Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jídlem plýtvá téměř polovina Čechů. V koši končí ovoce i staré rohlíky

Čtyři z deseti Čechů několikrát měsíčně vyhazují zkažené potraviny. Nejčastěji to jsou plesnivé nebo shnilé ovoce, zelenina a pečivo. Míra plýtvání se podle průzkumu společnosti Ipsos oproti loňskému roku nesnížila.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P76e87t33r 55N62o89v50á83k 3323166674204

Možná by se měli zamyslet i pekaři, pokud koupím chleba a rohlíky ze supermarketu, tak druhý den je to tak na strouhanku a topinky. Pokud koupím chleba v klasickém COOP, tak je měkký ještě třetí den! Možná by to chtělo peskovat jinde, než na spotřebitele. To ani nemluvím o ovoci a zelenině co je skladována v chlaďácích aby na pultě vypadala aspoň hodinu čerstvě a bez plísně !!! Rv

+1/0
9.10.2015 15:14

P59e87t69r 77N65o58v86á38k 3343766644224

No a co, na polích místo obilí roste řepka a podobné nesmysly, které pak spálíme, to není plýtvání ???

Co si zaplatím, to si zase můžu vyhodit. Navíc pokud začnete méně nakupovat, tak se to zase zdraží, tak aby zisk byl zase větší...:-/

0/0
9.10.2015 15:10

V37l39a44s29t83i53m10i19l 49H19a89l68b34i21c73h 8253445986888

Rohlíky na strouhanku a i z tvrdého chleba se dá udělat polévka.

0/0
2.10.2015 11:56

J22i25r15i 58Z46u92z44a58ň80á16k 4458280983336

Všichni se,tak nechovají a lidé v městech vědí prd co je dobré jen to co jim nabídnou dnešní super a hypo super obchodní řetězce.;-D

0/0
2.10.2015 11:14

Š21á27r32k55a 30M98a77t15y57á69š49o97v10á 1531545832709

pokud je doma vážit si jídla a potravin nenaučili, budou jídlem šeredit !!.... u nás se rohlíky sušily a suší,děláme z nich strouhanku, pokud je moc ovoce, nadělají se dřeně nebo kompoty..ale když ho kupujerme, bereme jen co se stačí sníst...kolegyně z práce se divila, když jsem se jí ptala,proč vyhazuje ten přezrálý banán- prej tohle už nejí...tak jsem ho oloupala,rozmačkala,zakápla trochou citronu, zamíchala do jogurtu a jak baštila...když další kolegyně donese křížaly,tak si mlaská, ale jablka,trochu natlučená vyhodí...že by je nakrájela a dala sušit? Asi je to složitý a moc pracný...

+4/0
2.10.2015 6:57

A93d35a86m 52B95e31r79n97a35r49d 3944297123146

A co tak plesnivé jahody ve vaničce, které koupím dopoledne v supermarketu a odpoledne je otevřu? Stačí jedna plesnivá a letí všechny.

+2/0
2.10.2015 9:53

O90n90d45ř23e92j 50L69o23š98o21t16h 9660452194482

No a někdo by vyhodil jen tu jednu a zbytek snědl. Znám i lidi, kteří odškrábnou plíseň z džemu a zbytek použijí, já to vyhazuji.

+1/0
2.10.2015 10:26

J91a90n 13F96r45o50l91í21k 6796240945524

8 z 9 lékařů doporučuje acylpirin a 4 z 10 Čechů pije rum.

+1/0
2.10.2015 0:40

L56a93d59i81s85l55a64v 58S16o64k39o61l 1420102795362

Tuzemák...

0/0
2.10.2015 9:00

O75n45d38ř85e70j 59L43o58š90o32t66h 9620972784652

Tohle se řeší úplně zbytečně. Každý ať si vyhazuje kolik jídla chce, utrácí vlastní peníze.

+2/−4
1.10.2015 23:17

M97a96r97e23k 28Z48a38h29r21a79d59i41l 6374609515631

To je dost krátkozraký přístup...

+2/−1
2.10.2015 7:01

O45l70d65ř45i43c84h 19J80a95n60e11č90e63k 8879126593371

a přitom brečí jak je to jídlo drahé

+2/−1
2.10.2015 7:27

O98n40d63ř44e85j 61L86o47š25o26t16h 9200282154962

Někdo brečí a někdo ne. Lidi, co mají peněz méně, se musí chovat zodpovedneji, lidé, kteří jich mají dost, tak nemusí, ale můžou. A někdy se toho koupí víc, než se sní.

