- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Přes 20% mužů kontroluje slevy. Stejně i přes 20% žen. Ale jen 13% zákazníků?
tak tedy těm číslům z průzkumu opravdu "věřím" že 62% českých zákazníků kouká primárně na kvalitu nebo složení? haha. "určité odlišnosti" mezi deklarací v průzkumu a skutečným chováním nebudou jen u studentů.
předpokládám, že ten test "poznáte potravinu podle složení?" s tímto článkem přímo souvisí.
kdyby pro 62% zákazníků byly prioritou kvalita a složení, výrobky z testu by v regálech českých supermarketů nejspíš vůbec nemohly existovat.
Tyhlety průzkumy prováděné dotazováním často přináší dost jiné výsledky, než skutečná čísla z obchodů. Většina tržeb (přes polovinu) je prý za zboží v akci.
1500 za měsíc? To buďto lidé nemají absolutní přehled kolik utrácí za jídlo nebo jedí jednou denně.
3-letý chlapec (14kg) sní měsíčně maso za 3000Kč, zeleniny a ovoce za 2000Kč, salámů a sýrů za 1500Kč a k tomu pití za 1000Kč. K tomu pár sladkostí a strava ve školce. Je schopen sníst 700g jehněčího a celého smaženého kapra. Dle jeho maminky.
Servisuji zařízení jednoho nejmenovaného výrobce nejmenovaného produktu. Od té chvíle co jsem to servisoval poprvé to nejím. A to jsou ty produkty mezi lidmi velmi oblíbené. Brrrr. Už nikdy.
Ještě k těm výdajům za potraviny, potažmo k tomu, že někteří lidé utratí méně, protože mají vlastní výpěstky apod.
Tady se vůbec nepočítá s hodnotou času, který musíte vynaložit na to, abyste vypěstovali ředkvičky, kedlubny, brambory, příp. chovali králíky, drůběž či prasátko.
Když odhlédnu od toho, že v bytovce si max. vypěstujete balkonová rajčata či koření, tak ze zkušenosti soudím, že opravdu platí, že čas jsou peníze. I ten, kdo má možnost "samozásobitelství", musí na to vynaložit poměrně hodně času (vím, o čem mluvím, vyrostla jsem v domku se zahrádkou, táta se v zahrádkaření vyloženě vyžíval, měli jsme vše od brambor až po jahody a česnek, ale bylo to možné jen díky tomu, že nejpozději v půl páté byl doma a mohl se věnovat zahrádce).
Ale když pracujete "od nevidím do nevidím" (nestěžuju si, mám svou práci ráda a jsem vděčná za to, že mohu dělat, co mě baví), tak toto prostě nestihnete, takže si ten "ovozel" kupujete v obchodě. A ano, musím uznat, že když jsem se přestěhovala do centra (a tátovi už zdraví nedovolovalo lítat denně po zahrádce), docela jsem koukala, jak ty pro mě dosud běžné věcí "lezou do peněz" (jenže jsem zase měla větší příjem, než měl kdykoli ve svém životě on).
Nicméně mi šlo především o to, že ani ty potraviny, které si člověk zajistí z "vlastních zdrojů", nakonec nejsou tak zcela zadarmo; je za nimi čas, práce, úsilí.
Že to je "zadarmo" si můžou myslet jen Pražáci. Každopádně lidi si pěstují doma zeleninu a chovají zvířata proto, aby měli kvalitní suroviny a ne aby ušetřili.
Když žiju sám, ušetřím nejvíc, pořád prázdná lednice
Jenze proto se take tolik potravin vyhodi a tim se neusetri. Myslim ovoce, zeleninu, syry, ryby a pod. U konzerv, mouky a trvanlivych veci je to v poradku.
Ono to je logické, když za normání cenou jsou jen věci "ve slevě" a to ještě jen někdy. Člověk tedy logicky nekoupí to co má na seznamu, ale to, co bude potřebovat někdy později a teď je to za normání (slevněnou) cenu.
Proč asi ti češi šetří, nejspíš proto, že už tak nízké platy nám ještě čnb pěkně zdevalvovala, takže většině čechu holt nic jiného nezbývá, až nám firmy budou platit jak v Německu tak určitě pustíme chlup i za kvalitnější jídlo