Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Dvanáctka bude nadále ležák. Svrchně kvašená piva se označí za plná

Spodně kvašená 11° a 12° piva budou zřejmě i nadále nazývána ležáky, svrchně kvašená dostanou označení plná. Dohodly se na tom pivovary s ministerstvem zemědělství. „Finální znění vyhlášky, která značení piv změní, je ale na ministerstvu,“ řekl v úterý prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O14l96d20ř18i59c25h 77J82a58n87e24č78e29k 8599946883521

dejte proboha už pryč to příšerné ilustrační foto nebo celý článek!! [blijící smajlík]

0/0
27.1.2016 12:35

P74e30t75r 33K44ř84í95ž 1975422742

Mám v tom hokej. Asi budu muset nosit do hospody nějaký slovník :-(

0/0
26.1.2016 22:42
Foto

I73m36r44i66c39h 11S28u38c71h33a15r12s84k51ý 8516623575861

Jak vidno nad národní korporace vyhráli :-PEURvRvRv

0/0
26.1.2016 16:51

K23a65m95i34l 85P36y86t39e69l74a 8512290241599

V čem?

0/0
26.1.2016 20:15

V54á85c64l18a76v 44M18o52s36k93v87a 3512878522

A co tak označovat piva - ANI NOHY UMYT (Heineken, G 10 ap.) DA SA ap. DRAHÉ JAK SVIŇA (Plzeň)...

+3/0
26.1.2016 16:44

M30a28r98t73i55n 48H86o95n73s90a 8878806133782

Absolutně nechápu, proč nemůžeme mít na pivu prostě uvedený styl piva, to úplně stačí.

Například: Pilsner nebo Imperial Lager, či Pale Lager, India Pale Ale, atd atd... proč si musíme pořád něco vymýšlet.

A v hospodě, tam se nic nezmění, každý si objedná buď "pivo" nebo "dvanáctku" 8-o

+7/0
26.1.2016 15:58

O27l46d49ř92i18c17h 43J19a30n91e89č45e91k 8709456773351

protože jeho síla by tam uvedená být měla.

mimochodem, když si každý objednává buďto "pivo" nebo "dvanáctku", tak k čemu Pilsner, Imperial Lager, Pale Lager, Pale Ale atd. atd.?

0/0
26.1.2016 16:19

V22l79a47s52t73i10m59i41l 42S55v75o68b28o67d83a 7363108195264

To je pro podniky, kde by při objednání "piva" nebo "dvanáctky" úplně nevěděli, co přinést ;-).

Asi má pan Honsa pravdu - uvést styl piva, stupňovitost, hotovo.

0/0
26.1.2016 16:56

O61l51d59ř59i82c30h 48J43a67n49e53č10e90k 8379496703321

ano, styl + stupňovitost. s tím souhlasím. stejně jsem nikdy nepochopil, co bylo / je na stupních špatné. podle mě to tak jako tak je nejpřehlednější ukazatel síly piva a ta hodnota na lahvi nejspíš tak jako tak bude muset být uvedena. já si teda mně neznámé pivo bez tohoto údaje nejspíš nekoupím, ledaže bych opravdu chtěl naslepo experimentovat, stejně jako si např. nekoupím jogurt bez uvedení obsahu tuku.

0/0
26.1.2016 17:17

P76e31t34r 34Č80e42r10m14á28k 9948835509200

Tak jako určitě nejsem proti povinnosti uvádět i EPM, na druhou stranu dnes to většina pivovarů dělala i tak, a obsah alkoholu byl uveden vždy - což mě pro orientaci bohatě stačilo, vybírám podle druhu a značky, epm až třetí v pořadí....

0/0
26.1.2016 17:57

O84l93d14ř73i46c78h 12J30a10n68e13č92e84k 8529276503461

obsah alkoholu tam určitě je a zůstane ze zákona. ten pro mě ale není zas tak podstatný, tedy pokud nechci nealko.

a jinak záleží na tom, co si představujete pod "druhem". když na lahvi bude "Buštěhradský David světlé pivo" tak mi to fakt moc neřekne. "Buštěhradský David světlý ležák" už jo, ale pokud to bude "speciál" (kde je jen dolní hranice EPM) nebo "výčepní" ("stolní" - s horní hranicí EPM) tak taky moc ne.

0/0
26.1.2016 18:32

P58e12t29r 76Č26e68r76m65á67k 9198485969350

No jde o to že píšete že chcete stupňovitost povinně, což bych já schvaloval ale jak píšu - seriozní to dělají, zbytek odvodím z alkoholu. Druh myšleno jako styl. Tedy ležák, ipa, stout atd atd...