0/0
2.10.2015 10:23

J49i68ř30í 91K41o43z31l22í87k 1279276662479

To ano, ale lépe, když se i to vyhazované nějak zužitkuje, např. naše slepice sežerou skoro všechno, co zbyde...

0/0
2.10.2015 9:11

L46a65d32i77s10l13a38v29a 86H28r59u19š78k96o27v67á 6127696768550

Když to sežerou slepice, zajíci nebo srnky tak to není vyplýtvané.

0/0
2.10.2015 10:01

M13a51r94e67k 19Š27i93m76o28n 2754277678938

Každé 2 roky nový mobil, tomu říkám plýtvání.

+3/0
1.10.2015 22:37
Foto

L48u10b59o93m38í20r 25J75a77n61o49t70a 5826624456135

:-/ já pálím slivovicu raz do roka a vydrží mě to tak akorát do dalšího pálení, tož nevim kdo tu plýtvá, prostě to mosíja všeci dělat tak akorát, aby nevyhazovali do koša ;-D;-)

+2/0
1.10.2015 22:19

J54i84ř56í 49K21o43z94l69í64k 1679816192609

Chlast slast ;-D

0/0
2.10.2015 9:13

M11a21r11i90e 24V39a96š67í73č73k59o61v78á 3351893552968

Ano, plýtvám, ale plýtvám doopravdy? Koupím si půlku chleba, který už na omak je vlhký no a i při uchování v utěrce, nebo chlebníku je do čtyř dnů zelený. Když jsem byla malá, i týden starý chleba se dal jíst. A brambory? Vozím si z pole od rodičů a vydrží cwlou zimu. Koupím si v supermarketu a jsou ještě od oprání mokré. Kdo proboha umývá brambory před skladováním? Dělají to řetězce, jen aby se lidem rychle zkazily. A tak bych mohla pokračovat dál. Dělala jsem za studií ve skladu ovoce a zeleniny a to by jste nechtěli vidět... Otírali jsme vousy plísně z rajčat, leštili papriky... Prostě doma vydrží to, co si vypěstuji, ale z obchodu to je hned jeté.

+11/0
1.10.2015 22:03

O36n64d57ř73e73j 89L69o28š82o15t14h 9890382694382

Brambory jsou k dostání celý rok, tak osobně nevidím potřebu je někde skladovat. Koupím 2 nebo 3 kg, ty sním a koupím další a kupuji zásadně brambory čisté, kdo to má doma proboha omývat?

+2/−1
1.10.2015 23:12

J16i25ř76í 49K48o78z67l32í47k 1459796212959

Hmm, raději je mám doma, každý rok koupím v září metrák, vydrží mi do března, letos trochu podražili, kg za 8 korun. A proč bych se neumyl ?!?

0/0
2.10.2015 9:17

O87n41d18ř15e24j 67L41o27š60o85t37h 9310402714412

Protože je to dost pracné, my děláme z 90% brambory ve slupce a na to jsou lepší už umyté, protože příprava jídla pak zabere o dost míň času.

0/0
2.10.2015 10:28

Š34á91r76k44a 14M31a55t63y57á49š17o27v67á 1411205382929

chleba dávám do lednice, tam nezezelená...ale po 4 dnech je dobrej tak na obalení ve vajíčku....

+1/0
2.10.2015 6:58

V78í72ť40a 50N96o98v74á70k 1378203545381

Proto je dobré se zasobit hlavně alkoholem. Ten se nekazí :-))

+7/0
1.10.2015 21:11

M49a28r17t17i35n 97M55u67s44i16l 4740411773591

To je fakt. Nekazí se, protože dlouho nevydrží (uložený v baru). Jo, potraviny denní spotřeby, jsou prostě prevít. ;-D

0/0
2.10.2015 7:17

L64u17k49á73š 84S49t57r43a51k66a 9412907379924

tomu výzkumu nechci kecat do hodnoceni (predevsim by si meli sahnout mladi lide), ale kdyz chleba zplesnivi za dva dny, zelenina rovnez a to je uz celkem jedno, z ktereho obchodu, tak pokud si neudelam vlastni nevyhnanou prevodnatou zeleninu ze skleniku, tak nemam moc sanci se temto prekvapkum vyhnout.

+16/0
1.10.2015 19:43

J11i73t75k20a 10K35u18l30h98á20n41k42o64v70á 7587711971974

No, když budu jezdit každý druhý den do obchodu pro ovoce a zeleninu, aby mi doma náhodou za tři dny neshnilo, tak zase projedu spoustu benzínu a zamořím ovzduší. Tak je otázka, jestli by se nevyplatilo spíš prodávat kvalitní ovoce, zeleninu i pečivo, aby se to za pár dní nezkazilo. Potom by to lidi nemuseli vyhazovat.

