Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Obří obchod s pivem. Gambrinus i Prazdroj převezme gigant AB InBev

Největší pivovar světa Anheuser-Busch InBev kupuje svého menšího rivala SABMiller, pod který spadá i tuzemské jednička Plzeňský Prazdroj. Po dlouhém jednání obě strany nakonec uzavřely předběžnou dohodu o obchodu za zhruba 68 miliard liber, tedy téměř 2,5 bilionu korun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J57i14r51k73a 56H67o80n53c67ů 2824984921268

Tak na Gambrihnusu už není co zkazit a Plzeň také není co bývala. Takže vlastně o nic nejde.

0/0
18.10.2015 20:38

P66e25t82r 65G44a26b44r82i20e28l 88S23t95. 3176639782116

Chcete pít dobré pivo a nechcete, aby zisk z jeho prodeje utíkal do zahraničí a vůbec již ne amíkům? pijte naše piva z našich pivovarů. Černá Hora, Radegast, Vyškov, Janáček..., samozřejmě Budvar a spousta minipivovarů je si z čeho vybírat a ještě podpoříte naše pivovarníky!!;-DR^  Cizácká piva cizákům!!

0/−1
14.10.2015 16:11

P93a40t22r82i17k 26H61r74a98d70i85l 9759792634770

Radegast má stejnýho majitele jako Plzeň,udíž SAB Miller.

+2/0
14.10.2015 22:44

P27e81t21r 66G31a90b93r11i83e15l 56S20t21. 3616729592636

B již stačil zprasit 12° Gambrinus, který dávno nevoní ani po sladu, ani po chmelu. Takže jsem jej úplně přestal pít. I Prazdroj se změnil a není to ono. A teď příjdou émeričtí przniči a udělají z toho rýžovou sraxku, jako je BUD.  To je výsledek "moudré" Zemanovy privatizace bank za korunu i s majetkovými podíly!!Rv:-/

0/0
14.10.2015 15:59

A90n91t83o38n16i49n 86N60e14m47e62c 7158763611290

Kdopak zavinil, ze miliardy za ceske pivovary kasiruji cizi firmy, nebyl to Klaus s ODS a bankou IPB?

+2/−2
14.10.2015 10:22

P34e87t39r 90G59a52b66r49i30e79l 57S90t24. 3416329672586

IPB i s majoritním podílem v Prazdroji  přece prodal za kačku Belgičanům nejmilejší a nejoblíbenější MILOUŠEK BECHEROVČIČKA ZEMÁNEK!!Točte se pardálové. Václav Perokrad Modropták je zodpovědný za úplně jiné prtichvatizační prasečiny!!;-DRv

0/0
14.10.2015 16:03

J82a35n 71U41l11m 7710509306902

Tak to bude Plzeň ještě hnusnější a dražší

+2/−1
14.10.2015 7:22

J42a42r61o12m50í40r 47Č17e88c41h 1133818457312

Tak a je dokonáno. Představám pít Plzeň. Je mi to sice hloupé vůči Českým zaměstnancům ale nenazrany Američany prostě nemám rád.

+1/−3
13.10.2015 20:01

J67a34n 35U54l80m 7770549586412

Já už ten evropskej předraženej patok přestal pít před šesti lety

0/0
14.10.2015 7:23

T95o41m24á43š 28P67e31c46h97a52n52e63c 5359465486430

Hochu, když někdo na něco má a může investovat peníze do něčeho rozumného, není to nenažranost, ale chytré rozhodnutí ... což tvůj nápad napsat takhle stupidní komentář rozhodně nebyl ... každopádně, jdi si koupit třeba Stoličnaju, zajisté investuješ lépe ...

0/0
14.10.2015 20:38

J36a32r89o16m76í85r 79Č37e75c39h 1443698577162

Tak a je dokonáno. Představám pít Plzeň je mi to sice hloupé vůči Českým zaměstnancům ale ty nenazrany Američany prostě nemám rád.

0/−2
13.10.2015 19:58

M12i32c21h94a62l 59J97a76r22o70š 7504960752585

Dáš si fofolu?

+3/0
13.10.2015 21:42

F55r25a89n47t55i27š15e48k 19C88h83m89e39l90a32ř 6328150

Neumím říct, jaký vliv a na co ta fúze bude mít a je mně to v podstatě jedno.

Důležitá je kvalita a ta doufám zůstane dobrá.