0/0
26.1.2016 22:50

O43l68d31ř69i50c78h 90J68a45n76e47č96e58k 8809876743781

"odvodím z alkoholu" - Vás možná obsah alkoholu zajímá více a ano se stupňovitostí silně souvisí, ale ta korelace prostě není 100%. když má pivo 4% alkoholu, tak je vcelku jasné, že to je 'desítka', kolem 4,5-5 je to ležák - ale u speciálů se nevyznám, tam si z obsahu alkoholu neodvodím, jestli je to 14°, 16° nebo 21°, navíc u těch speciálů ta závislost asi ani tak jasná být nemusí. a když na lahvi bude prostě jen 'silné pivo', tak už to neřekne vůbec nic. pro mě je ta stupňovitost mnohem důležitější než obsah alkoholu.

0/0
27.1.2016 10:44

P22e32t86r 58Č28e27r81m10á46k 9968775399760

V tom nevidím moc logiku. Obě hodnoty mi jako takové nic neřeknou, pouze pro oritentaci. Jestli piju 14 nebo 16 je mi vcelku jedno, důležitá je chuť a pak třeba to zdali to plní deklarovaný styl piva. Proto je vcelku jedno jestli uvádí tu nebo tu hodnotu.

0/0
27.1.2016 12:42

D57a42n79i30e77l 44B57a17ž15a29n90t 3645702360503

Dodnes používám označení desítka a dvanáctka a všude mi rozumí. Takže pro mne za mne, ať si vymýšlí kdo chce, co chce...;-)

+1/0
26.1.2016 15:55

T63o92m80á27š 47J49e36l48a60č38i65č 1395537226179

Už vidím jak v hospodě řeknu "jedno plné pivo" a dostanu facku se slovy že podmíráky u nich netočej :-). Asi už v téhle republice nejsou důležitější věci k řešení...

+7/0
26.1.2016 15:55

J97o69s90e10f 29P39i91k38n88a 3325133515718

Vidim to v barvach. Jedno velke plne, prosim. :D

0/0
26.1.2016 15:48

V67l93a77s10t78i42m72i96l 45S49v73o47b13o29d72a 7313178525564

Jinak pokud by ty trapný přívlastky vymysleli pouze úředníci na ministerstvu a pak z vrchu nařídili je povinně používat, tak to pochopím. Ale že se na těchto přívlastcích, jejichž znění vůbec neodráží realitu výrobního procesu jednotlivých druhů piva, jejich podobu, prostě nic, dohodli i se zástupci pivovarů, tak to jsem z toho jelen. Možná moc pijí své produkty :-).

Nyní už to může být třeba "růžový s puntíčkama", je to úplně fuk.

0/0
26.1.2016 15:47

O87l74d37a 62V75a47r32h97á91n34e86k 5480464690936

Klidně ať mají jména ležák nebo stoják popř. plné. Já mám většinou sklenici prázdnou a né PLNOU. To pro moji peněženku nejhorší! ;-( :-P

0/0
26.1.2016 15:40

V75l62a91s26t64i16m18i86l 35S47v82o56b71o51d27a 7113368565654

Tak každé pivo "leží".

Např.:

- Poličská Eliška 150 dní

- Vyškovský Generál 120 dní

- Světlý ležák Premium z pivovaru Ferdinand 60 dní

- no a třeba Gambrinus 10 od Prazdroje pravděpodobně 3 dny

:-)

+4/0
26.1.2016 15:25
Foto

Z28b72y75n68ě89k 61M41e71l77i31c81h56a57r 9815967215849

ten neleží, ale stojí ;-)

+1/0
26.1.2016 15:34

P10a26v32e19l 60S48o90b66o79t28k58a 5280584

jj, dolihovaná sedmička bude nejsilnějším pivem, jen teď musíme nějak zmáknout označení ;-D

0/0
26.1.2016 15:18
Foto

Z84b38y31n96ě41k 19M68e17l33i21c75h50a51r 9235867715349

bože bože, nechápu, proč úředníci trvají na takových nesmyslech... stačí uzákonit nějakou šablonu typu: EPM - typ kvašení - styl piva - objem alkoholu a nemusíme vymýšlet kraviny typu plné pivo či ležák jen pro 11-12% EPM // 11,7EPM spodně kvašený ležák Pilsner Urquell 4,4% nebo 12,0EPM svrchně kvašený weizen Primátor 5,0% atd. by bohatě stačilo... a danit by se mělo podle skutečného obsahu alkoholu, nikoli podle teorie a podílu zkvasitelných cukrů na začátku varného procesu

