Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

VIDEO: Jak to vypadá v pivním tanku. Podívejte se do zákulisí hospody

Hospodské debaty o čistotě trubek a chuti piva ze dna sudu se pomalu staly minulostí. Dnes se s oblíbeným nápojem zachází delikátněji. Zvláštní péči dostává v hospodách s tanky. Pivo tu hýčkají ve vzduchotěsných vacích, jeho teplota se udržuje mezi pěti a osmi stupni Celsia. Tanky někdy i dotvářejí interiér.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

K73a98r92e55l 44E95h85l 5726281756817

Jen technická poznámka...

Hovno bude hovnem i když bude servírováno na zlatém tácu !

Když do toho tanku načerpáte patok z cizáckých pivních chemiček

Plzeň,G,Kozel,Radegast,Smíchov.. zavřený pivovar Zlatopramen a Bráník aj..

Tak ho tím bohužel nevylepšíte ;-O

0/0
9.8.2016 18:58

M45i57c76h40a39l 33M64a41u93e12r 6518132832952

Zaplat pan Buh za male pivovary, konecne muzeme pit super veci, chutne a "uvarene", nikoli vyrobene. Ale osobne mi prijde, ze se malinko treba Gambrinus zlepsil, protoze uz musi. V zaplave Clocku, Matusku, Kocouru, Albrechtu a temer 400 dalsich az na vyjimky super pivovaru proste musi.

Ale jak to s velkymi pivovary je spatne porad jeste spousta lidi nechape, napriklad pomatenci z meho rodneho kraje stale propagujici (ano, kdysi skvely) Radegast.

Ovsem u naroda co si bezduvodne mysli, ze PILSNER URQUELL je DVANACTKA je to opravdu slozite ;-€;-€;-€;-€

+1/0
9.8.2016 13:50

B63o51h40u44m71i36l 53M42á23c12a 5871382596183

Pivní tank aneb pivo v pytli.

+1/0
9.8.2016 9:12

J98a10n 52F87o60r41g13á96č 7624521150563

Je mi to jedno hlavně když to výčepní umí správně natočit ;-D

0/0
8.8.2016 23:51

J86i55ř81í 86T74u16č47e20k 1480208223537

Pivo z tanku i ze sklepa..i ze sudu:-))

0/0
8.8.2016 19:37

V52l92a46s86t80i45m11i15l 67S33v46o90b60o48d28a 7863428215204

Jinak jestli tank nebo sud... no takhle, přijde mi, že tankové pivo snad mají v Praze jen ty naleštěný restaurace obvykle v centru či poblíž a ty jsou dost drahé, tak tam nechodím ;-). Místo toho kupuji lahve z pivoték, když šetřím, tak lahve ze super/hypermarketů, v Praze je výběr solidní a i na úrovni těchto obchodů celá řada kousků překonává produkci mega pivovarů. Točené pivo piju obvykle mimo Prahu, v malých podnicích a tam tanky nemají.

+1/0
8.8.2016 18:23

J95a71n 45S82o20u29k20u24p 1584774516185

Tankové pivo má dneska kdejaká špeluňka...

+1/0
8.8.2016 19:42

V98l56a63s37t29i37m15i44l 19S47v57o69b40o72d94a 7213688685364

Tak to mám asi nějakou smůlu na špeluňky :-(.

0/0
8.8.2016 20:46

M71a37r97t67i11n 58K55o59ž15í44n 1445946461440

To asi máte. Dnes to má kdejaká vesnická hospoda.

0/0
8.8.2016 20:49

V85l55a40s22t29i41m54i30l 10S24v34o36b61o71d90a 7183958645804

Vždy když se tu píše o pivu, proč to musí být jenom o patocích z Prazdroje? Tak nemusíte snad psát jenom články, které si někdo zaplatí, ne?

Lahvového Pilsnera zadupe do země jako nic např. Grunt z Vyškova a točeného? No, jsem z Prahy, tak mě napadá třeba pivovar Břevnov, který zrovna dělá top 12ku v ČR a to ani nelze s Pilsnerem srovnat, je to prostě úplně jiná dimenze ;-).

+5/−10
8.8.2016 16:28

V36l42a19s51t91i36m18i90l 32S70v34o71b88o87d38a 7663778825524

Ještě recenze:

http://pivnirecenze.cz/20954-recenze-brevnovsky-benedict-svetly-lezak

Je pravdivá, věřte mi ;-).

0/0
8.8.2016 18:15

R98u41d64a 43S39l39a65v51í13k 5953538706101

A v které hospodě čepují tankovou dvanáctku z Břevnova?

