Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zdravé cukroví a místo kapra pstruh. Češi o Vánocích experimentují

Vánoční pstruh namísto kapra a smetanové dorty vedle tradičních kokosek. Nebo dokonce cukroví s javorovým sirupem místo bílého cukru a z celozrnné mouky. To jsou podle ankety iDNES.cz trendy, které se začínají objevovat mezi tradičními vánočními zvyky. Ty však stále převažují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

R97a94d35e29k 17V67o77j91á57č70e86k 5383569533734

Zdravé cukroví...  dobrý oxymóron.R^

0/−2
9.12.2015 23:29

L32u33c45i70a23n 44P72a13p21a85z47i54a36n 5134867611645

Opak je pravdou, svátky jsou vždy velmi konzervativní, úcta k tradicím je silnější než chuť měnit obyčeje, tradice. A tradiční české Vánoce jsou s kaprem, nikoli se pstruhem nebo snad s krocanem či larvami a žížalým salátem. Pokud je snaha o nějaké experimenty, pak v průběhu roku, nikoli ve sváteční den. Pár odpadlíků se samozřejmě najde vždy, ale nelze hovořit o nějakém trendu. Zvyky a tradice mají své místo, ukotvojí člověka k domovu, ke své zemi, posilují národní uvědomění, sebevědomí a to vše český národ velmi potřebuje. Dejme si příklad i od dalších národů, kteří také vědí, že sváteční rituály, jídla mají svůj význam a není dobré to měnit jen kvůli nějaké módnosti a pomíjivosti úchylnosti.

+4/−3
9.12.2015 23:10

M93i64c56h73a69l 10M62i23l97l36e46r 9676262619902

kazda nova rodina si vytvori sve tradice a to znamena, ze se mohou lisit od tradic rodin, z nichz pochazeji. Nebo jsou jejich kombinaci.

+2/0
10.12.2015 7:27

M45i92c40h78a70l 48M36i97l34l91e23r 9436682239512

nasilne dodrzovani tradic "jako za babicek" vede k vystresovani v rodinach a tomu, ze lide namisto aby se na vanoce tesili, maji z nich hruzu a preji si, aby uz byly za nimi!

Pak to dojde tak daleko, ze lide potrebuji i treba "koucky" aby je z toho stresu dostaly. Jak daleko vede nasilne zachovavani tradic, ktere lidi prestalo tesit, ukazuje clanek

ona.idnes.cz

+1/0
10.12.2015 7:40

P87e69t18r 31B43o90ž95e10k 1613332813562

Linecký těsto to je sice tradice, ale je nic moc, je spoust druhů cukroví, které je lepší, i když většinou pracnější.

+3/0
9.12.2015 23:05

D25a18g36m44a93r 33P55á18t43k72o18v90á 5268662669311

Je to otázka chutí. Já měla vždy linecké nejraději, to maminčino. Z másla, s domácí rybízovo-malinovou marmeládou. Lepší jsem nikde nejedla. A když se na něj udělají ořechové hrudky, ani marmeláda není třeba. Mé druhé nejoblíbenější také není nijak pracné. To další už je na práci náročnější. Ale kdybych měla zvolit jedno jediné cukroví, linecké by u mě vyhrálo. Před vanilkovými rohlíčky, různými košíčky, trubičkami, marokánkami, laskoňkami a dalším cukrovím, plněném různými krémy.

+1/−1
9.12.2015 23:34

M80i56c65h92a10l 56M47i75l59l93e28r 9986482929782

pokud se nektery rok rozhodnu udelat ceske vanocni cukrovi - a to zalezi hlavne na pocasi protoze tady mamev tu dobu leto - vyrabim v poradi

1) marokanky,

2 ) parizske zdobene liskovymi orisky a kandovanym ovocem,

3) vanilkove rohlicky

4) nepecene cokoladove kulicky s brandy (nekde se delaji v podobe kulatych rezu "cokoladovy salam".)

Kdyz je prilis horko, manzelka (neni Ceska tudiz nepece ceske cukrovi) zajde k mistnimu ceskemu cukrari pro smes cukrovi.

0/0
10.12.2015 7:47

M55i87c90h21a89l 97M57i28l20l23e14r 9186252619272

ja take nikdy nemel linecke zvlast v oblibe, proto se s nim nedelam.

Babicka nas vnoucata kazdorocne primela k pomahani s cukrovim, kdyz pekla asi 8-10 druhu pro cely rod.

Co se v detstvi naucis, ve stari jako kdyz najdes ;-D- az na ten hyc tady!

0/0
10.12.2015 7:50

V15o75j34t74ě28c15h 66H88u55b68k70a 6598845108148

Super článek, aneb jinak řečeno: Kapr je "nezdravý"

0/−1
9.12.2015 21:16

E55l69i49š92k61a 12K34u55č76e33r33o37v54á 7799952483313

proč si někdo, k chce doma péct, koupí linecké těsto v globusu?

+7/0
9.12.2015 20:40

O24n41d88ř51e74j 73L73o72š87o98t44h 9520292474712

Nejlepší ryba je kráva, takže já si dám biftek.

