Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vaření tu upadá do hlubin, na bio jsem alergický, říká český „Michelin“

Restaurace Field šéfkuchaře Radka Kašpárka získala michelinskou hvězdu, nejprestižnější gastronomické ocenění. Letos ji dostaly jen tři podniky v Česku. „Pořád to vstřebávám, přicházejí emoce, chvíli mám radost, pak jsem podrážděný, potom zase chvíli naštvaný,“ říká energický šéfkuchař s jadrným slovníkem, který pro ostřejší slovo nejde nikdy daleko.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P97e21t71r 86O93t13r71u78b12a 6566458712135

Tento pán se měl před prvním pořadem naučit hlavně mluvit. Jakmile uslyším jeho hlas, tak okamžitě přepínám na jiný program. A takových znám více. Pak se dost lidí ani nedoví, že možná umí i vařit.

Nicméně, já raději ocením pořádnou dobře udělanou domácí českou hotovku za 80 korun, než tuhle navoněnou bídu z nóbl restaurací, které se navíc ani člověk nenají.

0/−2
17.3.2016 20:06

M58a77r41e24k 78K89a70š78n73ý 9765422160745

Jen co dostal Michelina tak Barrandov reprízuje...

0/0
17.3.2016 12:07

O58s81k44a86r 29K18o54v22a22ř47í43k 8317683766897

Ten pořad reprízují pořád dokola...snad rok.

0/0
17.3.2016 20:38

M61a30r14i43a23n 17K60r83a23l 6574662954927

Nejak nechapu tu ceskou averzi vuci bio. Cely smysl je, ze ty zvirata sou chovany v lepsich podminkach a je jim tim padem lip. To samozrejme vic stoji, protoze na stejny plose vyprodukuju min masa (napriklad misto klecoveho chovu slepic, musi slepice vetsinu casu volny pristup ven, nemuzou bejt krmeny rustovymi hormony, masokostni mouckou atp...). Nevidim tu racionalni uvahu lidi, kteri proti tomu broji.

0/0
17.3.2016 10:15

P96a32v34l96í12n69a 49B70u22t31a42n74o90v61á 3144654298768

Můj názor je, že je to proto, že se za "bio" vydává něco, co je normální (nebo by mělo být). Abych to vysvětlila - je normální, že kráva běhá po louce, žere trávu, apod. V současnosti je to vydáváno za něco "speciálního". Chápu, že u velkochovů to asi není reálné a je samozřejmé, že pro zvířata je takový způsob chovu horší, ale vydávat něco, co funguje staletí, za něco převratného, mi taky přijde postavené na hlavu.

+5/0
17.3.2016 11:33

F45r67a12n11t82i24š21e12k 40B45e73r82d12a 5152596869251

To máte sice pravdu, ale bio se netýká jen živočišné produkce. Zejména u rostlinných produktů je to někdy až směšné. Nejvíce je to patrné u komodit jako je třeba javorový sirup, kde označení bio nedává smysl, neboť se šťáva z javorů získává celá staletí stále stejným způsobem z lesa, takže hrát si na termíny les vs. bio les už mi přijde fakt na palici. Je to jen marketing. Stejný jako všechny ty podvodné EURA 6 u emisí.

+6/0
17.3.2016 11:45

A29l50e20x96a71n74d30r 22C59h90y22t79i42l 2694312195911

Masokostni mouckou a myslim ze i rustovymi hormony je krmit prisne zakazano:)

Ta averze vznikla z toho, ze hromada produktu oznacena za BIO (ci napriklad kojenecka voda) byla svou kvalitou horsi nez nejlevnejsi produkt.

Staci se podivat na par recenzi na dtestu.

+1/0
17.3.2016 15:52

D47a29v57i38d 30U32n23g86e57r 4471399761563

Me by teda zajimalo, a navic to bylo zdurazneno v titulu, proc je "alergicky na BIO"?

0/0
16.3.2016 22:20

A58n71t85o12n26í49n 98S35c34h69i39n35d62l12e61r 8202279649417

trošku bezduchý projev toho kuchaře, restaurace jak "ledové království", ale asi to se v Michelinu nehodnotí...

+2/−2
16.3.2016 22:07

A23l80e94x66a49n94d71r 21C89h73y57t86i71l 2734292245651

Ja bych od elektrikare cekal spise kvalitne a pekne odvedenou praci, nez usmev a nove dziny.

