Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zdravé cukroví a místo kapra pstruh. Češi o Vánocích experimentují

Vánoční pstruh namísto kapra a smetanové dorty vedle tradičních kokosek. Nebo dokonce cukroví s javorovým sirupem místo bílého cukru a z celozrnné mouky. To jsou podle ankety iDNES.cz trendy, které se začínají objevovat mezi tradičními vánočními zvyky. Ty však stále převažují.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

R80a52d56e46k 55V33o85j27á40č48e86k 5893809583794

Zdravé cukroví...  dobrý oxymóron.R^

0/−2
9.12.2015 23:29

L57u69c60i30a66n 68P76a92p45a55z18i59a80n 5134947411105

Opak je pravdou, svátky jsou vždy velmi konzervativní, úcta k tradicím je silnější než chuť měnit obyčeje, tradice. A tradiční české Vánoce jsou s kaprem, nikoli se pstruhem nebo snad s krocanem či larvami a žížalým salátem. Pokud je snaha o nějaké experimenty, pak v průběhu roku, nikoli ve sváteční den. Pár odpadlíků se samozřejmě najde vždy, ale nelze hovořit o nějakém trendu. Zvyky a tradice mají své místo, ukotvojí člověka k domovu, ke své zemi, posilují národní uvědomění, sebevědomí a to vše český národ velmi potřebuje. Dejme si příklad i od dalších národů, kteří také vědí, že sváteční rituály, jídla mají svůj význam a není dobré to měnit jen kvůli nějaké módnosti a pomíjivosti úchylnosti.

+4/−3
9.12.2015 23:10

M12i65c13h24a39l 98M61i52l86l15e80r 9986962519422

kazda nova rodina si vytvori sve tradice a to znamena, ze se mohou lisit od tradic rodin, z nichz pochazeji. Nebo jsou jejich kombinaci.

+2/0
10.12.2015 7:27

M73i91c96h15a71l 10M55i16l35l44e95r 9656512389542

nasilne dodrzovani tradic "jako za babicek" vede k vystresovani v rodinach a tomu, ze lide namisto aby se na vanoce tesili, maji z nich hruzu a preji si, aby uz byly za nimi!

Pak to dojde tak daleko, ze lide potrebuji i treba "koucky" aby je z toho stresu dostaly. Jak daleko vede nasilne zachovavani tradic, ktere lidi prestalo tesit, ukazuje clanek

http://ona.idnes.cz/petra-krajcinovic-vanoce-jsou-fajn-ale-dulezity-je-vas-dobry-pocit-radi-terapeutka-g2k-/vztahy-sex.aspx?c=A151202_223133_vztahy-sex_jup

+1/0
10.12.2015 7:40

P27e37t82r 83B75o51ž59e27k 1143822543482

Linecký těsto to je sice tradice, ale je nic moc, je spoust druhů cukroví, které je lepší, i když většinou pracnější.

+3/0
9.12.2015 23:05

D67a70g35m59a71r 62P20á54t18k13o49v34á 5748672689471

Je to otázka chutí. Já měla vždy linecké nejraději, to maminčino. Z másla, s domácí rybízovo-malinovou marmeládou. Lepší jsem nikde nejedla. A když se na něj udělají ořechové hrudky, ani marmeláda není třeba. Mé druhé nejoblíbenější také není nijak pracné. To další už je na práci náročnější. Ale kdybych měla zvolit jedno jediné cukroví, linecké by u mě vyhrálo. Před vanilkovými rohlíčky, různými košíčky, trubičkami, marokánkami, laskoňkami a dalším cukrovím, plněném různými krémy.

+1/−1
9.12.2015 23:34

M71i11c53h44a24l 13M31i15l57l46e33r 9386902479572

pokud se nektery rok rozhodnu udelat ceske vanocni cukrovi - a to zalezi hlavne na pocasi protoze tady mamev tu dobu leto - vyrabim v poradi

1) marokanky,

2 ) parizske zdobene liskovymi orisky a kandovanym ovocem,

3) vanilkove rohlicky

4) nepecene cokoladove kulicky s brandy (nekde se delaji v podobe kulatych rezu "cokoladovy salam".)

Kdyz je prilis horko, manzelka (neni Ceska tudiz nepece ceske cukrovi) zajde k mistnimu ceskemu cukrari pro smes cukrovi.

0/0
10.12.2015 7:47

M11i73c94h44a71l 33M51i56l48l88e30r 9516692239452

ja take nikdy nemel linecke zvlast v oblibe, proto se s nim nedelam.

Babicka nas vnoucata kazdorocne primela k pomahani s cukrovim, kdyz pekla asi 8-10 druhu pro cely rod.

Co se v detstvi naucis, ve stari jako kdyz najdes ;-D- az na ten hyc tady!

0/0
10.12.2015 7:50

V13o49j15t82ě89c78h 32H43u20b33k12a 6318805258628

Super článek, aneb jinak řečeno: Kapr je "nezdravý"

0/−1
9.12.2015 21:16

E17l17i39š53k88a 12K43u27č90e32r22o33v91á 7539892843113

proč si někdo, k chce doma péct, koupí linecké těsto v globusu?

