Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Avokádo je nový palmový olej. Hlad po superpotravině ničí mexickou přírodu

Avokádo je „v kurzu“. Roste jeho spotřeba, cena a s tím i vyhlídky mexických farmářů na lepší výdělky. Pro oblíbenou plodinu je ale třeba udělat místo, a tak se nelegálně kácejí jehličnaté lesy. Po indonéských orangutanech trpících poptávkou po palmovém oleji je kvůli hladu po avokádu v ohrožení další živočišný druh - motýl monarcha stěhovavý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R91i28c51h64a44r64d 31P88l61o40č63i44c86a 7128880500343

Clovek by sa mal krmit plodinami, ktore vyrastu v jeho okoli. Nevozit ich tisice kilometrov ku spotrebitelovi. Kanadsky eskimak, slovensky cigan aj rusky muzik by prezili aj nez avokada, aj bez kokosovych orechov. Planetu nicime a jej jedina moznost na prezitie je, ze znici nas.

+1/0
9.9.2016 14:22
Foto

A55l47a70n 54Ř14e23p35k97a 4365526

Maso to není, takže to jí i vegetariáni a vegani a nám masožravcům budou něco vyčítat, že kvůli nám musí zvířata umírat ;-D

0/0
7.9.2016 12:10

T51o39m26á34š 17P12a71v68e19l86k74a 6256563543266

Avokádo je na rozdíl od palmového oleje aspoň zdravé a hlavně olej z něj je skvělý na smažení (jiný už nepoužívám, kromě občasného sezamového v asijských jídlech). Kdo chce brát ohled na přírodu, může si kupovat bio avokáda pěstované šetrně.

0/0
6.9.2016 13:12

V74á10c61l29a42v 52Š50u38b30r82t 9407473158147

Jakákoli zemědělská činnost ničí přírodu ve smyslu toho článku. Takže hlasující, kteří v anketě hlasovali, že by si nákup odpustili, by si měli odpustit nákup všeho, zejména masa (pastviny přece ničí lesy ještě mnohem víc). Předpokládám, že dotyční nejezdí po dálnicích (které ničí lesy), natož aby třeba holdovali takovým ničitelům přírody jako je sjezdové lyžování. A tam ani nejde o to, co jíst.

+4/0
6.9.2016 9:18

M25a61r24t19i18n 83K27a17r36á49s19e88k 9748463988948

No prijde mi to trochu pokrytecke. My a dalsi vyspele krajiny, jsme puvodni pralesy a krajinu na nasem uzemi zlikvidovali uz pred par stoletimi a premenili je na pole, pastviny a hospodarske lesy.Kdyz to same o par stoleti pozdeji delaji jinde, tak se nad tim pohorsujeme, jak likviduji prirodu...

+7/0
6.9.2016 8:32

P39a23v63e51l 41Ř54a25p21e61k 7372936849985

Dotovaná řepka ničí přírodu rovněž.

+2/−1
5.9.2016 19:52

T59o16m50á52š 36J66a45n45e93č73k23a 4771685946450

Méně než kukuřice nebo opakovaně seté obilí.

+1/−1
5.9.2016 22:49

V66í27t43ě42z54s13l75a14v 97B95a25r49o25š 6240249780707

to není pravda, proč by bylo dle agrotechnických osevních postupu doporučováno pěstovat řepku max 1za 5 let na stejném místě? kdežto u obilí ani kukuřice to není tak přísné. A to nepočítám, druhé hledisko kolik se musí dát do vypěstování řepky chemických prostředků, tak jak do žádné jiné polní masově pěstované plodiny oproti obilí 2x tolik chemických vstupů..

