Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Tradiční vánoční dárky: Remoska zůstává hitem Vánoc v Česku i Británii

Remoska, elektrický hrnec na pečení, se pod českými vánočními stomky objevuje v téměř nezměněné podobě zhruba šedesát let. Dospělým dcerám ji k vánocům kupovaly už prababičky dnešních hospodyněk. Slovo „remoska“ proniklo i do angličtiny, stalo se obecným označením podobných výrobků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J22o77s97e89f 31V16o57l62f54í98k 4148305469983

Remosku jsem měl starou, mám i novou, viděl jsem ji i v Anglii. Ale co mne zaráží, je to, že v Anglii si k ní mohu přikoupit minimálně dvě věci, které si zde koupit nemohu. Takže k české remosce jsem si musel z Anglie objednat rošt a "misku" ledvinového tvaru, která se vloží do normální hluboké misky Remoska a můžete smažit, nebo opékat dvě věci zcela odděleně. Pokud máte zájem, najděte si obchodní dům Lakeland. Bohužel odkaz na to misku tam nyní nemohu najít. Alespoň tedy ten rošt.

http://www.lakeland.co.uk/10066/Standard-Remoska%C2%AE-Rack

0/0
27.12.2015 11:34

E54d77u95a93r47d 78H61e74j86l40e34k 8286106750366

Původní remosku vlastním vážení 60 let a stále funguje.Je bez okénka,to přibylo až později.Hodnotím ji jako "velmi dobrý a spolehlivý výrobek"!

Přesto jsem si koupil loni tuto inovovanou ještě za 1700 kč a jsem s ní naprosto spokojen.

Ti co remosku pomlouvají,asi ji buď nemají nebo jsou naprosto nešikovní při jejím používání.Remoska je výborná věc v domácnosti.[>-]

+7/0
25.12.2015 10:38

M66i23c37h38a45l 95T97o53m34i30n29s69k14ý 9761435867584

V tradiční remosce bylo okénko. V nové modernizované okénko chybí.

Pamatuji si, když v ní babička pekla kuře, tak viděla okénkem jak je pečené.

Oproti troubě to má tu výhodu, že se ohřívá podstatně menší objem a šetří se čas i peníze. Ale bez kontrolního okénka musíte remosku otvírat aby jste se přesvědčili jak jak je maso propečené, takže se ohřátý vzduch neúsporně dostává ven a dovnitř studený, což není ekonomické a prodlouží to čas.

Nová remoska je prostě krok zpět. Rv

0/−3
25.12.2015 0:01

K19a20r82e62l 45K60o27š39ť28á38l 8567291260385

V místě okénka to nepeklo, což se částečně řešilo pokládáním alobalu na okénko. Proto se okénko zrušilo.

+3/0
25.12.2015 1:07

M97a37r93t79i84n 38P25e41c10i95n93a 4541403

Ono to okénko bylo hlavně zcela zbytečné, stejně jím nebylo nic vidět.

+3/0
25.12.2015 10:09

M54i27c36h56a84l 22T26o98m18i13n27s54k82ý 9601465357934

Že by to bylo u okénka špatné, to říci nemohu. Remoska není gril a horký vzduch tam různě cirkuluje. Babiččino kuře bylo vždy propečené celé.

0/0
26.12.2015 1:47

J11o90s22e83f 59V14o61l60f97í63k 4398355549463

Třeba to dělala tak, jak se to doporučuje. To znamená půl hodiny zapnuto, pak deset minut vypnout, ale neotvírat a pak zase zapnout. Tak se dělaly i buchty, které by doopravdy bez tohoto fíglu byly uprostřed nedopečené. No a pokud to šlo (třeba kuřecí, králičí stehna) a podobně, tak do misky doprostřed se dával takový zvon, který jednak odrážel teplo do strana navíc zabraňoval tomu, aby se maso uprostřed špatně propékalo. Mimochodem, ten zvon, pokud vím, se už dávno neprodává, ale dá se nahradit nějakým nerezovým hrnkem nebo šálkem.

