Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tradiční vánoční dárky: Remoska zůstává hitem Vánoc v Česku i Británii

Remoska, elektrický hrnec na pečení, se pod českými vánočními stomky objevuje v téměř nezměněné podobě zhruba šedesát let. Dospělým dcerám ji k vánocům kupovaly už prababičky dnešních hospodyněk. Slovo „remoska“ proniklo i do angličtiny, stalo se obecným označením podobných výrobků.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J35o48s56e47f 16V54o87l98f69í65k 4248925729413

Remosku jsem měl starou, mám i novou, viděl jsem ji i v Anglii. Ale co mne zaráží, je to, že v Anglii si k ní mohu přikoupit minimálně dvě věci, které si zde koupit nemohu. Takže k české remosce jsem si musel z Anglie objednat rošt a "misku" ledvinového tvaru, která se vloží do normální hluboké misky Remoska a můžete smažit, nebo opékat dvě věci zcela odděleně. Pokud máte zájem, najděte si obchodní dům Lakeland. Bohužel odkaz na to misku tam nyní nemohu najít. Alespoň tedy ten rošt.

http://www.lakeland.co.uk/10066/Standard-Remoska%C2%AE-Rack

0/0
27.12.2015 11:34

E44d34u76a47r75d 71H93e64j76l93e93k 8146466950976

Původní remosku vlastním vážení 60 let a stále funguje.Je bez okénka,to přibylo až později.Hodnotím ji jako "velmi dobrý a spolehlivý výrobek"!

Přesto jsem si koupil loni tuto inovovanou ještě za 1700 kč a jsem s ní naprosto spokojen.

Ti co remosku pomlouvají,asi ji buď nemají nebo jsou naprosto nešikovní při jejím používání.Remoska je výborná věc v domácnosti.[>-]

+7/0
25.12.2015 10:38

M94i32c54h74a31l 13T97o61m62i30n36s25k64ý 9381315907204

V tradiční remosce bylo okénko. V nové modernizované okénko chybí.

Pamatuji si, když v ní babička pekla kuře, tak viděla okénkem jak je pečené.

Oproti troubě to má tu výhodu, že se ohřívá podstatně menší objem a šetří se čas i peníze. Ale bez kontrolního okénka musíte remosku otvírat aby jste se přesvědčili jak jak je maso propečené, takže se ohřátý vzduch neúsporně dostává ven a dovnitř studený, což není ekonomické a prodlouží to čas.

Nová remoska je prostě krok zpět. Rv

0/−3
25.12.2015 0:01

K78a58r55e57l 95K61o55š72ť77á70l 8707611530125

V místě okénka to nepeklo, což se částečně řešilo pokládáním alobalu na okénko. Proto se okénko zrušilo.

+3/0
25.12.2015 1:07

M18a90r11t74i42n 68P28e50c37i46n71a 4241263

Ono to okénko bylo hlavně zcela zbytečné, stejně jím nebylo nic vidět.

+3/0
25.12.2015 10:09

M49i55c38h35a55l 13T82o34m86i49n49s98k70ý 9981115537424

Že by to bylo u okénka špatné, to říci nemohu. Remoska není gril a horký vzduch tam různě cirkuluje. Babiččino kuře bylo vždy propečené celé.

0/0
26.12.2015 1:47

J36o98s18e28f 28V34o62l63f88í31k 4918385319193

Třeba to dělala tak, jak se to doporučuje. To znamená půl hodiny zapnuto, pak deset minut vypnout, ale neotvírat a pak zase zapnout. Tak se dělaly i buchty, které by doopravdy bez tohoto fíglu byly uprostřed nedopečené. No a pokud to šlo (třeba kuřecí, králičí stehna) a podobně, tak do misky doprostřed se dával takový zvon, který jednak odrážel teplo do strana navíc zabraňoval tomu, aby se maso uprostřed špatně propékalo. Mimochodem, ten zvon, pokud vím, se už dávno neprodává, ale dá se nahradit nějakým nerezovým hrnkem nebo šálkem.

