Diskuze

Palmový olej podražil. Zájem však kvůli unikátním vlastnostem neopadá

Palmový olej patří mezi nejlevnější druhy olejů. Podle odborníka na potravinové oleje Jiřího Bráta šla však jeho cena kvůli neúrodě v Indonésii prudce nahoru. Potravinářům se využívání kritizované suroviny přesto vyplatí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IN

No budiž, ale všeho s mírou.

Pokud se u nás prodává Hera desítky let a pouze posledních pět let se nedá při pečení cukroví zpracovat tak, aby z něj šlo to cukroví vůbec uválet nebo vytvořit, ať mi nikdo neříká, že to není tím přidáním palmového tuku.

Pokud měla Hera nějakou původní recepturu, bylo by vhodné ji zachovat, tedy nyní obnovit.

0 1
možnosti
JH

J76a41n 31H59a68v58r31d85a

12. 4. 2016 8:33

A zase ten syčák El Nino. To máte změna klimatu, to máte neúrodu, to máte boj s el Niňou, to máte obrovské náklady na boj, to máte další daně a přerozdělování. El Niňo je takové palivo do stroje zvaného perpetuum mobile na penízky pro chytrý od blbejch

0 0
možnosti
MG

M37i79r27e63k 66G76a72j84e25r

11. 4. 2016 22:21

Má pravdu, že se výrobci potravin nechtějí vzdát palmového oleje kvůli jeho technologickým vlastnostem. Umožňuje jim totiž zvýšit zisk bezohledu na cokoliv jiného. Každý už měl plné zuby čokoládových polev a náplní ve sladkostech, které se při mírně zvýšené pokojové teplotě roztékaly jak vyjetý olej během nedávných let zkoušení kdejakého levného oleje. Čokoládovny hledaly možnosti, jak nahradit čokoládový tuk (žádný nezdravý ztužený tuk!) něčím levným a vyrobit tak větší množství čokoládového produktu za méně peněz. Palmový tuk byl pro ně spásným objevem. Proto se také některé firmy postaraly o rozšiřování palmových plantáží na úkor deštných pralesů. Teď se někteří výrobci snaží obhajovat a bránit, ale v žádném případě nechtějí od palmového oleje ustoupit. To že mluvím pravdu, dokazuje například tato oficiální stránka výrobce Hershey v USA: https://goo.gl/lG8M5r

1 1
možnosti

Kvalitní a certifikovaný palmový olej, jehož výroba neničí pralesy, je paradoxně dražší, než řepkový. Jenže pri smažení se přepaluje při vyšší teplotě, než řepkový, ve kterém teplotou vznikají nezdravé změny dříve. Tak to prostě je... Některé druhy potravin je prostě zdravější vyrobit s palmovým olejem, než s přepáleným řepkovým, nebo se ztuženými tuky. Jenže mediální masáž funguje, bohužel.

0 0
možnosti
JV

J82a17n 71V22á58v22r42a

11. 4. 2016 18:37

Taky jsem si vzpomněl na nadpis "Kvůli jídlu se už pralesy nemýtí, palmový olej jde stále víc do bionafty", přitom dle grafu jde stále do potravin a kosmetiky největší část. A k bionaftě prosazováné zelenými ekofašisty raději bez komentáře...

4 1
možnosti
MN

Nikoliv, to jsi jen nepochopil ten graf (což se nedivím, je dost nesrozumitelný). Nejvíc palmového oleje jde do biopaliv (7,5 mil tun), pak je elektřina a vytápění (4 mil. tun) a pak teprve potraviny (3.5 mil. tun)

0 1
možnosti
JZ

Dvacetdva let manažer Unileveru. To se musí někde odrazit. Na rozdíl od jeho odborné fundovanosti mám o nezaujatosti dost velké pochyby.

12 2
možnosti
TN

No pořád je to důvěryhodnější zdroj informací než všichni ti co sdílí opičky na facebooku a dělají z palmového oleje nejhorší zlo světa a zdravotní riziko...

1 2
možnosti
MF

Takze jak jsem predpokladal jestli je zdravej se nedovime. Ale ze se dava do nafty to nechapu, kdyt je tuhej i v pokojovej teplote.

0 0
možnosti

M73a79r67e90k 32Š28i19m24o20n

11. 4. 2016 18:22

Protože se do nafty nepřidává přímo, ale zas nějak upravenej, navíc se v té naftě rozpustí a vytvoří nepolární roztok.

0 0
možnosti
KN

"Kvůli jídlu se pralesy nemýtí, palmový olej jde stále víc do bionafty"

Dalsi ukazka toho, jak se v zajmu "ekologie" deji ta nejvetsi ekologicka zverstva...

7 0
možnosti
MF

Ekolog taky studoval aby mel penize :-( Jsou to podvodnici. Kdyz by nebyly v autech nesmysli tak by dneska zral TDI tak kolem 3,5L. No a to se nelibi.

2 0
možnosti
JF

Smím od kritiků vědět, v čem je palmový olej horší než třeba máslo?

1 1
možnosti
LK

bude mít jiné vitamíny, jinak v zásadě žádný, obojí je proti ztuženým tukům, nejrozšířenějším tuku v potravinářství 20 století, nesrovnatelně zdravější

6 0
možnosti
PK

P20e84t68r 19K17o78l76á61ř

11. 4. 2016 16:43

Pán co strávil celý produktivní život v Unileveru asi nebude úplně objektivní ... Věřím, že podobný ředitel z lihovaru by našel zase spoustu chvály pro chlastání ...

8 0
možnosti
JH

J40i70ř93í 49H30a16v12e16l

11. 4. 2016 16:52

To už tak bývá, že odborníci obvykle pracují v oboru.

4 1
možnosti
JH

J48a70n 13H34r91z47a38n

11. 4. 2016 16:37

Musim se smat ;-D;-D;-D No, no, no ty zly spotrebitel !...... kdyz nebudes papat palmovy tuk, nahradi ho spatni vyrobci necim jeste horsim !!;-D

Ten pan evidentne vyrustal v dobe komunizmu a nerozumi trznim mechanizmum. Ja verim, ze trend zdraveho stravovani posle brzo takove vyrobce potravin do bankrotu R^R^R^

2 5
možnosti
JF

A jaká je zdavější varianta palmového oleje? Oleje, který je tuhý při pokojové teplotě.

1 0
možnosti