0/0
27.12.2015 11:39

Š13t60e30f45a73n 96F11r12i88č80a 7492848213936

Remoska je vynikající. Kdysi jsme ji používali na chalupě. Nedám na ni dopustit. Pokud někdo nemá pečící troubu, pak remoska představuje opravdu skvělou a pohodlnou alternativu. Typicky vepřové plátky na kmíně, pečené kuře, zapékané brambory nebo těstoviny, pizza, ryby a pod.

+4/0
24.12.2015 21:18

M70i80c21h70a57l 49M59i67l60l38e63r 9146522959792

ano, pouze jako posledni alternativa k dobre pecici troube, kdyz uz opravdu nic jineho neni.

Ale troube dam kdykoliv prednost - horkovzdusne, s vbudovanou "gratinovaci" topnou spiralou ve strope trouby a pod ni separatni grill.

Vedle toho uz cela desetileti pouzivame el. viceucelovou panev na peceni, smazeni, duseni a el. vok na rychle smazeni /poduseni asijskeho typu.

Vsechno s termostatem umoznujicim kontrolu teploty podle potreby a vsechno se sklenenou poklickou, takze vime porad co se uvnitr deje.

0/−3
25.12.2015 6:13

M60a65r10t54i73n 91P10e46c56i84n14a 4571373

Můžu porovnat, protože na chatě používáme Remosku (původní) a doma zase horkovzdušnou troubu s grilem. Do Remosky to všechno jednoduše naskládám, podleju, v polovině pečení obrátím / promíchám a za hodinu je to hotové. Šťavnaté, měkké s kůrkou. Bez jakékoli regulace, kontroly... Oproti tomu když dělám totéž jídlo v troubě, musím ho dělat v pekáči s poklicí, aby se nevysušilo a kůrku dělám úplně na závěr přepnutím trouby na gril. Takže s troubou je mnohem víc práce byť je výsledek srovnatelný. Naprostou většinu asijských jídel samozřejmě Remoska neumí a ani nemůže z povahy své konstrukce umět, to je bez debat.

+2/0
25.12.2015 9:53

M92i21c81h70a33l 21M74i86l68l68e53r 9426752549212

ja take mluvim ze zkusenosti.

My jsme si remosku vyzkouseli koncem 70.let kdyz jsme ji dostali svatebnim darem od pribuznych z Ceskoslovenska. V te dobe jsme (nejdriv kazdy jednotlive) uz nekolit let pouzivali to, cemu v Cesku rikate "multifunkcni elektricka panev" a prikoupili k tomu i elektricky vok. Troubu jsme meli elektrickou a se samostatnou "zasuvkou" v niz byl gril, ackoliv to tenkrat jeste nebyl horkovzdusny model. Zakratko na to jsme doplnili vybaveni kuchyne mikrovlnkou.

Remoska se nam v tomto prostredi vubec neosvedcila, v porovnani s jinymi spotrebici byla primitivni. Horkovzdusnou troubu se vbudovanym vnitrnim grilovacim telesem a separatni grilovaci "zasuvkou" mame od 1989. Do te doby remoska prevazne jen zabirala misto v kuchynske skrince, tak jsme ji nekdy v 1990 darovali do dobrocinneho bazaru.

0/−1
26.12.2015 4:54

M70i76c23h68a46l 96M46i83l69l34e54r 9926262179292

Ivan Novotny zrejme nemuze pochopit, ze nejsme v socijaaaalizmu, kdy bylo malo sortimentu, kazdy mel mit vicemene to same aby nezavidel a mel byt s tim stejne spokojeny.

