Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Čechům krkovička, Španělům kýta. Chutě národů mění obchod s vepřovým

Čechům chutná krkovice a koleno, které jinde v Evropě moc na odbyt nejdou. Naopak moc nemusí kýtu, po které je zase vysoká poptávka na jihu. Obchodníkům se jednotlivé části vepře vyplatí nakoupit levně tam, kde o ně není tak velký zájem. Chutě národů proto mění putování vepřového masa po Evropě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L90a32d42i76s77l58a19v 54K59u21d84l70a70c93e91k 8948600219529

Ktery hlupak prisel na to ze jako cech nemam rad kytu? Neni to stejny chytrak co prisel na to ze miluju kureci separat?

0/−1
13.1.2016 2:21
Foto

I12m35r67i44c50h 38S67u26c87h47a55r82s32k41ý 8896243865601

Zrušte sankce proti Rusku a máte po problému. ;-)

0/0
12.1.2016 18:33

J44i16ř77í 71E80r43b43e49n 1823464586407

Dovoz vepřového z EU do Ruska zakázala Putinova věrchuška v reakci na zákaz vývozu vojensky zneužitelných technologií z EU do Ruska. Ne obráceně...

0/0
12.1.2016 21:04

P54e26t30r 90S45c56h65w64a97r36z 7488909913651

Řízek jedině z krkny!

+1/0
12.1.2016 16:42

K21a65r11e47l 38N14o77v17o10t76n45y 6349621859105

Tak krkovicku bych nedal ani psovi (kdybych nejakeho mel).

0/−3
12.1.2016 15:23

M17i88l83a78n 39K17r11á65l 8123508531671

Já když mám před výplatou jím vždy maso bez přílohy.

0/0
12.1.2016 14:26

V31i94k46y79r 38B80o87h77u31m83i80l 98S29t35r76a19n30s23k10y 9317128776969

Majitelé dnešních firem obchodujících s masem jistého věku by si měli přeci ještě dobře pamatovat "obchod" s masem za starého režimu, kdy "strana" vyvážela ve velkém kvalitní části a ve jménu stability cen a trvalého dostatku masa na vnitřním trhu za něj de facto dovážela méně kvalitní části. Takže proč se divíme?

+1/0
12.1.2016 13:13
Foto

T29o58m17á22š 36D14v63o45ř45á87k 7605196857141

"Podle Karla Hanzelky ze skupiny Agrofert"

Asi nějakej odborník.

+1/0
12.1.2016 12:36

M40i65l94a81n 96K32l84o15u12č79e20k 9804337559806

Asi ano, nebo snad vy víte více o tom, odkud kam cestuje po evropě a jaké maso?

+2/0
12.1.2016 12:37
Foto

T36o52m45á28š 26D48v60o78ř73á74k 7505276297451

To nevím, ale ta firma je tam úplnou náhodou:-)

0/0
12.1.2016 12:42

M62i41l73a66n 32K25l82o44u35č29e79k 9734437539146

A proč by měla být náhodou, vybrali ji třeba schválně, protože je zároveň její majitel majitelem těchto novin a jde asi o největšího zpracovatele masa v čr, na tom je něco špatně?

+2/0
12.1.2016 12:47
Foto

T42o25m32á40š 88D63v60o17ř73á67k 7865906157261

Že vy tam pracujete v marketingu?

+1/−4
12.1.2016 12:52

M18i32l80a67n 85K66l27o78u17č66e33k 9644537189196

Ne nepracuji tam v marketingu, co je na tom špatně, požádat o vyjádření člověka ze "stejné" firmy?

+2/0
12.1.2016 12:55

M97a45r74i26e 35V68e42r34n93e88r55o97v79a 5668926645

Buďte rádi, že nám voní krkovička. Za pár let by to mohl být jen kebab.

+3/−6
12.1.2016 11:51

M38a91r38t19i21n 57K91o75l67á47ř 1245464259725

důvodem, proč se málo konzumuje hovězí maso je cena hovězího

+5/−5
12.1.2016 10:46

P65e97t17r 98B63e68z50s25t87a89r49o88s55t72i 2969216283971

Tím bych i oponoval, radši za 200-250 kvalitní hovězí než za 150 suché prsa Andrej kvality, ve výsledku to vyjde levněji, protože na nasycení mi stačí polovic hovězího , protože kuřecí je jen balast, který moc nezasyti...

