Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Matoucí značení piv skončí. Podívejte se, která piva budou plná či silná

Chystané změny ve značení piv se dotknou méně než tří procent piv na trhu. S názvy plná piva a silná piva se pivaři setkají nejvíce u minipivovarů a výrobců, kteří se zaměřují na speciály a pšeničná piva. Změny pocítí například náchodský Primátor. Naopak velké nadnárodní pivovary se značením nebudou mít tolik práce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z49d10e10n68ě62k 84M25a28n34d84í65k 4239846723633

Když ležák, tak Budvar. Jistojistě nezklame. Před lety, co pamatuji, stejně jako nyní. Konkurence mu přibyla, ale stejně je to jedno z nejlepších piv na trhu, protože má všechno, co má kvalitní pivo mít.

0/0
21.2.2016 15:12

R85o77s71ť12a 47J86a96n75č43a41r 4447289581236

A co povinně uvádět stupňovitost. Také bych zavedl povinné označení technologie HGB (ředění piva vodou s CO2) při využití nad 0,3 %

+2/0
17.2.2016 19:43

M83i61r70o10s53l77a80v 95Š19i97m31k39o 7785233292415

Hlavně by mělo být velkým písmem napsán obsah alkoholu. Čím je ho více, tím je pivo kvalitnější, méně vodnaté. Lihem se snad u nás nedotuje...

+1/−3
17.2.2016 11:23

J24i42ř51í 48P80r29a48ž70á16k 9980612121342

Nemáte úplnou pravdu. Množství alkoholu závisí na prokvašení sladu. Když necháte hodně prokvasit, máte víc alkoholu, ale jde to na úroveň chuti, kterou dělá zbytek sladu. Podstatná je stupňovitost, tedy množství suchého podílu před kvašením.

+4/0
17.2.2016 11:40

M34a30r50t95i69n 20K10o14ž51í83n 1295846141810

Co to je suchý podíl před vykvašením? Stupňovitost znamená extrakt původní mladiny před vykvašením, tedy kolik je v mladině cukru a měří se sacharometrem.

+1/0
17.2.2016 13:25

J62i14ř25í 56P28r61a24ž10á29k 9850172741132

Máte pravdu, vyjádřil jsem se nepřesně. Je to extrakt z rozpuštěné mladiny , tedy sladu a chmele ropuštěného v maldině, což ale také závisí na množství "kolik toho do mladiny nasypete". Nevím zda se do toho extraktu započítává i řepný cukr přidaný do mladiny jak se dělá u levnějších piv.

0/0
17.2.2016 13:32

M41a32r38t46i78n 28K92o84ž73í11n 1885816531180

Cukr je dnes podstatně dražší než slad, takže se už roky nepoužívá. Po cukru se začala používat izoglukóza, ale používá to dnes taky málokdo, protože i ta je dražší než slad. Jinak do mladiny se nic nesype, ta vzniká při chmelovaru ze sladiny. Sladina zas vzniká scezením rmutu, rmut vzniká zcukřením vystírky a do vystírky se sype sladový šrot.

0/0
17.2.2016 13:48

J41i20ř89í 66P29r94a25ž66á18k 9120822151822

Proč se tedy do levných nebo vícestupňových piv stále přidává cukr? Cukr stojí kilo cca 0,29 usd, kilo sladu od 22 Kč. A z kila cukru asi vykvasí o hodně více alkoholu než z kila sladu....

http://www.vasepivo.cz/zbozi/slad-O54/cesky-slad-Z211.html

http://www.kurzy.cz/komodity/cukr-graf-vyvoje-ceny/index.asp?A=5&idk=96&curr=USD&on=0&unit=1%20kg&lg=1

0/0
17.2.2016 14:46

M71a19r30t30i20n 61K45o96ž71í29n 1545816161840

Kilo sladu stojí 10Kč. Cukru tam zas nemůžete dát tolik a podstatně mění chuť.

0/0
17.2.2016 17:44

J87i76ř40í 24P67r46a18ž15á67k 9190942491542

Poslal jsem Vám link-kilo sladu 22 až 29 Kč dle druhu. Kolik alkoholu vykvasí z kg cukru a kolik z kila sladu?

Cukr:

http://www.kurzy.cz/komodity/cukr-graf-vyvoje-ceny/index.asp?A=5&idk=96&curr=CZK&on=0&unit=1000%20kg&lg=1

0/0
17.2.2016 18:00

M17a26r64t30i44n 95K23o19ž23í63n 1805676711900

Vy jste mně poslal odkaz na internetový obchod pro domovařiče. My máme pro letošní rok u Soufflet nasmlouvánu cenu 10.000Kč za tunu sladu. Pokud budete kvasit jen z cukru, nebude to pivo.

