Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Češi přišli na chuť řepkovému oleji. Kupují ho na úkor slunečnicového

Řepkový olej byl dlouho stranou zájmu českých zákazníků, kteří dávali přednost spíš oleji slunečnicovému. Loni však šly jeho prodeje i přes vyšší cenu nahoru. Důvodem může být propagační kampaň, kterou z větší části platili daňoví poplatníci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J40i80ř73í 41D74v56o69ř97á84k 5515239500598

Řepkový olej je dobrý na mazání vrtáků , ruční pilky na kov , závitníků , .... . Na smažení slunečnicový , nebo sádlo .Do salátů olivový .

0/0
15.3.2016 16:58

P41a20v37e43l 98D94v76o31ř26á37k 8582759847588

Proti řepce a řepkovému oleji nemám apriori nic, má své výhody i nevýhody. Rozhodně jsem ale proti jejímu dotování a používání jako příměsi do pohonných hmot, to je prostě zvrhlost a vzhledem k opoře v zákoně navíc krádež za bílého dne.

+1/0
15.3.2016 6:54

A64n22t11o15n86í64n 47B19a46b17á10č25e80k 3352828555751

na smažení řízku lepší než slunečnicový - neprská zdaleka tolik

0/0
14.3.2016 23:59

J16i84ř83í 91N52o28v38o55t31n18ý 2298722515817

sádlo je sádlo.

+3/0
15.3.2016 12:58

T47o42m76á43š 58T25a38t11í60č53e29k 5960272180188

To je dobře. Ať oběti reklamy skupují olej řepkový, já si koupím slunečnicový levněji. :-)

+1/−2
14.3.2016 22:13

M52i89c10h66a22l 92N72o59v65á56k 7270469947344

Řepkový olej se dá pořídit o třetinu levněji vždycky.

+1/0
15.3.2016 6:51

T66o77m48á58š 48T95a59t50í13č56e74k 5850872660838

To nic nemění na tom, že jejich snížený zájem ten slunečnicový zlevní. :-)

0/−1
15.3.2016 8:14

P44e74t48r 54R64ů94ž35i10č90k25a 8852293953806

Mě je jedno, kdo pěstuje řepku a kdo slunečnici. Pro mě je důležité to, že řepka se během vegetačního období až 30x chemicky ošetřuje. U slunečnice je to podstatně méně! Z toho důvodu kupuji olej slunečnicový!

+1/−2
14.3.2016 18:42

Š18t91ě46p88á51n 21K57a68r56l23í60k 3434659123431

30x ošetřuje? To máte odkud? Při takové intenzitě postřiků by se to vůbec nevyplatilo pěstovat.

+4/0
14.3.2016 19:02

P81e77t28r 33R14ů11ž60i90č45k13a 8192793573526

Můj bratr tu řepku ošetřuje. Na přání zákazníků-pěstitelů.

0/−1
14.3.2016 20:03

P77e40t13r 22R61ů60ž45i26č27k40a 8522323113186

A dokonce na konci vegetačního období, pro rovnoměrné dozrávání se aplikuje neselektivní herbicid Roundup!

0/−1
14.3.2016 20:07

Š45t21ě81p27á17n 75K86a24r35l37í59k 3764989223881

když vynecháte zimu, tak to v podstatě znamená každý týden jeden postřik. opravdu ošetřuje jedno pole každý týden?

0/0
14.3.2016 20:23

P45e73t80r 53R55ů93ž62i25č26k48a 8702903593766

V jedné aplikaci může být použito několik přípravků. např. na škůdce a současně je aplikováno umělé hnojivo!

0/−1
14.3.2016 21:10

J19a86n 91P28á42t83r69a 5265931535

Jste dost dobre mimo, repka se chemicky osetruje na podzim cca trikrat a na jare cca tri-petkrat. Jsem pestitel takze to mam z prvni ruky R^ Jen pro zajimavost a porovnani psenice se behem vegetace chemicky osetruje cca šestkrat.

+3/0
14.3.2016 23:04

S29t92a10n40i89s33l25a85v 64K72u71l45h88á16n83e69k 8747304318504

Článek by měl být jasně označen jako reklama na Agrofert.

Jediný řepkový olej který kupuji a to nedobrovolně je v palivu do aut

+5/−1
14.3.2016 17:02

L96u87d93ě94k 91M53u88s60e15l68í68k 6523739492638

Doufám že to nebude dlouho trvat než ho tam přestanou míchat

+4/0
14.3.2016 18:49

T31o78m76á59š 53T76a34t11í53č91e49k 5220712960918

Inšaláh!

0/0
14.3.2016 22:15

J85a80n 31K97o60v75á13ř 8484351319647

Tak to asi budu za exota, když používám rýžový olej ...

