Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

V Česku jsou stovky minipivovarů. Velké pivní značky táhnou stále méně

Spotřeba piva v Česku neroste, přesto se o přízeň zákazníků uchází čím dál více značek piva. Minipivovary nadále vznikají rychlým tempem. Jejich počet už loni překročil tři stovky a letos se přiblíží hranici 400.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J38a72n 57P37a25v60e15l59k35a 3467201534781

To není "nová móda". To je malý sortiment a stále horší kvalita velkých pivovarů,

0/0
23.8.2016 10:14

A46r38n77o90š75t 43P54á50t31e40k 4787816225277

Mno, jak to tady čtu od různých znalců... rozhodně neplatí, že každý "mini"pivo je nějaký zázrak. Co si budeme nalhávat, velkovýroba má několik podstatných výhod - chuť se nemění, kvalita taky ne, normy hygienické a oborové to taky vždycky plní... a jistota že si z toho nezamažete trenky je hoooodně vysoká. Což se bohužel o minipivovarech obecně říci nedá. Jistě fousatý děcka s iphonem a rozumama vyčtenýma na fejsbooku mají jistě svůj cool názor... ale v klidu nad ním můžou přemítat na WC. ;-D

+1/0
23.8.2016 0:47

J15a41n 92S84o72u74k65u76p 1744784396965

Že si zamažete trenky je problém Vaší trávicí soustavy, nikoliv piva.

0/−1
23.8.2016 8:13

M62i11c87h25a48e61l 28M50e78n86s80i67k 8961956970272

"Co si budeme nalhávat, koncernová břečka má několik podstatných výhod - chuť scanek se nemění..."

- a jistota, že si zamažete trenky, je rovněž konstantní;-D

0/0
23.8.2016 20:44

A96l92e75š 25V96a55j72g66a50r 6732459879116

a VYŠKOVSKÉ pivo, pivo samotného BOHA...

0/0
23.8.2016 0:02

L71u59k47a92s 23N42e65m34e81c 7779600412434

;-D;-D;-D ano, vyskovske pivo je pojem, lepsiho laxativa neni.

0/0
23.8.2016 12:31

A39l34e73š 95V87a73j56g67a82r 6982629419516

Dalešice, Polička, Zlínský švec,Břeclavský kanec,Kraslice...R^VR^V

+1/0
23.8.2016 0:00

M88i43c47h51a13e73l 26M78e28n49s87i53k 8641406730452

"V Česku během pár let přibyly desítky tisíc lidí, kteří se tváří, že pivu rozumějí a vědí, jaké jsou rozdíly mezi různými druhy piv."

Já se v žádném případě netvářím. Prostě chutná nebo nechutná, čistá hlava + čistý trenky nebo naopak.

Stejně tak, domnívám se, je tomu s většinou: v Česku prostě přibyly desetitisíce lidí, kteří poznají, co jsou a co nejsou scanky a z čeho se pozvracejí nebo znečistí prádlo.

A tito lidé pochopili, že (omlouvám se těm, které nebudu jmenovat;-)) Gambáč, Starobrno, Kozel, Staropramen, Krušovice nikdy více...

+1/0
22.8.2016 21:17

P29a42v44e80l 67J31a97r70o62š 5985877296273

Patřím k mladším ročníkům a nikdy jsem nebyl velký pivař, než jsem začal ochutnávat piva z minipivovarů. Ten rozdíl oproti mrtvým pivům z velkokoncernů je razantní. Jinak co se týče značek, tak mám rád Valáška, Nachmelenou Opici, Permon ze Sokolova, Matušku (bohužel už dost drahý), Beskydské pivo z Ostravice nebo i Qásek z Piv. domu v Ostravě. Z pivních stylů preferuji piva typu IPA a další "ejly", ale nepohrdnu ani českým ležákem. :-)

+2/0
22.8.2016 19:38

M71i95c15h50a33l 97F27r82a77n13z 7433623241892

mno jo, když se ty splašky ze staropramenů, gambrinusů apod nedají pít...

0/0
22.8.2016 16:30

A45r29n40o56š10t 20P48á50t64e81k 4737306895727

Z pivovaru Květnice - to mi chutná nejvíce! :)

0/0
22.8.2016 16:30

P84a51v25l53a 97K16v32a43p46i29l65o22v90á 7679258974817

Paroháč z Luční boudy! Doporučuju.

+1/0
22.8.2016 13:12

M66a76r84t77i39n 15K98o77ž80í76n 1175246401290

Já doporučuju Permon Sokolov, Podklášterní Třebíč, Slavkov, Beskydské hořké, Lucky Bastard.

