Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

V Česku jsou stovky minipivovarů. Velké pivní značky táhnou stále méně

Spotřeba piva v Česku neroste, přesto se o přízeň zákazníků uchází čím dál více značek piva. Minipivovary nadále vznikají rychlým tempem. Jejich počet už loni překročil tři stovky a letos se přiblíží hranici 400.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J58a23n 24P25a28v52e75l82k12a 3497841704821

To není "nová móda". To je malý sortiment a stále horší kvalita velkých pivovarů,

0/0
23.8.2016 10:14

A97r48n33o59š55t 86P29á95t93e53k 4977406985627

Mno, jak to tady čtu od různých znalců... rozhodně neplatí, že každý "mini"pivo je nějaký zázrak. Co si budeme nalhávat, velkovýroba má několik podstatných výhod - chuť se nemění, kvalita taky ne, normy hygienické a oborové to taky vždycky plní... a jistota že si z toho nezamažete trenky je hoooodně vysoká. Což se bohužel o minipivovarech obecně říci nedá. Jistě fousatý děcka s iphonem a rozumama vyčtenýma na fejsbooku mají jistě svůj cool názor... ale v klidu nad ním můžou přemítat na WC. ;-D

+1/0
23.8.2016 0:47

J94a37n 15S49o53u95k46u49p 1894514126505

Že si zamažete trenky je problém Vaší trávicí soustavy, nikoliv piva.

0/−1
23.8.2016 8:13

M20i41c29h15a57e30l 95M84e88n29s46i73k 8351456960222

"Co si budeme nalhávat, koncernová břečka má několik podstatných výhod - chuť scanek se nemění..."

- a jistota, že si zamažete trenky, je rovněž konstantní;-D

0/0
23.8.2016 20:44

A63l69e26š 84V28a88j79g54a96r 6102409739466

a VYŠKOVSKÉ pivo, pivo samotného BOHA...

0/0
23.8.2016 0:02

L58u58k81a56s 14N75e86m76e88c 7959760432244

;-D;-D;-D ano, vyskovske pivo je pojem, lepsiho laxativa neni.

0/0
23.8.2016 12:31

A72l74e90š 41V23a18j98g34a84r 6292359279326

Dalešice, Polička, Zlínský švec,Břeclavský kanec,Kraslice...R^VR^V

+1/0
23.8.2016 0:00

M31i61c73h18a57e89l 32M48e40n70s64i26k 8301696190442

"V Česku během pár let přibyly desítky tisíc lidí, kteří se tváří, že pivu rozumějí a vědí, jaké jsou rozdíly mezi různými druhy piv."

Já se v žádném případě netvářím. Prostě chutná nebo nechutná, čistá hlava + čistý trenky nebo naopak.

Stejně tak, domnívám se, je tomu s většinou: v Česku prostě přibyly desetitisíce lidí, kteří poznají, co jsou a co nejsou scanky a z čeho se pozvracejí nebo znečistí prádlo.

A tito lidé pochopili, že (omlouvám se těm, které nebudu jmenovat;-)) Gambáč, Starobrno, Kozel, Staropramen, Krušovice nikdy více...

+1/0
22.8.2016 21:17

P74a73v48e50l 13J26a14r63o65š 5855327746213

Patřím k mladším ročníkům a nikdy jsem nebyl velký pivař, než jsem začal ochutnávat piva z minipivovarů. Ten rozdíl oproti mrtvým pivům z velkokoncernů je razantní. Jinak co se týče značek, tak mám rád Valáška, Nachmelenou Opici, Permon ze Sokolova, Matušku (bohužel už dost drahý), Beskydské pivo z Ostravice nebo i Qásek z Piv. domu v Ostravě. Z pivních stylů preferuji piva typu IPA a další "ejly", ale nepohrdnu ani českým ležákem. :-)

+2/0
22.8.2016 19:38

M73i38c55h39a81l 54F35r12a79n47z 7853213751422

mno jo, když se ty splašky ze staropramenů, gambrinusů apod nedají pít...

0/0
22.8.2016 16:30

A14r35n24o91š47t 88P88á19t55e85k 4757286155577

Z pivovaru Květnice - to mi chutná nejvíce! :)

0/0
22.8.2016 16:30

P19a52v70l67a 57K36v65a42p18i86l48o25v83á 7429948354617

Paroháč z Luční boudy! Doporučuju.

+1/0
22.8.2016 13:12

M39a37r82t98i38n 50K92o83ž84í32n 1635826691630

Já doporučuju Permon Sokolov, Podklášterní Třebíč, Slavkov, Beskydské hořké, Lucky Bastard.

