Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Obří obchod s pivem. Gambrinus i Prazdroj převezme gigant AB InBev

Největší pivovar světa Anheuser-Busch InBev kupuje svého menšího rivala SABMiller, pod který spadá i tuzemské jednička Plzeňský Prazdroj. Po dlouhém jednání obě strany nakonec uzavřely předběžnou dohodu o obchodu za zhruba 68 miliard liber, tedy téměř 2,5 bilionu korun.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J47i43r25k93a 16H52o85n97c65ů 2154244861538

Tak na Gambrihnusu už není co zkazit a Plzeň také není co bývala. Takže vlastně o nic nejde.

0/0
18.10.2015 20:38

P79e21t50r 59G57a18b60r63i61e86l 11S80t97. 3486589202366

Chcete pít dobré pivo a nechcete, aby zisk z jeho prodeje utíkal do zahraničí a vůbec již ne amíkům? pijte naše piva z našich pivovarů. Černá Hora, Radegast, Vyškov, Janáček..., samozřejmě Budvar a spousta minipivovarů je si z čeho vybírat a ještě podpoříte naše pivovarníky!!;-DR^  Cizácká piva cizákům!!

0/−1
14.10.2015 16:11

P95a41t92r10i52k 36H41r25a63d96i93l 9979682644750

Radegast má stejnýho majitele jako Plzeň,udíž SAB Miller.

+2/0
14.10.2015 22:44

P64e56t28r 44G97a56b29r42i41e44l 84S55t24. 3236179132366

B již stačil zprasit 12° Gambrinus, který dávno nevoní ani po sladu, ani po chmelu. Takže jsem jej úplně přestal pít. I Prazdroj se změnil a není to ono. A teď příjdou émeričtí przniči a udělají z toho rýžovou sraxku, jako je BUD.  To je výsledek "moudré" Zemanovy privatizace bank za korunu i s majetkovými podíly!!Rv:-/

0/0
14.10.2015 15:59

A87n38t19o82n93i52n 37N83e18m43e92c 8201660651926

Kdopak zavinil, ze miliardy za ceske pivovary kasiruji cizi firmy, nebyl to Klaus s ODS a bankou IPB?

+2/−2
14.10.2015 10:22

P32e34t25r 50G30a24b22r78i76e97l 60S65t67. 3796279122556

IPB i s majoritním podílem v Prazdroji  přece prodal za kačku Belgičanům nejmilejší a nejoblíbenější MILOUŠEK BECHEROVČIČKA ZEMÁNEK!!Točte se pardálové. Václav Perokrad Modropták je zodpovědný za úplně jiné prtichvatizační prasečiny!!;-DRv

0/0
14.10.2015 16:03

J92a66n 20U40l55m 7920709146902

Tak to bude Plzeň ještě hnusnější a dražší

+2/−1
14.10.2015 7:22

J59a88r22o36m31í74r 77Č90e33c88h 1973668827222

Tak a je dokonáno. Představám pít Plzeň. Je mi to sice hloupé vůči Českým zaměstnancům ale nenazrany Američany prostě nemám rád.

+1/−3
13.10.2015 20:01

J74a58n 42U83l42m 7860689146892

Já už ten evropskej předraženej patok přestal pít před šesti lety

0/0
14.10.2015 7:23

T41o46m26á98š 55P62e75c40h53a46n39e63c 5329665506750

Hochu, když někdo na něco má a může investovat peníze do něčeho rozumného, není to nenažranost, ale chytré rozhodnutí ... což tvůj nápad napsat takhle stupidní komentář rozhodně nebyl ... každopádně, jdi si koupit třeba Stoličnaju, zajisté investuješ lépe ...

0/0
14.10.2015 20:38

J85a87r75o55m37í14r 88Č20e54c44h 1803238197382

Tak a je dokonáno. Představám pít Plzeň je mi to sice hloupé vůči Českým zaměstnancům ale ty nenazrany Američany prostě nemám rád.

0/−2
13.10.2015 19:58

M27i31c55h97a80l 88J15a74r32o38š 7574580532295

Dáš si fofolu?

+3/0
13.10.2015 21:42

F53r58a51n91t90i17š55e97k 92C57h61m37e57l16a54ř 6208800

Neumím říct, jaký vliv a na co ta fúze bude mít a je mně to v podstatě jedno.

Důležitá je kvalita a ta doufám zůstane dobrá.

