Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tradiční vánoční dárky: Remoska zůstává hitem Vánoc v Česku i Británii

Remoska, elektrický hrnec na pečení, se pod českými vánočními stomky objevuje v téměř nezměněné podobě zhruba šedesát let. Dospělým dcerám ji k vánocům kupovaly už prababičky dnešních hospodyněk. Slovo „remoska“ proniklo i do angličtiny, stalo se obecným označením podobných výrobků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J10o53s52e78f 21V31o45l12f14í58k 4598565349283

Remosku jsem měl starou, mám i novou, viděl jsem ji i v Anglii. Ale co mne zaráží, je to, že v Anglii si k ní mohu přikoupit minimálně dvě věci, které si zde koupit nemohu. Takže k české remosce jsem si musel z Anglie objednat rošt a "misku" ledvinového tvaru, která se vloží do normální hluboké misky Remoska a můžete smažit, nebo opékat dvě věci zcela odděleně. Pokud máte zájem, najděte si obchodní dům Lakeland. Bohužel odkaz na to misku tam nyní nemohu najít. Alespoň tedy ten rošt.

http://www.lakeland.co.uk/10066/Standard-Remoska%C2%AE-Rack

0/0
27.12.2015 11:34

E16d17u60a42r88d 41H75e25j78l35e22k 8106376660726

Původní remosku vlastním vážení 60 let a stále funguje.Je bez okénka,to přibylo až později.Hodnotím ji jako "velmi dobrý a spolehlivý výrobek"!

Přesto jsem si koupil loni tuto inovovanou ještě za 1700 kč a jsem s ní naprosto spokojen.

Ti co remosku pomlouvají,asi ji buď nemají nebo jsou naprosto nešikovní při jejím používání.Remoska je výborná věc v domácnosti.[>-]

+7/0
25.12.2015 10:38

M14i80c66h52a22l 81T80o90m37i40n79s44k55ý 9751665217304

V tradiční remosce bylo okénko. V nové modernizované okénko chybí.

Pamatuji si, když v ní babička pekla kuře, tak viděla okénkem jak je pečené.

Oproti troubě to má tu výhodu, že se ohřívá podstatně menší objem a šetří se čas i peníze. Ale bez kontrolního okénka musíte remosku otvírat aby jste se přesvědčili jak jak je maso propečené, takže se ohřátý vzduch neúsporně dostává ven a dovnitř studený, což není ekonomické a prodlouží to čas.

Nová remoska je prostě krok zpět. Rv

0/−3
25.12.2015 0:01

K40a86r13e78l 46K86o14š93ť61á33l 8377721520985

V místě okénka to nepeklo, což se částečně řešilo pokládáním alobalu na okénko. Proto se okénko zrušilo.

+3/0
25.12.2015 1:07

M30a17r45t40i54n 78P89e81c16i34n36a 4691143

Ono to okénko bylo hlavně zcela zbytečné, stejně jím nebylo nic vidět.

+3/0
25.12.2015 10:09

M58i61c41h69a13l 67T10o78m96i78n69s35k43ý 9781475287294

Že by to bylo u okénka špatné, to říci nemohu. Remoska není gril a horký vzduch tam různě cirkuluje. Babiččino kuře bylo vždy propečené celé.

0/0
26.12.2015 1:47

J57o62s64e86f 79V24o47l40f35í65k 4518505159963

Třeba to dělala tak, jak se to doporučuje. To znamená půl hodiny zapnuto, pak deset minut vypnout, ale neotvírat a pak zase zapnout. Tak se dělaly i buchty, které by doopravdy bez tohoto fíglu byly uprostřed nedopečené. No a pokud to šlo (třeba kuřecí, králičí stehna) a podobně, tak do misky doprostřed se dával takový zvon, který jednak odrážel teplo do strana navíc zabraňoval tomu, aby se maso uprostřed špatně propékalo. Mimochodem, ten zvon, pokud vím, se už dávno neprodává, ale dá se nahradit nějakým nerezovým hrnkem nebo šálkem.

