Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Čechům krkovička, Španělům kýta. Chutě národů mění obchod s vepřovým

Čechům chutná krkovice a koleno, které jinde v Evropě moc na odbyt nejdou. Naopak moc nemusí kýtu, po které je zase vysoká poptávka na jihu. Obchodníkům se jednotlivé části vepře vyplatí nakoupit levně tam, kde o ně není tak velký zájem. Chutě národů proto mění putování vepřového masa po Evropě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L39a53d78i23s60l28a93v 12K88u22d78l93a22c70e34k 8468280619699

Ktery hlupak prisel na to ze jako cech nemam rad kytu? Neni to stejny chytrak co prisel na to ze miluju kureci separat?

0/−1
13.1.2016 2:21
Foto

I11m95r80i73c12h 49S27u44c46h41a60r93s61k42ý 8696903165361

Zrušte sankce proti Rusku a máte po problému. ;-)

0/0
12.1.2016 18:33

J57i20ř94í 65E79r86b64e27n 1903554516917

Dovoz vepřového z EU do Ruska zakázala Putinova věrchuška v reakci na zákaz vývozu vojensky zneužitelných technologií z EU do Ruska. Ne obráceně...

0/0
12.1.2016 21:04

P88e46t29r 38S73c42h57w79a75r72z 7428829573691

Řízek jedině z krkny!

+1/0
12.1.2016 16:42

K37a28r27e60l 51N78o27v19o69t51n73y 6449251939185

Tak krkovicku bych nedal ani psovi (kdybych nejakeho mel).

0/−3
12.1.2016 15:23

M84i58l71a92n 53K51r23á73l 8323688361421

Já když mám před výplatou jím vždy maso bez přílohy.

0/0
12.1.2016 14:26

V35i59k83y76r 21B18o20h58u45m98i39l 13S72t73r79a75n77s64k38y 9267638706909

Majitelé dnešních firem obchodujících s masem jistého věku by si měli přeci ještě dobře pamatovat "obchod" s masem za starého režimu, kdy "strana" vyvážela ve velkém kvalitní části a ve jménu stability cen a trvalého dostatku masa na vnitřním trhu za něj de facto dovážela méně kvalitní části. Takže proč se divíme?

+1/0
12.1.2016 13:13
Foto

T23o70m89á13š 27D23v53o94ř90á25k 7455906597851

"Podle Karla Hanzelky ze skupiny Agrofert"

Asi nějakej odborník.

+1/0
12.1.2016 12:36

M73i61l36a15n 45K72l84o28u68č30e79k 9714467959676

Asi ano, nebo snad vy víte více o tom, odkud kam cestuje po evropě a jaké maso?

+2/0
12.1.2016 12:37
Foto

T40o20m78á64š 68D69v16o31ř15á91k 7445916147471

To nevím, ale ta firma je tam úplnou náhodou:-)

0/0
12.1.2016 12:42

M87i36l81a29n 89K13l12o11u21č27e97k 9154947129696

A proč by měla být náhodou, vybrali ji třeba schválně, protože je zároveň její majitel majitelem těchto novin a jde asi o největšího zpracovatele masa v čr, na tom je něco špatně?

+2/0
12.1.2016 12:47
Foto

T32o54m75á57š 36D60v14o66ř36á89k 7255676407301

Že vy tam pracujete v marketingu?

+1/−4
12.1.2016 12:52

M22i11l80a80n 79K79l92o97u51č56e91k 9654387989606

Ne nepracuji tam v marketingu, co je na tom špatně, požádat o vyjádření člověka ze "stejné" firmy?

+2/0
12.1.2016 12:55

M66a62r74i13e 60V81e46r67n43e76r86o82v69a 5558396745

Buďte rádi, že nám voní krkovička. Za pár let by to mohl být jen kebab.

+3/−6
12.1.2016 11:51

M44a70r79t97i26n 26K34o24l31á75ř 1345134299645

důvodem, proč se málo konzumuje hovězí maso je cena hovězího

+5/−5
12.1.2016 10:46

P70e31t15r 15B69e36z50s63t78a47r75o42s46t13i 2929966333511

Tím bych i oponoval, radši za 200-250 kvalitní hovězí než za 150 suché prsa Andrej kvality, ve výsledku to vyjde levněji, protože na nasycení mi stačí polovic hovězího , protože kuřecí je jen balast, který moc nezasyti...

