Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Avokádo je nový palmový olej. Hlad po superpotravině ničí mexickou přírodu

Avokádo je „v kurzu“. Roste jeho spotřeba, cena a s tím i vyhlídky mexických farmářů na lepší výdělky. Pro oblíbenou plodinu je ale třeba udělat místo, a tak se nelegálně kácejí jehličnaté lesy. Po indonéských orangutanech trpících poptávkou po palmovém oleji je kvůli hladu po avokádu v ohrožení další živočišný druh - motýl monarcha stěhovavý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R98i50c82h49a54r41d 59P93l22o21č45i89c71a 7688910730863

Clovek by sa mal krmit plodinami, ktore vyrastu v jeho okoli. Nevozit ich tisice kilometrov ku spotrebitelovi. Kanadsky eskimak, slovensky cigan aj rusky muzik by prezili aj nez avokada, aj bez kokosovych orechov. Planetu nicime a jej jedina moznost na prezitie je, ze znici nas.

+1/0
9.9.2016 14:22
Foto

A93l33a77n 72Ř70e71p19k30a 4225426

Maso to není, takže to jí i vegetariáni a vegani a nám masožravcům budou něco vyčítat, že kvůli nám musí zvířata umírat ;-D

0/0
7.9.2016 12:10

T54o79m82á47š 55P16a37v71e36l28k93a 6776413703496

Avokádo je na rozdíl od palmového oleje aspoň zdravé a hlavně olej z něj je skvělý na smažení (jiný už nepoužívám, kromě občasného sezamového v asijských jídlech). Kdo chce brát ohled na přírodu, může si kupovat bio avokáda pěstované šetrně.

0/0
6.9.2016 13:12

V83á54c28l63a73v 98Š59u95b92r49t 9317963688357

Jakákoli zemědělská činnost ničí přírodu ve smyslu toho článku. Takže hlasující, kteří v anketě hlasovali, že by si nákup odpustili, by si měli odpustit nákup všeho, zejména masa (pastviny přece ničí lesy ještě mnohem víc). Předpokládám, že dotyční nejezdí po dálnicích (které ničí lesy), natož aby třeba holdovali takovým ničitelům přírody jako je sjezdové lyžování. A tam ani nejde o to, co jíst.

+4/0
6.9.2016 9:18

M79a21r40t33i28n 27K49a42r38á97s43e65k 9408303468678

No prijde mi to trochu pokrytecke. My a dalsi vyspele krajiny, jsme puvodni pralesy a krajinu na nasem uzemi zlikvidovali uz pred par stoletimi a premenili je na pole, pastviny a hospodarske lesy.Kdyz to same o par stoleti pozdeji delaji jinde, tak se nad tim pohorsujeme, jak likviduji prirodu...

+7/0
6.9.2016 8:32

P98a55v45e12l 30Ř86a64p11e57k 7672546299855

Dotovaná řepka ničí přírodu rovněž.

+2/−1
5.9.2016 19:52

T54o16m84á40š 13J10a48n82e47č18k51a 4311445216890

Méně než kukuřice nebo opakovaně seté obilí.

+1/−1
5.9.2016 22:49

V65í39t43ě28z75s55l80a31v 50B32a33r59o33š 6740319690597

to není pravda, proč by bylo dle agrotechnických osevních postupu doporučováno pěstovat řepku max 1za 5 let na stejném místě? kdežto u obilí ani kukuřice to není tak přísné. A to nepočítám, druhé hledisko kolik se musí dát do vypěstování řepky chemických prostředků, tak jak do žádné jiné polní masově pěstované plodiny oproti obilí 2x tolik chemických vstupů..

