- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
No budiž, ale všeho s mírou.
Pokud se u nás prodává Hera desítky let a pouze posledních pět let se nedá při pečení cukroví zpracovat tak, aby z něj šlo to cukroví vůbec uválet nebo vytvořit, ať mi nikdo neříká, že to není tím přidáním palmového tuku.
Pokud měla Hera nějakou původní recepturu, bylo by vhodné ji zachovat, tedy nyní obnovit.
A zase ten syčák El Nino. To máte změna klimatu, to máte neúrodu, to máte boj s el Niňou, to máte obrovské náklady na boj, to máte další daně a přerozdělování. El Niňo je takové palivo do stroje zvaného perpetuum mobile na penízky pro chytrý od blbejch
Má pravdu, že se výrobci potravin nechtějí vzdát palmového oleje kvůli jeho technologickým vlastnostem. Umožňuje jim totiž zvýšit zisk bezohledu na cokoliv jiného. Každý už měl plné zuby čokoládových polev a náplní ve sladkostech, které se při mírně zvýšené pokojové teplotě roztékaly jak vyjetý olej během nedávných let zkoušení kdejakého levného oleje. Čokoládovny hledaly možnosti, jak nahradit čokoládový tuk (žádný nezdravý ztužený tuk!) něčím levným a vyrobit tak větší množství čokoládového produktu za méně peněz. Palmový tuk byl pro ně spásným objevem. Proto se také některé firmy postaraly o rozšiřování palmových plantáží na úkor deštných pralesů. Teď se někteří výrobci snaží obhajovat a bránit, ale v žádném případě nechtějí od palmového oleje ustoupit. To že mluvím pravdu, dokazuje například tato oficiální stránka výrobce Hershey v USA: https://goo.gl/lG8M5r
Kvalitní a certifikovaný palmový olej, jehož výroba neničí pralesy, je paradoxně dražší, než řepkový. Jenže pri smažení se přepaluje při vyšší teplotě, než řepkový, ve kterém teplotou vznikají nezdravé změny dříve. Tak to prostě je... Některé druhy potravin je prostě zdravější vyrobit s palmovým olejem, než s přepáleným řepkovým, nebo se ztuženými tuky. Jenže mediální masáž funguje, bohužel.
Taky jsem si vzpomněl na nadpis "Kvůli jídlu se už pralesy nemýtí, palmový olej jde stále víc do bionafty", přitom dle grafu jde stále do potravin a kosmetiky největší část. A k bionaftě prosazováné zelenými ekofašisty raději bez komentáře...
Nikoliv, to jsi jen nepochopil ten graf (což se nedivím, je dost nesrozumitelný). Nejvíc palmového oleje jde do biopaliv (7,5 mil tun), pak je elektřina a vytápění (4 mil. tun) a pak teprve potraviny (3.5 mil. tun)
Dvacetdva let manažer Unileveru. To se musí někde odrazit. Na rozdíl od jeho odborné fundovanosti mám o nezaujatosti dost velké pochyby.
No pořád je to důvěryhodnější zdroj informací než všichni ti co sdílí opičky na facebooku a dělají z palmového oleje nejhorší zlo světa a zdravotní riziko...
Takze jak jsem predpokladal jestli je zdravej se nedovime. Ale ze se dava do nafty to nechapu, kdyt je tuhej i v pokojovej teplote.
Protože se do nafty nepřidává přímo, ale zas nějak upravenej, navíc se v té naftě rozpustí a vytvoří nepolární roztok.
"Kvůli jídlu se pralesy nemýtí, palmový olej jde stále víc do bionafty"
Dalsi ukazka toho, jak se v zajmu "ekologie" deji ta nejvetsi ekologicka zverstva...
Ekolog taky studoval aby mel penize :-( Jsou to podvodnici. Kdyz by nebyly v autech nesmysli tak by dneska zral TDI tak kolem 3,5L. No a to se nelibi.
Smím od kritiků vědět, v čem je palmový olej horší než třeba máslo?
bude mít jiné vitamíny, jinak v zásadě žádný, obojí je proti ztuženým tukům, nejrozšířenějším tuku v potravinářství 20 století, nesrovnatelně zdravější
Pán co strávil celý produktivní život v Unileveru asi nebude úplně objektivní ... Věřím, že podobný ředitel z lihovaru by našel zase spoustu chvály pro chlastání ...
To už tak bývá, že odborníci obvykle pracují v oboru.
Musim se smat No, no, no ty zly spotrebitel ...... kdyz nebudes papat palmovy tuk, nahradi ho spatni vyrobci necim jeste horsim
Ten pan evidentne vyrustal v dobe komunizmu a nerozumi trznim mechanizmum. Ja verim, ze trend zdraveho stravovani posle brzo takove vyrobce potravin do bankrotu
A jaká je zdavější varianta palmového oleje? Oleje, který je tuhý při pokojové teplotě.