- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Řepkový olej je dobrý na mazání vrtáků , ruční pilky na kov , závitníků , .... . Na smažení slunečnicový , nebo sádlo .Do salátů olivový .
Proti řepce a řepkovému oleji nemám apriori nic, má své výhody i nevýhody. Rozhodně jsem ale proti jejímu dotování a používání jako příměsi do pohonných hmot, to je prostě zvrhlost a vzhledem k opoře v zákoně navíc krádež za bílého dne.
na smažení řízku lepší než slunečnicový - neprská zdaleka tolik
To je dobře. Ať oběti reklamy skupují olej řepkový, já si koupím slunečnicový levněji.
Řepkový olej se dá pořídit o třetinu levněji vždycky.
Mě je jedno, kdo pěstuje řepku a kdo slunečnici. Pro mě je důležité to, že řepka se během vegetačního období až 30x chemicky ošetřuje. U slunečnice je to podstatně méně! Z toho důvodu kupuji olej slunečnicový!
30x ošetřuje? To máte odkud? Při takové intenzitě postřiků by se to vůbec nevyplatilo pěstovat.
Článek by měl být jasně označen jako reklama na Agrofert.
Jediný řepkový olej který kupuji a to nedobrovolně je v palivu do aut
Doufám že to nebude dlouho trvat než ho tam přestanou míchat
Tak to asi budu za exota, když používám rýžový olej ...
proc? My jsme radu let pouzivali repkovy, ale uz skoro 10 let davame prednost ryzovemu.
Tominsky, nez tu budes chtit opet sirit takove nesmysly jako jsi napsal dole:
"olivový olej obsahuje 2x víc nasycených mastných kyselin než řepkový.
A nasycené kyseliny jsou ty špatné. Olivový olej je velmi nezdravý."
bud tak laskav a precti si nasledujici clanek, jehoz link prikladam.
http://zdrava-vyziva.zdrave.cz/olivovy-olej-a-jeho-ucinky-na-zdravi/
Obsahuje mimo jine slova "vysoké množství mono-nenasycených mastných kyselin"
Domnivam se, ze kdyz sis vyhledal materialy, vynechal ti zrak. Z mono-nenasycenych mastnych kyselin jsi vytvoril nasycene a tak jsi to okopiroval.
Ze bys nechapal rozdil mezi mono-nenasycenymi a nasycenymi. ?
Řepkový olej obsahuje méně nasycených mastných kyselin.
Takže je zdravější.
Nicméně ty žluté lány, ty jsou kvůli biopalivům a babišovo biodotacím od EU
ta statistika by měla být spíše oleje lisované za studena vs tepelnou úpravou. Protože mezi např. kvalitním řepkovým a olivovým lze volně přecházet a do friťáku je zase jedno, jestli je to šunt z řepky nebo slunečnice.
to není. Slunečnicový olej není vhodný na smažení, přepaluje se dříve, než řepkový.