Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Dvanáctka bude nadále ležák. Svrchně kvašená piva se označí za plná

Spodně kvašená 11° a 12° piva budou zřejmě i nadále nazývána ležáky, svrchně kvašená dostanou označení plná. Dohodly se na tom pivovary s ministerstvem zemědělství. „Finální znění vyhlášky, která značení piv změní, je ale na ministerstvu,“ řekl v úterý prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O34l85d66ř40i30c49h 49J74a10n32e68č93e31k 8559966643191

dejte proboha už pryč to příšerné ilustrační foto nebo celý článek!! [blijící smajlík]

0/0
27.1.2016 12:35

P30e58t93r 84K40ř31í51ž 1695582462

Mám v tom hokej. Asi budu muset nosit do hospody nějaký slovník :-(

0/0
26.1.2016 22:42
Foto

I29m28r52i61c53h 38S43u49c68h30a49r28s27k55ý 8196553675361

Jak vidno nad národní korporace vyhráli :-PEURvRvRv

0/0
26.1.2016 16:51

K46a93m21i51l 15P69y64t33e54l14a 8932630251699

V čem?

0/0
26.1.2016 20:15

V70á13c29l55a56v 70M24o64s87k15v38a 5436688125412

A co tak označovat piva - ANI NOHY UMYT (Heineken, G 10 ap.) DA SA ap. DRAHÉ JAK SVIŇA (Plzeň)...

+3/0
26.1.2016 16:44

M47a74r83t63i25n 33H64o34n77s23a 8818956303822

Absolutně nechápu, proč nemůžeme mít na pivu prostě uvedený styl piva, to úplně stačí.

Například: Pilsner nebo Imperial Lager, či Pale Lager, India Pale Ale, atd atd... proč si musíme pořád něco vymýšlet.

A v hospodě, tam se nic nezmění, každý si objedná buď "pivo" nebo "dvanáctku" 8-o

+7/0
26.1.2016 15:58

O38l55d14ř15i78c56h 24J36a63n97e96č21e81k 8159156223701

protože jeho síla by tam uvedená být měla.

mimochodem, když si každý objednává buďto "pivo" nebo "dvanáctku", tak k čemu Pilsner, Imperial Lager, Pale Lager, Pale Ale atd. atd.?

0/0
26.1.2016 16:19

V10l61a91s17t39i19m10i98l 46S16v77o51b41o73d73a 7933818585584

To je pro podniky, kde by při objednání "piva" nebo "dvanáctky" úplně nevěděli, co přinést ;-).

Asi má pan Honsa pravdu - uvést styl piva, stupňovitost, hotovo.

0/0
26.1.2016 16:56

O33l38d89ř55i26c21h 20J85a65n14e50č59e29k 8649516813431

ano, styl + stupňovitost. s tím souhlasím. stejně jsem nikdy nepochopil, co bylo / je na stupních špatné. podle mě to tak jako tak je nejpřehlednější ukazatel síly piva a ta hodnota na lahvi nejspíš tak jako tak bude muset být uvedena. já si teda mně neznámé pivo bez tohoto údaje nejspíš nekoupím, ledaže bych opravdu chtěl naslepo experimentovat, stejně jako si např. nekoupím jogurt bez uvedení obsahu tuku.

0/0
26.1.2016 17:17

P37e75t98r 46Č14e15r41m50á45k 9838315349320

Tak jako určitě nejsem proti povinnosti uvádět i EPM, na druhou stranu dnes to většina pivovarů dělala i tak, a obsah alkoholu byl uveden vždy - což mě pro orientaci bohatě stačilo, vybírám podle druhu a značky, epm až třetí v pořadí....

0/0
26.1.2016 17:57

O26l98d55ř56i88c42h 20J16a74n95e28č33e43k 8949946563581

obsah alkoholu tam určitě je a zůstane ze zákona. ten pro mě ale není zas tak podstatný, tedy pokud nechci nealko.

a jinak záleží na tom, co si představujete pod "druhem". když na lahvi bude "Buštěhradský David světlé pivo" tak mi to fakt moc neřekne. "Buštěhradský David světlý ležák" už jo, ale pokud to bude "speciál" (kde je jen dolní hranice EPM) nebo "výčepní" ("stolní" - s horní hranicí EPM) tak taky moc ne.

0/0
26.1.2016 18:32

P86e88t91r 40Č66e15r59m21á29k 9328575159800

No jde o to že píšete že chcete stupňovitost povinně, což bych já schvaloval ale jak píšu - seriozní to dělají, zbytek odvodím z alkoholu. Druh myšleno jako styl. Tedy ležák, ipa, stout atd atd...