Jiný problém je už dřívější prodej rodinných klenotů cizákům, ale to je na jinou debatu a netýká se jenom pivovarů - prakticky všechno dobré, co jsme tady měli, naši politici úspěšně zničili nebo zašantročili.

+1/0
13.10.2015 19:44

J71a48n 31U40l81m 7220379696882

zůstane?!

0/0
14.10.2015 7:24

P87a21t41r52i60k 59H80r41a28d86i54l 9549392654820

Plzen uz 20 let nepatricechum a kvalita je mizerna.

+1/0
16.10.2015 21:36

M78i27c49h56a40l 29J25a63r83o10š 7614190642265

Mám kamaráda, který si dodnes myslí, že Plzeň je dobré pivo, a pije to.

+4/−1
13.10.2015 13:46

P13a64t39r65i23k 97H27r92a64d58i27l 9169592724820

Ja znam chlapa a ten mysli,ze to stacej do dubovejch sudu.

+3/0
13.10.2015 15:01

M75a73r51t32i66n 55K80o60ž28í14n 1715836551110

A ještě tvrdí, že je to pivo zásadité, ne?

+1/0
13.10.2015 15:07

P85a46t60r62i48k 62H38r37a47d79i92l 9989132534960

No jasně.

0/0
14.10.2015 22:43

J33a72n 72U44l13m 7650949886342

a to ještě neví, že je to desítka

0/0
14.10.2015 7:28

P18a24t26r27i78k 12H74r45a88d65i26l 9779342164550

jedenáctka

0/0
14.10.2015 22:45

J29a85n 52U10l77m 7870639886842

Ty voe, to musí být prase... (blicí smajlík)

0/0
14.10.2015 7:27

F70r92a95n56t67i38š32e82k 71S25c72h82l46i59c12h41t33s 9725232601525

Ve 30.letech minstoletí vznikla v Plzni konkurence - Světovar.

Chtělo by to zase vařit pořádné plzeňské pivo! 

A né zrzavou obarvenou vodu Prazdroj, pardón, Budweiser!

0/0
13.10.2015 13:34

F28r44a19n83t58i42š71e98k 41N66o79v91á42k 6541625386911

Na videu je zadokumentováno, proč se to pivo chuťově zhoršilo. Místo chmele podezřelé granule, místo kádě na kvašení tank, ležák leží 1/3 potřebné doby..

0/0
13.10.2015 13:26

M98i39c62h84a53l 60R92e94j76z66e17k 5906937385311

Neni na to nejaka norma nebo zakon?

0/0
13.10.2015 13:27

M27a85r38t36i26n 64K34o82ž69í54n 1795266431290

Je. Musí na etiketě uvést chmel a chmelové produkty. Ty granule jsou chmel, chmelové produkty, to je chmelový  extrakt, stabilizátory pěny a aromata na bázi chmele.

0/0
13.10.2015 15:06

V60o15j50t48ě38c95h 55V52a60š33e15k 6860664729130

Ty granule jsem měl v ruce a řekl bych, že to je slisovaný chmel. Bohužel jsem je i ochutnal ;-D ... hodně hořké.

0/0
13.10.2015 13:35

M45a82r76t41i95n 31K87o74ž46í94n 1715476331210

Ty granule jsou lisovaný chmel. Mnohem větším nešvarem je delsí doba hlavního kvašení při vyšší teplotě a pak podstatně kratší ležení piva. Piva se nechávájí podstatně víc prokvášet, nemají plnost. Posledním hřebíkem do rakve je HGB.

0/0
13.10.2015 14:59

M46i25c64h46a52l 25R43e12j13z37e65k 5276807125601

Vsichni se tady pohorsuji nad kvalitou Plzne a Europiv. Pripada me to jako u aut, kdy vsichni odsuzuji Skodu a cely VW a jezdi prinejlepsim Alfou 159 1,9JTD nebo radeji benzinem. Samozrejme se vsichni divaji na CT2, ART a Prima ZOOM a ne na ty prihlouple serialy. Vsichni ji podle Maurera a ne podle Ladi Hrusky a Babici. My jsme ale kulturni a odusevnely narod;-D

+5/0
13.10.2015 13:19

D94a29n42i46e17l 33S58p17á78č19i17l 5246895859113

JJ, stejně jako si nikdo nekupuje Blesk, nesleduje zprávy na Nově a už vůbec nesleduje intelektuálně chabé filmy od Trošky ;-)

0/0
13.10.2015 13:34

P84a79t22r49i56k 95H49r69a84d70i51l 9499632444930

Plzen,ale fakt pije jen idiot.