0/0
27.12.2015 11:39

Š53t20e27f98a44n 10F91r67i68č84a 7982508203656

Remoska je vynikající. Kdysi jsme ji používali na chalupě. Nedám na ni dopustit. Pokud někdo nemá pečící troubu, pak remoska představuje opravdu skvělou a pohodlnou alternativu. Typicky vepřové plátky na kmíně, pečené kuře, zapékané brambory nebo těstoviny, pizza, ryby a pod.

+4/0
24.12.2015 21:18

M70i29c45h20a43l 86M14i77l16l49e70r 9806262319722

ano, pouze jako posledni alternativa k dobre pecici troube, kdyz uz opravdu nic jineho neni.

Ale troube dam kdykoliv prednost - horkovzdusne, s vbudovanou "gratinovaci" topnou spiralou ve strope trouby a pod ni separatni grill.

Vedle toho uz cela desetileti pouzivame el. viceucelovou panev na peceni, smazeni, duseni a el. vok na rychle smazeni /poduseni asijskeho typu.

Vsechno s termostatem umoznujicim kontrolu teploty podle potreby a vsechno se sklenenou poklickou, takze vime porad co se uvnitr deje.

0/−3
25.12.2015 6:13

M41a43r37t56i73n 71P80e32c61i47n82a 4281653

Můžu porovnat, protože na chatě používáme Remosku (původní) a doma zase horkovzdušnou troubu s grilem. Do Remosky to všechno jednoduše naskládám, podleju, v polovině pečení obrátím / promíchám a za hodinu je to hotové. Šťavnaté, měkké s kůrkou. Bez jakékoli regulace, kontroly... Oproti tomu když dělám totéž jídlo v troubě, musím ho dělat v pekáči s poklicí, aby se nevysušilo a kůrku dělám úplně na závěr přepnutím trouby na gril. Takže s troubou je mnohem víc práce byť je výsledek srovnatelný. Naprostou většinu asijských jídel samozřejmě Remoska neumí a ani nemůže z povahy své konstrukce umět, to je bez debat.

+2/0
25.12.2015 9:53

M94i94c12h80a72l 36M73i64l46l16e39r 9706192499422

ja take mluvim ze zkusenosti.

My jsme si remosku vyzkouseli koncem 70.let kdyz jsme ji dostali svatebnim darem od pribuznych z Ceskoslovenska. V te dobe jsme (nejdriv kazdy jednotlive) uz nekolit let pouzivali to, cemu v Cesku rikate "multifunkcni elektricka panev" a prikoupili k tomu i elektricky vok. Troubu jsme meli elektrickou a se samostatnou "zasuvkou" v niz byl gril, ackoliv to tenkrat jeste nebyl horkovzdusny model. Zakratko na to jsme doplnili vybaveni kuchyne mikrovlnkou.

Remoska se nam v tomto prostredi vubec neosvedcila, v porovnani s jinymi spotrebici byla primitivni. Horkovzdusnou troubu se vbudovanym vnitrnim grilovacim telesem a separatni grilovaci "zasuvkou" mame od 1989. Do te doby remoska prevazne jen zabirala misto v kuchynske skrince, tak jsme ji nekdy v 1990 darovali do dobrocinneho bazaru.

0/−1
26.12.2015 4:54

M20i59c72h29a74l 45M95i53l64l23e63r 9916972489222

Ivan Novotny zrejme nemuze pochopit, ze nejsme v socijaaaalizmu, kdy bylo malo sortimentu, kazdy mel mit vicemene to same aby nezavidel a mel byt s tim stejne spokojeny.