0/0
26.1.2016 22:50

O36l87d60ř43i86c51h 13J72a75n19e70č37e61k 8799796233691

"odvodím z alkoholu" - Vás možná obsah alkoholu zajímá více a ano se stupňovitostí silně souvisí, ale ta korelace prostě není 100%. když má pivo 4% alkoholu, tak je vcelku jasné, že to je 'desítka', kolem 4,5-5 je to ležák - ale u speciálů se nevyznám, tam si z obsahu alkoholu neodvodím, jestli je to 14°, 16° nebo 21°, navíc u těch speciálů ta závislost asi ani tak jasná být nemusí. a když na lahvi bude prostě jen 'silné pivo', tak už to neřekne vůbec nic. pro mě je ta stupňovitost mnohem důležitější než obsah alkoholu.

0/0
27.1.2016 10:44

P20e46t93r 85Č96e42r41m91á59k 9938945449680

V tom nevidím moc logiku. Obě hodnoty mi jako takové nic neřeknou, pouze pro oritentaci. Jestli piju 14 nebo 16 je mi vcelku jedno, důležitá je chuť a pak třeba to zdali to plní deklarovaný styl piva. Proto je vcelku jedno jestli uvádí tu nebo tu hodnotu.

0/0
27.1.2016 12:42

D20a61n10i93e69l 40B71a10ž18a53n52t 4859200795310

Dodnes používám označení desítka a dvanáctka a všude mi rozumí. Takže pro mne za mne, ať si vymýšlí kdo chce, co chce...;-)

+1/0
26.1.2016 15:55

T12o14m35á79š 97J58e22l21a21č93i38č 1555297506369

Už vidím jak v hospodě řeknu "jedno plné pivo" a dostanu facku se slovy že podmíráky u nich netočej :-). Asi už v téhle republice nejsou důležitější věci k řešení...

+7/0
26.1.2016 15:55

J56o17s37e16f 98P18i36k67n20a 3495513695128

Vidim to v barvach. Jedno velke plne, prosim. :D

0/0
26.1.2016 15:48

V91l50a10s86t61i20m88i54l 67S25v45o20b96o50d88a 7983408835514

Jinak pokud by ty trapný přívlastky vymysleli pouze úředníci na ministerstvu a pak z vrchu nařídili je povinně používat, tak to pochopím. Ale že se na těchto přívlastcích, jejichž znění vůbec neodráží realitu výrobního procesu jednotlivých druhů piva, jejich podobu, prostě nic, dohodli i se zástupci pivovarů, tak to jsem z toho jelen. Možná moc pijí své produkty :-).

Nyní už to může být třeba "růžový s puntíčkama", je to úplně fuk.

0/0
26.1.2016 15:47
Foto

O59l80d95a 44V57a14r79h22á75n46e25k 5390554870196

Klidně ať mají jména ležák nebo stoják popř. plné. Já mám většinou sklenici prázdnou a né PLNOU. To pro moji peněženku nejhorší! ;-( :-P

0/0
26.1.2016 15:40

V29l69a93s51t92i18m60i80l 88S91v90o95b11o67d46a 7673788645984

Tak každé pivo "leží".

Např.:

- Poličská Eliška 150 dní

- Vyškovský Generál 120 dní

- Světlý ležák Premium z pivovaru Ferdinand 60 dní

- no a třeba Gambrinus 10 od Prazdroje pravděpodobně 3 dny

:-)

+4/0
26.1.2016 15:25
Foto

Z20b30y94n15ě51k 81M81e96l23i17c52h85a89r 9315877315289

ten neleží, ale stojí ;-)

+1/0
26.1.2016 15:34

P15a88v89e42l 97S98o17b52o65t18k78a 5540384

jj, dolihovaná sedmička bude nejsilnějším pivem, jen teď musíme nějak zmáknout označení ;-D

0/0
26.1.2016 15:18
Foto

Z78b45y73n55ě77k 88M33e64l51i68c21h21a47r 9725467155119

bože bože, nechápu, proč úředníci trvají na takových nesmyslech... stačí uzákonit nějakou šablonu typu: EPM - typ kvašení - styl piva - objem alkoholu a nemusíme vymýšlet kraviny typu plné pivo či ležák jen pro 11-12% EPM // 11,7EPM spodně kvašený ležák Pilsner Urquell 4,4% nebo 12,0EPM svrchně kvašený weizen Primátor 5,0% atd. by bohatě stačilo... a danit by se mělo podle skutečného obsahu alkoholu, nikoli podle teorie a podílu zkvasitelných cukrů na začátku varného procesu

