Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi přišli na chuť řepkovému oleji. Kupují ho na úkor slunečnicového

Řepkový olej byl dlouho stranou zájmu českých zákazníků, kteří dávali přednost spíš oleji slunečnicovému. Loni však šly jeho prodeje i přes vyšší cenu nahoru. Důvodem může být propagační kampaň, kterou z větší části platili daňoví poplatníci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J64i38ř34í 18D95v79o52ř81á21k 5325349280758

Řepkový olej je dobrý na mazání vrtáků , ruční pilky na kov , závitníků , .... . Na smažení slunečnicový , nebo sádlo .Do salátů olivový .

0/0
15.3.2016 16:58

P94a39v38e52l 52D55v10o36ř41á35k 8642579987758

Proti řepce a řepkovému oleji nemám apriori nic, má své výhody i nevýhody. Rozhodně jsem ale proti jejímu dotování a používání jako příměsi do pohonných hmot, to je prostě zvrhlost a vzhledem k opoře v zákoně navíc krádež za bílého dne.

+1/0
15.3.2016 6:54

A95n87t84o26n54í71n 84B17a56b25á90č73e29k 3562788765521

na smažení řízku lepší než slunečnicový - neprská zdaleka tolik

0/0
14.3.2016 23:59

J81i58ř54í 96N67o81v71o80t59n37ý 2178652615387

sádlo je sádlo.

+3/0
15.3.2016 12:58

T29o20m62á96š 20T35a25t76í12č84e31k 5190812730758

To je dobře. Ať oběti reklamy skupují olej řepkový, já si koupím slunečnicový levněji. :-)

+1/−2
14.3.2016 22:13

M13i28c76h85a38l 96N75o37v94á46k 7600779607914

Řepkový olej se dá pořídit o třetinu levněji vždycky.

+1/0
15.3.2016 6:51

T43o65m96á92š 28T79a47t14í78č75e90k 5310712760808

To nic nemění na tom, že jejich snížený zájem ten slunečnicový zlevní. :-)

0/−1
15.3.2016 8:14

P30e63t63r 93R93ů30ž39i41č37k66a 8912673423126

Mě je jedno, kdo pěstuje řepku a kdo slunečnici. Pro mě je důležité to, že řepka se během vegetačního období až 30x chemicky ošetřuje. U slunečnice je to podstatně méně! Z toho důvodu kupuji olej slunečnicový!

+1/−2
14.3.2016 18:42

Š15t76ě69p27á82n 83K15a82r15l12í96k 3834819553101

30x ošetřuje? To máte odkud? Při takové intenzitě postřiků by se to vůbec nevyplatilo pěstovat.

+4/0
14.3.2016 19:02

P14e17t42r 21R43ů11ž25i31č45k32a 8352513973646

Můj bratr tu řepku ošetřuje. Na přání zákazníků-pěstitelů.

0/−1
14.3.2016 20:03

P90e23t13r 77R85ů94ž91i85č47k65a 8732833453816

A dokonce na konci vegetačního období, pro rovnoměrné dozrávání se aplikuje neselektivní herbicid Roundup!

0/−1
14.3.2016 20:07

Š17t92ě89p23á95n 30K93a64r75l45í95k 3784789353711

když vynecháte zimu, tak to v podstatě znamená každý týden jeden postřik. opravdu ošetřuje jedno pole každý týden?

0/0
14.3.2016 20:23

P62e91t70r 12R15ů28ž16i15č97k43a 8882363303706

V jedné aplikaci může být použito několik přípravků. např. na škůdce a současně je aplikováno umělé hnojivo!

0/−1
14.3.2016 21:10

J60a13n 49P21á11t35r25a 5375691745

Jste dost dobre mimo, repka se chemicky osetruje na podzim cca trikrat a na jare cca tri-petkrat. Jsem pestitel takze to mam z prvni ruky R^ Jen pro zajimavost a porovnani psenice se behem vegetace chemicky osetruje cca šestkrat.

+3/0
14.3.2016 23:04

S61t67a21n43i76s16l33a13v 30K83u42l47h67á78n47e47k 8287664688524

Článek by měl být jasně označen jako reklama na Agrofert.

Jediný řepkový olej který kupuji a to nedobrovolně je v palivu do aut

+5/−1
14.3.2016 17:02

L44u26d54ě53k 74M20u79s50e19l60í19k 3936799

Doufám že to nebude dlouho trvat než ho tam přestanou míchat

+4/0
14.3.2016 18:49

T37o34m97á94š 12T83a24t11í51č67e51k 5320232840818

Inšaláh!

0/0
14.3.2016 22:15

J51a58n 89K98o82v25á98ř 8504871709337

Tak to asi budu za exota, když používám rýžový olej ...