+1/−5
12.1.2016 11:04

M22a81r56t93i57n 10P43e49t38r 6593812838579

Taky si raději koupím kvalitní hovězí a to i ty části, které se prodávají za výrazně více, než uvádíte. Ovšem ti lidé, kteří berou maso hlavně na množství (a ti nejvíce ovlivní trh), obvykle preferují levnější druhy masa.

0/0
12.1.2016 11:50

P43e47t78r 16B64e77z63s85t12a33r80o90s42t32i 2839796303311

Já si také rád koupim dražší, třeba i z dovozu z latinské Ameriky, toto jsem uváděl jako příklad, ale nepohrdnu ani rostenou z vesnického chovu za 250 Kč /kg nebo potom zase druhý extrém, mám chuť na sulc, koupim kolena, oberu a aby byla želatina tak i třeba 10 nozicek, nožička 5 Kč / kg a nějaké dostane na hraní pes... Ale co pozoruji dlouhodobě, játra jsou už jen za 50 Kč /kg , tam cena šla dolů, jo když mě to popadne , na mixovat , udělat směs třetina mixovanych syrových jater, třetina jablek a třetina křenu, vím, že rizikové , ale neznám lepší pomazanku na topinky...

0/0
12.1.2016 12:02

R34o52m81a89n 47S17t76o72n14e70k 1299973899811

bohužel kvalitní hovězí se u nás špatně shání :-/

0/0
12.1.2016 12:09

P94e89t41r 93B67e96z37s28t68a65r20o57s75t12i 2259776593681

Nevím jak kde, ale u nás v Podorlicku a Podkrkonoší je malém pět menších farem v každém okrese, které se specializují na masná plemena a na Ameriku ať už Latinu nebo USA tu máme makro...

+2/0
12.1.2016 12:24

M18a37r56t41i75n 52K10a70r39á91s73e92k 9658143438978

No na beznou ceskou kuchyni sezene podle me hovezi v naprosto dostacujici kvalite bezne, na steaky je to horsi....

0/0
12.1.2016 12:57

M95i51l89a88n 22K33l93o16u82č25e79k 9894407739576

Už se to dost zlepšuje, ale samozřejmě sehnat steakové české maso, které zrálo pouze za sucha je problém, nějaké vakuované z JA ale seženete v makru kdykoli.

+1/0
12.1.2016 12:59

J35o20s59e88f 61T35r62n23k87a 9939952677459

Dobrý kuchař upraví chutně i Hovězí pupek (levnější než Vepřové)...

0/0
12.1.2016 13:02

O54n75d10ř15e24j 77M16a72l87ý 3704563833433

"Na jih naopak často putují kýty. I když jsou z nich nejchutnější řízky, v Česku je to kvůli pracnému zpracování nejméně chtěný díl. "

To je docela diskutabilní, jestli jsou z ní nejchutnější řízky. A pracné zpracování? To někdo domů kupuje celou kýtu?

0/0
12.1.2016 9:48

L58a59d72i20s39l64a43v 47K81u15d24l80a71c42e37k 8128930269659

Ja jo. Ja za to nemuzu ze hodne zeru. ))) Ostatne je vyhodnejsi nakup celeho kusu masa. Jeden muze roztridit a upravit lepe nez z umolasaneho kousku.

0/0
13.1.2016 2:28

D58e60n16i25s 73H74u62m66l 4832475495136

Tady v Anglii stoji panenka stejne jako plec a casto ani neni na pultu

0/0
12.1.2016 9:47

M15a28r84t14i63n 24C83e65r12v11e17n92y 2933908426158

Anglicani nejedi panenku? Tak v tomhle jsou mi rakusane blizsi. Jenom skoda, ze mluvi nemecky ;-D

0/0
12.1.2016 11:33

M72a45r84e75k 40S28e83i88d51l 2443984445760

Srovnávat kýtu a krkovičku je jako srovnávat vrut a šroub. Obojí se hodí k něčemu jinému a výsledek závisí na schopnostech kuchaře (řemeslníka).