0/0
6.9.2016 9:47

T62o65m93á94š 92J76a23n19e15č20k39a 4631565106880

Po třetí dokola, kukuřice nemá tolik škůdců a dají se zvládnout chemií, řepka se taky může pěstovat častěji, ale těch škůdců si na ní smlsne více a tak je lepší delší pauza, aby se vytratili. Je to dáno tím, že řepka je v Evropě původní - u nás se pěstovala už v 8. století. Do kukuřice se ještě nedávno používaly takové herbicidy, že tam pak další rok stejně nic jiného než kukuřice nerostlo.

0/0
6.9.2016 10:13

T28o58m74á25š 42J30a70n31e89č21k14a 4851185326130

PS - Chápu, že vás Babiš štve, ale řepka je v tom opravdu nevinně.

0/0
6.9.2016 10:14
Foto

A90l90a96n 19Ř79e72p78k95a 4505136

No dovolte, já přírodu neničím :-P;-D

0/0
7.9.2016 12:10
Foto

J29i62n82d49ř20i19c12h 12L48n35ě16n19i13č48k17a 5153641159

Nechápu co všichni mají s těmi superpotravinami stylu chia semínka, či zmiňované avokádo, když takovou superpotravinami jsou i třeba ředkvičky, či kedlubna.

+5/−1
5.9.2016 19:33

M76a43r12t96i76n 83R48u18z72i45c94k13a 1192368716347

Ja slo o superpotravina slysim podruhe v zivote, ani nevim co to znamena... Asi vim, marketing...

0/0
5.9.2016 22:54

T50o32m61á51š 27K42l18í44m14a 4134497173513

Se nediv duchod se neustale zvysuje a tak se snazi aby se ho dozily :D

0/0
6.9.2016 6:47

D86e10n76i69s 40H69u44m92l 4252245755436

nejlepší superpotravina je vepřík

0/0
6.9.2016 8:56

B54e13n 35P68a45v38k39a 1347643407431

No my s tou řepkou máme co kecat.:-P

+7/0
5.9.2016 19:00

T69o68m12á66š 17J39a72n35e60č86k66a 4551135866670

A co byste zasel místo řepky?

0/0
5.9.2016 22:51

J15i33ř31í 27V97a44n60k 8730563119472

tak určitě by se něco našlo ,ale víte jak to je někdo si na tom vybuduje byznis a vy mu ho ted chcete kvůli nějaké efektivnosti pro větší dobro všech zničit tak to teda ne !Teda Ano! rozhodně efektivnější by byli třeba chmelnice s kvalitním chmelem pro náš národní podnik. Piva není nikdy dost EU[>-]

0/0
6.9.2016 0:36

T10o20m86á34š 40K18l42í95m50a 4114937413153

Nas narodni podnik v rukach zahranicniho kapitalu :D

+1/0
6.9.2016 6:49

T67o59m83á41š 72J84a11n68e60č16k64a 4131735766720

Chmel se dá pěstovat jen někde zatímco řepka se za bývalého režimu jako jedna z méně náročných plodin na půdu a počasí sela hlavně na horách. Navíc - chmel má vysoké vstupní náklady - vybudovat chmelnici je poměrně drahá záležitost. Viz např. kalkulace zde (je to starší práce, musíte zohlednit inflaci)

0/0
6.9.2016 8:14

V87í66t81ě43z61s83l17a55v 37B26a35r91o97š 6110489660937

Asi nevíš, že řepka na horách neroste a že je jedna z nejnáročnějších plodin na vyčerpání půdy? Dle správného osevního postupu pro půdu by se měla sít 1 za pět let na stejném stanovišti ale podívej se kolikrát se za sebou seje na polích kolem nás!

0/0
6.9.2016 9:32

T45o96m85á89š 12J64a32n55e17č15k94a 4511365506970

To jsem opravdu neslyšel. Zkuste si přečíst učebnici pro učení obor SOUz. Aha - ta vlastně není na netu. Tak zkuste tohle" http://eagri.cz/public/web/file/33548/MetodikaRepka_Tisk.pdf kapitola 3. tam se dočtete, že řepka se úspěšně pěstuje až do 700m.nm.v Půdu nevyčerpává, nechává velké množství organické hmoty a před zasetím se hnojí organickými hnojivy (ne jako obilí). Těch 4-5 let mezery v setí není kvůli půdě, ale kvůli škůdcům řepky.