+1/0
14.3.2016 16:37

M72i21c25h18a49l 66M21i55l40l92e49r 9286772589572

proc? My jsme radu let pouzivali repkovy, ale uz skoro 10 let davame prednost ryzovemu.R^

0/0
14.3.2016 16:40

V67ě18r39a 16B17e92n48o34v23á 7417660165649

Proč? Je kvalitnější?

0/0
14.3.2016 17:28

M44i44c36h67a89l 96M60i55l71l53e28r 9426372159972

jemnejsi chut nez repkovy- netluce se s potravinami, hodi se i na majonezu, vysoky bod prepaleni - hodi se ke smazeni a fritovani

znamy jako Rice Bran Oil = olej z ryzovych otrub

0/0
15.3.2016 4:39

M98i59c18h93a19l 28M24i71l33l86e11r 9766822609552

Tominsky, nez tu budes chtit opet sirit takove nesmysly jako jsi napsal dole:

"olivový olej obsahuje 2x víc nasycených mastných kyselin než řepkový.

A nasycené kyseliny jsou ty špatné. Olivový olej je velmi nezdravý."

bud tak laskav a precti si nasledujici clanek, jehoz link prikladam.!!

http://zdrava-vyziva.zdrave.cz/olivovy-olej-a-jeho-ucinky-na-zdravi/

Obsahuje mimo jine slova "vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin"

Domnivam se, ze kdyz sis vyhledal materialy, vynechal ti zrak. Z mono-nenasycenych mastnych kyselin jsi vytvoril nasycene a tak jsi to okopiroval.

Ze bys nechapal rozdil mezi mono-nenasycenymi a nasycenymi. ?

+1/0
14.3.2016 16:14

M20i95c65h81a37l 80T97o11m13i77n79s67k39ý 9131405177564

Řepkový olej obsahuje méně nasycených mastných kyselin.

Takže je zdravější.

Nicméně ty žluté lány, ty jsou kvůli biopalivům a babišovo biodotacím od EU Rv

+1/−1
14.3.2016 15:47

K83a53r25e93l 27J93a81n77í43k 9668522165434

ta statistika by měla být spíše oleje lisované za studena vs tepelnou úpravou. Protože mezi např. kvalitním řepkovým a olivovým lze volně přecházet a do friťáku je zase jedno, jestli je to šunt z řepky nebo slunečnice.

0/−1
14.3.2016 15:02
Foto

P85a63t88r89i25k 47C44h35r12z 4298299912779

to není. Slunečnicový olej není vhodný na smažení, přepaluje se dříve, než řepkový.

+4/0
14.3.2016 15:05

K90a77r21e66l 86J78a70n16í58k 9888772775764

ok, takový argument beru. Ale něco mi říká, že když už si dopřeji jedou za čas smažené, tak s nezdravostí počítám a olej po smažení beztak vždy vyléváme.

0/−1
14.3.2016 15:10

M38a23r74t93i93n 44K22a22r62á42s33e13k 9118213868638

Zalezi, pokud sezenete na fritovani specialni slunecnicovy olej HOSO, tak tak ten je urcite lepsi nez repka (ve smyslu tepelne stalejsi)...

0/−1
14.3.2016 16:00

V16ě62r47a 82B59e17n12o16v37á 7187630375649

Na smažení? Nyní doporučují jen sádlo, domnívám se, že všechna doporučení jsou jen byznys.

+1/0
14.3.2016 17:29
Foto

P19a34t75r24i31k 52C98h23r88z 4668869682739

Ano, sádlo je jedna z nejlepších voleb. Třeba na takový vepřový řízek není nic lepšího - už proto, že se to chuťově "netluče", také se na sádle méně přichytává k pánvi, než na oleji.

Sádlo má sice nižší teplotu, kdy se začne přepalovat, na druhou stranu prý ani při přepalování nevznikají některé škodlivé látky jako u rostlinných tuků.

Pravděpodobně nejlepší je přepuštěné máslo.

0/0
14.3.2016 17:51

I89v65a33n 12P80r26o33c32h97á81z75k71a 3481304585475

Vylhaný článek na objednávku. Řepkový olej skoro nikdo dobrovolně nekupuje.

0/−9
14.3.2016 14:37

J38i84ř19í 45E97r41b88e33n 1893224536107

Já třeba jo, Manku od Jenčkových z Holína. Akorát že na Heuréce ho koupíte za 59 Kč a v normálním krámě za 42 korun...

0/0
15.3.2016 20:39

P94a41v71e80l 58C57h35a84m81r14á19d 4817610929695

Také jsem přešel na řepkový, vydrží vyšší teploty a déle.

+7/0
14.3.2016 14:19

P27e76t91r 66S89u77c89h34ý 1968449834776

Já osobně používám poslední dobou váhradně olivový olej. Je ale pravda, ža olej celkově používám dost málo, takže mi 1L vydrží klidně 2-3 měsíce, takže mi nevadí ani cena cca 170kč/L (kdybych jej používal často, tak už by to problém asi byl).

