Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Avokádo je nový palmový olej. Hlad po superpotravině ničí mexickou přírodu

Avokádo je „v kurzu“. Roste jeho spotřeba, cena a s tím i vyhlídky mexických farmářů na lepší výdělky. Pro oblíbenou plodinu je ale třeba udělat místo, a tak se nelegálně kácejí jehličnaté lesy. Po indonéských orangutanech trpících poptávkou po palmovém oleji je kvůli hladu po avokádu v ohrožení další živočišný druh - motýl monarcha stěhovavý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R44i24c49h22a49r70d 20P62l44o19č45i81c65a 7148330300883

Clovek by sa mal krmit plodinami, ktore vyrastu v jeho okoli. Nevozit ich tisice kilometrov ku spotrebitelovi. Kanadsky eskimak, slovensky cigan aj rusky muzik by prezili aj nez avokada, aj bez kokosovych orechov. Planetu nicime a jej jedina moznost na prezitie je, ze znici nas.

+1/0
9.9.2016 14:22
Foto

A79l32a40n 62Ř98e92p46k47a 4685696

Maso to není, takže to jí i vegetariáni a vegani a nám masožravcům budou něco vyčítat, že kvůli nám musí zvířata umírat ;-D

0/0
7.9.2016 12:10

T15o46m20á48š 93P69a30v37e30l73k83a 6496703913976

Avokádo je na rozdíl od palmového oleje aspoň zdravé a hlavně olej z něj je skvělý na smažení (jiný už nepoužívám, kromě občasného sezamového v asijských jídlech). Kdo chce brát ohled na přírodu, může si kupovat bio avokáda pěstované šetrně.

0/0
6.9.2016 13:12

V47á56c72l34a37v 33Š15u72b72r88t 9457303128737

Jakákoli zemědělská činnost ničí přírodu ve smyslu toho článku. Takže hlasující, kteří v anketě hlasovali, že by si nákup odpustili, by si měli odpustit nákup všeho, zejména masa (pastviny přece ničí lesy ještě mnohem víc). Předpokládám, že dotyční nejezdí po dálnicích (které ničí lesy), natož aby třeba holdovali takovým ničitelům přírody jako je sjezdové lyžování. A tam ani nejde o to, co jíst.

+4/0
6.9.2016 9:18

M79a11r71t92i72n 14K97a70r26á20s63e10k 9608593588568

No prijde mi to trochu pokrytecke. My a dalsi vyspele krajiny, jsme puvodni pralesy a krajinu na nasem uzemi zlikvidovali uz pred par stoletimi a premenili je na pole, pastviny a hospodarske lesy.Kdyz to same o par stoleti pozdeji delaji jinde, tak se nad tim pohorsujeme, jak likviduji prirodu...

+7/0
6.9.2016 8:32

P22a55v96e86l 98Ř75a40p62e70k 7372716549245

Dotovaná řepka ničí přírodu rovněž.

+2/−1
5.9.2016 19:52

T74o17m28á62š 73J68a14n57e61č35k14a 4341335656610

Méně než kukuřice nebo opakovaně seté obilí.

+1/−1
5.9.2016 22:49

V24í81t96ě19z85s44l66a39v 24B48a33r79o43š 6520139740547

to není pravda, proč by bylo dle agrotechnických osevních postupu doporučováno pěstovat řepku max 1za 5 let na stejném místě? kdežto u obilí ani kukuřice to není tak přísné. A to nepočítám, druhé hledisko kolik se musí dát do vypěstování řepky chemických prostředků, tak jak do žádné jiné polní masově pěstované plodiny oproti obilí 2x tolik chemických vstupů..