+3/0
26.1.2016 15:13

J93a91n 74M17r74k61v92i56č20k71a 9123556435558

V hospodě každej řekne desítku, dvanáctku, případně tmavý, nebo řezaný (světlý se rozumí samo sebou). Úředník ať si pivo pojmenuje třeba čárovým kódem, lidem to bude fuk. :-)

To je jako rum, úředník ho přejmenoval na "tuzemák", ale neřekne to tak ani děda v hospodě co má chuť na panáka, ani babička v samoobsluze, co chce upéct bábovku.

+10/0
26.1.2016 15:10

M33a50r46i87o 73T72r98n18k54a 6270553228540

Ale v takej hospode tych plnych piv asi nebude vela ak vobec nejake bude.

+1/0
26.1.2016 17:15

J96i24ř68í 73S82o91u27č35e11k 5186857819819

Před pár lety se zrušilo označení stolní víno, nyní se zavání označení stolní pivo. Mám dojem, že některé úřady skutečně jen řeší, jak by bylo možné vykázat nějakou činnost, aby někomu nedošlo, že je nepotřebujeme.

+8/0
26.1.2016 15:08

A87n50t17o68n31í29n 58S47e76b41e96r94a 7403588790969

Mně zajímá jen procento alkoholu, nic pod 5% a nad 7% nemám u piva rád.

Co si na to napíšou dalšího mi už je jedno. Jo ještě občas zabírám na "nefiltrovaný", to jo.

0/0
26.1.2016 15:03

R76i15c43h90a68r74d 31M18i62k25u72l61e67n82k42a 1779657547244

Plzeňští asi hodně lobovali - aby nemuseli přiznat těch jejich 11°....

+9/−1
26.1.2016 15:03

J60a41n 22H30l59a80v94a27t27ý 7919672497108

Touché! A co potom i restaurace, které hrdě hlásají tu neexistující dvanáctku Urquell za bratru 40Kč. ;-D

+2/−1
26.1.2016 15:09

H57o59n78z98a 33K66u18b36i82c34e36k 4537625139330

velmi trapný ilustrační obrázek ;-D

+1/−1
26.1.2016 14:57

O25l10d83ř74i79c76h 84J79a58n23e74č50e67k 8279716393631

jo, radši prosím ten od článku "Dvanáctka už nebude ležák", na který je dole odkaz - ten je aspoň autentický.

RvRvRv

0/0
26.1.2016 15:02

F91r16a53n41t10i17š51e22k 91L20u36p25í22n45e84k 8111276416472

Az pujdu do hospody a budu chtit *plne pivo*, abych ho vůbec dostal.

+1/0
26.1.2016 14:48

J42a54n 74Č59e88r42n17ý 8690680734111

Bylo by fajn, kdyby ta označení vytvářel někdo, kdo rozdílům mezi pivy rozumí, ale to bychom asi chtěli moc.

+4/−1
26.1.2016 14:27

M82a51r34t28i11n 50K21a23r88á83s71e39k 9948753668478

Jakoze cesti pivovarnicu tomu nerozumi?

+5/0
26.1.2016 14:44

J21a79n 29H75l18a37v39a31t92ý 7339422517588

Nerozumět a nechtít rozumět a chtít aby ti, co tomu nerozumějí, aby nerozuměli... Kdo ví :-P

0/0
26.1.2016 15:10

J57a81n 33P20e51k97a 5223363373

Málo blbostí z EU, musíme si vymýšlet ještě vlastní...

+9/−1
26.1.2016 14:27

R72u54d15a 50S73l10a31v73í54k 5823808146771

Většinu těch blbostí, co tady máme, jsme si vymysleli sami.

+4/−1
26.1.2016 14:29

D34a56v34i53d 55U57n91g83e27r 4641169861413

Tak to jsem z toho uplny jelen.. 8-o;-D

+2/0
26.1.2016 14:19

K21a38m96i60l 79P38y88t64e79l58a 8362200251109

A co lambic?

0/0
26.1.2016 14:16
Foto

J62a55n 57N52o93v29á91k 4748559744205

No ... důležité je kupovat ležák a ne plná piva vyráběná jakkoliv, třeba HGB technologií. Dolít vodou si to umím taky. Tradiční značky se označení stupňovitosti bránit nebudou, ale třeba takové kaufland-pivo značky Pivo, tam ani nepoznáte, jestli je to z chmele. Btw nejlepší je kupovat pivo, kde je ve složení uvedeno voda-slad-chmel, pokud je tam cokoliv dalšího ... rychle pryč.