+1/−1
14.3.2016 14:17

M22i33c16h48a53l 52T73o50m55i89n88s43k20ý 9751845457244

olivový olej obsahuje 2x víc nasycených mastných kyselin než řepkový.

A nasycené kyseliny jsou ty špatné.

Olivový olej je velmi nezdravý.

0/−5
14.3.2016 15:52

M16i28c31h49a31l 43M22i31l28l13e60r 9566932689352

8-o8-o8-o8-o

smarja, takove broskvoviny!

0/0
14.3.2016 16:05

J50i86ř40í 38N40o68v36o70t13n35ý 2918502905557

To vysvětli jižanským národům s absencí srdečních a cévních chorob, mudrlante.

+1/0
15.3.2016 13:03

M52i82c58h68a84l 74M11i71l55l92e29r 9556902599832

to mi pripomina jak sousedova matka, Spanelka, 85 let sla na kazdorocni pravidelnou prohlidku k doktorovi. Doktor se podival na jeji krevni testy a rikal "Mrs. Rodriguez, vase cholesterolove hladiny jsou vyborne. Na cem varite?" Ona odpovedela " Ja jsem od detstvi jenom na olivovem oleji, pane doktore".

0/0
15.3.2016 18:45

P48a98v67e58l 59B13í51n49a 1243425882233

Jaká kampaň? To si ten naivní pasáček vepřů chce přivlastnit zásluhy za něco, co se stalo 'samo od spoda'? Nebo z těch peněz platili diskutující maminy a přispěli panu Vaňkovi na pořad? Jak to je?

+2/0
14.3.2016 13:28

P77e39t92r 78S59u62c61h43ý 1378589844476

Přesně, o tu kampaň jsem ani nezavadil ...

+1/0
14.3.2016 14:10

K74a15r93e94l 80V54o90h68n67o22u52t 4318509100767

Řepkový olej, tedy z brukve řepky, není na vaření moc dobrý. Lepší je olej z brukve řepáku.

0/0
14.3.2016 12:36

J23o63s69e80f 38V91l95t50a18v93s58k91y 3955165221183

To zrejme kupuji z lasky k Babisovi :))))

0/−3
14.3.2016 11:12

R42a15d72i77m 15P22o82l80á11š88e66k 9716763629799

Já používám slunečnicový olej na studenou kuchyni, mimochodem je hnusný, má proti řepkovému takovou umělou prázdnou chuť. A tam, kde není vyšší teplota než 100 st C, třeba na další fázi po smažení jídel, kdy se to jídlo už podlévá vodou, protože je levnější než řepkový.

A řepkový olej na teplou kuchyni. Tam zas bývají dost rozdíly mezi řepkovými oleji, dražší řepkové značkové, třeba od Lukany bývají o dost chutnější než ty neznačkové levné.

0/0
14.3.2016 10:20

P25e88t81r 32K51r41á18t75k53ý 5269236966881

dříve se říkalo, že slunečnicový je zdravější, v tom aby se člověk vyznal...

0/0
14.3.2016 10:17

R68a46d57i62m 93P44o47l19á67š28e74k 9346953969139

Slunečnicový má být zdravější pro studenou kuchyni a jako základ všelijakých mazání na kůži. Řepkový má být zdravější na smažení.

Aspoň takhle to mám zapamatováno já.

+3/0
14.3.2016 10:22
Foto

T75o22m79á60š 36D70v17o59ř87á39k 3685913296186

Máte to zapamatováno správně.

+1/0
14.3.2016 13:17

Z83d18e68n63ě29k 85P66r51o56k14o57p 9878555283901

To je zase PR článek.))

+3/0
14.3.2016 10:11

K78a56r39e60l 56E49n81d18l62e18r 3583100530385

Dáváme a nadále budeme dávat přednost oleji slunečnicovému, s neutrální chutí a bez vůně, místo toho po zahřátí hnusně smrdícího řepkového.

+2/−1
14.3.2016 9:54

M20i35l77a55n 47K41l18o81u49č92e54k 9874667609686

Ten ovšem není vhodný příliš na tepelnou úpravu.

+3/0
14.3.2016 10:13

M24a34r73t75i40n 72K11a65r25á78s72e78k 9978333688728

Ja ze stejneho duvodu jako vy dama prednost repkovemu pred slunecnicovym.... ja fakt ze nekupuju ten nejvetsi low cost, tak nevim jeslti treba levnejsi repkac nejak nesrmdi...

0/0
14.3.2016 14:09

D98a86v91i67d 39P63e76c68a 1235694711556

Je to stejné jako s preferencemi ANO. Nikomu to nechutná, nikdo na tom nevari, ale to autorům oslavnych článků nevadí.

+2/0
14.3.2016 9:54





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.