0/0
6.9.2016 9:47

T58o31m83á50š 29J63a88n79e67č64k93a 4711815746520

Po třetí dokola, kukuřice nemá tolik škůdců a dají se zvládnout chemií, řepka se taky může pěstovat častěji, ale těch škůdců si na ní smlsne více a tak je lepší delší pauza, aby se vytratili. Je to dáno tím, že řepka je v Evropě původní - u nás se pěstovala už v 8. století. Do kukuřice se ještě nedávno používaly takové herbicidy, že tam pak další rok stejně nic jiného než kukuřice nerostlo.

0/0
6.9.2016 10:13

T73o11m56á55š 73J44a37n80e18č76k14a 4241495876690

PS - Chápu, že vás Babiš štve, ale řepka je v tom opravdu nevinně.

0/0
6.9.2016 10:14
Foto

A14l57a60n 59Ř74e11p80k20a 4935276

No dovolte, já přírodu neničím :-P;-D

0/0
7.9.2016 12:10
Foto

J17i39n28d79ř71i67c41h 73L79n15ě42n94i57č10k19a 5313491759

Nechápu co všichni mají s těmi superpotravinami stylu chia semínka, či zmiňované avokádo, když takovou superpotravinami jsou i třeba ředkvičky, či kedlubna.

+5/−1
5.9.2016 19:33

M72a25r49t49i90n 96R59u46z20i32c98k51a 1912898626377

Ja slo o superpotravina slysim podruhe v zivote, ani nevim co to znamena... Asi vim, marketing...

0/0
5.9.2016 22:54

T65o15m18á11š 45K19l72í50m68a 4814377193103

Se nediv duchod se neustale zvysuje a tak se snazi aby se ho dozily :D

0/0
6.9.2016 6:47

D59e50n53i60s 15H47u77m77l 4672475315306

nejlepší superpotravina je vepřík

0/0
6.9.2016 8:56

B35e56n 19P73a38v23k52a 1427293437131

No my s tou řepkou máme co kecat.:-P

+7/0
5.9.2016 19:00

T23o48m39á63š 52J98a79n18e68č49k46a 4601805546890

A co byste zasel místo řepky?

0/0
5.9.2016 22:51

J86i51ř83í 59V97a67n86k 8800203619622

tak určitě by se něco našlo ,ale víte jak to je někdo si na tom vybuduje byznis a vy mu ho ted chcete kvůli nějaké efektivnosti pro větší dobro všech zničit tak to teda ne !Teda Ano! rozhodně efektivnější by byli třeba chmelnice s kvalitním chmelem pro náš národní podnik. Piva není nikdy dost EU[>-]

0/0
6.9.2016 0:36

T75o40m68á84š 75K79l25í46m40a 4224747833353

Nas narodni podnik v rukach zahranicniho kapitalu :D

+1/0
6.9.2016 6:49

T77o87m38á61š 79J87a95n37e29č47k35a 4101585696450

Chmel se dá pěstovat jen někde zatímco řepka se za bývalého režimu jako jedna z méně náročných plodin na půdu a počasí sela hlavně na horách. Navíc - chmel má vysoké vstupní náklady - vybudovat chmelnici je poměrně drahá záležitost. Viz např. kalkulace zde (je to starší práce, musíte zohlednit inflaci)

0/0
6.9.2016 8:14

V45í35t66ě29z12s88l33a49v 49B83a73r65o44š 6440249770217

Asi nevíš, že řepka na horách neroste a že je jedna z nejnáročnějších plodin na vyčerpání půdy? Dle správného osevního postupu pro půdu by se měla sít 1 za pět let na stejném stanovišti ale podívej se kolikrát se za sebou seje na polích kolem nás!

0/0
6.9.2016 9:32

T67o57m80á19š 38J34a11n31e64č35k56a 4911435846270

To jsem opravdu neslyšel. Zkuste si přečíst učebnici pro učení obor SOUz. Aha - ta vlastně není na netu. Tak zkuste tohle" http://eagri.cz/public/web/file/33548/MetodikaRepka_Tisk.pdf kapitola 3. tam se dočtete, že řepka se úspěšně pěstuje až do 700m.nm.v Půdu nevyčerpává, nechává velké množství organické hmoty a před zasetím se hnojí organickými hnojivy (ne jako obilí). Těch 4-5 let mezery v setí není kvůli půdě, ale kvůli škůdcům řepky.

