Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Matoucí značení piv skončí. Podívejte se, která piva budou plná či silná

Chystané změny ve značení piv se dotknou méně než tří procent piv na trhu. S názvy plná piva a silná piva se pivaři setkají nejvíce u minipivovarů a výrobců, kteří se zaměřují na speciály a pšeničná piva. Změny pocítí například náchodský Primátor. Naopak velké nadnárodní pivovary se značením nebudou mít tolik práce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z70d95e72n10ě34k 61M22a89n26d98í61k 4359256233693

Když ležák, tak Budvar. Jistojistě nezklame. Před lety, co pamatuji, stejně jako nyní. Konkurence mu přibyla, ale stejně je to jedno z nejlepších piv na trhu, protože má všechno, co má kvalitní pivo mít.

0/0
21.2.2016 15:12

R61o11s61ť29a 57J37a36n66č46a86r 4907839291556

A co povinně uvádět stupňovitost. Také bych zavedl povinné označení technologie HGB (ředění piva vodou s CO2) při využití nad 0,3 %

+2/0
17.2.2016 19:43

M18i84r45o58s96l31a26v 57Š85i10m91k98o 7485573882925

Hlavně by mělo být velkým písmem napsán obsah alkoholu. Čím je ho více, tím je pivo kvalitnější, méně vodnaté. Lihem se snad u nás nedotuje...

+1/−3
17.2.2016 11:23

J68i70ř87í 79P82r61a80ž18á75k 9240712961942

Nemáte úplnou pravdu. Množství alkoholu závisí na prokvašení sladu. Když necháte hodně prokvasit, máte víc alkoholu, ale jde to na úroveň chuti, kterou dělá zbytek sladu. Podstatná je stupňovitost, tedy množství suchého podílu před kvašením.

+4/0
17.2.2016 11:40

M75a12r34t24i42n 79K16o38ž34í68n 1675106451520

Co to je suchý podíl před vykvašením? Stupňovitost znamená extrakt původní mladiny před vykvašením, tedy kolik je v mladině cukru a měří se sacharometrem.

+1/0
17.2.2016 13:25

J75i29ř65í 38P87r18a56ž93á31k 9230402741352

Máte pravdu, vyjádřil jsem se nepřesně. Je to extrakt z rozpuštěné mladiny , tedy sladu a chmele ropuštěného v maldině, což ale také závisí na množství "kolik toho do mladiny nasypete". Nevím zda se do toho extraktu započítává i řepný cukr přidaný do mladiny jak se dělá u levnějších piv.

0/0
17.2.2016 13:32

M32a64r50t31i16n 53K59o90ž33í88n 1735336241190

Cukr je dnes podstatně dražší než slad, takže se už roky nepoužívá. Po cukru se začala používat izoglukóza, ale používá to dnes taky málokdo, protože i ta je dražší než slad. Jinak do mladiny se nic nesype, ta vzniká při chmelovaru ze sladiny. Sladina zas vzniká scezením rmutu, rmut vzniká zcukřením vystírky a do vystírky se sype sladový šrot.

0/0
17.2.2016 13:48

J85i39ř46í 28P22r81a25ž37á42k 9560582431192

Proč se tedy do levných nebo vícestupňových piv stále přidává cukr? Cukr stojí kilo cca 0,29 usd, kilo sladu od 22 Kč. A z kila cukru asi vykvasí o hodně více alkoholu než z kila sladu....

http://www.vasepivo.cz/zbozi/slad-O54/cesky-slad-Z211.html

http://www.kurzy.cz/komodity/cukr-graf-vyvoje-ceny/index.asp?A=5&idk=96&curr=USD&on=0&unit=1%20kg&lg=1

0/0
17.2.2016 14:46

M85a28r18t12i11n 11K15o80ž15í69n 1285456921910

Kilo sladu stojí 10Kč. Cukru tam zas nemůžete dát tolik a podstatně mění chuť.

0/0
17.2.2016 17:44

J91i83ř94í 75P63r64a92ž47á17k 9900752221612

Poslal jsem Vám link-kilo sladu 22 až 29 Kč dle druhu. Kolik alkoholu vykvasí z kg cukru a kolik z kila sladu?

Cukr:

http://www.kurzy.cz/komodity/cukr-graf-vyvoje-ceny/index.asp?A=5&idk=96&curr=CZK&on=0&unit=1000%20kg&lg=1

0/0
17.2.2016 18:00

M52a17r36t17i74n 57K19o50ž14í15n 1795706311230

Vy jste mně poslal odkaz na internetový obchod pro domovařiče. My máme pro letošní rok u Soufflet nasmlouvánu cenu 10.000Kč za tunu sladu. Pokud budete kvasit jen z cukru, nebude to pivo.

