Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Co jsou fakta a co mýty kolem palmového oleje? Čtenářům odpovídal expert

Málokdy v minulosti vzbudilo mezi tuzemskými spotřebiteli něco takový rozruch, jako je využívání palmového oleje v potravinách. Některým vadí, že kvůli surovině do cukrovinek a margarínů mizí deštné pralesy v Indonésii. Odborník na potravinové oleje Jiří Brát odpovídal čtenářům iDNES.cz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M22a54r46t89i78n 72N96e62v74r60l75a 2447811874347

Snažil jsem se palmovému oleji vyhnout, ale zjistil jsem že bych musel přestat kupovat veškeré oplatky, margaríny a kdoví co ještě. Tak nevím. Třeba Tatranky, Hera a Zlatá Haná, kteréžto vznikly ještě za socialismu se v reklamě rády chlubí svým tradičním složením, ale pochybuju, že před 30 lety v nich palmový olej byl.

+45/0
11.4.2016 7:33

J72i25ř16í 29F81r21o55l73e51c 7545294752747

A kde je problem?

+1/−2
11.4.2016 7:44

A42l23e65s 67P16a18v21e70l 7727693338194

Alternativních potravin je dost málo. Všichni tam ten palác se..

+1/0
11.4.2016 7:58

J12a70n 26P80e95r11n68i44k 8530481558466

V tom, že palmový olej svou charakteristikou je spíše sádlo. A proč kupovat dovážený palmový olej, když si můžu pochutnat na voňavém sádlu a ještě tím podpořit domáci zemědělce?

+12/0
11.4.2016 7:59

M25i29l28o64š 13S45e56t22í87k 3459679484830

Sádlo, zejména se škvarkama je jistě pochoutka, nicméně nějak si nedovedu představit, že by se přidávalo do cukrovinek.

+1/0
11.4.2016 9:28

J28a76n 60P83e71r96n48i74k 8480951268356

Když pečeme na vánoce, tak jedině na sádle a se sádlem.

+3/−1
11.4.2016 10:01

M23i37l28o37š 81S11e17t45í59k 3469979474810

Tak to jste mne dostal. Všechny recepty na cukroví, co doma máme, vyžadují pouze máslo. Sádlo není ani u jednoho. Ale pokud s tím máte dobrou zkušenost, proč ne. Nicméně já raději zůstanu u původní receptury.

+1/0
11.4.2016 14:04
Foto

H66a39n15a 15A11n75t93o15n60o12v38á 6797389444364

Minulé vánoce jsem dělala vánočku - půl másla, půl sádla. Byla výborná.

0/0
11.4.2016 12:39

F47a43n 23K75u79c72e36r17a 4248190465519

Nedávno jsem si koupil sádlo se škvarky a i tam byl palmový olej;-(

0/0
11.4.2016 9:36

J40a31n 10P59e32r87n55i85k 8280221768466

Nesmíte nakupovat v hypersuper, ale u řezníka, který má vlastní porážku a dělá to doma a poctivě.

0/0
11.4.2016 10:00

F27a27n 12K35u23c32e90r78a 4308460915129

Věšinou nakupuji u řezníka, v tom nemám problém, jen mi přijde divné přidávat do sádla palmový olej.

0/0
11.4.2016 10:06

R85a37d35i18m 34P85o18l40á87š45e90k 9566933639129

Ono se to s přídavkem oleje snadněji škvaří, mohou ten začátek škvaření podstatně urychlit a přitom ty škvarky nepřepálí.

Ale pravděpodobně stejnou službu by udělalo už vyškvařené vepřové sádlo.

+1/−1
11.4.2016 10:13

J78a22n 40P84e60r25n75i86k 8280331368436

Na začátek se to podlije vodou. Kde je problém?

0/0
11.4.2016 13:41

R77a48d85i95m 82P53o44l38á60š24e59k 9786943409939

Aha. Já nepodlívám vodou.

0/0
11.4.2016 15:30

P19e62t73r 44K73o52l12á88ř 2848437384271

Je to hnusný ...

0/0
11.4.2016 12:30

J57i60ř40í 41J27o76z83a 3128823550431

V Lidlu koupite oplatky Sondery (ci tak nejak) bez palmoveho tuku... gramaz 175 gramu za 14,90 Kc... vyrobeno v Italii

0/0
11.4.2016 8:05

L44u47k31á65š 97Š44m83a78h70e11l 2457794552334

Ano, taky jsme je objevili. A znáte ještě nějaké jiné? Znáte nějaký margarín bez palmového oleje?8-o

+1/0
11.4.2016 8:08

J24a72n 68P42e74r42n93i92k 8670101988436

Že by máslo? Proč kupovat válečné náhražky, když si můžu dát o 1000% chutnější originál. Navíc bez ztužovadel (což je pěkné svinstvo). Rostlinný olej je výborný třeba na saláty - tzn. studená kuchyně.

+22/0
11.4.2016 8:31

M65i97l48o62š 23S27e34t60í90k 3879399184640

Proboha a proč ty hnusy margaríny? Vždyť je v nich tolik chemie, že jsou daleko nebezpečnější, než běžné máslo či sádlo.

+7/0
11.4.2016 9:30

J67a28n 45K93r42p77e89c 5396953464312

proc proboha margarin? kupte si maslo, je zdravejsi a lepsi.

+7/0
11.4.2016 10:11

J60a86n 19B85u11r69i15a36n 2723399444840

V oplatkách bych se palmovému oleji nevyhýbal - nemusí se totiž ztužovat a proto tam má své opodstatnění.

+1/0
11.4.2016 10:20

M45i14r12e95k 27G41a16j89e22r 5771536459340

Bohuzel vseho moc skodi, takze kdyz je palmovy olej ve vsem, pak ty oplatky proste nechutnaji.

0/0
13.4.2016 4:18





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.