Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Obří obchod s pivem. Gambrinus i Prazdroj převezme gigant AB InBev

Největší pivovar světa Anheuser-Busch InBev kupuje svého menšího rivala SABMiller, pod který spadá i tuzemské jednička Plzeňský Prazdroj. Po dlouhém jednání obě strany nakonec uzavřely předběžnou dohodu o obchodu za zhruba 68 miliard liber, tedy téměř 2,5 bilionu korun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J77i26r73k39a 60H63o80n63c30ů 2984664171688

Tak na Gambrihnusu už není co zkazit a Plzeň také není co bývala. Takže vlastně o nic nejde.

0/0
18.10.2015 20:38

P58e76t40r 33G84a39b65r55i40e79l 79S45t36. 3416339112296

Chcete pít dobré pivo a nechcete, aby zisk z jeho prodeje utíkal do zahraničí a vůbec již ne amíkům? pijte naše piva z našich pivovarů. Černá Hora, Radegast, Vyškov, Janáček..., samozřejmě Budvar a spousta minipivovarů je si z čeho vybírat a ještě podpoříte naše pivovarníky!!;-DR^  Cizácká piva cizákům!!

0/−1
14.10.2015 16:11

P36a54t47r82i44k 81H61r87a24d23i85l 9259552264180

Radegast má stejnýho majitele jako Plzeň,udíž SAB Miller.

+2/0
14.10.2015 22:44

P29e78t58r 29G30a37b78r51i73e23l 47S46t92. 3936339312576

B již stačil zprasit 12° Gambrinus, který dávno nevoní ani po sladu, ani po chmelu. Takže jsem jej úplně přestal pít. I Prazdroj se změnil a není to ono. A teď příjdou émeričtí przniči a udělají z toho rýžovou sraxku, jako je BUD.  To je výsledek "moudré" Zemanovy privatizace bank za korunu i s majetkovými podíly!!Rv:-/

0/0
14.10.2015 15:59

A62n11t71o22n69i85n 24N93e78m44e69c 7258783391830

Kdopak zavinil, ze miliardy za ceske pivovary kasiruji cizi firmy, nebyl to Klaus s ODS a bankou IPB?

+2/−2
14.10.2015 10:22

P63e71t26r 56G82a13b80r90i57e12l 73S69t96. 3446679932896

IPB i s majoritním podílem v Prazdroji  přece prodal za kačku Belgičanům nejmilejší a nejoblíbenější MILOUŠEK BECHEROVČIČKA ZEMÁNEK!!Točte se pardálové. Václav Perokrad Modropták je zodpovědný za úplně jiné prtichvatizační prasečiny!!;-DRv

0/0
14.10.2015 16:03

J90a37n 62U53l53m 7940589926442

Tak to bude Plzeň ještě hnusnější a dražší

+2/−1
14.10.2015 7:22

J35a93r82o62m82í31r 76Č76e48c54h 1803198247192

Tak a je dokonáno. Představám pít Plzeň. Je mi to sice hloupé vůči Českým zaměstnancům ale nenazrany Američany prostě nemám rád.

+1/−3
13.10.2015 20:01

J79a85n 43U61l46m 7260229526822

Já už ten evropskej předraženej patok přestal pít před šesti lety

0/0
14.10.2015 7:23

T80o43m39á85š 63P76e27c74h40a52n37e12c 5529165326720

Hochu, když někdo na něco má a může investovat peníze do něčeho rozumného, není to nenažranost, ale chytré rozhodnutí ... což tvůj nápad napsat takhle stupidní komentář rozhodně nebyl ... každopádně, jdi si koupit třeba Stoličnaju, zajisté investuješ lépe ...

0/0
14.10.2015 20:38

J54a20r22o98m75í51r 21Č73e42c25h 1393818967722

Tak a je dokonáno. Představám pít Plzeň je mi to sice hloupé vůči Českým zaměstnancům ale ty nenazrany Američany prostě nemám rád.

0/−2
13.10.2015 19:58

M33i66c80h67a94l 95J79a89r13o85š 7304120972555

Dáš si fofolu?

+3/0
13.10.2015 21:42

F22r73a36n78t21i88š90e15k 10C52h16m38e32l64a52ř 6478470

Neumím říct, jaký vliv a na co ta fúze bude mít a je mně to v podstatě jedno.

Důležitá je kvalita a ta doufám zůstane dobrá.