0/0
6.9.2016 10:00

Š44á56r93k81a 50M87a75t11y93á81š20o53v16á 1131665162759

mívali jsme pole se lnem, cukrovkou, okurkami,bramborami....

0/0
6.9.2016 6:53

T97o19m75á56š 51J80a88n64e42č76k67a 4481205686470

Len - neprodejný - pěstují Číňané, u nás se mimo lnu na semeno nepěstuje ani hektar. Všechny tírny již byly zlikvidovány. Cukrovka - kvoty EU snížily povolenou produkci cukru na cca 10% původního stavu. Okurky se vozí z Polska, brambor se jí málo a polské a německé naše bramboráře dost válcují - i díky supermarketům. Navíc - dovedete si představit všechna pole osetá okurkami? Kdo by to sbíral - už teď těch pár hektarů okurek u nás sbírají Ukrajinky. Češky se tam nějak nehrnou.

0/0
6.9.2016 8:21

J23a70n 68N52á93d42v71o51r18n55í86k 7543548695507

Prostě nežerte. Pokud cokoliv sníte je to vždy na úkor planety a jste za lumpy...

+9/−1
5.9.2016 17:22

P15e28t39r 92A56n53d40r54ý38s53e37k 9753731896657

Problém palmového oleje je hlavně v tom, že ničí naše cévy

0/0
5.9.2016 17:08

P35e46t40r 38M63a50r69š89o48u37n 5865508376436

nesmíte se rozčilovat ;-)

0/0
5.9.2016 17:12

P80e21t46r 70A98n14d25r39ý64s80e91k 9673101286477

Já se nerozčiluju (kvůli palmovému oleji) :-) , snažím se nakupovat tak, abych ho moc nejedl, spíš mi jde o to, že mi přijde, že jako negativa palmového oleje se vyzvihuje neustále kácení pralesů, ale o zdravotních rizicích se moc nemluví

+1/0
5.9.2016 17:15

M74i13r77e93k 64Z24á42v25o11d42n74ý 7402387720678

Tak hlavní je výsledek a to nepoužívání palmového oleje :) Pro mě jsou důležité oba faktory. Nicméně s tím zdravotním je to těžké. To máte jak s vejce. Chvíli jsou zdravá, chvíli škodlivá, zrovna co v nich kdo objeví ...

0/0
5.9.2016 17:17
Foto

J19i23ř11í 89D87v82o46ř36á46k 5135259960138

A jaké zdravotní rizika přesně ? Palmový olej používá lidstvo minimálně 5 000 let .

