Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

V Česku jsou stovky minipivovarů. Velké pivní značky táhnou stále méně

Spotřeba piva v Česku neroste, přesto se o přízeň zákazníků uchází čím dál více značek piva. Minipivovary nadále vznikají rychlým tempem. Jejich počet už loni překročil tři stovky a letos se přiblíží hranici 400.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J12a70n 41P50a89v86e45l26k96a 3237541454681

To není "nová móda". To je malý sortiment a stále horší kvalita velkých pivovarů,

0/0
23.8.2016 10:14

A29r61n16o90š28t 78P12á20t24e61k 4407746645947

Mno, jak to tady čtu od různých znalců... rozhodně neplatí, že každý "mini"pivo je nějaký zázrak. Co si budeme nalhávat, velkovýroba má několik podstatných výhod - chuť se nemění, kvalita taky ne, normy hygienické a oborové to taky vždycky plní... a jistota že si z toho nezamažete trenky je hoooodně vysoká. Což se bohužel o minipivovarech obecně říci nedá. Jistě fousatý děcka s iphonem a rozumama vyčtenýma na fejsbooku mají jistě svůj cool názor... ale v klidu nad ním můžou přemítat na WC. ;-D

+1/0
23.8.2016 0:47

J24a13n 21S98o70u95k16u72p 1744414946885

Že si zamažete trenky je problém Vaší trávicí soustavy, nikoliv piva.

0/−1
23.8.2016 8:13

M34i36c85h15a58e14l 33M98e12n36s20i21k 8611306690852

"Co si budeme nalhávat, koncernová břečka má několik podstatných výhod - chuť scanek se nemění..."

- a jistota, že si zamažete trenky, je rovněž konstantní;-D

0/0
23.8.2016 20:44

A90l56e78š 20V25a31j49g12a92r 6122549739726

a VYŠKOVSKÉ pivo, pivo samotného BOHA...

0/0
23.8.2016 0:02

L22u88k40a58s 32N89e76m82e37c 7559800702404

;-D;-D;-D ano, vyskovske pivo je pojem, lepsiho laxativa neni.

0/0
23.8.2016 12:31

A95l22e76š 10V86a19j74g46a85r 6832849259786

Dalešice, Polička, Zlínský švec,Břeclavský kanec,Kraslice...R^VR^V

+1/0
23.8.2016 0:00

M19i14c45h13a64e11l 78M35e39n23s31i80k 8121966790182

"V Česku během pár let přibyly desítky tisíc lidí, kteří se tváří, že pivu rozumějí a vědí, jaké jsou rozdíly mezi různými druhy piv."

Já se v žádném případě netvářím. Prostě chutná nebo nechutná, čistá hlava + čistý trenky nebo naopak.

Stejně tak, domnívám se, je tomu s většinou: v Česku prostě přibyly desetitisíce lidí, kteří poznají, co jsou a co nejsou scanky a z čeho se pozvracejí nebo znečistí prádlo.

A tito lidé pochopili, že (omlouvám se těm, které nebudu jmenovat;-)) Gambáč, Starobrno, Kozel, Staropramen, Krušovice nikdy více...

+1/0
22.8.2016 21:17

P17a28v33e38l 53J90a53r88o26š 5125667636963

Patřím k mladším ročníkům a nikdy jsem nebyl velký pivař, než jsem začal ochutnávat piva z minipivovarů. Ten rozdíl oproti mrtvým pivům z velkokoncernů je razantní. Jinak co se týče značek, tak mám rád Valáška, Nachmelenou Opici, Permon ze Sokolova, Matušku (bohužel už dost drahý), Beskydské pivo z Ostravice nebo i Qásek z Piv. domu v Ostravě. Z pivních stylů preferuji piva typu IPA a další "ejly", ale nepohrdnu ani českým ležákem. :-)

+2/0
22.8.2016 19:38

M75i12c56h73a16l 20F67r77a91n51z 7263683611702

mno jo, když se ty splašky ze staropramenů, gambrinusů apod nedají pít...

0/0
22.8.2016 16:30

A82r62n77o16š17t 77P66á77t75e65k 4917496645237

Z pivovaru Květnice - to mi chutná nejvíce! :)

0/0
22.8.2016 16:30

P91a23v48l98a 21K70v41a47p28i33l38o90v68á 7499388364807

Paroháč z Luční boudy! Doporučuju.

+1/0
22.8.2016 13:12

M22a84r39t82i16n 62K33o59ž55í29n 1195346801170

Já doporučuju Permon Sokolov, Podklášterní Třebíč, Slavkov, Beskydské hořké, Lucky Bastard.

