Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak to vypadá v pivním tanku. Podívejte se do zákulisí hospody

Hospodské debaty o čistotě trubek a chuti piva ze dna sudu se pomalu staly minulostí. Dnes se s oblíbeným nápojem zachází delikátněji. Zvláštní péči dostává v hospodách s tanky. Pivo tu hýčkají ve vzduchotěsných vacích, jeho teplota se udržuje mezi pěti a osmi stupni Celsia. Tanky někdy i dotvářejí interiér.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K81a32r25e79l 88E42h86l 5456361956487

Jen technická poznámka...

Hovno bude hovnem i když bude servírováno na zlatém tácu !

Když do toho tanku načerpáte patok z cizáckých pivních chemiček

Plzeň,G,Kozel,Radegast,Smíchov.. zavřený pivovar Zlatopramen a Bráník aj..

Tak ho tím bohužel nevylepšíte ;-O

0/0
9.8.2016 18:58

M16i22c61h81a86l 45M13a36u35e47r 6598532982862

Zaplat pan Buh za male pivovary, konecne muzeme pit super veci, chutne a "uvarene", nikoli vyrobene. Ale osobne mi prijde, ze se malinko treba Gambrinus zlepsil, protoze uz musi. V zaplave Clocku, Matusku, Kocouru, Albrechtu a temer 400 dalsich az na vyjimky super pivovaru proste musi.

Ale jak to s velkymi pivovary je spatne porad jeste spousta lidi nechape, napriklad pomatenci z meho rodneho kraje stale propagujici (ano, kdysi skvely) Radegast.

Ovsem u naroda co si bezduvodne mysli, ze PILSNER URQUELL je DVANACTKA je to opravdu slozite ;-€;-€;-€;-€

+1/0
9.8.2016 13:50

B81o77h55u28m83i32l 90M91á51c10a 5961952616213

Pivní tank aneb pivo v pytli.

+1/0
9.8.2016 9:12

J29a81n 26F71o58r95g97á91č 7304631330683

Je mi to jedno hlavně když to výčepní umí správně natočit ;-D

0/0
8.8.2016 23:51

J23i65ř44í 71T70u80č11e60k 1180898173227

Pivo z tanku i ze sklepa..i ze sudu:-))

0/0
8.8.2016 19:37

V25l83a24s70t60i83m89i82l 90S18v16o64b43o81d49a 7903838855344

Jinak jestli tank nebo sud... no takhle, přijde mi, že tankové pivo snad mají v Praze jen ty naleštěný restaurace obvykle v centru či poblíž a ty jsou dost drahé, tak tam nechodím ;-). Místo toho kupuji lahve z pivoték, když šetřím, tak lahve ze super/hypermarketů, v Praze je výběr solidní a i na úrovni těchto obchodů celá řada kousků překonává produkci mega pivovarů. Točené pivo piju obvykle mimo Prahu, v malých podnicích a tam tanky nemají.

+1/0
8.8.2016 18:23

J63a60n 63S77o36u17k37u35p 1254594606195

Tankové pivo má dneska kdejaká špeluňka...

+1/0
8.8.2016 19:42

V38l74a14s55t73i80m37i40l 46S73v49o76b14o59d78a 7383888415204

Tak to mám asi nějakou smůlu na špeluňky :-(.

0/0
8.8.2016 20:46

M76a32r64t52i61n 60K16o87ž62í32n 1575736331400

To asi máte. Dnes to má kdejaká vesnická hospoda.

0/0
8.8.2016 20:49

V98l76a89s38t35i74m20i56l 54S87v89o20b86o72d76a 7373988465834

Vždy když se tu píše o pivu, proč to musí být jenom o patocích z Prazdroje? Tak nemusíte snad psát jenom články, které si někdo zaplatí, ne?

Lahvového Pilsnera zadupe do země jako nic např. Grunt z Vyškova a točeného? No, jsem z Prahy, tak mě napadá třeba pivovar Břevnov, který zrovna dělá top 12ku v ČR a to ani nelze s Pilsnerem srovnat, je to prostě úplně jiná dimenze ;-).

+5/−10
8.8.2016 16:28

V49l83a85s72t31i51m93i67l 91S73v18o87b98o26d46a 7143818885984

Ještě recenze:

http://pivnirecenze.cz/20954-recenze-brevnovsky-benedict-svetly-lezak

Je pravdivá, věřte mi ;-).

0/0
8.8.2016 18:15

R62u66d98a 30S77l76a62v50í73k 5433218346331

A v které hospodě čepují tankovou dvanáctku z Břevnova?

