Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vaření tu upadá do hlubin, na bio jsem alergický, říká český „Michelin“

Restaurace Field šéfkuchaře Radka Kašpárka získala michelinskou hvězdu, nejprestižnější gastronomické ocenění. Letos ji dostaly jen tři podniky v Česku. „Pořád to vstřebávám, přicházejí emoce, chvíli mám radost, pak jsem podrážděný, potom zase chvíli naštvaný,“ říká energický šéfkuchař s jadrným slovníkem, který pro ostřejší slovo nejde nikdy daleko.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P76e27t21r 18O71t95r63u10b47a 6266118342675

Tento pán se měl před prvním pořadem naučit hlavně mluvit. Jakmile uslyším jeho hlas, tak okamžitě přepínám na jiný program. A takových znám více. Pak se dost lidí ani nedoví, že možná umí i vařit.

Nicméně, já raději ocením pořádnou dobře udělanou domácí českou hotovku za 80 korun, než tuhle navoněnou bídu z nóbl restaurací, které se navíc ani člověk nenají.

0/−2
17.3.2016 20:06

M43a19r10e15k 66K43a63š23n28ý 9315742420415

Jen co dostal Michelina tak Barrandov reprízuje...

0/0
17.3.2016 12:07

O61s42k73a14r 67K11o21v28a79ř34í45k 8927973416177

Ten pořad reprízují pořád dokola...snad rok.

0/0
17.3.2016 20:38

M78a37r86i67a36n 95K13r37a32l 6594282244687

Nejak nechapu tu ceskou averzi vuci bio. Cely smysl je, ze ty zvirata sou chovany v lepsich podminkach a je jim tim padem lip. To samozrejme vic stoji, protoze na stejny plose vyprodukuju min masa (napriklad misto klecoveho chovu slepic, musi slepice vetsinu casu volny pristup ven, nemuzou bejt krmeny rustovymi hormony, masokostni mouckou atp...). Nevidim tu racionalni uvahu lidi, kteri proti tomu broji.

0/0
17.3.2016 10:15

P54a52v78l76í12n44a 30B36u43t57a98n23o49v63á 3844634228688

Můj názor je, že je to proto, že se za "bio" vydává něco, co je normální (nebo by mělo být). Abych to vysvětlila - je normální, že kráva běhá po louce, žere trávu, apod. V současnosti je to vydáváno za něco "speciálního". Chápu, že u velkochovů to asi není reálné a je samozřejmé, že pro zvířata je takový způsob chovu horší, ale vydávat něco, co funguje staletí, za něco převratného, mi taky přijde postavené na hlavu.

+5/0
17.3.2016 11:33

F12r55a44n90t44i16š15e44k 65B34e20r23d84a 5522426659741

To máte sice pravdu, ale bio se netýká jen živočišné produkce. Zejména u rostlinných produktů je to někdy až směšné. Nejvíce je to patrné u komodit jako je třeba javorový sirup, kde označení bio nedává smysl, neboť se šťáva z javorů získává celá staletí stále stejným způsobem z lesa, takže hrát si na termíny les vs. bio les už mi přijde fakt na palici. Je to jen marketing. Stejný jako všechny ty podvodné EURA 6 u emisí.

+6/0
17.3.2016 11:45

A11l57e43x58a76n14d72r 30C37h72y28t72i21l 2484252635571

Masokostni mouckou a myslim ze i rustovymi hormony je krmit prisne zakazano:)

Ta averze vznikla z toho, ze hromada produktu oznacena za BIO (ci napriklad kojenecka voda) byla svou kvalitou horsi nez nejlevnejsi produkt.

Staci se podivat na par recenzi na dtestu.

+1/0
17.3.2016 15:52

D71a79v77i20d 45U72n41g45e19r 4201239571153

Me by teda zajimalo, a navic to bylo zdurazneno v titulu, proc je "alergicky na BIO"?

0/0
16.3.2016 22:20

A66n56t73o62n37í30n 62S90c96h82i24n62d70l86e42r 8333277195569

trošku bezduchý projev toho kuchaře, restaurace jak "ledové království", ale asi to se v Michelinu nehodnotí...

+2/−2
16.3.2016 22:07

A87l64e24x48a57n39d18r 28C98h63y57t44i41l 2124112445341

Ja bych od elektrikare cekal spise kvalitne a pekne odvedenou praci, nez usmev a nove dziny.

