Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co jsou fakta a co mýty kolem palmového oleje? Čtenářům odpovídal expert

Málokdy v minulosti vzbudilo mezi tuzemskými spotřebiteli něco takový rozruch, jako je využívání palmového oleje v potravinách. Některým vadí, že kvůli surovině do cukrovinek a margarínů mizí deštné pralesy v Indonésii. Odborník na potravinové oleje Jiří Brát odpovídal čtenářům iDNES.cz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P17e27t49r 42V80o16ň93k77a 2267753489153

Chytrej jak rádio, tak ať si ty šmakulády s palmáčem baští sám. Už to se*ou do všeho.Rv;-€

+3/−1
11.4.2016 23:18

P37ř49e24m89y80s70l 55H87o55r96á96č41e78k 4435750222732

lobista

+3/0
11.4.2016 16:23

T88o13m60a95s 94N50o36v67o64t75n91y 1341324846905

Takže pokračuje uměle vyvolaná hysterie na facebooku stále dál, předpokládám, že bude kvikotu, že pán je zaplacený a kdo ví co.

+2/−2
11.4.2016 15:55

L50u68k44á68š 50A77d56a61m17e32c 6600199300187

Vzhledem k tomu, že má za sebou 22 let jako vysoký manažer Unileteru tak je zaplacen zcela určitě. Ptát se jeho na tuky je asi tak stejné jako ptát se manažera Phillip Morris na škodlivost kouření.

+8/−2
11.4.2016 16:14

J62a47k39u81b 13Š36p71r87i19n41g98e87r 9321262932

Právě že to dělá 22 let znamená, že o tom bude něco vědět, na rozdíl od laiků, kteří i o palmáči přečtou max. na wikipedii (a to opravdu není důvěryhodný zdroj).

+2/−2
12.4.2016 7:39

L63u62k32á22š 15A89d20a97m17e70c 6950419510527

Chtěl bych především poděkovat panu expertu z chemického koncernu Unilever. Snažil se pěkně, ale i tak budu nadále ignorovat jeho výbornou Ramu, Perlu, Míšu, obecně produkty obsahující skvělé produkty chemického průmyslu vydávané kdo ví proč za potraviny.

+6/−4
11.4.2016 15:51

P73e44t40r 16N59o11v38o61t52n28y 1571290621

Zrovna rama a perla bude plná ztužených rostlinných tuků, kteří místní diskuzní "experti" prosazují jako "tradiční" proti palmovému tuku.

+2/0
11.4.2016 16:34

R58a12d69e62k 55S40ý66k53o68r37a 9967241279521

Doporučuji aplikovat PO 3x denně, k snídani namazat na chleba, k obědu standardně do misky jako polévku a k večeři si uplácat z oleje třeba řízek, smažit již není nutné.

Dobrou chuť.

+2/0
11.4.2016 15:33

V48í32t 20G17a94b29r45i45e96l 5674803716257

Tato diskuze je krásnou ukázkou inteligence českého občana.

+3/0
11.4.2016 15:15

T65o11m20á14š 64N85o37v61á94k 5464187509109

Takze i Vas, pokud jste cesky obcan.

+2/0
11.4.2016 15:23

M83i97r14e17k 43G91a41j58e88r 5381416219610

To je argument pro nebo proti? Nebo proti cemu?

0/0
13.4.2016 4:04

L98u27c23i15a12n 80P82a25p11a51z58i33a41n 5384897891525

Do středoevropských tradičních receptur patří jen středoevropské tradiční suroviny, žádný palmový či kokosový olej. Proto kupuji jen takové sladkosti a výrobky, kde tomu skutečně takto je. Pokud není, ingnoruji je. A věřím, že nejsem jediný. Doporučuji výrobcům, aby slyšeli hlas lidu a nikoli rádoby expertů.

+4/−4
11.4.2016 14:40

R85a12d65e93k 45S46ý40k89o34r88a 9407661759721

Pečeme si sušenky a všechno ostatní sami. Není nad to vědět, co člověk jí a hlavně ta chuť je naprosto, ale naprosto jiná. Do máslových sušenek prostě patří pouze máslo a žádný palmový olej, ať si je třeba zdravý jak chce a je proti všem neduhům světa, je mi to jedno :-)

+3/0
11.4.2016 15:35

J77a91n 12V85á19c47l89a44v37í67k 3842816561549

I pokud jsou puvodni suroviny zdravotne horsi nez suroviny nove? Brambory nebo rajcata jsou tradicni nebo vzhledem k puvodu take ne?

+1/0
11.4.2016 15:40

Z83u11z63a51n67a 45V51l39a54c67h63o79v81á 8256762910

Popravdě ať je palmový olej škodlivý či ne, prostě sušenky se nedají jíst. Tak si je radši upeču dětem sama.

