Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Avokádo je nový palmový olej. Hlad po superpotravině ničí mexickou přírodu

Avokádo je „v kurzu“. Roste jeho spotřeba, cena a s tím i vyhlídky mexických farmářů na lepší výdělky. Pro oblíbenou plodinu je ale třeba udělat místo, a tak se nelegálně kácejí jehličnaté lesy. Po indonéských orangutanech trpících poptávkou po palmovém oleji je kvůli hladu po avokádu v ohrožení další živočišný druh - motýl monarcha stěhovavý.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R58i10c73h27a11r88d 94P93l58o97č15i52c86a 7328740180393

Clovek by sa mal krmit plodinami, ktore vyrastu v jeho okoli. Nevozit ich tisice kilometrov ku spotrebitelovi. Kanadsky eskimak, slovensky cigan aj rusky muzik by prezili aj nez avokada, aj bez kokosovych orechov. Planetu nicime a jej jedina moznost na prezitie je, ze znici nas.

+1/0
9.9.2016 14:22

A86l47a84n 53Ř23e46p19k22a 4625526

Maso to není, takže to jí i vegetariáni a vegani a nám masožravcům budou něco vyčítat, že kvůli nám musí zvířata umírat ;-D

0/0
7.9.2016 12:10

T69o84m22á23š 58P60a61v18e15l90k74a 6156663543906

Avokádo je na rozdíl od palmového oleje aspoň zdravé a hlavně olej z něj je skvělý na smažení (jiný už nepoužívám, kromě občasného sezamového v asijských jídlech). Kdo chce brát ohled na přírodu, může si kupovat bio avokáda pěstované šetrně.

0/0
6.9.2016 13:12

V91á71c50l81a56v 37Š32u91b84r65t 9257903508707

Jakákoli zemědělská činnost ničí přírodu ve smyslu toho článku. Takže hlasující, kteří v anketě hlasovali, že by si nákup odpustili, by si měli odpustit nákup všeho, zejména masa (pastviny přece ničí lesy ještě mnohem víc). Předpokládám, že dotyční nejezdí po dálnicích (které ničí lesy), natož aby třeba holdovali takovým ničitelům přírody jako je sjezdové lyžování. A tam ani nejde o to, co jíst.

+4/0
6.9.2016 9:18

M86a79r25t44i80n 56K49a84r52á10s42e61k 9898943258378

No prijde mi to trochu pokrytecke. My a dalsi vyspele krajiny, jsme puvodni pralesy a krajinu na nasem uzemi zlikvidovali uz pred par stoletimi a premenili je na pole, pastviny a hospodarske lesy.Kdyz to same o par stoleti pozdeji delaji jinde, tak se nad tim pohorsujeme, jak likviduji prirodu...

+7/0
6.9.2016 8:32

P85a33v45e18l 54Ř44a16p94e97k 7622766229705

Dotovaná řepka ničí přírodu rovněž.

+2/−1
5.9.2016 19:52

T41o12m32á39š 26J30a35n58e24č26k83a 4141225556150

Méně než kukuřice nebo opakovaně seté obilí.

+1/−1
5.9.2016 22:49

V10í98t87ě46z49s83l32a62v 11B54a55r59o92š 6910989720127

to není pravda, proč by bylo dle agrotechnických osevních postupu doporučováno pěstovat řepku max 1za 5 let na stejném místě? kdežto u obilí ani kukuřice to není tak přísné. A to nepočítám, druhé hledisko kolik se musí dát do vypěstování řepky chemických prostředků, tak jak do žádné jiné polní masově pěstované plodiny oproti obilí 2x tolik chemických vstupů..