0/0
6.9.2016 9:47

T93o22m51á52š 37J79a10n26e46č29k25a 4181375596970

Po třetí dokola, kukuřice nemá tolik škůdců a dají se zvládnout chemií, řepka se taky může pěstovat častěji, ale těch škůdců si na ní smlsne více a tak je lepší delší pauza, aby se vytratili. Je to dáno tím, že řepka je v Evropě původní - u nás se pěstovala už v 8. století. Do kukuřice se ještě nedávno používaly takové herbicidy, že tam pak další rok stejně nic jiného než kukuřice nerostlo.

0/0
6.9.2016 10:13

T52o52m21á90š 37J21a10n19e97č34k62a 4881795766870

PS - Chápu, že vás Babiš štve, ale řepka je v tom opravdu nevinně.

0/0
6.9.2016 10:14
Foto

A59l71a85n 80Ř71e49p98k47a 4235126

No dovolte, já přírodu neničím :-P;-D

0/0
7.9.2016 12:10
Foto

J62i28n58d19ř60i15c42h 94L72n60ě79n32i20č77k31a 5813211429

Nechápu co všichni mají s těmi superpotravinami stylu chia semínka, či zmiňované avokádo, když takovou superpotravinami jsou i třeba ředkvičky, či kedlubna.

+5/−1
5.9.2016 19:33

M54a12r26t20i46n 69R40u65z46i51c77k36a 1132538726777

Ja slo o superpotravina slysim podruhe v zivote, ani nevim co to znamena... Asi vim, marketing...

0/0
5.9.2016 22:54

T35o57m81á60š 88K72l57í56m83a 4134377793483

Se nediv duchod se neustale zvysuje a tak se snazi aby se ho dozily :D

0/0
6.9.2016 6:47

D74e13n49i66s 86H15u67m98l 4452175225486

nejlepší superpotravina je vepřík

0/0
6.9.2016 8:56

B30e49n 94P53a93v33k76a 1777473987951

No my s tou řepkou máme co kecat.:-P

+7/0
5.9.2016 19:00

T33o39m80á64š 39J68a63n62e65č13k85a 4961755746860

A co byste zasel místo řepky?

0/0
5.9.2016 22:51

J45i65ř67í 20V36a21n74k 8480493529172

tak určitě by se něco našlo ,ale víte jak to je někdo si na tom vybuduje byznis a vy mu ho ted chcete kvůli nějaké efektivnosti pro větší dobro všech zničit tak to teda ne !Teda Ano! rozhodně efektivnější by byli třeba chmelnice s kvalitním chmelem pro náš národní podnik. Piva není nikdy dost EU[>-]

0/0
6.9.2016 0:36

T60o40m18á13š 13K70l37í13m52a 4424577333133

Nas narodni podnik v rukach zahranicniho kapitalu :D

+1/0
6.9.2016 6:49

T68o76m53á58š 81J26a63n97e76č29k46a 4401215786880

Chmel se dá pěstovat jen někde zatímco řepka se za bývalého režimu jako jedna z méně náročných plodin na půdu a počasí sela hlavně na horách. Navíc - chmel má vysoké vstupní náklady - vybudovat chmelnici je poměrně drahá záležitost. Viz např. kalkulace zde (je to starší práce, musíte zohlednit inflaci)

0/0
6.9.2016 8:14

V69í22t63ě42z24s85l60a12v 31B57a10r81o36š 6470719430127

Asi nevíš, že řepka na horách neroste a že je jedna z nejnáročnějších plodin na vyčerpání půdy? Dle správného osevního postupu pro půdu by se měla sít 1 za pět let na stejném stanovišti ale podívej se kolikrát se za sebou seje na polích kolem nás!

0/0
6.9.2016 9:32

T18o43m17á66š 44J31a88n67e36č53k62a 4621885656710

To jsem opravdu neslyšel. Zkuste si přečíst učebnici pro učení obor SOUz. Aha - ta vlastně není na netu. Tak zkuste tohle" http://eagri.cz/public/web/file/33548/MetodikaRepka_Tisk.pdf kapitola 3. tam se dočtete, že řepka se úspěšně pěstuje až do 700m.nm.v Půdu nevyčerpává, nechává velké množství organické hmoty a před zasetím se hnojí organickými hnojivy (ne jako obilí). Těch 4-5 let mezery v setí není kvůli půdě, ale kvůli škůdcům řepky.

