Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co jsou fakta a co mýty kolem palmového oleje? Čtenářům odpovídal expert

Málokdy v minulosti vzbudilo mezi tuzemskými spotřebiteli něco takový rozruch, jako je využívání palmového oleje v potravinách. Některým vadí, že kvůli surovině do cukrovinek a margarínů mizí deštné pralesy v Indonésii. Odborník na potravinové oleje Jiří Brát odpovídal čtenářům iDNES.cz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P61e34t94r 12V46o18ň34k74a 2797773629863

Chytrej jak rádio, tak ať si ty šmakulády s palmáčem baští sám. Už to se*ou do všeho.Rv;-€

+3/−1
11.4.2016 23:18

P33ř15e35m28y63s88l 97H86o91r93á33č29e87k 4835280442162

lobista

+3/0
11.4.2016 16:23

T38o18m31a22s 80N32o11v22o54t23n12y 1871284846935

Takže pokračuje uměle vyvolaná hysterie na facebooku stále dál, předpokládám, že bude kvikotu, že pán je zaplacený a kdo ví co.

+2/−2
11.4.2016 15:55

L62u59k82á45š 25A65d49a89m82e95c 6320429700157

Vzhledem k tomu, že má za sebou 22 let jako vysoký manažer Unileteru tak je zaplacen zcela určitě. Ptát se jeho na tuky je asi tak stejné jako ptát se manažera Phillip Morris na škodlivost kouření.

+8/−2
11.4.2016 16:14

J13a59k25u40b 51Š60p88r77i67n87g97e96r 9201412752

Právě že to dělá 22 let znamená, že o tom bude něco vědět, na rozdíl od laiků, kteří i o palmáči přečtou max. na wikipedii (a to opravdu není důvěryhodný zdroj).

+2/−2
12.4.2016 7:39

L27u63k90á81š 77A15d84a94m98e59c 6210749580487

Chtěl bych především poděkovat panu expertu z chemického koncernu Unilever. Snažil se pěkně, ale i tak budu nadále ignorovat jeho výbornou Ramu, Perlu, Míšu, obecně produkty obsahující skvělé produkty chemického průmyslu vydávané kdo ví proč za potraviny.

+6/−4
11.4.2016 15:51

P76e64t66r 61N32o70v27o79t55n57y 1781900131

Zrovna rama a perla bude plná ztužených rostlinných tuků, kteří místní diskuzní "experti" prosazují jako "tradiční" proti palmovému tuku.

+2/0
11.4.2016 16:34

R43a52d93e64k 75S70ý31k93o97r35a 9327381399851

Doporučuji aplikovat PO 3x denně, k snídani namazat na chleba, k obědu standardně do misky jako polévku a k večeři si uplácat z oleje třeba řízek, smažit již není nutné.

Dobrou chuť.

+2/0
11.4.2016 15:33

V94í34t 58G72a54b13r82i68e37l 5854313606927

Tato diskuze je krásnou ukázkou inteligence českého občana.

+3/0
11.4.2016 15:15

T98o61m96á38š 58N16o87v15á48k 5514807309709

Takze i Vas, pokud jste cesky obcan.

+2/0
11.4.2016 15:23

M25i94r81e10k 89G90a11j76e28r 5531336299480

To je argument pro nebo proti? Nebo proti cemu?

0/0
13.4.2016 4:04

L14u17c19i93a31n 19P71a86p62a65z22i13a70n 5454407331975

Do středoevropských tradičních receptur patří jen středoevropské tradiční suroviny, žádný palmový či kokosový olej. Proto kupuji jen takové sladkosti a výrobky, kde tomu skutečně takto je. Pokud není, ingnoruji je. A věřím, že nejsem jediný. Doporučuji výrobcům, aby slyšeli hlas lidu a nikoli rádoby expertů.

+4/−4
11.4.2016 14:40

R94a98d65e65k 97S43ý26k56o64r59a 9457961269601

Pečeme si sušenky a všechno ostatní sami. Není nad to vědět, co člověk jí a hlavně ta chuť je naprosto, ale naprosto jiná. Do máslových sušenek prostě patří pouze máslo a žádný palmový olej, ať si je třeba zdravý jak chce a je proti všem neduhům světa, je mi to jedno :-)

+3/0
11.4.2016 15:35

J16a47n 57V39á69c60l25a32v41í25k 3632156111609

I pokud jsou puvodni suroviny zdravotne horsi nez suroviny nove? Brambory nebo rajcata jsou tradicni nebo vzhledem k puvodu take ne?

+1/0
11.4.2016 15:40

Z90u27z13a48n20a 16V50l61a83c18h79o18v23á 8946642530

Popravdě ať je palmový olej škodlivý či ne, prostě sušenky se nedají jíst. Tak si je radši upeču dětem sama.