+1/0
22.8.2016 13:15

M24a70r13t64i10n 37K77o68ž49í98n 1505256591820

Z těch větších třeba Poličku

+2/0
22.8.2016 13:19

R77a85d96i37m 46H39l20a37v78i83n18k17a 3847740614244

mel jsem ten na dovolene a super :-)

0/0
22.8.2016 19:47

J21a37k93u52b 31S75ú96k46e73n36í53k 1448250889

Nejsem znalec piva.

Jsem však náruživý konzument, který se drží motta "dvě piva denně pro pevné zdraví".

Chuťové rozdíly rozeznávám, ale piva po chuti většinou nepoznám.

Málokdy se stane, že je pro mě pivo nepoživatelné, ale už i to jsem zažil.

Nicméně malé značky preferuji, protože to není "furt to samé" a chuť se mění. Pít pořád braník a staráč je chuťová nuda, i když se obojí pít dá.

Ideologicky jsou mi malé firmy bližší než nadnárodní kolosy, takže je v tom u mě i tento rozměr.

Na zdraví!

0/0
22.8.2016 12:49

M83a65r47t73i76n 76K42o21ž95í43n 1765136431340

No a potom koupí Číňani skupinu, která sdružuje několik středních a malých pivovarů a čert aby se v tom vyznal :-)

0/0
22.8.2016 13:12

J79a90k30u92b 93S86ú83k39e86n64í40k 1568190989

Zas tak to neprožívám, i tu Plzeň občas piju:-)

0/0
22.8.2016 13:25

J90i71ř13í 66J92o62z93a 3348513460111

Vyborny pivo (11� a 13�) maji v minipivovaru Jilovice (okres Ceske Budejovice)... fakt doporucuji vyzkouset... jen tam musite zajet

0/0
20.8.2016 19:43

O83n46d77ř26e96j 18L53o72š63o22t93h 9440322514312

U piva dost platí, že lidem chutná to, na co jsou zvyklý a často je to dost lokální záležitost. U nás v Rakovníku se hodně pije Bakalář a Krušovice, mně chutná oboje, ale ne všechny druhy. Na sever od nás se zase pije hodně Žatec, Louny, nechutná mi ani jedno, jim zase jo...

Malé pivovary nevím, tam je to tak 50/50, jedna hospoda u nás dřív měla každý týden jiné pivo z malého pivovaru a občas mi připadalo, že piji psí chcanky a byl jsem rád, že jsem si mohl spravit chuť Za studena chmeleným Bakalářem.

+5/0
20.8.2016 13:20

P12e98t35r 59Č18e46r30m32á21k 9158705729460

Zásadní rozdíl je především v tom že se jedná o dva poměrně odlišné produkty - komu chutnají produkty z nadnárodních chemiček, které vaří z náhražek a extraktů sirupy HGB a ty potom ředí vodou a nechájí stát v CKtancích, tomu zpravidla nechutná živé pivo z normálních surovin a uvařené bežnou cestou, a naopak.

Trh samozřejmě nejsou jen minipivovary nebo europiva, existuje poměrně početná skupina průmyslových pivovarů (Náchod, Strakonice, Polička atd..)které se pohybují někde mezitím a dokáží nabídnout produkt spojící to lepší z obojího.

+7/−3
20.8.2016 14:02
Foto

Z50b70y84n66ě78k 55M91e13l46i60c70h66a31r 9135467455789

máte tam faktickou chybu - pivo se ředí až na konci, nemělo by smysl zabírat kapacitu CKT ředěným pivem... jinak celkem souhlas

+1/−2
20.8.2016 19:10

P77e68t43r 51Č41e91r34m25á85k 9918475269540

Máte pravdu že většina pivovarů to tak dělá, ale není to nutné pravidlo.

0/−1
20.8.2016 20:28

M14a91r46t79i35n 23K51o18ž77í53n 1945386971620

To sou kecy. Samozřejmě že se pivo na požadovanou stupňovitost ředí až na konci při filtraci. A dělá se to z důvodu zvyšování kapacity pivovaru, protože nejužším hrdlem je varna.

+1/−1
20.8.2016 22:44

P74e88t51r 24Č26e85r75m36á91k 9148135989380

Ale houby, jasně že když už to někdo dře co to jde tak to dělá až na závěr, ale to je pouze ekonomický důvod, technologický nikoliv - jsou pivovary co to naředí hned po kvašení a pak to jde znova do tanku a v nich to je různě dlouho podle toho o jaký pivo jde.