0/0
17.3.2016 15:54

P21a33v23e34l 16S68o97b91o55t42k33a 5490984

jj, Michelin vaří polívky z pytlíku, kdepak nějaké Bio ;-D

+1/0
16.3.2016 19:06

J49i16ř80í 97K17r78a49m12p43l 4796834676246

Pane Kašpárek gratuluju!

Váš pořad o vaření jednoznačně překonával ostatní, bohužel je v čechách furt dost lidí, kteří nechápou moderní způsob vaření a dokud jim neteče omastek po bradě a nelítají knoflíky od gatí, tak se nenají.

Nic si z toho nedělejte. Jste fakt dobrý. A máte pravdu, že lidem chybí pokora a respekt. Hlavně v Čechách a na Moravě

+3/0
16.3.2016 16:24

K93a62r35e14l 53D73o32k71t87o24r 4347419324470

Důkazem skutečnosti, že lidem chybí pokora a respekt, jste Vy zářným příkladem. :-)

0/0
16.3.2016 18:56

J77a14n 19J46a61d15r50n27ý 4230654915486

Má to být mínus, překlep

0/0
17.3.2016 8:46

P59a96v32l91í69n59a 15B29u56t58a66n50o72v25á 3804404518968

Prohlédla jsem si jídelní lístek všech tří českých "Mišelinek" a uvažuju nad tím, kde končí dobré vaření z kvalitních surovin s nápadem a začíná snobství....protože např. gulášová polévka v Alcronu za 220,- Kč mi prostě přijde jako šílenost!Je mi sice jasné, že to není gulášovka ze sáčku s párkem, ale tohle je cena, jako by kvůli jedné porci museli porazit celou krávu :-/ Stejně jako degustační menu v La Degustation - dýně, šlehačka, škvarky, k tomu veltlínské zelené 2014 za 3800,- .....

+3/0
16.3.2016 13:12

K61a91r67e89l 24U41r42b89a14n 2824444801969

Gulášovka tam je ale hodně dobrá. Za tu cenu to stojí. R^

0/−3
16.3.2016 13:25

M43a65r93c75e98l79a 28B64r29o21t75h88á21n63k45o31v79á 5730974302616

Může být hodně dobrá, ale určitě není taková, jakou dělal můj táta

+1/0
16.3.2016 17:55

M72i33l57a45n 64K88l11o65u75č69e47k 9584257109556

Uvědomte si za co platíte, né za suroviny, ikdyž asi budou pečlivě vybrané, ale platíte za to, že na restuaraci s 48 místy mají 25 ks personálu a další nutné náklady, i kdyby tam podávali jenom rohlíky s máselm, tak nebudou stát 5 korun - při takto zajištěníém podniku. Prostě to není hospoda na to, zajít si tam na gulášovku.

+4/0
16.3.2016 13:52

P95a25v11l22í86n77a 49B26u78t78a59n94o21v19á 3394834238288

Proč je tam tolik lidí? Chápu víc lidí v kuchyni - tedy soudím jen podle filmů :-) - kuchař na polévky, na omáčky, na maso, na ryby, na sladké....několik pomocníků, šéfkuchař, víc číšníků, barman....ale to může tak 15? lidí. Co dělá zbytek? Ptám se asi hloupě, ale přiznám se, že mě nikdy nenapadlo, že by tam mohlo být takové množství lidí.

0/−4
16.3.2016 14:36

M34i19l18a58n 20K20l77o61u87č58e73k 9274727209176

To je jako bych se já ptal, proč má truhlář v truhlárně 7 lidí a né 4, zeptejte se asi majitele, já to těžko zodpovím proč né vašich teoretických 15 ale jeho reálných 25.

0/0
16.3.2016 14:57

J48a15k78u60b 21P52r22o56k53e78š 6843698762913

Protože servis se má o zákazníka postarat a ne že po 20 minutách sezení v restauraci přiběhne uřícený číšník a je nervózní z toho, že ještě nemáte vybráno.

Má Vás odvést na místo, pomoci usadit a být Vám k dispozici, když potřebujete poradit s výběrem, nebo s jakoukoliv další věcí.

+7/0
16.3.2016 16:55

D35a91n56a 29P33o15l91a96n84e14c32k60á 3976285757985

Nenapadly vás třeba dvě směny, sedm dní v týdnu ?