V nasich podminkach se remoska ukazala vedle vybaveni nasi kuchyne jako primitivni spotrebic. Napr. tim, ze se musela casovat doslova podle budika, po urcite dobe na nekolik minut vypnout a pak zase zapnout atd. - no tak to je fakt primitivni!!, at se to nejakemu Novotnemu libi nebo ne.;-D

0/0
28.12.2015 10:00

J69i21ř91í 74N62o12s10e70k 1928697351566

Rizoto z remosky nemá chybu. Rýže, zelenina, šunka nebo kuřecí na menší kousky (případně ponořit kuřecí stehna), okořenit, zalít a hodinku nechat :-)R^

+3/0
24.12.2015 20:29

M48a89r23i84á15n 47H66r70i11v72ň43á79k 7248330730840

Bez Remosky se doma už neobejdeme. Skusis, a už ji nikdy neopustis. Maso v ni upecene je na vrchu krupave, vevnitr nevysusene, stavnate a mekoucke. Ve velke remosce udelame hlavní chod i s prilohou pro 4 lidi za 1 hodinu. Moje zena v ni pece i korpus na dort. Napriklad francouzke brambory bych uz trouby nechtel. Zvladne i dusit, takovy zabijackovy gulas je z Remosky delikatesaR^

+10/0
24.12.2015 19:52

P33a48t51r50i41k 75K51o46u22b15a 3432282950245

Dobre vidlackej darek.

+1/−24
24.12.2015 18:59

R75o14m76a58n 22Č84e63c79h40u11r81a 6122509907119

R^ Ano, honorace přece doma nevaří...

+1/0
25.12.2015 1:21

I29v31o 85Š46v28e84c 8120187962498

XPřechytralej žalud jako je Kouba, ten ještě v životě nic nevytvořil, všechno mu dala maminka před čumák. Když ho někam postavíte, tak tam bude stát ještě za tejden, protože neví co má sám dělat:-P:-P:-P

+1/0
25.12.2015 9:29

E80d18u62a10r54d 64H66e53j47l65e12k 8646976790566

Koubo ty vidláku jsi opravdu špatnej dárek!!!!

Kdežto remoska je dárek výbornej.

+2/0
25.12.2015 10:21

I88v38o 65Z76d95e21b44o40r12s92k37ý 3933931880811

Nerozumím tomu, nevím k čemu to je. Zakažte to!

+2/−10
24.12.2015 17:19

J38a84n 90Š56e14b86e24s97t31a 6487800570845

Kdyby se mělo zakázat všechno, čemu nerozumíš, nic by tu nezbylo....

+14/0
24.12.2015 18:14

P82e81t30r 14D54v28o68ř83á13k 5224515659236

;-D

0/0
24.12.2015 20:35

M73i26l52e71n22a 82K68l93o64u42č34k77o62v96á 1884943591530

Bez remosky ani ránu, mám jak tu starou,tak novou, starou vozime na dovolenou, rychlé,pohodlné,výborné

+10/0
24.12.2015 17:14

M18i13c47h22a34l 97N56o64v86á11k 6846280405949

Jezis k čemu to je, elektřiny to sežere, maso se v dělat nedá. Ve srovnání s moderními troubami je to akorát další krám do bytu.

+3/−26
24.12.2015 16:47

M19a96r24t43i31n 59P40e38c91i69n97a 4601193

Nejspíš jste to nikdy nezkoušel. V Remosce se dá dělat všechno. A zrovna to maso je z ní krásně propečené, má kůrku a přitom není vysušené.

+14/0
24.12.2015 17:06

M89i84l43e15n50a 25K61l69o63u18č65k22o15v59á 1874843221390

Asi v tom nic neděláte? Naopak maso je výborné, kure, krůta, losos, koleno,zitra v ni budu dělat husu

+8/0
24.12.2015 17:16

J77i41t48k59a 31Č11e79r97n44á 2193856532169

Právě, že to žere lektřiny málo, tak v ní peču maso a ne v troubě.