0/0
27.12.2015 11:39

Š84t81e45f15a26n 48F44r25i58č70a 7772318503616

Remoska je vynikající. Kdysi jsme ji používali na chalupě. Nedám na ni dopustit. Pokud někdo nemá pečící troubu, pak remoska představuje opravdu skvělou a pohodlnou alternativu. Typicky vepřové plátky na kmíně, pečené kuře, zapékané brambory nebo těstoviny, pizza, ryby a pod.

+4/0
24.12.2015 21:18

M75i70c69h26a96l 94M19i71l15l96e31r 9316752719652

ano, pouze jako posledni alternativa k dobre pecici troube, kdyz uz opravdu nic jineho neni.

Ale troube dam kdykoliv prednost - horkovzdusne, s vbudovanou "gratinovaci" topnou spiralou ve strope trouby a pod ni separatni grill.

Vedle toho uz cela desetileti pouzivame el. viceucelovou panev na peceni, smazeni, duseni a el. vok na rychle smazeni /poduseni asijskeho typu.

Vsechno s termostatem umoznujicim kontrolu teploty podle potreby a vsechno se sklenenou poklickou, takze vime porad co se uvnitr deje.

0/−3
25.12.2015 6:13

M80a89r95t65i40n 63P26e34c92i84n14a 4961213

Můžu porovnat, protože na chatě používáme Remosku (původní) a doma zase horkovzdušnou troubu s grilem. Do Remosky to všechno jednoduše naskládám, podleju, v polovině pečení obrátím / promíchám a za hodinu je to hotové. Šťavnaté, měkké s kůrkou. Bez jakékoli regulace, kontroly... Oproti tomu když dělám totéž jídlo v troubě, musím ho dělat v pekáči s poklicí, aby se nevysušilo a kůrku dělám úplně na závěr přepnutím trouby na gril. Takže s troubou je mnohem víc práce byť je výsledek srovnatelný. Naprostou většinu asijských jídel samozřejmě Remoska neumí a ani nemůže z povahy své konstrukce umět, to je bez debat.

+2/0
25.12.2015 9:53

M50i46c50h95a83l 11M87i27l61l75e40r 9356102229752

ja take mluvim ze zkusenosti.

My jsme si remosku vyzkouseli koncem 70.let kdyz jsme ji dostali svatebnim darem od pribuznych z Ceskoslovenska. V te dobe jsme (nejdriv kazdy jednotlive) uz nekolit let pouzivali to, cemu v Cesku rikate "multifunkcni elektricka panev" a prikoupili k tomu i elektricky vok. Troubu jsme meli elektrickou a se samostatnou "zasuvkou" v niz byl gril, ackoliv to tenkrat jeste nebyl horkovzdusny model. Zakratko na to jsme doplnili vybaveni kuchyne mikrovlnkou.

Remoska se nam v tomto prostredi vubec neosvedcila, v porovnani s jinymi spotrebici byla primitivni. Horkovzdusnou troubu se vbudovanym vnitrnim grilovacim telesem a separatni grilovaci "zasuvkou" mame od 1989. Do te doby remoska prevazne jen zabirala misto v kuchynske skrince, tak jsme ji nekdy v 1990 darovali do dobrocinneho bazaru.

0/−1
26.12.2015 4:54

M47i83c94h72a71l 58M76i79l80l64e19r 9966582469752

Ivan Novotny zrejme nemuze pochopit, ze nejsme v socijaaaalizmu, kdy bylo malo sortimentu, kazdy mel mit vicemene to same aby nezavidel a mel byt s tim stejne spokojeny.