0/0
6.9.2016 9:47

T14o77m56á12š 78J84a76n33e82č34k63a 4931295866290

Po třetí dokola, kukuřice nemá tolik škůdců a dají se zvládnout chemií, řepka se taky může pěstovat častěji, ale těch škůdců si na ní smlsne více a tak je lepší delší pauza, aby se vytratili. Je to dáno tím, že řepka je v Evropě původní - u nás se pěstovala už v 8. století. Do kukuřice se ještě nedávno používaly takové herbicidy, že tam pak další rok stejně nic jiného než kukuřice nerostlo.

0/0
6.9.2016 10:13

T85o91m78á23š 58J64a66n65e40č13k43a 4911765456120

PS - Chápu, že vás Babiš štve, ale řepka je v tom opravdu nevinně.

0/0
6.9.2016 10:14

A94l23a71n 38Ř53e28p63k16a 4375966

No dovolte, já přírodu neničím :-P;-D

0/0
7.9.2016 12:10
Foto

J83i67n91d81ř53i77c33h 30L71n34ě39n97i79č85k81a 5283851779

Nechápu co všichni mají s těmi superpotravinami stylu chia semínka, či zmiňované avokádo, když takovou superpotravinami jsou i třeba ředkvičky, či kedlubna.

+5/−1
5.9.2016 19:33

M87a29r30t20i67n 52R31u29z11i51c50k26a 1892788166837

Ja slo o superpotravina slysim podruhe v zivote, ani nevim co to znamena... Asi vim, marketing...

0/0
5.9.2016 22:54

T23o93m33á57š 23K61l29í13m20a 4954377443653

Se nediv duchod se neustale zvysuje a tak se snazi aby se ho dozily :D

0/0
6.9.2016 6:47

D38e17n71i13s 25H84u17m19l 4492255685766

nejlepší superpotravina je vepřík

0/0
6.9.2016 8:56

B66e86n 67P71a88v64k27a 1847553467321

No my s tou řepkou máme co kecat.:-P

+7/0
5.9.2016 19:00

T60o90m94á51š 70J68a34n69e75č88k46a 4261785686970

A co byste zasel místo řepky?

0/0
5.9.2016 22:51

J17i58ř36í 74V51a89n18k 8710153519792

tak určitě by se něco našlo ,ale víte jak to je někdo si na tom vybuduje byznis a vy mu ho ted chcete kvůli nějaké efektivnosti pro větší dobro všech zničit tak to teda ne !Teda Ano! rozhodně efektivnější by byli třeba chmelnice s kvalitním chmelem pro náš národní podnik. Piva není nikdy dost EU[>-]

0/0
6.9.2016 0:36

T86o50m28á69š 56K96l65í27m16a 4844397383693

Nas narodni podnik v rukach zahranicniho kapitalu :D

+1/0
6.9.2016 6:49

T85o87m34á73š 35J95a28n42e12č22k74a 4791685766770

Chmel se dá pěstovat jen někde zatímco řepka se za bývalého režimu jako jedna z méně náročných plodin na půdu a počasí sela hlavně na horách. Navíc - chmel má vysoké vstupní náklady - vybudovat chmelnici je poměrně drahá záležitost. Viz např. kalkulace zde (je to starší práce, musíte zohlednit inflaci)

0/0
6.9.2016 8:14

V33í53t42ě67z75s28l77a26v 96B70a46r66o38š 6370509370597

Asi nevíš, že řepka na horách neroste a že je jedna z nejnáročnějších plodin na vyčerpání půdy? Dle správného osevního postupu pro půdu by se měla sít 1 za pět let na stejném stanovišti ale podívej se kolikrát se za sebou seje na polích kolem nás!

0/0
6.9.2016 9:32

T60o70m56á45š 15J77a43n44e65č90k62a 4761915736370

To jsem opravdu neslyšel. Zkuste si přečíst učebnici pro učení obor SOUz. Aha - ta vlastně není na netu. Tak zkuste tohle" http://eagri.cz/public/web/file/33548/MetodikaRepka_Tisk.pdf kapitola 3. tam se dočtete, že řepka se úspěšně pěstuje až do 700m.nm.v Půdu nevyčerpává, nechává velké množství organické hmoty a před zasetím se hnojí organickými hnojivy (ne jako obilí). Těch 4-5 let mezery v setí není kvůli půdě, ale kvůli škůdcům řepky.