+2/0
13.10.2015 15:04

M87i97c38h66a67l 84R63e32j43z35e44k 5396837335121

Ze jich tu ale mame;-D

+1/0
13.10.2015 15:29

P67e46t61r 43J52a93r75o40š 2484261105407

a ne? vsak se podivejte na volby

0/0
13.10.2015 19:22

P43a17t50r65i72k 53H55r75a81d79i59l 9119762824210

Už ubejvaj.

0/0
14.10.2015 22:44

T74o86m23á52š 54P92e53c31h34a49n32e10c 5869475426650

Prosím, Hradile, poradím ti ... mlč. Ano? Někdo, kdo napíše větu "Plzen,ale fakt pije jen idiot." zřejmě nemá ani ponětí o tom, co je to interpunkce, má vychozené tak tři třídy základní školy a nemá nejmenší právo kohokoliv jiného označovat za idiota.

0/0
14.10.2015 20:42

P23a21t19r81i52k 82H34r66a56d71i58l 9249542924170

Plzínkář? ;-D

0/0
14.10.2015 22:47

M49a98r72t50i90n 26M26i23k91o11l51á36š53e63k 7710120913

Blahopřeji AB InBev k této transakci, nicméně já zůstávám u svého Bernarda...;-D

+3/0
13.10.2015 13:12

R57a22d13e38k 28H67o66r80a79k 4727537816525

Na kvalite piva se spis projevi horke leto nez zmena vlastnika. Navic dobytkum co chlastaj teply pivo z 2 litrovy PETky je uplne jedno kam jejich prachy jdou.

0/0
13.10.2015 13:07

M61i15c18h36a39l 98R45e21j88z11e51k 5186277335401

To je jenom klise. PET za to nemuze. Jsou v nem i kvalitni piva. Nechci delat reklamu, ale zkus si treba Gwerna. Bohuzel nelahvuji do skla, ale porad i z PET je to super pivo.

+2/0
13.10.2015 13:20

V79l94a48d87i15m76í44r 80H49a35v96r46á66n42e64k 7856276760807

Když vám dají v Prazdroji ochutnat při exkurzi pivo z dřevěných sudů klasickou metodou, je to veliká dobrota. Žel, masová produkce se od toho velice liší...urychlení, nerezové tanky,,,,Rv

+3/−2
13.10.2015 13:04

M21i49c83h44a46l 47R71e22j61z72e24k 5336507335841

No, to je jako s vinem. Stare dobre dubove sudy. Je to ale blbost. Dnes uz jen rizene kvaseni v nerezu. A kvalita? Proste super a ne jako nahoda ve dreve.

+3/−1
13.10.2015 13:22

V41o54j74t17ě24c19h 96V29a89š58e58k 6860944369530

No já nevím, ale myslím, že se zrát dávají pořád do dubů. Viz. např Arcibiskupské sklípky Kroměříž. A nejen že to mají na stránkách, ale osobně jsem byl i vevnitř. Ale vinař nejsem - jen konzument.

0/0
13.10.2015 13:31

M64i14c46h14a70l 66R64e71j96z64e29k 5456887155411

Kecy. Do dubu patri jen cervene plne vino a toho tu mame pomalu. Nejsme v Bordeaux.

0/−1
13.10.2015 15:30

P20e87t49r 47D51l16o36u39h81ý 3535671832798

Dovolil bych si nesouhlasit. Hlavní rozdíl vidím v pasterizaci a filtraci. U Prazdroje sice nemám přímé srovnání, protože pro exkurze a hospodu Šalanda, která je "za branou" a musí se zde objednávat, se točí přímo z dřevěných sudů. Nicméně v Gambrinusu je také hospoda uvnitř areálu (na objednávku větších skupin, možno spojit s prohlídkou a výukou čepování), kde se točí pivo ze stejných tanků jako normální produkce. Jenže před pasterizací. A z vlastní zkušenosti můžu prohlásit, že Gábinka před a po pasterizaci je diametrální rozdíl. A jen na okraj. Pojem "nefiltrovaný" Gambrinus je bohužel jen polovina pravdy. I "nefiltrovaný" se filtruje, jen o něco méně. Skutečně nefiltrovaný je zakalený a právě ten "kal" (tj. zbytky kvašení) tomu dávají pravou chuť.