0/0
17.2.2016 20:27

J72i44ř47í 69P21r47a88ž39á77k 9410702681472

Vypadá, že jste odborník, tak se ptám: mám pocit, že z kg cukru vznikne více alkoholu než z kg sladu. Slad je přece jako mouka, takže cca 60% sacharidů. Tak možná proto dávají ke sladu i cukr, aby zlevnili a zůstala i nějaká chuť sladu. Ta cena sladu co uvádíte asi je slušná, sladovnický ječmen stojí cca 5500/tunu-na komoditní burze.

0/0
17.2.2016 20:34

M46a62r14t61i20n 24K21o89ž88í54n 1645346471190

Cukr se dává aby bylo více extraktu jak píšete. Ale dává se ho jen určité malé procento. To pivo chutná jinak, drsně. S cukrem je obtížná manipulace, musíte hodně zainvestovat do technologie. Pokud máte moderní počítačem řízenou varnu s dobrou scezovačkou, nebo sladinovým filtrem, kde při rmutování řídíte teploty i teplotní gradienty na desetiny stupně, vysoce výkonná čerpadla na přehánění mezi nádobami aby bylo vše ve správný čas na vteřiny, tak se dostanete na takovou výtěžnost, že surogaci nepotřebujete. Jen v případě, že narazíte na kapacitu varny, tak použijete surogaci, v dnešní době obvykle izoglukózou, tuším případ Svijan a Smíchova. Málé chudé pivovary na hraně kapacity varny patrně sypou do mladinové pánve cukr ručně z pytlů - je to pro ně levnější, než zainvestovat do automatického dávkování glukózy, nedej bože do nové varny, tam se budete pohybovat řádově v desítkách až stovkách milionů Kč.

0/0
17.2.2016 21:02

J71i78ř63í 76P43r98a73ž26á42k 9330702341372

Dík za info:-)

0/0
17.2.2016 21:13

M17a27r86t86i88n 72K36o75ž71í59n 1595286561560

Rádo se stalo :-)

0/0
17.2.2016 21:26

M79a81r54t91i15n 86K10o79ž67í98n 1765936351470

V současné době u velkých pivovarů je trend nechávat piva víc prokvášet, tedy mají víc alkoholu než dřív. Paradoxně je to naopak než píšete, když je v pivu méně alkoholu je sladší a plnější, když ho necháte hodně prokvasit, působí prázdně až vodnatě, veškeré zbytkové cukry zkvasily na líh a vzniká tzv. eurobeer bez chuti a bez zápachu.

0/0
17.2.2016 13:55

M72i46l70a38n 48W89e83l82s71e67r 5762458738821

Mýlíte se. Víte, jak se vyrábí DIA pivo? Uvaří se to jako devítka pivo, pak se to nechá dlouho prokvasit až do mrtě. Ve výsledku to má alkoholu jako dvanáctka, ale chuť nijaká. Nezůstanou tam žádné sacharidy, škroby.

+1/0
17.2.2016 16:46

M95i16r13e26k 24Z51á26v46o59d77n78ý 7282507170478

Nerozumím, k čemu je takové označení dobré. Proč se to neoznačuje klasicky stupni.

0/0
17.2.2016 10:08

J29a86n 21S78o11u37k98u23p 1874894186665

Protože značení stupni je v podstatě nicneříkající. Představte si, že kupujete auto v krabici a na ní máte napsáno, kolik má kol.

0/0
17.2.2016 10:41

R95o97b82i34n 37Ž51i35ž95k70a 2918724766206

Říká víc než současné značení nebo i to navrhované.

0/0
17.2.2016 21:16

R95u55d10a 20S60l69a70v42í75k 5333478896331

Protože by pak Pilsner Urquell musel přiznat, že vaří 11° a ne 12°.

+4/0
17.2.2016 11:03

R94u80d67a 17S89l38a34v43í59k 5503618936531

Zatímco označení "silné pivo" a "plné pivo" je naprosto přehledné a plně informativní. :-P

+1/0
17.2.2016 11:04

T89o98m80á50š 57V93e48s11e89l41ý 5525228760399

omyl, vaří 14 (resp. necelých 15) a ředí na 11 :-/

0/0
17.2.2016 12:54

M47a94r62t32i58n 85K47o27ž40í25n 1135846811480

Ano v rámci zvýšení kapacity výroby a snížení ztrát.