+1/0
14.3.2016 16:37

M26i95c38h33a92l 58M43i51l64l93e33r 9456752979272

proc? My jsme radu let pouzivali repkovy, ale uz skoro 10 let davame prednost ryzovemu.R^

0/0
14.3.2016 16:40

V29ě31r41a 71B12e25n30o79v67á 7927600685169

Proč? Je kvalitnější?

0/0
14.3.2016 17:28

M19i13c18h12a66l 78M89i64l67l98e13r 9566982769182

jemnejsi chut nez repkovy- netluce se s potravinami, hodi se i na majonezu, vysoky bod prepaleni - hodi se ke smazeni a fritovani

znamy jako Rice Bran Oil = olej z ryzovych otrub

0/0
15.3.2016 4:39

M82i33c39h67a67l 20M23i83l30l17e12r 9406642379312

Tominsky, nez tu budes chtit opet sirit takove nesmysly jako jsi napsal dole:

"olivový olej obsahuje 2x víc nasycených mastných kyselin než řepkový.

A nasycené kyseliny jsou ty špatné. Olivový olej je velmi nezdravý."

bud tak laskav a precti si nasledujici clanek, jehoz link prikladam.!!

http://zdrava-vyziva.zdrave.cz/olivovy-olej-a-jeho-ucinky-na-zdravi/

Obsahuje mimo jine slova "vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin"

Domnivam se, ze kdyz sis vyhledal materialy, vynechal ti zrak. Z mono-nenasycenych mastnych kyselin jsi vytvoril nasycene a tak jsi to okopiroval.

Ze bys nechapal rozdil mezi mono-nenasycenymi a nasycenymi. ?

+1/0
14.3.2016 16:14

M24i89c50h40a84l 85T14o68m77i75n94s70k29ý 9541325877774

Řepkový olej obsahuje méně nasycených mastných kyselin.

Takže je zdravější.

Nicméně ty žluté lány, ty jsou kvůli biopalivům a babišovo biodotacím od EU Rv

+1/−1
14.3.2016 15:47

K85a61r22e56l 79J76a48n98í16k 9728522745444

ta statistika by měla být spíše oleje lisované za studena vs tepelnou úpravou. Protože mezi např. kvalitním řepkovým a olivovým lze volně přecházet a do friťáku je zase jedno, jestli je to šunt z řepky nebo slunečnice.

0/−1
14.3.2016 15:02
Foto

P64a10t23r36i24k 27C52h40r97z 4418879622199

to není. Slunečnicový olej není vhodný na smažení, přepaluje se dříve, než řepkový.

+4/0
14.3.2016 15:05

K22a44r32e44l 96J67a93n55í59k 9878872325174

ok, takový argument beru. Ale něco mi říká, že když už si dopřeji jedou za čas smažené, tak s nezdravostí počítám a olej po smažení beztak vždy vyléváme.

0/−1
14.3.2016 15:10

M26a97r65t49i31n 13K55a51r61á77s28e88k 9568893108258

Zalezi, pokud sezenete na fritovani specialni slunecnicovy olej HOSO, tak tak ten je urcite lepsi nez repka (ve smyslu tepelne stalejsi)...

0/−1
14.3.2016 16:00

V75ě48r76a 33B44e78n80o14v59á 7227640855229

Na smažení? Nyní doporučují jen sádlo, domnívám se, že všechna doporučení jsou jen byznys.

+1/0
14.3.2016 17:29
Foto

P56a82t24r69i73k 94C48h84r56z 4798209432299

Ano, sádlo je jedna z nejlepších voleb. Třeba na takový vepřový řízek není nic lepšího - už proto, že se to chuťově "netluče", také se na sádle méně přichytává k pánvi, než na oleji.

Sádlo má sice nižší teplotu, kdy se začne přepalovat, na druhou stranu prý ani při přepalování nevznikají některé škodlivé látky jako u rostlinných tuků.

Pravděpodobně nejlepší je přepuštěné máslo.

0/0
14.3.2016 17:51

I65v54a31n 29P31r28o27c31h25á18z17k28a 3571144435785

Vylhaný článek na objednávku. Řepkový olej skoro nikdo dobrovolně nekupuje.

0/−9
14.3.2016 14:37

J37i73ř30í 40E80r86b81e79n 1143104206897

Já třeba jo, Manku od Jenčkových z Holína. Akorát že na Heuréce ho koupíte za 59 Kč a v normálním krámě za 42 korun...

0/0
15.3.2016 20:39

P80a55v82e31l 12C24h57a61m85r37á95d 4557770929975

Také jsem přešel na řepkový, vydrží vyšší teploty a déle.

+7/0
14.3.2016 14:19

P77e80t89r 46S31u27c53h74ý 1918379634246

Já osobně používám poslední dobou váhradně olivový olej. Je ale pravda, ža olej celkově používám dost málo, takže mi 1L vydrží klidně 2-3 měsíce, takže mi nevadí ani cena cca 170kč/L (kdybych jej používal často, tak už by to problém asi byl).

