Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Čechům krkovička, Španělům kýta. Chutě národů mění obchod s vepřovým

Čechům chutná krkovice a koleno, které jinde v Evropě moc na odbyt nejdou. Naopak moc nemusí kýtu, po které je zase vysoká poptávka na jihu. Obchodníkům se jednotlivé části vepře vyplatí nakoupit levně tam, kde o ně není tak velký zájem. Chutě národů proto mění putování vepřového masa po Evropě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L29a47d80i94s77l19a26v 85K33u13d98l18a55c66e76k 8598980669869

Ktery hlupak prisel na to ze jako cech nemam rad kytu? Neni to stejny chytrak co prisel na to ze miluju kureci separat?

0/−1
13.1.2016 2:21
Foto

I38m40r19i85c23h 26S45u84c92h52a27r92s66k45ý 8246183125271

Zrušte sankce proti Rusku a máte po problému. ;-)

0/0
12.1.2016 18:33

J42i71ř40í 57E74r41b51e30n 1773234846697

Dovoz vepřového z EU do Ruska zakázala Putinova věrchuška v reakci na zákaz vývozu vojensky zneužitelných technologií z EU do Ruska. Ne obráceně...

0/0
12.1.2016 21:04

P45e50t34r 80S19c14h29w91a38r76z 7948619983491

Řízek jedině z krkny!

+1/0
12.1.2016 16:42

K58a77r13e83l 91N21o43v39o39t29n33y 6279241899825

Tak krkovicku bych nedal ani psovi (kdybych nejakeho mel).

0/−3
12.1.2016 15:23

M42i21l36a76n 48K26r27á53l 8603248281241

Já když mám před výplatou jím vždy maso bez přílohy.

0/0
12.1.2016 14:26

V23i81k64y75r 78B58o34h82u72m27i93l 31S73t36r15a20n15s56k90y 9897388196949

Majitelé dnešních firem obchodujících s masem jistého věku by si měli přeci ještě dobře pamatovat "obchod" s masem za starého režimu, kdy "strana" vyvážela ve velkém kvalitní části a ve jménu stability cen a trvalého dostatku masa na vnitřním trhu za něj de facto dovážela méně kvalitní části. Takže proč se divíme?

+1/0
12.1.2016 13:13
Foto

T65o67m84á59š 33D41v33o51ř69á73k 7955306577731

"Podle Karla Hanzelky ze skupiny Agrofert"

Asi nějakej odborník.

+1/0
12.1.2016 12:36

M52i54l68a88n 17K19l25o26u15č12e22k 9214177489136

Asi ano, nebo snad vy víte více o tom, odkud kam cestuje po evropě a jaké maso?

+2/0
12.1.2016 12:37
Foto

T32o37m85á13š 85D98v18o92ř97á11k 7515496747331

To nevím, ale ta firma je tam úplnou náhodou:-)

0/0
12.1.2016 12:42

M57i76l16a56n 45K61l12o32u10č30e10k 9794487619816

A proč by měla být náhodou, vybrali ji třeba schválně, protože je zároveň její majitel majitelem těchto novin a jde asi o největšího zpracovatele masa v čr, na tom je něco špatně?

+2/0
12.1.2016 12:47
Foto

T47o22m33á84š 48D46v45o20ř26á70k 7745446607691

Že vy tam pracujete v marketingu?

+1/−4
12.1.2016 12:52

M87i65l69a49n 91K57l35o15u63č71e86k 9104987379646

Ne nepracuji tam v marketingu, co je na tom špatně, požádat o vyjádření člověka ze "stejné" firmy?

+2/0
12.1.2016 12:55

M13a16r59i55e 20V59e88r27n64e36r86o21v65a 5888856695

Buďte rádi, že nám voní krkovička. Za pár let by to mohl být jen kebab.

+3/−6
12.1.2016 11:51

M27a50r61t22i64n 40K39o55l14á56ř 1415574619965

důvodem, proč se málo konzumuje hovězí maso je cena hovězího

+5/−5
12.1.2016 10:46

P47e46t17r 55B23e64z24s87t49a20r98o48s14t23i 2159456683261

Tím bych i oponoval, radši za 200-250 kvalitní hovězí než za 150 suché prsa Andrej kvality, ve výsledku to vyjde levněji, protože na nasycení mi stačí polovic hovězího , protože kuřecí je jen balast, který moc nezasyti...