+1/0
22.8.2016 13:15

M42a34r41t40i62n 58K44o55ž91í55n 1985986731430

Z těch větších třeba Poličku

+2/0
22.8.2016 13:19

R18a52d32i52m 82H24l95a45v22i43n79k52a 3467720314984

mel jsem ten na dovolene a super :-)

0/0
22.8.2016 19:47

J17a13k26u86b 41S79ú59k15e65n62í35k 1748310849

Nejsem znalec piva.

Jsem však náruživý konzument, který se drží motta "dvě piva denně pro pevné zdraví".

Chuťové rozdíly rozeznávám, ale piva po chuti většinou nepoznám.

Málokdy se stane, že je pro mě pivo nepoživatelné, ale už i to jsem zažil.

Nicméně malé značky preferuji, protože to není "furt to samé" a chuť se mění. Pít pořád braník a staráč je chuťová nuda, i když se obojí pít dá.

Ideologicky jsou mi malé firmy bližší než nadnárodní kolosy, takže je v tom u mě i tento rozměr.

Na zdraví!

0/0
22.8.2016 12:49

M77a64r70t89i35n 57K33o33ž98í43n 1835306891610

No a potom koupí Číňani skupinu, která sdružuje několik středních a malých pivovarů a čert aby se v tom vyznal :-)

0/0
22.8.2016 13:12

J87a25k85u23b 56S83ú52k81e22n42í62k 1588460669

Zas tak to neprožívám, i tu Plzeň občas piju:-)

0/0
22.8.2016 13:25

J88i56ř49í 74J59o43z78a 3188613210241

Vyborny pivo (11� a 13�) maji v minipivovaru Jilovice (okres Ceske Budejovice)... fakt doporucuji vyzkouset... jen tam musite zajet

0/0
20.8.2016 19:43

O96n74d17ř68e42j 65L50o28š71o88t78h 9490782904772

U piva dost platí, že lidem chutná to, na co jsou zvyklý a často je to dost lokální záležitost. U nás v Rakovníku se hodně pije Bakalář a Krušovice, mně chutná oboje, ale ne všechny druhy. Na sever od nás se zase pije hodně Žatec, Louny, nechutná mi ani jedno, jim zase jo...

Malé pivovary nevím, tam je to tak 50/50, jedna hospoda u nás dřív měla každý týden jiné pivo z malého pivovaru a občas mi připadalo, že piji psí chcanky a byl jsem rád, že jsem si mohl spravit chuť Za studena chmeleným Bakalářem.

+5/0
20.8.2016 13:20

P13e64t31r 18Č41e87r90m44á76k 9598685339860

Zásadní rozdíl je především v tom že se jedná o dva poměrně odlišné produkty - komu chutnají produkty z nadnárodních chemiček, které vaří z náhražek a extraktů sirupy HGB a ty potom ředí vodou a nechájí stát v CKtancích, tomu zpravidla nechutná živé pivo z normálních surovin a uvařené bežnou cestou, a naopak.

Trh samozřejmě nejsou jen minipivovary nebo europiva, existuje poměrně početná skupina průmyslových pivovarů (Náchod, Strakonice, Polička atd..)které se pohybují někde mezitím a dokáží nabídnout produkt spojící to lepší z obojího.

+7/−3
20.8.2016 14:02
Foto

Z21b53y35n13ě71k 25M80e75l83i49c56h91a44r 9855577865499

máte tam faktickou chybu - pivo se ředí až na konci, nemělo by smysl zabírat kapacitu CKT ředěným pivem... jinak celkem souhlas

+1/−2
20.8.2016 19:10

P77e58t96r 56Č77e56r98m29á33k 9338625979570

Máte pravdu že většina pivovarů to tak dělá, ale není to nutné pravidlo.

0/−1
20.8.2016 20:28

M10a18r77t39i73n 45K84o17ž34í96n 1245926631180

To sou kecy. Samozřejmě že se pivo na požadovanou stupňovitost ředí až na konci při filtraci. A dělá se to z důvodu zvyšování kapacity pivovaru, protože nejužším hrdlem je varna.

+1/−1
20.8.2016 22:44

P39e72t54r 39Č13e93r97m11á70k 9768185639530

Ale houby, jasně že když už to někdo dře co to jde tak to dělá až na závěr, ale to je pouze ekonomický důvod, technologický nikoliv - jsou pivovary co to naředí hned po kvašení a pak to jde znova do tanku a v nich to je různě dlouho podle toho o jaký pivo jde.