0/0
8.8.2016 19:46

V48l57a12s57t40i25m27i91l 87S85v33o30b85o88d96a 7733898805824

Myslím, že distribuci do tanků Břevnovský pivovar neprovozuje. Tak ale v článku se mluvilo o hlavní výhodě, že pivo z tanku je nepasterizované. Pivo z Břevnova je pochopitelně nepasterizované a nefiltrované i v láhvi, prostě v libovolné formě ;-).

0/0
8.8.2016 20:45

R21u41d83a 54S92l33a66v59í64k 5283268686611

A vzhledem k tomu, že článek je o pivních tancích (a ne o pivu), tak je logické, že se zmíní pivo, které z pivního tanku dostanete spíš, než to, které v něm vůbec nenajdete, že?

+3/0
8.8.2016 21:00

T45o62m81á11š 58S70e88i93b39e52r67t 7758306147980

Vyškov?Grunt?Tak to jo.Jednou jsem zkusil a nikdy více.Si nedovedu představit,poslat jich do krku pět,šest.

0/0
10.8.2016 0:36

J72a24n 48S17t51o82d70o60l89a 7551530273250

Zatím jsem nenašel podstatný rozdíl v pivu z tanku a ze sudu. Poslední měsíc jsem se stavoval v zapadlých vesnických putykách, kde čepují starším zařízením ze sudů. Měli výborné pivo. V jedné zrovna došel sud, když mi natáčel. Hospodskej to vylil, požádal mě o pět minut a šel narazit. Mezitím propláchl trubky a první dva půllitry vylil. Vyšlo na mě první (třetí včetně vylitých) a bylo výborné.

Tankové piju občas v Praze a nepřijde mi lepší než obyčejné sudové. Spíš je výhoda v tom - jak píše restauratér v článku - že personál nemusí odbíhat narážet nové sudy. Chuťově necítím rozdíl.

+3/−1
8.8.2016 15:43

M96a35r14e11k 61T13ů44m95a 4912328836192

Dnes už víceméně jen z tanku! Rozdíl v chuti i kvalitě je znát, pěna je výborná a dlouho drží.

V Praze většinou vyhledávám podniky, kde mají Plzeň, ale třeba nedávno jsem byl v Budějovicích přes noc a zašel jsem do jednoho lokálu - Budějovičáci by měli znát, jménuje se to Masné krámy, kde mají jak dobré jídlo tak i skvělé pivo! Rozhodně doporučuji to zkusit každému!R^

0/0
8.8.2016 15:33

M96a70r79e56k 38T61ů68m66a 4162938466112

Jinak tam v Budějovicích to je samozřejmě Budvar!

0/0
8.8.2016 15:36

J57i16ř25í 82H79u80d51e86c 4812941639852

A Plzeň je kvalitní jo?:-)

+1/0
8.8.2016 16:29

M84a90r55e25k 14T36ů58m74a 4412648686212

A není snad? Je fakt pravda, že na takové pecky jako Branik, či Staropramen nemá...;-D

Jinak PU pokud se řeší kvalita, tak je jedno z nejlepších na světě.

0/−1
8.8.2016 18:11

J19i69ř44í 11H36u12d27e70c 4302121489582

Tak to už dávno neplatí...je to průměrné pivo..

+2/−1
8.8.2016 18:34

J68a47r14o68s48l73a21v 36P89e32l27d76a 1919124591227

Mohl bych jmenovat tucet pivnich znacek, ktere jsou chutove lepsi nez Pilsner Urinell. Co je kvalita? Jak moc maji nalestene trubky nebo jak dobre pivo chutna?

+1/0
9.8.2016 12:19

J57i45ř52í 51S89c42h12w97a39c63h 8158864418766

nj, ".... v Českých Budějovicích by chtěl žít každý...." ;-)

+1/0
8.8.2016 16:50

K11a92r45e39l 21H77o77l82e42č75e95k 8562118487352

V Řepích točí Krušovice z tanku a taky výborné !

0/0
8.8.2016 19:08
Foto

D42a74v33i83d 55S50c27h63n89e89b30e43r44g29e74r 9615848453663

Čepovat pivo na jeden zátah je pro mnohé výčepní nadlidský úkol, a přitom by to měl být základ čepovaní.

+6/−6
8.8.2016 13:57

P14e50t84r 89N51ě47m64e21c 4915112602567

snad už nikdo nečepuje pivo "na několikrát" - kromě sudu na zahradě

0/−4
8.8.2016 14:12

J40a14n 67H75l57a28d54k63ý 9748189577150

Já se s tím občas setkávám. Když vypomáhám rodičům v hospodě, tak si obša dokonce někdo řekně, že to tak chce. Ono některá piva mají opravdu vysoký obsah CO2. Pro některé lidi je pak lepší, když se pivo rozbije a čepuje se třeba na třikrát. Tím se dá snižit obsah Co2 až o polovinu. Taky trochu zteplá. To zase oceňují někteří starší pánové. Hlavně se s tím setkávám u piv z větších pivovarů. Pokud máme na čepu nějaký regionální či rodinný pivovar, tak tam jedině na hladinku.