0/0
6.9.2016 10:00

Š20á78r11k14a 54M55a81t46y54á48š88o77v15á 1321605922149

mívali jsme pole se lnem, cukrovkou, okurkami,bramborami....

0/0
6.9.2016 6:53

T69o23m41á11š 87J35a16n10e65č96k46a 4621765566160

Len - neprodejný - pěstují Číňané, u nás se mimo lnu na semeno nepěstuje ani hektar. Všechny tírny již byly zlikvidovány. Cukrovka - kvoty EU snížily povolenou produkci cukru na cca 10% původního stavu. Okurky se vozí z Polska, brambor se jí málo a polské a německé naše bramboráře dost válcují - i díky supermarketům. Navíc - dovedete si představit všechna pole osetá okurkami? Kdo by to sbíral - už teď těch pár hektarů okurek u nás sbírají Ukrajinky. Češky se tam nějak nehrnou.

0/0
6.9.2016 8:21

J98a56n 55N65á42d20v32o65r85n21í35k 7703498565947

Prostě nežerte. Pokud cokoliv sníte je to vždy na úkor planety a jste za lumpy...

+9/−1
5.9.2016 17:22

P98e13t42r 51A31n29d52r26ý31s52e94k 9133871576447

Problém palmového oleje je hlavně v tom, že ničí naše cévy

0/0
5.9.2016 17:08

P82e77t90r 82M77a58r75š94o59u93n 5465578546886

nesmíte se rozčilovat ;-)

0/0
5.9.2016 17:12

P61e64t65r 52A70n97d42r30ý34s35e85k 9553401336227

Já se nerozčiluju (kvůli palmovému oleji) :-) , snažím se nakupovat tak, abych ho moc nejedl, spíš mi jde o to, že mi přijde, že jako negativa palmového oleje se vyzvihuje neustále kácení pralesů, ale o zdravotních rizicích se moc nemluví

+1/0
5.9.2016 17:15

M46i16r43e18k 51Z38á57v79o66d78n45ý 7332177810578

Tak hlavní je výsledek a to nepoužívání palmového oleje :) Pro mě jsou důležité oba faktory. Nicméně s tím zdravotním je to těžké. To máte jak s vejce. Chvíli jsou zdravá, chvíli škodlivá, zrovna co v nich kdo objeví ...

0/0
5.9.2016 17:17
Foto

J83i70ř97í 36D68v87o39ř60á27k 5595119610538

A jaké zdravotní rizika přesně ? Palmový olej používá lidstvo minimálně 5 000 let .