+1/0
9.12.2015 19:32

J28i16r66k43a 67N31o98v24á79k 6302575505949

jaké pivo ve slevě? prostě suda, jako každej rok, na vánoce má bejt hodně lidí a volna je dost.

+1/0
9.12.2015 19:13
Foto

M76i22r18o59s29l48a45v 52S20t61e80i95n75e30r 6738134893125

Nejnaléhavější je, nahradit kapra chutnější rybou. Sladkovodní kaprovité ryby, to je i lín, nejsou o mnoho chutnější. Štika nebo candát jsou spíše vzácnější, tak se sáhne na mořské ryby. Zde je to u nás především šedivá treska, zvaná pollock nebo německy seelachs, sice druhořadá ryba, ale v trojobalu správně opečená předčí kapra o délku. Vůbec nejlepší mořská ryba je platýz, butt, flundra, pokud se jedná o dorostlou rybu, nemá konkurenci. Francouzi jsou ovšem na Loup de Mer, čili mořského vlka, Španělé na Doradu, zubatce. Ty se v Turecku chovají v akváriích, takže na Vánoce dorazí možná až do Čech. Tyhle ryby mají sice kosti, ale dají se dobře vybrat, pokud to máte už natrénované- ryba se nařízne na hřbetu a maso stlačí směrem dolů, k břichu.

Na můj vánoční salát, insalata russa italsky, vlašáček česky, si ale sáhnout nedám. Brambory sorty Grata nebo Agria, to jsou ty žlutomasé a chutné- moučnaté, majonézu z olivového extra oleje a čerstvých žloutků, zelený lehce spařený (mražený) hrášek, podušená mrkvička a celer, vše na drobno posekané.

Chuťově se nejlépe do něj nejlépe hodí na drobno nasekaný salám lyonského typu, třeba vídeňský extravuřt, český junior nebo dobrý gothaj.

Malého kapra však potřebuji, dorost si od dědečka vždy na Vánoce přeje rybí polévku. V Německu ale celého kapra nedostanu, musí mi ho přivézt přátelé z Jižních Čech. Z jakéhosi důvodu vám Němci nesmí dát rybu s vnitřnostmi. Také slanečky už jsem léta neviděl, prodávají se jenom vykuchané.

0/0
9.12.2015 18:40

M57a85r60t19i48n 23K62a80r98á24s27e19k 9318263328788

Tak on nikdo netvrdi ze by kapr byl nejaka extra pochoutka. Ja ho beru proste jako tradicni vanocni jidlo, ktere mi sice chutna tak nejak prumerne, ale jsho chut mam proste spojenou s Vanoci. Tipnul bych si ze to tak ma mozna i vetsina lidi (uz podle toho, ze drtiva vetsina lidi ji kapra jen jednou rocne).

+1/0
9.12.2015 21:34
Foto

M94i75r89o84s32l79a11v 29S17t53e84i46n90e11r 6358214893275

Souhlas, na Štědrý den je ten kapr tradice a pak jdou nějaké chutě stranou. Ale jsme mezinárodní rodina, manželka ze Slezska, tam se ryba vůbec nedělá, dcera v Nizozemí a tam kaprem opovrhují. Snaše zase vadilo, že má kapr tolik kostí. Takže letos je z Blatné objednáno kapří filé, i když nějaká malá kostička tam může být, vnuk už také není malé dítě.

Letos vařím já, tak chci přesně dodržet rodinnou tradici. Mladá generace ji vidí v první řadě v rybí polévce s kapřími vnitřnostmi a na másle osmaženými kolečky rohlíku. Ta je u nás výhradně na Štědrý večer.

0/0
10.12.2015 6:59
Foto

M10i64r43o67s73l94a96v 48S49t31e34i11n40e64r 6728964343975

Co tady popisuji, je zvykem na jihu Vysočiny, Jižní Moravě, Jižních Čechách. V pohraničí bývají zvyky jiné, třeba ryba na černo, kuba, zkrátka i v maličkých Čechách a na Moravě se regionální zvyky silně liší.

Co nás však sdružuje, je právě to pivo, nejlépe ze džbánu přineseného z restaurace....

+1/0
10.12.2015 7:05

J23o14s79e76f 83V41o11l94f37í25k 4888975879163

...komoře vychladit prémiové pivo, které se v předvánočním čase objevilo ve slevě...

--------------------

Co se zase navážíte do slev? Jste totální vypatlaná palice. Slevy si nevymýšlí zákazníci, ale prodejci. A asi vědí proč! Tak proč já bych si nekoupil pivo ve slevě (mimochodem, v obchodě jsem nekoupil pivo asi patnáct let, raději si zajdu do hospody), ale k čemu tedy dle vás obchody jsou? Nebylo by lepší je rovnou zavřít, aby nedej Pán Bůh prodávali něco ve slevě? Smějí si ženské koupit vložky, když jsou ve slevě, nebo musí čekat na neslevovou cenu?