0/0
17.2.2016 13:56
Foto

M85i62r95o59s58l65a26v 80S43t93e82i89n94e84r 6928904363645

Tradice byla vždy 10° sladu jako výčepní pivo, 12°byl ležák (i když i to řídké pivo, 7°, 8°, 10°, nově i 11° se vyrábí také jako ležáky, t.j. "spodním" kvašením za nízké teploty).

Historické pivo před r. 1840 bylo vždy vyráběno "svrchním" kvašením za pokojové teploty. Takže stačí podat také stupňovitost, čili podíl "mladiny" v základu, tím i dostatečně vyjádřit relativní obsah alkoholu i výživných látek v pivě a označit takové pivo za "kvasnicové" nebo "pšeničné", v Německu je to označení třeba "Kölsch", čili pivo stylu Kolín/Rýnem, nebo "Weissbier", na rozdíl od "Pils" nebo "Export" pro piva plzeňského typu- ležáky.

Plné pivo je otrocky přeložený "Vollbier" což značí neochuzené pivo s nejméne 12° mladiny. Silné pivo je opět překlad "Starkbier" čili pivo od 13° nahoru. Mimo Německo se ale takové označení nepoužívá.

Pivovar v Náchodě ovšem české pivo nevaří, tam se zřejmě díla ujali Němci. Už podle barvy, české pivo je vždy přibarvováno do zlatova, německé pivo má přírodně světlou barvu, i to "silné".

+1/0
17.2.2016 8:53

M77a60r94t95i63n 86K38o45ž66í51n 1805496351540

Barva piva záleží především na podílu plzeňského, karamelového, barvícího, případně vídeňského, či mnichovského sladu. Plzeňský nejsvětlejší, pak je vídeň, pak mnichov, pak karamel a nakonec přepražený barvící. Takže německá světlá přírodní barva jsou keci.

0/0
17.2.2016 14:20

M19a65r62t14i78n 55K62o28ž72í30n 1245286371750

Barva piva záleží především na podílu plzeňského, karamelového, barvícího, případně vídeňského, či mnichovského sladu. Plzeňský nejsvětlejší, pak je vídeň, pak mnichov, pak karamel a nakonec přepražený barvící. Takže německá světlá přírodní barva jsou kecy.

0/0
17.2.2016 14:20

J95i52ř42í 46K34r75u30t14i86l 2900654420718

Pondělí až pátek piji plná piva a jen ve středu piji silná piva abych po návratu domů byl silný.

Konečně i moje životní družka je spokojená.

0/0
17.2.2016 8:41

P29a29v59e38l 62V53a57j44n85e28r 4400862574187

Naleju si plné pivo, ale během chvilky je z něj prázdné pivo...

+9/0
17.2.2016 8:28

P24e42t31r 74M49e67j11z69l69í98k 8488124111770

Už jsme tady jednou měli značení piv podle stupňovitosti. Což bylo značení vůči spotřebiteli nejférovější. Všechno ostatní jsou jen tanečky, jak ho oklamat.

+2/0
17.2.2016 8:20

M87a61r74t22i22n 23K89a97r52á70s84e65k 9828273608668

No znacit pivo jen podle stupnovitosti je asi tak logicke jako znacit tvrdy alkohol jen podle % alkoholu, proc odlisovat vodku a whiskey? Spotrebiteli musi stacit ze je to "ctyricitka"...

+1/0
17.2.2016 9:13

T23o16m46á28š 21V88e54s68e90l91ý 5135288590889

tak jistě, že ideální by bylo:

vařeno na AA (a ředěno na BB), leží CC dní při teplotě DD a tlaku EE. Kromě vody, chmele a sladu použita taková a taková aditiva v takovém a takovém množství.

Jenom se obávám, že není moc velkých pivovarů, kterým by to nevadilo. Slovy jeden ;-)

0/0
17.2.2016 13:12

M39a23r50t56i66n 96K66o64ž73í45n 1945346431770

Bohužel údaje AA, CC, DD a EE jsou součástí receptur jednotlivých pivovarů a ty jsou obvykle tajné.

0/0
17.2.2016 14:08

T14o64m11á27š 51V18e42s35e95l63ý 5595758710309

njn, ti, u kterých by to bylo dobré vědět to jen tak neprozradí...

0/0
17.2.2016 20:19

M53a30r30t85i79n 92K80o54ž52í41n 1705936681550

Nikdo vám to neprozradí.

0/0
17.2.2016 20:29

M50a72r82t26i64n 20K90o86ž37í12n 1105186801960

A co takhle značení IPA, 16 stupňů, 6,8% alkoholu. Nebo Ležák 12 stupňů, 5% alkoholu. Není to přehlednější než plné, nebo silné pivo?