0/0
8.8.2016 19:46

V21l89a82s55t23i13m67i85l 40S17v27o81b46o98d89a 7933498685934

Myslím, že distribuci do tanků Břevnovský pivovar neprovozuje. Tak ale v článku se mluvilo o hlavní výhodě, že pivo z tanku je nepasterizované. Pivo z Břevnova je pochopitelně nepasterizované a nefiltrované i v láhvi, prostě v libovolné formě ;-).

0/0
8.8.2016 20:45

R48u98d82a 26S49l62a18v94í67k 5113298346801

A vzhledem k tomu, že článek je o pivních tancích (a ne o pivu), tak je logické, že se zmíní pivo, které z pivního tanku dostanete spíš, než to, které v něm vůbec nenajdete, že?

+3/0
8.8.2016 21:00

T49o84m76á18š 42S89e90i78b30e22r31t 7598816477410

Vyškov?Grunt?Tak to jo.Jednou jsem zkusil a nikdy více.Si nedovedu představit,poslat jich do krku pět,šest.

0/0
10.8.2016 0:36

J77a72n 55S34t73o27d85o33l37a 7721420913150

Zatím jsem nenašel podstatný rozdíl v pivu z tanku a ze sudu. Poslední měsíc jsem se stavoval v zapadlých vesnických putykách, kde čepují starším zařízením ze sudů. Měli výborné pivo. V jedné zrovna došel sud, když mi natáčel. Hospodskej to vylil, požádal mě o pět minut a šel narazit. Mezitím propláchl trubky a první dva půllitry vylil. Vyšlo na mě první (třetí včetně vylitých) a bylo výborné.

Tankové piju občas v Praze a nepřijde mi lepší než obyčejné sudové. Spíš je výhoda v tom - jak píše restauratér v článku - že personál nemusí odbíhat narážet nové sudy. Chuťově necítím rozdíl.

+3/−1
8.8.2016 15:43

M17a10r84e20k 81T46ů41m60a 4322808616582

Dnes už víceméně jen z tanku! Rozdíl v chuti i kvalitě je znát, pěna je výborná a dlouho drží.

V Praze většinou vyhledávám podniky, kde mají Plzeň, ale třeba nedávno jsem byl v Budějovicích přes noc a zašel jsem do jednoho lokálu - Budějovičáci by měli znát, jménuje se to Masné krámy, kde mají jak dobré jídlo tak i skvělé pivo! Rozhodně doporučuji to zkusit každému!R^

0/0
8.8.2016 15:33

M76a24r27e85k 60T66ů67m25a 4752278936552

Jinak tam v Budějovicích to je samozřejmě Budvar!

0/0
8.8.2016 15:36

J94i59ř62í 63H60u48d45e98c 4962851719302

A Plzeň je kvalitní jo?:-)

+1/0
8.8.2016 16:29

M37a20r76e44k 15T79ů54m91a 4932748956122

A není snad? Je fakt pravda, že na takové pecky jako Branik, či Staropramen nemá...;-D

Jinak PU pokud se řeší kvalita, tak je jedno z nejlepších na světě.

0/−1
8.8.2016 18:11

J67i46ř75í 16H74u76d38e88c 4152391259322

Tak to už dávno neplatí...je to průměrné pivo..

+2/−1
8.8.2016 18:34

J82a77r10o82s45l61a61v 90P52e96l58d50a 0

Uživatel požádal o vymazání
+1/0
9.8.2016 12:19

J89i32ř19í 95S72c12h60w30a62c60h 8948244728396

nj, ".... v Českých Budějovicích by chtěl žít každý...." ;-)

+1/0
8.8.2016 16:50

K34a29r57e81l 24H97o94l53e61č37e79k 8712568427232

V Řepích točí Krušovice z tanku a taky výborné !

0/0
8.8.2016 19:08
Foto

D15a59v70i87d 35S25c52h67n41e26b13e77r94g69e32r 9825848203163

Čepovat pivo na jeden zátah je pro mnohé výčepní nadlidský úkol, a přitom by to měl být základ čepovaní.

+6/−6
8.8.2016 13:57

P36e41t43r 69N81ě60m54e46c 4695802262107

snad už nikdo nečepuje pivo "na několikrát" - kromě sudu na zahradě

0/−4
8.8.2016 14:12

J55a28n 17H57l11a34d36k46ý 9238819607250

Já se s tím občas setkávám. Když vypomáhám rodičům v hospodě, tak si obša dokonce někdo řekně, že to tak chce. Ono některá piva mají opravdu vysoký obsah CO2. Pro některé lidi je pak lepší, když se pivo rozbije a čepuje se třeba na třikrát. Tím se dá snižit obsah Co2 až o polovinu. Taky trochu zteplá. To zase oceňují někteří starší pánové. Hlavně se s tím setkávám u piv z větších pivovarů. Pokud máme na čepu nějaký regionální či rodinný pivovar, tak tam jedině na hladinku.