0/−1
20.8.2016 22:58

M16a79r47t61i82n 27K83o40ž77í62n 1705506711790

A jaký by to mělo význam snižovat si kapacitu ležení tím, že zaberu sklepy pivem s nižší stupňovitostí když mám HGB. V oboru se nějaký ten pátek pohybuju a nikdy jsem to co tvrdíte neslyšel. Ostatně i pro kvalitu piva by to mělo přínos nulový. Můžete uvést příklad kde to tak dělají?

0/0
20.8.2016 23:19

P24e79t43r 13Č91e69r27m36á73k 9928295679980

HGB jako takové primárně šetří náklady při vaření, nikoliv ležení, to už je pak celý systém. Smysl toho proč se někde ředí už po kvašení je pochopitelně v kvalitě výstupního produkutu - piva. Je rozdíl jestli naředím mrtvé filtrované pivo těsně předtím když jde do lahve, a nebo ještě živé nechám nějaký čas v ckt zrát.

Ekonomicky to pochopitelně je výhodné méně než ta klasika, a jelikož zpravidla ten kdo už používá tyto technologie jde primárně po ekonomické stránce, tak to lze vidět málokde. Ale neslyšet o tom dává tomu pohybování se v oboru poněkud trhliny ;-)

0/0
21.8.2016 0:08

M55a38r40t69i74n 29K39o15ž68í71n 1245966191320

Můžete mně to nějak objasnit biochemicky? Co je tam jinak? Nic. Biochemicky je to jinak pokud vaříte kmenové várky 10,11,12°, ale ne pokud to naředíte po hlavním kvašení a dáte zbytkovým kvasnicím další šok naředěním vodou, tím je úplně odrovnáte a nic vám nebude dokvašovat a dozrávat. Jak už jsem psal, v oboru pracuji cca 20 roků a to co píšete slyším poprvé a nevím o žádném pivovaru, který by to dělal.

HGB samozřejmě šetří peníze i při ležení, protože je sakra rozdíl, jestli chladíte třicet tisíc hektolitrů zrajícího piva o stupňovitosti 15°, ze kterých vyrobíte řekněme v průměru 50 tisíc hektolitrů výsledného produktu v různém spektru stupňovitostí a nebo jestli chladíte 30 tisíc hl ve složení 10 tis hl desítky, 10 jedenáctky a deset dvanáctky. Výroba chladu je totiž podstatně dražší než výroba tepla potřebného na varně. HGB vážený pane je pro pivovar dost velká investice, která je o ekonomice provozu a navýšení kapacit a o ničem jiném. Znamená to zařízení na výrobu odplyněné vody a přesně stanovené dávkování této vody před a za filtrem na požadovanou stupňovitost s přesností na desetiny stupňů plato. Ještě jednou vás žádám, abyste uvedl pivovar, kde to dělají jak to píšete.

+1/−1
21.8.2016 2:16

L39u76k12a14s 67N33e78m28e67c 7679840482464

Kozine, dle tvé logiky by stačil prodávat pivní sirup. Bylo by to pro pivovary ještě výhodnější.

Dle tvé logiky by mohli vlastně podobnou metodu používat i vinaři, někteří už to tak dělají i dnes. Doufám, že lidí jako ty bude minimum.

+1/−1
21.8.2016 8:42
Foto

Z27b41y85n28ě92k 82M71e54l98i18c86h50a20r 9665207525649

Jste trochu mimo, ne? Pan Kožín jen popisuje skutečnost z velkých pivovarů...

+1/−1
21.8.2016 12:12

L45u92k68a39s 49N34e69m35e95c 7879790872704

Ne, píše, že to nemá na výslednou chuť a kvalitu vliv.

+1/−1
21.8.2016 13:14
Foto

Z55b30y37n12ě96k 28M50e78l40i34c64h33a31r 9885607925119

ale to jen vytrháváte jednu větu z kontextu...

+1/0
21.8.2016 13:24

M36a63r31t73i25n 19K95o92ž71í60n 1315146121830

Píšu, že pokud jednou HGB použijete, tak je co se kvality týče jedno jestli ředíte mladé pivo a nebo až při filtraci. Naopak ředit mladé pivo před ležením bude pro výslednou chuť horší, než ředit až při filtraci.

