Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

TEST: Nové „polské“ piškoty Opavia obsahují víc vody než původní české

Tradiční piškoty Opavia, jejichž výroba se na začátku roku přesunula do Polska, obsahují více vody než ty, které se vyráběly v Česku. Prokázal to test v akreditované laboratoři. Voda je nejlevnější surovinou, která zvyšuje hmotnost potravin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I81v36a87n 50M55a38r35e47k 6864618412

!!Vyrábět v Polsku piškoty pod značkou "Opavia" zavání když už  ne drzostí tak podvodem .  Takže tyto piškoty pro psy  jakož i ostatní výrobky této značky dokonale ignoruj.  Mám to pár km na Slovensko a jejich zn "Sedita" je pokračovatelem tradicí kdysi tak úspěšných a tradičních výrobků tohoto odvětví ! R^

Jinak ,s polským šmejdem jsem se už párkrát "vyškolil ", takže děkuji nechci Rv!!

0/0
8.11.2015 17:39
Foto

V46l31a20d76i62m38í53r 69V88o17l15k79o 6170722327909

BojkotR^;-) Palmovým tukem krmte prasata. U mě konec.

+1/0
4.11.2015 8:49

G47a21b89r90i26e87l51a 82K37o21b13l37í86ž70k54o85v72á 6112701594807

Mně je po nich vyloženě i blbě. Prej ten palmový tuk je bez chuti, ale každá sušenka, kde je ve složení palmový tuk, tak má takovou pachuť děsnou.

0/0
3.11.2015 18:38

J50i42ř50í 23E78r18b38e75n 1563804766337

Palmový tuk je teď skoro ve všem. Bohužel i v takových "tradičních" Hořických trubičkách, kde byste ho ještě před deseti lety najít nemohli.

0/0
3.11.2015 19:42

P47a87v35e96l 70N25o57v78á36k 8484501355259

Poláci jsou šmelináři.

Do klobás melou zdechliny kořeněné posypovou solí...

Copak mohu nevěřít článku o konci českých piškotů nyní vyráběných v Polsku???

+2/−1
3.11.2015 15:34

T82o28m62á29š 16S15k12á71l19a 6958787

no, těžko tam pomelou živá zvířata :)

0/0
3.11.2015 16:05

P48a76v46e79l 22N17o80v40á35k 8144491815289

Asi jste přehlédl informaci o polské kafilerii kam se vozily

"POŠLÁ, ZDECHLÁ, UHYNULÁ" jateční zvířata.

Druhými vraty pak vyjížděli kamiony plné klobás a salámů I do ČR. :-/ Inu chutná li vám to...

Já kupuji jen maso a výrobky osvědčených řezníků o nichž vím že maso nakupují na jatkách a bylo kvalitně a bezbolestně usmrceno,- odborně poraženo.

Z obav již nekupuji ani polská jablka. (Jen oni ví co do toho melou.)

+1/−1
3.11.2015 16:26

P88e12t84r 23P80r54u12s 7907255969952

Nevtipnejsi na tom je, ze ta receptura je opravdu nejspis porad stejna. A uplne nejlepsi je zaver testu, ze Opavia je v hodnoceni uprostred a nakonec se zjisti, ze ji strhli body za napisy na pytliku. Cili nad Opavii je x hnusnejich piskotu, ktere ale maji obal "v poradku". ;-D Inu, zadani znelo jasne.

Hlavne ze vsichni do ted kupovali tuny piskotu a od ted zahajili bojkot, protoze to bylo na internetu. ;-D

0/0
3.11.2015 10:37

K88a75r56e49l 74J74a60n37í91k 9568572935774

Ale ony teď objektivně  chutnají jinak.

Každopádně i kdybyste měl pravdu, prakticky to jen znamená, že si lidé najednou všimli, že za Opavii platí 3x tolik co za jiné, zcela srovnatelné produkty.

+1/0
3.11.2015 12:21

J77i66ř29í 66E20r98b21e43n 1453444396147

Toho jsem si všiml už před 4-5 lety a začal dávat přednost piškotám z Kávovin...

+1/0
3.11.2015 19:43

J29a88n 90H64a93v87r32d78a 2508896461598

interpretacni schopnosti... proc me to neprekvapuje?