+1/−5
12.1.2016 11:04

M50a73r68t36i61n 78P98e86t87r 6823492678309

Taky si raději koupím kvalitní hovězí a to i ty části, které se prodávají za výrazně více, než uvádíte. Ovšem ti lidé, kteří berou maso hlavně na množství (a ti nejvíce ovlivní trh), obvykle preferují levnější druhy masa.

0/0
12.1.2016 11:50

P27e87t78r 25B88e98z72s66t38a95r86o75s50t29i 2719686453131

Já si také rád koupim dražší, třeba i z dovozu z latinské Ameriky, toto jsem uváděl jako příklad, ale nepohrdnu ani rostenou z vesnického chovu za 250 Kč /kg nebo potom zase druhý extrém, mám chuť na sulc, koupim kolena, oberu a aby byla želatina tak i třeba 10 nozicek, nožička 5 Kč / kg a nějaké dostane na hraní pes... Ale co pozoruji dlouhodobě, játra jsou už jen za 50 Kč /kg , tam cena šla dolů, jo když mě to popadne , na mixovat , udělat směs třetina mixovanych syrových jater, třetina jablek a třetina křenu, vím, že rizikové , ale neznám lepší pomazanku na topinky...

0/0
12.1.2016 12:02

R69o36m94a48n 74S98t96o71n54e29k 1639813629421

bohužel kvalitní hovězí se u nás špatně shání :-/

0/0
12.1.2016 12:09

P47e32t28r 70B67e92z80s31t29a34r82o44s72t48i 2849386793241

Nevím jak kde, ale u nás v Podorlicku a Podkrkonoší je malém pět menších farem v každém okrese, které se specializují na masná plemena a na Ameriku ať už Latinu nebo USA tu máme makro...

+2/0
12.1.2016 12:24

M29a47r46t96i93n 32K48a14r25á91s37e27k 9478733238348

No na beznou ceskou kuchyni sezene podle me hovezi v naprosto dostacujici kvalite bezne, na steaky je to horsi....

0/0
12.1.2016 12:57

M43i12l95a53n 96K76l19o88u14č75e23k 9904647349326

Už se to dost zlepšuje, ale samozřejmě sehnat steakové české maso, které zrálo pouze za sucha je problém, nějaké vakuované z JA ale seženete v makru kdykoli.

+1/0
12.1.2016 12:59

J69o90s83e66f 43T94r11n34k33a 9489292887659

Dobrý kuchař upraví chutně i Hovězí pupek (levnější než Vepřové)...

0/0
12.1.2016 13:02

O39n90d16ř45e69j 58M24a51l35ý 3824703313693

"Na jih naopak často putují kýty. I když jsou z nich nejchutnější řízky, v Česku je to kvůli pracnému zpracování nejméně chtěný díl. "

To je docela diskutabilní, jestli jsou z ní nejchutnější řízky. A pracné zpracování? To někdo domů kupuje celou kýtu?

0/0
12.1.2016 9:48

L36a18d89i55s34l22a60v 67K15u57d55l89a56c90e48k 8118700299579

Ja jo. Ja za to nemuzu ze hodne zeru. ))) Ostatne je vyhodnejsi nakup celeho kusu masa. Jeden muze roztridit a upravit lepe nez z umolasaneho kousku.

0/0
13.1.2016 2:28

D56e30n32i74s 84H17u55m93l 4742185285646

Tady v Anglii stoji panenka stejne jako plec a casto ani neni na pultu

0/0
12.1.2016 9:47

M10a94r21t34i73n 26C43e91r93v75e14n70y 2853588886798

Anglicani nejedi panenku? Tak v tomhle jsou mi rakusane blizsi. Jenom skoda, ze mluvi nemecky ;-D

0/0
12.1.2016 11:33

M11a32r12e33k 21S51e73i22d15l 2843244705270

Srovnávat kýtu a krkovičku je jako srovnávat vrut a šroub. Obojí se hodí k něčemu jinému a výsledek závisí na schopnostech kuchaře (řemeslníka).