V nasich podminkach se remoska ukazala vedle vybaveni nasi kuchyne jako primitivni spotrebic. Napr. tim, ze se musela casovat doslova podle budika, po urcite dobe na nekolik minut vypnout a pak zase zapnout atd. - no tak to je fakt primitivni!!, at se to nejakemu Novotnemu libi nebo ne.;-D

0/0
28.12.2015 10:00

J58i94ř13í 84N22o21s54e68k 1108537931976

Rizoto z remosky nemá chybu. Rýže, zelenina, šunka nebo kuřecí na menší kousky (případně ponořit kuřecí stehna), okořenit, zalít a hodinku nechat :-)R^

+3/0
24.12.2015 20:29

M76a96r31i26á12n 62H40r89i51v87ň19á98k 7898590970580

Bez Remosky se doma už neobejdeme. Skusis, a už ji nikdy neopustis. Maso v ni upecene je na vrchu krupave, vevnitr nevysusene, stavnate a mekoucke. Ve velke remosce udelame hlavní chod i s prilohou pro 4 lidi za 1 hodinu. Moje zena v ni pece i korpus na dort. Napriklad francouzke brambory bych uz trouby nechtel. Zvladne i dusit, takovy zabijackovy gulas je z Remosky delikatesaR^

+10/0
24.12.2015 19:52

P26a59t72r81i65k 96K92o80u75b15a 3632292970155

Dobre vidlackej darek.

+1/−24
24.12.2015 18:59

R14o28m31a50n 97Č75e66c91h46u88r45a 6172329177169

R^ Ano, honorace přece doma nevaří...

+1/0
25.12.2015 1:21

I92v85o 31Š61v55e20c 8820927312258

XPřechytralej žalud jako je Kouba, ten ještě v životě nic nevytvořil, všechno mu dala maminka před čumák. Když ho někam postavíte, tak tam bude stát ještě za tejden, protože neví co má sám dělat:-P:-P:-P

+1/0
25.12.2015 9:29

E20d98u37a45r35d 56H76e69j52l82e15k 8796686180986

Koubo ty vidláku jsi opravdu špatnej dárek!!!!

Kdežto remoska je dárek výbornej.

+2/0
25.12.2015 10:21

I81v58o 67Z35d91e29b89o70r73s68k22ý 3763971460581

Nerozumím tomu, nevím k čemu to je. Zakažte to!

+2/−10
24.12.2015 17:19

J92a45n 37Š28e81b64e67s63t11a 6637870390625

Kdyby se mělo zakázat všechno, čemu nerozumíš, nic by tu nezbylo....

+14/0
24.12.2015 18:14

P63e33t87r 15D62v52o55ř38á34k 5354945339896

;-D

0/0
24.12.2015 20:35

M19i66l71e66n44a 98K71l15o33u22č44k41o89v27á 1264903131340

Bez remosky ani ránu, mám jak tu starou,tak novou, starou vozime na dovolenou, rychlé,pohodlné,výborné

+10/0
24.12.2015 17:14

M38i40c59h18a19l 44N33o71v45á93k 6126640215129

Jezis k čemu to je, elektřiny to sežere, maso se v dělat nedá. Ve srovnání s moderními troubami je to akorát další krám do bytu.

+3/−26
24.12.2015 16:47

M32a58r74t57i96n 39P95e53c40i89n58a 4101743

Nejspíš jste to nikdy nezkoušel. V Remosce se dá dělat všechno. A zrovna to maso je z ní krásně propečené, má kůrku a přitom není vysušené.

+14/0
24.12.2015 17:06

M69i31l62e38n21a 42K31l70o93u58č58k58o62v31á 1204373361210

Asi v tom nic neděláte? Naopak maso je výborné, kure, krůta, losos, koleno,zitra v ni budu dělat husu

+8/0
24.12.2015 17:16

J30i56t33k38a 66Č67e51r42n16á 2933416862299

Právě, že to žere lektřiny málo, tak v ní peču maso a ne v troubě.