Jiný problém je už dřívější prodej rodinných klenotů cizákům, ale to je na jinou debatu a netýká se jenom pivovarů - prakticky všechno dobré, co jsme tady měli, naši politici úspěšně zničili nebo zašantročili.

+1/0
13.10.2015 19:44

J62a30n 25U29l17m 7180339846602

zůstane?!

0/0
14.10.2015 7:24

P70a20t64r47i97k 78H59r69a65d95i92l 9879312124810

Plzen uz 20 let nepatricechum a kvalita je mizerna.

+1/0
16.10.2015 21:36

M28i38c97h46a53l 40J97a30r21o56š 7934370382105

Mám kamaráda, který si dodnes myslí, že Plzeň je dobré pivo, a pije to.

+4/−1
13.10.2015 13:46

P45a50t27r16i39k 45H45r43a55d58i82l 9769872504580

Ja znam chlapa a ten mysli,ze to stacej do dubovejch sudu.

+3/0
13.10.2015 15:01

M27a92r40t27i42n 11K78o19ž86í41n 1305726891530

A ještě tvrdí, že je to pivo zásadité, ne?

+1/0
13.10.2015 15:07

P89a13t50r31i68k 29H55r74a80d90i66l 9469842824480

No jasně.

0/0
14.10.2015 22:43

J62a75n 52U57l71m 7930639636192

a to ještě neví, že je to desítka

0/0
14.10.2015 7:28

P94a98t66r40i39k 74H19r71a55d88i64l 9549412554280

jedenáctka

0/0
14.10.2015 22:45

J30a13n 51U21l49m 7600959256952

Ty voe, to musí být prase... (blicí smajlík)

0/0
14.10.2015 7:27

F69r34a64n76t25i27š58e35k 49S40c35h69l62i24c44h16t80s 9935902941275

Ve 30.letech minstoletí vznikla v Plzni konkurence - Světovar.

Chtělo by to zase vařit pořádné plzeňské pivo! 

A né zrzavou obarvenou vodu Prazdroj, pardón, Budweiser!

0/0
13.10.2015 13:34

F93r30a30n34t36i68š52e52k 24N58o98v82á70k 6691155196421

Na videu je zadokumentováno, proč se to pivo chuťově zhoršilo. Místo chmele podezřelé granule, místo kádě na kvašení tank, ležák leží 1/3 potřebné doby..

0/0
13.10.2015 13:26

M56i37c40h39a14l 11R29e57j67z87e16k 5146677655151

Neni na to nejaka norma nebo zakon?

0/0
13.10.2015 13:27

M30a77r75t13i44n 52K87o58ž15í82n 1355816361860

Je. Musí na etiketě uvést chmel a chmelové produkty. Ty granule jsou chmel, chmelové produkty, to je chmelový  extrakt, stabilizátory pěny a aromata na bázi chmele.

0/0
13.10.2015 15:06

V91o54j39t95ě48c47h 63V63a87š88e29k 6110754689790

Ty granule jsem měl v ruce a řekl bych, že to je slisovaný chmel. Bohužel jsem je i ochutnal ;-D ... hodně hořké.

0/0
13.10.2015 13:35

M46a47r55t91i92n 61K91o93ž11í74n 1885676771340

Ty granule jsou lisovaný chmel. Mnohem větším nešvarem je delsí doba hlavního kvašení při vyšší teplotě a pak podstatně kratší ležení piva. Piva se nechávájí podstatně víc prokvášet, nemají plnost. Posledním hřebíkem do rakve je HGB.

0/0
13.10.2015 14:59

M55i78c29h91a69l 74R43e75j18z29e27k 5516667895861

Vsichni se tady pohorsuji nad kvalitou Plzne a Europiv. Pripada me to jako u aut, kdy vsichni odsuzuji Skodu a cely VW a jezdi prinejlepsim Alfou 159 1,9JTD nebo radeji benzinem. Samozrejme se vsichni divaji na CT2, ART a Prima ZOOM a ne na ty prihlouple serialy. Vsichni ji podle Maurera a ne podle Ladi Hrusky a Babici. My jsme ale kulturni a odusevnely narod;-D

+5/0
13.10.2015 13:19

D82a43n75i28e77l 68S44p79á88č42i35l 8984602376313

JJ, stejně jako si nikdo nekupuje Blesk, nesleduje zprávy na Nově a už vůbec nesleduje intelektuálně chabé filmy od Trošky ;-)

0/0
13.10.2015 13:34

P58a79t84r38i41k 19H10r18a16d92i46l 9699392364730

Plzen,ale fakt pije jen idiot.

