Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi přišli na chuť řepkovému oleji. Kupují ho na úkor slunečnicového

Řepkový olej byl dlouho stranou zájmu českých zákazníků, kteří dávali přednost spíš oleji slunečnicovému. Loni však šly jeho prodeje i přes vyšší cenu nahoru. Důvodem může být propagační kampaň, kterou z větší části platili daňoví poplatníci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

J98i44ř94í 37D22v67o30ř90á66k 5245389390298

Řepkový olej je dobrý na mazání vrtáků , ruční pilky na kov , závitníků , .... . Na smažení slunečnicový , nebo sádlo .Do salátů olivový .

0/0
15.3.2016 16:58

P31a65v78e81l 42D93v88o13ř16á52k 8182109287818

Proti řepce a řepkovému oleji nemám apriori nic, má své výhody i nevýhody. Rozhodně jsem ale proti jejímu dotování a používání jako příměsi do pohonných hmot, to je prostě zvrhlost a vzhledem k opoře v zákoně navíc krádež za bílého dne.

+1/0
15.3.2016 6:54

A69n24t59o97n31í76n 53B71a36b10á54č58e11k 3222398835781

na smažení řízku lepší než slunečnicový - neprská zdaleka tolik

0/0
14.3.2016 23:59

J61i23ř27í 13N25o64v86o73t34n71ý 2838942385527

sádlo je sádlo.

+3/0
15.3.2016 12:58

T28o22m48á48š 30T52a63t39í18č51e76k 5920522810868

To je dobře. Ať oběti reklamy skupují olej řepkový, já si koupím slunečnicový levněji. :-)

+1/−2
14.3.2016 22:13

M45i87c90h76a67l 38N48o14v63á66k 7970949207574

Řepkový olej se dá pořídit o třetinu levněji vždycky.

+1/0
15.3.2016 6:51

T52o80m86á40š 70T12a39t88í72č89e62k 5360962830198

To nic nemění na tom, že jejich snížený zájem ten slunečnicový zlevní. :-)

0/−1
15.3.2016 8:14

P61e47t70r 44R90ů46ž36i95č14k60a 8832893723446

Mě je jedno, kdo pěstuje řepku a kdo slunečnici. Pro mě je důležité to, že řepka se během vegetačního období až 30x chemicky ošetřuje. U slunečnice je to podstatně méně! Z toho důvodu kupuji olej slunečnicový!

+1/−2
14.3.2016 18:42

Š83t63ě53p68á28n 59K97a95r15l21í20k 3844159983271

30x ošetřuje? To máte odkud? Při takové intenzitě postřiků by se to vůbec nevyplatilo pěstovat.

+4/0
14.3.2016 19:02

P85e14t11r 51R30ů54ž14i59č33k75a 8662163543906

Můj bratr tu řepku ošetřuje. Na přání zákazníků-pěstitelů.

0/−1
14.3.2016 20:03

P35e19t27r 48R25ů38ž16i97č81k37a 8642583633516

A dokonce na konci vegetačního období, pro rovnoměrné dozrávání se aplikuje neselektivní herbicid Roundup!

0/−1
14.3.2016 20:07

Š65t32ě79p61á30n 96K85a74r78l87í31k 3234389583921

když vynecháte zimu, tak to v podstatě znamená každý týden jeden postřik. opravdu ošetřuje jedno pole každý týden?

0/0
14.3.2016 20:23

P45e52t92r 90R51ů24ž85i11č66k66a 8822883793156

V jedné aplikaci může být použito několik přípravků. např. na škůdce a současně je aplikováno umělé hnojivo!

0/−1
14.3.2016 21:10

J29a24n 65P95á50t18r67a 5525851545

Jste dost dobre mimo, repka se chemicky osetruje na podzim cca trikrat a na jare cca tri-petkrat. Jsem pestitel takze to mam z prvni ruky R^ Jen pro zajimavost a porovnani psenice se behem vegetace chemicky osetruje cca šestkrat.

+3/0
14.3.2016 23:04

S33t93a49n44i47s60l93a25v 76K48u87l91h22á65n71e10k 8517464788934

Článek by měl být jasně označen jako reklama na Agrofert.

Jediný řepkový olej který kupuji a to nedobrovolně je v palivu do aut

+5/−1
14.3.2016 17:02

L63u23d96ě93k 72M68u17s56e42l18í84k 3766989

Doufám že to nebude dlouho trvat než ho tam přestanou míchat

+4/0
14.3.2016 18:49

T16o46m27á29š 46T65a28t16í88č73e12k 5650412310538

Inšaláh!

0/0
14.3.2016 22:15

J39a78n 18K25o16v17á59ř 8694801529497

Tak to asi budu za exota, když používám rýžový olej ...