0/0
17.2.2016 20:27

J14i15ř33í 76P98r75a88ž33á45k 9570602811782

Vypadá, že jste odborník, tak se ptám: mám pocit, že z kg cukru vznikne více alkoholu než z kg sladu. Slad je přece jako mouka, takže cca 60% sacharidů. Tak možná proto dávají ke sladu i cukr, aby zlevnili a zůstala i nějaká chuť sladu. Ta cena sladu co uvádíte asi je slušná, sladovnický ječmen stojí cca 5500/tunu-na komoditní burze.

0/0
17.2.2016 20:34

M54a92r80t10i21n 35K88o52ž38í97n 1425216701450

Cukr se dává aby bylo více extraktu jak píšete. Ale dává se ho jen určité malé procento. To pivo chutná jinak, drsně. S cukrem je obtížná manipulace, musíte hodně zainvestovat do technologie. Pokud máte moderní počítačem řízenou varnu s dobrou scezovačkou, nebo sladinovým filtrem, kde při rmutování řídíte teploty i teplotní gradienty na desetiny stupně, vysoce výkonná čerpadla na přehánění mezi nádobami aby bylo vše ve správný čas na vteřiny, tak se dostanete na takovou výtěžnost, že surogaci nepotřebujete. Jen v případě, že narazíte na kapacitu varny, tak použijete surogaci, v dnešní době obvykle izoglukózou, tuším případ Svijan a Smíchova. Málé chudé pivovary na hraně kapacity varny patrně sypou do mladinové pánve cukr ručně z pytlů - je to pro ně levnější, než zainvestovat do automatického dávkování glukózy, nedej bože do nové varny, tam se budete pohybovat řádově v desítkách až stovkách milionů Kč.

0/0
17.2.2016 21:02

J81i51ř79í 89P95r92a42ž79á43k 9120662981222

Dík za info:-)

0/0
17.2.2016 21:13

M84a62r82t90i58n 23K75o39ž94í21n 1335796591940

Rádo se stalo :-)

0/0
17.2.2016 21:26

M33a60r75t35i43n 87K14o53ž51í92n 1775706851850

V současné době u velkých pivovarů je trend nechávat piva víc prokvášet, tedy mají víc alkoholu než dřív. Paradoxně je to naopak než píšete, když je v pivu méně alkoholu je sladší a plnější, když ho necháte hodně prokvasit, působí prázdně až vodnatě, veškeré zbytkové cukry zkvasily na líh a vzniká tzv. eurobeer bez chuti a bez zápachu.

0/0
17.2.2016 13:55

M21i22l46a96n 53W36e75l66s74e25r 5512618578681

Mýlíte se. Víte, jak se vyrábí DIA pivo? Uvaří se to jako devítka pivo, pak se to nechá dlouho prokvasit až do mrtě. Ve výsledku to má alkoholu jako dvanáctka, ale chuť nijaká. Nezůstanou tam žádné sacharidy, škroby.

+1/0
17.2.2016 16:46

M51i55r67e65k 25Z42á47v55o81d35n41ý 7642347790198

Nerozumím, k čemu je takové označení dobré. Proč se to neoznačuje klasicky stupni.

0/0
17.2.2016 10:08

J40a96n 80S52o89u53k83u97p 1854814166685

Protože značení stupni je v podstatě nicneříkající. Představte si, že kupujete auto v krabici a na ní máte napsáno, kolik má kol.

0/0
17.2.2016 10:41

R57o92b11i19n 90Ž36i56ž83k98a 2468194146696

Říká víc než současné značení nebo i to navrhované.

0/0
17.2.2016 21:16

R52u73d65a 63S70l21a70v51í86k 5643838536801

Protože by pak Pilsner Urquell musel přiznat, že vaří 11° a ne 12°.

+4/0
17.2.2016 11:03

R15u78d96a 71S69l78a43v36í77k 5973888346321

Zatímco označení "silné pivo" a "plné pivo" je naprosto přehledné a plně informativní. :-P

+1/0
17.2.2016 11:04

T73o97m33á34š 40V60e70s47e29l10ý 5195418320209

omyl, vaří 14 (resp. necelých 15) a ředí na 11 :-/

0/0
17.2.2016 12:54

M94a97r16t16i45n 34K46o54ž51í15n 1115736491350

Ano v rámci zvýšení kapacity výroby a snížení ztrát.