+1/−1
14.3.2016 14:17

M65i44c41h47a74l 45T94o29m11i59n55s41k29ý 9181865117434

olivový olej obsahuje 2x víc nasycených mastných kyselin než řepkový.

A nasycené kyseliny jsou ty špatné.

Olivový olej je velmi nezdravý.

0/−5
14.3.2016 15:52

M75i51c59h89a50l 60M61i60l34l27e61r 9276402269862

8-o8-o8-o8-o

smarja, takove broskvoviny!

0/0
14.3.2016 16:05

J69i75ř82í 26N90o17v94o95t32n61ý 2778692925887

To vysvětli jižanským národům s absencí srdečních a cévních chorob, mudrlante.

+1/0
15.3.2016 13:03

M13i54c75h93a84l 50M76i12l63l41e26r 9796302439282

to mi pripomina jak sousedova matka, Spanelka, 85 let sla na kazdorocni pravidelnou prohlidku k doktorovi. Doktor se podival na jeji krevni testy a rikal "Mrs. Rodriguez, vase cholesterolove hladiny jsou vyborne. Na cem varite?" Ona odpovedela " Ja jsem od detstvi jenom na olivovem oleji, pane doktore".

0/0
15.3.2016 18:45

P17a59v34e75l 38B50í22n22a 1903775812963

Jaká kampaň? To si ten naivní pasáček vepřů chce přivlastnit zásluhy za něco, co se stalo 'samo od spoda'? Nebo z těch peněz platili diskutující maminy a přispěli panu Vaňkovi na pořad? Jak to je?

+2/0
14.3.2016 13:28

P80e65t10r 47S15u84c65h49ý 1768849254766

Přesně, o tu kampaň jsem ani nezavadil ...

+1/0
14.3.2016 14:10

K84a69r89e54l 49V96o82h57n69o29u93t 4208659560127

Řepkový olej, tedy z brukve řepky, není na vaření moc dobrý. Lepší je olej z brukve řepáku.

0/0
14.3.2016 12:36

J21o30s57e94f 38V83l13t70a26v97s90k49y 3935155661433

To zrejme kupuji z lasky k Babisovi :))))

0/−3
14.3.2016 11:12

R47a69d78i36m 41P67o64l52á70š83e70k 9406333639889

Já používám slunečnicový olej na studenou kuchyni, mimochodem je hnusný, má proti řepkovému takovou umělou prázdnou chuť. A tam, kde není vyšší teplota než 100 st C, třeba na další fázi po smažení jídel, kdy se to jídlo už podlévá vodou, protože je levnější než řepkový.

A řepkový olej na teplou kuchyni. Tam zas bývají dost rozdíly mezi řepkovými oleji, dražší řepkové značkové, třeba od Lukany bývají o dost chutnější než ty neznačkové levné.

0/0
14.3.2016 10:20

P26e57t89r 37K65r72á23t97k77ý 5929306946491

dříve se říkalo, že slunečnicový je zdravější, v tom aby se člověk vyznal...

0/0
14.3.2016 10:17

R82a62d45i87m 89P92o61l52á11š14e40k 9366593269709

Slunečnicový má být zdravější pro studenou kuchyni a jako základ všelijakých mazání na kůži. Řepkový má být zdravější na smažení.

Aspoň takhle to mám zapamatováno já.

+3/0
14.3.2016 10:22
Foto

T74o93m85á23š 36D70v35o75ř80á16k 3875493266736

Máte to zapamatováno správně.

+1/0
14.3.2016 13:17

Z39d52e77n32ě75k 61P77r31o28k39o29p 9328615663401

To je zase PR článek.))

+3/0
14.3.2016 10:11

K29a61r70e86l 98E71n17d67l53e24r 3423940230285

Dáváme a nadále budeme dávat přednost oleji slunečnicovému, s neutrální chutí a bez vůně, místo toho po zahřátí hnusně smrdícího řepkového.

+2/−1
14.3.2016 9:54

M23i60l49a83n 30K34l51o62u15č41e86k 9514517429296

Ten ovšem není vhodný příliš na tepelnou úpravu.

+3/0
14.3.2016 10:13

M82a17r18t63i88n 80K44a79r81á72s59e95k 9578643138628

Ja ze stejneho duvodu jako vy dama prednost repkovemu pred slunecnicovym.... ja fakt ze nekupuju ten nejvetsi low cost, tak nevim jeslti treba levnejsi repkac nejak nesrmdi...

0/0
14.3.2016 14:09

D11a38v47i96d 14P76e68c56a 1355534761206

Je to stejné jako s preferencemi ANO. Nikomu to nechutná, nikdo na tom nevari, ale to autorům oslavnych článků nevadí.

+2/0
14.3.2016 9:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.