+8/0
24.12.2015 17:50

M82a41r37e57k 13Š76i20m10o83n 2354547928448

Jsou domácnosti, kde je trouba tím krámem, který se tam nevejde, tak zafunguje remoska. A maso se v tom dělat dá, nedávno jsem si upekl vepřovou kýtu. Elektřiny to sežere naopak míň protože se neohřívá 20 kilová trouba, ale jedna hliníková miska a dvoukilové víko.

+7/0
24.12.2015 19:26

J54a79r22o92s27l33a42v 81D23r48o79b22n52ý 6946558287237

nevím jakou máte troubu, ale ta žere 2000W a více, Remoska 500W a dá se v ní dělat všechno. Klokana a krocana jen po částech:-)

+7/0
24.12.2015 20:28

K81a70r29e97l 79K67o97š75ť55á56l 8637351100305

2000W je příkon všech topných spirál trouby, ovšem ty vždycky nejedou všechny najednou, ale především nejedou celou dobu pečení. Dále mají moderní trouby dobrou izolaci, což dále eliminuje tepelné ztráty. Reálná úspora energie spotřebované na přípravu jídla proto nevyjde zas tak skvěle, pokud vůbec nějaká, ve srovnání s nejlepšími troubami. Hlavní výhodou trouby je ovšem termostat s možností nastavení přesné teploty pečení, o čemž se remosce může jen zdát.

+1/0
25.12.2015 1:15

M47i74c95h56a85l 62M88i39l72l60e87r 9596982549442

v clanku se pise, ze Remosku vyvazeli do Australie. Ja se s ni tady nikde nesetkal.

Ale i kdyby, nekoupil bych ji po zkusenostech s tou puvodni. Kdyz jsme se totiz s manzelku brali koncem 70.let, jedna z ceskych pribuznych nam poslala Remosku jako svatebni dar.

Manzelce, zvykle na zdejsi "electric frying pan", pecici /smazici panev, ale s telesem ve dne a dobrym termostatem na regulaci teplot, se nelibilo, ze to nema zadny regulator a mne take ne. Take se nam nelibilo, ze jsme porad museli davat pozor kam behem vareni polozime horni cast s topnym telsem, aby nam neposkodila linku. Remosku jsme nekolikrat pouzili, ale vetsinou stala v rohu kuchynske skrinky, zatimco jsme hodne pouzivali a dodnes popuzivame jak velkou el. pecici panev, tak elektricky vok a maly "skillet" (malou el. panvicku s domovitou poklici), podle typu jidel a velikosti porci. Nakonec jsme remosku venovali dobrocinnemu bazaru.

+2/−6
24.12.2015 16:47

M64a96r97e56k 88Š79i36m79o62n 2824607248238

Moderní typy už regulátor mají.

+1/0
24.12.2015 19:28

K59a34r65e36l 65K84o54š22ť31á56l 8797311660955

Nemají a to je podle mě velká chyba, kromě nedostatků popsaných panem Millerem.

+1/−1
25.12.2015 1:01

J18i39t68k16a 17Č19e26r56n12á 2283696132329

Dělám v remosce rýži, franzouzské brambory, flíčky, peču maso i rozpeky jsem už v ní pekla. Děti už jsou dospělé a tak nám s manželem bohatě stačí, dnes jsem v ní dělala vánočního kubu a byl výborný.

+15/0
24.12.2015 16:11

H90a85n26a 30F16i10n16k78o58v46á 1386355424286

My máme doma asi 30 let starou remosku, loni jsem v ní pekla vanilkové rohlíčky a všichni si je pochvalovali ;-D

+2/0
25.12.2015 7:01

J78a79n 52J85a34n 7410980143228

Remoska se zacala vyrabet v 50 letech a Lady Milena si ji pamatovala z mladi nez ji odvezl Sir Nicholas Winton v roce 1938 vlakem do Anglie? Neco mi tu nesedi ...