0/0
6.9.2016 10:00

Š58á57r23k82a 30M92a89t87y82á25š50o37v34á 1261805712399

mívali jsme pole se lnem, cukrovkou, okurkami,bramborami....

0/0
6.9.2016 6:53

T57o12m37á13š 45J81a13n76e42č53k56a 4591175496680

Len - neprodejný - pěstují Číňané, u nás se mimo lnu na semeno nepěstuje ani hektar. Všechny tírny již byly zlikvidovány. Cukrovka - kvoty EU snížily povolenou produkci cukru na cca 10% původního stavu. Okurky se vozí z Polska, brambor se jí málo a polské a německé naše bramboráře dost válcují - i díky supermarketům. Navíc - dovedete si představit všechna pole osetá okurkami? Kdo by to sbíral - už teď těch pár hektarů okurek u nás sbírají Ukrajinky. Češky se tam nějak nehrnou.

0/0
6.9.2016 8:21

J67a43n 20N77á88d57v60o80r25n53í29k 7823288795607

Prostě nežerte. Pokud cokoliv sníte je to vždy na úkor planety a jste za lumpy...

+9/−1
5.9.2016 17:22

P42e19t71r 90A33n41d63r43ý54s22e41k 9793531596457

Problém palmového oleje je hlavně v tom, že ničí naše cévy

0/0
5.9.2016 17:08

P40e33t18r 11M68a65r82š70o92u49n 5985518556876

nesmíte se rozčilovat ;-)

0/0
5.9.2016 17:12

P91e62t29r 58A61n92d23r49ý44s58e44k 9363791756327

Já se nerozčiluju (kvůli palmovému oleji) :-) , snažím se nakupovat tak, abych ho moc nejedl, spíš mi jde o to, že mi přijde, že jako negativa palmového oleje se vyzvihuje neustále kácení pralesů, ale o zdravotních rizicích se moc nemluví

+1/0
5.9.2016 17:15

M76i26r79e37k 64Z17á87v59o19d78n91ý 7752367110968

Tak hlavní je výsledek a to nepoužívání palmového oleje :) Pro mě jsou důležité oba faktory. Nicméně s tím zdravotním je to těžké. To máte jak s vejce. Chvíli jsou zdravá, chvíli škodlivá, zrovna co v nich kdo objeví ...

0/0
5.9.2016 17:17
Foto

J83i41ř21í 86D66v30o77ř60á94k 5975529260828

A jaké zdravotní rizika přesně ? Palmový olej používá lidstvo minimálně 5 000 let .