+5/−1
9.12.2015 18:32

M28i14l25e67n44a 36K12l93o87u82č40k79o93v16á 1234303721920

R^

0/0
9.12.2015 23:12

G76e37o97r84g46e 32B79u12r66i77a67n 3808591503429

Ano, experimentujeme, RAW cukrovi je neskutecna chutovka proti klasicke kombinaci mouka - cukr. :-)

+1/0
9.12.2015 18:22

P28e81t35r 48J15o62s96k95a 9280262956463

Lidi se zblaznili.

+7/0
9.12.2015 17:59

Z14d46e94n81ě17k 51H94o31m60o18l42k66a 6920876425695

U nás teda klasika a žádné zdravé hovadiny. K čemu? Pořádně si dát do volátka aspoň jednou za čas. Jediný ústupek je asi v tom, že se dělá kapr klasika a k tomu kuřecí řízky, protože já třeba kapra nejím. Ale že bych v obchodě a zvlášť takovém jako je Albert nebo dokonce i Globus kupoval těsto nebo dokonce hotové cukroví tak to ha ha ;-D;-D;-D maximálně doma dělané případně koupené od domácí cukrářky.

+13/0
9.12.2015 17:53

P33e36t16r 33K88m47e74n33t 9862800676402

R^

0/0
9.12.2015 17:56

P49e85t75r64a 71H95e59l39i63k29a80r20o49v67a 9558274297374

Koupit si v Albertu těsto a pak z toho vyrábět doma cukroví mi přijde jako ta nejhorší varianta - máte hnusné těsto, a ještě s tím doma práci.

+8/0
9.12.2015 18:17

H71a90n19a 72N57e66m70e70c93k35o82v64a 2512290385720

R^

0/0
10.12.2015 12:36

Z27d16e22n76ě96k 36H75r76u69b68ý 5655648831286

Je škoda, že si nedáte rybu. Zkuste něco opravdu kvalitního, sladkovodního - třeba candáta. Má minimum kostí, které se dají snadno vyndat ještě před tepelnou úpravou a krásně tuhé maso, jako mají mořské ryby. Když ho dáte do trojobalu, bude v porovnání s kuřecím řízkem jemnější a chutnější. Zkuste to, sice cena je někde na čtyřnásobku, ale jednou za rok ta jedna porce...

Vygůglete si "candát recepty" a přepněte na obrázky, ať vidíte jak takové maso vypadá. Uff, úplně se mi seběhly sliny z té nádhery.

0/0
9.12.2015 19:01

J35o50s21e51f 68D87r59d76a 6380189932106

Na Štědrý den kapří řízek a vinná klobása s domácím brambůrkovým salátem nesmí chybět. Problém je naše nynější vinná klobása, proto ji zatím vozím od řezníka z bavorska. Naštěstí to nemáme daleko! Šťastné svátky všem...!

+6/−1
9.12.2015 17:50

P12e34t55r 97K77m61e81n75t 9502480156512

Preji to same ;-)

+3/0
9.12.2015 17:52

P39e45t24r 42K13m87e10n16t 9862750986422

Prosim pane Drda ta vinna klobasa se v naší rodine nedržela, ale mam zenu z východních čech a tam se to drzi .odkud jste a je to tam zvyk? Staci mi svetova strana - nechci Vase nacionale ;-)

0/0
9.12.2015 17:55

P53e10t59r50a 23H49e77l13i82k95a34r51o30v70a 9898134827174

Tak třeba na Sobotecku se to dělá, Mnichově Hradišti také.

0/0
9.12.2015 18:18

J76o86s44e68f 21D33r72d27a 6730499172866

Liberec, rodiste mé. Rodiče ale pocházejí z Poličky u Jemnice a odtud si myslím přivezli mimo jiné zvyky i onu klobásu.

+1/0
9.12.2015 18:50

J23o35s35e23f 54D77r12d40a 6610109702116

Bože, Poličky néé - Police u Jemnice!

0/0
9.12.2015 18:52

D68a42g21m72a21r 41P96á96t32k78o97v22á 5968842879361

Přes rok si občas dopřeji pstruha nebo lososa, ale na Štědrý den si dám tradičního nezdravě smaženého kapra. Toho si nenechám ujít :-). I s bramborovým salátem. Dělám ho s domácí majonézou pro rodinu a bez majonézy pro sebe, s vysokým podílem zeleniny, ten požadavku zdravé výživy odpovídá.

Nechápu jednu věc. Proč si lidé kupují na vánoční cukroví hotové těsto, které obsahuje kdo ví co? Udělat si ho doma dá méně práce, než ho pak upéct, a mnohem lépe chutná.

+11/0
9.12.2015 17:38

M76i94l75e37n94a 94K82l97o25u17č25k22o11v51á 1554763261430

Souhlas, udělat si vlastní testo je ta nejmenší námaha

+2/0
9.12.2015 23:17
Foto

J98a78c22h98y16m 41B51r20z64e43z37i22n25a 6699899742633

"Na skladbě nákupních košíků se projevuje i trend zdravé výživy. "

nemyslim si, spíš větší výběr obecně

+2/0
9.12.2015 17:31







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.