+7/0
8.8.2016 14:19
Foto

D28a43v98i93d 49S66c79h49n54e61b23e91r67g50e49r 9375158323633

Ono záleží asi jak kde, ale já se běžně setkávám bohužel s opakem.

+2/−2
8.8.2016 14:19

R72o98m68a86n 98D24o54r22s76k48ý 1786614630648

Taky se s tím setkávám dost často. Navíc se mi několikrát stalo, že pokud se člověk zeptal, zda není první nebo poslední ze sudu, že je nějaký divný, tak byl vždy ujištěn, že néé, že je v pořádku, že si nikdo nestěžuje. V tu chvíli poděkuji, že pivo zaplatím, ale nevypiju a dám si nějaké nealko. Vždy je mi dostatečným zadostiučiněním, když další pivo pro místního pivaře dojde, nebo řekne, že je hnusný. Taky mi stačilo vidět jak se k tomu pivu někde chovají. Protože jsou to většinou ženský, co nesehnaly jinou práci, jdou dělat do výčepu.... vůbec to neumí a protože jim to moc pění, tak si s tím u každýho piva neskutečně hrajou, že "malý chemik" hadr. Tímto stylem natočí 2-3 piva plný pěny, kterou zahazují do dalšího půllitru, který pak plní funkci odkapávače a chytá kapky z pípy. A na jakoukoliv kritiku se oboří, že to takhle točí x let a nikdo si nestěžoval ....

Uplně nejlepší zážitek byl z hospody, kde bylo neskutečně teplé pivo ... barmanka se vymlouvala na kdesi cosi, na blbý počasí, na blbý tlak, na nově naraženej sud ... pak se jeden ze štamgastů mrkl za bar a milá barmanka si šoupla sud k chlaďáku, takže se jí pěkně nahříval....

Ale to je přesně to, že za barem dělá kdokoliv, kdo má dvě ruce a nohy.

+2/0
8.8.2016 16:15

P93e47t14r 82E52b28r 2902490133260

Kecy rádobyznalců. Natočeno najednou nebo na dvakrát....

Je to tak " důležité" že se to neřeší ani na soutěžích.

Zamyslel se autor teorie nad tím jakou v tom případě hraje roli hraje při točení průtok piva, teplota sklenice nebo teplota okolí?

To je klasický pokus dělat vědu z něčeho, co za to nestojí.

+3/−3
8.8.2016 15:02
Foto

D35a45v90i27d 39S72c89h88n66e59b51e86r83g43e15r 9535828853403

Kecy maximálně pro vás, a na soutěžích se toto řeší, znám mistra světa v čepovaní, a na jednom jsem i byl, vy evidentně ne. A výmluvy na průtok atd... každý výčepní zná svůj výčep, jako řidič zná svoje auto atd... a na každém výčepu to jde.

+1/0
8.8.2016 15:07

P93e91t48r 30V33e27s11e21l32ý 7824675894738

právě na soutěžích se to řeší a to dost, ony větší pivovary si i školí personál hospod, aby čepoval tak jak to chce pivovar. Osobně upřednostňuji pivo na hladinku, a je jedno z jakého pivovaru, před pivem do kterého výčepák nechá kapat pivo z pípy...

+2/0
8.8.2016 15:26

P39e81t86r 83N69o42v44o38t69n26y 1961980691

Na soutěžích? Tak určitě. Pokud máte natočit pivo na hladinku, tak je to prostě najednou. Žádné cmrndání.

+1/0
8.8.2016 17:02

J56a43n 31K39r33á37t50k46ý 9857893895535

PR článek na europivo z plastu?

Já proti plastu nakonec tak striktně nejsem, když to nejde jinak, petku použuju, ale že bych chodil do hospody, kde se točí z plastu??? 8-o8-o8-o

A to jsme prý byli národem pivařů ;-(

+1/−6
8.8.2016 13:56

J73o87s65e81f 11K31a16r18f63í12k 7502375616690

A jak by jste si to představoval. Nepasterované pivo do nerozového (nejlépe dřevěného) sudu a apk do něj foukat vzduch či CO?

No to by byla ňamka:-P

0/0
9.8.2016 10:45

J95a55n 45H12l52a27d95k16ý 9258899887490

Problém je, že ze špatného piva ani skladování v tanku a dobrý výčepní dobré pivo neudělají. Ovšem z dobrého piva může špatná údržba výčepního zařízení a špatný výčepák udělat nekonzumovatelnou věc.