+1/−2
26.1.2016 14:14

P39e90t96r 57Č85e77r95m63á37k 9608155459240

A to jako proč? Stejně tak jak jako může být hnusnej ležák je naopak výborný ale nebo stout. Takže není důvod kupovat hlavně ležáky - spíše naopak, vzhledem k jejich rozšířenosti je právě tam daleko větší riziko že se bude jednat o kukuřičňák z hgb.

0/0
26.1.2016 15:57

O68l64d75ř47i12c30h 43J42a55n42e15č66e23k 8799616983111

já myslím, že jste ho špatně pochopil - mu nejde o to, jestli je to zrovna ležák nebo něco silnějšího nebo slabšího, to byl jen příklad.

mu šlo o to, že když už chce člověk ležák, tak to má být poctivě vyrobený ležák a ne nějaká náhražka napasovaná na zákonnou definici ležáku.

0/0
26.1.2016 16:18

J29i34ř67í 68Z44á42h34o86r74a 5233185672479

čeština není tak bohatá na slova, aby mohla konkurovat jiným jazykům v v pivním názvosloví. My máme pivo a to je označení pro všechny druhy piva. Těžko říct, jestli nějaký dělení má význam.

0/−5
26.1.2016 14:14

R15u24d69a 93S98l14a72v51í20k 5633638186831

Pardon, ale co to je za názor, že dělení na druhy nemá smysl? Pivo je všeobecné označení pro kvašený nápoj z vodu, sladu a chmele. A protože může mít různé postupy výroby, tak se také dělí na různé druhy. Takže dělení má pochopitelně smysl, aby byl přesně popsán určitý druh piva. A pokud čeština nemá dostatečnou slovní zásobu na názvy těch piv, tak ať je nazývá stejně jako v cizích jazycích.

+3/0
26.1.2016 14:28

J54i39ř55í 68Z10á95h40o14r77a 5423685282479

myslím to tak, že v česku se většina piv dělá plzeňským způsobem, tedy spodním kvašením. běžný uživatel nepozná mezi pivy rozdíl a vše je pro něj pivo, jedno jestli radegast, branik, breznak, nebo svijany. stejně tak je ale pro něj pivo, které je svrchně kvašené, bez použití chmele.

chapu to tak, ze nove nazvoslovi chce vsechny tyto rozdily pojmenovat, tedy v nadsazce pivo prestane byt pivem, prijme se ejl (ale), nebo se udela novy cesky ekvivalent?

0/−1
26.1.2016 15:10

M73a66r61t98i20n 67M10i95š95o 3582604587979

Ježiš to je zas blbost....stupňovitost by rozhodně měla být zachována. Takhle hned každý vidí jestli pije desítku nebo třináctku a po třech pivech to s ním sekne. Klidně ať si tam dopíšou jestli je svrchně nebo spodně kvašené, ale dělit to na stolní a další kraviny....co to je za blbost???

+12/−2
26.1.2016 14:09

D50a54n 71H89e77l98e67k47a11l 6296197422549

Stupňovitost ne nutně odpovídá množství alkoholu. Takže je pouze SILNĚ orientační.

+2/0
26.1.2016 14:11

P88a30v73e47l 62B69ř83e40z14i76n54a 3619128151203

O slovu "silně" bych trochu polemizoval. Mnohem větší rozplizlost způsobilo rozdělení do skupin, takže to co si lidé objednávají jako plzeňskou dvanáctku je jedenáctka atd. Obsah alkoholu se dá přesně vyjádřit samozřejmě jenom jako obsah alkoholu.

Já ovšem klesnul ještě hlouběji. Vlastně ani pořádně nevímím, co piju. (Za týden budu lahvovat. ;-) )

0/0
26.1.2016 15:09

D42a10n 67H65e90l11e38k92a13l 6586327352739

Tím silně jsem měl na mysli to, že i desítka může srovnatelně alkoholická jako dvanáctka – např. Podskalák z Rohozce 4,2, Plzeň 4,4.

Gratuluju k vlastnímu pivu, snad bude chutnat!

0/0
26.1.2016 15:33

O58l53d92ř23i45c49h 83J68a90n29e13č98e55k 8919406213701

však plzeňská 'dvanáctka' dávno není dvanáctka???

přeci jen mezi stupni a obsahem alkoholu dost silná korelace je, i když ne 100%

+1/0
26.1.2016 15:46





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.