Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Dvanáctka bude nadále ležák. Svrchně kvašená piva se označí za plná

Spodně kvašená 11° a 12° piva budou zřejmě i nadále nazývána ležáky, svrchně kvašená dostanou označení plná. Dohodly se na tom pivovary s ministerstvem zemědělství. „Finální znění vyhlášky, která značení piv změní, je ale na ministerstvu,“ řekl v úterý prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O52l61d25ř43i67c92h 78J14a72n70e49č60e76k 8499286973851

dejte proboha už pryč to příšerné ilustrační foto nebo celý článek!! [blijící smajlík]

0/0
27.1.2016 12:35

P20e51t46r 17K37ř38í17ž 1585222242

Mám v tom hokej. Asi budu muset nosit do hospody nějaký slovník :-(

0/0
26.1.2016 22:42
Foto

I66m74r68i81c37h 57S83u15c86h67a38r29s92k97ý 8696463625201

Jak vidno nad národní korporace vyhráli :-PEURvRvRv

0/0
26.1.2016 16:51

K27a46m23i98l 31P75y27t70e20l53a 8112390261449

V čem?

0/0
26.1.2016 20:15

V89á81c35l21a61v 98M59o54s37k53v67a 5886578265522

A co tak označovat piva - ANI NOHY UMYT (Heineken, G 10 ap.) DA SA ap. DRAHÉ JAK SVIŇA (Plzeň)...

+3/0
26.1.2016 16:44

M75a69r73t28i89n 22H98o24n44s97a 8518216273142

Absolutně nechápu, proč nemůžeme mít na pivu prostě uvedený styl piva, to úplně stačí.

Například: Pilsner nebo Imperial Lager, či Pale Lager, India Pale Ale, atd atd... proč si musíme pořád něco vymýšlet.

A v hospodě, tam se nic nezmění, každý si objedná buď "pivo" nebo "dvanáctku" 8-o

+7/0
26.1.2016 15:58

O82l74d70ř32i48c47h 67J86a18n47e13č65e88k 8929546203731

protože jeho síla by tam uvedená být měla.

mimochodem, když si každý objednává buďto "pivo" nebo "dvanáctku", tak k čemu Pilsner, Imperial Lager, Pale Lager, Pale Ale atd. atd.?

0/0
26.1.2016 16:19

V59l73a93s49t79i82m49i14l 45S75v46o36b68o50d80a 7553718615824

To je pro podniky, kde by při objednání "piva" nebo "dvanáctky" úplně nevěděli, co přinést ;-).

Asi má pan Honsa pravdu - uvést styl piva, stupňovitost, hotovo.

0/0
26.1.2016 16:56

O45l50d19ř57i65c67h 32J69a61n10e29č53e14k 8709486773261

ano, styl + stupňovitost. s tím souhlasím. stejně jsem nikdy nepochopil, co bylo / je na stupních špatné. podle mě to tak jako tak je nejpřehlednější ukazatel síly piva a ta hodnota na lahvi nejspíš tak jako tak bude muset být uvedena. já si teda mně neznámé pivo bez tohoto údaje nejspíš nekoupím, ledaže bych opravdu chtěl naslepo experimentovat, stejně jako si např. nekoupím jogurt bez uvedení obsahu tuku.

0/0
26.1.2016 17:17

P77e34t98r 35Č66e86r71m11á41k 9278665659570

Tak jako určitě nejsem proti povinnosti uvádět i EPM, na druhou stranu dnes to většina pivovarů dělala i tak, a obsah alkoholu byl uveden vždy - což mě pro orientaci bohatě stačilo, vybírám podle druhu a značky, epm až třetí v pořadí....

0/0
26.1.2016 17:57

O93l36d19ř19i68c63h 11J17a36n26e19č30e48k 8849916713741

obsah alkoholu tam určitě je a zůstane ze zákona. ten pro mě ale není zas tak podstatný, tedy pokud nechci nealko.

a jinak záleží na tom, co si představujete pod "druhem". když na lahvi bude "Buštěhradský David světlé pivo" tak mi to fakt moc neřekne. "Buštěhradský David světlý ležák" už jo, ale pokud to bude "speciál" (kde je jen dolní hranice EPM) nebo "výčepní" ("stolní" - s horní hranicí EPM) tak taky moc ne.

0/0
26.1.2016 18:32

P86e90t34r 13Č31e71r36m26á57k 9778185259480

No jde o to že píšete že chcete stupňovitost povinně, což bych já schvaloval ale jak píšu - seriozní to dělají, zbytek odvodím z alkoholu. Druh myšleno jako styl. Tedy ležák, ipa, stout atd atd...