+2/0
17.3.2016 13:51

L15u67b51o55š 15T39ě78m71í70n 9160774659381

Připlatit si za kvalitu moc nelze, protože tu kvalitu není kde dostat. Jakmile otevře nějaký fajnovější obchod, záhy zkrachuje. To ale mluvíme spíše o luxusních potravinách (i když i tyto z pohledu bohatší Evropy tak luxusní nejsou).

Na úrovni každodenní osobně nevidím důvodu si za kvalitu připlácet, protože běžné potraviny jsou dnes v ČR už dost drahé na to, aby zároveň byly i kvalitní. Černého Petra tedy nevidím u spotřebitele a jeho údajné neochotě si připlatit, nýbrž u výrobců a obchodníků, kteří se zdráhají dohnat požadovanou cenu i kvalitou (viz srovnání s Německem nebo Francií).

+1/0
16.3.2016 12:32

J72a50k42u85b 35P95r12o53k92e67š 6283208632113

Nejenom, výrobce nic netlačí kvalitu zvyšovat, protože o ni nikdo nestojí. Velice krásným případem bylo "křehčené" maso, které bylo ve výsledku dražší než normální kvalitní maso a přesto jej lidé kupovali plnými hrstmi. Nebýt obrovské mediální kampaně, která lidem vtloukala do hlavy, to co už bylo dávno ze zákona na obalu obou těch výrobků napsáno, kupovali by jej dodnes.

Dokud se spotřebitelé nebudou zajímat o to co kupují, nebudou se bát producenti vypustit jakýkoliv humus.

0/0
16.3.2016 17:03
Foto

F56r10a23n33t46i56š48e20k 42H23r71a61b56a29l 3843229556498

Zajímavý a pro mne atraktivní styl vaření.

Při čem se mi ale ježí chlupy, jako Kašpárkovi u BIO, je "s příběhem".

Dnes snad i cesta na toaletu musí mít příběh.

Už to skoro vypadá, jakoby se nedala prodávat kvalita bez této módní berličky.

+2/−2
16.3.2016 11:52

J62i34ř44í 71K46r34a11m26p31l 4166464496416

vy si pod příběhem asi představujete jen jednu věc.

On ten příběh může být třeba jen to, že víte, kde to vyrostlo a jak se to dostalo k vám na stůl. To je taky příběh

+3/−1
16.3.2016 16:27
Foto

F91r14a82n78t58i47š69e30k 26H28r40a37b70a33l 3783759266418

Já tomu v podstatě rozumím. Jen je to poslední dobou tak hojně používané, jako kdyby to bylo víno s přívlastkem. Již jsem se setkal s "hovězím s příběhem", "kávou s příběhem", "fotografií s příběhem", dokonce i s "košilí s příběhem". Jakoby ten původ a způsob vzniku produktu automaticky zvyšoval jeho kvalitu. Začíná to být pomalu nálepka, která má zvýšit atraktivitu artiklu.

+4/0
16.3.2016 17:11

J46a28n 64J84a29d38r20n74ý 4210164255506

Na většinu to prostě funguje. O to jde v marketingu

0/0
17.3.2016 8:49

T11o69m10a30s 66T77r76n70k46a 5524358323449

ale s tím jak často ochutnává bude za chvilku jak kobliha :)

0/0
16.3.2016 10:13

T93o16m10a22s 55T34r98n88k68a 5284848553729

zajimavé, připomíná mi to Hestona, ten suchý led a odvar z jehličí, bravo! možná jednou získá i druhou

+1/0
16.3.2016 10:08

Š74á72r14k46a 40Č54e78c25h57o39v16á 8148546115155

Daněk žije v lese a proto zázvor !;-D A žere se to syrové

+3/0
16.3.2016 8:01

E78v87a 21D95r30o90z22d37o96v29á 7859177355805

Kašpárka sleduji dlouho a musím říct, že co jsem podle něj uvařila, bylo vždycky super. Komunikovala jsem i s redakcí z TV Barrandov ohledně receptů a chápu jeho nevoli tam dál točit.

