Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jídlem plýtvá téměř polovina Čechů. V koši končí ovoce i staré rohlíky

Čtyři z deseti Čechů několikrát měsíčně vyhazují zkažené potraviny. Nejčastěji to jsou plesnivé nebo shnilé ovoce, zelenina a pečivo. Míra plýtvání se podle průzkumu společnosti Ipsos oproti loňskému roku nesnížila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P50e31t71r 63N92o90v17á92k 3413206834244

Možná by se měli zamyslet i pekaři, pokud koupím chleba a rohlíky ze supermarketu, tak druhý den je to tak na strouhanku a topinky. Pokud koupím chleba v klasickém COOP, tak je měkký ještě třetí den! Možná by to chtělo peskovat jinde, než na spotřebitele. To ani nemluvím o ovoci a zelenině co je skladována v chlaďácích aby na pultě vypadala aspoň hodinu čerstvě a bez plísně !!! Rv

+1/0
9.10.2015 15:14

P77e58t80r 29N67o71v70á58k 3863216984984

No a co, na polích místo obilí roste řepka a podobné nesmysly, které pak spálíme, to není plýtvání ???

Co si zaplatím, to si zase můžu vyhodit. Navíc pokud začnete méně nakupovat, tak se to zase zdraží, tak aby zisk byl zase větší...:-/

0/0
9.10.2015 15:10

V47l63a89s88t94i41m40i78l 48H48a74l79b23i64c53h 8673955836838

Rohlíky na strouhanku a i z tvrdého chleba se dá udělat polévka.

0/0
2.10.2015 11:56

J48i17r33i 45Z12u42z10a97ň28á70k 4808160783726

Všichni se,tak nechovají a lidé v městech vědí prd co je dobré jen to co jim nabídnou dnešní super a hypo super obchodní řetězce.;-D

0/0
2.10.2015 11:14

Š83á52r93k91a 69M39a51t31y87á82š47o78v41á 1791915912579

pokud je doma vážit si jídla a potravin nenaučili, budou jídlem šeredit !!.... u nás se rohlíky sušily a suší,děláme z nich strouhanku, pokud je moc ovoce, nadělají se dřeně nebo kompoty..ale když ho kupujerme, bereme jen co se stačí sníst...kolegyně z práce se divila, když jsem se jí ptala,proč vyhazuje ten přezrálý banán- prej tohle už nejí...tak jsem ho oloupala,rozmačkala,zakápla trochou citronu, zamíchala do jogurtu a jak baštila...když další kolegyně donese křížaly,tak si mlaská, ale jablka,trochu natlučená vyhodí...že by je nakrájela a dala sušit? Asi je to složitý a moc pracný...

+4/0
2.10.2015 6:57

A92d42a52m 13B24e62r25n81a64r59d 3384967783506

A co tak plesnivé jahody ve vaničce, které koupím dopoledne v supermarketu a odpoledne je otevřu? Stačí jedna plesnivá a letí všechny.

+2/0
2.10.2015 9:53

O30n13d97ř17e84j 79L82o52š89o91t77h 9770802244242

No a někdo by vyhodil jen tu jednu a zbytek snědl. Znám i lidi, kteří odškrábnou plíseň z džemu a zbytek použijí, já to vyhazuji.

+1/0
2.10.2015 10:26

J59a62n 29F86r89o88l23í31k 6796510985904

8 z 9 lékařů doporučuje acylpirin a 4 z 10 Čechů pije rum.

+1/0
2.10.2015 0:40

L76a16d24i69s65l37a54v 49S10o89k59o87l 1920502175612

Tuzemák...

0/0
2.10.2015 9:00

O68n59d34ř70e46j 13L83o45š24o47t25h 9310422234192

Tohle se řeší úplně zbytečně. Každý ať si vyhazuje kolik jídla chce, utrácí vlastní peníze.

+2/−4
1.10.2015 23:17

M92a63r10e41k 53Z98a25h70r63a21d58i85l 6154229285951

To je dost krátkozraký přístup...

+2/−1
2.10.2015 7:01

O39l10d29ř80i71c88h 39J40a51n45e76č65e80k 8919396123831

a přitom brečí jak je to jídlo drahé

+2/−1
2.10.2015 7:27

O68n26d74ř83e56j 53L61o37š16o35t54h 9740492714862

Někdo brečí a někdo ne. Lidi, co mají peněz méně, se musí chovat zodpovedneji, lidé, kteří jich mají dost, tak nemusí, ale můžou. A někdy se toho koupí víc, než se sní.