+8/0
24.12.2015 17:50

M27a59r44e58k 11Š23i40m73o52n 2774797618638

Jsou domácnosti, kde je trouba tím krámem, který se tam nevejde, tak zafunguje remoska. A maso se v tom dělat dá, nedávno jsem si upekl vepřovou kýtu. Elektřiny to sežere naopak míň protože se neohřívá 20 kilová trouba, ale jedna hliníková miska a dvoukilové víko.

+7/0
24.12.2015 19:26

J25a97r48o76s74l43a12v 63D46r78o27b46n91ý 6956698697107

nevím jakou máte troubu, ale ta žere 2000W a více, Remoska 500W a dá se v ní dělat všechno. Klokana a krocana jen po částech:-)

+7/0
24.12.2015 20:28

K25a75r61e71l 39K41o12š85ť61á35l 8227791560145

2000W je příkon všech topných spirál trouby, ovšem ty vždycky nejedou všechny najednou, ale především nejedou celou dobu pečení. Dále mají moderní trouby dobrou izolaci, což dále eliminuje tepelné ztráty. Reálná úspora energie spotřebované na přípravu jídla proto nevyjde zas tak skvěle, pokud vůbec nějaká, ve srovnání s nejlepšími troubami. Hlavní výhodou trouby je ovšem termostat s možností nastavení přesné teploty pečení, o čemž se remosce může jen zdát.

+1/0
25.12.2015 1:15

M55i58c14h13a36l 43M67i27l66l53e26r 9626232659402

v clanku se pise, ze Remosku vyvazeli do Australie. Ja se s ni tady nikde nesetkal.

Ale i kdyby, nekoupil bych ji po zkusenostech s tou puvodni. Kdyz jsme se totiz s manzelku brali koncem 70.let, jedna z ceskych pribuznych nam poslala Remosku jako svatebni dar.

Manzelce, zvykle na zdejsi "electric frying pan", pecici /smazici panev, ale s telesem ve dne a dobrym termostatem na regulaci teplot, se nelibilo, ze to nema zadny regulator a mne take ne. Take se nam nelibilo, ze jsme porad museli davat pozor kam behem vareni polozime horni cast s topnym telsem, aby nam neposkodila linku. Remosku jsme nekolikrat pouzili, ale vetsinou stala v rohu kuchynske skrinky, zatimco jsme hodne pouzivali a dodnes popuzivame jak velkou el. pecici panev, tak elektricky vok a maly "skillet" (malou el. panvicku s domovitou poklici), podle typu jidel a velikosti porci. Nakonec jsme remosku venovali dobrocinnemu bazaru.

+2/−6
24.12.2015 16:47

M64a31r44e13k 82Š76i63m84o12n 2524687168738

Moderní typy už regulátor mají.

+1/0
24.12.2015 19:28

K87a80r76e51l 65K32o23š89ť42á90l 8657431660575

Nemají a to je podle mě velká chyba, kromě nedostatků popsaných panem Millerem.

+1/−1
25.12.2015 1:01

J58i93t28k23a 77Č87e30r30n70á 2893456522309

Dělám v remosce rýži, franzouzské brambory, flíčky, peču maso i rozpeky jsem už v ní pekla. Děti už jsou dospělé a tak nám s manželem bohatě stačí, dnes jsem v ní dělala vánočního kubu a byl výborný.

+15/0
24.12.2015 16:11

H78a93n29a 11F82i74n60k53o78v71á 1486205564436

My máme doma asi 30 let starou remosku, loni jsem v ní pekla vanilkové rohlíčky a všichni si je pochvalovali ;-D

+2/0
25.12.2015 7:01

J26a73n 88J53a46n 7490200163368

Remoska se zacala vyrabet v 50 letech a Lady Milena si ji pamatovala z mladi nez ji odvezl Sir Nicholas Winton v roce 1938 vlakem do Anglie? Neco mi tu nesedi ...