+17/0
12.1.2016 8:26

J65o66s91e95f 39T89r89n60k79a 9239362547859

Přesně!! a kdo hlásá, že hovězí je drahé...neumí vařit:-) Např. Hovězí pupek stojí ca 80kč/kg....a výborná hovězí líčka jsou také za celkem přijatelných 130kč/kg. Ano, roštěná nebo (falešná) svíčková...jsou drahé masa.

0/0
12.1.2016 13:08

V64l62a53d28i13m98í58r 66H24a72v85r25á41n87e53k 7476216680417

My přece máme nejraději separátory místo masa, i když to bude dražší...a palmový tuk ve všem...!!Rv

+5/0
12.1.2016 8:22

S28v31a76t20a47v77a 88D28u97r88a49n51o88v96á 3669649184591

Palmovy tuk ji cely svet a to neni nic nezdraveho. Co je na nem spatne je zpusob jeho ziskavani a to je neekologicke a pro misto zisku devastujici. Ze dvou duvodu vypalovani oblasti s palmami je to nejhorsi, ale pro mistni levne. Bohuzel se to deje v asijskych zemich, kde nejaky ohled na ostatni neni bran v potaz.

+2/−3
12.1.2016 8:35

D60e66n20i71s 67H98u51m28l 4202245585116

je nezdravy

+4/−2
12.1.2016 9:48

P17e42t11r 67B22e67z43s84t43a79r35o19s39t67i 2349336433351

Neplést palmový a palmojadrovy... Ve výsledku je však 3x zdravější jak sádlo nebo prepustene máslo , neznám však lepší olej na palacinky nebo jiné sladké věci, které nejsou vhodné na sadle...

0/0
12.1.2016 10:40

P43e30t87r 39N61o17v74o17t59n18y 1211940581

Zlaté sádlo. :-) http://www.vylecime.cz/proc-palmovy-a-kokosovy-tuk-je-horsi-nez-veprove-sadlo

0/0
12.1.2016 22:01

S77v13a48t86a42v19a 86D38u53r96a73n74o27v85á 3849619384401

neekologicky, v drivejsich dobach z teho jedl aniz jste to vedel, proste tam bylo napsane rostlinny tuk

0/0
12.1.2016 14:37

P27e94t76r 87M25o79l28á13k 9498601477594

A není to náhodou o ceně? Věřím, ze když bude plec za 80 Kč/kg. Tak se na pultu neohřeje.

+10/−2
12.1.2016 7:15

J83a75n 32P83e75r40n35i29k 8460891338486

Ale houby, krkovička je šťavnatější. I řízek z krokovičky je lepší obzvláště, pokud je naležený ještě v láku. Kýta je suchá. Guláš z kýty taky nic moc. Zkuste udělat např. segedín z panenky a uvidíte výsledek. Prostě všechno chce svoje.

+13/−3
12.1.2016 8:21

M14i76c90h64a85l 89N87o31v96á79k 7800779637114

Zajímala by mě statistika všeobecně, především kuřecí vůči vepřovému. Mám dojem, že jako národ čechů dáváme přednost levnějšímu, tedy kuřecímu a přitom chutnějšímu. Další co bych vyzdvihl levnější a taky pro někoho i chutnější je rybí podle sezony, krůtí, králičí, podle vkusu i kachní, husí...

Já osobně sním asi 10x víc kuřecího než vepřového a pokud nezapočítám šunku, tedy typy vepřového salámu(kde je obsah masa nedůvěryhodný vůči váze), tak v mase před vepřové předbíhá v jídelníčku i ryba. :)

+1/−8
12.1.2016 7:14

P24e33t17r 23M16o47l77á15k 9478891977944

Tak to tě lituji. Kuřecí maso je snad nejhorší co do kvality! Neboť normální kuře roste do porážky minimálně půl roku. A to co prodávají řetězce roste možná ani ne 3 měsíce a venku by okamžitě chcíplo. Proto je nadopované rustovými hormony a antibiotiky. To vše pak v nějakém množství dostanete jako dárek i vy.