+9/0
11.4.2016 14:04

M52a58r34t78i79n 40S39t51a79u52f62č51í73k 1971197626882

Úspora při použití palmového oleje nemůže obhájit kácení pralesů v takovém rozsahu. Jen aby něco podobného nenapadlo indiány v amazonii nebo v africe

+3/0
11.4.2016 13:53

M85a16r33t34i87n97a 40D30v48o47ř44á32k38o65v73á 3664443240364

Je to jednoduché, veškeré ztužené rostlinné tuky jsou nezdravé. Akorát jsou levné a dá se na nich dobře vydělat.

+10/0
11.4.2016 13:43

M57i77c74h52a70l 21M70a25l81ý 5102644569583

"Fakta a mýty" - asi tisíckrát omletá floskule, které ale na iDNES nedokážou odolat. Takže děkujeme za tento "příspěvek" k jazykové kultuře.

0/0
11.4.2016 13:39

J10i90ř95í 19J53e66z63d59i93n57s40k91ý 8938282503859

Mě je jedno, že se kácej pralesy, dřevo doroste rychleji než jsme schopni ho kácet... Ale plamovej olej má jinou chuť a s tim mám problém.

+3/−3
11.4.2016 13:36

V87l84a39d82i81m15í21r 20M62a61c22a26n 4828573301834

Přestal jsem jíst všechny výrobky od Opavie, který je vyrábí podle "tradičních receptur" a z "tradičních" surovin. A evidentně nejsem jediný, soudě podle toho, že klesá prodej cukrovinek z Opavie i jejich cena.

+19/−1
11.4.2016 13:19

J90i85ř31í 47P69a64u22l 3766605757622

A všímáte si, že na rozdíl od dřívější doby, regály s Tatrankami,....zůstavají zaplněné i v dobách slev.

+6/−1
11.4.2016 13:58

R29a43d60e76k 92S30ý38k92o25r34a 9727751949781

Vždyť už to ani ten Punťa nežere :-)

+3/0
11.4.2016 15:38

M84i56r91e53k 46G75a45j37e56r 5111186969120

To take pekne vyvraci argument, ze vyrobci musi do vseho davat palmovy olej, protoze jinak by to bylo tak drahe, ze by to lide nekoupili. Proste to nebudou kupovat s palmovym olejem.

0/0
13.4.2016 4:07

M26a33g72d61a32l15e51n90a 76H12r83o29n95o54v63s15k58á 3270202354689

Hm, pánovy odpovědi jsou značně odměřené, koneckonců jako suchar i vypadá...

+1/−2
11.4.2016 13:17

T83o18m29a32s 23N10o27v91o85t58n68y 1941274226695

Pořád lepší suchar, který má co říct, než zpovykané holčičky z facebooku, co bojují proti největšímu zlu světa - palmovému oleji bez ohledu na fakta a skutečnost.

+2/0
11.4.2016 15:58

V51l72a49d69i53m86í18r 53M18a34c50a30n 4808323971824

Plky za prachy nadnárodních monopolů...

+6/−1
11.4.2016 13:14

H97e70l42e41n25a 53L38a19y15e34r98o89v52á 3253334773420

http://ona.idnes.cz/palmovy-olej-vliv-na-zdravi-a-planetu-dwn-/zdravi.aspx?c=A150702_164004_zdravi_haa

Dneska je každý "expert" 8-o

+2/0
11.4.2016 12:57

L93u62k85á77š 49Š81m81a75h63e21l 2977724782454

V těchto výrobcích hraje palmový olej roli strukturního tuku a náhrady se opravdu těžko hledají.

A jak to dělali výrobci před tím, než byl palmový olej používán? Horalky a tatranky existovaly i za socialismu...

+12/−1
11.4.2016 12:39

L69u87k74á69š 34Š84l79e53h97o43f40e64r 1283869275119

A vy myslíte, že palmový olej ne? ;-D

+2/−6
11.4.2016 12:39

L91u10k71á87š 86Š68m21a15h57e87l 2607644612424

Ne v Tatrankách. https://cs.wikipedia.org/wiki/Tatranky

+6/0
11.4.2016 12:44

L40u46k35á87š 39Š11l77e54h98o92f61e50r 1633529465849

Gratuluju, umíte používat Wikipedii... Ale o složení původních tatranek tam není ani slovo ;-)

+3/−10
11.4.2016 12:47

J62a93k58u62b 28N97e10p90e58ř10e76n68ý 4225454336248

To nemění nic na tom, že v tatrankách se palmový olej před třiceti lety nepoužíval.

+11/0
11.4.2016 12:59

P91e65t12r 93K38o40l57á25ř 2328467104771

Trapné ...