+7/0
9.12.2015 20:40

O41n50d47ř22e24j 23L37o76š70o73t63h 9560702434482

Nejlepší ryba je kráva, takže já si dám biftek.

+1/0
9.12.2015 19:32

J19i44r40k49a 35N94o54v79á37k 6812895455879

jaké pivo ve slevě? prostě suda, jako každej rok, na vánoce má bejt hodně lidí a volna je dost.

+1/0
9.12.2015 19:13
Foto

M46i41r12o91s61l82a67v 10S48t79e40i67n78e35r 6548724823525

Nejnaléhavější je, nahradit kapra chutnější rybou. Sladkovodní kaprovité ryby, to je i lín, nejsou o mnoho chutnější. Štika nebo candát jsou spíše vzácnější, tak se sáhne na mořské ryby. Zde je to u nás především šedivá treska, zvaná pollock nebo německy seelachs, sice druhořadá ryba, ale v trojobalu správně opečená předčí kapra o délku. Vůbec nejlepší mořská ryba je platýz, butt, flundra, pokud se jedná o dorostlou rybu, nemá konkurenci. Francouzi jsou ovšem na Loup de Mer, čili mořského vlka, Španělé na Doradu, zubatce. Ty se v Turecku chovají v akváriích, takže na Vánoce dorazí možná až do Čech. Tyhle ryby mají sice kosti, ale dají se dobře vybrat, pokud to máte už natrénované- ryba se nařízne na hřbetu a maso stlačí směrem dolů, k břichu.

Na můj vánoční salát, insalata russa italsky, vlašáček česky, si ale sáhnout nedám. Brambory sorty Grata nebo Agria, to jsou ty žlutomasé a chutné- moučnaté, majonézu z olivového extra oleje a čerstvých žloutků, zelený lehce spařený (mražený) hrášek, podušená mrkvička a celer, vše na drobno posekané.

Chuťově se nejlépe do něj nejlépe hodí na drobno nasekaný salám lyonského typu, třeba vídeňský extravuřt, český junior nebo dobrý gothaj.

Malého kapra však potřebuji, dorost si od dědečka vždy na Vánoce přeje rybí polévku. V Německu ale celého kapra nedostanu, musí mi ho přivézt přátelé z Jižních Čech. Z jakéhosi důvodu vám Němci nesmí dát rybu s vnitřnostmi. Také slanečky už jsem léta neviděl, prodávají se jenom vykuchané.

0/0
9.12.2015 18:40

M23a76r91t52i28n 93K40a30r79á58s60e12k 9338763808348

Tak on nikdo netvrdi ze by kapr byl nejaka extra pochoutka. Ja ho beru proste jako tradicni vanocni jidlo, ktere mi sice chutna tak nejak prumerne, ale jsho chut mam proste spojenou s Vanoci. Tipnul bych si ze to tak ma mozna i vetsina lidi (uz podle toho, ze drtiva vetsina lidi ji kapra jen jednou rocne).

+1/0
9.12.2015 21:34
Foto

M83i19r89o94s56l31a63v 17S51t64e15i93n62e22r 6128664593895

Souhlas, na Štědrý den je ten kapr tradice a pak jdou nějaké chutě stranou. Ale jsme mezinárodní rodina, manželka ze Slezska, tam se ryba vůbec nedělá, dcera v Nizozemí a tam kaprem opovrhují. Snaše zase vadilo, že má kapr tolik kostí. Takže letos je z Blatné objednáno kapří filé, i když nějaká malá kostička tam může být, vnuk už také není malé dítě.

Letos vařím já, tak chci přesně dodržet rodinnou tradici. Mladá generace ji vidí v první řadě v rybí polévce s kapřími vnitřnostmi a na másle osmaženými kolečky rohlíku. Ta je u nás výhradně na Štědrý večer.

0/0
10.12.2015 6:59
Foto

M46i27r93o16s21l32a42v 11S79t44e32i66n54e56r 6578884393975

Co tady popisuji, je zvykem na jihu Vysočiny, Jižní Moravě, Jižních Čechách. V pohraničí bývají zvyky jiné, třeba ryba na černo, kuba, zkrátka i v maličkých Čechách a na Moravě se regionální zvyky silně liší.

Co nás však sdružuje, je právě to pivo, nejlépe ze džbánu přineseného z restaurace....

+1/0
10.12.2015 7:05

J50o29s44e71f 21V85o58l65f81í38k 4638295689233

...komoře vychladit prémiové pivo, které se v předvánočním čase objevilo ve slevě...

--------------------

Co se zase navážíte do slev? Jste totální vypatlaná palice. Slevy si nevymýšlí zákazníci, ale prodejci. A asi vědí proč! Tak proč já bych si nekoupil pivo ve slevě (mimochodem, v obchodě jsem nekoupil pivo asi patnáct let, raději si zajdu do hospody), ale k čemu tedy dle vás obchody jsou? Nebylo by lepší je rovnou zavřít, aby nedej Pán Bůh prodávali něco ve slevě? Smějí si ženské koupit vložky, když jsou ve slevě, nebo musí čekat na neslevovou cenu?