0/0
2.10.2015 10:23

J38i42ř13í 12K46o82z19l72í82k 1389526232679

To ano, ale lépe, když se i to vyhazované nějak zužitkuje, např. naše slepice sežerou skoro všechno, co zbyde...

0/0
2.10.2015 9:11

L72a34d85i55s76l92a74v19a 44H37r22u35š45k33o28v37á 6127346268890

Když to sežerou slepice, zajíci nebo srnky tak to není vyplýtvané.

0/0
2.10.2015 10:01

M25a19r15e11k 69Š79i65m79o90n 2744837708338

Každé 2 roky nový mobil, tomu říkám plýtvání.

+3/0
1.10.2015 22:37
Foto

L49u63b25o19m44í66r 92J66a19n69o82t36a 5596194256215

:-/ já pálím slivovicu raz do roka a vydrží mě to tak akorát do dalšího pálení, tož nevim kdo tu plýtvá, prostě to mosíja všeci dělat tak akorát, aby nevyhazovali do koša ;-D;-)

+2/0
1.10.2015 22:19

J61i61ř92í 94K66o13z86l97í70k 1319906562219

Chlast slast ;-D

0/0
2.10.2015 9:13

M23a68r80i34e 36V15a78š84í52č56k92o53v13á 3471363492658

Ano, plýtvám, ale plýtvám doopravdy? Koupím si půlku chleba, který už na omak je vlhký no a i při uchování v utěrce, nebo chlebníku je do čtyř dnů zelený. Když jsem byla malá, i týden starý chleba se dal jíst. A brambory? Vozím si z pole od rodičů a vydrží cwlou zimu. Koupím si v supermarketu a jsou ještě od oprání mokré. Kdo proboha umývá brambory před skladováním? Dělají to řetězce, jen aby se lidem rychle zkazily. A tak bych mohla pokračovat dál. Dělala jsem za studií ve skladu ovoce a zeleniny a to by jste nechtěli vidět... Otírali jsme vousy plísně z rajčat, leštili papriky... Prostě doma vydrží to, co si vypěstuji, ale z obchodu to je hned jeté.

+11/0
1.10.2015 22:03

O20n61d21ř92e11j 96L36o32š77o73t91h 9170452764712

Brambory jsou k dostání celý rok, tak osobně nevidím potřebu je někde skladovat. Koupím 2 nebo 3 kg, ty sním a koupím další a kupuji zásadně brambory čisté, kdo to má doma proboha omývat?

+2/−1
1.10.2015 23:12

J71i21ř79í 90K46o89z57l60í34k 1809556812179

Hmm, raději je mám doma, každý rok koupím v září metrák, vydrží mi do března, letos trochu podražili, kg za 8 korun. A proč bych se neumyl ?!?

0/0
2.10.2015 9:17

O52n20d19ř42e94j 32L93o50š90o10t60h 9570862334392

Protože je to dost pracné, my děláme z 90% brambory ve slupce a na to jsou lepší už umyté, protože příprava jídla pak zabere o dost míň času.

0/0
2.10.2015 10:28

Š78á56r17k78a 63M85a17t35y75á64š37o84v28á 1251305452499

chleba dávám do lednice, tam nezezelená...ale po 4 dnech je dobrej tak na obalení ve vajíčku....

+1/0
2.10.2015 6:58

V71í54ť75a 94N65o49v95á35k 1448753485261

Proto je dobré se zasobit hlavně alkoholem. Ten se nekazí :-))

+7/0
1.10.2015 21:11

M38a10r45t39i98n 72M11u51s76i35l 4100731553331

To je fakt. Nekazí se, protože dlouho nevydrží (uložený v baru). Jo, potraviny denní spotřeby, jsou prostě prevít. ;-D

0/0
2.10.2015 7:17

L34u69k55á38š 22S15t81r45a37k51a 9822667349804

tomu výzkumu nechci kecat do hodnoceni (predevsim by si meli sahnout mladi lide), ale kdyz chleba zplesnivi za dva dny, zelenina rovnez a to je uz celkem jedno, z ktereho obchodu, tak pokud si neudelam vlastni nevyhnanou prevodnatou zeleninu ze skleniku, tak nemam moc sanci se temto prekvapkum vyhnout.

+16/0
1.10.2015 19:43

J21i22t24k88a 80K89u98l26h20á56n27k78o90v45á 7767701121974

No, když budu jezdit každý druhý den do obchodu pro ovoce a zeleninu, aby mi doma náhodou za tři dny neshnilo, tak zase projedu spoustu benzínu a zamořím ovzduší. Tak je otázka, jestli by se nevyplatilo spíš prodávat kvalitní ovoce, zeleninu i pečivo, aby se to za pár dní nezkazilo. Potom by to lidi nemuseli vyhazovat.