0/−1
20.8.2016 22:58

M92a41r63t68i10n 64K29o15ž65í74n 1845326211310

A jaký by to mělo význam snižovat si kapacitu ležení tím, že zaberu sklepy pivem s nižší stupňovitostí když mám HGB. V oboru se nějaký ten pátek pohybuju a nikdy jsem to co tvrdíte neslyšel. Ostatně i pro kvalitu piva by to mělo přínos nulový. Můžete uvést příklad kde to tak dělají?

0/0
20.8.2016 23:19

P36e69t90r 89Č55e12r92m71á49k 9958505329100

HGB jako takové primárně šetří náklady při vaření, nikoliv ležení, to už je pak celý systém. Smysl toho proč se někde ředí už po kvašení je pochopitelně v kvalitě výstupního produkutu - piva. Je rozdíl jestli naředím mrtvé filtrované pivo těsně předtím když jde do lahve, a nebo ještě živé nechám nějaký čas v ckt zrát.

Ekonomicky to pochopitelně je výhodné méně než ta klasika, a jelikož zpravidla ten kdo už používá tyto technologie jde primárně po ekonomické stránce, tak to lze vidět málokde. Ale neslyšet o tom dává tomu pohybování se v oboru poněkud trhliny ;-)

0/0
21.8.2016 0:08

M68a38r65t53i75n 32K24o22ž24í45n 1895356381420

Můžete mně to nějak objasnit biochemicky? Co je tam jinak? Nic. Biochemicky je to jinak pokud vaříte kmenové várky 10,11,12°, ale ne pokud to naředíte po hlavním kvašení a dáte zbytkovým kvasnicím další šok naředěním vodou, tím je úplně odrovnáte a nic vám nebude dokvašovat a dozrávat. Jak už jsem psal, v oboru pracuji cca 20 roků a to co píšete slyším poprvé a nevím o žádném pivovaru, který by to dělal.

HGB samozřejmě šetří peníze i při ležení, protože je sakra rozdíl, jestli chladíte třicet tisíc hektolitrů zrajícího piva o stupňovitosti 15°, ze kterých vyrobíte řekněme v průměru 50 tisíc hektolitrů výsledného produktu v různém spektru stupňovitostí a nebo jestli chladíte 30 tisíc hl ve složení 10 tis hl desítky, 10 jedenáctky a deset dvanáctky. Výroba chladu je totiž podstatně dražší než výroba tepla potřebného na varně. HGB vážený pane je pro pivovar dost velká investice, která je o ekonomice provozu a navýšení kapacit a o ničem jiném. Znamená to zařízení na výrobu odplyněné vody a přesně stanovené dávkování této vody před a za filtrem na požadovanou stupňovitost s přesností na desetiny stupňů plato. Ještě jednou vás žádám, abyste uvedl pivovar, kde to dělají jak to píšete.

+1/−1
21.8.2016 2:16

L42u68k33a76s 39N93e73m53e98c 7329230232524

Kozine, dle tvé logiky by stačil prodávat pivní sirup. Bylo by to pro pivovary ještě výhodnější.

Dle tvé logiky by mohli vlastně podobnou metodu používat i vinaři, někteří už to tak dělají i dnes. Doufám, že lidí jako ty bude minimum.

+1/−1
21.8.2016 8:42
Foto

Z36b98y69n23ě71k 58M42e29l45i37c18h40a55r 9885177245549

Jste trochu mimo, ne? Pan Kožín jen popisuje skutečnost z velkých pivovarů...

+1/−1
21.8.2016 12:12

L54u98k29a72s 60N38e80m72e73c 7929150942834

Ne, píše, že to nemá na výslednou chuť a kvalitu vliv.

+1/−1
21.8.2016 13:14
Foto

Z66b31y62n18ě70k 85M25e74l75i62c79h10a23r 9335957675979

ale to jen vytrháváte jednu větu z kontextu...

+1/0
21.8.2016 13:24

M47a84r46t83i76n 67K23o33ž62í48n 1415426981840

Píšu, že pokud jednou HGB použijete, tak je co se kvality týče jedno jestli ředíte mladé pivo a nebo až při filtraci. Naopak ředit mladé pivo před ležením bude pro výslednou chuť horší, než ředit až při filtraci.

