Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co jsou fakta a co mýty kolem palmového oleje? Čtenářům odpovídal expert

Málokdy v minulosti vzbudilo mezi tuzemskými spotřebiteli něco takový rozruch, jako je využívání palmového oleje v potravinách. Některým vadí, že kvůli surovině do cukrovinek a margarínů mizí deštné pralesy v Indonésii. Odborník na potravinové oleje Jiří Brát odpovídal čtenářům iDNES.cz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

P69e50t11r 58V63o89ň58k95a 2347103529923

Chytrej jak rádio, tak ať si ty šmakulády s palmáčem baští sám. Už to se*ou do všeho.Rv;-€

+3/−1
11.4.2016 23:18

P54ř94e97m83y23s45l 59H73o96r56á12č70e77k 4355980212672

lobista

+3/0
11.4.2016 16:23

T97o65m32a32s 34N89o91v75o28t17n34y 1481564446665

Takže pokračuje uměle vyvolaná hysterie na facebooku stále dál, předpokládám, že bude kvikotu, že pán je zaplacený a kdo ví co.

+2/−2
11.4.2016 15:55

L56u57k13á13š 48A85d23a69m64e23c 6650849370647

Vzhledem k tomu, že má za sebou 22 let jako vysoký manažer Unileteru tak je zaplacen zcela určitě. Ptát se jeho na tuky je asi tak stejné jako ptát se manažera Phillip Morris na škodlivost kouření.

+8/−2
11.4.2016 16:14

J98a89k91u12b 92Š63p32r26i92n43g36e98r 9281892232

Právě že to dělá 22 let znamená, že o tom bude něco vědět, na rozdíl od laiků, kteří i o palmáči přečtou max. na wikipedii (a to opravdu není důvěryhodný zdroj).

+2/−2
12.4.2016 7:39

L34u83k14á79š 82A62d52a85m52e76c 6110519170297

Chtěl bych především poděkovat panu expertu z chemického koncernu Unilever. Snažil se pěkně, ale i tak budu nadále ignorovat jeho výbornou Ramu, Perlu, Míšu, obecně produkty obsahující skvělé produkty chemického průmyslu vydávané kdo ví proč za potraviny.

+6/−4
11.4.2016 15:51

P28e85t13r 77N15o62v93o67t63n28y 1781660661

Zrovna rama a perla bude plná ztužených rostlinných tuků, kteří místní diskuzní "experti" prosazují jako "tradiční" proti palmovému tuku.

+2/0
11.4.2016 16:34

R64a11d19e83k 63S96ý75k31o85r66a 9667471519731

Doporučuji aplikovat PO 3x denně, k snídani namazat na chleba, k obědu standardně do misky jako polévku a k večeři si uplácat z oleje třeba řízek, smažit již není nutné.

Dobrou chuť.

+2/0
11.4.2016 15:33

V15í86t 31G19a11b78r40i50e66l 5354573206697

Tato diskuze je krásnou ukázkou inteligence českého občana.

+3/0
11.4.2016 15:15

T93o48m80á35š 73N29o67v83á32k 5334967439839

Takze i Vas, pokud jste cesky obcan.

+2/0
11.4.2016 15:23

M51i28r18e11k 49G80a39j41e17r 5111956809370

To je argument pro nebo proti? Nebo proti cemu?

0/0
13.4.2016 4:04

L91u60c76i78a10n 82P83a65p34a63z59i18a56n 5764567351345

Do středoevropských tradičních receptur patří jen středoevropské tradiční suroviny, žádný palmový či kokosový olej. Proto kupuji jen takové sladkosti a výrobky, kde tomu skutečně takto je. Pokud není, ingnoruji je. A věřím, že nejsem jediný. Doporučuji výrobcům, aby slyšeli hlas lidu a nikoli rádoby expertů.

+4/−4
11.4.2016 14:40

R61a56d89e42k 94S17ý27k68o91r72a 9677511849471

Pečeme si sušenky a všechno ostatní sami. Není nad to vědět, co člověk jí a hlavně ta chuť je naprosto, ale naprosto jiná. Do máslových sušenek prostě patří pouze máslo a žádný palmový olej, ať si je třeba zdravý jak chce a je proti všem neduhům světa, je mi to jedno :-)

+3/0
11.4.2016 15:35

J40a54n 44V86á60c81l36a51v69í50k 3322746481189

I pokud jsou puvodni suroviny zdravotne horsi nez suroviny nove? Brambory nebo rajcata jsou tradicni nebo vzhledem k puvodu take ne?

+1/0
11.4.2016 15:40

Z27u64z25a14n77a 56V92l49a14c79h66o36v25á 8326192500

Popravdě ať je palmový olej škodlivý či ne, prostě sušenky se nedají jíst. Tak si je radši upeču dětem sama.