+1/−5
12.1.2016 11:04

M77a11r68t58i47n 24P10e72t76r 6143512638279

Taky si raději koupím kvalitní hovězí a to i ty části, které se prodávají za výrazně více, než uvádíte. Ovšem ti lidé, kteří berou maso hlavně na množství (a ti nejvíce ovlivní trh), obvykle preferují levnější druhy masa.

0/0
12.1.2016 11:50

P40e64t66r 87B49e13z20s75t31a54r38o10s51t23i 2259356253491

Já si také rád koupim dražší, třeba i z dovozu z latinské Ameriky, toto jsem uváděl jako příklad, ale nepohrdnu ani rostenou z vesnického chovu za 250 Kč /kg nebo potom zase druhý extrém, mám chuť na sulc, koupim kolena, oberu a aby byla želatina tak i třeba 10 nozicek, nožička 5 Kč / kg a nějaké dostane na hraní pes... Ale co pozoruji dlouhodobě, játra jsou už jen za 50 Kč /kg , tam cena šla dolů, jo když mě to popadne , na mixovat , udělat směs třetina mixovanych syrových jater, třetina jablek a třetina křenu, vím, že rizikové , ale neznám lepší pomazanku na topinky...

0/0
12.1.2016 12:02

R67o86m25a79n 59S38t87o98n91e55k 1499863209461

bohužel kvalitní hovězí se u nás špatně shání :-/

0/0
12.1.2016 12:09

P85e91t67r 82B47e35z65s41t58a50r55o55s40t57i 2959116833471

Nevím jak kde, ale u nás v Podorlicku a Podkrkonoší je malém pět menších farem v každém okrese, které se specializují na masná plemena a na Ameriku ať už Latinu nebo USA tu máme makro...

+2/0
12.1.2016 12:24

M60a63r82t75i12n 59K15a38r98á49s20e63k 9358433448908

No na beznou ceskou kuchyni sezene podle me hovezi v naprosto dostacujici kvalite bezne, na steaky je to horsi....

0/0
12.1.2016 12:57

M24i58l54a42n 86K89l83o35u37č74e33k 9134967409136

Už se to dost zlepšuje, ale samozřejmě sehnat steakové české maso, které zrálo pouze za sucha je problém, nějaké vakuované z JA ale seženete v makru kdykoli.

+1/0
12.1.2016 12:59

J89o70s12e35f 56T63r19n89k18a 9779192357259

Dobrý kuchař upraví chutně i Hovězí pupek (levnější než Vepřové)...

0/0
12.1.2016 13:02

O30n93d25ř22e21j 48M43a46l56ý 3504593703793

"Na jih naopak často putují kýty. I když jsou z nich nejchutnější řízky, v Česku je to kvůli pracnému zpracování nejméně chtěný díl. "

To je docela diskutabilní, jestli jsou z ní nejchutnější řízky. A pracné zpracování? To někdo domů kupuje celou kýtu?

0/0
12.1.2016 9:48

L56a47d36i35s11l40a68v 46K30u92d32l17a86c37e14k 8678450649769

Ja jo. Ja za to nemuzu ze hodne zeru. ))) Ostatne je vyhodnejsi nakup celeho kusu masa. Jeden muze roztridit a upravit lepe nez z umolasaneho kousku.

0/0
13.1.2016 2:28

D63e67n15i43s 59H21u90m58l 4952655435306

Tady v Anglii stoji panenka stejne jako plec a casto ani neni na pultu

0/0
12.1.2016 9:47

M51a64r76t16i70n 63C81e75r78v66e78n10y 2113918156348

Anglicani nejedi panenku? Tak v tomhle jsou mi rakusane blizsi. Jenom skoda, ze mluvi nemecky ;-D

0/0
12.1.2016 11:33

M21a38r78e21k 85S82e16i22d51l 2143764245190

Srovnávat kýtu a krkovičku je jako srovnávat vrut a šroub. Obojí se hodí k něčemu jinému a výsledek závisí na schopnostech kuchaře (řemeslníka).