+11/0
8.8.2016 13:56

J24i76ř26í 43H56u93d13e23c 4372961169682

Já mám radši pivo a né rychlokvašku kterou článek propaguje.

+2/−5
8.8.2016 13:55

M52i28l97a38n 23W22e22l90s16e95r 5852148598951

Kazdy tyden na Idnes jeden PR clanek o Prazdroji.

+6/−4
8.8.2016 13:51

P10e45t79r 84V32e82s80e78l25ý 7974535614618

si zaplaťte a může tu být třeba obden článek o Vás...

+13/0
8.8.2016 14:20

M22i75l90a72n 50K20r42á58l 8353318891891

R^

0/0
8.8.2016 14:51

M35a11r48e34k 46T60ů81m85a 4612898896842

Myslíte si, že to PU skutečně potřebuje. Já si klidně skočím i bez PR.

+1/0
8.8.2016 15:38

B39o90h46u25m33i30l 69S24t10e10j30s84k20a19l 4816547633946

Celé tento článek je jen dlouhodobá snaha plzeňského pivovaru přesvědčit veřejnost že za hnusné pivo může jen a jen výčepní. Moje zkušenost je taková že Gambrinus je hnusnej jak z tanku tak ze sudu o lahvovém ani nemluvě. Prazdroj jsem měl nedavno taky z tanku a opravdu průměrné pivo .Ne nejsem zaujatý proti prazdroji, jen kdyby točily to samé pivo co dávají do exportních třetinek tak jsem spokojen.

+5/−4
8.8.2016 13:35

P64e64t94r 62Ž48á12k 1118632265549

no ono i bohužel u tankového piva se musí z tanku dostat potrubím až k pípě, takže na hospodským záleží stále a je to samozřejmě znát, protože ani stejné tankové pivo nechutná ve všech hospodách stejně.

Mluvil jsem nedávno s majitelem tankovny a u něj musí výčepní při zavíračce potrubí propláchnout, rozebrat pípu a ráno znovu propláchnout a čepovat.

+5/0
8.8.2016 13:45
Foto

D91a98v48i46d 83S28c32h39n76e83b33e13r41g98e63r 9345618243873

Tento proces je požadován pivovary pro všechny výčepní (mělo by to být jako když si člověk vytře prd.. když se vys... prostě automativky) ať už v Praze v Brně či Teplicích.

A ještě odtočení, ale to nedělají takřka nikde.

0/0
8.8.2016 14:09

J85o77s94e34f 70K10r14a54l 3487533304917

To odtočení samozřejmě není zadarmo, nebudu jmenovat známý pražský lokál, tam mají rovnou uvedeno v nápojáku, že konzument si zaplatí obsah 0,47 l. :-) Vzhledem k tomu jak se podnik prsí pivními pravidly, to určitě nemají protiopatření proti ČOI. ;-D

0/0
8.8.2016 14:49
Foto

D12a60v54i24d 98S78c45h73n10e37b37e89r67g40e98r 9695428233463

Pivovar vždycky dává víc piva než účtuje, je to právě na odtočení.

0/0
8.8.2016 14:51

J10i47ř46í 71L61e91f60a12n 5619651943920

Jo? A jak to dává? Jakože je v sudu víc piva, než je jeho obsah ne?;-D;-D

Pivo by se odtáčet mělo a ztráta pak dělá zhruba 5% výtoče. A o těch 5% pak logicky musíte dát vyšší cenu. Jenže strach o hosty kvůli vyšší ceně brání často hospodám toto praktikovat. A další věc je, že když to v hospodě zavedete, musíte sakra dobře hlídat personál, pokud tam neděláte sám. Protože jinak odtoč nejde do odpadu, ale do spropitného zaměstnancům a hosti nedostal aji 100%ní servis a kvalitu. O tom, že 99% výčepáku a barmanů pivo čepovat neumí a není správně proškolena a většina píp v Čechách jsou "zmrzliny" na kterých se správné čepování praktikuje obtížněji, neni třeba ani psát. Způsob čepování, druh pípy, druh použitého plynu a správná péče o sklo, sanitace pivního vedení a čistota chlazení úplně zásadně ovlivní chuť čepovaného piva.

+1/0
9.8.2016 0:28

P61e92t60r 29K71o41v44a38r72i46k 4365119170815

zijeme v zahranici a jsme odkazani jen na exportni plzen ve skle, horsi humac sem nepil. plzen je asi posledni pivo co bych si v krame koupil.

+1/0
8.8.2016 15:25

F70r62a70n94t58i16s93e32k 38M88i51k16e39s 8243297430702

To je sr..i s tou sink waterRv!!

0/0
8.8.2016 13:28

P73e71t10r 46L32a36n41g39e37r 3281766451620

Mohl by mi prosím někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi tankem a sudem ?

0/0
8.8.2016 13:27







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.