Jiný problém je už dřívější prodej rodinných klenotů cizákům, ale to je na jinou debatu a netýká se jenom pivovarů - prakticky všechno dobré, co jsme tady měli, naši politici úspěšně zničili nebo zašantročili.

+1/0
13.10.2015 19:44

J45a77n 67U28l69m 7310839216362

zůstane?!

0/0
14.10.2015 7:24

P91a63t17r36i78k 73H53r65a61d68i87l 9599702184800

Plzen uz 20 let nepatricechum a kvalita je mizerna.

+1/0
16.10.2015 21:36

M27i66c37h60a65l 72J25a47r64o48š 7844340402365

Mám kamaráda, který si dodnes myslí, že Plzeň je dobré pivo, a pije to.

+4/−1
13.10.2015 13:46

P51a52t52r67i84k 95H36r97a73d73i42l 9839662134830

Ja znam chlapa a ten mysli,ze to stacej do dubovejch sudu.

+3/0
13.10.2015 15:01

M58a87r73t68i85n 11K12o92ž32í54n 1625766261510

A ještě tvrdí, že je to pivo zásadité, ne?

+1/0
13.10.2015 15:07

P86a92t48r23i38k 19H25r45a90d84i21l 9549282924630

No jasně.

0/0
14.10.2015 22:43

J28a81n 16U21l63m 7160599206642

a to ještě neví, že je to desítka

0/0
14.10.2015 7:28

P53a35t49r59i29k 23H32r29a20d55i85l 9799922704370

jedenáctka

0/0
14.10.2015 22:45

J93a67n 22U95l88m 7560409816192

Ty voe, to musí být prase... (blicí smajlík)

0/0
14.10.2015 7:27

F39r14a72n55t64i62š45e37k 82S83c68h13l69i65c26h77t62s 9905432721175

Ve 30.letech minstoletí vznikla v Plzni konkurence - Světovar.

Chtělo by to zase vařit pořádné plzeňské pivo! 

A né zrzavou obarvenou vodu Prazdroj, pardón, Budweiser!

0/0
13.10.2015 13:34

F82r35a21n77t27i94š92e62k 31N17o23v52á39k 6291245506751

Na videu je zadokumentováno, proč se to pivo chuťově zhoršilo. Místo chmele podezřelé granule, místo kádě na kvašení tank, ležák leží 1/3 potřebné doby..

0/0
13.10.2015 13:26

M64i56c19h57a96l 19R11e34j34z12e95k 5286357645961

Neni na to nejaka norma nebo zakon?

0/0
13.10.2015 13:27

M19a11r56t78i60n 77K46o67ž52í73n 1605756551590

Je. Musí na etiketě uvést chmel a chmelové produkty. Ty granule jsou chmel, chmelové produkty, to je chmelový  extrakt, stabilizátory pěny a aromata na bázi chmele.

0/0
13.10.2015 15:06

V39o45j11t36ě86c36h 86V62a58š85e25k 6190534929910

Ty granule jsem měl v ruce a řekl bych, že to je slisovaný chmel. Bohužel jsem je i ochutnal ;-D ... hodně hořké.

0/0
13.10.2015 13:35

M95a44r94t52i25n 43K38o72ž45í88n 1975276871660

Ty granule jsou lisovaný chmel. Mnohem větším nešvarem je delsí doba hlavního kvašení při vyšší teplotě a pak podstatně kratší ležení piva. Piva se nechávájí podstatně víc prokvášet, nemají plnost. Posledním hřebíkem do rakve je HGB.

0/0
13.10.2015 14:59

M83i45c43h54a73l 94R65e93j91z47e38k 5196557525691

Vsichni se tady pohorsuji nad kvalitou Plzne a Europiv. Pripada me to jako u aut, kdy vsichni odsuzuji Skodu a cely VW a jezdi prinejlepsim Alfou 159 1,9JTD nebo radeji benzinem. Samozrejme se vsichni divaji na CT2, ART a Prima ZOOM a ne na ty prihlouple serialy. Vsichni ji podle Maurera a ne podle Ladi Hrusky a Babici. My jsme ale kulturni a odusevnely narod;-D

+5/0
13.10.2015 13:19

D62a50n33i53e74l 55S39p64á32č39i26l 5106725649473

JJ, stejně jako si nikdo nekupuje Blesk, nesleduje zprávy na Nově a už vůbec nesleduje intelektuálně chabé filmy od Trošky ;-)

0/0
13.10.2015 13:34

P88a19t97r95i73k 49H81r64a78d97i36l 9129512574230

Plzen,ale fakt pije jen idiot.

