Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vaření tu upadá do hlubin, na bio jsem alergický, říká český „Michelin“

Restaurace Field šéfkuchaře Radka Kašpárka získala michelinskou hvězdu, nejprestižnější gastronomické ocenění. Letos ji dostaly jen tři podniky v Česku. „Pořád to vstřebávám, přicházejí emoce, chvíli mám radost, pak jsem podrážděný, potom zase chvíli naštvaný,“ říká energický šéfkuchař s jadrným slovníkem, který pro ostřejší slovo nejde nikdy daleko.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P15e42t89r 96O19t16r90u28b69a 6906218182135

Tento pán se měl před prvním pořadem naučit hlavně mluvit. Jakmile uslyším jeho hlas, tak okamžitě přepínám na jiný program. A takových znám více. Pak se dost lidí ani nedoví, že možná umí i vařit.

Nicméně, já raději ocením pořádnou dobře udělanou domácí českou hotovku za 80 korun, než tuhle navoněnou bídu z nóbl restaurací, které se navíc ani člověk nenají.

0/−2
17.3.2016 20:06

M20a21r10e29k 53K54a74š67n55ý 9365172930365

Jen co dostal Michelina tak Barrandov reprízuje...

0/0
17.3.2016 12:07

O95s11k79a14r 61K49o79v46a75ř16í46k 8317983316257

Ten pořad reprízují pořád dokola...snad rok.

0/0
17.3.2016 20:38

M16a65r28i96a87n 44K46r91a87l 6124572894217

Nejak nechapu tu ceskou averzi vuci bio. Cely smysl je, ze ty zvirata sou chovany v lepsich podminkach a je jim tim padem lip. To samozrejme vic stoji, protoze na stejny plose vyprodukuju min masa (napriklad misto klecoveho chovu slepic, musi slepice vetsinu casu volny pristup ven, nemuzou bejt krmeny rustovymi hormony, masokostni mouckou atp...). Nevidim tu racionalni uvahu lidi, kteri proti tomu broji.

0/0
17.3.2016 10:15

P61a46v86l62í88n25a 79B93u27t88a86n59o67v32á 3724444928818

Můj názor je, že je to proto, že se za "bio" vydává něco, co je normální (nebo by mělo být). Abych to vysvětlila - je normální, že kráva běhá po louce, žere trávu, apod. V současnosti je to vydáváno za něco "speciálního". Chápu, že u velkochovů to asi není reálné a je samozřejmé, že pro zvířata je takový způsob chovu horší, ale vydávat něco, co funguje staletí, za něco převratného, mi taky přijde postavené na hlavu.

+5/0
17.3.2016 11:33

F31r54a53n52t48i69š88e95k 48B61e64r87d25a 5582916899351

To máte sice pravdu, ale bio se netýká jen živočišné produkce. Zejména u rostlinných produktů je to někdy až směšné. Nejvíce je to patrné u komodit jako je třeba javorový sirup, kde označení bio nedává smysl, neboť se šťáva z javorů získává celá staletí stále stejným způsobem z lesa, takže hrát si na termíny les vs. bio les už mi přijde fakt na palici. Je to jen marketing. Stejný jako všechny ty podvodné EURA 6 u emisí.

+6/0
17.3.2016 11:45

A24l68e59x67a20n16d45r 21C48h38y20t37i75l 2234282525191

Masokostni mouckou a myslim ze i rustovymi hormony je krmit prisne zakazano:)

Ta averze vznikla z toho, ze hromada produktu oznacena za BIO (ci napriklad kojenecka voda) byla svou kvalitou horsi nez nejlevnejsi produkt.

Staci se podivat na par recenzi na dtestu.

+1/0
17.3.2016 15:52

D74a68v65i18d 92U47n92g10e28r 4411429611103

Me by teda zajimalo, a navic to bylo zdurazneno v titulu, proc je "alergicky na BIO"?

0/0
16.3.2016 22:20

A70n11t75o42n46í30n 33S31c62h44i46n17d36l30e59r 8852209859507

trošku bezduchý projev toho kuchaře, restaurace jak "ledové království", ale asi to se v Michelinu nehodnotí...

+2/−2
16.3.2016 22:07

A69l72e48x26a30n69d15r 74C22h74y19t87i14l 2784862375481

Ja bych od elektrikare cekal spise kvalitne a pekne odvedenou praci, nez usmev a nove dziny.