0/0
5.9.2016 17:20

P73e51t33r 39A13n94d70r71ý82s70e28k 9323831736687

Ma vysoke mnozstvi nasycenych mastnych kyselin, doporucuje se denne nejist vice nez 20g nasacenych mastnych kyselin, je to pomerne prisna hodnota, vetsina lidi zkonzumuje daleko vice, nasycene mastne kyseliny samozrejme nejsou jen v palmovem oleji, ale v pomerne velkem mnozstvi ve vsech zivocisnych tucich - sadlo maslo atd. Zkuste se nekdy podivat na tabulku nutricnich hodnot, ktera je na kazdem vyrobku a kde ma napsane, kolik vyrobek obsahuje jakych zivin na 100g vyrobku, vyrobky, ktere obsahuji vysoke mnozstvi palmoveho oleje maji i vysoke mnozstvi nasycenych mastnych kyselin, napr ruzne tycinky a cokolady maji hodnoty okolo 15g/100g vyrobku, rekordman, ktereho jsem objevil jsou cokoladove kulicky Lindt, ktere maji hodnoty okolo 40g, takovych kulicek kdyz snite 50g coz je mozna tak 4-5 kulicek, tak mate denni davku splnenu. Vyborne to jde videt na bramburkach a chipsech - napr Lays ktere jsou smazene na palmaci maji hodboty kolem 15 (nevim presne kolik), zatimco napriklad straznicke bramburky, kterou jsou smazene na repkovem maji hodnotu do 5g. Zivociste tuky maji obsah nasycenych mastnych kyselin vysoky, vubec nevim, jak se mezi lidmi v posledni dobe rozsiril mytus,vze maslo a sadlo jsou zdrave, samozrejme ze zalezi, jestli snite denne 5 nebog masla, ale pri stejnych gramazich je rostlinny margarin lepsi, ma mene nasycenych MK. To ze margariny jsou skodlive vzniklo tak, ze roslinne oleje jsou tekute, k tomu aby byly tuhe a dali se roztirat se musi stuzovat, pri drivejsich technikach stuzovani vznikaly trans nenasycene MK, ktere jsou jeste daleko vetsi zlo z hlediska sveho aterogenniho pusobeni nez nasycene MK, relativne bezpecna norma pro transnenasycene MK je jen 1g denne, bohuzel hodnoty techto kyselin se na vetsine vyrobku vubec neuvadi, tak clovek vubec nevi na cem je. V dnesni dobe byly ovsem zastarale techniky stuzovani nahrazeny midernimi postupy, pri nichz jiz transnenasycene MK nevznikaji a proto se o margarinech neda rict, ze by skodily, v ere sveho zac

0/0
6.9.2016 0:01

J48a82n 10N47á22d42v60o60r93n67í87k 7643558475297

To máte blbé. Naše cévy neničí. Co s tím děláte?

0/0
5.9.2016 17:19
Foto

J42i66ř63í 71D75v44o36ř67á46k 5335169360218

Palmový olej používá lidstvo minimálně 5 000 let . Ve staré Mezopotámii ( asi 3 000 let před naším letopočtem ) dokonce věděli , že palma je dvoudomá rostlina , a prováděli umělé opylování pomocí zvířecí srsti , kterou přilepili na klacík .

0/0
5.9.2016 17:25

V58á49c68l43a46v 13K90o55p24t52a 4784693412

v některých potravinách je palmový olej mnohem zdravější než alternativa.

0/0
5.9.2016 17:43

T90o72m45á44š 16J15a26n44e51č84k65a 4301125916130

Každý ztužený pokrmový tuk to dělá ještě více. Flora, Rama atd.

0/0
5.9.2016 22:53
Foto

P55e41t10r 88J36a34n49o45v27s29k31ý 1198440382858

ja bych zakazal zemedelství..;-D

+3/−1
5.9.2016 17:03

Z51d21e92n16ě13k 45W94o11l88f 9981310937235

To Vaše útočení na zdravě se stravující lidi je ubohé.

0/−4
5.9.2016 16:48
Foto

J97a82r77e26k 11J97a52k68u20b77č80e15k 7659330988268

Dovolim si tvrdit, ze plocha vykaceneho lesa cinila ponekud vic, nez 690 hektaru udavanych v clanku.

+2/0
5.9.2016 16:32

P86e83t16r 10B22e97z24s18t18a85r10o19s46t98i 2109366133541

A řepka, která málem před 20 lety byla ještě jedovatá... Dnes nejzdravější olej...

0/−4
5.9.2016 16:26

T31o29m45á52š 92J42a39n43e81č11k24a 4341975796700

Před 20 lety byla řepka jedovatá, pak se začaly pěstovat odrůdy sesníženým obsahem kyseliny erukové (0), později i glukosinolátů(00), které jedovatost způsobovaly a dnes už jedovatá není.

