Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zdravé cukroví a místo kapra pstruh. Češi o Vánocích experimentují

Vánoční pstruh namísto kapra a smetanové dorty vedle tradičních kokosek. Nebo dokonce cukroví s javorovým sirupem místo bílého cukru a z celozrnné mouky. To jsou podle ankety iDNES.cz trendy, které se začínají objevovat mezi tradičními vánočními zvyky. Ty však stále převažují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

R82a35d55e10k 93V20o80j43á19č26e64k 5663409813824

Zdravé cukroví...  dobrý oxymóron.R^

0/−2
9.12.2015 23:29

L48u34c26i33a31n 33P51a20p26a42z56i24a37n 5184337331975

Opak je pravdou, svátky jsou vždy velmi konzervativní, úcta k tradicím je silnější než chuť měnit obyčeje, tradice. A tradiční české Vánoce jsou s kaprem, nikoli se pstruhem nebo snad s krocanem či larvami a žížalým salátem. Pokud je snaha o nějaké experimenty, pak v průběhu roku, nikoli ve sváteční den. Pár odpadlíků se samozřejmě najde vždy, ale nelze hovořit o nějakém trendu. Zvyky a tradice mají své místo, ukotvojí člověka k domovu, ke své zemi, posilují národní uvědomění, sebevědomí a to vše český národ velmi potřebuje. Dejme si příklad i od dalších národů, kteří také vědí, že sváteční rituály, jídla mají svůj význam a není dobré to měnit jen kvůli nějaké módnosti a pomíjivosti úchylnosti.

+4/−3
9.12.2015 23:10

M78i84c10h97a64l 57M19i77l70l56e65r 9346762899692

kazda nova rodina si vytvori sve tradice a to znamena, ze se mohou lisit od tradic rodin, z nichz pochazeji. Nebo jsou jejich kombinaci.

+2/0
10.12.2015 7:27

M59i20c14h79a91l 45M11i94l41l25e39r 9666462959532

nasilne dodrzovani tradic "jako za babicek" vede k vystresovani v rodinach a tomu, ze lide namisto aby se na vanoce tesili, maji z nich hruzu a preji si, aby uz byly za nimi!

Pak to dojde tak daleko, ze lide potrebuji i treba "koucky" aby je z toho stresu dostaly. Jak daleko vede nasilne zachovavani tradic, ktere lidi prestalo tesit, ukazuje clanek

ona.idnes.cz

+1/0
10.12.2015 7:40

P34e84t91r 66B86o54ž80e84k 1833752173552

Linecký těsto to je sice tradice, ale je nic moc, je spoust druhů cukroví, které je lepší, i když většinou pracnější.

+3/0
9.12.2015 23:05

D59a76g85m85a49r 52P85á64t26k14o53v41á 5618772899681

Je to otázka chutí. Já měla vždy linecké nejraději, to maminčino. Z másla, s domácí rybízovo-malinovou marmeládou. Lepší jsem nikde nejedla. A když se na něj udělají ořechové hrudky, ani marmeláda není třeba. Mé druhé nejoblíbenější také není nijak pracné. To další už je na práci náročnější. Ale kdybych měla zvolit jedno jediné cukroví, linecké by u mě vyhrálo. Před vanilkovými rohlíčky, různými košíčky, trubičkami, marokánkami, laskoňkami a dalším cukrovím, plněném různými krémy.

+1/−1
9.12.2015 23:34

M82i34c89h71a80l 27M31i79l41l20e12r 9256772359292

pokud se nektery rok rozhodnu udelat ceske vanocni cukrovi - a to zalezi hlavne na pocasi protoze tady mamev tu dobu leto - vyrabim v poradi

1) marokanky,

2 ) parizske zdobene liskovymi orisky a kandovanym ovocem,

3) vanilkove rohlicky

4) nepecene cokoladove kulicky s brandy (nekde se delaji v podobe kulatych rezu "cokoladovy salam".)

Kdyz je prilis horko, manzelka (neni Ceska tudiz nepece ceske cukrovi) zajde k mistnimu ceskemu cukrari pro smes cukrovi.

0/0
10.12.2015 7:47

M13i84c89h51a28l 55M38i89l23l60e41r 9366302419602

ja take nikdy nemel linecke zvlast v oblibe, proto se s nim nedelam.

Babicka nas vnoucata kazdorocne primela k pomahani s cukrovim, kdyz pekla asi 8-10 druhu pro cely rod.

Co se v detstvi naucis, ve stari jako kdyz najdes ;-D- az na ten hyc tady!

0/0
10.12.2015 7:50

V14o18j64t22ě11c58h 85H45u73b41k54a 6158535398508

Super článek, aneb jinak řečeno: Kapr je "nezdravý"

0/−1
9.12.2015 21:16

E70l86i89š83k49a 55K70u36č70e23r53o44v75á 7219492893103

proč si někdo, k chce doma péct, koupí linecké těsto v globusu?

+7/0
9.12.2015 20:40

O48n79d15ř92e59j 64L34o70š27o49t26h 9190722494842

Nejlepší ryba je kráva, takže já si dám biftek.

