Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Matoucí značení piv skončí. Podívejte se, která piva budou plná či silná

Chystané změny ve značení piv se dotknou méně než tří procent piv na trhu. S názvy plná piva a silná piva se pivaři setkají nejvíce u minipivovarů a výrobců, kteří se zaměřují na speciály a pšeničná piva. Změny pocítí například náchodský Primátor. Naopak velké nadnárodní pivovary se značením nebudou mít tolik práce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z71d79e40n98ě33k 82M23a96n19d33í11k 4899596663983

Když ležák, tak Budvar. Jistojistě nezklame. Před lety, co pamatuji, stejně jako nyní. Konkurence mu přibyla, ale stejně je to jedno z nejlepších piv na trhu, protože má všechno, co má kvalitní pivo mít.

0/0
21.2.2016 15:12

R85o63s26ť85a 95J76a86n60č25a85r 4757359241866

A co povinně uvádět stupňovitost. Také bych zavedl povinné označení technologie HGB (ředění piva vodou s CO2) při využití nad 0,3 %

+2/0
17.2.2016 19:43

M24i28r73o53s32l49a73v 18Š97i33m48k15o 7875303682825

Hlavně by mělo být velkým písmem napsán obsah alkoholu. Čím je ho více, tím je pivo kvalitnější, méně vodnaté. Lihem se snad u nás nedotuje...

+1/−3
17.2.2016 11:23

J60i19ř46í 31P43r86a23ž83á36k 9310542931442

Nemáte úplnou pravdu. Množství alkoholu závisí na prokvašení sladu. Když necháte hodně prokvasit, máte víc alkoholu, ale jde to na úroveň chuti, kterou dělá zbytek sladu. Podstatná je stupňovitost, tedy množství suchého podílu před kvašením.

+4/0
17.2.2016 11:40

M32a45r32t97i21n 43K96o85ž12í44n 1475356411400

Co to je suchý podíl před vykvašením? Stupňovitost znamená extrakt původní mladiny před vykvašením, tedy kolik je v mladině cukru a měří se sacharometrem.

+1/0
17.2.2016 13:25

J75i22ř86í 78P63r21a19ž96á55k 9660402351142

Máte pravdu, vyjádřil jsem se nepřesně. Je to extrakt z rozpuštěné mladiny , tedy sladu a chmele ropuštěného v maldině, což ale také závisí na množství "kolik toho do mladiny nasypete". Nevím zda se do toho extraktu započítává i řepný cukr přidaný do mladiny jak se dělá u levnějších piv.

0/0
17.2.2016 13:32

M81a52r19t44i36n 88K81o75ž77í54n 1705656831460

Cukr je dnes podstatně dražší než slad, takže se už roky nepoužívá. Po cukru se začala používat izoglukóza, ale používá to dnes taky málokdo, protože i ta je dražší než slad. Jinak do mladiny se nic nesype, ta vzniká při chmelovaru ze sladiny. Sladina zas vzniká scezením rmutu, rmut vzniká zcukřením vystírky a do vystírky se sype sladový šrot.

0/0
17.2.2016 13:48

J84i49ř75í 48P44r41a52ž74á58k 9930892781812

Proč se tedy do levných nebo vícestupňových piv stále přidává cukr? Cukr stojí kilo cca 0,29 usd, kilo sladu od 22 Kč. A z kila cukru asi vykvasí o hodně více alkoholu než z kila sladu....

http://www.vasepivo.cz/zbozi/slad-O54/cesky-slad-Z211.html

http://www.kurzy.cz/komodity/cukr-graf-vyvoje-ceny/index.asp?A=5&idk=96&curr=USD&on=0&unit=1%20kg&lg=1

0/0
17.2.2016 14:46

M57a52r81t21i87n 24K86o40ž54í75n 1405656811310

Kilo sladu stojí 10Kč. Cukru tam zas nemůžete dát tolik a podstatně mění chuť.

0/0
17.2.2016 17:44

J95i48ř32í 14P12r84a66ž48á40k 9710302551852

Poslal jsem Vám link-kilo sladu 22 až 29 Kč dle druhu. Kolik alkoholu vykvasí z kg cukru a kolik z kila sladu?

Cukr:

http://www.kurzy.cz/komodity/cukr-graf-vyvoje-ceny/index.asp?A=5&idk=96&curr=CZK&on=0&unit=1000%20kg&lg=1

0/0
17.2.2016 18:00

M37a42r18t77i91n 61K39o86ž85í98n 1715236231110

Vy jste mně poslal odkaz na internetový obchod pro domovařiče. My máme pro letošní rok u Soufflet nasmlouvánu cenu 10.000Kč za tunu sladu. Pokud budete kvasit jen z cukru, nebude to pivo.

