Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Řetězce musí stáhnout miliony vajec z Polska, hrozí nákaza salmonelou

Státní veterinární správa nařídila okamžitě stáhnout z trhu vejce od polského dodavatele. Jejich příjemci byly v Česku obchodní řetězce Tesco, Ahold a Kaufland a jedna zpracovatelská firma. Podle informace obdržené systémem rychlého varování RASFF jsou vejce zdrojem původce salmonelózy v několika evropských státech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

F71i97l94i31p 79S57o65k43o64l 2460981400

"Nejhorší je, že tímto likvidují konkurenci v ČR, protože nedodržují předpisy. U nás se vše velmi dobře kontroluje a proto jsou náklady vyšší. Někdo kdo na to kašle, nemá konkurenci. O zneužívaní dotací ani nemluvě. Jak je možné, že v jedné zemi se něco dotuje a ta to něco dováží za sníženou cenu k sousedům?"

Lidi, všímáte si dobře, jak se vyrábí nenávist mezi sousedními národy ?

Proč ?

+1/0
29.10.2016 18:49

F41i36l60i30p 39S28o83k61o25l 2950641870

"Je prosím normální, aby na krabičce bylo CZ a na vajíčku PL? Viděl jsem taková vejce v Penny marketu."

Okamžitě nahlásit potravinářské inspekci. Den, čas, místo ( prodejna ), přibližný počet, a spojení na sebe.

Proč ? Ve středověku jsme chcípali na mor, protože jsme se nechránili.

+1/0
29.10.2016 18:47

R45u41d52o81l86f 81M19a94t53ě17j27o28v63s50k17ý 6555205

je to svým způsobem legální

https://www.stream.cz/adost/10013824-jak-polske-slepice-snasi-ceska-vajicka

0/0
2.11.2016 14:18
Foto

A48n73d81r88e73a 32Š63r85e81t14r26o26v26á 7811165190598

No, sice je mi jasne, ze i ceske vyrobky maji nejake mouchy, presto se je snazim kupovat, co to jde. Chci podporovat nase vyrobce. Rozhodne nekupuji nic polskeho, protoze vse, co se sem vozi, je hnusne, a to podporovat nechci.

+3/0
28.10.2016 8:33

M88i36l74o77s61l54a50v 55S32e23d17l95á78č32e71k 6724234514241

Ale pamatuji dobu kdy i česká družstevní vejce měla salmonelu. Proto se přešlo na výrobu zmrzliny z prášku. A musela se tepelně upravovat, nebo se mrazili žloutky i bílky ,které odebírali pak cukrárny a pekárny Když se dobře tepelně upraví, tak nebezpečí nehrozí. Dokonce i krém se může dělat , ale šlehat v horké vodní lázni. Ani když si odeberete pár vajec od soukromníka , tak není jistota že jsou nezávadná.

0/0
27.10.2016 3:47

P75a24v23e77l 66S10t82a65v92j77a70n11í18k 6688735237411

"Řetězce musí stáhnout miliony vajec z Polska", Takže v Polsku okamžitě dojdou vajíčka.

+2/0
26.10.2016 17:44

B76e58d92ř32i36c65h 59H24a66s16t58í41k 8520122745676

Naopak, myslím že by jich mělo mít Polsko brzy přebytek a nikdo by je něměl od nich dovážet. Ať si je ta firma rozdá nebo "prodá" hrdým Polákům, ať sami poznají, čím jejich firmy tráví Evropu. Proč mi se na ně pořád orientujeme? už se nedivím, proč vedeme ve výskytu rakoviny! Kontroly Polského zboží jsou stále NEDOSTATEČNÉ!

0/−1
30.10.2016 10:23

M39a93r46i21a69n74a 93K94r61á72s83n30á 7150487317651

Nepochopil jste, Pavel Stavjaník upozornil pouze na formulaci zprávy, kterou tak lze vyložit úplně jinak, než bylo myšleno. Lepší by bylo formulovat : "... polských vajec z českého trhu..."

0/0
30.10.2016 11:52

M90a93r23e30k 28V87y19m64a97z20a59l 5508516222900

Kupuji jedině vejce označená =CZ=

Moc času mi to nezabere, abych si otevřel krabičku a vejce zkontroloval, že jsou česká....

+4/0
26.10.2016 17:32

M13i13c71h23a32l 62Ž52á65k 8829630409592

Nemůžu si pomoct ale polský potraviny jsou otřesný.