0/0
3.11.2015 14:09

P41a64v60e53l 21B88e70r40a17n 9175447240

Měli bychom to asi brát pozitivně... Dříve musel být člověk pořád v pohotovosti, aby mu ten mamut neutekl nebo ho naopak nezašlápl. Dneska nás výrobci alespoň udržují neustále v pohotovosti, co na nás kdy vyskočí z pytlíku... Takový drobný trénink, abychom úplně nezblbli... ;-D

+3/0
3.11.2015 10:18

K34r44y79š26t85o62f 52L41a26n44í54k 1859680725975

to mi něco pripomina.. v Opavii se nyní vyrabi jiné produkty s vyssi pridanou hodnotou (nejake Oreo ci co), které putuji do západoevropských marketu a pro nas opet musí stacit levne napodobeniny, které za par supu vyrabi v zemi s nizsimi naklady. nechapu, proc to v Opave nerozsirili ještě o jednu linku na piskoty, když tam ted delali tu novou halu.

+1/0
3.11.2015 9:49

J68a34n 25H37a86v29r68d35a 2548486661318

no třeba je polská voda výrazně levnější (tedy kromě dalších ingrediencí) ;-D

0/0
3.11.2015 14:11

J55i72ř97í 96E22r53b76e39n 1583174166917

OREO chodí i do zdejších maloobchodů, zas tak bych to s tou paranoiou nepřeháněl.

To, že z piškotů, tatranek či margotky udělali šmakuládu, ale nepopírám.

0/0
3.11.2015 19:44

M86a46r15t42i95n 20D73y84t48r90y12c16h 7914784578931

věděl bych o jedné tradiční receptuře, kterou mondelez určitě nemá ve svém programu:  NEŽRAT TO.

+2/0
3.11.2015 8:18

P65e18t34r 76Š29k41o95d68a 5277470414420

Koukám, že téma piškotů je mediálně natolik lákavé, že ty testy jsou snad každý týden. Jednou pro Novinky, jednou pro iDnes, ještě, že nesleduju Novu...

0/0
3.11.2015 7:59

P90a42v48e61l 27N32o50v49á23k 8354391445739

Není to náhodou tím že piškoty kupují české děti jako levný a sytý pamlsek?

Inu...Já změním značku. Španělskou kvalitu (od MONDELEZE) vyrobenou v Polsku kupovat nebudu.

+1/0
3.11.2015 15:41

P81e81t64r 69N91e14d43o95m81a 4736505818

Téma piškotů Idnes opakovaně vrací mezi hlavní zpravy dne. Za poslech pár týdnů je to už potřetí a članek se vždy drží na hlavní straně dlouho. Cílem sdělení je vždy to, že polské potraviny jsou nekvalitní. To není o piškotech, ale je to cílená kampaň.

0/−3
3.11.2015 7:32

J39i72ř55í 49M46a24c58e77k 3415925164521

Tady nejde o to, že jsou piškoty z Polska. Tady jde o to, že Mondelez – Opavia se chová velmi arogantně (nejen u piškotů), klame lidi a jejím produktům je lépe se vyhýbat. Jen namátkou: Dříve chutnala stejně Milka koupená u nás i v Německu. Dnes ta česká chutná úplně jinak. Na Milce přibylo logo Mondelez (a ty české jsou – náhoda – opět z Polska). Nebo lázeňské oplatky Opavia mají velký nápis „tradiční receptura“ a jsou udělány z palmového tuku. Co je na palmovém tuku tradičního?

+9/0
3.11.2015 7:38

J50a88n 69H38a17v79r39d78a 2888126461588

kdybyste zkusil srovnat si spoustu výrobků s označením Opavia, došel byste k závěru, že Mondolez prostě klame spotřebitele a co je nejdůležitější - zkouší to hrát na jistou slepotu zákazníků (nebo jak to nazvat) a tím nám všem kálí na hlavičky...

Např. Máslové slušenky už nejsou máslové, arašídové tatranky už nejsou arašídové...

Primárně to není o Polsku, ale je to jen jedna (a velmi zajímavá) souvislost!

Já osobně jsem za tento boj proti svinstvu ze strany Mondolez velmi, velmi rád. A kdyby se takhle bojovalo proti všem sviňským výrobcům, bylo by to úplně super. A věřte, že to časem povede ke zlepšení. Stejně před desítkami let začaly bojovat spotřebitelské organizace v Německu a i to je jeden z důvodů, proč si tam výrobci ve velkém tolik nedovolí šidit.

+2/0
3.11.2015 14:17

P41e97t35r 42N97e45d18o68m97a 4786875588

Pak by ale v tutulku mělo být: Piškoty Opavia od firmy Mendelez jsou takové a makové. A ne "polské " piškoty jsou takové a makové. Babišův idnes takto zneužívá situace k poškození image všech polských výrobců.