0/0
17.2.2016 20:27

J35i95ř35í 87P18r88a64ž22á19k 9760722931392

Vypadá, že jste odborník, tak se ptám: mám pocit, že z kg cukru vznikne více alkoholu než z kg sladu. Slad je přece jako mouka, takže cca 60% sacharidů. Tak možná proto dávají ke sladu i cukr, aby zlevnili a zůstala i nějaká chuť sladu. Ta cena sladu co uvádíte asi je slušná, sladovnický ječmen stojí cca 5500/tunu-na komoditní burze.

0/0
17.2.2016 20:34

M58a52r49t96i53n 48K82o25ž20í98n 1895126321730

Cukr se dává aby bylo více extraktu jak píšete. Ale dává se ho jen určité malé procento. To pivo chutná jinak, drsně. S cukrem je obtížná manipulace, musíte hodně zainvestovat do technologie. Pokud máte moderní počítačem řízenou varnu s dobrou scezovačkou, nebo sladinovým filtrem, kde při rmutování řídíte teploty i teplotní gradienty na desetiny stupně, vysoce výkonná čerpadla na přehánění mezi nádobami aby bylo vše ve správný čas na vteřiny, tak se dostanete na takovou výtěžnost, že surogaci nepotřebujete. Jen v případě, že narazíte na kapacitu varny, tak použijete surogaci, v dnešní době obvykle izoglukózou, tuším případ Svijan a Smíchova. Málé chudé pivovary na hraně kapacity varny patrně sypou do mladinové pánve cukr ručně z pytlů - je to pro ně levnější, než zainvestovat do automatického dávkování glukózy, nedej bože do nové varny, tam se budete pohybovat řádově v desítkách až stovkách milionů Kč.

0/0
17.2.2016 21:02

J52i13ř86í 92P27r26a84ž93á35k 9270692931582

Dík za info:-)

0/0
17.2.2016 21:13

M59a48r34t29i23n 79K52o62ž24í91n 1695236691720

Rádo se stalo :-)

0/0
17.2.2016 21:26

M13a80r56t51i71n 96K88o73ž19í85n 1135296891520

V současné době u velkých pivovarů je trend nechávat piva víc prokvášet, tedy mají víc alkoholu než dřív. Paradoxně je to naopak než píšete, když je v pivu méně alkoholu je sladší a plnější, když ho necháte hodně prokvasit, působí prázdně až vodnatě, veškeré zbytkové cukry zkvasily na líh a vzniká tzv. eurobeer bez chuti a bez zápachu.

0/0
17.2.2016 13:55

M65i34l33a22n 59W23e64l55s25e49r 5392628968531

Mýlíte se. Víte, jak se vyrábí DIA pivo? Uvaří se to jako devítka pivo, pak se to nechá dlouho prokvasit až do mrtě. Ve výsledku to má alkoholu jako dvanáctka, ale chuť nijaká. Nezůstanou tam žádné sacharidy, škroby.

+1/0
17.2.2016 16:46

M39i33r44e39k 12Z33á25v80o64d54n65ý 7232127170768

Nerozumím, k čemu je takové označení dobré. Proč se to neoznačuje klasicky stupni.

0/0
17.2.2016 10:08

J36a39n 48S69o65u59k94u12p 1264564456485

Protože značení stupni je v podstatě nicneříkající. Představte si, že kupujete auto v krabici a na ní máte napsáno, kolik má kol.

0/0
17.2.2016 10:41

R90o31b43i85n 26Ž81i49ž44k55a 2888584886656

Říká víc než současné značení nebo i to navrhované.

0/0
17.2.2016 21:16

R18u36d31a 10S96l77a57v20í89k 5113478316851

Protože by pak Pilsner Urquell musel přiznat, že vaří 11° a ne 12°.

+4/0
17.2.2016 11:03

R70u24d90a 62S77l78a17v31í97k 5333298166731

Zatímco označení "silné pivo" a "plné pivo" je naprosto přehledné a plně informativní. :-P

+1/0
17.2.2016 11:04

T91o67m31á59š 53V88e14s23e76l11ý 5155458180309

omyl, vaří 14 (resp. necelých 15) a ředí na 11 :-/

0/0
17.2.2016 12:54

M23a47r93t52i84n 75K36o79ž12í22n 1695276431970

Ano v rámci zvýšení kapacity výroby a snížení ztrát.