0/0
26.1.2016 22:50

O10l65d22ř67i72c19h 43J44a16n46e70č89e60k 8249786853811

"odvodím z alkoholu" - Vás možná obsah alkoholu zajímá více a ano se stupňovitostí silně souvisí, ale ta korelace prostě není 100%. když má pivo 4% alkoholu, tak je vcelku jasné, že to je 'desítka', kolem 4,5-5 je to ležák - ale u speciálů se nevyznám, tam si z obsahu alkoholu neodvodím, jestli je to 14°, 16° nebo 21°, navíc u těch speciálů ta závislost asi ani tak jasná být nemusí. a když na lahvi bude prostě jen 'silné pivo', tak už to neřekne vůbec nic. pro mě je ta stupňovitost mnohem důležitější než obsah alkoholu.

0/0
27.1.2016 10:44

P94e10t35r 53Č36e42r61m36á32k 9108925609900

V tom nevidím moc logiku. Obě hodnoty mi jako takové nic neřeknou, pouze pro oritentaci. Jestli piju 14 nebo 16 je mi vcelku jedno, důležitá je chuť a pak třeba to zdali to plní deklarovaný styl piva. Proto je vcelku jedno jestli uvádí tu nebo tu hodnotu.

0/0
27.1.2016 12:42

D55a84n67i35e59l 96B62a75ž74a57n36t 4689490305430

Dodnes používám označení desítka a dvanáctka a všude mi rozumí. Takže pro mne za mne, ať si vymýšlí kdo chce, co chce...;-)

+1/0
26.1.2016 15:55

T52o16m91á50š 44J62e76l81a70č22i66č 1145847456729

Už vidím jak v hospodě řeknu "jedno plné pivo" a dostanu facku se slovy že podmíráky u nich netočej :-). Asi už v téhle republice nejsou důležitější věci k řešení...

+7/0
26.1.2016 15:55

J25o81s53e59f 60P12i63k10n27a 3265193165468

Vidim to v barvach. Jedno velke plne, prosim. :D

0/0
26.1.2016 15:48

V72l66a13s15t97i19m29i39l 59S58v97o23b73o23d55a 7673558215264

Jinak pokud by ty trapný přívlastky vymysleli pouze úředníci na ministerstvu a pak z vrchu nařídili je povinně používat, tak to pochopím. Ale že se na těchto přívlastcích, jejichž znění vůbec neodráží realitu výrobního procesu jednotlivých druhů piva, jejich podobu, prostě nic, dohodli i se zástupci pivovarů, tak to jsem z toho jelen. Možná moc pijí své produkty :-).

Nyní už to může být třeba "růžový s puntíčkama", je to úplně fuk.

0/0
26.1.2016 15:47
Foto

O13l59d75a 82V18a88r28h79á51n88e75k 5400374260136

Klidně ať mají jména ležák nebo stoják popř. plné. Já mám většinou sklenici prázdnou a né PLNOU. To pro moji peněženku nejhorší! ;-( :-P

0/0
26.1.2016 15:40

V25l67a16s68t93i65m16i22l 65S82v39o85b46o55d94a 7533158985164

Tak každé pivo "leží".

Např.:

- Poličská Eliška 150 dní

- Vyškovský Generál 120 dní

- Světlý ležák Premium z pivovaru Ferdinand 60 dní

- no a třeba Gambrinus 10 od Prazdroje pravděpodobně 3 dny

:-)

+4/0
26.1.2016 15:25
Foto

Z55b70y88n58ě24k 86M28e66l40i62c28h30a81r 9195577555499

ten neleží, ale stojí ;-)

+1/0
26.1.2016 15:34

P98a60v55e20l 89S93o91b53o31t51k71a 5830974

jj, dolihovaná sedmička bude nejsilnějším pivem, jen teď musíme nějak zmáknout označení ;-D

0/0
26.1.2016 15:18
Foto

Z82b75y33n81ě54k 24M65e52l28i49c37h34a52r 9935447115299

bože bože, nechápu, proč úředníci trvají na takových nesmyslech... stačí uzákonit nějakou šablonu typu: EPM - typ kvašení - styl piva - objem alkoholu a nemusíme vymýšlet kraviny typu plné pivo či ležák jen pro 11-12% EPM // 11,7EPM spodně kvašený ležák Pilsner Urquell 4,4% nebo 12,0EPM svrchně kvašený weizen Primátor 5,0% atd. by bohatě stačilo... a danit by se mělo podle skutečného obsahu alkoholu, nikoli podle teorie a podílu zkvasitelných cukrů na začátku varného procesu