+17/0
12.1.2016 8:26

J97o59s98e42f 11T19r62n86k37a 9739862207599

Přesně!! a kdo hlásá, že hovězí je drahé...neumí vařit:-) Např. Hovězí pupek stojí ca 80kč/kg....a výborná hovězí líčka jsou také za celkem přijatelných 130kč/kg. Ano, roštěná nebo (falešná) svíčková...jsou drahé masa.

0/0
12.1.2016 13:08

V62l57a53d23i30m82í42r 57H92a48v61r72á72n85e43k 7946626280257

My přece máme nejraději separátory místo masa, i když to bude dražší...a palmový tuk ve všem...!!Rv

+5/0
12.1.2016 8:22

S88v14a50t17a60v92a 81D79u27r44a70n97o65v79á 3649369454371

Palmovy tuk ji cely svet a to neni nic nezdraveho. Co je na nem spatne je zpusob jeho ziskavani a to je neekologicke a pro misto zisku devastujici. Ze dvou duvodu vypalovani oblasti s palmami je to nejhorsi, ale pro mistni levne. Bohuzel se to deje v asijskych zemich, kde nejaky ohled na ostatni neni bran v potaz.

+2/−3
12.1.2016 8:35

D24e26n12i29s 14H21u47m68l 4382325285906

je nezdravy

+4/−2
12.1.2016 9:48

P74e55t70r 70B70e58z16s46t61a37r11o61s39t57i 2769636173911

Neplést palmový a palmojadrovy... Ve výsledku je však 3x zdravější jak sádlo nebo prepustene máslo , neznám však lepší olej na palacinky nebo jiné sladké věci, které nejsou vhodné na sadle...

0/0
12.1.2016 10:40

P30e16t59r 34N13o98v46o68t98n38y 1681900631

Zlaté sádlo. :-) http://www.vylecime.cz/proc-palmovy-a-kokosovy-tuk-je-horsi-nez-veprove-sadlo

0/0
12.1.2016 22:01

S58v60a36t69a24v37a 94D19u15r29a97n75o86v25á 3499899554431

neekologicky, v drivejsich dobach z teho jedl aniz jste to vedel, proste tam bylo napsane rostlinny tuk

0/0
12.1.2016 14:37

P83e61t45r 12M22o41l49á51k 9708331117594

A není to náhodou o ceně? Věřím, ze když bude plec za 80 Kč/kg. Tak se na pultu neohřeje.

+10/−2
12.1.2016 7:15

J76a76n 69P72e51r11n12i87k 8610351218826

Ale houby, krkovička je šťavnatější. I řízek z krokovičky je lepší obzvláště, pokud je naležený ještě v láku. Kýta je suchá. Guláš z kýty taky nic moc. Zkuste udělat např. segedín z panenky a uvidíte výsledek. Prostě všechno chce svoje.

+13/−3
12.1.2016 8:21

M25i86c60h58a26l 83N96o78v53á94k 7840399287564

Zajímala by mě statistika všeobecně, především kuřecí vůči vepřovému. Mám dojem, že jako národ čechů dáváme přednost levnějšímu, tedy kuřecímu a přitom chutnějšímu. Další co bych vyzdvihl levnější a taky pro někoho i chutnější je rybí podle sezony, krůtí, králičí, podle vkusu i kachní, husí...

Já osobně sním asi 10x víc kuřecího než vepřového a pokud nezapočítám šunku, tedy typy vepřového salámu(kde je obsah masa nedůvěryhodný vůči váze), tak v mase před vepřové předbíhá v jídelníčku i ryba. :)

+1/−8
12.1.2016 7:14

P48e93t29r 72M65o71l17á55k 9518311157244

Tak to tě lituji. Kuřecí maso je snad nejhorší co do kvality! Neboť normální kuře roste do porážky minimálně půl roku. A to co prodávají řetězce roste možná ani ne 3 měsíce a venku by okamžitě chcíplo. Proto je nadopované rustovými hormony a antibiotiky. To vše pak v nějakém množství dostanete jako dárek i vy.

