Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu
Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

P79e41t16r 86P85l15e45s47c33h17i32n28g49e86r 7581838310977

Občas není špatné použít zdravý rozum. Kdyby to s tukem bylo tak špatné, museli by obyvatelé polárních krajin dostat svůj první infarkt nejpozději v 15 letech a dvacáté narozeniny by oslavilo jen pár jedinců. Jenže to neplatí.

+29/0
doporučit
14.9.2016 10:52

D60a39v50i80d 67Š34t33a18m22b89e49r89a 4762204414436

A to jsou pěkně prosím úplatky pro vědce z oblasti potravinářství. Pak si představte ty finanční toky z oblasti tzv. "životního prostředí", politologie, sociologie (miliardy eur na "propagaci EU"), na "vědecké" projekty z oblastí neziskových organizací. Neskutečné peníze vyhozené pro nic za nic.

+34/−1
doporučit
14.9.2016 10:26

M23a84r49t18i91n90a 45L58e40v12á 6156108299

A kolik asi platí výrobci léků na cholesterol za "správnou" hodnotu?

+45/−3
doporučit
14.9.2016 8:44

J80a79n 80H13o82r10s28k76ý 2976730807635

Jen aby se za padesát neobjevila další studie, že v roce 2016 XYZ zaplatili novináře, aby napsali, že kdysi cukrovarníci platili vědce...

+34/−3
doporučit
14.9.2016 9:47

M76a91r55e96k 42D40e21m85č16á72k 9735434236155

Univerzální rada - nic si neodpírat a jíst ze základních potravin všechno. Naopak u umělých potravin, byť oficiálně "zdravých", bych se měl spíš na pozoru. Tzn. radši namazat chleba sádlem než nějakou perlou.

+19/0
doporučit
14.9.2016 11:33

M69i92r91o50s64l29a33v 88R41a20t68a86j 5921203234655

jednou je čokoláda zdravá, pak zase ne, pak zase jo, jednou je kafe zdravé, pak zase ne, pak zase jo, jednou , jednou jsou vajíčka příliš cholesterolové, pak zase prý jsou zdravá a prospěšná pak zase nejsou - co je vlastně zdravé, když jednou je to zdravé, pak zase ne, pak zase jo?????????to mám jíst trávu ze zahrady? už vím, jde jen o peníze, nic víc v tom není....

+13/0
doporučit
14.9.2016 10:22
Foto

L25í20d68a 54V25š97e89t61e96č71k92o23v23á 5170153469886

Cukr je fakt spatnej..lzicka cukru v caji vás nezabije.. .ale pít denně třeba sladké limonády místo vody či sežrat půl kila sušenek není dobrej nápad.

Ono chce hlavně zapojit hlavu a poslouchat své tělo.

+12/0
doporučit
14.9.2016 11:19

J77i39ř34í 84D56o19n61ě39k 2875603446389

No a pak má člověk se zájmem sledovat různé vědecké studie...když sami ti co mají hledat pravdu jsou nakloněni velké kapse.

+12/0
doporučit
14.9.2016 9:48
Foto

V55l47a11d71i49m57i62r 74C68a89p70e12k 8397537910

3 bílé jedy - cukr, bílá mouka, sůl. Konzumovat pouze minimálně.

+15/−2
doporučit
14.9.2016 9:43

Ř35e19h75o33ř 14V31l96a24s79á88k 2804674111176

Tak u nás, kde bylo už v padesátých letech vědecky prokázáno, že jádrem pokroku je marxismus-leninismus, snad lid nějaké "vědci prokázali" jen nerozhodí.

Že by zahodil vepřové a začal se cpát cukrem.

+10/0
doporučit
14.9.2016 9:55

I24v37o 46H54r33a51b34a91l 8512721597

A co i když je ten "aktuální" poznatek zaplacen například asociací pěstitelů palmového oleje?

+14/−2
doporučit
14.9.2016 8:43

J52a71n 30Š86e67d31ý 5558131268350

a co napsat podobny clanek o farmaceuticke mafii? ...ja vim, to se nesmi :/

+11/−1
doporučit
14.9.2016 11:58

J30i22ř37í 40F16i58b32i30g82e68r 8889617671547

A teď ještě zveřejnit koho platí zbrojaři a farmaceutické firmy. To bude teprve hukot.