+9/0
11.4.2016 14:04

M73a53r45t19i56n 52S35t47a23u72f91č57í51k 1351957466272

Úspora při použití palmového oleje nemůže obhájit kácení pralesů v takovém rozsahu. Jen aby něco podobného nenapadlo indiány v amazonii nebo v africe

+3/0
11.4.2016 13:53

M93a24r48t95i39n95a 65D69v87o43ř19á29k62o20v63á 3484333450544

Je to jednoduché, veškeré ztužené rostlinné tuky jsou nezdravé. Akorát jsou levné a dá se na nich dobře vydělat.

+10/0
11.4.2016 13:43

M91i16c94h46a52l 59M12a11l59ý 5962364459943

"Fakta a mýty" - asi tisíckrát omletá floskule, které ale na iDNES nedokážou odolat. Takže děkujeme za tento "příspěvek" k jazykové kultuře.

0/0
11.4.2016 13:39

J17i26ř65í 52J39e57z37d35i50n93s17k56ý 8948502563129

Mě je jedno, že se kácej pralesy, dřevo doroste rychleji než jsme schopni ho kácet... Ale plamovej olej má jinou chuť a s tim mám problém.

+3/−3
11.4.2016 13:36

V13l23a41d16i42m36í63r 55M90a13c51a47n 4898703321444

Přestal jsem jíst všechny výrobky od Opavie, který je vyrábí podle "tradičních receptur" a z "tradičních" surovin. A evidentně nejsem jediný, soudě podle toho, že klesá prodej cukrovinek z Opavie i jejich cena.

+19/−1
11.4.2016 13:19

J83i16ř28í 13P22a36u12l 3376375377362

A všímáte si, že na rozdíl od dřívější doby, regály s Tatrankami,....zůstavají zaplněné i v dobách slev.

+6/−1
11.4.2016 13:58

R62a65d88e25k 34S60ý16k51o50r40a 9947471149221

Vždyť už to ani ten Punťa nežere :-)

+3/0
11.4.2016 15:38

M51i20r32e24k 11G70a94j13e13r 5151576599850

To take pekne vyvraci argument, ze vyrobci musi do vseho davat palmovy olej, protoze jinak by to bylo tak drahe, ze by to lide nekoupili. Proste to nebudou kupovat s palmovym olejem.

0/0
13.4.2016 4:07

M78a67g38d35a87l38e23n37a 53H62r74o23n21o37v15s43k29á 3590542214619

Hm, pánovy odpovědi jsou značně odměřené, koneckonců jako suchar i vypadá...

+1/−2
11.4.2016 13:17

T70o95m17a89s 33N25o83v51o42t73n24y 1631654136475

Pořád lepší suchar, který má co říct, než zpovykané holčičky z facebooku, co bojují proti největšímu zlu světa - palmovému oleji bez ohledu na fakta a skutečnost.

+2/0
11.4.2016 15:58

V45l81a44d61i34m54í23r 84M43a85c86a42n 4508493371914

Plky za prachy nadnárodních monopolů...

+6/−1
11.4.2016 13:14

H46e32l79e45n48a 78L79a76y76e51r40o46v72á 3513974363850

http://ona.idnes.cz/palmovy-olej-vliv-na-zdravi-a-planetu-dwn-/zdravi.aspx?c=A150702_164004_zdravi_haa

Dneska je každý "expert" 8-o

+2/0
11.4.2016 12:57

L71u68k15á94š 87Š18m23a35h23e71l 2387974692704

V těchto výrobcích hraje palmový olej roli strukturního tuku a náhrady se opravdu těžko hledají.

A jak to dělali výrobci před tím, než byl palmový olej používán? Horalky a tatranky existovaly i za socialismu...

+12/−1
11.4.2016 12:39

L65u98k87á36š 30Š24l62e19h53o45f22e80r 1873159435149

A vy myslíte, že palmový olej ne? ;-D

+2/−6
11.4.2016 12:39

L66u19k44á12š 14Š76m85a93h19e46l 2177764432824

Ne v Tatrankách. https://cs.wikipedia.org/wiki/Tatranky

+6/0
11.4.2016 12:44

L90u67k63á26š 27Š73l43e52h37o65f29e72r 1803779745729

Gratuluju, umíte používat Wikipedii... Ale o složení původních tatranek tam není ani slovo ;-)

+3/−10
11.4.2016 12:47

J54a13k81u76b 59N56e19p64e36ř61e42n77ý 4915284206858

To nemění nic na tom, že v tatrankách se palmový olej před třiceti lety nepoužíval.

+11/0
11.4.2016 12:59

P33e59t36r 74K72o21l71á59ř 2228977544271

Trapné ...