0/0
17.3.2016 15:54

P35a98v80e80l 31S84o52b15o30t70k85a 5210714

jj, Michelin vaří polívky z pytlíku, kdepak nějaké Bio ;-D

+1/0
16.3.2016 19:06

J50i41ř30í 55K20r40a97m61p59l 4216764246576

Pane Kašpárek gratuluju!

Váš pořad o vaření jednoznačně překonával ostatní, bohužel je v čechách furt dost lidí, kteří nechápou moderní způsob vaření a dokud jim neteče omastek po bradě a nelítají knoflíky od gatí, tak se nenají.

Nic si z toho nedělejte. Jste fakt dobrý. A máte pravdu, že lidem chybí pokora a respekt. Hlavně v Čechách a na Moravě

+3/0
16.3.2016 16:24

K19a86r35e58l 12D56o43k31t47o83r 4857699874500

Důkazem skutečnosti, že lidem chybí pokora a respekt, jste Vy zářným příkladem. :-)

0/0
16.3.2016 18:56

J63a72n 24J48a44d88r10n12ý 4670554825326

Má to být mínus, překlep

0/0
17.3.2016 8:46

P75a96v50l73í48n68a 13B17u36t43a28n94o22v82á 3634384288938

Prohlédla jsem si jídelní lístek všech tří českých "Mišelinek" a uvažuju nad tím, kde končí dobré vaření z kvalitních surovin s nápadem a začíná snobství....protože např. gulášová polévka v Alcronu za 220,- Kč mi prostě přijde jako šílenost!Je mi sice jasné, že to není gulášovka ze sáčku s párkem, ale tohle je cena, jako by kvůli jedné porci museli porazit celou krávu :-/ Stejně jako degustační menu v La Degustation - dýně, šlehačka, škvarky, k tomu veltlínské zelené 2014 za 3800,- .....

+3/0
16.3.2016 13:12

K45a69r50e52l 57U97r86b95a38n 2794684181839

Gulášovka tam je ale hodně dobrá. Za tu cenu to stojí. R^

0/−3
16.3.2016 13:25

M66a12r29c34e66l34a 96B20r47o10t83h42á37n39k95o53v32á 5150464732496

Může být hodně dobrá, ale určitě není taková, jakou dělal můj táta

+1/0
16.3.2016 17:55

M61i46l62a34n 54K91l75o61u72č74e36k 9664347439376

Uvědomte si za co platíte, né za suroviny, ikdyž asi budou pečlivě vybrané, ale platíte za to, že na restuaraci s 48 místy mají 25 ks personálu a další nutné náklady, i kdyby tam podávali jenom rohlíky s máselm, tak nebudou stát 5 korun - při takto zajištěníém podniku. Prostě to není hospoda na to, zajít si tam na gulášovku.

+4/0
16.3.2016 13:52

P19a63v39l70í93n96a 35B32u50t67a24n69o56v10á 3844564638718

Proč je tam tolik lidí? Chápu víc lidí v kuchyni - tedy soudím jen podle filmů :-) - kuchař na polévky, na omáčky, na maso, na ryby, na sladké....několik pomocníků, šéfkuchař, víc číšníků, barman....ale to může tak 15? lidí. Co dělá zbytek? Ptám se asi hloupě, ale přiznám se, že mě nikdy nenapadlo, že by tam mohlo být takové množství lidí.

0/−4
16.3.2016 14:36

M20i27l50a81n 70K42l78o14u43č84e37k 9194167699146

To je jako bych se já ptal, proč má truhlář v truhlárně 7 lidí a né 4, zeptejte se asi majitele, já to těžko zodpovím proč né vašich teoretických 15 ale jeho reálných 25.

0/0
16.3.2016 14:57

J62a25k23u50b 17P12r54o63k20e40š 6833858772153

Protože servis se má o zákazníka postarat a ne že po 20 minutách sezení v restauraci přiběhne uřícený číšník a je nervózní z toho, že ještě nemáte vybráno.

Má Vás odvést na místo, pomoci usadit a být Vám k dispozici, když potřebujete poradit s výběrem, nebo s jakoukoliv další věcí.

+7/0
16.3.2016 16:55

D14a71n89a 78P12o61l32a19n68e81c67k38á 3246925907465

Nenapadly vás třeba dvě směny, sedm dní v týdnu ?