+17/0
12.1.2016 8:26

J81o71s80e85f 71T79r51n20k30a 9439142637879

Přesně!! a kdo hlásá, že hovězí je drahé...neumí vařit:-) Např. Hovězí pupek stojí ca 80kč/kg....a výborná hovězí líčka jsou také za celkem přijatelných 130kč/kg. Ano, roštěná nebo (falešná) svíčková...jsou drahé masa.

0/0
12.1.2016 13:08

V96l96a87d14i41m66í16r 66H46a67v86r31á43n68e58k 7646646660857

My přece máme nejraději separátory místo masa, i když to bude dražší...a palmový tuk ve všem...!!Rv

+5/0
12.1.2016 8:22

S66v65a96t93a97v23a 38D22u62r23a89n94o73v57á 3969849184331

Palmovy tuk ji cely svet a to neni nic nezdraveho. Co je na nem spatne je zpusob jeho ziskavani a to je neekologicke a pro misto zisku devastujici. Ze dvou duvodu vypalovani oblasti s palmami je to nejhorsi, ale pro mistni levne. Bohuzel se to deje v asijskych zemich, kde nejaky ohled na ostatni neni bran v potaz.

+2/−3
12.1.2016 8:35

D47e71n20i18s 52H44u14m92l 4642385215926

je nezdravy

+4/−2
12.1.2016 9:48

P55e65t76r 28B95e32z10s13t89a89r13o54s52t52i 2569716223731

Neplést palmový a palmojadrovy... Ve výsledku je však 3x zdravější jak sádlo nebo prepustene máslo , neznám však lepší olej na palacinky nebo jiné sladké věci, které nejsou vhodné na sadle...

0/0
12.1.2016 10:40

P46e82t49r 40N27o93v75o58t23n62y 1881140581

Zlaté sádlo. :-) http://www.vylecime.cz/proc-palmovy-a-kokosovy-tuk-je-horsi-nez-veprove-sadlo

0/0
12.1.2016 22:01

S10v11a68t67a33v28a 55D60u74r84a15n42o56v68á 3649649984861

neekologicky, v drivejsich dobach z teho jedl aniz jste to vedel, proste tam bylo napsane rostlinny tuk

0/0
12.1.2016 14:37

P41e80t89r 91M37o52l24á48k 9818511477194

A není to náhodou o ceně? Věřím, ze když bude plec za 80 Kč/kg. Tak se na pultu neohřeje.

+10/−2
12.1.2016 7:15

J46a23n 85P41e13r52n82i84k 8330531668236

Ale houby, krkovička je šťavnatější. I řízek z krokovičky je lepší obzvláště, pokud je naležený ještě v láku. Kýta je suchá. Guláš z kýty taky nic moc. Zkuste udělat např. segedín z panenky a uvidíte výsledek. Prostě všechno chce svoje.

+13/−3
12.1.2016 8:21

M56i33c68h17a73l 26N52o84v45á13k 7230649477904

Zajímala by mě statistika všeobecně, především kuřecí vůči vepřovému. Mám dojem, že jako národ čechů dáváme přednost levnějšímu, tedy kuřecímu a přitom chutnějšímu. Další co bych vyzdvihl levnější a taky pro někoho i chutnější je rybí podle sezony, krůtí, králičí, podle vkusu i kachní, husí...

Já osobně sním asi 10x víc kuřecího než vepřového a pokud nezapočítám šunku, tedy typy vepřového salámu(kde je obsah masa nedůvěryhodný vůči váze), tak v mase před vepřové předbíhá v jídelníčku i ryba. :)

+1/−8
12.1.2016 7:14

P56e25t65r 22M81o24l63á86k 9238761307384

Tak to tě lituji. Kuřecí maso je snad nejhorší co do kvality! Neboť normální kuře roste do porážky minimálně půl roku. A to co prodávají řetězce roste možná ani ne 3 měsíce a venku by okamžitě chcíplo. Proto je nadopované rustovými hormony a antibiotiky. To vše pak v nějakém množství dostanete jako dárek i vy.