+9/0
11.4.2016 14:04

M88a58r17t93i67n 44S87t34a71u86f92č17í21k 1121817226802

Úspora při použití palmového oleje nemůže obhájit kácení pralesů v takovém rozsahu. Jen aby něco podobného nenapadlo indiány v amazonii nebo v africe

+3/0
11.4.2016 13:53

M74a98r50t49i92n12a 75D29v75o39ř39á19k13o88v86á 3474893820954

Je to jednoduché, veškeré ztužené rostlinné tuky jsou nezdravé. Akorát jsou levné a dá se na nich dobře vydělat.

+10/0
11.4.2016 13:43

M58i26c98h76a75l 66M96a82l88ý 5572604789173

"Fakta a mýty" - asi tisíckrát omletá floskule, které ale na iDNES nedokážou odolat. Takže děkujeme za tento "příspěvek" k jazykové kultuře.

0/0
11.4.2016 13:39

J78i42ř18í 20J17e67z76d76i41n94s26k93ý 8938322943679

Mě je jedno, že se kácej pralesy, dřevo doroste rychleji než jsme schopni ho kácet... Ale plamovej olej má jinou chuť a s tim mám problém.

+3/−3
11.4.2016 13:36

V77l81a91d77i32m93í36r 19M66a53c44a85n 4768513101714

Přestal jsem jíst všechny výrobky od Opavie, který je vyrábí podle "tradičních receptur" a z "tradičních" surovin. A evidentně nejsem jediný, soudě podle toho, že klesá prodej cukrovinek z Opavie i jejich cena.

+19/−1
11.4.2016 13:19

J42i36ř23í 41P35a68u81l 3146625497152

A všímáte si, že na rozdíl od dřívější doby, regály s Tatrankami,....zůstavají zaplněné i v dobách slev.

+6/−1
11.4.2016 13:58

R90a18d97e88k 64S86ý71k62o66r56a 9227211259401

Vždyť už to ani ten Punťa nežere :-)

+3/0
11.4.2016 15:38

M38i25r88e53k 82G15a85j58e50r 5591456279250

To take pekne vyvraci argument, ze vyrobci musi do vseho davat palmovy olej, protoze jinak by to bylo tak drahe, ze by to lide nekoupili. Proste to nebudou kupovat s palmovym olejem.

0/0
13.4.2016 4:07

M26a15g49d64a64l90e68n67a 36H62r89o93n80o85v42s11k82á 3760482504779

Hm, pánovy odpovědi jsou značně odměřené, koneckonců jako suchar i vypadá...

+1/−2
11.4.2016 13:17

T67o21m69a92s 47N19o75v75o29t53n16y 1591114236215

Pořád lepší suchar, který má co říct, než zpovykané holčičky z facebooku, co bojují proti největšímu zlu světa - palmovému oleji bez ohledu na fakta a skutečnost.

+2/0
11.4.2016 15:58

V17l20a93d94i97m35í88r 59M34a62c24a46n 4588953601644

Plky za prachy nadnárodních monopolů...

+6/−1
11.4.2016 13:14

H64e41l81e25n31a 71L25a23y22e10r56o66v69á 3523844143190

http://ona.idnes.cz/palmovy-olej-vliv-na-zdravi-a-planetu-dwn-/zdravi.aspx?c=A150702_164004_zdravi_haa

Dneska je každý "expert" 8-o

+2/0
11.4.2016 12:57

L23u56k76á27š 47Š37m66a60h11e74l 2967484822864

V těchto výrobcích hraje palmový olej roli strukturního tuku a náhrady se opravdu těžko hledají.

A jak to dělali výrobci před tím, než byl palmový olej používán? Horalky a tatranky existovaly i za socialismu...

+12/−1
11.4.2016 12:39

L25u93k89á91š 23Š52l27e60h51o55f61e22r 1823139265449

A vy myslíte, že palmový olej ne? ;-D

+2/−6
11.4.2016 12:39

L21u50k23á89š 90Š35m17a78h60e32l 2677674542544

Ne v Tatrankách. https://cs.wikipedia.org/wiki/Tatranky

+6/0
11.4.2016 12:44

L77u84k55á48š 54Š90l71e14h12o27f93e29r 1653839145949

Gratuluju, umíte používat Wikipedii... Ale o složení původních tatranek tam není ani slovo ;-)

+3/−10
11.4.2016 12:47

J20a15k18u55b 23N84e64p78e69ř80e82n49ý 4775324606908

To nemění nic na tom, že v tatrankách se palmový olej před třiceti lety nepoužíval.

+11/0
11.4.2016 12:59

P52e72t94r 39K53o24l58á70ř 2658357944741

Trapné ...