V nasich podminkach se remoska ukazala vedle vybaveni nasi kuchyne jako primitivni spotrebic. Napr. tim, ze se musela casovat doslova podle budika, po urcite dobe na nekolik minut vypnout a pak zase zapnout atd. - no tak to je fakt primitivni!!, at se to nejakemu Novotnemu libi nebo ne.;-D

0/0
28.12.2015 10:00

J41i91ř96í 97N31o68s56e34k 1468737831476

Rizoto z remosky nemá chybu. Rýže, zelenina, šunka nebo kuřecí na menší kousky (případně ponořit kuřecí stehna), okořenit, zalít a hodinku nechat :-)R^

+3/0
24.12.2015 20:29

M29a24r64i39á40n 50H50r85i18v88ň41á34k 7618720650680

Bez Remosky se doma už neobejdeme. Skusis, a už ji nikdy neopustis. Maso v ni upecene je na vrchu krupave, vevnitr nevysusene, stavnate a mekoucke. Ve velke remosce udelame hlavní chod i s prilohou pro 4 lidi za 1 hodinu. Moje zena v ni pece i korpus na dort. Napriklad francouzke brambory bych uz trouby nechtel. Zvladne i dusit, takovy zabijackovy gulas je z Remosky delikatesaR^

+10/0
24.12.2015 19:52

P41a73t14r38i80k 84K44o47u38b12a 3902172890595

Dobre vidlackej darek.

+1/−24
24.12.2015 18:59

R57o97m87a20n 57Č65e25c34h78u55r17a 6592669517609

R^ Ano, honorace přece doma nevaří...

+1/0
25.12.2015 1:21

I71v45o 57Š12v87e92c 8720697542668

XPřechytralej žalud jako je Kouba, ten ještě v životě nic nevytvořil, všechno mu dala maminka před čumák. Když ho někam postavíte, tak tam bude stát ještě za tejden, protože neví co má sám dělat:-P:-P:-P

+1/0
25.12.2015 9:29

E43d78u27a11r38d 59H43e94j58l40e42k 8466516240106

Koubo ty vidláku jsi opravdu špatnej dárek!!!!

Kdežto remoska je dárek výbornej.

+2/0
25.12.2015 10:21

I52v16o 93Z57d31e30b27o91r85s65k66ý 3423141120661

Nerozumím tomu, nevím k čemu to je. Zakažte to!

+2/−10
24.12.2015 17:19

J83a38n 42Š53e24b86e97s33t50a 6957730630185

Kdyby se mělo zakázat všechno, čemu nerozumíš, nic by tu nezbylo....

+14/0
24.12.2015 18:14

P21e28t34r 93D43v12o45ř85á78k 5214335469266

;-D

0/0
24.12.2015 20:35

M85i40l45e71n26a 38K92l91o55u14č13k96o10v22á 1534823521610

Bez remosky ani ránu, mám jak tu starou,tak novou, starou vozime na dovolenou, rychlé,pohodlné,výborné

+10/0
24.12.2015 17:14

M57i65c19h80a67l 40N71o98v12á65k 6796150265199

Jezis k čemu to je, elektřiny to sežere, maso se v dělat nedá. Ve srovnání s moderními troubami je to akorát další krám do bytu.

+3/−26
24.12.2015 16:47

M16a97r10t66i86n 78P78e44c70i25n64a 4231313

Nejspíš jste to nikdy nezkoušel. V Remosce se dá dělat všechno. A zrovna to maso je z ní krásně propečené, má kůrku a přitom není vysušené.

+14/0
24.12.2015 17:06

M95i43l88e90n13a 35K59l75o79u16č15k72o14v98á 1274363361220

Asi v tom nic neděláte? Naopak maso je výborné, kure, krůta, losos, koleno,zitra v ni budu dělat husu

+8/0
24.12.2015 17:16

J49i87t93k90a 11Č22e85r94n73á 2823236942929

Právě, že to žere lektřiny málo, tak v ní peču maso a ne v troubě.