+7/0
doporučit
14.9.2016 10:52

D62u34š57a15n 12P66e43š67e12k 3725619594750

Není důvod si myslet, že to jiné zájmové skupiny v ostatních oborech dělají jinak.

+7/0
doporučit
14.9.2016 10:39

R36i22c66h35a63r83d 80V92a24c19e24k 5261918122708

Kolik vědců je dnes živo z toho, že straší okolí globální změnou klimatu?

+29/−17
doporučit
14.9.2016 8:47
Foto

J68a14n 70K89r14o75p34á43č 4733499113583

Otázka se nabízí..: Existuje něco, cokoliv, čemu je možná dnes věřit..?

+6/0
doporučit
14.9.2016 13:16

J90i62n20d64ř78i56c81h 94Č18í25ž43e34k 9760852606479

"Letos v červnu se například provalilo, že americká Státní cukrářská asociace spolupracovala s odborníkem na výživu z Louisianské státní univerzity. Ten měl dospět k závěru, že dva chlapci, kteří jedí cukr, jsou štíhlejší než dva jiní, kteří se cukru vyhýbají."

Tak nevím, kdo si dělá srandu. Dokazovat cokoliv na čtyřech jedincích, tomu by neuvěřila ani moje babička (kdyby žila). Osobně se krmím cukrem téměř 60 let a jsem štíhlej a zdravej. To ale není žádnej důkaz a žádnej vědátor by nepublikoval výsledky studie založené na dvou tlustejch a dvou hubenejch.:-/

+6/0
doporučit
14.9.2016 11:11

J25a43n 87N19o64v72á98k 7960125706546

Svět podvodů, lží, ziskuchtivosti a mocichtivosti. Hlavní je selský rozum, všeho s mírou a umět říkat NE.

+5/0
doporučit
14.9.2016 13:06

S10t12a77n92i84s61l34a89v 40S14t53u44p69k20a 6171625525700

No, naštěstí se vědní poznatky nezakládají na tvrzení jedné instituce či studie v 60 letech kohokoliv, kdy počet studií byl omezený, ale na poznatcích všech studií a jejich opětovným ověřováním, zopakovatelnosti dat, ze kterých se dochází ke konsenzu v metaanalýzách, kdy záleží na zopakovatelnosti a ověřitelnosti účinnosti a bezpečnosti u čehokoliv.

Pak existují ale novináři, jež si interpretují vše po svém, vytáhnou si nějakou studii a napíší "vědci zjistili" nebo naopak "vědci zatajovali" a píší zaručené zprávy o tom, co je a není bráno jako fakt a co je a není zdravé, co léčí a neléčí, byť se na tom vědecké poznatky nezakládají, jež se přehodnocují neustále

Ve výsledku vždy pouze závisí na procentuální účinnosti a bezpečnosti jakékoliv látky, v daném složení a skupenství, na přijímaném množství v určitém časovém horizontu, na jejím odbourávání z těla chemickými přeměnami, vylučovacími mechanismy atd. a navíc ještě v závislosti na predispozicích a akutním či aktuálním fyziologickém stavu každého jednotlivce zvlášť.

Pokud tedy budeme chtít tvrdit, že je něco bezpečnější a účinnější či nebezpečné, nebezpečnější apod., musíme to doložit studiemi a ověřit daná pozorování a potvrdit účinnost a bezpečnost všemi možnými stranami po světě, kdy se tak dochází ke konsenzu.

V 60. letech při malém počtu studií a propojenosti světa, slabší metodice, sběru dat a technologiím jistě mohli snahy lobby projít lépe. Dnes ale zkoumá celý svět. Permanentně i zpětně se ověřuje vše nejrůznějšími stranami a všechny tyto studie se pak ověřují v metaanalýzách (publikované i nepublikované) a následně i tyto metaanalýzy, kdy do studií nahlíží všichni a všichni je opět znova ověřují. Problémem se ale stávají drahé lokální neregistrované terapie jako třeba MDM apod. (prof. Kvapil, Zadák, Sobotka)

Dnes se také striktně sleduje po celém světě nejen správnost užité metodiky, zopakovatelnost účinku a možnost ovlivnění závěrů a než se vůbec dojde k nějakému konsenzu, vyžaduje to moře času.