0/0
17.2.2016 13:56
Foto

M36i26r95o67s74l46a87v 96S52t62e39i52n92e20r 1665585958623

Tradice byla vždy 10° sladu jako výčepní pivo, 12°byl ležák (i když i to řídké pivo, 7°, 8°, 10°, nově i 11° se vyrábí také jako ležáky, t.j. "spodním" kvašením za nízké teploty).

Historické pivo před r. 1840 bylo vždy vyráběno "svrchním" kvašením za pokojové teploty. Takže stačí podat také stupňovitost, čili podíl "mladiny" v základu, tím i dostatečně vyjádřit relativní obsah alkoholu i výživných látek v pivě a označit takové pivo za "kvasnicové" nebo "pšeničné", v Německu je to označení třeba "Kölsch", čili pivo stylu Kolín/Rýnem, nebo "Weissbier", na rozdíl od "Pils" nebo "Export" pro piva plzeňského typu- ležáky.

Plné pivo je otrocky přeložený "Vollbier" což značí neochuzené pivo s nejméne 12° mladiny. Silné pivo je opět překlad "Starkbier" čili pivo od 13° nahoru. Mimo Německo se ale takové označení nepoužívá.

Pivovar v Náchodě ovšem české pivo nevaří, tam se zřejmě díla ujali Němci. Už podle barvy, české pivo je vždy přibarvováno do zlatova, německé pivo má přírodně světlou barvu, i to "silné".

+1/0
17.2.2016 8:53

M37a56r32t41i79n 91K82o87ž96í36n 1525816291390

Barva piva záleží především na podílu plzeňského, karamelového, barvícího, případně vídeňského, či mnichovského sladu. Plzeňský nejsvětlejší, pak je vídeň, pak mnichov, pak karamel a nakonec přepražený barvící. Takže německá světlá přírodní barva jsou keci.

0/0
17.2.2016 14:20

M85a30r21t92i83n 23K73o56ž73í16n 1115626521150

Barva piva záleží především na podílu plzeňského, karamelového, barvícího, případně vídeňského, či mnichovského sladu. Plzeňský nejsvětlejší, pak je vídeň, pak mnichov, pak karamel a nakonec přepražený barvící. Takže německá světlá přírodní barva jsou kecy.

0/0
17.2.2016 14:20

J80i53ř44í 83K55r14u21t22i77l 8139835261748

Pondělí až pátek piji plná piva a jen ve středu piji silná piva abych po návratu domů byl silný.

Konečně i moje životní družka je spokojená.

0/0
17.2.2016 8:41

P91a57v90e70l 98V80a19j23n17e88r 4540652224487

Naleju si plné pivo, ale během chvilky je z něj prázdné pivo...

+9/0
17.2.2016 8:28

P62e98t58r 35M78e39j39z81l25í81k 8188964731340

Už jsme tady jednou měli značení piv podle stupňovitosti. Což bylo značení vůči spotřebiteli nejférovější. Všechno ostatní jsou jen tanečky, jak ho oklamat.

+2/0
17.2.2016 8:20

M74a17r43t88i10n 96K98a64r25á24s39e62k 9718953678468

No znacit pivo jen podle stupnovitosti je asi tak logicke jako znacit tvrdy alkohol jen podle % alkoholu, proc odlisovat vodku a whiskey? Spotrebiteli musi stacit ze je to "ctyricitka"...

+1/0
17.2.2016 9:13

T54o38m88á91š 71V59e78s54e58l47ý 5455618740749

tak jistě, že ideální by bylo:

vařeno na AA (a ředěno na BB), leží CC dní při teplotě DD a tlaku EE. Kromě vody, chmele a sladu použita taková a taková aditiva v takovém a takovém množství.

Jenom se obávám, že není moc velkých pivovarů, kterým by to nevadilo. Slovy jeden ;-)

0/0
17.2.2016 13:12

M87a90r82t45i88n 41K81o21ž76í22n 1515636441430

Bohužel údaje AA, CC, DD a EE jsou součástí receptur jednotlivých pivovarů a ty jsou obvykle tajné.

0/0
17.2.2016 14:08

T20o48m75á66š 85V57e45s62e68l84ý 5415128570639

njn, ti, u kterých by to bylo dobré vědět to jen tak neprozradí...

0/0
17.2.2016 20:19

M44a50r59t63i12n 49K49o51ž71í87n 1595776141720

Nikdo vám to neprozradí.

0/0
17.2.2016 20:29

M26a22r79t29i95n 43K20o48ž97í68n 1945886271510

A co takhle značení IPA, 16 stupňů, 6,8% alkoholu. Nebo Ležák 12 stupňů, 5% alkoholu. Není to přehlednější než plné, nebo silné pivo?