+8/0
24.12.2015 17:50

M26a53r19e75k 64Š23i74m76o79n 2654437368908

Jsou domácnosti, kde je trouba tím krámem, který se tam nevejde, tak zafunguje remoska. A maso se v tom dělat dá, nedávno jsem si upekl vepřovou kýtu. Elektřiny to sežere naopak míň protože se neohřívá 20 kilová trouba, ale jedna hliníková miska a dvoukilové víko.

+7/0
24.12.2015 19:26

J79a60r17o43s13l24a35v 37D15r41o75b15n17ý 6616768627847

nevím jakou máte troubu, ale ta žere 2000W a více, Remoska 500W a dá se v ní dělat všechno. Klokana a krocana jen po částech:-)

+7/0
24.12.2015 20:28

K60a89r11e28l 81K70o33š46ť69á69l 8287881800505

2000W je příkon všech topných spirál trouby, ovšem ty vždycky nejedou všechny najednou, ale především nejedou celou dobu pečení. Dále mají moderní trouby dobrou izolaci, což dále eliminuje tepelné ztráty. Reálná úspora energie spotřebované na přípravu jídla proto nevyjde zas tak skvěle, pokud vůbec nějaká, ve srovnání s nejlepšími troubami. Hlavní výhodou trouby je ovšem termostat s možností nastavení přesné teploty pečení, o čemž se remosce může jen zdát.

+1/0
25.12.2015 1:15

M15i75c87h57a97l 93M81i68l53l13e76r 9506312579232

v clanku se pise, ze Remosku vyvazeli do Australie. Ja se s ni tady nikde nesetkal.

Ale i kdyby, nekoupil bych ji po zkusenostech s tou puvodni. Kdyz jsme se totiz s manzelku brali koncem 70.let, jedna z ceskych pribuznych nam poslala Remosku jako svatebni dar.

Manzelce, zvykle na zdejsi "electric frying pan", pecici /smazici panev, ale s telesem ve dne a dobrym termostatem na regulaci teplot, se nelibilo, ze to nema zadny regulator a mne take ne. Take se nam nelibilo, ze jsme porad museli davat pozor kam behem vareni polozime horni cast s topnym telsem, aby nam neposkodila linku. Remosku jsme nekolikrat pouzili, ale vetsinou stala v rohu kuchynske skrinky, zatimco jsme hodne pouzivali a dodnes popuzivame jak velkou el. pecici panev, tak elektricky vok a maly "skillet" (malou el. panvicku s domovitou poklici), podle typu jidel a velikosti porci. Nakonec jsme remosku venovali dobrocinnemu bazaru.

+2/−6
24.12.2015 16:47

M94a67r54e56k 34Š32i86m10o22n 2604387758918

Moderní typy už regulátor mají.

+1/0
24.12.2015 19:28

K74a51r42e78l 23K41o22š25ť34á45l 8337211770315

Nemají a to je podle mě velká chyba, kromě nedostatků popsaných panem Millerem.

+1/−1
25.12.2015 1:01

J56i24t15k30a 12Č87e56r74n59á 2443336262559

Dělám v remosce rýži, franzouzské brambory, flíčky, peču maso i rozpeky jsem už v ní pekla. Děti už jsou dospělé a tak nám s manželem bohatě stačí, dnes jsem v ní dělala vánočního kubu a byl výborný.

+15/0
24.12.2015 16:11

H27a75n74a 96F68i27n89k92o12v70á 1966375884456

My máme doma asi 30 let starou remosku, loni jsem v ní pekla vanilkové rohlíčky a všichni si je pochvalovali ;-D

+2/0
25.12.2015 7:01

J96a69n 32J30a45n 7550100403848

Remoska se zacala vyrabet v 50 letech a Lady Milena si ji pamatovala z mladi nez ji odvezl Sir Nicholas Winton v roce 1938 vlakem do Anglie? Neco mi tu nesedi ...