0/0
6.9.2016 10:00

Š64á63r14k40a 14M69a61t91y62á44š91o15v58á 1761505252149

mívali jsme pole se lnem, cukrovkou, okurkami,bramborami....

0/0
6.9.2016 6:53

T51o38m23á40š 48J36a94n92e80č96k29a 4821725476620

Len - neprodejný - pěstují Číňané, u nás se mimo lnu na semeno nepěstuje ani hektar. Všechny tírny již byly zlikvidovány. Cukrovka - kvoty EU snížily povolenou produkci cukru na cca 10% původního stavu. Okurky se vozí z Polska, brambor se jí málo a polské a německé naše bramboráře dost válcují - i díky supermarketům. Navíc - dovedete si představit všechna pole osetá okurkami? Kdo by to sbíral - už teď těch pár hektarů okurek u nás sbírají Ukrajinky. Češky se tam nějak nehrnou.

0/0
6.9.2016 8:21

J35a80n 75N74á60d57v63o32r95n16í51k 7143108175817

Prostě nežerte. Pokud cokoliv sníte je to vždy na úkor planety a jste za lumpy...

+9/−1
5.9.2016 17:22

P51e12t55r 70A70n42d95r86ý48s58e62k 9123901396227

Problém palmového oleje je hlavně v tom, že ničí naše cévy

0/0
5.9.2016 17:08

P64e66t50r 20M18a39r93š76o76u51n 5255568466646

nesmíte se rozčilovat ;-)

0/0
5.9.2016 17:12

P86e78t41r 70A84n89d76r77ý71s40e80k 9823771296137

Já se nerozčiluju (kvůli palmovému oleji) :-) , snažím se nakupovat tak, abych ho moc nejedl, spíš mi jde o to, že mi přijde, že jako negativa palmového oleje se vyzvihuje neustále kácení pralesů, ale o zdravotních rizicích se moc nemluví

+1/0
5.9.2016 17:15

M89i24r67e44k 56Z57á88v12o18d77n68ý 7862457140608

Tak hlavní je výsledek a to nepoužívání palmového oleje :) Pro mě jsou důležité oba faktory. Nicméně s tím zdravotním je to těžké. To máte jak s vejce. Chvíli jsou zdravá, chvíli škodlivá, zrovna co v nich kdo objeví ...

0/0
5.9.2016 17:17
Foto

J61i13ř12í 19D71v17o46ř54á53k 5745359850348

A jaké zdravotní rizika přesně ? Palmový olej používá lidstvo minimálně 5 000 let .