0/0
5.9.2016 17:20

P59e27t27r 78A70n84d32r97ý31s68e45k 9753801926987

Ma vysoke mnozstvi nasycenych mastnych kyselin, doporucuje se denne nejist vice nez 20g nasacenych mastnych kyselin, je to pomerne prisna hodnota, vetsina lidi zkonzumuje daleko vice, nasycene mastne kyseliny samozrejme nejsou jen v palmovem oleji, ale v pomerne velkem mnozstvi ve vsech zivocisnych tucich - sadlo maslo atd. Zkuste se nekdy podivat na tabulku nutricnich hodnot, ktera je na kazdem vyrobku a kde ma napsane, kolik vyrobek obsahuje jakych zivin na 100g vyrobku, vyrobky, ktere obsahuji vysoke mnozstvi palmoveho oleje maji i vysoke mnozstvi nasycenych mastnych kyselin, napr ruzne tycinky a cokolady maji hodnoty okolo 15g/100g vyrobku, rekordman, ktereho jsem objevil jsou cokoladove kulicky Lindt, ktere maji hodnoty okolo 40g, takovych kulicek kdyz snite 50g coz je mozna tak 4-5 kulicek, tak mate denni davku splnenu. Vyborne to jde videt na bramburkach a chipsech - napr Lays ktere jsou smazene na palmaci maji hodboty kolem 15 (nevim presne kolik), zatimco napriklad straznicke bramburky, kterou jsou smazene na repkovem maji hodnotu do 5g. Zivociste tuky maji obsah nasycenych mastnych kyselin vysoky, vubec nevim, jak se mezi lidmi v posledni dobe rozsiril mytus,vze maslo a sadlo jsou zdrave, samozrejme ze zalezi, jestli snite denne 5 nebog masla, ale pri stejnych gramazich je rostlinny margarin lepsi, ma mene nasycenych MK. To ze margariny jsou skodlive vzniklo tak, ze roslinne oleje jsou tekute, k tomu aby byly tuhe a dali se roztirat se musi stuzovat, pri drivejsich technikach stuzovani vznikaly trans nenasycene MK, ktere jsou jeste daleko vetsi zlo z hlediska sveho aterogenniho pusobeni nez nasycene MK, relativne bezpecna norma pro transnenasycene MK je jen 1g denne, bohuzel hodnoty techto kyselin se na vetsine vyrobku vubec neuvadi, tak clovek vubec nevi na cem je. V dnesni dobe byly ovsem zastarale techniky stuzovani nahrazeny midernimi postupy, pri nichz jiz transnenasycene MK nevznikaji a proto se o margarinech neda rict, ze by skodily, v ere sveho zac

0/0
6.9.2016 0:01

J94a94n 36N31á74d50v48o76r65n66í53k 7163468395207

To máte blbé. Naše cévy neničí. Co s tím děláte?

0/0
5.9.2016 17:19
Foto

J83i51ř22í 52D36v28o94ř47á93k 5355579690168

Palmový olej používá lidstvo minimálně 5 000 let . Ve staré Mezopotámii ( asi 3 000 let před naším letopočtem ) dokonce věděli , že palma je dvoudomá rostlina , a prováděli umělé opylování pomocí zvířecí srsti , kterou přilepili na klacík .

0/0
5.9.2016 17:25

V62á83c72l19a21v 61K13o47p80t55a 4614373782

v některých potravinách je palmový olej mnohem zdravější než alternativa.

0/0
5.9.2016 17:43

T34o27m82á74š 58J11a32n80e30č67k19a 4231485926580

Každý ztužený pokrmový tuk to dělá ještě více. Flora, Rama atd.

0/0
5.9.2016 22:53
Foto

P65e26t46r 33J37a95n49o47v70s15k21ý 1218810502768

ja bych zakazal zemedelství..;-D

+3/−1
5.9.2016 17:03

Z87d38e78n27ě16k 43W44o55l53f 9111170787835

To Vaše útočení na zdravě se stravující lidi je ubohé.

0/−4
5.9.2016 16:48
Foto

J59a55r35e45k 13J12a25k10u35b93č27e64k 7849340348198

Dovolim si tvrdit, ze plocha vykaceneho lesa cinila ponekud vic, nez 690 hektaru udavanych v clanku.

+2/0
5.9.2016 16:32

P41e63t98r 53B34e27z70s51t43a80r46o82s75t68i 2449976263321

A řepka, která málem před 20 lety byla ještě jedovatá... Dnes nejzdravější olej...

0/−4
5.9.2016 16:26

T40o36m70á64š 66J79a42n97e13č78k33a 4911695406420

Před 20 lety byla řepka jedovatá, pak se začaly pěstovat odrůdy sesníženým obsahem kyseliny erukové (0), později i glukosinolátů(00), které jedovatost způsobovaly a dnes už jedovatá není.