+6/0
5.9.2016 16:32
Foto

J11i71ř22í 47D86v23o84ř84á62k 5175919220518

Co na tom , že jako součást paliva brutálně zvyšuje obsah NOX .Prostě tam přidáme zařízení na vstřikování močoviny ( AdBlue ) .Zbytek přírodně vytvořených hnojiv , fekálie hospodářských zvířat , použijeme na výrobu bioplynu a přeměnu na " zelenou elektriku " . A že řepka ty pole hodně vysiluje , no a co , dovezeme dusíkaté hnojiva ,. Třeba s Argentiny . Lodí poháněnou mazutem .

+4/0
5.9.2016 17:48

T59o72m77á80š 78J61a78n77e96č51k40a 4231665826630

Obilí vysiluje pole více než řepka. Ta naopak funguje jako zdroj humusu a zlepšuje půdní struktury.

0/0
5.9.2016 22:48

V41í17t93ě60z12s38l74a97v 37B23a65r66o18š 6430599880847

to není pravda, proč by bylo dle agrotechnických osevních postupu doporučováno pěstovat řepku max 1za 5 let na stejném místě? kdežto u obilí to není tak přísné. A to nepočítám, druhé hledisko kolik se musí dát do vypěstování řepky chemických prostředků, tak jak do žádné jiné polní masově pěstované plodiny oproti obilí 2x tolik chemických vstupů..

0/0
6.9.2016 9:40

T50o26m90á32š 37J45a53n28e27č91k32a 4741705166730

Opět - http://eagri.cz/public/web/file/33548/MetodikaRepka_Tisk.pdf kapitola 5. Kdybyste viděl co všechno se stříká v obilí - proti tomu je řepka zcela neviňátko.

0/0
6.9.2016 10:07
Foto

J55i12ř30í 31D10v97o60ř49á30k 5975799520648

Opravdu ? A v které městské části Prahy bydlíš ?

0/0
6.9.2016 17:37

T95o21m69á63š 90J50a37n26e65č71k19a 4791575176820

Bydlím v obci s cca 400 obyvateli studoval jsem svého času zemědělství a obdělávám při zaměstnání cca 3 ha jako koníčka. Kdysi jsme měli doma krávy, koně, ovce plus nespočet "drápele". poslední krávu jsem prodal pře 9 lety a nechal si jen ty 3 ha.

http://eagri.cz/public/web/file/33548/MetodikaRepka_Tisk.pdf

Viz strana 10: "Zvýsledků pokusů našich vychází, že ozimá pšenice dává popředplodině řepce až o 17% vyšší výnosy než pšenice setápo pšenici."

A co ty? ve které části bydlíš? Nejsi náhodou absolvent filosofické fakulty? Ti dnes nejvíc mluví do zemědělství lesnictví a ochrany přírody domnívajíce se, že jim toto vzdělání automaticky uděluje pouvoir mluvit i do věcí které neviděli ani z rychlíku.

0/0
7.9.2016 7:51

T21o82m74á62š 52J58a92n61e40č39k67a 4841515646510

To dělá každé biopalivo.

0/0
5.9.2016 22:54

J11a38n 65H10r63z31a79n 9624208780653

Na rozdil od palmoveho oleje ktery ucpava cevy a je pricinou umrti na kardiovaskularni nemoci, je avokado prvotridni zdrave ovoce !

+7/−5
5.9.2016 16:20

L45u39b45o57m22í29r 50K53a66m19e25n15s89k22ý 3460288173326

mícháte ztužené tuky a přirozené rostlinné rostlinné oleje, palmový olej je zdravý, samozřejmě obsahuje spoustu energie, ale to už je věc životního stylu, ne závadnosti potravin

+2/0
5.9.2016 16:39
Foto

J61i81ř51í 74D10v30o17ř50á90k 5165289890128

Tak to sezení v " křesílku " v kanceláři taky. Na záchod výtahem , na oběd výtahem , potom domů šalinou , druhé patro výtahem , sednout před tv, PC , nacpat břicho , padnout do postele . Ráno pilulku proti zácpě .

+1/0
5.9.2016 19:08







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.