+3/0
26.1.2016 15:13

J73a23n 45M28r61k88v73i66č21k30a 9873616855738

V hospodě každej řekne desítku, dvanáctku, případně tmavý, nebo řezaný (světlý se rozumí samo sebou). Úředník ať si pivo pojmenuje třeba čárovým kódem, lidem to bude fuk. :-)

To je jako rum, úředník ho přejmenoval na "tuzemák", ale neřekne to tak ani děda v hospodě co má chuť na panáka, ani babička v samoobsluze, co chce upéct bábovku.

+10/0
26.1.2016 15:10

M12a52r84i38o 16T21r43n52k97a 6960633638300

Ale v takej hospode tych plnych piv asi nebude vela ak vobec nejake bude.

+1/0
26.1.2016 17:15

J78i31ř60í 36S69o46u63č43e64k 5186207269569

Před pár lety se zrušilo označení stolní víno, nyní se zavání označení stolní pivo. Mám dojem, že některé úřady skutečně jen řeší, jak by bylo možné vykázat nějakou činnost, aby někomu nedošlo, že je nepotřebujeme.

+8/0
26.1.2016 15:08

A98n88t65o67n45í12n 65S93e18b67e62r44a 7403938670319

Mně zajímá jen procento alkoholu, nic pod 5% a nad 7% nemám u piva rád.

Co si na to napíšou dalšího mi už je jedno. Jo ještě občas zabírám na "nefiltrovaný", to jo.

0/0
26.1.2016 15:03

R24i47c63h97a68r94d 44M60i93k27u24l31e40n47k43a 1739217587214

Plzeňští asi hodně lobovali - aby nemuseli přiznat těch jejich 11°....

+9/−1
26.1.2016 15:03

J53a85n 39H61l60a96v35a69t62ý 7979902397528

Touché! A co potom i restaurace, které hrdě hlásají tu neexistující dvanáctku Urquell za bratru 40Kč. ;-D

+2/−1
26.1.2016 15:09

H95o22n49z70a 55K28u86b14i54c15e73k 4277865449630

velmi trapný ilustrační obrázek ;-D

+1/−1
26.1.2016 14:57

O70l34d87ř32i80c82h 23J44a83n84e13č11e42k 8359806613131

jo, radši prosím ten od článku "Dvanáctka už nebude ležák", na který je dole odkaz - ten je aspoň autentický.

RvRvRv

0/0
26.1.2016 15:02

F86r71a34n28t96i72š28e92k 70L17u98p80í65n44e72k 8621716976382

Az pujdu do hospody a budu chtit *plne pivo*, abych ho vůbec dostal.

+1/0
26.1.2016 14:48

J19a67n 58Č69e82r77n65ý 8840520274541

Bylo by fajn, kdyby ta označení vytvářel někdo, kdo rozdílům mezi pivy rozumí, ale to bychom asi chtěli moc.

+4/−1
26.1.2016 14:27

M77a72r52t70i39n 25K20a45r73á61s69e39k 9198743238628

Jakoze cesti pivovarnicu tomu nerozumi?

+5/0
26.1.2016 14:44

J28a50n 39H48l70a36v52a52t44ý 7389122507498

Nerozumět a nechtít rozumět a chtít aby ti, co tomu nerozumějí, aby nerozuměli... Kdo ví :-P

0/0
26.1.2016 15:10

J41a86n 74P75e26k38a 5363383943

Málo blbostí z EU, musíme si vymýšlet ještě vlastní...

+9/−1
26.1.2016 14:27

R15u57d51a 36S34l75a49v38í48k 5933698246461

Většinu těch blbostí, co tady máme, jsme si vymysleli sami.

+4/−1
26.1.2016 14:29

D43a23v78i83d 51U30n10g35e10r 4221689941423

Tak to jsem z toho uplny jelen.. 8-o;-D

+2/0
26.1.2016 14:19

K73a93m63i92l 46P86y34t32e45l81a 8952430121759

A co lambic?

0/0
26.1.2016 14:16
Foto

J12a16n 89N18o80v35á93k 4528619964425

No ... důležité je kupovat ležák a ne plná piva vyráběná jakkoliv, třeba HGB technologií. Dolít vodou si to umím taky. Tradiční značky se označení stupňovitosti bránit nebudou, ale třeba takové kaufland-pivo značky Pivo, tam ani nepoznáte, jestli je to z chmele. Btw nejlepší je kupovat pivo, kde je ve složení uvedeno voda-slad-chmel, pokud je tam cokoliv dalšího ... rychle pryč.