+1/0
22.8.2016 13:15

M62a49r77t92i37n 76K28o63ž48í76n 1715276371520

Z těch větších třeba Poličku

+2/0
22.8.2016 13:19

R32a14d56i24m 30H33l46a89v31i57n80k11a 3777820714134

mel jsem ten na dovolene a super :-)

0/0
22.8.2016 19:47

J11a59k47u33b 85S75ú16k48e66n58í43k 1748880169

Nejsem znalec piva.

Jsem však náruživý konzument, který se drží motta "dvě piva denně pro pevné zdraví".

Chuťové rozdíly rozeznávám, ale piva po chuti většinou nepoznám.

Málokdy se stane, že je pro mě pivo nepoživatelné, ale už i to jsem zažil.

Nicméně malé značky preferuji, protože to není "furt to samé" a chuť se mění. Pít pořád braník a staráč je chuťová nuda, i když se obojí pít dá.

Ideologicky jsou mi malé firmy bližší než nadnárodní kolosy, takže je v tom u mě i tento rozměr.

Na zdraví!

0/0
22.8.2016 12:49

M37a20r23t49i61n 79K75o49ž61í45n 1265716271290

No a potom koupí Číňani skupinu, která sdružuje několik středních a malých pivovarů a čert aby se v tom vyznal :-)

0/0
22.8.2016 13:12

J22a36k97u45b 90S44ú74k21e78n14í66k 1568970179

Zas tak to neprožívám, i tu Plzeň občas piju:-)

0/0
22.8.2016 13:25

J56i70ř89í 70J11o25z29a 3698863370311

Vyborny pivo (11� a 13�) maji v minipivovaru Jilovice (okres Ceske Budejovice)... fakt doporucuji vyzkouset... jen tam musite zajet

0/0
20.8.2016 19:43

O90n37d61ř96e12j 16L24o57š85o36t39h 9590972824532

U piva dost platí, že lidem chutná to, na co jsou zvyklý a často je to dost lokální záležitost. U nás v Rakovníku se hodně pije Bakalář a Krušovice, mně chutná oboje, ale ne všechny druhy. Na sever od nás se zase pije hodně Žatec, Louny, nechutná mi ani jedno, jim zase jo...

Malé pivovary nevím, tam je to tak 50/50, jedna hospoda u nás dřív měla každý týden jiné pivo z malého pivovaru a občas mi připadalo, že piji psí chcanky a byl jsem rád, že jsem si mohl spravit chuť Za studena chmeleným Bakalářem.

+5/0
20.8.2016 13:20

P40e25t40r 19Č82e14r81m68á92k 9898555549690

Zásadní rozdíl je především v tom že se jedná o dva poměrně odlišné produkty - komu chutnají produkty z nadnárodních chemiček, které vaří z náhražek a extraktů sirupy HGB a ty potom ředí vodou a nechájí stát v CKtancích, tomu zpravidla nechutná živé pivo z normálních surovin a uvařené bežnou cestou, a naopak.

Trh samozřejmě nejsou jen minipivovary nebo europiva, existuje poměrně početná skupina průmyslových pivovarů (Náchod, Strakonice, Polička atd..)které se pohybují někde mezitím a dokáží nabídnout produkt spojící to lepší z obojího.

+7/−3
20.8.2016 14:02
Foto

Z11b10y51n48ě70k 23M10e17l23i24c76h96a51r 9975217795269

máte tam faktickou chybu - pivo se ředí až na konci, nemělo by smysl zabírat kapacitu CKT ředěným pivem... jinak celkem souhlas

+1/−2
20.8.2016 19:10

P21e91t86r 57Č83e13r38m77á54k 9268195679670

Máte pravdu že většina pivovarů to tak dělá, ale není to nutné pravidlo.

0/−1
20.8.2016 20:28

M16a55r60t53i56n 85K83o90ž88í83n 1825456271110

To sou kecy. Samozřejmě že se pivo na požadovanou stupňovitost ředí až na konci při filtraci. A dělá se to z důvodu zvyšování kapacity pivovaru, protože nejužším hrdlem je varna.

+1/−1
20.8.2016 22:44

P63e21t40r 15Č69e87r75m78á63k 9668215269950

Ale houby, jasně že když už to někdo dře co to jde tak to dělá až na závěr, ale to je pouze ekonomický důvod, technologický nikoliv - jsou pivovary co to naředí hned po kvašení a pak to jde znova do tanku a v nich to je různě dlouho podle toho o jaký pivo jde.