+2/0
11.4.2016 13:30

B35o45h15u68m68í72r 34M66r16á98k23a 6415458447394

Mě by taky moc zajímalo dřívější složení oplatek a čokolád.Pamatuji si, že čokoláda na miňonkách se odlupovala jako plátek a teď je to šlichta, od které si upatláme prsty a o chuti ani nemluvím..

+14/0
11.4.2016 12:46

A39d34a18m 42H62u69r46t58a 2971492527550

Taky si vzpomínám, když jsem okousával čokoládu z Margot nebo Fidorky. Dneska si o tom můžu nechat zdát. Přešel jsem raději na salát:-)

+5/0
11.4.2016 13:38

J32a46k42u39b 80Š96p31r64i22n93g17e10r 9491212662

Vy si opravdu pamatujete chuť 20 let? 8-o Až příště budete chtít odlupovat plátky čokolády z mimoněk, nebuďte na sluníčku při 40 °C ;-)

+2/−6
11.4.2016 14:37

R18a91d52e70k 57S93ý10k27o90r24a 9147471189871

Představte si, že smyslová paměť funguje lépe, než Vaše snaha o to být za každou cenu vtipný.

+4/−1
11.4.2016 15:49

J86a17k29u25b 26Š12p29r73i69n41g44e24r 9781262442

Ode mě to nebyl vtip ani jeho pokus. Paměť je zrádná, viz. selektivní paměť. Člověk si sotva pamatuje, jak mu rodiče říkali, jaký je flákač a jak je zkažený, natož chuť nějaké potraviny.

+1/−1
11.4.2016 17:03

J26a17n 92V51á12c38l65a54v78í93k 3602326281509

Minonky byly donedavna "oplatky s kakaovou naplni v horke cokolade", pak se z nich staly "oplatky s kakaovou naplni v kakaove poleve" ... hadam, ze podobných par "vylepseni" absolvovaly uz předtím.

+1/0
11.4.2016 22:50

J24a76k58u22b 75Š35p86r87i83n32g18e46r 9431322202

Je to možné.

0/0
12.4.2016 7:38
Foto

H35o43n25z82a 82T73r16u20s95i15n59a 9310610500316

Používaly se částečně ztužené tuky. Naštěstí se již téměř nepoužívají a byly nahrazeny zdravějšími alternativami, jako je zejména palmový olej.R^

+6/−6
11.4.2016 12:55

M65a78g11d32a54l63e84n11a 12H90r56o38n32o69v42s65k93á 3430442524609

Ne olej, tuk. Plně ztužený.

+1/−1
11.4.2016 13:18

N45i48k45o76l17a65j 62M16a26l13í35k 5474623660391

Poslyště, a víte vy, jaký je rozdíl mezi tukem a olejem? Z chemického pohledu je to v podstatě to stejné, pouze jiná konzistence.

Samo, že plně ztužený je ale... Rv.

+1/0
11.4.2016 14:13

M45a21r76t55i50n 42K22a90r35á44s83e49k 9638493648868

Palmac ale na rozdil od tech ostatnich co se pouzivaly drive neni treba ztuzova

+1/0
11.4.2016 17:02

B26o96h70u29m39í65r 54M46r96á31k93a 6845868317904

Výrobcům jde o co největší zisky a mně o to, že se ty hnusy nedají jíst..;-€. A krávy se likvidují, protože mléko a máslo nejde na odbyt.

+13/−2
11.4.2016 12:38

B68o13h13u30m82í65r 87M11r27á32k57a 6195418337254

A taky mě překvapuje, jak si někdo pospíšil, aby nám vysvětlil, že palmový olej je vlastně dobrota. Škoda, že radši nezareagovali výrobci :-/!!

+8/−1
11.4.2016 12:42

T98o66m60a26s 18N49o91v46o98t78n65y 1401574286475

Dobrota to není, ale je to lepší alternativa než to, co se používalo dřív.

+1/0
11.4.2016 16:00

J36a13k14u53b 24N46e60p29e81ř31e38n95ý 4525964816558

Podle odpovědí pana odborníka Bártla jsem došel k závěru, že palmový olej není našemu zdraví škodlivý, pokud ho nebudeme jíst. To by potažmo mohlo znamenat, že cigarety vůbec neškodí zdraví, pokud je nebudeme kouřit. Je to velmi inspirativní úhel pohledu na svět okolo nás.. ;-)

+23/−2
11.4.2016 12:32

P22e23t81r 32K37o34l70á22ř 2508767664131

Jak tak koukám na fotku pana "experta", tak se mi vybavuje Hannibal Lecter ...:-P

+2/−2
11.4.2016 12:21

P50e26t35r 39K81o79l94á53ř 2158877184781

22 let v Unileveru ... To vysvětluje mnohé, ale nevěřil bych mu ani slovo ...:-/

+7/−1
11.4.2016 12:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.