+1/−2
26.1.2016 14:14

P86e16t37r 68Č14e44r82m41á90k 9118545739550

A to jako proč? Stejně tak jak jako může být hnusnej ležák je naopak výborný ale nebo stout. Takže není důvod kupovat hlavně ležáky - spíše naopak, vzhledem k jejich rozšířenosti je právě tam daleko větší riziko že se bude jednat o kukuřičňák z hgb.

0/0
26.1.2016 15:57

O57l82d88ř24i97c41h 81J49a48n53e96č29e20k 8149876683481

já myslím, že jste ho špatně pochopil - mu nejde o to, jestli je to zrovna ležák nebo něco silnějšího nebo slabšího, to byl jen příklad.

mu šlo o to, že když už chce člověk ležák, tak to má být poctivě vyrobený ležák a ne nějaká náhražka napasovaná na zákonnou definici ležáku.

0/0
26.1.2016 16:18

J30i42ř66í 60Z59á80h96o62r40a 5463235122209

čeština není tak bohatá na slova, aby mohla konkurovat jiným jazykům v v pivním názvosloví. My máme pivo a to je označení pro všechny druhy piva. Těžko říct, jestli nějaký dělení má význam.

0/−5
26.1.2016 14:14

R73u56d41a 44S60l97a45v78í54k 5303248916471

Pardon, ale co to je za názor, že dělení na druhy nemá smysl? Pivo je všeobecné označení pro kvašený nápoj z vodu, sladu a chmele. A protože může mít různé postupy výroby, tak se také dělí na různé druhy. Takže dělení má pochopitelně smysl, aby byl přesně popsán určitý druh piva. A pokud čeština nemá dostatečnou slovní zásobu na názvy těch piv, tak ať je nazývá stejně jako v cizích jazycích.

+3/0
26.1.2016 14:28

J61i39ř49í 93Z39á93h71o52r79a 5223175942969

myslím to tak, že v česku se většina piv dělá plzeňským způsobem, tedy spodním kvašením. běžný uživatel nepozná mezi pivy rozdíl a vše je pro něj pivo, jedno jestli radegast, branik, breznak, nebo svijany. stejně tak je ale pro něj pivo, které je svrchně kvašené, bez použití chmele.

chapu to tak, ze nove nazvoslovi chce vsechny tyto rozdily pojmenovat, tedy v nadsazce pivo prestane byt pivem, prijme se ejl (ale), nebo se udela novy cesky ekvivalent?

0/−1
26.1.2016 15:10

M11a91r60t66i93n 68M46i38š78o 3502874757539

Ježiš to je zas blbost....stupňovitost by rozhodně měla být zachována. Takhle hned každý vidí jestli pije desítku nebo třináctku a po třech pivech to s ním sekne. Klidně ať si tam dopíšou jestli je svrchně nebo spodně kvašené, ale dělit to na stolní a další kraviny....co to je za blbost???

+12/−2
26.1.2016 14:09

D88a32n 68H75e22l52e67k21a28l 6666237462179

Stupňovitost ne nutně odpovídá množství alkoholu. Takže je pouze SILNĚ orientační.

+2/0
26.1.2016 14:11

P28a40v67e92l 44B34ř48e62z95i53n27a 3869368541543

O slovu "silně" bych trochu polemizoval. Mnohem větší rozplizlost způsobilo rozdělení do skupin, takže to co si lidé objednávají jako plzeňskou dvanáctku je jedenáctka atd. Obsah alkoholu se dá přesně vyjádřit samozřejmě jenom jako obsah alkoholu.

Já ovšem klesnul ještě hlouběji. Vlastně ani pořádně nevímím, co piju. (Za týden budu lahvovat. ;-) )

0/0
26.1.2016 15:09

D18a81n 88H61e27l84e15k48a82l 6146107632369

Tím silně jsem měl na mysli to, že i desítka může srovnatelně alkoholická jako dvanáctka – např. Podskalák z Rohozce 4,2, Plzeň 4,4.

Gratuluju k vlastnímu pivu, snad bude chutnat!

0/0
26.1.2016 15:33

O84l82d35ř47i29c86h 50J16a69n84e15č62e36k 8909926783501

však plzeňská 'dvanáctka' dávno není dvanáctka???

přeci jen mezi stupni a obsahem alkoholu dost silná korelace je, i když ne 100%

+1/0
26.1.2016 15:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.