+2/0
13.10.2015 15:04

M51i94c11h16a27l 41R23e48j98z64e21k 5986397595441

Ze jich tu ale mame;-D

+1/0
13.10.2015 15:29

P75e81t47r 85J69a47r65o37š 2584761825347

a ne? vsak se podivejte na volby

0/0
13.10.2015 19:22

P69a35t40r98i15k 52H24r89a39d97i53l 9209892454400

Už ubejvaj.

0/0
14.10.2015 22:44

T84o72m30á20š 69P57e70c27h64a31n52e65c 5369855676520

Prosím, Hradile, poradím ti ... mlč. Ano? Někdo, kdo napíše větu "Plzen,ale fakt pije jen idiot." zřejmě nemá ani ponětí o tom, co je to interpunkce, má vychozené tak tři třídy základní školy a nemá nejmenší právo kohokoliv jiného označovat za idiota.

0/0
14.10.2015 20:42

P39a44t16r52i23k 68H65r15a55d25i68l 9149762384370

Plzínkář? ;-D

0/0
14.10.2015 22:47

M95a34r16t79i63n 37M65i22k76o97l17á75š76e61k 7850870143

Blahopřeji AB InBev k této transakci, nicméně já zůstávám u svého Bernarda...;-D

+3/0
13.10.2015 13:12

R71a54d23e74k 83H91o27r26a17k 4247647536875

Na kvalite piva se spis projevi horke leto nez zmena vlastnika. Navic dobytkum co chlastaj teply pivo z 2 litrovy PETky je uplne jedno kam jejich prachy jdou.

0/0
13.10.2015 13:07

M65i49c35h92a56l 41R29e15j14z24e73k 5316387535151

To je jenom klise. PET za to nemuze. Jsou v nem i kvalitni piva. Nechci delat reklamu, ale zkus si treba Gwerna. Bohuzel nelahvuji do skla, ale porad i z PET je to super pivo.

+2/0
13.10.2015 13:20

V91l87a53d68i37m64í42r 31H24a62v22r41á88n63e55k 7236116680877

Když vám dají v Prazdroji ochutnat při exkurzi pivo z dřevěných sudů klasickou metodou, je to veliká dobrota. Žel, masová produkce se od toho velice liší...urychlení, nerezové tanky,,,,Rv

+3/−2
13.10.2015 13:04

M42i66c49h83a14l 54R67e98j67z40e49k 5536547475221

No, to je jako s vinem. Stare dobre dubove sudy. Je to ale blbost. Dnes uz jen rizene kvaseni v nerezu. A kvalita? Proste super a ne jako nahoda ve dreve.

+3/−1
13.10.2015 13:22

V33o28j70t94ě26c33h 33V27a20š40e44k 6980394509570

No já nevím, ale myslím, že se zrát dávají pořád do dubů. Viz. např Arcibiskupské sklípky Kroměříž. A nejen že to mají na stránkách, ale osobně jsem byl i vevnitř. Ale vinař nejsem - jen konzument.

0/0
13.10.2015 13:31

M11i71c62h50a21l 47R51e14j48z24e68k 5646737905741

Kecy. Do dubu patri jen cervene plne vino a toho tu mame pomalu. Nejsme v Bordeaux.

0/−1
13.10.2015 15:30

P18e66t93r 76D39l37o51u16h51ý 3635181482398

Dovolil bych si nesouhlasit. Hlavní rozdíl vidím v pasterizaci a filtraci. U Prazdroje sice nemám přímé srovnání, protože pro exkurze a hospodu Šalanda, která je "za branou" a musí se zde objednávat, se točí přímo z dřevěných sudů. Nicméně v Gambrinusu je také hospoda uvnitř areálu (na objednávku větších skupin, možno spojit s prohlídkou a výukou čepování), kde se točí pivo ze stejných tanků jako normální produkce. Jenže před pasterizací. A z vlastní zkušenosti můžu prohlásit, že Gábinka před a po pasterizaci je diametrální rozdíl. A jen na okraj. Pojem "nefiltrovaný" Gambrinus je bohužel jen polovina pravdy. I "nefiltrovaný" se filtruje, jen o něco méně. Skutečně nefiltrovaný je zakalený a právě ten "kal" (tj. zbytky kvašení) tomu dávají pravou chuť.