0/0
17.2.2016 13:56
Foto

M12i39r56o24s78l98a54v 38S14t25e19i78n10e35r 6268354853485

Tradice byla vždy 10° sladu jako výčepní pivo, 12°byl ležák (i když i to řídké pivo, 7°, 8°, 10°, nově i 11° se vyrábí také jako ležáky, t.j. "spodním" kvašením za nízké teploty).

Historické pivo před r. 1840 bylo vždy vyráběno "svrchním" kvašením za pokojové teploty. Takže stačí podat také stupňovitost, čili podíl "mladiny" v základu, tím i dostatečně vyjádřit relativní obsah alkoholu i výživných látek v pivě a označit takové pivo za "kvasnicové" nebo "pšeničné", v Německu je to označení třeba "Kölsch", čili pivo stylu Kolín/Rýnem, nebo "Weissbier", na rozdíl od "Pils" nebo "Export" pro piva plzeňského typu- ležáky.

Plné pivo je otrocky přeložený "Vollbier" což značí neochuzené pivo s nejméne 12° mladiny. Silné pivo je opět překlad "Starkbier" čili pivo od 13° nahoru. Mimo Německo se ale takové označení nepoužívá.

Pivovar v Náchodě ovšem české pivo nevaří, tam se zřejmě díla ujali Němci. Už podle barvy, české pivo je vždy přibarvováno do zlatova, německé pivo má přírodně světlou barvu, i to "silné".

+1/0
17.2.2016 8:53

M11a77r11t84i88n 13K16o67ž79í49n 1825546331730

Barva piva záleží především na podílu plzeňského, karamelového, barvícího, případně vídeňského, či mnichovského sladu. Plzeňský nejsvětlejší, pak je vídeň, pak mnichov, pak karamel a nakonec přepražený barvící. Takže německá světlá přírodní barva jsou keci.

0/0
17.2.2016 14:20

M86a90r53t58i66n 17K43o78ž73í97n 1685946961560

Barva piva záleží především na podílu plzeňského, karamelového, barvícího, případně vídeňského, či mnichovského sladu. Plzeňský nejsvětlejší, pak je vídeň, pak mnichov, pak karamel a nakonec přepražený barvící. Takže německá světlá přírodní barva jsou kecy.

0/0
17.2.2016 14:20

J70i20ř70í 33K21r43u11t18i21l 2620374770228

Pondělí až pátek piji plná piva a jen ve středu piji silná piva abych po návratu domů byl silný.

Konečně i moje životní družka je spokojená.

0/0
17.2.2016 8:41

P92a19v51e32l 46V45a68j94n54e12r 4520472934947

Naleju si plné pivo, ale během chvilky je z něj prázdné pivo...

+9/0
17.2.2016 8:28

P52e20t93r 50M20e38j17z97l83í51k 8368824221120

Už jsme tady jednou měli značení piv podle stupňovitosti. Což bylo značení vůči spotřebiteli nejférovější. Všechno ostatní jsou jen tanečky, jak ho oklamat.

+2/0
17.2.2016 8:20

M62a78r20t56i58n 94K79a50r95á85s74e84k 9558343348748

No znacit pivo jen podle stupnovitosti je asi tak logicke jako znacit tvrdy alkohol jen podle % alkoholu, proc odlisovat vodku a whiskey? Spotrebiteli musi stacit ze je to "ctyricitka"...

+1/0
17.2.2016 9:13

T12o37m66á40š 58V69e26s67e84l66ý 5275518980229

tak jistě, že ideální by bylo:

vařeno na AA (a ředěno na BB), leží CC dní při teplotě DD a tlaku EE. Kromě vody, chmele a sladu použita taková a taková aditiva v takovém a takovém množství.

Jenom se obávám, že není moc velkých pivovarů, kterým by to nevadilo. Slovy jeden ;-)

0/0
17.2.2016 13:12

M24a47r60t27i68n 71K88o49ž84í24n 1835956611980

Bohužel údaje AA, CC, DD a EE jsou součástí receptur jednotlivých pivovarů a ty jsou obvykle tajné.

0/0
17.2.2016 14:08

T70o68m42á30š 32V98e94s12e57l47ý 5105358220789

njn, ti, u kterých by to bylo dobré vědět to jen tak neprozradí...

0/0
17.2.2016 20:19

M96a87r77t22i65n 38K67o32ž85í43n 1195866241830

Nikdo vám to neprozradí.

0/0
17.2.2016 20:29

M68a93r51t18i84n 12K82o88ž14í28n 1805396781930

A co takhle značení IPA, 16 stupňů, 6,8% alkoholu. Nebo Ležák 12 stupňů, 5% alkoholu. Není to přehlednější než plné, nebo silné pivo?