0/0
17.3.2016 15:54

P31a69v82e29l 91S51o47b92o32t68k89a 5950604

jj, Michelin vaří polívky z pytlíku, kdepak nějaké Bio ;-D

+1/0
16.3.2016 19:06

J84i95ř37í 22K21r24a44m90p89l 4446764546376

Pane Kašpárek gratuluju!

Váš pořad o vaření jednoznačně překonával ostatní, bohužel je v čechách furt dost lidí, kteří nechápou moderní způsob vaření a dokud jim neteče omastek po bradě a nelítají knoflíky od gatí, tak se nenají.

Nic si z toho nedělejte. Jste fakt dobrý. A máte pravdu, že lidem chybí pokora a respekt. Hlavně v Čechách a na Moravě

+3/0
16.3.2016 16:24

K24a43r95e81l 48D89o37k42t94o61r 4437719394610

Důkazem skutečnosti, že lidem chybí pokora a respekt, jste Vy zářným příkladem. :-)

0/0
16.3.2016 18:56

J12a25n 11J11a48d52r10n76ý 4960124755466

Má to být mínus, překlep

0/0
17.3.2016 8:46

P17a13v50l85í78n92a 83B25u96t19a78n88o72v18á 3574704568638

Prohlédla jsem si jídelní lístek všech tří českých "Mišelinek" a uvažuju nad tím, kde končí dobré vaření z kvalitních surovin s nápadem a začíná snobství....protože např. gulášová polévka v Alcronu za 220,- Kč mi prostě přijde jako šílenost!Je mi sice jasné, že to není gulášovka ze sáčku s párkem, ale tohle je cena, jako by kvůli jedné porci museli porazit celou krávu :-/ Stejně jako degustační menu v La Degustation - dýně, šlehačka, škvarky, k tomu veltlínské zelené 2014 za 3800,- .....

+3/0
16.3.2016 13:12

K41a59r76e52l 14U38r86b29a75n 2524884711439

Gulášovka tam je ale hodně dobrá. Za tu cenu to stojí. R^

0/−3
16.3.2016 13:25

M28a83r46c23e90l35a 91B20r56o91t46h76á86n27k90o32v58á 5780914292356

Může být hodně dobrá, ale určitě není taková, jakou dělal můj táta

+1/0
16.3.2016 17:55

M54i22l14a56n 35K97l81o49u15č64e48k 9544307169556

Uvědomte si za co platíte, né za suroviny, ikdyž asi budou pečlivě vybrané, ale platíte za to, že na restuaraci s 48 místy mají 25 ks personálu a další nutné náklady, i kdyby tam podávali jenom rohlíky s máselm, tak nebudou stát 5 korun - při takto zajištěníém podniku. Prostě to není hospoda na to, zajít si tam na gulášovku.

+4/0
16.3.2016 13:52

P53a33v21l56í65n38a 49B48u30t60a67n61o98v11á 3834294398918

Proč je tam tolik lidí? Chápu víc lidí v kuchyni - tedy soudím jen podle filmů :-) - kuchař na polévky, na omáčky, na maso, na ryby, na sladké....několik pomocníků, šéfkuchař, víc číšníků, barman....ale to může tak 15? lidí. Co dělá zbytek? Ptám se asi hloupě, ale přiznám se, že mě nikdy nenapadlo, že by tam mohlo být takové množství lidí.

0/−4
16.3.2016 14:36

M50i97l57a91n 11K85l77o65u22č74e51k 9404227489726

To je jako bych se já ptal, proč má truhlář v truhlárně 7 lidí a né 4, zeptejte se asi majitele, já to těžko zodpovím proč né vašich teoretických 15 ale jeho reálných 25.

0/0
16.3.2016 14:57

J70a25k13u35b 67P18r78o87k82e64š 6173158462233

Protože servis se má o zákazníka postarat a ne že po 20 minutách sezení v restauraci přiběhne uřícený číšník a je nervózní z toho, že ještě nemáte vybráno.

Má Vás odvést na místo, pomoci usadit a být Vám k dispozici, když potřebujete poradit s výběrem, nebo s jakoukoliv další věcí.

+7/0
16.3.2016 16:55

D87a16n62a 64P34o89l24a14n55e74c28k55á 3786595837355

Nenapadly vás třeba dvě směny, sedm dní v týdnu ?