0/0
17.2.2016 14:11

M87a54r92t16i30n 94K44a30r24á73s47e62k 9848323198588

je, ale porad lepsi nez dnesni znaceni IPA - lezak, 6% alkoholu

0/0
17.2.2016 14:36

J84i79ř23í 72P78r54a89ž76á59k 9170192611432

Zase jde o možnost vařit patoky a vydávat je za pivo. Kdyby i u nás platil Deutsches Reinheheitsgebot, tak by bylo vše jasné a pivo by se vařilo jen ze sladu, chmele a vody. Nešlo by do piva přidávat cukr ani rýži,.... Stupňovitost a obsah alkoholu dává dostatečnou informaci o prokvašení a tedy chuti, kterou dělá neprokvašený slad a chmel.

+1/−1
17.2.2016 7:08

D92a83n79i83e10l 57N63. 86P77o86k48o60r16n52ý 6677516265571

Přísně dle RG smí být v pivu jen JEČNÝ slad. Tedy ani pšenice, žito či oves. Takže jste pro zrušení weizenu, stoutů, spousty moderní alů, velkou část belgických stylů?

0/0
17.2.2016 9:50

J16i63ř28í 52P24r38a66ž34á18k 9980122391692

To určitě ne. Ale jsem např. proti přislazování-náhradě části sladu pro kvašení cukrem, jak je to u levných piv běžné. Ono i u pšeničných je slad z pšenice, nebo ne? Ty zvěrstva, které dělají velké pivovary- např. vaření silného piva a pak jeho naředění na patřičnou silou,.... Ty europiva (sterilní jak voda na mytí podlahy v nemocnici) jsou nepitelné.

0/−1
17.2.2016 9:58

J35a67n 80S80o62u82k10u32p 1604944976125

Samotná surogace cukrem není patrně nějak levnější, prostě je to součást receptu, např. stouty se sypou cukrem, ale třeba medové pivo je v podstatě taky doslazované.

Pšeničné piva mají většinou podíl sladu z pšenice a ječmene, jestli se ptáte na to.

Ředění silného piva pomocí HGB je zlo, ale tak se prostě průmyslově piva vyrábějí. Jednoduše je nepijte.

0/0
17.2.2016 10:46

J35i33ř28í 48P46r18a18ž89á61k 9550782731412

Dnes si skutečně člověk může vybrat i z menších pivovarů, ale také je to třeba časem měnit. I dobrá piva se zhorší s časem. Piji nepaserizované, střídání je nutné, protože na stejnou značku si člověk zvykne.

0/0
17.2.2016 11:39

M64a55r42t33i54n 86K74o57ž77í72n 1805846861690

Hlavní problém vidím v tom, že pokud se stává malý pivovar úspěšným a zvětšují se mu trhy, ztráci pivo na kvalitě - zmíněná surogace, HGB, kratší doby ležení - vše pro zvýšení kapacity a maximalizaci zisku.

0/0
17.2.2016 21:48

J62i73ř15í 41P66r56a26ž35á40k 9100892601652

Přesně! takto už jsem zaměnil Svijany za nyní lepší Klášter. A už zase hledám nějakou jinou značku, nepasterizované.

0/0
17.2.2016 21:54

T31o61m95á72š 21T11a17t31í28č54e88k 5370492210368

No hlavně že v Plzni smí i nadále označovat tu svou jedenáctku, která leží akorát tak na korbě náklaďáku při rozvážce, jako ležák. :-P

+2/−1
17.2.2016 5:37

J77a55n 54J67e61ž31e47k 3361865507465

Ono to spíš vypadá, že ti "leží v žaludku", ne?

0/0
17.2.2016 6:20

T17o84m48á29š 11T33a64t36í19č36e26k 5760172720848

Nemá mně co ležet v žaludku, nejsem dobytek, abych to pil.

Ale tys chtěl asi říct, že mnou kritizovaná stupňovitost a absence uležení té břečky neodpovídá pravdě, že?

+2/0
17.2.2016 6:56

J62a41n 55J60e52ž39e16k 3151985627545

Hmm, "břečka". Takže leží v žaludku.

0/0
17.2.2016 7:47

T45o92m13á10š 23T68a85t70í64č10e46k 5790342860148

Jinou mantru neumíš? Co takhle se raději vyjádřit ke skutečnostem?

0/0
17.2.2016 8:01
Foto

M84i83r27o51s39l77a59v 88S45t84e94i41n89e93r 6768774433305

Plzeň z láhve je kvalitní ale řídké dietní pivo. Před ruskou okupací to ale bývala poctivá 12°ka a po dvou pivech jste už měl náladičku.

Dnes byste jich musel vypít 3.

+1/0
17.2.2016 8:57







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.