+7/0
8.8.2016 14:19
Foto

D65a20v30i10d 83S39c54h93n60e49b15e80r70g88e87r 9365798783813

Ono záleží asi jak kde, ale já se běžně setkávám bohužel s opakem.

+2/−2
8.8.2016 14:19

R86o25m25a57n 58D86o21r31s57k58ý 1726914540798

Taky se s tím setkávám dost často. Navíc se mi několikrát stalo, že pokud se člověk zeptal, zda není první nebo poslední ze sudu, že je nějaký divný, tak byl vždy ujištěn, že néé, že je v pořádku, že si nikdo nestěžuje. V tu chvíli poděkuji, že pivo zaplatím, ale nevypiju a dám si nějaké nealko. Vždy je mi dostatečným zadostiučiněním, když další pivo pro místního pivaře dojde, nebo řekne, že je hnusný. Taky mi stačilo vidět jak se k tomu pivu někde chovají. Protože jsou to většinou ženský, co nesehnaly jinou práci, jdou dělat do výčepu.... vůbec to neumí a protože jim to moc pění, tak si s tím u každýho piva neskutečně hrajou, že "malý chemik" hadr. Tímto stylem natočí 2-3 piva plný pěny, kterou zahazují do dalšího půllitru, který pak plní funkci odkapávače a chytá kapky z pípy. A na jakoukoliv kritiku se oboří, že to takhle točí x let a nikdo si nestěžoval ....

Uplně nejlepší zážitek byl z hospody, kde bylo neskutečně teplé pivo ... barmanka se vymlouvala na kdesi cosi, na blbý počasí, na blbý tlak, na nově naraženej sud ... pak se jeden ze štamgastů mrkl za bar a milá barmanka si šoupla sud k chlaďáku, takže se jí pěkně nahříval....

Ale to je přesně to, že za barem dělá kdokoliv, kdo má dvě ruce a nohy.

+2/0
8.8.2016 16:15

P28e14t71r 39E54b61r 2402360313490

Kecy rádobyznalců. Natočeno najednou nebo na dvakrát....

Je to tak " důležité" že se to neřeší ani na soutěžích.

Zamyslel se autor teorie nad tím jakou v tom případě hraje roli hraje při točení průtok piva, teplota sklenice nebo teplota okolí?

To je klasický pokus dělat vědu z něčeho, co za to nestojí.

+3/−3
8.8.2016 15:02
Foto

D15a23v35i85d 21S45c98h66n44e10b73e98r49g62e70r 9225718173953

Kecy maximálně pro vás, a na soutěžích se toto řeší, znám mistra světa v čepovaní, a na jednom jsem i byl, vy evidentně ne. A výmluvy na průtok atd... každý výčepní zná svůj výčep, jako řidič zná svoje auto atd... a na každém výčepu to jde.

+1/0
8.8.2016 15:07

P44e87t57r 60V10e52s83e26l95ý 7354265504598

právě na soutěžích se to řeší a to dost, ony větší pivovary si i školí personál hospod, aby čepoval tak jak to chce pivovar. Osobně upřednostňuji pivo na hladinku, a je jedno z jakého pivovaru, před pivem do kterého výčepák nechá kapat pivo z pípy...

+2/0
8.8.2016 15:26

P92e75t52r 45N61o35v19o21t59n16y 1571540151

Na soutěžích? Tak určitě. Pokud máte natočit pivo na hladinku, tak je to prostě najednou. Žádné cmrndání.

+1/0
8.8.2016 17:02

J28a64n 18K68r41á89t33k40ý 9867613575625

PR článek na europivo z plastu?

Já proti plastu nakonec tak striktně nejsem, když to nejde jinak, petku použuju, ale že bych chodil do hospody, kde se točí z plastu??? 8-o8-o8-o

A to jsme prý byli národem pivařů ;-(

+1/−6
8.8.2016 13:56

J34o43s37e29f 12K41a27r58f24í16k 7732205356600

A jak by jste si to představoval. Nepasterované pivo do nerozového (nejlépe dřevěného) sudu a apk do něj foukat vzduch či CO?

No to by byla ňamka:-P

0/0
9.8.2016 10:45

J46a97n 83H84l81a98d15k94ý 9338299177370

Problém je, že ze špatného piva ani skladování v tanku a dobrý výčepní dobré pivo neudělají. Ovšem z dobrého piva může špatná údržba výčepního zařízení a špatný výčepák udělat nekonzumovatelnou věc.

+11/0
8.8.2016 13:56

J92i35ř27í 29H16u23d93e81c 4362901819912

Já mám radši pivo a né rychlokvašku kterou článek propaguje.