+2/0
17.3.2016 13:51

L55u18b36o48š 60T38ě23m13í36n 9660824899781

Připlatit si za kvalitu moc nelze, protože tu kvalitu není kde dostat. Jakmile otevře nějaký fajnovější obchod, záhy zkrachuje. To ale mluvíme spíše o luxusních potravinách (i když i tyto z pohledu bohatší Evropy tak luxusní nejsou).

Na úrovni každodenní osobně nevidím důvodu si za kvalitu připlácet, protože běžné potraviny jsou dnes v ČR už dost drahé na to, aby zároveň byly i kvalitní. Černého Petra tedy nevidím u spotřebitele a jeho údajné neochotě si připlatit, nýbrž u výrobců a obchodníků, kteří se zdráhají dohnat požadovanou cenu i kvalitou (viz srovnání s Německem nebo Francií).

+1/0
16.3.2016 12:32

J13a27k31u69b 60P74r60o62k34e58š 6823478792113

Nejenom, výrobce nic netlačí kvalitu zvyšovat, protože o ni nikdo nestojí. Velice krásným případem bylo "křehčené" maso, které bylo ve výsledku dražší než normální kvalitní maso a přesto jej lidé kupovali plnými hrstmi. Nebýt obrovské mediální kampaně, která lidem vtloukala do hlavy, to co už bylo dávno ze zákona na obalu obou těch výrobků napsáno, kupovali by jej dodnes.

Dokud se spotřebitelé nebudou zajímat o to co kupují, nebudou se bát producenti vypustit jakýkoliv humus.

0/0
16.3.2016 17:03
Foto

F97r78a91n88t32i18š33e79k 80H59r38a85b49a54l 3343509306638

Zajímavý a pro mne atraktivní styl vaření.

Při čem se mi ale ježí chlupy, jako Kašpárkovi u BIO, je "s příběhem".

Dnes snad i cesta na toaletu musí mít příběh.

Už to skoro vypadá, jakoby se nedala prodávat kvalita bez této módní berličky.

+2/−2
16.3.2016 11:52

J56i31ř64í 95K25r37a57m88p33l 4596934546126

vy si pod příběhem asi představujete jen jednu věc.

On ten příběh může být třeba jen to, že víte, kde to vyrostlo a jak se to dostalo k vám na stůl. To je taky příběh

+3/−1
16.3.2016 16:27
Foto

F88r76a89n43t12i37š86e89k 11H55r93a93b50a88l 3103469736238

Já tomu v podstatě rozumím. Jen je to poslední dobou tak hojně používané, jako kdyby to bylo víno s přívlastkem. Již jsem se setkal s "hovězím s příběhem", "kávou s příběhem", "fotografií s příběhem", dokonce i s "košilí s příběhem". Jakoby ten původ a způsob vzniku produktu automaticky zvyšoval jeho kvalitu. Začíná to být pomalu nálepka, která má zvýšit atraktivitu artiklu.

+4/0
16.3.2016 17:11

J78a34n 41J26a25d53r76n24ý 4950734945606

Na většinu to prostě funguje. O to jde v marketingu

0/0
17.3.2016 8:49

T43o56m30a64s 82T82r59n76k43a 5174288353699

ale s tím jak často ochutnává bude za chvilku jak kobliha :)

0/0
16.3.2016 10:13

T40o63m49a30s 43T16r10n32k23a 5304418333639

zajimavé, připomíná mi to Hestona, ten suchý led a odvar z jehličí, bravo! možná jednou získá i druhou

+1/0
16.3.2016 10:08

Š45á73r27k57a 60Č72e93c36h60o43v59á 8938676455625

Daněk žije v lese a proto zázvor !;-D A žere se to syrové

+3/0
16.3.2016 8:01

E89v62a 11D90r33o96z89d83o46v60á 7559537605545

Kašpárka sleduji dlouho a musím říct, že co jsem podle něj uvařila, bylo vždycky super. Komunikovala jsem i s redakcí z TV Barrandov ohledně receptů a chápu jeho nevoli tam dál točit.