0/0
17.2.2016 14:11

M24a60r31t66i23n 51K49a59r11á14s97e73k 9308573138148

je, ale porad lepsi nez dnesni znaceni IPA - lezak, 6% alkoholu

0/0
17.2.2016 14:36

J61i10ř23í 61P91r70a32ž25á65k 9280372881132

Zase jde o možnost vařit patoky a vydávat je za pivo. Kdyby i u nás platil Deutsches Reinheheitsgebot, tak by bylo vše jasné a pivo by se vařilo jen ze sladu, chmele a vody. Nešlo by do piva přidávat cukr ani rýži,.... Stupňovitost a obsah alkoholu dává dostatečnou informaci o prokvašení a tedy chuti, kterou dělá neprokvašený slad a chmel.

+1/−1
17.2.2016 7:08

D75a38n75i33e49l 50N55. 63P25o71k62o62r12n80ý 6987676355101

Přísně dle RG smí být v pivu jen JEČNÝ slad. Tedy ani pšenice, žito či oves. Takže jste pro zrušení weizenu, stoutů, spousty moderní alů, velkou část belgických stylů?

0/0
17.2.2016 9:50

J77i90ř40í 96P33r35a74ž41á24k 9470692731512

To určitě ne. Ale jsem např. proti přislazování-náhradě části sladu pro kvašení cukrem, jak je to u levných piv běžné. Ono i u pšeničných je slad z pšenice, nebo ne? Ty zvěrstva, které dělají velké pivovary- např. vaření silného piva a pak jeho naředění na patřičnou silou,.... Ty europiva (sterilní jak voda na mytí podlahy v nemocnici) jsou nepitelné.

0/−1
17.2.2016 9:58

J29a34n 92S82o76u19k69u54p 1294374796225

Samotná surogace cukrem není patrně nějak levnější, prostě je to součást receptu, např. stouty se sypou cukrem, ale třeba medové pivo je v podstatě taky doslazované.

Pšeničné piva mají většinou podíl sladu z pšenice a ječmene, jestli se ptáte na to.

Ředění silného piva pomocí HGB je zlo, ale tak se prostě průmyslově piva vyrábějí. Jednoduše je nepijte.

0/0
17.2.2016 10:46

J58i66ř96í 76P97r68a62ž63á46k 9370302761742

Dnes si skutečně člověk může vybrat i z menších pivovarů, ale také je to třeba časem měnit. I dobrá piva se zhorší s časem. Piji nepaserizované, střídání je nutné, protože na stejnou značku si člověk zvykne.

0/0
17.2.2016 11:39

M59a84r91t51i27n 29K87o82ž57í25n 1925376381790

Hlavní problém vidím v tom, že pokud se stává malý pivovar úspěšným a zvětšují se mu trhy, ztráci pivo na kvalitě - zmíněná surogace, HGB, kratší doby ležení - vše pro zvýšení kapacity a maximalizaci zisku.

0/0
17.2.2016 21:48

J42i26ř11í 80P69r52a13ž97á94k 9280652791712

Přesně! takto už jsem zaměnil Svijany za nyní lepší Klášter. A už zase hledám nějakou jinou značku, nepasterizované.

0/0
17.2.2016 21:54

T95o53m59á71š 38T46a49t87í92č78e68k 5510862700408

No hlavně že v Plzni smí i nadále označovat tu svou jedenáctku, která leží akorát tak na korbě náklaďáku při rozvážce, jako ležák. :-P

+2/−1
17.2.2016 5:37

J47a19n 92J49e53ž69e35k 3171565867445

Ono to spíš vypadá, že ti "leží v žaludku", ne?

0/0
17.2.2016 6:20

T29o18m84á26š 46T72a54t96í62č17e16k 5640852260508

Nemá mně co ležet v žaludku, nejsem dobytek, abych to pil.

Ale tys chtěl asi říct, že mnou kritizovaná stupňovitost a absence uležení té břečky neodpovídá pravdě, že?

+2/0
17.2.2016 6:56

J81a23n 39J81e60ž92e66k 3101785767545

Hmm, "břečka". Takže leží v žaludku.

0/0
17.2.2016 7:47

T25o86m26á37š 83T22a17t79í76č33e18k 5430352190988

Jinou mantru neumíš? Co takhle se raději vyjádřit ke skutečnostem?

0/0
17.2.2016 8:01
Foto

M89i25r45o21s71l52a40v 52S88t91e96i58n11e70r 6778214423505

Plzeň z láhve je kvalitní ale řídké dietní pivo. Před ruskou okupací to ale bývala poctivá 12°ka a po dvou pivech jste už měl náladičku.

Dnes byste jich musel vypít 3.

+1/0
17.2.2016 8:57







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.