+4/−5
12.1.2016 7:20

M72a48r86t67i80n 57Č49e61r86n35ý 7801904351

Někde jsem četl, že kuře vyroste do jateční váhy za 4-5 týdnů, ale co je na tom pravdy netusim.

+1/0
12.1.2016 7:24

P86e36t32r 15M81o90l40á54k 9948611187674

Jej je to tak. Viděl jsem dokument z velkochovu. Po zhlednutí už kuře z obchoďáku nesmí na jídelní stůl. Plno hormonů a antibiotik. A když dáte kuře vychované na venkově a koupené v obchodě, tak vás zarazí pevnost, barva a chuť masa pro venkov.

+4/−1
12.1.2016 7:31

V88á69c49l75a68v 44V38a52n12ě21k 2573913848231

A cena.

0/0
12.1.2016 23:26

M37i88c65h69a22l 23N38o46v78á45k 7840499697404

Jedl jsem i přírodní kuře a slepici dobře vykrmenou a taky si ji samozřejmě zabil. 3měsíční kuře je vyzáblé po 5 měsících už schopné snášet vajíčka. Z toho domácího kuřátka mě natahovalo z toho propečeného domácího smradu a "přírodního feromonu" kuřete, u slepice ještě hůř, jen se podívat na tu sklenici tuku co z toho zbylo, nechápu, u slepice jsem z toho byl na zblití.

To máme z těch náhražek, všechno musí být hezky navoňané bez přírodního zápachu. A ona ta slepice, když je vykrmovaná, tak má i pár nemocí, třeba špatně nabarvený trávicí trakt, to vám taky příjde zdravé jíst mírně nemocnou slepici s nadváhou?

0/−4
12.1.2016 7:35

M74a68r76t85i77n 98K91o87l10á85ř 1275894519485

tak to nevim co jste jedl, ale ten hnus co se vydává za kuře, nejlépe ještě v křehčené variantě, je to nejhorší co si můžete dát. Když si přeci doma vykrmíte kuře nebo slepici, tak to má jinou, lepší chut....to je jako byste chtěl srovnávat rádoby mléko ze supermarketu s domácím mlékem přímo od krávy....vypadá to zdálky stejně, ale jinak to nemá spolu nic společného

0/−1
12.1.2016 10:40

M33a74t77ú39š 30E68l63i50a87š 3350496944395

Kurčatá sa porážajú vo veku 37 dní.

0/0
12.1.2016 8:30

M51a89r14t90i28n 74C97e77r42v43e71n23y 2843318496888

Neni problem koupit dobre kure, jenom nestoji 70Kc/kg a to maso ma chut, pripadne se da nahradit masem krutim, ktere je take trosku drazsi nez kureci.

+1/0
12.1.2016 11:23

J79i51ř32í 70E89r23b13e67n 1543294106757

Přesně tak, lidi se honí za cenou a pak nadávají na kvalitu.

Stačí nebejt blbej a číst etikety. To minutové zdržení mi stojí za to, abych si víc pochutnal.

0/0
12.1.2016 21:08

M34i80l51a46n 82T69r49i96b95u94č98e25k 5524697904400

Kuře roste do zabití cca 40 dní. Podívejte se jak vypadá kuře které si koupíte v obchodu a jak vypadá kuře, které si seženete od někoho kdo je chová doma. Má trochu jiné proporce, ale hlavně chuť a vzhled masa je naprosto něco jiného.

+1/0
12.1.2016 7:38

M15i26c44h46a23l 60N18o83v26á33k 7490379857464

Chuť sice ano je to něco jiného, ale vůně to je jiná lahůdka. :(

Zvířecí zápach sice není tak agresivní jako lidský, ale pořád je to něco co vám příjde v dnešní době tak nějak nechutněRv...

0/−5
12.1.2016 7:41

M45i97l73a31n 52T60r91i35b40u25č80e51k 5924847524160

Netuším o jakém zápachu to mluvíte, protože pokud je chov v pořádku, to maso nemá po čem zapáchat.

+3/0
12.1.2016 7:44







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.