+2/0
11.4.2016 13:30

B83o39h42u42m65í52r 27M44r94á64k18a 6275228607444

Mě by taky moc zajímalo dřívější složení oplatek a čokolád.Pamatuji si, že čokoláda na miňonkách se odlupovala jako plátek a teď je to šlichta, od které si upatláme prsty a o chuti ani nemluvím..

+14/0
11.4.2016 12:46

A49d24a85m 43H72u39r66t39a 2121852567620

Taky si vzpomínám, když jsem okousával čokoládu z Margot nebo Fidorky. Dneska si o tom můžu nechat zdát. Přešel jsem raději na salát:-)

+5/0
11.4.2016 13:38

J67a78k32u50b 83Š83p96r91i76n48g43e33r 9731432792

Vy si opravdu pamatujete chuť 20 let? 8-o Až příště budete chtít odlupovat plátky čokolády z mimoněk, nebuďte na sluníčku při 40 °C ;-)

+2/−6
11.4.2016 14:37

R53a89d92e82k 57S37ý26k16o51r94a 9847931829441

Představte si, že smyslová paměť funguje lépe, než Vaše snaha o to být za každou cenu vtipný.

+4/−1
11.4.2016 15:49

J25a55k98u92b 23Š59p14r91i78n60g64e54r 9801222972

Ode mě to nebyl vtip ani jeho pokus. Paměť je zrádná, viz. selektivní paměť. Člověk si sotva pamatuje, jak mu rodiče říkali, jaký je flákač a jak je zkažený, natož chuť nějaké potraviny.

+1/−1
11.4.2016 17:03

J39a12n 45V79á62c28l95a78v21í23k 3822246871389

Minonky byly donedavna "oplatky s kakaovou naplni v horke cokolade", pak se z nich staly "oplatky s kakaovou naplni v kakaove poleve" ... hadam, ze podobných par "vylepseni" absolvovaly uz předtím.

+1/0
11.4.2016 22:50

J67a35k55u80b 84Š34p53r57i38n89g97e63r 9961902982

Je to možné.

0/0
12.4.2016 7:38
Foto

H69o97n32z33a 37T90r40u40s22i70n45a 9840530620236

Používaly se částečně ztužené tuky. Naštěstí se již téměř nepoužívají a byly nahrazeny zdravějšími alternativami, jako je zejména palmový olej.R^

+6/−6
11.4.2016 12:55

M60a40g18d23a66l46e80n39a 91H82r40o14n55o64v94s37k74á 3470492314249

Ne olej, tuk. Plně ztužený.

+1/−1
11.4.2016 13:18

N28i26k96o39l97a37j 32M56a57l43í23k 5264253280611

Poslyště, a víte vy, jaký je rozdíl mezi tukem a olejem? Z chemického pohledu je to v podstatě to stejné, pouze jiná konzistence.

Samo, že plně ztužený je ale... Rv.

+1/0
11.4.2016 14:13

M78a53r37t85i19n 66K24a20r69á53s58e11k 9298873158808

Palmac ale na rozdil od tech ostatnich co se pouzivaly drive neni treba ztuzova

+1/0
11.4.2016 17:02

B96o97h27u32m65í69r 72M45r32á62k22a 6945528427754

Výrobcům jde o co největší zisky a mně o to, že se ty hnusy nedají jíst..;-€. A krávy se likvidují, protože mléko a máslo nejde na odbyt.

+13/−2
11.4.2016 12:38

B33o17h47u93m61í30r 34M12r61á49k72a 6685538877704

A taky mě překvapuje, jak si někdo pospíšil, aby nám vysvětlil, že palmový olej je vlastně dobrota. Škoda, že radši nezareagovali výrobci :-/!!

+8/−1
11.4.2016 12:42

T18o46m86a88s 63N25o94v40o56t96n55y 1381674856105

Dobrota to není, ale je to lepší alternativa než to, co se používalo dřív.

+1/0
11.4.2016 16:00

J53a46k34u31b 94N87e34p44e72ř14e73n89ý 4795374136488

Podle odpovědí pana odborníka Bártla jsem došel k závěru, že palmový olej není našemu zdraví škodlivý, pokud ho nebudeme jíst. To by potažmo mohlo znamenat, že cigarety vůbec neškodí zdraví, pokud je nebudeme kouřit. Je to velmi inspirativní úhel pohledu na svět okolo nás.. ;-)

+23/−2
11.4.2016 12:32

P48e42t69r 23K48o35l98á53ř 2158257704591

Jak tak koukám na fotku pana "experta", tak se mi vybavuje Hannibal Lecter ...:-P

+2/−2
11.4.2016 12:21

P14e96t15r 38K70o15l51á26ř 2398847114691

22 let v Unileveru ... To vysvětluje mnohé, ale nevěřil bych mu ani slovo ...:-/

+7/−1
11.4.2016 12:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.