Ať se daří s konceptem Fieldu, snad najdu čas zaskočit.:-)

+1/0
15.3.2016 21:06

K42a34t17e44ř51i59n95a 41V68ý88b70o74r96n46á 6360889859

I Láďa Hruška by si měl otevřít svou rwstauraci. Každá michelinská hvězda v ČR dobrá! :-)

+5/−2
15.3.2016 20:25

P82e22t42r 86Č59e39r77m32á71k 9218755379720

Restauraci nebo jídelnu pro chudé?;-)

+2/0
15.3.2016 23:45

J24i22ř47í 82K98r88a26m68p59l 4106204406666

ten by dostal spíš rudou hvězdu

+1/0
16.3.2016 16:28

D68a31v43i36d 25R86y98c33h66e66t76s42k10ý 9476561150730

Gratulace, ale:

1. na fotce má výraz sériového vraha

2. "kostka ve skluzu"

+12/0
15.3.2016 14:39

K36a33r30e92l 61K96o59š84ť98á52l 8887961650525

Kostka ve skluzu, to je oč tu běží, trefněji bych to nevyjádřil. Ale nekritizovat, nebo vás místní snobi umínusují. ;-D

+3/0
15.3.2016 17:26

K81a85r49e98l 20K62o49š76ť49á22l 8857241870795

Pokud je vrcholem gastronomie flák syrového daňka s jeřabinami a zázvorem, to všechno zalité vývarem z jehličí, ale zásadně podávané na kameni, pak tahle rádoby špičková gastronomie mě prostě nezajímá. Suchý led jsem si nechal nakonec, to je jen další ukázka samoúčelných efektů gastronomického porna, jak to trefně nazývá Zdéňa Pohlreich.

+3/−8
15.3.2016 14:12

L26u31c56i26a 31L13e94s46k13o43v48s38k81a 5389642123106

a uz ste to ochutnal, ze tak "odborne a znalecky" kritizujete?

+6/−1
15.3.2016 15:20

J80a77n 68H21e88l28l60e17r 9168625736

a co je pro vás vrcholem gastronomie?

0/0
15.3.2016 18:41

M82a52r53c49e21l45a 95B28r35o66t50h49á31n77k90o13v94á 5760234212946

Zvěřinu mám ráda a jím ji celkem často, ale syrovou bych nechtěla. A pak, co má s daňkem zázvor? Ten v lese neroste, nebo to byl daněk cestovatel?

+1/0
16.3.2016 18:01

J20i56ř82í 23J17a11n56o20t66a 2969695953

super a BIO je faaakt na nic

+1/0
15.3.2016 14:02

M38a59r95t83i42n 26W29a15l80l54n21e28r 6705670494690

Hrozně mě štval s těmi zdrbnělinami...tak, a máme výborný salátek.

Ale z vařících programů jsem ho právě pro ten jeho styl měl si nejradši (i když to dvakrát nesleduji)

+1/0
15.3.2016 13:21

Š14á20r85k59a 70M57a42t91y37á31š88o26v78á 1551825512609

Gratuluju....VR^

+3/−1
15.3.2016 11:11

Š77á95r78k88a 47M51a49t87y96á25š64o75v64á 1441285162669

pane Emile Misko, vy nejste přející člověk?

0/0
16.3.2016 13:58

T83o53m69a42s 43V94a48r64g59a 1885374356495

palec hore R^

ps: to že se tady kupuje jen to nejlevnější jídlo má jednoduchý důvod, a ten se jmenuje chudoba

+6/−15
15.3.2016 8:46

M15a83r93t60i89n 33K33o86l37á78ř 1845224159395

prosím vás, vy asi nevíte jak vypadá chudoba....často kvalitnější potraviny nejsou o moc dražší, než to co je v akci, jen si stačí přečíst etiketu....

+19/−3
15.3.2016 10:25

L61u76k85á35š 92A30d91a89m42e17c 6330369450547

Co je chudoba spíš nevíte vy.

+3/−6
15.3.2016 12:41

M52i12l84a38n 18K87l38o35u58č60e34k 9544767439596

Chudoba je definovaná v každé zemi nějakou částkou, myslím, že ani chudí lidé u nás nemusí jíst šmejdy.

+6/0
15.3.2016 13:07

J66i41ř62í 57J81a42n34o96t21a 2509105563

chudí lidé v Česku mají na měsíc 2000 Kč, na jídlo, hygien.potřeby a třeba i na MHD, to vše v jednom, myslíte, že si mohou vyskakovat a kupovat kvalitu?

+4/0
15.3.2016 14:04





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.