Diskuze

Palmový olej podražil. Zájem však kvůli unikátním vlastnostem neopadá

Palmový olej patří mezi nejlevnější druhy olejů. Podle odborníka na potravinové oleje Jiřího Bráta šla však jeho cena kvůli neúrodě v Indonésii prudce nahoru. Potravinářům se využívání kritizované suroviny přesto vyplatí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No budiž, ale všeho s mírou.

Pokud se u nás prodává Hera desítky let a pouze posledních pět let se nedá při pečení cukroví zpracovat tak, aby z něj šlo to cukroví vůbec uválet nebo vytvořit, ať mi nikdo neříká, že to není tím přidáním palmového tuku.

Pokud měla Hera nějakou původní recepturu, bylo by vhodné ji zachovat, tedy nyní obnovit.

0 1
možnosti

J55a69n 40H82a74v34r80d30a

12. 4. 2016 8:33

A zase ten syčák El Nino. To máte změna klimatu, to máte neúrodu, to máte boj s el Niňou, to máte obrovské náklady na boj, to máte další daně a přerozdělování. El Niňo je takové palivo do stroje zvaného perpetuum mobile na penízky pro chytrý od blbejch

0 0
možnosti

M91i66r85e10k 86G65a59j12e34r

11. 4. 2016 22:21

Má pravdu, že se výrobci potravin nechtějí vzdát palmového oleje kvůli jeho technologickým vlastnostem. Umožňuje jim totiž zvýšit zisk bezohledu na cokoliv jiného. Každý už měl plné zuby čokoládových polev a náplní ve sladkostech, které se při mírně zvýšené pokojové teplotě roztékaly jak vyjetý olej během nedávných let zkoušení kdejakého levného oleje. Čokoládovny hledaly možnosti, jak nahradit čokoládový tuk (žádný nezdravý ztužený tuk!) něčím levným a vyrobit tak větší množství čokoládového produktu za méně peněz. Palmový tuk byl pro ně spásným objevem. Proto se také některé firmy postaraly o rozšiřování palmových plantáží na úkor deštných pralesů. Teď se někteří výrobci snaží obhajovat a bránit, ale v žádném případě nechtějí od palmového oleje ustoupit. To že mluvím pravdu, dokazuje například tato oficiální stránka výrobce Hershey v USA: https://goo.gl/lG8M5r

1 1
možnosti

Kvalitní a certifikovaný palmový olej, jehož výroba neničí pralesy, je paradoxně dražší, než řepkový. Jenže pri smažení se přepaluje při vyšší teplotě, než řepkový, ve kterém teplotou vznikají nezdravé změny dříve. Tak to prostě je... Některé druhy potravin je prostě zdravější vyrobit s palmovým olejem, než s přepáleným řepkovým, nebo se ztuženými tuky. Jenže mediální masáž funguje, bohužel.

0 0
možnosti

J77a17n 96V67á26v30r13a

11. 4. 2016 18:37

Taky jsem si vzpomněl na nadpis "Kvůli jídlu se už pralesy nemýtí, palmový olej jde stále víc do bionafty", přitom dle grafu jde stále do potravin a kosmetiky největší část. A k bionaftě prosazováné zelenými ekofašisty raději bez komentáře...

4 1
možnosti

Nikoliv, to jsi jen nepochopil ten graf (což se nedivím, je dost nesrozumitelný). Nejvíc palmového oleje jde do biopaliv (7,5 mil tun), pak je elektřina a vytápění (4 mil. tun) a pak teprve potraviny (3.5 mil. tun)

0 1
možnosti

Dvacetdva let manažer Unileveru. To se musí někde odrazit. Na rozdíl od jeho odborné fundovanosti mám o nezaujatosti dost velké pochyby.

12 2
možnosti

No pořád je to důvěryhodnější zdroj informací než všichni ti co sdílí opičky na facebooku a dělají z palmového oleje nejhorší zlo světa a zdravotní riziko...

1 2
možnosti

Takze jak jsem predpokladal jestli je zdravej se nedovime. Ale ze se dava do nafty to nechapu, kdyt je tuhej i v pokojovej teplote.

0 0
možnosti

M39a10r10e14k 45Š19i19m68o54n

11. 4. 2016 18:22

Protože se do nafty nepřidává přímo, ale zas nějak upravenej, navíc se v té naftě rozpustí a vytvoří nepolární roztok.

0 0
možnosti

"Kvůli jídlu se pralesy nemýtí, palmový olej jde stále víc do bionafty"

Dalsi ukazka toho, jak se v zajmu "ekologie" deji ta nejvetsi ekologicka zverstva...

7 0
možnosti

Ekolog taky studoval aby mel penize :-( Jsou to podvodnici. Kdyz by nebyly v autech nesmysli tak by dneska zral TDI tak kolem 3,5L. No a to se nelibi.

2 0
možnosti

Smím od kritiků vědět, v čem je palmový olej horší než třeba máslo?

1 1
možnosti

bude mít jiné vitamíny, jinak v zásadě žádný, obojí je proti ztuženým tukům, nejrozšířenějším tuku v potravinářství 20 století, nesrovnatelně zdravější

6 0
možnosti

P95e20t34r 28K17o74l53á59ř

11. 4. 2016 16:43

Pán co strávil celý produktivní život v Unileveru asi nebude úplně objektivní ... Věřím, že podobný ředitel z lihovaru by našel zase spoustu chvály pro chlastání ...

8 0
možnosti

J62i15ř44í 56H52a81v17e39l

11. 4. 2016 16:52

To už tak bývá, že odborníci obvykle pracují v oboru.

4 1
možnosti

J10a70n 28H65r75z46a90n

11. 4. 2016 16:37

Musim se smat ;-D;-D;-D No, no, no ty zly spotrebitel !...... kdyz nebudes papat palmovy tuk, nahradi ho spatni vyrobci necim jeste horsim !!;-D

Ten pan evidentne vyrustal v dobe komunizmu a nerozumi trznim mechanizmum. Ja verim, ze trend zdraveho stravovani posle brzo takove vyrobce potravin do bankrotu R^R^R^

2 5
možnosti

A jaká je zdavější varianta palmového oleje? Oleje, který je tuhý při pokojové teplotě.

1 0
možnosti