+2/0
17.3.2016 13:51

L22u58b18o10š 51T47ě68m43í23n 9640174719851

Připlatit si za kvalitu moc nelze, protože tu kvalitu není kde dostat. Jakmile otevře nějaký fajnovější obchod, záhy zkrachuje. To ale mluvíme spíše o luxusních potravinách (i když i tyto z pohledu bohatší Evropy tak luxusní nejsou).

Na úrovni každodenní osobně nevidím důvodu si za kvalitu připlácet, protože běžné potraviny jsou dnes v ČR už dost drahé na to, aby zároveň byly i kvalitní. Černého Petra tedy nevidím u spotřebitele a jeho údajné neochotě si připlatit, nýbrž u výrobců a obchodníků, kteří se zdráhají dohnat požadovanou cenu i kvalitou (viz srovnání s Německem nebo Francií).

+1/0
16.3.2016 12:32

J70a39k57u92b 36P38r79o64k29e36š 6673528392153

Nejenom, výrobce nic netlačí kvalitu zvyšovat, protože o ni nikdo nestojí. Velice krásným případem bylo "křehčené" maso, které bylo ve výsledku dražší než normální kvalitní maso a přesto jej lidé kupovali plnými hrstmi. Nebýt obrovské mediální kampaně, která lidem vtloukala do hlavy, to co už bylo dávno ze zákona na obalu obou těch výrobků napsáno, kupovali by jej dodnes.

Dokud se spotřebitelé nebudou zajímat o to co kupují, nebudou se bát producenti vypustit jakýkoliv humus.

0/0
16.3.2016 17:03
Foto

F53r68a48n73t39i70š29e93k 71H37r68a15b61a34l 3303459886968

Zajímavý a pro mne atraktivní styl vaření.

Při čem se mi ale ježí chlupy, jako Kašpárkovi u BIO, je "s příběhem".

Dnes snad i cesta na toaletu musí mít příběh.

Už to skoro vypadá, jakoby se nedala prodávat kvalita bez této módní berličky.

+2/−2
16.3.2016 11:52

J25i46ř81í 20K37r79a31m65p62l 4666574396816

vy si pod příběhem asi představujete jen jednu věc.

On ten příběh může být třeba jen to, že víte, kde to vyrostlo a jak se to dostalo k vám na stůl. To je taky příběh

+3/−1
16.3.2016 16:27
Foto

F41r98a17n62t88i54š25e42k 42H24r51a45b85a64l 3663339276398

Já tomu v podstatě rozumím. Jen je to poslední dobou tak hojně používané, jako kdyby to bylo víno s přívlastkem. Již jsem se setkal s "hovězím s příběhem", "kávou s příběhem", "fotografií s příběhem", dokonce i s "košilí s příběhem". Jakoby ten původ a způsob vzniku produktu automaticky zvyšoval jeho kvalitu. Začíná to být pomalu nálepka, která má zvýšit atraktivitu artiklu.

+4/0
16.3.2016 17:11

J97a90n 78J54a23d67r71n57ý 4200924185156

Na většinu to prostě funguje. O to jde v marketingu

0/0
17.3.2016 8:49

T65o37m23a97s 86T72r62n27k67a 5554438803819

ale s tím jak často ochutnává bude za chvilku jak kobliha :)

0/0
16.3.2016 10:13

T14o67m68a90s 93T65r98n39k48a 5274408903629

zajimavé, připomíná mi to Hestona, ten suchý led a odvar z jehličí, bravo! možná jednou získá i druhou

+1/0
16.3.2016 10:08

Š54á92r93k27a 95Č15e49c33h19o84v18á 8718656795595

Daněk žije v lese a proto zázvor !;-D A žere se to syrové

+3/0
16.3.2016 8:01

E64v22a 40D44r44o72z41d62o14v88á 7289987515155

Kašpárka sleduji dlouho a musím říct, že co jsem podle něj uvařila, bylo vždycky super. Komunikovala jsem i s redakcí z TV Barrandov ohledně receptů a chápu jeho nevoli tam dál točit.