0/−1
20.8.2016 22:58

M22a70r25t95i89n 48K54o18ž30í45n 1965516351940

A jaký by to mělo význam snižovat si kapacitu ležení tím, že zaberu sklepy pivem s nižší stupňovitostí když mám HGB. V oboru se nějaký ten pátek pohybuju a nikdy jsem to co tvrdíte neslyšel. Ostatně i pro kvalitu piva by to mělo přínos nulový. Můžete uvést příklad kde to tak dělají?

0/0
20.8.2016 23:19

P35e32t18r 14Č22e66r12m74á65k 9238205499790

HGB jako takové primárně šetří náklady při vaření, nikoliv ležení, to už je pak celý systém. Smysl toho proč se někde ředí už po kvašení je pochopitelně v kvalitě výstupního produkutu - piva. Je rozdíl jestli naředím mrtvé filtrované pivo těsně předtím když jde do lahve, a nebo ještě živé nechám nějaký čas v ckt zrát.

Ekonomicky to pochopitelně je výhodné méně než ta klasika, a jelikož zpravidla ten kdo už používá tyto technologie jde primárně po ekonomické stránce, tak to lze vidět málokde. Ale neslyšet o tom dává tomu pohybování se v oboru poněkud trhliny ;-)

0/0
21.8.2016 0:08

M91a37r91t92i42n 39K88o71ž29í72n 1865926951720

Můžete mně to nějak objasnit biochemicky? Co je tam jinak? Nic. Biochemicky je to jinak pokud vaříte kmenové várky 10,11,12°, ale ne pokud to naředíte po hlavním kvašení a dáte zbytkovým kvasnicím další šok naředěním vodou, tím je úplně odrovnáte a nic vám nebude dokvašovat a dozrávat. Jak už jsem psal, v oboru pracuji cca 20 roků a to co píšete slyším poprvé a nevím o žádném pivovaru, který by to dělal.

HGB samozřejmě šetří peníze i při ležení, protože je sakra rozdíl, jestli chladíte třicet tisíc hektolitrů zrajícího piva o stupňovitosti 15°, ze kterých vyrobíte řekněme v průměru 50 tisíc hektolitrů výsledného produktu v různém spektru stupňovitostí a nebo jestli chladíte 30 tisíc hl ve složení 10 tis hl desítky, 10 jedenáctky a deset dvanáctky. Výroba chladu je totiž podstatně dražší než výroba tepla potřebného na varně. HGB vážený pane je pro pivovar dost velká investice, která je o ekonomice provozu a navýšení kapacit a o ničem jiném. Znamená to zařízení na výrobu odplyněné vody a přesně stanovené dávkování této vody před a za filtrem na požadovanou stupňovitost s přesností na desetiny stupňů plato. Ještě jednou vás žádám, abyste uvedl pivovar, kde to dělají jak to píšete.

+1/−1
21.8.2016 2:16

L92u42k74a42s 63N43e91m49e56c 7559620982594

Kozine, dle tvé logiky by stačil prodávat pivní sirup. Bylo by to pro pivovary ještě výhodnější.

Dle tvé logiky by mohli vlastně podobnou metodu používat i vinaři, někteří už to tak dělají i dnes. Doufám, že lidí jako ty bude minimum.

+1/−1
21.8.2016 8:42
Foto

Z93b47y15n12ě84k 50M68e61l79i38c51h64a21r 9455337165589

Jste trochu mimo, ne? Pan Kožín jen popisuje skutečnost z velkých pivovarů...

+1/−1
21.8.2016 12:12

L30u20k25a92s 19N41e89m80e56c 7159870522804

Ne, píše, že to nemá na výslednou chuť a kvalitu vliv.

+1/−1
21.8.2016 13:14
Foto

Z46b40y42n79ě94k 34M24e70l11i52c37h20a22r 9145327765519

ale to jen vytrháváte jednu větu z kontextu...

+1/0
21.8.2016 13:24

M97a67r43t96i34n 51K82o65ž84í15n 1245316381440

Píšu, že pokud jednou HGB použijete, tak je co se kvality týče jedno jestli ředíte mladé pivo a nebo až při filtraci. Naopak ředit mladé pivo před ležením bude pro výslednou chuť horší, než ředit až při filtraci.