+1/−1
3.11.2015 17:43
Foto

M93i10l76a20n 80J66e42c88h 1751229296138

Mondelez se snazi zmanipulovat chutove bunky. At tvrdite, co tvrdite, porad ty piskoty chutnaji jako blato!

0/0
3.11.2015 7:19

R44o15m87a12n 44N71o91v36a36k 6969181472886

ten hnus nekupovat

+2/0
3.11.2015 5:49

I25v78o 94Z83d47e54b70o10r20s43k17ý 3133281960321

Opavia - z darů naší země.

+1/0
3.11.2015 3:21

Š69á57r81k29a 78M32a96t91y57á16š34o35v85á 1601325962909

potom je naše země MACECHA...

0/0
3.11.2015 7:39

J38i31ř64í 86E46r14b38e67n 1573124346707

Pokud by tam bylo "z darů naší Země", pak by to bylo v pořádku. Země s velkým Z je naše rodná planeta ;-)

0/0
3.11.2015 19:47

M80i98c25h73a69l 65P77e24š88a68t 9653278853476

ok, tak aby byl vzorek nových reprezentativní, necháme si jej také rok odležet, do té doby to nikdo jíst nebude, že ano :)

+2/0
3.11.2015 2:15

Ř76e22h28o83ř 48V87l46a25s73á95k 2414444321526

Já tedy nejsem žádný fyzik, ale na to, aby se zjistilo, zda piškoty skladováním ztratily pět procent obsahu, konkrétně té vody, by mělo stačit je zvážit, ne?

0/−1
3.11.2015 0:58

M53a61r31t29i72n31a 75S17e18d60l26i93c53k81á 5122685641462

Obavam se, ze bezna hmotnostni odchylka je 5 procent, ne-li vic. Piskoty v pytliku tezko muzou navazit uplne presne. V jednom baleni bude o piskot vic, v jinem zase mene.

0/0
3.11.2015 1:05

Ř10e98h37o25ř 48V72l62a46s34á65k 2344294421356

K tomu, aby byla odchylka méně než 5 procent, mi stačí, aby bylo v balíčku víc než deset piškotů. Pokud balíček váží víc než 105 % požadované váhy, pak jeden piškot odeberu. Jeden piškot vážil méně než 10 %, takže po jeho odebrání bude balíček vážit více než 95 %, tedy se bude lišit o méně než 5 %.

Ve skutečnosti je tam těch piškotů bude podstatně víc, takže teoreticky to půjde stlačit pod procento. A vzhledem k tomu, že šetří na všem, bych řekl, že to mají dobře ošéfované, aby se to pod to procento vešlo.

Ale samozřejmě správná poznámka. Bylo by lepší měřit to z toho většího balení, kde ta zaokrouhlovací chyba bude vzhledem k celkovému objemu menší.

0/0
3.11.2015 2:11
Foto

M43i35l69a37n 47J46e54c64h 1711689146668

Na co merit? Na co vazit? Chutove jsou ted nechutny. Nic jineho nas nemusi ani zajimat :-)

+2/0
3.11.2015 7:21

P67e53t43r 63P23e14t40r 6933432338243

a není to spíš tak, že čím déle nám ty piškoty leží někde ve vlhku tak tím více vlhkosti budou mít? Tzn prošlé piškoty by měly mít více vlhkosti než ty nově upečené? Stejně jako s cukrovím, to se taky nechává odležet aby zvlhlo a změklo.

0/−2
3.11.2015 0:14

Ř38e22h57o66ř 35V95l19a82s88á28k 2904604271226

No a nebo leží v suchu a vyschnou.

Každopádně by to mělo být možné zjistit zvážením.

+1/0
3.11.2015 0:59

T74o31m28á91š 45K37r67e20j80č14í 1185121690521

Jen čekám, kdy Mondoléz zkazí snad poslední dobrou věc a to Toblerone.

+4/0
3.11.2015 0:10

J29a87n47a 90Ž19i20h41l24o88v79á 2289689616854

Koupila jsem si piškoty Sedita, zdá se mi ale, že jejich chuť se bohužel podobá více těm novým z Polska, než původním lahodným Opavia.

+1/0
3.11.2015 0:06

T25o47m75á92š 26K51r47e82j22č12í 1975951560271

Zkuste piškoty od slovenského výrobce VÁCLAV & JEŽO, a.s. Ilava. Není to sice také ono, ale z toho, co je u nás nyní na trhu se mě zdají nejlepší.