+1/−3
26.10.2016 15:52

M51i45l54a75n 44S50v67i47t39á80k 9557790298

A nedaj si říct a nedaj si říct. PL = ČOI.

+1/0
26.10.2016 13:10

J39a47n 10C19e33p52e82k 1704686800

Řetězce si nechávají z Polska dovážet k nám na prodej levná nekvalitní vajíčka se salmonelou protože si to prý zákazníci přejí. Náš zákazník náš pán. :-)

+7/0
26.10.2016 12:40

M58i90c26h68a22l 34T21o59m89i68n45s73k19ý 9321745197814

Když si ty vejce člověk uvaří, tak jim nic není. Salmonelu to okamžitě zlikviduje.

Klidně bych si je koupil a zkonzumoval.

Jestli je budou likvidovat, tak je to obrovská hloupost. :-/

+2/−3
26.10.2016 9:19

M13i82c19h56a32l 51M82r83a62z43i41k 6397797694890

ma to jen jeden hacek - ta salmonela je casto i zvenku na skorapce - tedy staci vzit to vejce do ruky, dat do hrnce a pak si treba oliznout prst - nebo si utrit ruce do uterky a tu dal pouzivat atd. Nehlede na to, ze treba vejce na mekko nebo volske oko bude mit take sva rizika (o syrovem vejci netreba mluvit).

+7/0
26.10.2016 9:22

J69a85n 62C59e75p37e43k 1354786900

A na ty vejce a krabičku šaháte v atomobleku, který následně zakopete 10 metrů pod zem?

0/−2
26.10.2016 12:43

M86i43l55o29s24l34a98v 51S48e98d61l21á57č17e17k 6414164784911

Taky si myslím že je to kravina. Stačí je třeba vytlouct a upravit pasterizací, nebo zamrazením na vhodnou minus teplotu. Já sám jsem objevil že jednu vadnou šarži mám. A než se objevili informace o salmonele tak jsem jich už 6 spotřeboval A neposr... sem se. A ony taky nemusí být všechny špatné. v balení může být jen jedno vadné. to ovšem bez rozboru nepoznáme. Akorát to chce pořádně umýt ruce po skořápce

0/0
27.10.2016 3:57

J81i78r30i 77D75o87m56i72n98i80k 1481778131280

Z lásky k česku....:-)

+6/0
26.10.2016 9:07

J69a88k94u63b 68F37e43i89f89a80r 7189789216779

Jo, jasně, z Polska se k nám dovážejí kvalitní potraviny. Už se těším na podobný placený článek v horizontu 2 týdnů.....

+3/−1
26.10.2016 9:01

A54n27n69a 58E50r53l10e70b18a67c67h71o51v35á 7281120704951

Doufám, že to jsou ty, co měli minulý týden v Albertu v akci za 16,- ;-D;-D;-D

+4/0
26.10.2016 8:49

J42a50n 68H21u53r71k77a 7450116906977

salmonela...výborný patentovaný v PL doplněk na 100 procentní hubnutí cena po této reklamě 117 Kč plus jedno zdarma celé balení jen 600Kč bez poštovného a balného mimořádná ...

+2/−2
26.10.2016 8:26
Foto

L98a63d19i12s54l38a32v 97A33n13t56o61š 7318373908274

Jak je to PL, tak me to rozrusi asi jako zprava o potravinovem skandalu v Cine.

+2/0
25.10.2016 23:47

M11i25l87a28n 83D74v37o52ř66á10k 3549904234486

Pokud se vejce tepelně opracují, tak není problém. Salmonela je choulostivá na teplotu a nízké pH. Stejnak tatarák či majonézu se syrovými vejci dělá již málo kdo.

Salmonela je na skořápce, takže kvůli této akci je asi více povyku. Nevěřím, že by více než milion vajec bylo závadných a že by to byla 1 šarže. Chudák český dovozce a jeho zaměstnanci....

0/−6
25.10.2016 23:38

J61a11n 58S19m13í57š69e95k 9965947142465

Já bych Vám přál čuchnout si k tomu "povyku", který momentálně v koupelně a na záchodě horem a dolem produkujeme. Ještě tak před dvěma hodinami bych to bral podobně jako Vy.

+7/0
25.10.2016 23:48

M91i85l88a46n 82D62v54o76ř30á23k 3729234464706

Tak to věřím, že salmonelóza je velmi nepříjemná a vůbec se nedivím Vaší reakce. Bylo to z vařených vajec?