0/0
17.2.2016 14:11

M37a24r59t57i39n 33K56a41r70á91s98e42k 9928693958148

je, ale porad lepsi nez dnesni znaceni IPA - lezak, 6% alkoholu

0/0
17.2.2016 14:36

J78i35ř78í 41P89r51a72ž60á81k 9610302331122

Zase jde o možnost vařit patoky a vydávat je za pivo. Kdyby i u nás platil Deutsches Reinheheitsgebot, tak by bylo vše jasné a pivo by se vařilo jen ze sladu, chmele a vody. Nešlo by do piva přidávat cukr ani rýži,.... Stupňovitost a obsah alkoholu dává dostatečnou informaci o prokvašení a tedy chuti, kterou dělá neprokvašený slad a chmel.

+1/−1
17.2.2016 7:08

D60a93n17i60e31l 10N43. 73P98o30k74o48r68n79ý 6197376955111

Přísně dle RG smí být v pivu jen JEČNÝ slad. Tedy ani pšenice, žito či oves. Takže jste pro zrušení weizenu, stoutů, spousty moderní alů, velkou část belgických stylů?

0/0
17.2.2016 9:50

J27i77ř12í 64P25r62a47ž20á47k 9710862951562

To určitě ne. Ale jsem např. proti přislazování-náhradě části sladu pro kvašení cukrem, jak je to u levných piv běžné. Ono i u pšeničných je slad z pšenice, nebo ne? Ty zvěrstva, které dělají velké pivovary- např. vaření silného piva a pak jeho naředění na patřičnou silou,.... Ty europiva (sterilní jak voda na mytí podlahy v nemocnici) jsou nepitelné.

0/−1
17.2.2016 9:58

J71a36n 18S68o40u15k34u42p 1474954696155

Samotná surogace cukrem není patrně nějak levnější, prostě je to součást receptu, např. stouty se sypou cukrem, ale třeba medové pivo je v podstatě taky doslazované.

Pšeničné piva mají většinou podíl sladu z pšenice a ječmene, jestli se ptáte na to.

Ředění silného piva pomocí HGB je zlo, ale tak se prostě průmyslově piva vyrábějí. Jednoduše je nepijte.

0/0
17.2.2016 10:46

J36i58ř66í 50P81r91a51ž53á65k 9280162331572

Dnes si skutečně člověk může vybrat i z menších pivovarů, ale také je to třeba časem měnit. I dobrá piva se zhorší s časem. Piji nepaserizované, střídání je nutné, protože na stejnou značku si člověk zvykne.

0/0
17.2.2016 11:39

M39a90r96t83i89n 94K11o21ž33í27n 1765426711490

Hlavní problém vidím v tom, že pokud se stává malý pivovar úspěšným a zvětšují se mu trhy, ztráci pivo na kvalitě - zmíněná surogace, HGB, kratší doby ležení - vše pro zvýšení kapacity a maximalizaci zisku.

0/0
17.2.2016 21:48

J96i89ř75í 83P39r16a93ž20á36k 9870522951882

Přesně! takto už jsem zaměnil Svijany za nyní lepší Klášter. A už zase hledám nějakou jinou značku, nepasterizované.

0/0
17.2.2016 21:54

T94o54m12á15š 17T11a45t81í75č43e44k 5630152740138

No hlavně že v Plzni smí i nadále označovat tu svou jedenáctku, která leží akorát tak na korbě náklaďáku při rozvážce, jako ležák. :-P

+2/−1
17.2.2016 5:37

J24a35n 48J72e49ž30e12k 3561745527315

Ono to spíš vypadá, že ti "leží v žaludku", ne?

0/0
17.2.2016 6:20

T93o51m44á79š 70T94a46t98í21č26e77k 5250712340698

Nemá mně co ležet v žaludku, nejsem dobytek, abych to pil.

Ale tys chtěl asi říct, že mnou kritizovaná stupňovitost a absence uležení té břečky neodpovídá pravdě, že?

+2/0
17.2.2016 6:56

J14a24n 24J42e48ž74e10k 3291175217625

Hmm, "břečka". Takže leží v žaludku.

0/0
17.2.2016 7:47

T14o33m49á73š 52T54a39t64í78č50e40k 5400622720678

Jinou mantru neumíš? Co takhle se raději vyjádřit ke skutečnostem?

0/0
17.2.2016 8:01
Foto

M68i74r90o96s56l33a11v 25S60t96e42i60n20e81r 1285505258723

Plzeň z láhve je kvalitní ale řídké dietní pivo. Před ruskou okupací to ale bývala poctivá 12°ka a po dvou pivech jste už měl náladičku.

Dnes byste jich musel vypít 3.

+1/0
17.2.2016 8:57





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.