot, tak to nikomu divne neprijde, ale je to mnohem vetsi zatez na zdroje, nez kdyby vyhazovala jidlo.

+1/−1
1.10.2015 19:50

R22a86d14o79s26l32a95v 62K49l61a92u67d85a 5764608574192

Říká vám něco pojem "trvale udržitelný rozvoj"?

+2/0
1.10.2015 18:59

D23a82l63i96b86o55r 94F22o38j92t 3534389640306

nejvyšší čas zdražit jídlo ;-D

0/−1
1.10.2015 18:14

J63i65n23d16ř21i92c83h 75Š68k43o93p97e88k 4515271710345

ano, pokud lidé jídlem plýtvají (tj. nakupují více než jsou schopni využít), je to důkaz příliš nízké ceny potravin

+3/0
1.10.2015 19:12

P83a15v44e11l 66S20o16b34o40t18k67a 5860384

jj, pokud bychom ušetřili třetinu potravin, mohli bychom propustit třetinu zemědělů a to se vyplatí!

0/0
1.10.2015 18:14





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.