+3/0
26.1.2016 15:13

J38a89n 16M95r92k59v88i26č60k77a 9453376725258

V hospodě každej řekne desítku, dvanáctku, případně tmavý, nebo řezaný (světlý se rozumí samo sebou). Úředník ať si pivo pojmenuje třeba čárovým kódem, lidem to bude fuk. :-)

To je jako rum, úředník ho přejmenoval na "tuzemák", ale neřekne to tak ani děda v hospodě co má chuť na panáka, ani babička v samoobsluze, co chce upéct bábovku.

+10/0
26.1.2016 15:10

M44a68r56i85o 94T48r36n94k90a 6130303588330

Ale v takej hospode tych plnych piv asi nebude vela ak vobec nejake bude.

+1/0
26.1.2016 17:15

J30i66ř94í 59S89o33u92č60e65k 5876147329869

Před pár lety se zrušilo označení stolní víno, nyní se zavání označení stolní pivo. Mám dojem, že některé úřady skutečně jen řeší, jak by bylo možné vykázat nějakou činnost, aby někomu nedošlo, že je nepotřebujeme.

+8/0
26.1.2016 15:08

A16n31t76o77n38í78n 12S15e68b77e66r97a 7953748340469

Mně zajímá jen procento alkoholu, nic pod 5% a nad 7% nemám u piva rád.

Co si na to napíšou dalšího mi už je jedno. Jo ještě občas zabírám na "nefiltrovaný", to jo.

0/0
26.1.2016 15:03

R86i84c46h68a39r32d 30M11i87k21u43l22e59n55k63a 1339987877274

Plzeňští asi hodně lobovali - aby nemuseli přiznat těch jejich 11°....

+9/−1
26.1.2016 15:03

J59a26n 61H34l28a53v64a52t10ý 7969622257978

Touché! A co potom i restaurace, které hrdě hlásají tu neexistující dvanáctku Urquell za bratru 40Kč. ;-D

+2/−1
26.1.2016 15:09

J55a73n 79K50u45b92í64č85e29k 3884661938651

velmi trapný ilustrační obrázek ;-D

+1/−1
26.1.2016 14:57

O52l58d14ř53i67c20h 78J25a18n83e61č66e91k 8149856313331

jo, radši prosím ten od článku "Dvanáctka už nebude ležák", na který je dole odkaz - ten je aspoň autentický.

RvRvRv

0/0
26.1.2016 15:02

F47r71a22n87t48i78š15e28k 40L43u12p96í69n59e66k 8681746936592

Az pujdu do hospody a budu chtit *plne pivo*, abych ho vůbec dostal.

+1/0
26.1.2016 14:48

J97a42n 85Č83e98r89n71ý 8210230574401

Bylo by fajn, kdyby ta označení vytvářel někdo, kdo rozdílům mezi pivy rozumí, ale to bychom asi chtěli moc.

+4/−1
26.1.2016 14:27

M16a42r61t80i26n 53K16a26r73á53s85e23k 9338183808548

Jakoze cesti pivovarnicu tomu nerozumi?

+5/0
26.1.2016 14:44

J26a92n 90H97l53a86v88a46t62ý 7719312257378

Nerozumět a nechtít rozumět a chtít aby ti, co tomu nerozumějí, aby nerozuměli... Kdo ví :-P

0/0
26.1.2016 15:10

J64a56n 86P33e11k49a 5253533153

Málo blbostí z EU, musíme si vymýšlet ještě vlastní...

+9/−1
26.1.2016 14:27

R60u51d11a 50S73l84a18v77í13k 5543418556281

Většinu těch blbostí, co tady máme, jsme si vymysleli sami.

+4/−1
26.1.2016 14:29

D31a59v85i28d 52U24n28g53e31r 4901889181953

Tak to jsem z toho uplny jelen.. 8-o;-D

+2/0
26.1.2016 14:19

K98a89m32i67l 64P10y52t65e50l89a 8562790121809

A co lambic?

0/0
26.1.2016 14:16
Foto

J68a58n 27N89o69v18á43k 4958109144575

No ... důležité je kupovat ležák a ne plná piva vyráběná jakkoliv, třeba HGB technologií. Dolít vodou si to umím taky. Tradiční značky se označení stupňovitosti bránit nebudou, ale třeba takové kaufland-pivo značky Pivo, tam ani nepoznáte, jestli je to z chmele. Btw nejlepší je kupovat pivo, kde je ve složení uvedeno voda-slad-chmel, pokud je tam cokoliv dalšího ... rychle pryč.