+18/−1
24.12.2015 15:57

L17a39d36i86s45l10a90v 97K54v96a84s93n49i59č47k63a 1923877373545

A co na tom nesedí, do kolika let věku uznáváte "mládí" ? Tím vláčkem jela třeba v pěti letech, tak mne napadlo.

0/0
24.12.2015 21:47

P52a17v92e22l 52S58m14o37l23k87a 8698555866897

Ta remoska je učiněný zázrak...vloží tam nakrájenou červenou cibuli a vytáhne citron a bramboru! Kurňa to musím mít ale běda jestli je to klamavá reklama;-D:-P;-)R^

0/−9
24.12.2015 15:41

P66a66v42e39l 53N92o20v72á51k 2395147502572

nezáviď...

0/−1
24.12.2015 15:42

J20i83ř66í 52K66á71b84r41t 4108461234446

Víš o remosce h...o,kdyby nebyly Vánoce,tak bych to napsal v češtině!;-D

+1/0
24.12.2015 16:12

P85a95v63e84l 66N36o39v16á58k 4913808305621

Uvítal bych možnost regulace teploty.

+6/−2
24.12.2015 14:55

P44a44v43e79l 64N62o18v12á11k 2925527552442

to je právě to, proč remoska slaví úspěch, "jen" topí, nemá se tam de fakto co poškodit a proto je tak kvalitní, regulace teploty je nepotřebný, receptů je tolik, že si každý vybera a pokud je nutná přesná teplota, tak do trouby...

+8/−1
24.12.2015 15:41

T13o82m11á57š 66H30r29d94ý 9668960559871

Regulace teploty je ta, že to vytáhnete ze zásuvky. V jednoduchosti je síla!

+11/0
24.12.2015 16:06

J83i13ř73í 43K97á27b13r45t 4888321374516

Máme ji 50 roků,stále funkční,bezproblémové pečení.!!

+7/0
24.12.2015 16:14

M61a44r82t15i42n 84P12e21c38i32n32a 4561143

Není to potřeba.

+1/0
24.12.2015 17:06

M11i35r59e11k 66B76u46c86h91t80í59k 7439674124749

Protože letos třicet let stará remoska dosloužila, zakoupili jsme hranatou Pečenku od firmy ETA a nedáme na ni dopustit.R^

+1/−1
24.12.2015 14:51

P49a20v55e80l 54N59o95v31á47k 2245627812932

v dnešní době bych řekl, doufejme, že vydrží alespoň 1/3 životnosti původní remosky... Dnes se jede na spotřebku, ne na kvalitu :-(

+2/0
24.12.2015 15:44

Z44l59a61t79u27š38e 96J91e52l43í31n55k90o63v69á 1635332707732

Bohužel stále máme zloděje technologického nápadu/myšlenky (pro světov know-how), takže stále máme nějaké teflosky, pečenky a zahraniční TV šoupelesové krámy.

Prostě je to dobrý nápad, který skutečně funguje a kdejaký zloděj ho okopíruje s vlastním názvem (mimochodem pečenka je od firmy ETA) a netřeba na to Čínu.

+8/0
24.12.2015 14:03

P81a37v70e27l 75C51h12l54a14p14e22c 5868146930517

Prozradíte nám v čem tkví ta myšlenka a technologický nápad u hrnce s elektrickou topnou spirálou, kterých se vyrábí po světě stovky typu a druhů?

+1/−2
24.12.2015 16:14

J52i42ř28í 78K26á38b15r82t 4968751334346

Už se to tady píše:Regulace teploty je ta, že to vytáhnete ze zásuvky. V jednoduchosti je síla!

0/−2
24.12.2015 16:19

J62o95s36e67f 23V53o87n98d66r73á41k 2842376253838

Nevytáhnete. Originální Remoska má na zástrčce vypínač, takže nic se nevytahuje jenom se zmáčkne čudlík a je to. Když to chcete znovu zapnout zmáčknete čudlík z druhé strany a už to topí.

+9/0
24.12.2015 17:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.