+1/−1
21.8.2016 15:12

P48e24t50r 52Č51e19r92m79á45k 9388395799320

Což je právě ten nesmysl a sám se z něj usvedčujete - v první větě tvrdíte že na kvalitu to vliv nemá, a v druhé že ano. Rv

0/0
21.8.2016 21:45

J65a92n 59S24o56u76k15u94p 1664194466815

No já myslím, že ředit po rmutu bude mít na výsledek podstatně menší vliv, než ředit při filtraci, protože jde akorát o změnu podílu cukru, nic víc. Zatímco řezení po ležení bude mít násobně větší vliv - pivo při různé stupňovitosti jinak kvasí, jinak se chová, jinak chutná, proces kvašení šestnáctky bude ve výsledku řádově jiný, než při kvašení dvanáctky.

0/0
22.8.2016 11:15

P53e93t94r 47Č32e76r43m43á63k 9938605989810

Nemáte pravdu, tvrdí že takto to jediná možná cesta, což je samozřejmě nesmysl. Já sám jsem hned na začátku psal že většina pivovarů to takto dělá.

0/0
21.8.2016 21:48

D52a25n87i54e14l 10D55r46á87b89e66k 8690870265842

Ale vždyť to tak Plzeň dělá na Slovensko a do Polska posílá granule který se jenom zalehoz vodou

0/0
21.8.2016 13:00

M32a78r53t56i40n 16K69o64ž97í84n 1965156621450

Takhle to opravdu nefunguje. Jediné granule, které se používají jsou chmelové, protože z šišek nevaří až na Budvar prakticky nikdo z větších pivovarů.

+1/0
21.8.2016 15:16

M88a12r97t97i25n 74K34o89ž16í22n 1155456351170

Píšu o tom, že nemá význam ředit mladé pivo po vykvašení. Pokud už HGB používáte, tak až na konci. To co popisuje pan Čermák je technologický i ekonomický nesmysl.

+1/−1
21.8.2016 15:09

P16e14t80r 62Č87e26r58m41á24k 9178515509460

Nikdo nemluvil o ekonomice, ta samozřejmě vždy bude na straně HGB. A za to že nerozumíte technologii používání HGB, resp. rozumíte pouze té variantě co používáte vy, já nemůžu.

0/0
21.8.2016 21:46

M55a32r55t29i13n 50K83o51ž11í64n 1705886111190

Jednak jsme si Němče zatím nepotykali a druhak nejste schopen chápat psaný text. Nikde se HGB nezastávám, jen popisuju jak to funguje v praxi.

+1/−1
21.8.2016 15:14

P97e88t46r 44Č35e69r43m57á91k 9798265519730

Popisujete jak to funguje v praxi u vás. To vám nikdo nebere, většina pivovarů to takto dělá. Ale že se snažíte z toho dělat jediný možný způsob používání HGB a snažíte se to opřít o to že už 20let jste v oboru (mimochodem by mě zajímalo v kterém českém pivovaru jste před 20ti lety pracoval s HGB...;-)) je už pak úsměvné...;-)

0/0
21.8.2016 21:51

M29a39r70t82i90n 72K34o86ž43í82n 1655846421840

Před dvaceti lety jsem měl tu možnost pracovat v Erdingeru, o něco později pak ve Swechateru a dále ve Wieselburgu.

+1/−1
21.8.2016 23:44

J32a63n 13S26o91u97k25u48p 1424354696175

Hádáte se tady zbytečně (říkáte v podstatě to samé), HGB jde skutečně použít dvojím způsobem, po rmutu se může ředit, ale i po filtraci (což dělá většina pivovarů).

0/0
22.8.2016 11:25

M24a76r22t74i63n 49K85o97ž19í32n 1705926861970

Ale určitě ne po hlavním kvašení před sudováním jak píše kolega.

0/0
22.8.2016 12:20

P37e84t20r 55Č63e77r50m36á58k 9358375759100

Psal jsem po kvašení před ležením ;-)

0/0
22.8.2016 12:35

M59a75r14t90i37n 57K30o64ž19í20n 1315186111450

No však.

0/0
22.8.2016 12:39

M56a85r22t41i42n 32K14o10ž86í63n 1325796161390

Sudováním myslím přečerpání do ležáckých tanků.

0/0
22.8.2016 12:42

M73a49r62t49i36n 72K85o48ž43í27n 1795656381760

Po rmutu před zcezením?

0/0
22.8.2016 12:46

J71a75n 98S33o54u75k15u78p 1714224946435

To je vyslazování, ni? Když ale vysladím, zcedím, tak můžu sladinu stále říznout vodou, to podle mého není na závadu. Při velkém množství si myslím, že hgb tady má opodstatnění, přecijen to tam asi nehážou kýblem.

0/0
22.8.2016 12:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.