0/0
5.9.2016 17:20

P79e35t28r 61A25n15d46r69ý41s77e27k 9603961636727

Ma vysoke mnozstvi nasycenych mastnych kyselin, doporucuje se denne nejist vice nez 20g nasacenych mastnych kyselin, je to pomerne prisna hodnota, vetsina lidi zkonzumuje daleko vice, nasycene mastne kyseliny samozrejme nejsou jen v palmovem oleji, ale v pomerne velkem mnozstvi ve vsech zivocisnych tucich - sadlo maslo atd. Zkuste se nekdy podivat na tabulku nutricnich hodnot, ktera je na kazdem vyrobku a kde ma napsane, kolik vyrobek obsahuje jakych zivin na 100g vyrobku, vyrobky, ktere obsahuji vysoke mnozstvi palmoveho oleje maji i vysoke mnozstvi nasycenych mastnych kyselin, napr ruzne tycinky a cokolady maji hodnoty okolo 15g/100g vyrobku, rekordman, ktereho jsem objevil jsou cokoladove kulicky Lindt, ktere maji hodnoty okolo 40g, takovych kulicek kdyz snite 50g coz je mozna tak 4-5 kulicek, tak mate denni davku splnenu. Vyborne to jde videt na bramburkach a chipsech - napr Lays ktere jsou smazene na palmaci maji hodboty kolem 15 (nevim presne kolik), zatimco napriklad straznicke bramburky, kterou jsou smazene na repkovem maji hodnotu do 5g. Zivociste tuky maji obsah nasycenych mastnych kyselin vysoky, vubec nevim, jak se mezi lidmi v posledni dobe rozsiril mytus,vze maslo a sadlo jsou zdrave, samozrejme ze zalezi, jestli snite denne 5 nebog masla, ale pri stejnych gramazich je rostlinny margarin lepsi, ma mene nasycenych MK. To ze margariny jsou skodlive vzniklo tak, ze roslinne oleje jsou tekute, k tomu aby byly tuhe a dali se roztirat se musi stuzovat, pri drivejsich technikach stuzovani vznikaly trans nenasycene MK, ktere jsou jeste daleko vetsi zlo z hlediska sveho aterogenniho pusobeni nez nasycene MK, relativne bezpecna norma pro transnenasycene MK je jen 1g denne, bohuzel hodnoty techto kyselin se na vetsine vyrobku vubec neuvadi, tak clovek vubec nevi na cem je. V dnesni dobe byly ovsem zastarale techniky stuzovani nahrazeny midernimi postupy, pri nichz jiz transnenasycene MK nevznikaji a proto se o margarinech neda rict, ze by skodily, v ere sveho zac

0/0
6.9.2016 0:01

J36a37n 41N87á75d62v62o21r95n41í24k 7523378215657

To máte blbé. Naše cévy neničí. Co s tím děláte?

0/0
5.9.2016 17:19
Foto

J34i84ř50í 51D56v64o13ř43á10k 5215349340438

Palmový olej používá lidstvo minimálně 5 000 let . Ve staré Mezopotámii ( asi 3 000 let před naším letopočtem ) dokonce věděli , že palma je dvoudomá rostlina , a prováděli umělé opylování pomocí zvířecí srsti , kterou přilepili na klacík .

0/0
5.9.2016 17:25

V50á85c14l34a46v 14K75o35p23t37a 4314603532

v některých potravinách je palmový olej mnohem zdravější než alternativa.

0/0
5.9.2016 17:43

T96o85m73á49š 51J83a58n45e45č13k18a 4681525176110

Každý ztužený pokrmový tuk to dělá ještě více. Flora, Rama atd.

0/0
5.9.2016 22:53
Foto

P52e90t45r 28J97a58n76o95v30s89k27ý 1938690782308

ja bych zakazal zemedelství..;-D

+3/−1
5.9.2016 17:03

Z59d14e46n80ě38k 88W16o77l59f 9791370577765

To Vaše útočení na zdravě se stravující lidi je ubohé.

0/−4
5.9.2016 16:48
Foto

J46a62r49e86k 68J40a32k15u68b78č53e52k 7539930378318

Dovolim si tvrdit, ze plocha vykaceneho lesa cinila ponekud vic, nez 690 hektaru udavanych v clanku.

+2/0
5.9.2016 16:32

P52e34t81r 49B25e23z89s74t81a38r79o91s86t97i 2479696693701

A řepka, která málem před 20 lety byla ještě jedovatá... Dnes nejzdravější olej...

0/−4
5.9.2016 16:26

T27o70m19á89š 45J92a42n66e19č26k77a 4501155836460

Před 20 lety byla řepka jedovatá, pak se začaly pěstovat odrůdy sesníženým obsahem kyseliny erukové (0), později i glukosinolátů(00), které jedovatost způsobovaly a dnes už jedovatá není.