0/0
5.9.2016 17:20

P64e95t32r 28A51n82d23r87ý12s49e13k 9603141836977

Ma vysoke mnozstvi nasycenych mastnych kyselin, doporucuje se denne nejist vice nez 20g nasacenych mastnych kyselin, je to pomerne prisna hodnota, vetsina lidi zkonzumuje daleko vice, nasycene mastne kyseliny samozrejme nejsou jen v palmovem oleji, ale v pomerne velkem mnozstvi ve vsech zivocisnych tucich - sadlo maslo atd. Zkuste se nekdy podivat na tabulku nutricnich hodnot, ktera je na kazdem vyrobku a kde ma napsane, kolik vyrobek obsahuje jakych zivin na 100g vyrobku, vyrobky, ktere obsahuji vysoke mnozstvi palmoveho oleje maji i vysoke mnozstvi nasycenych mastnych kyselin, napr ruzne tycinky a cokolady maji hodnoty okolo 15g/100g vyrobku, rekordman, ktereho jsem objevil jsou cokoladove kulicky Lindt, ktere maji hodnoty okolo 40g, takovych kulicek kdyz snite 50g coz je mozna tak 4-5 kulicek, tak mate denni davku splnenu. Vyborne to jde videt na bramburkach a chipsech - napr Lays ktere jsou smazene na palmaci maji hodboty kolem 15 (nevim presne kolik), zatimco napriklad straznicke bramburky, kterou jsou smazene na repkovem maji hodnotu do 5g. Zivociste tuky maji obsah nasycenych mastnych kyselin vysoky, vubec nevim, jak se mezi lidmi v posledni dobe rozsiril mytus,vze maslo a sadlo jsou zdrave, samozrejme ze zalezi, jestli snite denne 5 nebog masla, ale pri stejnych gramazich je rostlinny margarin lepsi, ma mene nasycenych MK. To ze margariny jsou skodlive vzniklo tak, ze roslinne oleje jsou tekute, k tomu aby byly tuhe a dali se roztirat se musi stuzovat, pri drivejsich technikach stuzovani vznikaly trans nenasycene MK, ktere jsou jeste daleko vetsi zlo z hlediska sveho aterogenniho pusobeni nez nasycene MK, relativne bezpecna norma pro transnenasycene MK je jen 1g denne, bohuzel hodnoty techto kyselin se na vetsine vyrobku vubec neuvadi, tak clovek vubec nevi na cem je. V dnesni dobe byly ovsem zastarale techniky stuzovani nahrazeny midernimi postupy, pri nichz jiz transnenasycene MK nevznikaji a proto se o margarinech neda rict, ze by skodily, v ere sveho zac

0/0
6.9.2016 0:01

J73a34n 74N35á47d75v50o25r56n13í63k 7333178545267

To máte blbé. Naše cévy neničí. Co s tím děláte?

0/0
5.9.2016 17:19
Foto

J57i49ř75í 13D24v70o55ř26á80k 5335689690808

Palmový olej používá lidstvo minimálně 5 000 let . Ve staré Mezopotámii ( asi 3 000 let před naším letopočtem ) dokonce věděli , že palma je dvoudomá rostlina , a prováděli umělé opylování pomocí zvířecí srsti , kterou přilepili na klacík .

0/0
5.9.2016 17:25

V31á94c75l64a13v 40K85o91p84t75a 4244763242

v některých potravinách je palmový olej mnohem zdravější než alternativa.

0/0
5.9.2016 17:43

T80o75m25á86š 58J16a42n85e90č62k84a 4101695376280

Každý ztužený pokrmový tuk to dělá ještě více. Flora, Rama atd.

0/0
5.9.2016 22:53
Foto

P17e92t11r 77J16a68n92o61v37s98k29ý 1758680332728

ja bych zakazal zemedelství..;-D

+3/−1
5.9.2016 17:03

Z73d60e35n10ě89k 79W11o93l74f 9621370947395

To Vaše útočení na zdravě se stravující lidi je ubohé.

0/−4
5.9.2016 16:48
Foto

J42a90r63e43k 13J67a84k90u74b45č70e54k 7869240868868

Dovolim si tvrdit, ze plocha vykaceneho lesa cinila ponekud vic, nez 690 hektaru udavanych v clanku.

+2/0
5.9.2016 16:32

P38e39t72r 62B28e88z33s74t68a47r48o16s98t36i 2259776733621

A řepka, která málem před 20 lety byla ještě jedovatá... Dnes nejzdravější olej...

0/−4
5.9.2016 16:26

T28o46m44á85š 72J11a48n80e98č25k64a 4541125646240

Před 20 lety byla řepka jedovatá, pak se začaly pěstovat odrůdy sesníženým obsahem kyseliny erukové (0), později i glukosinolátů(00), které jedovatost způsobovaly a dnes už jedovatá není.