+3/0
1.10.2015 19:41

J71a46r43o67s30l63a34v 14H79o15r75á50k 5743442706610

Boze muj, to je jak u blbych na dvorku. Chcete kvalitni ovoce, zeleninu, pecivo, ale aby to vydrzelo buhvijak dlouho? To nejde jinak nez ze to budete mit nahonene konzervantama. Musite to proste tepelne upravit, zamrazit, vyudit, vysusit anebo jinak zakonzervovat. Bez chemie. Lepsi rada je konzumovat to ihned a holt chodit casteji nakupovat.

+2/−1
1.10.2015 20:36

L65u70k40á64š 41S52t51r44a17k39a 9412527849854

ja teda nevim, ale kdyz moje mamka upece chleba z mouky a kvasnic, tak vydrzi temer tyden, i po tretim dnu je pozivatelny, tak je asi zakonzervovana mouka. Kdyz mrkev nebo cibule zhnije nebo zplesnivi za dva dny, tak opravdu nevidim problem ve vlastnim skladovanim, to prominte

+5/0
1.10.2015 20:54

J84a79r68o42s28l89a58v 43H52o22r84á94k 5543122536580

Tak to clovek musi kupovat pecene, ne rozpekane pecivo. A co se tyce zeleniny, zadna cibule ani mrkev za dva dny nezplesnivi, pokud je ulozena v temnem, suchem miste. Ale kdyz to holt nejaky jantar strci i se sackem do lednice, tak mu to zplesnivi. I kdyz pochybuji ze za dva dny, to by to musel i namocit.

+3/0
1.10.2015 21:13

J44i96ř70í 12P15a87u41l 3426665297942

Zeleninu za jantara namáčí=pere již producent. On totiž ten jantar nepranou zeleninu nerad nakupuje.

+3/0
1.10.2015 21:37

L98u60k89á32š 81S29t93r30a95k81a 9412257799134

Vite, pane Horaku, cibule je casto plesniva primo z obchodu, bohuzel pod slupku nevidim. S tou mrkvi vam to verim, bohuzel, kdyz je na suchem a tmavem miste, dost casto odesla jako starecek, opet po dvou dnech. Nejlepsi zkusenost se zeleninou je s tou z vlastni zahradky, tam kupodivu obecna pravidla skladovani plati.

Jsem rad za radu s rozpecenym pecivem, nicmene tim jen poukazujete na to, ze pravda s plytvanim neni jen takova, jak je prezentovana vyzkumem, ale take je to o tom, co mame na vyber v obchodech. Jsem rad, ze je zpatky cteni slozeni na obalu (u zeleniny a ovoce bohuzel, tam bud verite/znate nebo ne), nicmene bych radsi ocenil, kdyby frikulini a spekulanti nebyli vubec a pane klausova nikdy nevidena neviditelna ruka trhu fungovala. Setrvacnost je svina.

0/0
2.10.2015 10:16

J32a27r27o78m45í96r 48K89r58á93l 4440809824809

Zajímavé.  Opravdu si myslíte, že dodavatel pěstuje zeleninu pro každého odběratele zvlášť ? ;-D

0/0
2.10.2015 6:24

D96a47g35m75a97r 94P58á81t61k89o12v75á 5608812579761

Také plýtvám. Koupím si dvě broskve a čekám, až trochu změknou, aby byly k jídlu. Někdy mi dřív obě zplesniví, tak co s nimi? Do kompostu, jíst je přeci nebudu! S nostalgií pak vzpomínám na broskve, které rostly na zahrádce mých rodičů.

Podobné je to i s jinou zeleninou a ovocem.

+14/−1
1.10.2015 19:25

V13o80j89t97ě82c69h 23B63l31a32ž55e19j 7126940863

já vzpomínám na broskev, kterou měli prarodiče na zahradě. Měla tolik plodů, že ani třicet sklenic zavařenin, které nikdo moc nejedl, to nezachránilo.. a sousedi už to pak ani nechtěli.

+1/0
1.10.2015 20:06

D11a45g22m33a57r 55P65á26t84k53o49v64á 5378762689461

Ale ta chuť! Půlka broskve, na ni kopeček lučiny ozdobené petrželkou - to byla božská mana!

0/0
1.10.2015 20:26

J66a41r80o90m63í89r 83K97r36á34l 4710539754489

Jenomže tyhle broskve byste asi nemohla rozvážet po republice.