+2/−5
8.8.2016 13:55

M57i73l39a94n 90W22e89l97s42e80r 5532348558111

Kazdy tyden na Idnes jeden PR clanek o Prazdroji.

+6/−4
8.8.2016 13:51

P79e57t56r 39V20e18s22e73l48ý 7914415944988

si zaplaťte a může tu být třeba obden článek o Vás...

+13/0
8.8.2016 14:20

M59i25l52a34n 54K26r91á37l 8173698201131

R^

0/0
8.8.2016 14:51

M21a38r18e93k 21T81ů91m72a 4142438466352

Myslíte si, že to PU skutečně potřebuje. Já si klidně skočím i bez PR.

+1/0
8.8.2016 15:38

B95o80h72u78m82i35l 47S63t95e22j39s82k89a55l 4976187633736

Celé tento článek je jen dlouhodobá snaha plzeňského pivovaru přesvědčit veřejnost že za hnusné pivo může jen a jen výčepní. Moje zkušenost je taková že Gambrinus je hnusnej jak z tanku tak ze sudu o lahvovém ani nemluvě. Prazdroj jsem měl nedavno taky z tanku a opravdu průměrné pivo .Ne nejsem zaujatý proti prazdroji, jen kdyby točily to samé pivo co dávají do exportních třetinek tak jsem spokojen.

+5/−4
8.8.2016 13:35

P71e87t45r 36Ž97á78k 1138782365209

no ono i bohužel u tankového piva se musí z tanku dostat potrubím až k pípě, takže na hospodským záleží stále a je to samozřejmě znát, protože ani stejné tankové pivo nechutná ve všech hospodách stejně.

Mluvil jsem nedávno s majitelem tankovny a u něj musí výčepní při zavíračce potrubí propláchnout, rozebrat pípu a ráno znovu propláchnout a čepovat.

+5/0
8.8.2016 13:45
Foto

D48a31v94i26d 77S26c38h73n52e22b53e80r32g56e17r 9975978353143

Tento proces je požadován pivovary pro všechny výčepní (mělo by to být jako když si člověk vytře prd.. když se vys... prostě automativky) ať už v Praze v Brně či Teplicích.

A ještě odtočení, ale to nedělají takřka nikde.

0/0
8.8.2016 14:09

J65o82s82e19f 39K70r58a88l 3697813934757

To odtočení samozřejmě není zadarmo, nebudu jmenovat známý pražský lokál, tam mají rovnou uvedeno v nápojáku, že konzument si zaplatí obsah 0,47 l. :-) Vzhledem k tomu jak se podnik prsí pivními pravidly, to určitě nemají protiopatření proti ČOI. ;-D

0/0
8.8.2016 14:49
Foto

D13a98v37i24d 73S27c23h14n72e27b34e65r50g30e90r 9645888283983

Pivovar vždycky dává víc piva než účtuje, je to právě na odtočení.

0/0
8.8.2016 14:51

J79i76ř74í 70L36e65f21a64n 5549291373680

Jo? A jak to dává? Jakože je v sudu víc piva, než je jeho obsah ne?;-D;-D

Pivo by se odtáčet mělo a ztráta pak dělá zhruba 5% výtoče. A o těch 5% pak logicky musíte dát vyšší cenu. Jenže strach o hosty kvůli vyšší ceně brání často hospodám toto praktikovat. A další věc je, že když to v hospodě zavedete, musíte sakra dobře hlídat personál, pokud tam neděláte sám. Protože jinak odtoč nejde do odpadu, ale do spropitného zaměstnancům a hosti nedostal aji 100%ní servis a kvalitu. O tom, že 99% výčepáku a barmanů pivo čepovat neumí a není správně proškolena a většina píp v Čechách jsou "zmrzliny" na kterých se správné čepování praktikuje obtížněji, neni třeba ani psát. Způsob čepování, druh pípy, druh použitého plynu a správná péče o sklo, sanitace pivního vedení a čistota chlazení úplně zásadně ovlivní chuť čepovaného piva.

+1/0
9.8.2016 0:28

P91e58t45r 50K81o94v42a42r80i83k 4315419470585

zijeme v zahranici a jsme odkazani jen na exportni plzen ve skle, horsi humac sem nepil. plzen je asi posledni pivo co bych si v krame koupil.

+1/0
8.8.2016 15:25

F27r68a19n79t92i10s50e81k 23M97i38k38e10s 8583627610682

To je sr..i s tou sink waterRv!!

0/0
8.8.2016 13:28

P83e44t58r 41L16a14n78g18e69r 3561846281950

Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi tankem a sudem ?

0/0
8.8.2016 13:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.