+1/0
9.12.2015 19:32

J60i72r88k53a 46N46o90v15á42k 6802935985579

jaké pivo ve slevě? prostě suda, jako každej rok, na vánoce má bejt hodně lidí a volna je dost.

+1/0
9.12.2015 19:13
Foto

M24i19r33o33s50l53a66v 72S33t57e20i31n65e22r 6318164543275

Nejnaléhavější je, nahradit kapra chutnější rybou. Sladkovodní kaprovité ryby, to je i lín, nejsou o mnoho chutnější. Štika nebo candát jsou spíše vzácnější, tak se sáhne na mořské ryby. Zde je to u nás především šedivá treska, zvaná pollock nebo německy seelachs, sice druhořadá ryba, ale v trojobalu správně opečená předčí kapra o délku. Vůbec nejlepší mořská ryba je platýz, butt, flundra, pokud se jedná o dorostlou rybu, nemá konkurenci. Francouzi jsou ovšem na Loup de Mer, čili mořského vlka, Španělé na Doradu, zubatce. Ty se v Turecku chovají v akváriích, takže na Vánoce dorazí možná až do Čech. Tyhle ryby mají sice kosti, ale dají se dobře vybrat, pokud to máte už natrénované- ryba se nařízne na hřbetu a maso stlačí směrem dolů, k břichu.

Na můj vánoční salát, insalata russa italsky, vlašáček česky, si ale sáhnout nedám. Brambory sorty Grata nebo Agria, to jsou ty žlutomasé a chutné- moučnaté, majonézu z olivového extra oleje a čerstvých žloutků, zelený lehce spařený (mražený) hrášek, podušená mrkvička a celer, vše na drobno posekané.

Chuťově se nejlépe do něj nejlépe hodí na drobno nasekaný salám lyonského typu, třeba vídeňský extravuřt, český junior nebo dobrý gothaj.

Malého kapra však potřebuji, dorost si od dědečka vždy na Vánoce přeje rybí polévku. V Německu ale celého kapra nedostanu, musí mi ho přivézt přátelé z Jižních Čech. Z jakéhosi důvodu vám Němci nesmí dát rybu s vnitřnostmi. Také slanečky už jsem léta neviděl, prodávají se jenom vykuchané.

0/0
9.12.2015 18:40

M96a72r68t83i13n 31K94a53r63á56s74e71k 9218653648768

Tak on nikdo netvrdi ze by kapr byl nejaka extra pochoutka. Ja ho beru proste jako tradicni vanocni jidlo, ktere mi sice chutna tak nejak prumerne, ale jsho chut mam proste spojenou s Vanoci. Tipnul bych si ze to tak ma mozna i vetsina lidi (uz podle toho, ze drtiva vetsina lidi ji kapra jen jednou rocne).

+1/0
9.12.2015 21:34
Foto

M56i18r25o92s68l29a82v 21S36t25e78i32n79e33r 6688974873635

Souhlas, na Štědrý den je ten kapr tradice a pak jdou nějaké chutě stranou. Ale jsme mezinárodní rodina, manželka ze Slezska, tam se ryba vůbec nedělá, dcera v Nizozemí a tam kaprem opovrhují. Snaše zase vadilo, že má kapr tolik kostí. Takže letos je z Blatné objednáno kapří filé, i když nějaká malá kostička tam může být, vnuk už také není malé dítě.

Letos vařím já, tak chci přesně dodržet rodinnou tradici. Mladá generace ji vidí v první řadě v rybí polévce s kapřími vnitřnostmi a na másle osmaženými kolečky rohlíku. Ta je u nás výhradně na Štědrý večer.

0/0
10.12.2015 6:59
Foto

M95i36r87o39s16l12a37v 95S89t19e96i60n45e54r 6668884653235

Co tady popisuji, je zvykem na jihu Vysočiny, Jižní Moravě, Jižních Čechách. V pohraničí bývají zvyky jiné, třeba ryba na černo, kuba, zkrátka i v maličkých Čechách a na Moravě se regionální zvyky silně liší.

Co nás však sdružuje, je právě to pivo, nejlépe ze džbánu přineseného z restaurace....

+1/0
10.12.2015 7:05

J89o61s57e77f 89V56o56l86f52í72k 4728395879763

...komoře vychladit prémiové pivo, které se v předvánočním čase objevilo ve slevě...

--------------------

Co se zase navážíte do slev? Jste totální vypatlaná palice. Slevy si nevymýšlí zákazníci, ale prodejci. A asi vědí proč! Tak proč já bych si nekoupil pivo ve slevě (mimochodem, v obchodě jsem nekoupil pivo asi patnáct let, raději si zajdu do hospody), ale k čemu tedy dle vás obchody jsou? Nebylo by lepší je rovnou zavřít, aby nedej Pán Bůh prodávali něco ve slevě? Smějí si ženské koupit vložky, když jsou ve slevě, nebo musí čekat na neslevovou cenu?