+2/0
2.10.2015 6:27

J49a79n65a 12N11o40v47a57k98o30v47a 1639153540427

Ja se snazim jidlem plitvat minimalne mam psi takze co nesnim ja to snedi oni

A pecivo tak to bud taky zbasti psi nebo to susim a pak jezdim tam kde maji kone a davam to konim 

My znamy zase dvaji suseny chleba sousedce co ma slepice

0/0
1.10.2015 19:16

Š14á84r86k61a 84M88a76t30y14á33š20o60v24á 1951335832219

plýtvejte ještě méně ;-)

0/−1
2.10.2015 7:01

Š50t45e14f69a98n 35F74r38i97č18a 7422598533986

Nedávno zde byl článek, co za humus se v potravinách pro český trh skrývá. Nezřídka je to parodie na potraviny. Takže není divu, že čas od času z toho něco našinec vyhodí, protože se mu po rozbalení zvedne žaludek.

+4/−1
1.10.2015 19:15

B83o39h64u32m48i83l91a 89Z59a71c58h61o77v89á 1788334615742

Hlavne ty potreviny jsou nekvalitni a brzy se kazi. kdyz jsem byla v CR, koupila jsem u reznika maso a sunkovy salam a cabajku. Sunkovy salam byl druhy den  nazelenaly  a byl v lednici. To maso nebylo zrovna moc dobre citit take. Jindy jsem si ve Vrchlabi objednala pravou svickovou a rostenou. Bylo to pripravene, stalo to pres  tisic korun. V prodejne byla vaha, dala jsem to na ni a zjistila jsem,ze  mne okradli o 180 Kc. Samozrejme jsem to hned reklamovala, ale je to tedy hnus co se deje. Bud vas okradou, nebo prodavaji asi omyte prosle zarukou jidlo. neni preci normalni, aby  to do druheho dne v lednici zezelenalo.

+5/0
1.10.2015 19:01

J45a35n 23N69o49v72á15k 9597212327867

No, právě je problém, že v ČR je jen jeden řezník, že jo... Mimochodem - když jsem byl v Holandsku, stalo se mi něco podobného.

+1/0
1.10.2015 21:27

Z80u44z69a59n33a 35V31l59a73c84h98o28v59á 8856412200

No to je zase článek, co si každý udělá s tím, co si poctivě zaplatil je jen jeho věc. A jestli to sní nebo hodí do popelnice to už není ničí věc.

+3/−5
1.10.2015 18:53

A46n56n83a 59Č73e56r66m24á27k85o24v89á 1905265886724

takže plýtvání jídlem Vám přijde ok? Zamyslete se někdy nad ekologií. Zřejmě je Vám to totálně šumák, ale mám pro Vás info - díky přírodě třeba dýcháte:-P

+4/−2
1.10.2015 18:59

Š68t13e78f37a87n 11F53r64i56č73a 7862898463176

Není vždy se jedná o plýtvání. Mnohdy se jedná o nekvalitní potraviny již na pultu prodejny. Vzpomeňte na nedávný pořad "potravinového inspektora" Ládi Hrušky.

0/−1
1.10.2015 19:17

J63a83r17o61s68l12a37v 72P22l33a76c55h42e47t21k41a 7676566946369

Plytvame absolutne vsim, tak nechapu, proc by zrovna jidlo melo byt problem. Kdyz si zenska kupuje hadriky, ktere na sebe vezme dvakrat a ma 20 paru bot, tak to nikomu divne neprijde, ale je to mnohem vetsi zatez na zdroje, nez kdyby vyhazovala jidlo.

+1/−1
1.10.2015 19:50

R59a55d16o14s32l44a12v 29K13l10a68u75d77a 5204328404812

Říká vám něco pojem "trvale udržitelný rozvoj"?

+2/0
1.10.2015 18:59

D39a57l86i45b94o89r 54F59o41j68t 3164529250166

nejvyšší čas zdražit jídlo ;-D

0/−1
1.10.2015 18:14

J39i94n19d56ř17i76c13h 39Š33k98o17p69e21k 4645111770315

ano, pokud lidé jídlem plýtvají (tj. nakupují více než jsou schopni využít), je to důkaz příliš nízké ceny potravin

+3/0
1.10.2015 19:12

P25a79v58e37l 98S18o90b63o64t61k53a 5890744

jj, pokud bychom ušetřili třetinu potravin, mohli bychom propustit třetinu zemědělů a to se vyplatí!

0/0
1.10.2015 18:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.