+6/0
5.9.2016 16:32
Foto

J98i15ř37í 82D62v48o25ř20á25k 5145299240198

Co na tom , že jako součást paliva brutálně zvyšuje obsah NOX .Prostě tam přidáme zařízení na vstřikování močoviny ( AdBlue ) .Zbytek přírodně vytvořených hnojiv , fekálie hospodářských zvířat , použijeme na výrobu bioplynu a přeměnu na " zelenou elektriku " . A že řepka ty pole hodně vysiluje , no a co , dovezeme dusíkaté hnojiva ,. Třeba s Argentiny . Lodí poháněnou mazutem .

+4/0
5.9.2016 17:48

T24o92m95á25š 71J61a17n38e83č82k64a 4211315536130

Obilí vysiluje pole více než řepka. Ta naopak funguje jako zdroj humusu a zlepšuje půdní struktury.

0/0
5.9.2016 22:48

V10í38t87ě94z23s81l69a30v 95B63a84r33o27š 6650809160817

to není pravda, proč by bylo dle agrotechnických osevních postupu doporučováno pěstovat řepku max 1za 5 let na stejném místě? kdežto u obilí to není tak přísné. A to nepočítám, druhé hledisko kolik se musí dát do vypěstování řepky chemických prostředků, tak jak do žádné jiné polní masově pěstované plodiny oproti obilí 2x tolik chemických vstupů..

0/0
6.9.2016 9:40

T54o27m56á93š 21J57a35n94e69č52k12a 4891655316550

Opět - http://eagri.cz/public/web/file/33548/MetodikaRepka_Tisk.pdf kapitola 5. Kdybyste viděl co všechno se stříká v obilí - proti tomu je řepka zcela neviňátko.

0/0
6.9.2016 10:07
Foto

J19i40ř36í 59D92v96o70ř15á24k 5645179290578

Opravdu ? A v které městské části Prahy bydlíš ?

0/0
6.9.2016 17:37

T78o47m18á86š 28J79a86n14e87č32k93a 4561435776650

Bydlím v obci s cca 400 obyvateli studoval jsem svého času zemědělství a obdělávám při zaměstnání cca 3 ha jako koníčka. Kdysi jsme měli doma krávy, koně, ovce plus nespočet "drápele". poslední krávu jsem prodal pře 9 lety a nechal si jen ty 3 ha.

http://eagri.cz/public/web/file/33548/MetodikaRepka_Tisk.pdf

Viz strana 10: "Zvýsledků pokusů našich vychází, že ozimá pšenice dává popředplodině řepce až o 17% vyšší výnosy než pšenice setápo pšenici."

A co ty? ve které části bydlíš? Nejsi náhodou absolvent filosofické fakulty? Ti dnes nejvíc mluví do zemědělství lesnictví a ochrany přírody domnívajíce se, že jim toto vzdělání automaticky uděluje pouvoir mluvit i do věcí které neviděli ani z rychlíku.

0/0
7.9.2016 7:51

T87o57m72á70š 68J24a79n24e74č24k83a 4361455856290

To dělá každé biopalivo.

0/0
5.9.2016 22:54

J43a28n 59H63r88z54a87n 9934698170523

Na rozdil od palmoveho oleje ktery ucpava cevy a je pricinou umrti na kardiovaskularni nemoci, je avokado prvotridni zdrave ovoce !

+7/−5
5.9.2016 16:20

L18u11b53o17m79í15r 92K82a82m30e17n73s51k91ý 3900888453256

mícháte ztužené tuky a přirozené rostlinné rostlinné oleje, palmový olej je zdravý, samozřejmě obsahuje spoustu energie, ale to už je věc životního stylu, ne závadnosti potravin

+2/0
5.9.2016 16:39
Foto

J59i64ř17í 88D22v17o19ř30á97k 5915459530398

Tak to sezení v " křesílku " v kanceláři taky. Na záchod výtahem , na oběd výtahem , potom domů šalinou , druhé patro výtahem , sednout před tv, PC , nacpat břicho , padnout do postele . Ráno pilulku proti zácpě .

+1/0
5.9.2016 19:08







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.