+5/−1
9.12.2015 18:32

M83i56l68e38n87a 26K11l22o64u71č38k72o24v75á 1784333641900

R^

0/0
9.12.2015 23:12

G66e54o18r36g16e 28B45u40r82i28a59n 3638321593319

Ano, experimentujeme, RAW cukrovi je neskutecna chutovka proti klasicke kombinaci mouka - cukr. :-)

+1/0
9.12.2015 18:22

P30e75t87r 84J37o10s49k22a 9760952846483

Lidi se zblaznili.

+7/0
9.12.2015 17:59

Z26d42e80n17ě28k 18H81o71m42o68l57k50a 6500916565435

U nás teda klasika a žádné zdravé hovadiny. K čemu? Pořádně si dát do volátka aspoň jednou za čas. Jediný ústupek je asi v tom, že se dělá kapr klasika a k tomu kuřecí řízky, protože já třeba kapra nejím. Ale že bych v obchodě a zvlášť takovém jako je Albert nebo dokonce i Globus kupoval těsto nebo dokonce hotové cukroví tak to ha ha ;-D;-D;-D maximálně doma dělané případně koupené od domácí cukrářky.

+13/0
9.12.2015 17:53

P81e62t11r 49K77m51e92n98t 9902470366892

R^

0/0
9.12.2015 17:56

P27e42t40r39a 30H78e29l97i11k20a40r55o50v86a 9888614287464

Koupit si v Albertu těsto a pak z toho vyrábět doma cukroví mi přijde jako ta nejhorší varianta - máte hnusné těsto, a ještě s tím doma práci.

+8/0
9.12.2015 18:17

H44a45n53a 15N39e24m93e45c70k73o48v80a 2262800805910

R^

0/0
10.12.2015 12:36

Z54d98e38n27ě30k 70H72r58u41b70ý 5315558981896

Je škoda, že si nedáte rybu. Zkuste něco opravdu kvalitního, sladkovodního - třeba candáta. Má minimum kostí, které se dají snadno vyndat ještě před tepelnou úpravou a krásně tuhé maso, jako mají mořské ryby. Když ho dáte do trojobalu, bude v porovnání s kuřecím řízkem jemnější a chutnější. Zkuste to, sice cena je někde na čtyřnásobku, ale jednou za rok ta jedna porce...

Vygůglete si "candát recepty" a přepněte na obrázky, ať vidíte jak takové maso vypadá. Uff, úplně se mi seběhly sliny z té nádhery.

0/0
9.12.2015 19:01

J62o41s79e53f 12D90r45d21a 6120259442836

Na Štědrý den kapří řízek a vinná klobása s domácím brambůrkovým salátem nesmí chybět. Problém je naše nynější vinná klobása, proto ji zatím vozím od řezníka z bavorska. Naštěstí to nemáme daleko! Šťastné svátky všem...!

+6/−1
9.12.2015 17:50

P54e58t29r 93K59m73e57n42t 9882330106262

Preji to same ;-)

+3/0
9.12.2015 17:52

P72e72t94r 73K67m91e48n46t 9792210166102

Prosim pane Drda ta vinna klobasa se v naší rodine nedržela, ale mam zenu z východních čech a tam se to drzi .odkud jste a je to tam zvyk? Staci mi svetova strana - nechci Vase nacionale ;-)

0/0
9.12.2015 17:55

P72e77t88r55a 43H96e22l81i45k62a27r98o21v76a 9718804507574

Tak třeba na Sobotecku se to dělá, Mnichově Hradišti také.

0/0
9.12.2015 18:18

J73o18s79e37f 38D28r50d47a 6430339952476

Liberec, rodiste mé. Rodiče ale pocházejí z Poličky u Jemnice a odtud si myslím přivezli mimo jiné zvyky i onu klobásu.

+1/0
9.12.2015 18:50

J37o43s51e28f 31D81r84d12a 6980909202286

Bože, Poličky néé - Police u Jemnice!

0/0
9.12.2015 18:52

D79a20g54m95a61r 90P30á67t95k32o47v97á 5308442489701

Přes rok si občas dopřeji pstruha nebo lososa, ale na Štědrý den si dám tradičního nezdravě smaženého kapra. Toho si nenechám ujít :-). I s bramborovým salátem. Dělám ho s domácí majonézou pro rodinu a bez majonézy pro sebe, s vysokým podílem zeleniny, ten požadavku zdravé výživy odpovídá.

Nechápu jednu věc. Proč si lidé kupují na vánoční cukroví hotové těsto, které obsahuje kdo ví co? Udělat si ho doma dá méně práce, než ho pak upéct, a mnohem lépe chutná.

+11/0
9.12.2015 17:38

M14i94l62e88n85a 97K34l83o56u92č55k88o94v47á 1574813961600

Souhlas, udělat si vlastní testo je ta nejmenší námaha

+2/0
9.12.2015 23:17
Foto

J57a28c72h54y85m 52B12r37z51e15z95i53n97a 6859429242963

"Na skladbě nákupních košíků se projevuje i trend zdravé výživy. "

nemyslim si, spíš větší výběr obecně

+2/0
9.12.2015 17:31







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.