+1/−1
21.8.2016 15:12

P83e52t87r 59Č47e23r47m69á72k 9338215389450

Což je právě ten nesmysl a sám se z něj usvedčujete - v první větě tvrdíte že na kvalitu to vliv nemá, a v druhé že ano. Rv

0/0
21.8.2016 21:45

J18a60n 72S75o34u82k60u26p 1654954406205

No já myslím, že ředit po rmutu bude mít na výsledek podstatně menší vliv, než ředit při filtraci, protože jde akorát o změnu podílu cukru, nic víc. Zatímco řezení po ležení bude mít násobně větší vliv - pivo při různé stupňovitosti jinak kvasí, jinak se chová, jinak chutná, proces kvašení šestnáctky bude ve výsledku řádově jiný, než při kvašení dvanáctky.

0/0
22.8.2016 11:15

P40e19t35r 66Č28e73r38m50á80k 9798425399230

Nemáte pravdu, tvrdí že takto to jediná možná cesta, což je samozřejmě nesmysl. Já sám jsem hned na začátku psal že většina pivovarů to takto dělá.

0/0
21.8.2016 21:48

D79a62n52i63e39l 20D45r79á11b45e30k 8950360485522

Ale vždyť to tak Plzeň dělá na Slovensko a do Polska posílá granule který se jenom zalehoz vodou

0/0
21.8.2016 13:00

M85a27r86t22i77n 28K38o86ž79í50n 1985946691570

Takhle to opravdu nefunguje. Jediné granule, které se používají jsou chmelové, protože z šišek nevaří až na Budvar prakticky nikdo z větších pivovarů.

+1/0
21.8.2016 15:16

M64a74r30t58i94n 70K39o96ž86í55n 1605606181930

Píšu o tom, že nemá význam ředit mladé pivo po vykvašení. Pokud už HGB používáte, tak až na konci. To co popisuje pan Čermák je technologický i ekonomický nesmysl.

+1/−1
21.8.2016 15:09

P88e39t40r 79Č30e51r32m92á67k 9648205839920

Nikdo nemluvil o ekonomice, ta samozřejmě vždy bude na straně HGB. A za to že nerozumíte technologii používání HGB, resp. rozumíte pouze té variantě co používáte vy, já nemůžu.

0/0
21.8.2016 21:46

M81a12r64t43i49n 86K24o36ž24í70n 1105656181550

Jednak jsme si Němče zatím nepotykali a druhak nejste schopen chápat psaný text. Nikde se HGB nezastávám, jen popisuju jak to funguje v praxi.

+1/−1
21.8.2016 15:14

P97e71t35r 61Č68e33r49m56á49k 9698775529460

Popisujete jak to funguje v praxi u vás. To vám nikdo nebere, většina pivovarů to takto dělá. Ale že se snažíte z toho dělat jediný možný způsob používání HGB a snažíte se to opřít o to že už 20let jste v oboru (mimochodem by mě zajímalo v kterém českém pivovaru jste před 20ti lety pracoval s HGB...;-)) je už pak úsměvné...;-)

0/0
21.8.2016 21:51

M63a96r19t20i74n 11K88o37ž42í52n 1155736461810

Před dvaceti lety jsem měl tu možnost pracovat v Erdingeru, o něco později pak ve Swechateru a dále ve Wieselburgu.

+1/−1
21.8.2016 23:44

J79a27n 38S74o71u74k53u59p 1674164956865

Hádáte se tady zbytečně (říkáte v podstatě to samé), HGB jde skutečně použít dvojím způsobem, po rmutu se může ředit, ale i po filtraci (což dělá většina pivovarů).

0/0
22.8.2016 11:25

M44a45r41t41i85n 90K12o33ž26í26n 1145956971750

Ale určitě ne po hlavním kvašení před sudováním jak píše kolega.

0/0
22.8.2016 12:20

P79e22t55r 66Č61e25r85m53á31k 9288745979130

Psal jsem po kvašení před ležením ;-)

0/0
22.8.2016 12:35

M98a86r95t90i23n 33K39o65ž56í95n 1565616121490

No však.

0/0
22.8.2016 12:39

M29a65r74t31i40n 97K90o61ž96í92n 1155906191420

Sudováním myslím přečerpání do ležáckých tanků.

0/0
22.8.2016 12:42

M23a27r66t42i82n 91K25o37ž35í13n 1805656421290

Po rmutu před zcezením?

0/0
22.8.2016 12:46

J83a65n 93S63o21u94k30u78p 1984864766175

To je vyslazování, ni? Když ale vysladím, zcedím, tak můžu sladinu stále říznout vodou, to podle mého není na závadu. Při velkém množství si myslím, že hgb tady má opodstatnění, přecijen to tam asi nehážou kýblem.

0/0
22.8.2016 12:55





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.