+5/−1
doporučit
14.9.2016 12:03

M45a23r27i24a86n 28K40e60c91h93l28i62b22a61r 3170113809

Bez cukru (myslím stolní sacharózu) se dá vcelku spokojeně a dlouho žít. Vynecháte-li jej ze stravy natrvalo, tak se vám nic nestane. Možná budete mít nějakou dobu abstinenční příznaky, ale nic se vám nestane.

Bez tuků natáhnete brčka. Ty jsou pro nás totiž esenciální. Naše tělo je dost zásadním způsobem používá jak k vlastní stavbě (např. mozková tkáň je z větší části tuk), tak k rozpouštění vitamínů A, D, E, K.

+4/0
doporučit
14.9.2016 11:48

E91v40a 32H57a71s51n94í29k42o70v97á 1284971576204

Média jsou akorát dobrá na strašení. Dejte článek, kde se porovná člověk před 200 lety, co jedl jáhly, proso apod. a člověk současný. Díky cukrům, tukům apod. je naše tělo dost silné, aby se dožilo vyššího věku.

+4/0
doporučit
14.9.2016 11:45

J55a36r65o57s37l85a25v 58V61y33c69h40o71d77i91l 8914375675

Tohle jsou staré a bohužel stále platné metody, které se zdaleka netýkají jen cukru. Kéž by to bylo jen o tom cukru...

+4/−1
doporučit
14.9.2016 14:32

K39a24r32e30l 23V72a70c31h93u53t 9573422429933

Ještě by mne zajímalo, kdo platil výrobce oplatek apod., aby do svých výrobků cpali tolik sladidel ??? ;-€ ... Občas koupíme i nějaké to pečivo s marmeládou či tvarohem a taky to bývá někdy děsně přeslazené! :-( ... Když si chce člověk pochutnat, tak aby si upekl oplatky i koláče SÁM.

+4/−1
doporučit
14.9.2016 10:48

P46e18t17r 84K94o59l73á93ř 8765801695331

Poměry se ale začínají měnit a lidé více přemýšlejí nad tím, co kupují. Schválně si všimněte, jak jsou v marketech neustále v akci všelijaké zbytečné sladkosti nebo výrobky s palmovým tukem, apod. Je znát, že už není taková poptávka jako dříve, i když to nebude asi nějak dramatický propad.

+3/0
doporučit
14.9.2016 12:44

L12a21d33i51s50l78a70v 59V67o42n86d35r23á92č85e15k 5906719118292

Nechápu smysl článku. Studie odhalila, že byl někdo před padesáti lety zaplacen za to, aby tvrdil, že popřel něco, co dnes už nikdo nepopírá.

Citace: "Chrání si své zájmy velmi sofistikovaným způsobem". Paráda, to je dobré vědět - a co si za tím mám představit? Spiknutí? Tajné společenství? Tajné agenty v diskusích? Nebylo by fajn ty rozkryté sofistikované způsoby v článku aspoň naznačit? Nebo se očekává, že iDnes vystřelí do světa myšlenku a já strávím zbytek dne googlováním zdrojů nebo čtením linkované studie? Četla ji aspoň autorka?

Citace: "Ten měl dospět k závěru, že dva chlapci, kteří jedí cukr, jsou štíhlejší než dva jiní, kteří se cukru vyhýbají." - Já jím cukr a jsem štíhlejší než kamarád, co cukr nejí. Jsem lhář? Nechtělo by trochu rozebrat podstatu takového tvrzení? K čemu sloužilo, jaké byly závěry, proč to bylo skandální, co tím ovlivnil?

Opravdu, úroveň nula. Jen rozvířit vášně, zanadávat si na lobbisty, kdoví, jestli si ten článek neobjednal někdo z "tučného" průmyslu, že jo. :-P

+3/0
doporučit
14.9.2016 11:22





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.