+1/0
13.10.2015 13:33

M97a41r75t14i56n 89K74o59ž13í15n 1435796981440

To sou ale keci. O něco méně filtrovaný. To bych chtěl vidět, jak toho dosáhnete. Pasterace na chuť nemá až tak zásadní vliv. K chuťové změně bezprostředně po pasteraci dojde, ale tak za dva dny se to vrátí zpět. A ty dřevěné sudy, to je obvykle divadlo pro lidi. Uvnitř je sud nerezový a dřevěný je jen jako. Jak by ste to dřevo sanitoval, aby se pivo nekazilo?

0/−2
13.10.2015 15:04

V86o67j76t66ě90c91h 59V76a14š28e21k 6550544339370

Pasterizace má vliv. Ochutnejte točené a lahvové pivo stejné značky. Liší se právě jen způsobem pasterizace (různá kombinace délky ohřátí a teploty). Stupeň filtrace dosáhnete jemností filtru - to snad je jasné. Například Bernard "nefiltr" je čirý.

0/0
13.10.2015 15:43

M41a57r80t91i15n 68K91o30ž49í45n 1545286731420

A tu jemnost filtru dosáhnete jak? Já se jen ptám, protože v oboru pracuji už nějakou tu desítku let a tohle slyším poprvé.

Meziprodukt nefiltrované pivo má obecně malý zákal. Většího zákalu se dosáhne dalším přidáním kvasnic. Některé pivovary to dokonce dělají tak, že pivo normálně zfiltrují a pak do něj přidají přesné množství kvasnic a tím dosáhnou požadovaného zákalu.

Na křemelinovém filtru moc možností hrubší filtrace není. Resp. je a řídí se to poměrem jemnějších a hrubších křemelin ve filtrační směsi. Ale to se pořád pohybujeme v regulaci zákalu v pásmu, které je pro oko neviditelné (pivo se jeví jako čiré), případně viditelné jen nepatrně. Ale rozhodně se tím nedá regulovat, jak je kvasničák kalný.

0/0
13.10.2015 16:03

P30e57t54r 90D38l32o20u69h96ý 3225591512668

Pasterizace že nemá zásadní vliv na chuť a za dva dny je chuť zpět? Převratná myšlenka. Jenže jak v Prazdroji (na Šalandě), tak vedle v Gambrinusu (v bývalé varně) jsem několikrát ochutnal před pasterizací a po ní. Rozdíl je diametrální. Takže pokud rozdíl v chuti není dán pasterizací, tak potom nevím. Mimochodem, zde si můžete objednat prohlídku, školu čepování a neomezenou konzumaci http://www.prazdrojvisit.cz/zazitky/party-v-pivovaru-gambrinus/ a pokud nepoznáte rozdíl, tak klidně pijte třeba Bud Light nebo jinou žbrďolu, chutnají stejně :-)

A co se týká sanitace. Ještě před revolucí jsem v Prazdroji byl 2x v létě na brigádě. Hádejte, co dají mladému uchu za práci. Sanitaci sudů. Navlíkli mě do gumových hadrů, otevřeli sakra malá "dvířka" ve víku sudu a čistil jsem louhem. Dále se sudy smolí. Nejprve se horkým vzduchem odstraní stará smola a potom se nalije horká nová, tak 40-50 litrů na sud. Tím se utěsní. Pokud by byl nerezový uvnitř, asi by to nebylo potřeba :-) A klidně se přijeďte podívat. Smolení probíhá pravidelně, je to celkem zábava http://www.prazdroj.cz/cz/media/archiv-tiskovych-zprav/tiskove-zpravy/1335-mistri-bednari-predvedli-smoleni-sudu-v-akci

0/0
13.10.2015 21:03

P82e93t22r 51Č31e82r38m63á69k 9878605349110

Veškerý plzeňský pivo čepovaný z tanku je nepasterovaný.

0/0
13.10.2015 15:31

M66a19r32t74i61n 69K48o16ž16í16n 1605146871490

Místo pasterace jde přes membránovou filtraci (neplést se základní filtrací piva), která na membráně zachytí případné choroboplodné zárodky. Moderní trend poslední doby - nižší energetická náročnost, bez chuťových změn, ale méně účinné než pasterace.

0/0
13.10.2015 16:12







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.