- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Po třech letech celiakie u syna, "díky" které celá naše domácnost přešla na bezlepek, vidím jen tři problémy bezlepkové diety:
1) nutnost dovážet jeho vlastní jídlo do školky/školy (a dospělí mají problém v zaměstnání). Naštěstí ve školce i škole vyjdou vstříc, ikdyž tu povinnost nemají a údajně tím porušují hygienické předpisy, za což by hrozil postih.
2) problematické stravování mimo domov obecně (výlety, dovolená atd.) - nemůže si prostě zajít do restaurace či bufetu a tam si dát cokoliv nebo si něco koupit v jakémkoliv krámě. To je asi největší otrava na bezlepkové dietě. Ale snad to bude časem lepší co se nabídky týče.
3) PEČIVO - kupované je buď opravdu hnusné (ty levnější) nebo extra drahé (to dobré od Schäru apod.), ovšem ani to kupované není chuťově srovnatelné s lepkovým, navíc nedrží pohromadě. Nejlepší je péct doma z bezlepkových muk či směsí. Je to nejlevnější (750g chleba vyjde zhruba na pade), nejchutnější, lze míchat lecos s lecčíms, přidávat semínka atd, a víme co do toho dáváme. Domácí bezlepkové chleby mi chutnají víc, než jakékoliv lepkové.
To je hnus velebnosti
Kam ten svět spěje...
A veganství a vegetariánství už by mělo být charakterizováno jako psychická nemoc
To prostě není normální ani zdravý
A úplně nejlepší je, když vám takoví módní bezlepkáři nakráčí do restaurace, a vy se jich zeptáte jestli je to alergie či osobní volba, a oni uraženi, beze slova odpovědi odkráčí zase ven. Neboť nechápou, že ač restaurace nabízí bezlepková jídla, tak v samotné kuchyni se lepek vyskytuje v hojném množství a kontaminace je stále možná. A tudíž personál potřebuje vědět jestli má napřed vše vydezinfikovat, aby této kontaminaci předešel, nebo si to může odpustitl.
Přeju bezlepkářům aby jim zákon nabídky a poptávky přinesl úsporu.
Trend z USA, kde je 60 procent lidí obézních. Jasný. Další připitomělá dieta, na které chce někdo jen vydělat. Ono stačí jen vyloučit některé absolutně zbytečné a nezdravé potraviny a jinak lze jíst cokoliv.
Ony us jsou na tom s obezitou a nadvahou podobne jako CR....
Já řeším bezlepková jídla již v hotové podobě od Good Foods a jsem v pohodě...uvařeno mám za 10 min. a jěšte si je vezmu kam chci
V zivote jsem nikdy nejedl bezlepkove potraviny a v zadnem pripade s tim nebudu zacinat na stara kolena. Tim spis, ze na muj vek jsem v plne fyzicke forme ! Proto odmitam "gluten free", "bio", "bez pridaneho glutamatu" apod. Jim vsechno, ale v primerenem mnozstvi !
V životě jsem nikdy nejedl bezlepkové potraviny :-), to je fakt humorný výkřik. Já taková jídla jím často, maso s rýží, maso s bramborem :-). Třeba mám rád jogurty bez lepku, párky bez lepku atd
Bohužel bezlepkové jídlo je velmi drahé a materiálně obyčejní lidé si ho nemohou dovolit
no kdyby na tom závisel jejich život asi by měli jiný přístup. Takhle je to opravdu jen cool. Jako matka celiatika bych je kopla do zadele i s celebritama. Alespoň, že jsou tyto výrobky dnes už lehce dostupné.
Vůbec nerozumím vašemu "výkřiku". Nevíte, z jakého důvodu k tomu způsobu stravování kdo přistoupí. Třeba jim po zdravotní stránce svědčí, můžou se cítit lépe. Jídlo bez lepku, tedy přirozeně bezlepkové, je lehčí a lépe stravitelné. Lepek není nijak z výživového hlediska přínosný. To je fakt. Já je naopak jako celiak a matka dvou celiaků chápu ;) Je každého věc, jak se stravuje, ať si třeba jí trávu, to snad není důvod, abyste někoho kopala do jakékoliv části těla. Takto to akorát vyznělo, že jste frustrovaná svojí situací a tímto si ulevujete :O
Tak já bych spíš řekl, že bezlepkové věci jsou hlavně mnohem kvalitnější, než ty srágory, co lidi kupují. Cena je holt svinstvo.