+6/0
5.9.2016 16:32
Foto

J40i53ř74í 23D60v29o73ř30á10k 5365709470258

Co na tom , že jako součást paliva brutálně zvyšuje obsah NOX .Prostě tam přidáme zařízení na vstřikování močoviny ( AdBlue ) .Zbytek přírodně vytvořených hnojiv , fekálie hospodářských zvířat , použijeme na výrobu bioplynu a přeměnu na " zelenou elektriku " . A že řepka ty pole hodně vysiluje , no a co , dovezeme dusíkaté hnojiva ,. Třeba s Argentiny . Lodí poháněnou mazutem .

+4/0
5.9.2016 17:48

T55o11m75á55š 22J51a52n86e35č65k93a 4631545176940

Obilí vysiluje pole více než řepka. Ta naopak funguje jako zdroj humusu a zlepšuje půdní struktury.

0/0
5.9.2016 22:48

V40í25t71ě25z79s13l42a70v 41B29a91r40o69š 6940389340237

to není pravda, proč by bylo dle agrotechnických osevních postupu doporučováno pěstovat řepku max 1za 5 let na stejném místě? kdežto u obilí to není tak přísné. A to nepočítám, druhé hledisko kolik se musí dát do vypěstování řepky chemických prostředků, tak jak do žádné jiné polní masově pěstované plodiny oproti obilí 2x tolik chemických vstupů..

0/0
6.9.2016 9:40

T14o29m46á83š 14J12a90n43e69č93k25a 4961735466140

Opět - http://eagri.cz/public/web/file/33548/MetodikaRepka_Tisk.pdf kapitola 5. Kdybyste viděl co všechno se stříká v obilí - proti tomu je řepka zcela neviňátko.

0/0
6.9.2016 10:07
Foto

J16i32ř77í 23D10v14o52ř60á11k 5925809250968

Opravdu ? A v které městské části Prahy bydlíš ?

0/0
6.9.2016 17:37

T78o36m17á32š 33J33a32n35e25č63k69a 4291435906650

Bydlím v obci s cca 400 obyvateli studoval jsem svého času zemědělství a obdělávám při zaměstnání cca 3 ha jako koníčka. Kdysi jsme měli doma krávy, koně, ovce plus nespočet "drápele". poslední krávu jsem prodal pře 9 lety a nechal si jen ty 3 ha.

http://eagri.cz/public/web/file/33548/MetodikaRepka_Tisk.pdf

Viz strana 10: "Zvýsledků pokusů našich vychází, že ozimá pšenice dává popředplodině řepce až o 17% vyšší výnosy než pšenice setápo pšenici."

A co ty? ve které části bydlíš? Nejsi náhodou absolvent filosofické fakulty? Ti dnes nejvíc mluví do zemědělství lesnictví a ochrany přírody domnívajíce se, že jim toto vzdělání automaticky uděluje pouvoir mluvit i do věcí které neviděli ani z rychlíku.

0/0
7.9.2016 7:51

T97o22m33á56š 24J88a48n36e35č43k19a 4251405826420

To dělá každé biopalivo.

0/0
5.9.2016 22:54

J76a81n 34H77r43z65a51n 9634958790643

Na rozdil od palmoveho oleje ktery ucpava cevy a je pricinou umrti na kardiovaskularni nemoci, je avokado prvotridni zdrave ovoce !

+7/−5
5.9.2016 16:20

L88u19b53o50m15í76r 79K28a37m74e77n26s55k77ý 3450458503336

mícháte ztužené tuky a přirozené rostlinné rostlinné oleje, palmový olej je zdravý, samozřejmě obsahuje spoustu energie, ale to už je věc životního stylu, ne závadnosti potravin

+2/0
5.9.2016 16:39
Foto

J20i10ř74í 21D35v25o43ř93á98k 5815509670398

Tak to sezení v " křesílku " v kanceláři taky. Na záchod výtahem , na oběd výtahem , potom domů šalinou , druhé patro výtahem , sednout před tv, PC , nacpat břicho , padnout do postele . Ráno pilulku proti zácpě .

+1/0
5.9.2016 19:08





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.