+3/0
1.10.2015 19:41

J69a64r74o50s12l19a15v 91H87o26r93á63k 5923712306280

Boze muj, to je jak u blbych na dvorku. Chcete kvalitni ovoce, zeleninu, pecivo, ale aby to vydrzelo buhvijak dlouho? To nejde jinak nez ze to budete mit nahonene konzervantama. Musite to proste tepelne upravit, zamrazit, vyudit, vysusit anebo jinak zakonzervovat. Bez chemie. Lepsi rada je konzumovat to ihned a holt chodit casteji nakupovat.

+2/−1
1.10.2015 20:36

L84u51k54á88š 60S41t44r52a78k56a 9222117589634

ja teda nevim, ale kdyz moje mamka upece chleba z mouky a kvasnic, tak vydrzi temer tyden, i po tretim dnu je pozivatelny, tak je asi zakonzervovana mouka. Kdyz mrkev nebo cibule zhnije nebo zplesnivi za dva dny, tak opravdu nevidim problem ve vlastnim skladovanim, to prominte

+5/0
1.10.2015 20:54

J65a45r15o15s95l31a81v 51H57o48r47á78k 5803922336320

Tak to clovek musi kupovat pecene, ne rozpekane pecivo. A co se tyce zeleniny, zadna cibule ani mrkev za dva dny nezplesnivi, pokud je ulozena v temnem, suchem miste. Ale kdyz to holt nejaky jantar strci i se sackem do lednice, tak mu to zplesnivi. I kdyz pochybuji ze za dva dny, to by to musel i namocit.

+3/0
1.10.2015 21:13

J40i33ř25í 96P73a55u52l 3276555247742

Zeleninu za jantara namáčí=pere již producent. On totiž ten jantar nepranou zeleninu nerad nakupuje.

+3/0
1.10.2015 21:37

L24u18k66á65š 36S45t74r24a45k10a 9372357259224

Vite, pane Horaku, cibule je casto plesniva primo z obchodu, bohuzel pod slupku nevidim. S tou mrkvi vam to verim, bohuzel, kdyz je na suchem a tmavem miste, dost casto odesla jako starecek, opet po dvou dnech. Nejlepsi zkusenost se zeleninou je s tou z vlastni zahradky, tam kupodivu obecna pravidla skladovani plati.

Jsem rad za radu s rozpecenym pecivem, nicmene tim jen poukazujete na to, ze pravda s plytvanim neni jen takova, jak je prezentovana vyzkumem, ale take je to o tom, co mame na vyber v obchodech. Jsem rad, ze je zpatky cteni slozeni na obalu (u zeleniny a ovoce bohuzel, tam bud verite/znate nebo ne), nicmene bych radsi ocenil, kdyby frikulini a spekulanti nebyli vubec a pane klausova nikdy nevidena neviditelna ruka trhu fungovala. Setrvacnost je svina.

0/0
2.10.2015 10:16

J88a30r72o47m12í92r 95K73r97á62l 4880779284399

Zajímavé.  Opravdu si myslíte, že dodavatel pěstuje zeleninu pro každého odběratele zvlášť ? ;-D

0/0
2.10.2015 6:24

D49a48g41m58a52r 14P35á36t82k33o39v21á 5248662869571

Také plýtvám. Koupím si dvě broskve a čekám, až trochu změknou, aby byly k jídlu. Někdy mi dřív obě zplesniví, tak co s nimi? Do kompostu, jíst je přeci nebudu! S nostalgií pak vzpomínám na broskve, které rostly na zahrádce mých rodičů.

Podobné je to i s jinou zeleninou a ovocem.

+14/−1
1.10.2015 19:25

V25o86j25t68ě47c40h 39B37l35a51ž37e21j 7256700913

já vzpomínám na broskev, kterou měli prarodiče na zahradě. Měla tolik plodů, že ani třicet sklenic zavařenin, které nikdo moc nejedl, to nezachránilo.. a sousedi už to pak ani nechtěli.

+1/0
1.10.2015 20:06

D37a82g84m45a26r 69P86á86t82k62o45v25á 5468202299681

Ale ta chuť! Půlka broskve, na ni kopeček lučiny ozdobené petrželkou - to byla božská mana!

0/0
1.10.2015 20:26

J66a61r82o94m11í29r 12K52r34á78l 4920289224759

Jenomže tyhle broskve byste asi nemohla rozvážet po republice.