+1/0
26.10.2016 15:58

J21a52n 11S10m46í19š58e71k 9115977512285

Snídali jsme vajíčka na měkko. Abych byl přesný, byla skoro na hniličku, zjevně to nestačí.

Co mi opravdu vadí a rád bych věděl, kdo je za to odpovědný, je to, že v Polsku a např. i v Chorvatsku začali tato vejce stahovat pět dní před tím, než je začali stahovat v ČR. Pět dní zpoždění mi přijde dost.

0/0
26.10.2016 18:38

J79a30n 30M13o29t82ů80r90e88k 7470152821479

A co treba domaci majoneza? A co prenosy dotykem, kdyz je na skorapce?

+3/0
26.10.2016 6:00

D98a24n92a 34P88o86l21a47n91e15c68k95á 3606855547745

Ten pán neví, jak se dělá majonéza a tatarák. Z vařených vajec to dost dobře nejde.;-D

+4/−1
26.10.2016 8:51

M90i86l46a28n 13D41v34o72ř10á39k 3909314574326

Ten pán odpovídá, že většina majonézu kupují a požadavky na potravináře z vlastní zkušenosti jsou dost přísné...

O majonéze i tataráku z vařených vajec jsem ještě neslyšel.

0/0
26.10.2016 15:55

M15i68l63a10n 31D25v33o81ř23á86k 3139364734616

Salmonela se může dostat i dovnitř vejce, pokud je špatná skořápka. Jinak se může běžně vyskytovat na skořápce, obzvláště pokud není čistá. Záleží hodně hygieně, což je samozřejmost u vajec. Ptáci bývají "přenašeči" salmonely zejména svými exkrementy.

+1/0
26.10.2016 16:08

D34a52n43a 38P15o10l11a11n86e78c15k74á 3516915937975

Dovozce to prostě reklamuje u výrobce. A proč by se to mělo dotknout zaměstnanců, to jaksi nechápu. maximálně tu budou muset vyklidit z těch regálů. Řetězce by si měly dobře rozmyslet, kde budou zboží nakupovat. Když vidím v regálu vejce z Polska, tak je prostě nekupuju. Musíte ale koukat i na samotná vejce, nedávno bylo na krabici CZ a teprve na vejcích PL.

0/0
26.10.2016 8:50

J65a62k25u85b 46F15e94i38f69a30r 7929769986429

Naprostý nesmysl se skořápkou.

A navíc, právě dnes si čím dál tím víc lidí dělá domácí majonézu a vejce na různé nízké tepelné úpravy. Jenže to nesmí být polská....

+1/0
26.10.2016 9:04
Foto

J91a39r79o10s29l66a11v 84D30o56u31š28a 3892574344796

tak já tatarák zrovna dělám často a asi nejsem sám, kdo si ho dává i v hospodě.

Jinak syrové vejce můžete sníst třeba ve skle (3vejce do skla :-) ), na hniličko, majonéza, někdo dává syrová vejce do tvarohu, volské oko, knedlíky s vejcem (já je dávám až na konec než to jde na talíř jen trochu prohřát), ... Prostě syrové vejce se v kuchyni používá i dnes docela dost často.

Salmonelu jsem ještě neměl. Také si myslím, že vyhazovat několik šarží je zbytečnost, stačilo by je převařit. Nebo z nich udělat štěpánskou, ptáčky, pštrosí vejce, knedlíky, ... prostě je tepelně zpracovat

+1/0
26.10.2016 9:40

M32i39l82o57s33l87a49v 37S56e38d24l72á17č22e33k 6114674934491

No já raději syrové ne i když mám rád na hniličku nebo vejce na měkko . do tvarohu ano a pak do buchet se salmonela v troubě zničí. Jak jsem psal v příspěvku výše i u nás se v 70 letech doporučovalo tepelně upravit. protože slepičí vejce z většiny družstevních chovů bakterie obsahovali a jistota nebyla ani u domácích chovů. Na krémy se doporučovali kachní a husí vejce. Jenže postupem doby se i u nich objevila salmonela. Proto od těch dob raději pořádně tepelně upravuji. Protože vím co je to salmonelóza , kterou jsem kdysi dávno chytl v Rumunsku. A majonéza i tatarák se se může dělat z hluboce zamrazené vaječné melanže. To ovšem nevím kolik stupňů mrazu musí být aby se bakterie zničili.