0/0
3.11.2015 0:14
Foto

M40i52l57a33n 35J66e62c10h 1801989506178

I ty retro piskoty v Lidlu byly nechutne.

0/0
3.11.2015 7:22

J79a59n 41P48š72e75n74i80č93k42a 2370258853282

Tak snad si nikdo nemysli ze by "retro" spocivalo v necem jinem nez jen a pouze v obalu.

0/0
3.11.2015 7:39

P14e46t74r 44B92ř23é63ť23a 83N45o32v94á42k 8930333246660

anebo si někdo přečte že třeba šunkový salám byl vyroben dle norem co byly v roce 1970. Pak doporučuji se mrknout na normy EU 2014 - to je hnus velebosti ;-)

0/0
3.11.2015 8:38

J75a51n 19P70š87e50n73i39č31k30a 2740328963242

Jak by mohli prodavat neco, co nevyhovuje soucasnym normam?

0/0
3.11.2015 8:56

P41e47t17r 62B26ř35é46ť16a 37N52o65v75á94k 8260773436800

Naše normy  co byly okolo 70tých  let byly daleko přísnější, než jsou teď co jsme v EU  viz např buřty  - špekáčky

 Podle ČSN  musel špekáček obsahovat 38,5 % hovězího masa, 17,5 % vepřového masa, 17 % slaniny, 23 % vody (ledu), zbytek sůl, koření, přísady.

dnešní norma od 2011 myslim  -  špekáček může obsahovat pouze hovězí, vepřové a telecí maso (ne strojově oddělené). Podíl masa musí být nejméně 40 %, obsah tuku maximálně 45 %.

0/0
3.11.2015 11:01

J57i79ř75í 60E73r76b57e26n 1943114146707

Mám přístup na ČSN online, tudíž mi prosím laskavě sdělte číslo té EN normy. Podle mě neexistuje.

Ony totiž ČSN 57 72xx jsou zrušené už dávno právě proto, aby každý výrobce mohl mít vlastní recepturu. A JE ČISTĚ NA ZÁKAZNÍCÍCH, zda jim to bude chutnat a budou to kupovat! Každé řeznictví je povinné vám poskytnout informaci o složení výrobku. A třeba Kostelecké uzeniny nabízejí složení k nahlédnutí všem lidem na světě: http://www.kosteleckeuzeniny.cz/slozeni-vyrobku.html

Kolik jiných výrobců to dělá takto bezproblémově?

0/0
3.11.2015 20:00

P92e87t90r 85B30ř89é56ť34a 40N16o88v29á69k 8240653146210

tak číslo normy fakt nemám , ale mě stačí složení šunkového salámu a normu dnešního lehce dohledáte  - maso do 55% 

vepřové maso 82 % hm.; hovězí maso 7 % hm.; dusitanová solicí směs: jedlá sůl, konzervant: E250; bramborový škrob; cukr; koření: bílý pepř, muškátový ořech; sušená zelenina: česnek.

0/0
4.11.2015 8:41

R55o57m61a87n 49B26l52a30z62e66k 6708599461312

Pánové a dámy, krmím tím pouze pejsky.

0/0
2.11.2015 23:36

L33i42b45o43r 64T74h88e73i35m30e18r 7499510897566

a zerou to? ;-D

+1/0
3.11.2015 0:04

R90o59m20a52n 14B48l53a51z82e53k 6708489641672

Ano. Akorát se potom těžko zvedají z podlahy.

0/0
3.11.2015 1:29

K33a85r74e93l 84B64a86r33t79á11č39e31k 9802329412785

to kazdy kdyz je nazrany...

0/0
3.11.2015 7:35

M98a74r61t73i71n17a 59S17e41d81l79i89c61k89á 5922365331162

Nase potkanice v piskotech dostavaji ruzne leky a take si nestezuji, nicmene ja nekdejsi piskotozout hrube ostrouhavam. Driv byly piskoty Opavia jaksi samozerny, clovek splivl cely pytlik ani nevedel jak, ted dam tak 10 kusu z mysich zasob a dal to nejde.

0/0
3.11.2015 1:10

R12o43m42a54n 65B35l68a66z78e19k 6228819661312

Treba se preorientujte na neco lepsiho. Ja osobne piskoty jedl jen jako dite. Za poslednich petadvacet let jsem jich snedl vsehovsudy maximalne balicek.

+3/0
3.11.2015 1:31







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.