Ať se daří s konceptem Fieldu, snad najdu čas zaskočit.:-)

+1/0
15.3.2016 21:06

K82a84t53e56ř90i15n72a 34V16ý97b55o16r85n63á 6980959669

I Láďa Hruška by si měl otevřít svou rwstauraci. Každá michelinská hvězda v ČR dobrá! :-)

+5/−2
15.3.2016 20:25

P53e29t29r 11Č57e32r64m64á60k 9478745839590

Restauraci nebo jídelnu pro chudé?;-)

+2/0
15.3.2016 23:45

J33i29ř96í 42K72r84a58m22p49l 4376794726896

ten by dostal spíš rudou hvězdu

+1/0
16.3.2016 16:28

D64a88v43i37d 22R41y40c74h66e86t33s33k60ý 9296881950530

Gratulace, ale:

1. na fotce má výraz sériového vraha

2. "kostka ve skluzu"

+12/0
15.3.2016 14:39

K39a87r73e81l 78K58o73š22ť78á49l 8827261260485

Kostka ve skluzu, to je oč tu běží, trefněji bych to nevyjádřil. Ale nekritizovat, nebo vás místní snobi umínusují. ;-D

+3/0
15.3.2016 17:26

K55a21r92e42l 30K37o47š15ť44á19l 8927461940735

Pokud je vrcholem gastronomie flák syrového daňka s jeřabinami a zázvorem, to všechno zalité vývarem z jehličí, ale zásadně podávané na kameni, pak tahle rádoby špičková gastronomie mě prostě nezajímá. Suchý led jsem si nechal nakonec, to je jen další ukázka samoúčelných efektů gastronomického porna, jak to trefně nazývá Zdéňa Pohlreich.

+3/−8
15.3.2016 14:12

L81u52c95i62a 68L19e48s15k89o20v16s24k30a 5579722573236

a uz ste to ochutnal, ze tak "odborne a znalecky" kritizujete?

+6/−1
15.3.2016 15:20

J58a27n 40H22e39l27l98e61r 9588475946

a co je pro vás vrcholem gastronomie?

0/0
15.3.2016 18:41

M78a80r45c82e83l91a 69B81r86o24t16h76á43n64k10o86v27á 5980784742576

Zvěřinu mám ráda a jím ji celkem často, ale syrovou bych nechtěla. A pak, co má s daňkem zázvor? Ten v lese neroste, nebo to byl daněk cestovatel?

+1/0
16.3.2016 18:01

J31i60ř75í 15J81a43n64o53t43a 2139305243

super a BIO je faaakt na nic

+1/0
15.3.2016 14:02

M69a34r54t36i31n 32W60a75l84l43n16e80r 6835740214520

Hrozně mě štval s těmi zdrbnělinami...tak, a máme výborný salátek.

Ale z vařících programů jsem ho právě pro ten jeho styl měl si nejradši (i když to dvakrát nesleduji)

+1/0
15.3.2016 13:21

Š98á98r82k83a 89M73a28t15y39á11š50o37v25á 1471825922919

Gratuluju....VR^

+3/−1
15.3.2016 11:11

Š17á18r20k72a 64M94a48t13y88á23š24o78v91á 1401705902649

pane Emile Misko, vy nejste přející člověk?

0/0
16.3.2016 13:58

T53o60m29a40s 50V51a29r24g35a 1805944446375

palec hore R^

ps: to že se tady kupuje jen to nejlevnější jídlo má jednoduchý důvod, a ten se jmenuje chudoba

+6/−15
15.3.2016 8:46

M11a49r24t73i74n 63K48o87l14á60ř 1785934759585

prosím vás, vy asi nevíte jak vypadá chudoba....často kvalitnější potraviny nejsou o moc dražší, než to co je v akci, jen si stačí přečíst etiketu....

+19/−3
15.3.2016 10:25

L48u23k98á40š 59A71d70a86m62e62c 6500649880947

Co je chudoba spíš nevíte vy.

+3/−6
15.3.2016 12:41

M46i83l98a13n 75K87l73o10u14č26e75k 9314127609926

Chudoba je definovaná v každé zemi nějakou částkou, myslím, že ani chudí lidé u nás nemusí jíst šmejdy.

+6/0
15.3.2016 13:07

J80i35ř63í 91J12a15n25o94t31a 2339725493

chudí lidé v Česku mají na měsíc 2000 Kč, na jídlo, hygien.potřeby a třeba i na MHD, to vše v jednom, myslíte, že si mohou vyskakovat a kupovat kvalitu?

+4/0
15.3.2016 14:04







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.