0/0
27.10.2016 4:26

J35a74n 31C35e91p23e44k 1164926670

Pán bude gurmán a odborník asi šéfkuchař. Domácí tatarák a majonéza z vařených vajec? Není ten tatarák i z vařeného masa?

+1/0
26.10.2016 12:41

L56i56b70o57r 47V90e19n28g75l54á52ř 4124325712144

polsko to je evropska cina a my to porad kupujeme, hlavne ze je to levne Rv

+8/0
25.10.2016 23:31

J93a93k71u96b 54F63e33i49f31a59r 7579969466699

Nemáte úplně pravdu. Když budete v Polsku, je tam většina věcí kvalitních. Problém je tlak řetezců na nízkou cenu, tedy zároveň i kvalitu. To asi z lásky k Česku....

+4/0
26.10.2016 9:49

J23a27n 94S81m80í98š67e66k 9355257122145

Dnes ráno jsme snídali vajíčka na měkko, ty z Kaufladnu polské, oba se ženou zvracíme.

+1/0
25.10.2016 23:25
Foto

L35a23d51i47s13l12a27v 41A97n50t46o61š 7398433168354

Kdo chce kam...

+1/−4
25.10.2016 23:48

J20i98n49d54ř49i14c57h 58H69r30a32d14e47c68k78ý 6695919282502

"vitajte v krámu uniwerzalnym! co pan šuka všistko mame: kot packówy, fazule jantarówe, lizaki malinówe..."

+3/−2
26.10.2016 8:23

S81t12a28n57i40s65l47a29v 75B65u65r47i74a73n 5563664844697

Myslím, že je našich vajec na našem trhu nadbytek a tak tady máme uměle vyvolanou ochrannou akci. U nás doma se tatarák nedělá a tak se všechny vejce zpracovávají tepelně, tudíž žádné obavy.

0/−6
25.10.2016 23:03

M10i76r63o80s26l79a97v 78J72a29n80o54š42í88k 5616131163625

Před nedávnem solení posypovou solí, teď zase salmonela. Třeba je to jen náhoda...:-)

+3/−4
25.10.2016 22:20

M83a17r29t38i91n 92F32l55a58n56d79e83r18k16a 3914506857106

Tak jsem právě v Kauflandu vrátil plato vajec(30 ks) a bez problémů a bez účtenky. Je zajímavé, že na obalu bylo označení CZ (pouze třídírna) a malým písmem - země původu Polsko.

+5/0
25.10.2016 22:16

M85i48c58h61a92l 28M48r31a32z75i85k 6707667934970

to ale odpovida zakonu - tridirna musi byt oznacena a kazde vejce je potom oznaceno zvlast.

0/0
25.10.2016 22:18

I10v62a43n 71S84t69e58c69h 8301517977880

U 30 ks plata je to problém. Jeden neví, kde ten malý nápis "země původu" hledat a na vejce přes folii je špatně vidět

+2/0
25.10.2016 22:22

M73i61c90h12a61l 26M67r13a16z90i87k 6807167684260

Ano to souhlasim, ja s tim vzdy zatresu aby se vejce pootocilo a ja si to mohl precist :D ale prodavacky to nerady vidi :D

+3/0
25.10.2016 22:23
Foto

M45i84l90o61s80l82a54v 72D30o65u25b50r26a27v17a 1621149165734

A když se to vejce tepelně zpracuje, třeba uvaří natvrdo, tak ta salmonela tam stále je?

0/0
25.10.2016 22:07

I41v73a34n 54S98t90e91c18h 8741617647260

Jak byl v článku řečeno, tak stačí 72° po dobu 16 vteřin. Takžte v polívce, v do těsta a pod. to není problém. Ale na volské oko, na měkko, do majonézy to není vhodné.

+5/0
25.10.2016 22:16

L53u22k84á39š 88J27í15l66e11k 7412351861205

A já se ptám, proč také nevyvážíme tuny vajec (bez salmonely) do ciziny?

+1/0
25.10.2016 22:00
Foto

T98o49m95á53š 86D80v16o46ř37á52k 7215396917701

Salmonela je za příplatek?;-)

+3/0
25.10.2016 22:03

M88i74c79h20a64l 49M71r37a41z87i27k 6457977494720

mozna kdyz to dobre nazvete - treba specialni odtucnovaci vejce :D

+1/0
25.10.2016 22:05







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.