+2/0
2.10.2015 6:27

J98a83n54a 21N23o50v32a38k14o72v79a 1709553800607

Ja se snazim jidlem plitvat minimalne mam psi takze co nesnim ja to snedi oni

A pecivo tak to bud taky zbasti psi nebo to susim a pak jezdim tam kde maji kone a davam to konim 

My znamy zase dvaji suseny chleba sousedce co ma slepice

0/0
1.10.2015 19:16

Š56á76r91k20a 14M26a91t55y14á39š54o86v82á 1251235272629

plýtvejte ještě méně ;-)

0/−1
2.10.2015 7:01

Š17t89e44f32a48n 47F35r73i57č52a 7202598653966

Nedávno zde byl článek, co za humus se v potravinách pro český trh skrývá. Nezřídka je to parodie na potraviny. Takže není divu, že čas od času z toho něco našinec vyhodí, protože se mu po rozbalení zvedne žaludek.

+4/−1
1.10.2015 19:15

B56o32h80u78m96i42l70a 45Z83a88c79h38o29v67á 1468914835262

Hlavne ty potreviny jsou nekvalitni a brzy se kazi. kdyz jsem byla v CR, koupila jsem u reznika maso a sunkovy salam a cabajku. Sunkovy salam byl druhy den  nazelenaly  a byl v lednici. To maso nebylo zrovna moc dobre citit take. Jindy jsem si ve Vrchlabi objednala pravou svickovou a rostenou. Bylo to pripravene, stalo to pres  tisic korun. V prodejne byla vaha, dala jsem to na ni a zjistila jsem,ze  mne okradli o 180 Kc. Samozrejme jsem to hned reklamovala, ale je to tedy hnus co se deje. Bud vas okradou, nebo prodavaji asi omyte prosle zarukou jidlo. neni preci normalni, aby  to do druheho dne v lednici zezelenalo.

+5/0
1.10.2015 19:01

J88a63n 56N38o28v53á66k 9417682707667

No, právě je problém, že v ČR je jen jeden řezník, že jo... Mimochodem - když jsem byl v Holandsku, stalo se mi něco podobného.

+1/0
1.10.2015 21:27

Z89u27z97a60n28a 93V30l85a67c90h45o83v19á 8566722850

No to je zase článek, co si každý udělá s tím, co si poctivě zaplatil je jen jeho věc. A jestli to sní nebo hodí do popelnice to už není ničí věc.

+3/−5
1.10.2015 18:53

A64n58n55a 45Č37e83r73m66á81k79o67v67á 1345495786874

takže plýtvání jídlem Vám přijde ok? Zamyslete se někdy nad ekologií. Zřejmě je Vám to totálně šumák, ale mám pro Vás info - díky přírodě třeba dýcháte:-P

+4/−2
1.10.2015 18:59

Š13t13e24f27a22n 47F11r68i84č73a 7892948123946

Není vždy se jedná o plýtvání. Mnohdy se jedná o nekvalitní potraviny již na pultu prodejny. Vzpomeňte na nedávný pořad "potravinového inspektora" Ládi Hrušky.

0/−1
1.10.2015 19:17

J64a91r43o43s19l68a82v 15P18l43a81c69h75e54t36k48a 7166106326209

Plytvame absolutne vsim, tak nechapu, proc by zrovna jidlo melo byt problem. Kdyz si zenska kupuje hadriky, ktere na sebe vezme dvakrat a ma 20 paru bot, tak to nikomu divne neprijde, ale je to mnohem vetsi zatez na zdroje, nez kdyby vyhazovala jidlo.

+1/−1
1.10.2015 19:50

R43a40d68o69s81l50a40v 42K96l36a24u87d92a 5914838644722

Říká vám něco pojem "trvale udržitelný rozvoj"?

+2/0
1.10.2015 18:59

D68a57l44i54b92o44r 41F21o14j13t 3284989180286

nejvyšší čas zdražit jídlo ;-D

0/−1
1.10.2015 18:14

J62i56n95d94ř42i80c10h 13Š50k97o10p64e76k 4105841420615

ano, pokud lidé jídlem plýtvají (tj. nakupují více než jsou schopni využít), je to důkaz příliš nízké ceny potravin

+3/0
1.10.2015 19:12

P65a42v56e31l 44S59o51b85o94t24k75a 5460194

jj, pokud bychom ušetřili třetinu potravin, mohli bychom propustit třetinu zemědělů a to se vyplatí!

0/0
1.10.2015 18:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.