+2/0
11.4.2016 13:30

B44o10h63u13m76í42r 38M48r12á69k50a 6825748497394

Mě by taky moc zajímalo dřívější složení oplatek a čokolád.Pamatuji si, že čokoláda na miňonkách se odlupovala jako plátek a teď je to šlichta, od které si upatláme prsty a o chuti ani nemluvím..

+14/0
11.4.2016 12:46

A98d77a86m 48H32u56r22t46a 2261162807430

Taky si vzpomínám, když jsem okousával čokoládu z Margot nebo Fidorky. Dneska si o tom můžu nechat zdát. Přešel jsem raději na salát:-)

+5/0
11.4.2016 13:38

J28a61k45u60b 83Š40p50r30i97n24g56e53r 9131872602

Vy si opravdu pamatujete chuť 20 let? 8-o Až příště budete chtít odlupovat plátky čokolády z mimoněk, nebuďte na sluníčku při 40 °C ;-)

+2/−6
11.4.2016 14:37

R37a49d95e61k 11S15ý22k87o30r82a 9597541449441

Představte si, že smyslová paměť funguje lépe, než Vaše snaha o to být za každou cenu vtipný.

+4/−1
11.4.2016 15:49

J32a76k64u53b 85Š25p12r85i63n69g48e56r 9871932482

Ode mě to nebyl vtip ani jeho pokus. Paměť je zrádná, viz. selektivní paměť. Člověk si sotva pamatuje, jak mu rodiče říkali, jaký je flákač a jak je zkažený, natož chuť nějaké potraviny.

+1/−1
11.4.2016 17:03

J92a55n 96V12á57c96l88a71v13í92k 3822906221499

Minonky byly donedavna "oplatky s kakaovou naplni v horke cokolade", pak se z nich staly "oplatky s kakaovou naplni v kakaove poleve" ... hadam, ze podobných par "vylepseni" absolvovaly uz předtím.

+1/0
11.4.2016 22:50

J97a82k35u38b 41Š77p41r96i97n67g52e38r 9591842512

Je to možné.

0/0
12.4.2016 7:38
Foto

H74o84n12z35a 34T60r43u13s66i50n94a 9380300660516

Používaly se částečně ztužené tuky. Naštěstí se již téměř nepoužívají a byly nahrazeny zdravějšími alternativami, jako je zejména palmový olej.R^

+6/−6
11.4.2016 12:55

M37a27g22d23a60l76e65n65a 75H54r49o20n30o68v69s79k65á 3910722444499

Ne olej, tuk. Plně ztužený.

+1/−1
11.4.2016 13:18

N54i40k36o96l33a96j 32M12a17l27í97k 5924413270561

Poslyště, a víte vy, jaký je rozdíl mezi tukem a olejem? Z chemického pohledu je to v podstatě to stejné, pouze jiná konzistence.

Samo, že plně ztužený je ale... Rv.

+1/0
11.4.2016 14:13

M98a39r27t10i47n 66K89a22r72á83s77e46k 9908953558278

Palmac ale na rozdil od tech ostatnich co se pouzivaly drive neni treba ztuzova

+1/0
11.4.2016 17:02

B97o80h57u61m29í49r 25M36r21á34k48a 6565268237964

Výrobcům jde o co největší zisky a mně o to, že se ty hnusy nedají jíst..;-€. A krávy se likvidují, protože mléko a máslo nejde na odbyt.

+13/−2
11.4.2016 12:38

B65o62h62u66m97í41r 27M91r54á11k19a 6965848397424

A taky mě překvapuje, jak si někdo pospíšil, aby nám vysvětlil, že palmový olej je vlastně dobrota. Škoda, že radši nezareagovali výrobci :-/!!

+8/−1
11.4.2016 12:42

T89o43m42a29s 56N50o30v11o81t39n29y 1281894156695

Dobrota to není, ale je to lepší alternativa než to, co se používalo dřív.

+1/0
11.4.2016 16:00

J71a56k56u66b 22N51e49p38e14ř12e41n28ý 4935934316188

Podle odpovědí pana odborníka Bártla jsem došel k závěru, že palmový olej není našemu zdraví škodlivý, pokud ho nebudeme jíst. To by potažmo mohlo znamenat, že cigarety vůbec neškodí zdraví, pokud je nebudeme kouřit. Je to velmi inspirativní úhel pohledu na svět okolo nás.. ;-)

+23/−2
11.4.2016 12:32

P97e44t65r 33K38o58l40á82ř 2648757284291

Jak tak koukám na fotku pana "experta", tak se mi vybavuje Hannibal Lecter ...:-P

+2/−2
11.4.2016 12:21

P47e51t89r 95K90o72l71á89ř 2788947344721

22 let v Unileveru ... To vysvětluje mnohé, ale nevěřil bych mu ani slovo ...:-/

+7/−1
11.4.2016 12:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.