+18/−1
24.12.2015 15:57

L17a34d55i37s84l66a59v 16K61v30a78s91n21i47č70k64a 1593917963155

A co na tom nesedí, do kolika let věku uznáváte "mládí" ? Tím vláčkem jela třeba v pěti letech, tak mne napadlo.

0/0
24.12.2015 21:47

P25a55v73e67l 41S86m14o95l11k90a 8158805686877

Ta remoska je učiněný zázrak...vloží tam nakrájenou červenou cibuli a vytáhne citron a bramboru! Kurňa to musím mít ale běda jestli je to klamavá reklama;-D:-P;-)R^

0/−9
24.12.2015 15:41

P92a93v58e28l 32N67o21v21á42k 2585367632332

nezáviď...

0/−1
24.12.2015 15:42

J61i50ř82í 81K88á27b19r30t 4908771804696

Víš o remosce h...o,kdyby nebyly Vánoce,tak bych to napsal v češtině!;-D

+1/0
24.12.2015 16:12

P53a79v55e19l 60N38o72v20á52k 4583768705101

Uvítal bych možnost regulace teploty.

+6/−2
24.12.2015 14:55

P72a73v46e13l 44N40o18v14á32k 2795437592182

to je právě to, proč remoska slaví úspěch, "jen" topí, nemá se tam de fakto co poškodit a proto je tak kvalitní, regulace teploty je nepotřebný, receptů je tolik, že si každý vybera a pokud je nutná přesná teplota, tak do trouby...

+8/−1
24.12.2015 15:41

T33o90m50á78š 71H12r80d47ý 9618230419651

Regulace teploty je ta, že to vytáhnete ze zásuvky. V jednoduchosti je síla!

+11/0
24.12.2015 16:06

J33i97ř96í 89K23á19b90r15t 4218881544446

Máme ji 50 roků,stále funkční,bezproblémové pečení.!!

+7/0
24.12.2015 16:14

M83a87r43t49i60n 49P56e75c74i10n30a 4491283

Není to potřeba.

+1/0
24.12.2015 17:06

M12i79r15e67k 29B34u21c33h71t77í17k 7209164414669

Protože letos třicet let stará remoska dosloužila, zakoupili jsme hranatou Pečenku od firmy ETA a nedáme na ni dopustit.R^

+1/−1
24.12.2015 14:51

P34a67v12e21l 12N94o43v87á24k 2465967112722

v dnešní době bych řekl, doufejme, že vydrží alespoň 1/3 životnosti původní remosky... Dnes se jede na spotřebku, ne na kvalitu :-(

+2/0
24.12.2015 15:44

Z83l89a57t96u76š50e 93J16e21l10í52n68k29o32v59á 1255642427492

Bohužel stále máme zloděje technologického nápadu/myšlenky (pro světov know-how), takže stále máme nějaké teflosky, pečenky a zahraniční TV šoupelesové krámy.

Prostě je to dobrý nápad, který skutečně funguje a kdejaký zloděj ho okopíruje s vlastním názvem (mimochodem pečenka je od firmy ETA) a netřeba na to Čínu.

+8/0
24.12.2015 14:03

P42a24v18e50l 42C27h37l26a16p45e26c 5538816370207

Prozradíte nám v čem tkví ta myšlenka a technologický nápad u hrnce s elektrickou topnou spirálou, kterých se vyrábí po světě stovky typu a druhů?

+1/−2
24.12.2015 16:14

J59i86ř87í 59K22á39b90r72t 4278551124676

Už se to tady píše:Regulace teploty je ta, že to vytáhnete ze zásuvky. V jednoduchosti je síla!

0/−2
24.12.2015 16:19

J43o75s21e38f 97V81o64n60d40r68á80k 2172646583228

Nevytáhnete. Originální Remoska má na zástrčce vypínač, takže nic se nevytahuje jenom se zmáčkne čudlík a je to. Když to chcete znovu zapnout zmáčknete čudlík z druhé strany a už to topí.

+9/0
24.12.2015 17:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.