+18/−1
24.12.2015 15:57

L74a30d54i16s52l24a49v 79K63v65a83s18n98i65č93k15a 1453887173325

A co na tom nesedí, do kolika let věku uznáváte "mládí" ? Tím vláčkem jela třeba v pěti letech, tak mne napadlo.

0/0
24.12.2015 21:47

P88a57v69e80l 90S23m83o49l89k59a 8468655536267

Ta remoska je učiněný zázrak...vloží tam nakrájenou červenou cibuli a vytáhne citron a bramboru! Kurňa to musím mít ale běda jestli je to klamavá reklama;-D:-P;-)R^

0/−9
24.12.2015 15:41

P41a57v13e40l 84N20o91v48á24k 2235687762352

nezáviď...

0/−1
24.12.2015 15:42

J75i15ř97í 75K76á66b97r64t 4588821424586

Víš o remosce h...o,kdyby nebyly Vánoce,tak bych to napsal v češtině!;-D

+1/0
24.12.2015 16:12

P65a79v25e92l 58N62o10v50á87k 4293958735901

Uvítal bych možnost regulace teploty.

+6/−2
24.12.2015 14:55

P41a53v38e94l 79N31o45v34á75k 2905687402772

to je právě to, proč remoska slaví úspěch, "jen" topí, nemá se tam de fakto co poškodit a proto je tak kvalitní, regulace teploty je nepotřebný, receptů je tolik, že si každý vybera a pokud je nutná přesná teplota, tak do trouby...

+8/−1
24.12.2015 15:41

T21o27m26á65š 73H59r47d80ý 9128770429811

Regulace teploty je ta, že to vytáhnete ze zásuvky. V jednoduchosti je síla!

+11/0
24.12.2015 16:06

J44i96ř74í 28K71á74b63r19t 4568801914166

Máme ji 50 roků,stále funkční,bezproblémové pečení.!!

+7/0
24.12.2015 16:14

M33a15r53t47i78n 43P44e90c26i66n92a 4691723

Není to potřeba.

+1/0
24.12.2015 17:06

M75i12r79e17k 26B80u15c57h91t12í87k 7629884774259

Protože letos třicet let stará remoska dosloužila, zakoupili jsme hranatou Pečenku od firmy ETA a nedáme na ni dopustit.R^

+1/−1
24.12.2015 14:51

P50a67v12e56l 17N69o84v81á52k 2235757582402

v dnešní době bych řekl, doufejme, že vydrží alespoň 1/3 životnosti původní remosky... Dnes se jede na spotřebku, ne na kvalitu :-(

+2/0
24.12.2015 15:44

Z63l48a10t16u58š60e 77J15e90l42í53n10k84o89v52á 1985952547762

Bohužel stále máme zloděje technologického nápadu/myšlenky (pro světov know-how), takže stále máme nějaké teflosky, pečenky a zahraniční TV šoupelesové krámy.

Prostě je to dobrý nápad, který skutečně funguje a kdejaký zloděj ho okopíruje s vlastním názvem (mimochodem pečenka je od firmy ETA) a netřeba na to Čínu.

+8/0
24.12.2015 14:03

P54a80v11e47l 50C52h11l69a28p93e19c 5318446370907

Prozradíte nám v čem tkví ta myšlenka a technologický nápad u hrnce s elektrickou topnou spirálou, kterých se vyrábí po světě stovky typu a druhů?

+1/−2
24.12.2015 16:14

J80i43ř71í 34K24á88b71r66t 4888881954656

Už se to tady píše:Regulace teploty je ta, že to vytáhnete ze zásuvky. V jednoduchosti je síla!

0/−2
24.12.2015 16:19

J73o25s83e95f 62V70o76n61d84r86á92k 2282156203208

Nevytáhnete. Originální Remoska má na zástrčce vypínač, takže nic se nevytahuje jenom se zmáčkne čudlík a je to. Když to chcete znovu zapnout zmáčknete čudlík z druhé strany a už to topí.

+9/0
24.12.2015 17:03





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.