+1/0
13.10.2015 13:33

M52a69r54t37i57n 20K38o76ž90í13n 1355736811240

To sou ale keci. O něco méně filtrovaný. To bych chtěl vidět, jak toho dosáhnete. Pasterace na chuť nemá až tak zásadní vliv. K chuťové změně bezprostředně po pasteraci dojde, ale tak za dva dny se to vrátí zpět. A ty dřevěné sudy, to je obvykle divadlo pro lidi. Uvnitř je sud nerezový a dřevěný je jen jako. Jak by ste to dřevo sanitoval, aby se pivo nekazilo?

0/−2
13.10.2015 15:04

V31o80j56t67ě58c36h 45V32a76š15e62k 6200294589650

Pasterizace má vliv. Ochutnejte točené a lahvové pivo stejné značky. Liší se právě jen způsobem pasterizace (různá kombinace délky ohřátí a teploty). Stupeň filtrace dosáhnete jemností filtru - to snad je jasné. Například Bernard "nefiltr" je čirý.

0/0
13.10.2015 15:43

M20a85r13t97i22n 60K77o68ž40í16n 1635616961270

A tu jemnost filtru dosáhnete jak? Já se jen ptám, protože v oboru pracuji už nějakou tu desítku let a tohle slyším poprvé.

Meziprodukt nefiltrované pivo má obecně malý zákal. Většího zákalu se dosáhne dalším přidáním kvasnic. Některé pivovary to dokonce dělají tak, že pivo normálně zfiltrují a pak do něj přidají přesné množství kvasnic a tím dosáhnou požadovaného zákalu.

Na křemelinovém filtru moc možností hrubší filtrace není. Resp. je a řídí se to poměrem jemnějších a hrubších křemelin ve filtrační směsi. Ale to se pořád pohybujeme v regulaci zákalu v pásmu, které je pro oko neviditelné (pivo se jeví jako čiré), případně viditelné jen nepatrně. Ale rozhodně se tím nedá regulovat, jak je kvasničák kalný.

0/0
13.10.2015 16:03

P63e67t12r 57D23l29o34u94h94ý 3585221922308

Pasterizace že nemá zásadní vliv na chuť a za dva dny je chuť zpět? Převratná myšlenka. Jenže jak v Prazdroji (na Šalandě), tak vedle v Gambrinusu (v bývalé varně) jsem několikrát ochutnal před pasterizací a po ní. Rozdíl je diametrální. Takže pokud rozdíl v chuti není dán pasterizací, tak potom nevím. Mimochodem, zde si můžete objednat prohlídku, školu čepování a neomezenou konzumaci http://www.prazdrojvisit.cz/zazitky/party-v-pivovaru-gambrinus/ a pokud nepoznáte rozdíl, tak klidně pijte třeba Bud Light nebo jinou žbrďolu, chutnají stejně :-)

A co se týká sanitace. Ještě před revolucí jsem v Prazdroji byl 2x v létě na brigádě. Hádejte, co dají mladému uchu za práci. Sanitaci sudů. Navlíkli mě do gumových hadrů, otevřeli sakra malá "dvířka" ve víku sudu a čistil jsem louhem. Dále se sudy smolí. Nejprve se horkým vzduchem odstraní stará smola a potom se nalije horká nová, tak 40-50 litrů na sud. Tím se utěsní. Pokud by byl nerezový uvnitř, asi by to nebylo potřeba :-) A klidně se přijeďte podívat. Smolení probíhá pravidelně, je to celkem zábava http://www.prazdroj.cz/cz/media/archiv-tiskovych-zprav/tiskove-zpravy/1335-mistri-bednari-predvedli-smoleni-sudu-v-akci

0/0
13.10.2015 21:03

P92e49t74r 46Č89e79r21m79á26k 9328745689620

Veškerý plzeňský pivo čepovaný z tanku je nepasterovaný.

0/0
13.10.2015 15:31

M53a22r25t61i94n 73K47o14ž23í46n 1595626161380

Místo pasterace jde přes membránovou filtraci (neplést se základní filtrací piva), která na membráně zachytí případné choroboplodné zárodky. Moderní trend poslední doby - nižší energetická náročnost, bez chuťových změn, ale méně účinné než pasterace.

0/0
13.10.2015 16:12





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.