+1/0
14.3.2016 16:37

M74i91c86h67a43l 40M12i24l22l58e34r 9816312109222

proc? My jsme radu let pouzivali repkovy, ale uz skoro 10 let davame prednost ryzovemu.R^

0/0
14.3.2016 16:40

V75ě57r33a 32B91e16n36o84v13á 9129390763

Proč? Je kvalitnější?

0/0
14.3.2016 17:28

M61i92c97h86a57l 48M93i25l53l23e12r 9166672359382

jemnejsi chut nez repkovy- netluce se s potravinami, hodi se i na majonezu, vysoky bod prepaleni - hodi se ke smazeni a fritovani

znamy jako Rice Bran Oil = olej z ryzovych otrub

0/0
15.3.2016 4:39

M17i40c79h53a35l 93M15i93l82l21e56r 9296572679642

Tominsky, nez tu budes chtit opet sirit takove nesmysly jako jsi napsal dole:

"olivový olej obsahuje 2x víc nasycených mastných kyselin než řepkový.

A nasycené kyseliny jsou ty špatné. Olivový olej je velmi nezdravý."

bud tak laskav a precti si nasledujici clanek, jehoz link prikladam.!!

http://zdrava-vyziva.zdrave.cz/olivovy-olej-a-jeho-ucinky-na-zdravi/

Obsahuje mimo jine slova "vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin"

Domnivam se, ze kdyz sis vyhledal materialy, vynechal ti zrak. Z mono-nenasycenych mastnych kyselin jsi vytvoril nasycene a tak jsi to okopiroval.

Ze bys nechapal rozdil mezi mono-nenasycenymi a nasycenymi. ?

+1/0
14.3.2016 16:14

M11i63c41h11a35l 62T29o60m47i34n82s16k95ý 9321435307264

Řepkový olej obsahuje méně nasycených mastných kyselin.

Takže je zdravější.

Nicméně ty žluté lány, ty jsou kvůli biopalivům a babišovo biodotacím od EU Rv

+1/−1
14.3.2016 15:47

K33a80r97e77l 71J32a84n50í67k 9868142145464

ta statistika by měla být spíše oleje lisované za studena vs tepelnou úpravou. Protože mezi např. kvalitním řepkovým a olivovým lze volně přecházet a do friťáku je zase jedno, jestli je to šunt z řepky nebo slunečnice.

0/−1
14.3.2016 15:02
Foto

P90a73t67r85i58k 10C51h36r34z 4128549212299

to není. Slunečnicový olej není vhodný na smažení, přepaluje se dříve, než řepkový.

+4/0
14.3.2016 15:05

K16a10r20e98l 96J60a76n36í13k 9348852655334

ok, takový argument beru. Ale něco mi říká, že když už si dopřeji jedou za čas smažené, tak s nezdravostí počítám a olej po smažení beztak vždy vyléváme.

0/−1
14.3.2016 15:10

M90a19r25t83i94n 42K55a42r87á90s41e38k 9458833308738

Zalezi, pokud sezenete na fritovani specialni slunecnicovy olej HOSO, tak tak ten je urcite lepsi nez repka (ve smyslu tepelne stalejsi)...

0/−1
14.3.2016 16:00

V95ě56r94a 32B60e12n78o50v56á 9869160523

Na smažení? Nyní doporučují jen sádlo, domnívám se, že všechna doporučení jsou jen byznys.

+1/0
14.3.2016 17:29
Foto

P68a64t70r43i98k 91C75h59r27z 4198289592789

Ano, sádlo je jedna z nejlepších voleb. Třeba na takový vepřový řízek není nic lepšího - už proto, že se to chuťově "netluče", také se na sádle méně přichytává k pánvi, než na oleji.

Sádlo má sice nižší teplotu, kdy se začne přepalovat, na druhou stranu prý ani při přepalování nevznikají některé škodlivé látky jako u rostlinných tuků.

Pravděpodobně nejlepší je přepuštěné máslo.

0/0
14.3.2016 17:51

I72v72a22n 29P66r68o24c91h15á39z37k39a 3701114405165

Vylhaný článek na objednávku. Řepkový olej skoro nikdo dobrovolně nekupuje.

0/−9
14.3.2016 14:37

J45i43ř47í 54E49r89b29e36n 1703944466917

Já třeba jo, Manku od Jenčkových z Holína. Akorát že na Heuréce ho koupíte za 59 Kč a v normálním krámě za 42 korun...

0/0
15.3.2016 20:39

P53a23v77e47l 76C72h80a38m15r37á36d 4297460389755

Také jsem přešel na řepkový, vydrží vyšší teploty a déle.

+7/0
14.3.2016 14:19

P58e40t15r 68S31u74c29h21ý 1728839214346

Já osobně používám poslední dobou váhradně olivový olej. Je ale pravda, ža olej celkově používám dost málo, takže mi 1L vydrží klidně 2-3 měsíce, takže mi nevadí ani cena cca 170kč/L (kdybych jej používal často, tak už by to problém asi byl).