+1/−2
26.1.2016 14:14

P34e96t10r 83Č68e62r91m53á73k 9948855199480

A to jako proč? Stejně tak jak jako může být hnusnej ležák je naopak výborný ale nebo stout. Takže není důvod kupovat hlavně ležáky - spíše naopak, vzhledem k jejich rozšířenosti je právě tam daleko větší riziko že se bude jednat o kukuřičňák z hgb.

0/0
26.1.2016 15:57

O53l88d88ř77i40c13h 16J26a71n55e68č36e41k 8309796733101

já myslím, že jste ho špatně pochopil - mu nejde o to, jestli je to zrovna ležák nebo něco silnějšího nebo slabšího, to byl jen příklad.

mu šlo o to, že když už chce člověk ležák, tak to má být poctivě vyrobený ležák a ne nějaká náhražka napasovaná na zákonnou definici ležáku.

0/0
26.1.2016 16:18

J97i84ř74í 43Z67á10h67o95r87a 5963125152169

čeština není tak bohatá na slova, aby mohla konkurovat jiným jazykům v v pivním názvosloví. My máme pivo a to je označení pro všechny druhy piva. Těžko říct, jestli nějaký dělení má význam.

0/−5
26.1.2016 14:14

R93u59d20a 72S10l79a40v12í92k 5933868846781

Pardon, ale co to je za názor, že dělení na druhy nemá smysl? Pivo je všeobecné označení pro kvašený nápoj z vodu, sladu a chmele. A protože může mít různé postupy výroby, tak se také dělí na různé druhy. Takže dělení má pochopitelně smysl, aby byl přesně popsán určitý druh piva. A pokud čeština nemá dostatečnou slovní zásobu na názvy těch piv, tak ať je nazývá stejně jako v cizích jazycích.

+3/0
26.1.2016 14:28

J38i73ř52í 47Z81á28h53o75r20a 5213745802539

myslím to tak, že v česku se většina piv dělá plzeňským způsobem, tedy spodním kvašením. běžný uživatel nepozná mezi pivy rozdíl a vše je pro něj pivo, jedno jestli radegast, branik, breznak, nebo svijany. stejně tak je ale pro něj pivo, které je svrchně kvašené, bez použití chmele.

chapu to tak, ze nove nazvoslovi chce vsechny tyto rozdily pojmenovat, tedy v nadsazce pivo prestane byt pivem, prijme se ejl (ale), nebo se udela novy cesky ekvivalent?

0/−1
26.1.2016 15:10

M31a91r89t43i10n 10M20i76š94o 3572624407509

Ježiš to je zas blbost....stupňovitost by rozhodně měla být zachována. Takhle hned každý vidí jestli pije desítku nebo třináctku a po třech pivech to s ním sekne. Klidně ať si tam dopíšou jestli je svrchně nebo spodně kvašené, ale dělit to na stolní a další kraviny....co to je za blbost???

+12/−2
26.1.2016 14:09

D49a71n 16H14e96l88e63k38a36l 6256577152789

Stupňovitost ne nutně odpovídá množství alkoholu. Takže je pouze SILNĚ orientační.

+2/0
26.1.2016 14:11
Foto

P58a39v95e82l 83B39ř29e78z86i49n68a 3929928761173

O slovu "silně" bych trochu polemizoval. Mnohem větší rozplizlost způsobilo rozdělení do skupin, takže to co si lidé objednávají jako plzeňskou dvanáctku je jedenáctka atd. Obsah alkoholu se dá přesně vyjádřit samozřejmě jenom jako obsah alkoholu.

Já ovšem klesnul ještě hlouběji. Vlastně ani pořádně nevímím, co piju. (Za týden budu lahvovat. ;-) )

0/0
26.1.2016 15:09

D83a79n 20H21e96l41e55k46a71l 6226317212519

Tím silně jsem měl na mysli to, že i desítka může srovnatelně alkoholická jako dvanáctka – např. Podskalák z Rohozce 4,2, Plzeň 4,4.

Gratuluju k vlastnímu pivu, snad bude chutnat!

0/0
26.1.2016 15:33

O26l15d44ř83i63c50h 69J23a93n21e27č42e61k 8629986123231

však plzeňská 'dvanáctka' dávno není dvanáctka???

přeci jen mezi stupni a obsahem alkoholu dost silná korelace je, i když ne 100%

+1/0
26.1.2016 15:46







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.