+1/−1
21.8.2016 15:12

P79e19t98r 90Č21e32r41m50á98k 9908865299670

Což je právě ten nesmysl a sám se z něj usvedčujete - v první větě tvrdíte že na kvalitu to vliv nemá, a v druhé že ano. Rv

0/0
21.8.2016 21:45

J87a81n 95S37o66u13k15u16p 1294184826225

No já myslím, že ředit po rmutu bude mít na výsledek podstatně menší vliv, než ředit při filtraci, protože jde akorát o změnu podílu cukru, nic víc. Zatímco řezení po ležení bude mít násobně větší vliv - pivo při různé stupňovitosti jinak kvasí, jinak se chová, jinak chutná, proces kvašení šestnáctky bude ve výsledku řádově jiný, než při kvašení dvanáctky.

0/0
22.8.2016 11:15

P87e58t23r 19Č28e98r49m72á17k 9568115229230

Nemáte pravdu, tvrdí že takto to jediná možná cesta, což je samozřejmě nesmysl. Já sám jsem hned na začátku psal že většina pivovarů to takto dělá.

0/0
21.8.2016 21:48

D21a54n20i56e68l 51D20r14á83b94e82k 8870760565272

Ale vždyť to tak Plzeň dělá na Slovensko a do Polska posílá granule který se jenom zalehoz vodou

0/0
21.8.2016 13:00

M33a37r59t10i26n 78K33o72ž27í40n 1795916461560

Takhle to opravdu nefunguje. Jediné granule, které se používají jsou chmelové, protože z šišek nevaří až na Budvar prakticky nikdo z větších pivovarů.

+1/0
21.8.2016 15:16

M60a41r80t82i24n 55K57o93ž59í60n 1665716171140

Píšu o tom, že nemá význam ředit mladé pivo po vykvašení. Pokud už HGB používáte, tak až na konci. To co popisuje pan Čermák je technologický i ekonomický nesmysl.

+1/−1
21.8.2016 15:09

P63e40t31r 51Č52e31r48m78á95k 9108955439870

Nikdo nemluvil o ekonomice, ta samozřejmě vždy bude na straně HGB. A za to že nerozumíte technologii používání HGB, resp. rozumíte pouze té variantě co používáte vy, já nemůžu.

0/0
21.8.2016 21:46

M81a91r26t87i59n 72K57o33ž62í12n 1145626111680

Jednak jsme si Němče zatím nepotykali a druhak nejste schopen chápat psaný text. Nikde se HGB nezastávám, jen popisuju jak to funguje v praxi.

+1/−1
21.8.2016 15:14

P38e77t98r 43Č53e71r28m18á85k 9198385499240

Popisujete jak to funguje v praxi u vás. To vám nikdo nebere, většina pivovarů to takto dělá. Ale že se snažíte z toho dělat jediný možný způsob používání HGB a snažíte se to opřít o to že už 20let jste v oboru (mimochodem by mě zajímalo v kterém českém pivovaru jste před 20ti lety pracoval s HGB...;-)) je už pak úsměvné...;-)

0/0
21.8.2016 21:51

M17a80r44t79i86n 79K66o75ž12í42n 1725166981580

Před dvaceti lety jsem měl tu možnost pracovat v Erdingeru, o něco později pak ve Swechateru a dále ve Wieselburgu.

+1/−1
21.8.2016 23:44

J80a10n 38S26o87u50k61u20p 1104964656515

Hádáte se tady zbytečně (říkáte v podstatě to samé), HGB jde skutečně použít dvojím způsobem, po rmutu se může ředit, ale i po filtraci (což dělá většina pivovarů).

0/0
22.8.2016 11:25

M71a68r72t15i17n 59K20o57ž50í51n 1285316271820

Ale určitě ne po hlavním kvašení před sudováním jak píše kolega.

0/0
22.8.2016 12:20

P43e92t36r 45Č35e36r54m22á47k 9178575929500

Psal jsem po kvašení před ležením ;-)

0/0
22.8.2016 12:35

M97a61r96t80i47n 24K45o17ž97í13n 1955356231950

No však.

0/0
22.8.2016 12:39

M50a18r39t81i17n 97K15o17ž68í83n 1645706381950

Sudováním myslím přečerpání do ležáckých tanků.

0/0
22.8.2016 12:42

M59a30r64t57i24n 19K21o94ž52í69n 1805166801740

Po rmutu před zcezením?

0/0
22.8.2016 12:46

J45a89n 39S20o22u40k13u13p 1184354506935

To je vyslazování, ni? Když ale vysladím, zcedím, tak můžu sladinu stále říznout vodou, to podle mého není na závadu. Při velkém množství si myslím, že hgb tady má opodstatnění, přecijen to tam asi nehážou kýblem.

0/0
22.8.2016 12:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.