+1/−1
14.3.2016 14:17

M33i82c92h92a95l 73T77o10m61i25n58s91k92ý 9371595777394

olivový olej obsahuje 2x víc nasycených mastných kyselin než řepkový.

A nasycené kyseliny jsou ty špatné.

Olivový olej je velmi nezdravý.

0/−5
14.3.2016 15:52

M16i20c34h12a61l 53M76i39l88l76e69r 9776932669732

8-o8-o8-o8-o

smarja, takove broskvoviny!

0/0
14.3.2016 16:05

J91i61ř56í 15N32o44v43o33t72n60ý 2748962255557

To vysvětli jižanským národům s absencí srdečních a cévních chorob, mudrlante.

+1/0
15.3.2016 13:03

M76i37c47h69a42l 42M77i10l98l30e31r 9496252659832

to mi pripomina jak sousedova matka, Spanelka, 85 let sla na kazdorocni pravidelnou prohlidku k doktorovi. Doktor se podival na jeji krevni testy a rikal "Mrs. Rodriguez, vase cholesterolove hladiny jsou vyborne. Na cem varite?" Ona odpovedela " Ja jsem od detstvi jenom na olivovem oleji, pane doktore".

0/0
15.3.2016 18:45

P10a39v82e31l 91B27í10n74a 1123715172713

Jaká kampaň? To si ten naivní pasáček vepřů chce přivlastnit zásluhy za něco, co se stalo 'samo od spoda'? Nebo z těch peněz platili diskutující maminy a přispěli panu Vaňkovi na pořad? Jak to je?

+2/0
14.3.2016 13:28

P75e11t39r 10S77u78c24h43ý 1988429404346

Přesně, o tu kampaň jsem ani nezavadil ...

+1/0
14.3.2016 14:10

K33a41r24e60l 57V83o11h93n27o66u87t 4598449230927

Řepkový olej, tedy z brukve řepky, není na vaření moc dobrý. Lepší je olej z brukve řepáku.

0/0
14.3.2016 12:36

J63o58s36e71f 66V70l35t16a33v96s89k30y 3705455511493

To zrejme kupuji z lasky k Babisovi :))))

0/−3
14.3.2016 11:12

R10a96d52i96m 67P84o85l24á54š87e15k 9766583439519

Já používám slunečnicový olej na studenou kuchyni, mimochodem je hnusný, má proti řepkovému takovou umělou prázdnou chuť. A tam, kde není vyšší teplota než 100 st C, třeba na další fázi po smažení jídel, kdy se to jídlo už podlévá vodou, protože je levnější než řepkový.

A řepkový olej na teplou kuchyni. Tam zas bývají dost rozdíly mezi řepkovými oleji, dražší řepkové značkové, třeba od Lukany bývají o dost chutnější než ty neznačkové levné.

0/0
14.3.2016 10:20

P50e42t65r 30K79r50á15t67k66ý 5629166186371

dříve se říkalo, že slunečnicový je zdravější, v tom aby se člověk vyznal...

0/0
14.3.2016 10:17

R60a93d80i33m 81P25o47l58á47š70e94k 9946723509579

Slunečnicový má být zdravější pro studenou kuchyni a jako základ všelijakých mazání na kůži. Řepkový má být zdravější na smažení.

Aspoň takhle to mám zapamatováno já.

+3/0
14.3.2016 10:22
Foto

T22o82m29á39š 74D62v48o78ř38á79k 3305693596906

Máte to zapamatováno správně.

+1/0
14.3.2016 13:17

Z83d39e14n78ě77k 86P92r92o34k53o75p 9288135903941

To je zase PR článek.))

+3/0
14.3.2016 10:11

K94a34r83e76l 64E20n54d79l86e78r 3613960540115

Dáváme a nadále budeme dávat přednost oleji slunečnicovému, s neutrální chutí a bez vůně, místo toho po zahřátí hnusně smrdícího řepkového.

+2/−1
14.3.2016 9:54

M93i11l94a77n 98K55l85o65u90č93e72k 9704287889946

Ten ovšem není vhodný příliš na tepelnou úpravu.

+3/0
14.3.2016 10:13

M84a97r43t45i87n 42K84a94r84á82s36e73k 9848333918988

Ja ze stejneho duvodu jako vy dama prednost repkovemu pred slunecnicovym.... ja fakt ze nekupuju ten nejvetsi low cost, tak nevim jeslti treba levnejsi repkac nejak nesrmdi...

0/0
14.3.2016 14:09

D34a95v48i32d 58P74e33c35a 1915484181686

Je to stejné jako s preferencemi ANO. Nikomu to nechutná, nikdo na tom nevari, ale to autorům oslavnych článků nevadí.

+2/0
14.3.2016 9:54







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.