+4/−5
12.1.2016 7:20

M11a19r30t12i20n 79Č15e53r49n20ý 7131374481

Někde jsem četl, že kuře vyroste do jateční váhy za 4-5 týdnů, ale co je na tom pravdy netusim.

+1/0
12.1.2016 7:24

P62e70t59r 38M85o94l50á16k 9228391217944

Jej je to tak. Viděl jsem dokument z velkochovu. Po zhlednutí už kuře z obchoďáku nesmí na jídelní stůl. Plno hormonů a antibiotik. A když dáte kuře vychované na venkově a koupené v obchodě, tak vás zarazí pevnost, barva a chuť masa pro venkov.

+4/−1
12.1.2016 7:31

V39á76c27l10a36v 70V52a73n87ě93k 2853213768771

A cena.

0/0
12.1.2016 23:26

M69i96c57h56a74l 23N13o84v67á83k 7170559197144

Jedl jsem i přírodní kuře a slepici dobře vykrmenou a taky si ji samozřejmě zabil. 3měsíční kuře je vyzáblé po 5 měsících už schopné snášet vajíčka. Z toho domácího kuřátka mě natahovalo z toho propečeného domácího smradu a "přírodního feromonu" kuřete, u slepice ještě hůř, jen se podívat na tu sklenici tuku co z toho zbylo, nechápu, u slepice jsem z toho byl na zblití.

To máme z těch náhražek, všechno musí být hezky navoňané bez přírodního zápachu. A ona ta slepice, když je vykrmovaná, tak má i pár nemocí, třeba špatně nabarvený trávicí trakt, to vám taky příjde zdravé jíst mírně nemocnou slepici s nadváhou?

0/−4
12.1.2016 7:35

M13a53r94t96i89n 90K25o50l37á35ř 1495824429835

tak to nevim co jste jedl, ale ten hnus co se vydává za kuře, nejlépe ještě v křehčené variantě, je to nejhorší co si můžete dát. Když si přeci doma vykrmíte kuře nebo slepici, tak to má jinou, lepší chut....to je jako byste chtěl srovnávat rádoby mléko ze supermarketu s domácím mlékem přímo od krávy....vypadá to zdálky stejně, ale jinak to nemá spolu nic společného

0/−1
12.1.2016 10:40

M73a74t75ú72š 26E18l27i80a19š 3630816464805

Kurčatá sa porážajú vo veku 37 dní.

0/0
12.1.2016 8:30

M35a90r59t25i28n 24C43e69r83v50e90n24y 2853868536558

Neni problem koupit dobre kure, jenom nestoji 70Kc/kg a to maso ma chut, pripadne se da nahradit masem krutim, ktere je take trosku drazsi nez kureci.

+1/0
12.1.2016 11:23

J30i31ř34í 39E70r10b92e19n 1413814916947

Přesně tak, lidi se honí za cenou a pak nadávají na kvalitu.

Stačí nebejt blbej a číst etikety. To minutové zdržení mi stojí za to, abych si víc pochutnal.

0/0
12.1.2016 21:08

M84i71l84a43n 17T54r43i24b46u75č33e64k 5274507134890

Kuře roste do zabití cca 40 dní. Podívejte se jak vypadá kuře které si koupíte v obchodu a jak vypadá kuře, které si seženete od někoho kdo je chová doma. Má trochu jiné proporce, ale hlavně chuť a vzhled masa je naprosto něco jiného.

+1/0
12.1.2016 7:38

M34i81c12h32a40l 36N62o42v60á21k 7500649897654

Chuť sice ano je to něco jiného, ale vůně to je jiná lahůdka. :(

Zvířecí zápach sice není tak agresivní jako lidský, ale pořád je to něco co vám příjde v dnešní době tak nějak nechutněRv...

0/−5
12.1.2016 7:41

M16i86l41a50n 74T98r77i15b79u78č42e19k 5414827544110

Netuším o jakém zápachu to mluvíte, protože pokud je chov v pořádku, to maso nemá po čem zapáchat.

+3/0
12.1.2016 7:44







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.