+4/−5
12.1.2016 7:20

M17a26r77t56i41n 53Č94e70r65n61ý 7711944781

Někde jsem četl, že kuře vyroste do jateční váhy za 4-5 týdnů, ale co je na tom pravdy netusim.

+1/0
12.1.2016 7:24

P66e42t47r 18M62o98l16á60k 9538501547684

Jej je to tak. Viděl jsem dokument z velkochovu. Po zhlednutí už kuře z obchoďáku nesmí na jídelní stůl. Plno hormonů a antibiotik. A když dáte kuře vychované na venkově a koupené v obchodě, tak vás zarazí pevnost, barva a chuť masa pro venkov.

+4/−1
12.1.2016 7:31

V97á21c98l21a69v 19V91a86n44ě18k 2363163878701

A cena.

0/0
12.1.2016 23:26

M68i69c75h34a93l 52N70o42v24á81k 7250789597764

Jedl jsem i přírodní kuře a slepici dobře vykrmenou a taky si ji samozřejmě zabil. 3měsíční kuře je vyzáblé po 5 měsících už schopné snášet vajíčka. Z toho domácího kuřátka mě natahovalo z toho propečeného domácího smradu a "přírodního feromonu" kuřete, u slepice ještě hůř, jen se podívat na tu sklenici tuku co z toho zbylo, nechápu, u slepice jsem z toho byl na zblití.

To máme z těch náhražek, všechno musí být hezky navoňané bez přírodního zápachu. A ona ta slepice, když je vykrmovaná, tak má i pár nemocí, třeba špatně nabarvený trávicí trakt, to vám taky příjde zdravé jíst mírně nemocnou slepici s nadváhou?

0/−4
12.1.2016 7:35

M24a77r63t74i33n 86K43o42l95á59ř 1955514799175

tak to nevim co jste jedl, ale ten hnus co se vydává za kuře, nejlépe ještě v křehčené variantě, je to nejhorší co si můžete dát. Když si přeci doma vykrmíte kuře nebo slepici, tak to má jinou, lepší chut....to je jako byste chtěl srovnávat rádoby mléko ze supermarketu s domácím mlékem přímo od krávy....vypadá to zdálky stejně, ale jinak to nemá spolu nic společného

0/−1
12.1.2016 10:40

M44a57t15ú41š 29E90l40i45a84š 3280556114975

Kurčatá sa porážajú vo veku 37 dní.

0/0
12.1.2016 8:30

M65a95r27t95i89n 58C24e72r66v54e60n82y 2113378356738

Neni problem koupit dobre kure, jenom nestoji 70Kc/kg a to maso ma chut, pripadne se da nahradit masem krutim, ktere je take trosku drazsi nez kureci.

+1/0
12.1.2016 11:23

J26i37ř52í 71E62r96b65e75n 1833594686467

Přesně tak, lidi se honí za cenou a pak nadávají na kvalitu.

Stačí nebejt blbej a číst etikety. To minutové zdržení mi stojí za to, abych si víc pochutnal.

0/0
12.1.2016 21:08

M77i91l44a29n 31T88r77i45b77u63č16e92k 5654437764130

Kuře roste do zabití cca 40 dní. Podívejte se jak vypadá kuře které si koupíte v obchodu a jak vypadá kuře, které si seženete od někoho kdo je chová doma. Má trochu jiné proporce, ale hlavně chuť a vzhled masa je naprosto něco jiného.

+1/0
12.1.2016 7:38

M54i57c28h63a14l 71N67o90v13á39k 7440679397514

Chuť sice ano je to něco jiného, ale vůně to je jiná lahůdka. :(

Zvířecí zápach sice není tak agresivní jako lidský, ale pořád je to něco co vám příjde v dnešní době tak nějak nechutněRv...

0/−5
12.1.2016 7:41

M21i39l89a77n 94T73r19i41b61u21č59e88k 5944617314590

Netuším o jakém zápachu to mluvíte, protože pokud je chov v pořádku, to maso nemá po čem zapáchat.

+3/0
12.1.2016 7:44





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.