+2/0
13.10.2015 15:04

M16i86c85h12a82l 47R73e72j23z20e54k 5796207245571

Ze jich tu ale mame;-D

+1/0
13.10.2015 15:29

P93e91t38r 54J58a29r20o59š 2774291795857

a ne? vsak se podivejte na volby

0/0
13.10.2015 19:22

P54a55t48r53i86k 17H19r33a38d24i70l 9819982254450

Už ubejvaj.

0/0
14.10.2015 22:44

T84o85m29á69š 71P49e31c13h43a73n96e97c 5939945376170

Prosím, Hradile, poradím ti ... mlč. Ano? Někdo, kdo napíše větu "Plzen,ale fakt pije jen idiot." zřejmě nemá ani ponětí o tom, co je to interpunkce, má vychozené tak tři třídy základní školy a nemá nejmenší právo kohokoliv jiného označovat za idiota.

0/0
14.10.2015 20:42

P81a13t61r28i26k 73H65r67a71d11i90l 9289782314560

Plzínkář? ;-D

0/0
14.10.2015 22:47

M54a43r82t35i72n 58M59i18k46o33l51á15š79e88k 7190240373

Blahopřeji AB InBev k této transakci, nicméně já zůstávám u svého Bernarda...;-D

+3/0
13.10.2015 13:12

R11a16d87e77k 47H95o28r21a29k 4617977706575

Na kvalite piva se spis projevi horke leto nez zmena vlastnika. Navic dobytkum co chlastaj teply pivo z 2 litrovy PETky je uplne jedno kam jejich prachy jdou.

0/0
13.10.2015 13:07

M12i34c21h26a51l 63R21e69j63z58e32k 5946257945731

To je jenom klise. PET za to nemuze. Jsou v nem i kvalitni piva. Nechci delat reklamu, ale zkus si treba Gwerna. Bohuzel nelahvuji do skla, ale porad i z PET je to super pivo.

+2/0
13.10.2015 13:20

V68l85a77d61i85m63í27r 71H42a77v17r47á63n24e53k 7966616460877

Když vám dají v Prazdroji ochutnat při exkurzi pivo z dřevěných sudů klasickou metodou, je to veliká dobrota. Žel, masová produkce se od toho velice liší...urychlení, nerezové tanky,,,,Rv

+3/−2
13.10.2015 13:04

M30i27c92h62a47l 54R13e67j46z56e65k 5826327115531

No, to je jako s vinem. Stare dobre dubove sudy. Je to ale blbost. Dnes uz jen rizene kvaseni v nerezu. A kvalita? Proste super a ne jako nahoda ve dreve.

+3/−1
13.10.2015 13:22

V52o42j82t45ě84c93h 84V61a77š48e43k 6260564559200

No já nevím, ale myslím, že se zrát dávají pořád do dubů. Viz. např Arcibiskupské sklípky Kroměříž. A nejen že to mají na stránkách, ale osobně jsem byl i vevnitř. Ale vinař nejsem - jen konzument.

0/0
13.10.2015 13:31

M61i69c57h36a73l 55R74e33j40z17e81k 5956797245751

Kecy. Do dubu patri jen cervene plne vino a toho tu mame pomalu. Nejsme v Bordeaux.

0/−1
13.10.2015 15:30

P93e84t46r 19D70l20o23u25h61ý 3925451652248

Dovolil bych si nesouhlasit. Hlavní rozdíl vidím v pasterizaci a filtraci. U Prazdroje sice nemám přímé srovnání, protože pro exkurze a hospodu Šalanda, která je "za branou" a musí se zde objednávat, se točí přímo z dřevěných sudů. Nicméně v Gambrinusu je také hospoda uvnitř areálu (na objednávku větších skupin, možno spojit s prohlídkou a výukou čepování), kde se točí pivo ze stejných tanků jako normální produkce. Jenže před pasterizací. A z vlastní zkušenosti můžu prohlásit, že Gábinka před a po pasterizaci je diametrální rozdíl. A jen na okraj. Pojem "nefiltrovaný" Gambrinus je bohužel jen polovina pravdy. I "nefiltrovaný" se filtruje, jen o něco méně. Skutečně nefiltrovaný je zakalený a právě ten "kal" (tj. zbytky kvašení) tomu dávají pravou chuť.