Ať se daří s konceptem Fieldu, snad najdu čas zaskočit.:-)

+1/0
15.3.2016 21:06

K36a87t94e67ř94i19n17a 33V72ý37b47o75r42n80á 6570829829

I Láďa Hruška by si měl otevřít svou rwstauraci. Každá michelinská hvězda v ČR dobrá! :-)

+5/−2
15.3.2016 20:25

P31e98t28r 78Č82e15r10m55á28k 9808615409230

Restauraci nebo jídelnu pro chudé?;-)

+2/0
15.3.2016 23:45

J16i86ř49í 80K13r58a30m75p97l 4836494566886

ten by dostal spíš rudou hvězdu

+1/0
16.3.2016 16:28

D66a16v96i96d 97R81y55c16h45e76t51s86k56ý 9146891660490

Gratulace, ale:

1. na fotce má výraz sériového vraha

2. "kostka ve skluzu"

+12/0
15.3.2016 14:39

K90a35r70e41l 24K40o88š91ť98á53l 8337611550105

Kostka ve skluzu, to je oč tu běží, trefněji bych to nevyjádřil. Ale nekritizovat, nebo vás místní snobi umínusují. ;-D

+3/0
15.3.2016 17:26

K44a38r35e26l 42K48o30š83ť62á58l 8667101500725

Pokud je vrcholem gastronomie flák syrového daňka s jeřabinami a zázvorem, to všechno zalité vývarem z jehličí, ale zásadně podávané na kameni, pak tahle rádoby špičková gastronomie mě prostě nezajímá. Suchý led jsem si nechal nakonec, to je jen další ukázka samoúčelných efektů gastronomického porna, jak to trefně nazývá Zdéňa Pohlreich.

+3/−8
15.3.2016 14:12

L39u26c11i25a 85L41e44s58k31o27v35s91k65a 5189162823116

a uz ste to ochutnal, ze tak "odborne a znalecky" kritizujete?

+6/−1
15.3.2016 15:20

J81a82n 31H50e51l27l77e73r 9348105696

a co je pro vás vrcholem gastronomie?

0/0
15.3.2016 18:41

M51a17r82c57e39l47a 29B69r37o31t46h68á68n10k79o14v97á 5170564642746

Zvěřinu mám ráda a jím ji celkem často, ale syrovou bych nechtěla. A pak, co má s daňkem zázvor? Ten v lese neroste, nebo to byl daněk cestovatel?

+1/0
16.3.2016 18:01

J56i74ř64í 27J66a50n87o73t83a 2469225163

super a BIO je faaakt na nic

+1/0
15.3.2016 14:02

M43a87r78t19i51n 43W35a69l85l22n73e59r 6465610814510

Hrozně mě štval s těmi zdrbnělinami...tak, a máme výborný salátek.

Ale z vařících programů jsem ho právě pro ten jeho styl měl si nejradši (i když to dvakrát nesleduji)

+1/0
15.3.2016 13:21

Š46á73r74k27a 52M15a75t60y17á91š22o79v78á 1801625472989

Gratuluju....VR^

+3/−1
15.3.2016 11:11

Š56á61r65k91a 34M87a64t22y38á14š70o61v89á 1661305882169

pane Emile Misko, vy nejste přející člověk?

0/0
16.3.2016 13:58

T31o46m72a46s 88V89a82r13g58a 1435504236895

palec hore R^

ps: to že se tady kupuje jen to nejlevnější jídlo má jednoduchý důvod, a ten se jmenuje chudoba

+6/−15
15.3.2016 8:46

M17a41r20t22i46n 14K29o84l54á48ř 1855614399765

prosím vás, vy asi nevíte jak vypadá chudoba....často kvalitnější potraviny nejsou o moc dražší, než to co je v akci, jen si stačí přečíst etiketu....

+19/−3
15.3.2016 10:25

L70u88k54á11š 54A59d88a74m40e11c 6360209720747

Co je chudoba spíš nevíte vy.

+3/−6
15.3.2016 12:41

M19i31l39a31n 70K24l24o63u30č79e54k 9824837869466

Chudoba je definovaná v každé zemi nějakou částkou, myslím, že ani chudí lidé u nás nemusí jíst šmejdy.

+6/0
15.3.2016 13:07

J90i33ř59í 37J60a15n41o68t87a 2499685393

chudí lidé v Česku mají na měsíc 2000 Kč, na jídlo, hygien.potřeby a třeba i na MHD, to vše v jednom, myslíte, že si mohou vyskakovat a kupovat kvalitu?

+4/0
15.3.2016 14:04





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.