+5/−1
9.12.2015 18:32

M84i38l70e69n12a 50K18l19o59u33č64k18o60v93á 1754753941210

R^

0/0
9.12.2015 23:12

G92e66o94r48g14e 87B60u22r76i57a12n 3738861943159

Ano, experimentujeme, RAW cukrovi je neskutecna chutovka proti klasicke kombinaci mouka - cukr. :-)

+1/0
9.12.2015 18:22

P60e95t52r 15J48o78s78k73a 9850202826773

Lidi se zblaznili.

+7/0
9.12.2015 17:59

Z45d20e62n53ě88k 70H67o80m63o35l33k26a 6920226985765

U nás teda klasika a žádné zdravé hovadiny. K čemu? Pořádně si dát do volátka aspoň jednou za čas. Jediný ústupek je asi v tom, že se dělá kapr klasika a k tomu kuřecí řízky, protože já třeba kapra nejím. Ale že bych v obchodě a zvlášť takovém jako je Albert nebo dokonce i Globus kupoval těsto nebo dokonce hotové cukroví tak to ha ha ;-D;-D;-D maximálně doma dělané případně koupené od domácí cukrářky.

+13/0
9.12.2015 17:53

P31e24t53r 72K67m65e55n54t 9962950316352

R^

0/0
9.12.2015 17:56

P81e82t27r13a 93H34e17l33i16k88a31r19o61v70a 9888664837524

Koupit si v Albertu těsto a pak z toho vyrábět doma cukroví mi přijde jako ta nejhorší varianta - máte hnusné těsto, a ještě s tím doma práci.

+8/0
9.12.2015 18:17

H38a27n63a 34N11e27m53e37c32k47o23v40a 2282160865500

R^

0/0
10.12.2015 12:36

Z77d69e10n26ě92k 86H33r77u66b69ý 5535648151836

Je škoda, že si nedáte rybu. Zkuste něco opravdu kvalitního, sladkovodního - třeba candáta. Má minimum kostí, které se dají snadno vyndat ještě před tepelnou úpravou a krásně tuhé maso, jako mají mořské ryby. Když ho dáte do trojobalu, bude v porovnání s kuřecím řízkem jemnější a chutnější. Zkuste to, sice cena je někde na čtyřnásobku, ale jednou za rok ta jedna porce...

Vygůglete si "candát recepty" a přepněte na obrázky, ať vidíte jak takové maso vypadá. Uff, úplně se mi seběhly sliny z té nádhery.

0/0
9.12.2015 19:01

J22o26s36e42f 70D29r17d37a 6550939642796

Na Štědrý den kapří řízek a vinná klobása s domácím brambůrkovým salátem nesmí chybět. Problém je naše nynější vinná klobása, proto ji zatím vozím od řezníka z bavorska. Naštěstí to nemáme daleko! Šťastné svátky všem...!

+6/−1
9.12.2015 17:50

P92e88t26r 28K47m52e49n60t 9542950796602

Preji to same ;-)

+3/0
9.12.2015 17:52

P73e71t57r 20K69m95e42n40t 9202940146522

Prosim pane Drda ta vinna klobasa se v naší rodine nedržela, ale mam zenu z východních čech a tam se to drzi .odkud jste a je to tam zvyk? Staci mi svetova strana - nechci Vase nacionale ;-)

0/0
9.12.2015 17:55

P21e20t77r41a 55H22e89l16i37k75a67r84o34v26a 9188984677344

Tak třeba na Sobotecku se to dělá, Mnichově Hradišti také.

0/0
9.12.2015 18:18

J33o48s54e78f 32D10r33d73a 6950449972596

Liberec, rodiste mé. Rodiče ale pocházejí z Poličky u Jemnice a odtud si myslím přivezli mimo jiné zvyky i onu klobásu.

+1/0
9.12.2015 18:50

J36o81s77e48f 86D90r39d58a 6530269302216

Bože, Poličky néé - Police u Jemnice!

0/0
9.12.2015 18:52

D74a48g54m48a20r 11P70á19t91k65o26v80á 5518862459801

Přes rok si občas dopřeji pstruha nebo lososa, ale na Štědrý den si dám tradičního nezdravě smaženého kapra. Toho si nenechám ujít :-). I s bramborovým salátem. Dělám ho s domácí majonézou pro rodinu a bez majonézy pro sebe, s vysokým podílem zeleniny, ten požadavku zdravé výživy odpovídá.

Nechápu jednu věc. Proč si lidé kupují na vánoční cukroví hotové těsto, které obsahuje kdo ví co? Udělat si ho doma dá méně práce, než ho pak upéct, a mnohem lépe chutná.

+11/0
9.12.2015 17:38

M95i57l62e62n34a 58K36l80o92u94č67k64o81v47á 1234573981100

Souhlas, udělat si vlastní testo je ta nejmenší námaha

+2/0
9.12.2015 23:17
Foto

J39a22c98h61y64m 13B78r81z77e84z94i42n66a 6899439762943

"Na skladbě nákupních košíků se projevuje i trend zdravé výživy. "

nemyslim si, spíš větší výběr obecně

+2/0
9.12.2015 17:31







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.