Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Uvařili nejstarší pivo na světě, použili kvasnice z útrob lodního vraku

Australští vědci tvrdí, že se jim podařilo uvařit „nejstarší pivo na světě“, na které použili dvě stě dvacet let staré kvasnice zachráněné z lodi, jež se potopila s 265 hektolitry alkoholu na palubě.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

S66t44a71n74i31s61l46a76v 90T72e30s66a39ř 9637844912974

Kdyby taková loď ztroskotala poblíž Ruska, náklad alkoholu by nemohl zůstat nedotčen. Nejspíš by se podle ruských zvyklostí ztratili i policajti, pověření vyšetřováním.

+2/0
15.6.2016 10:25

P49e61t84r 91M35a69g33a18t 8395206711

"starého anglického receptu na ležák"

myslím že to nebude ležák ale ALE (ejl)

+1/0
15.6.2016 10:11

M49a66r61t53i62n 69V71a18s59i69n18a 7591633321546

Bude to nejspíš IPA (India Pale Ale), protože nic jiného by tehdy tak dlouhou cestu po lodi a navíc přes rovník nepřežilo.

Tzn. více alkoholu a více chmele, protože oboje konzervuje.

+1/0
15.6.2016 10:45

D29a76v31i33d 52K42a11č97í69r78e83k 1896410748488

a strašně dobře se to pije :-)

0/0
15.6.2016 11:48

J65a90n 50S73o37u34k20u75p 1134684906755

Počítám, že to uvařili a zjistili, že je to hnusné.

0/0
15.6.2016 10:06
Foto

S42t38a41n11i31s68l80a49v 55T86e16s66a38ř 9487684912744

Australani pijou hodně hnusný piva, takže jim to "staré" klidně může chutnat

+1/−1
15.6.2016 10:26

M78a78r40t43i20n 13V26a19s88i94n29a 7181113271636

Tak já bych to určitě rád ochutnal. Otázka je, jak a z čeho to uvařili. Pokud z toho udělali Ale s nějakým pěkným voňavým Australským nebo Novozélandským chmelem, tak to mohlo být hodně dobré ...

0/0
15.6.2016 10:47

D60a66v68i69d 37K76a62č31í60r34e91k 1786840828458

třeba chmel Galaxy je hodně voňavej

0/0
15.6.2016 11:49

J87a65n 27S11o34u89k60u42p 1314344256915

No, jde o ty kvasnice, ne o ten chmel. Určitě to nebude nic, co by se dalo srovnávat s aktuálními S-04 nebo S-05, počítám, že to bude kalné, poměrně mrtvolné pivo. Něco, jak když se u nás někdo pokoušel vařit ́původní originální české pivo ́, tak zjistili, že je to nepitelná břečka.

Btw. v dnešní době typický chmel pro ipa/apa je americký (Citra). Ty novozélandské jsou taky výborné.

0/0
15.6.2016 11:59

V41l73a60d41i54m68í51r 16L70o79u97d63a 8967267576792

Zajímavé. Jen škoda že jaksi už nejsou k sehnání původní suroviny jako nešlechtěný ječmen atd.

0/0
15.6.2016 9:50

Z19d27e34n41ě35k 52W16e63r90n98h92a73r10t 6347465442228

jsou, ale špatně. Někde jsem viděl článek o farmě, která se na to zaměřila, sehnali z nějakých bank semena starých odrůd, nebo dokonce divoké druhy. V podstatě to pole obilí byla napohled jen vysoká tráva, laicky. Kdo hledá, tak asi najde. Ale to je spíš kuriozita a pro radost, ekonomicky to bude nevýhodné, nízké výnosy, řada problémů s plevelem, škůdci... koneckonců proto se za staletí vyšlechtily dnešní odrůdy, protože jsou lepší.

+3/0
15.6.2016 9:53

M83a30r56t98i92n 47K19o42z76á73k 4184660629137

To není úplně pravda. Dnešní odrudy mají výrazně vyšší výnosy, ale někdy také výrazně nižší odolnost což se kompenzuje chemií. Typicky například pšenice špalda je výrazně odolnější jak co se podmínek, tak co se škůdců týká než pšenice setá ale výnosy jsou mnohem nižší.

+1/0
15.6.2016 11:09

Z17d41e80n32ě13k 98W82e66r88n66h95a49r55t 6757775162468

No, u jiných odrůd se zase záměrně vyšlechtila nesnášenlivost s plevelem a odolnost třeba proti plísním, pokud to bylo potřebné. Ono se dá udělat ledacos, a to i bez nějakých přímých manipulací s geny, ale pěkně po staru, cíleným křížením a hybridizací.

0/0
15.6.2016 12:19







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.