+1/0
13.10.2015 13:33

M23a13r37t56i21n 35K94o94ž35í94n 1365966761190

To sou ale keci. O něco méně filtrovaný. To bych chtěl vidět, jak toho dosáhnete. Pasterace na chuť nemá až tak zásadní vliv. K chuťové změně bezprostředně po pasteraci dojde, ale tak za dva dny se to vrátí zpět. A ty dřevěné sudy, to je obvykle divadlo pro lidi. Uvnitř je sud nerezový a dřevěný je jen jako. Jak by ste to dřevo sanitoval, aby se pivo nekazilo?

0/−2
13.10.2015 15:04

V52o37j12t97ě14c46h 12V53a58š79e46k 6830984489540

Pasterizace má vliv. Ochutnejte točené a lahvové pivo stejné značky. Liší se právě jen způsobem pasterizace (různá kombinace délky ohřátí a teploty). Stupeň filtrace dosáhnete jemností filtru - to snad je jasné. Například Bernard "nefiltr" je čirý.

0/0
13.10.2015 15:43

M94a43r37t89i59n 19K36o78ž35í83n 1535296801680

A tu jemnost filtru dosáhnete jak? Já se jen ptám, protože v oboru pracuji už nějakou tu desítku let a tohle slyším poprvé.

Meziprodukt nefiltrované pivo má obecně malý zákal. Většího zákalu se dosáhne dalším přidáním kvasnic. Některé pivovary to dokonce dělají tak, že pivo normálně zfiltrují a pak do něj přidají přesné množství kvasnic a tím dosáhnou požadovaného zákalu.

Na křemelinovém filtru moc možností hrubší filtrace není. Resp. je a řídí se to poměrem jemnějších a hrubších křemelin ve filtrační směsi. Ale to se pořád pohybujeme v regulaci zákalu v pásmu, které je pro oko neviditelné (pivo se jeví jako čiré), případně viditelné jen nepatrně. Ale rozhodně se tím nedá regulovat, jak je kvasničák kalný.

0/0
13.10.2015 16:03

P88e19t22r 92D11l69o86u59h94ý 3405291222698

Pasterizace že nemá zásadní vliv na chuť a za dva dny je chuť zpět? Převratná myšlenka. Jenže jak v Prazdroji (na Šalandě), tak vedle v Gambrinusu (v bývalé varně) jsem několikrát ochutnal před pasterizací a po ní. Rozdíl je diametrální. Takže pokud rozdíl v chuti není dán pasterizací, tak potom nevím. Mimochodem, zde si můžete objednat prohlídku, školu čepování a neomezenou konzumaci http://www.prazdrojvisit.cz/zazitky/party-v-pivovaru-gambrinus/ a pokud nepoznáte rozdíl, tak klidně pijte třeba Bud Light nebo jinou žbrďolu, chutnají stejně :-)

A co se týká sanitace. Ještě před revolucí jsem v Prazdroji byl 2x v létě na brigádě. Hádejte, co dají mladému uchu za práci. Sanitaci sudů. Navlíkli mě do gumových hadrů, otevřeli sakra malá "dvířka" ve víku sudu a čistil jsem louhem. Dále se sudy smolí. Nejprve se horkým vzduchem odstraní stará smola a potom se nalije horká nová, tak 40-50 litrů na sud. Tím se utěsní. Pokud by byl nerezový uvnitř, asi by to nebylo potřeba :-) A klidně se přijeďte podívat. Smolení probíhá pravidelně, je to celkem zábava http://www.prazdroj.cz/cz/media/archiv-tiskovych-zprav/tiskove-zpravy/1335-mistri-bednari-predvedli-smoleni-sudu-v-akci

0/0
13.10.2015 21:03

P53e57t20r 36Č36e55r50m39á61k 9978175279980

Veškerý plzeňský pivo čepovaný z tanku je nepasterovaný.

0/0
13.10.2015 15:31

M25a58r76t23i59n 26K31o84ž68í70n 1345896971780

Místo pasterace jde přes membránovou filtraci (neplést se základní filtrací piva), která na membráně zachytí případné choroboplodné zárodky. Moderní trend poslední doby - nižší energetická náročnost, bez chuťových změn, ale méně účinné než pasterace.

0/0
13.10.2015 16:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.