+6/0
5.9.2016 16:32
Foto

J16i45ř32í 63D41v21o53ř66á88k 5735649280778

Co na tom , že jako součást paliva brutálně zvyšuje obsah NOX .Prostě tam přidáme zařízení na vstřikování močoviny ( AdBlue ) .Zbytek přírodně vytvořených hnojiv , fekálie hospodářských zvířat , použijeme na výrobu bioplynu a přeměnu na " zelenou elektriku " . A že řepka ty pole hodně vysiluje , no a co , dovezeme dusíkaté hnojiva ,. Třeba s Argentiny . Lodí poháněnou mazutem .

+4/0
5.9.2016 17:48

T91o47m29á91š 80J34a94n49e52č52k66a 4711245466880

Obilí vysiluje pole více než řepka. Ta naopak funguje jako zdroj humusu a zlepšuje půdní struktury.

0/0
5.9.2016 22:48

V17í20t24ě44z82s90l92a89v 91B24a42r50o74š 6780559210177

to není pravda, proč by bylo dle agrotechnických osevních postupu doporučováno pěstovat řepku max 1za 5 let na stejném místě? kdežto u obilí to není tak přísné. A to nepočítám, druhé hledisko kolik se musí dát do vypěstování řepky chemických prostředků, tak jak do žádné jiné polní masově pěstované plodiny oproti obilí 2x tolik chemických vstupů..

0/0
6.9.2016 9:40

T81o69m88á60š 94J71a73n77e69č73k63a 4911655906270

Opět - http://eagri.cz/public/web/file/33548/MetodikaRepka_Tisk.pdf kapitola 5. Kdybyste viděl co všechno se stříká v obilí - proti tomu je řepka zcela neviňátko.

0/0
6.9.2016 10:07
Foto

J74i63ř59í 78D59v29o45ř86á98k 5565379770488

Opravdu ? A v které městské části Prahy bydlíš ?

0/0
6.9.2016 17:37

T82o29m70á95š 41J58a89n53e57č38k22a 4481505666220

Bydlím v obci s cca 400 obyvateli studoval jsem svého času zemědělství a obdělávám při zaměstnání cca 3 ha jako koníčka. Kdysi jsme měli doma krávy, koně, ovce plus nespočet "drápele". poslední krávu jsem prodal pře 9 lety a nechal si jen ty 3 ha.

http://eagri.cz/public/web/file/33548/MetodikaRepka_Tisk.pdf

Viz strana 10: "Zvýsledků pokusů našich vychází, že ozimá pšenice dává popředplodině řepce až o 17% vyšší výnosy než pšenice setápo pšenici."

A co ty? ve které části bydlíš? Nejsi náhodou absolvent filosofické fakulty? Ti dnes nejvíc mluví do zemědělství lesnictví a ochrany přírody domnívajíce se, že jim toto vzdělání automaticky uděluje pouvoir mluvit i do věcí které neviděli ani z rychlíku.

0/0
7.9.2016 7:51

T27o39m97á35š 32J24a75n21e29č76k60a 4861465816890

To dělá každé biopalivo.

0/0
5.9.2016 22:54

J13a67n 92H35r94z50a13n 9664608170113

Na rozdil od palmoveho oleje ktery ucpava cevy a je pricinou umrti na kardiovaskularni nemoci, je avokado prvotridni zdrave ovoce !

+7/−5
5.9.2016 16:20

L72u26b34o46m40í18r 62K32a69m68e58n11s54k33ý 3160178503296

mícháte ztužené tuky a přirozené rostlinné rostlinné oleje, palmový olej je zdravý, samozřejmě obsahuje spoustu energie, ale to už je věc životního stylu, ne závadnosti potravin

+2/0
5.9.2016 16:39
Foto

J79i70ř53í 71D66v34o54ř54á25k 5715719230718

Tak to sezení v " křesílku " v kanceláři taky. Na záchod výtahem , na oběd výtahem , potom domů šalinou , druhé patro výtahem , sednout před tv, PC , nacpat břicho , padnout do postele . Ráno pilulku proti zácpě .

+1/0
5.9.2016 19:08





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.