Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Průzkum MF DNES: Hospody po zavedení EET zdražily, i když nemusely

Redaktoři MF DNES oslovili celkem 34 hospod a restaurací, z toho u 22 jim potvrdili majitelé zdražení jídel i nápojů, šest podniků skončilo, pět ceny prý měnit nebude a jedna restaurace dočasně zlevnila. Náklady na EET by hostinským přitom mělo bohatě vrátit snížení DPH z 21 procent na 15.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J62i31ř56í 74V36e87s24e61l11ý 3240342440910

Byl jsem od zavedení a spuštění EET 3 x v hospodě. Ceny piva stále stejné, dostal jsem nyní 3x účtenku. Podle opozice šílená totální katastrofa (až konec světa!), já ji nevidím a tleskám.

0/0
13.12.2016 18:41

R67o79m77a35n 92V58i88t87h97o89u28s 3345871856590

Soudružko redaktorko, podle profilu máte ekonomické vzdělání... Jestli ano, tak vás ve škole určitě museli učit, že když se dělá kalkulace, zahrnují se všechny skutečné, repektive reálné, příjmy. Nikoli příjmy imaginární. A stejně tak výdaje. Vzít v úvahu pouze teoretický maximální vícepříjem ze změny sazby DPH u jídla (a pominout například fakt že mnoho restaurací prodávalo i více jak 40 % "meníček" ve formě jídla přes ulici, čili s DPH 15 %, čili že to navýšení díky DPH nebude 7%, ale třeba jen 4-5%) a současně proti nadhodnocenému výnosu do nákladů zahrnout pouze dílčí náklady, tedy ty související s pořízením a licencemi na technické řešení, to je fakt excelentní výkon. Já tedy získal své vzdělání ještě "za totáče", ale tohle udělat i jen se školním příkladem, letěl bych od zkoušky jako raketa Sojuz. Ty domnělé zisky totiž spláchne třeba u toho příkladu malého podniku naprosto spolehlivě pouhá potřeba jedné pomocné síly za minimální mzdu na dvě hodiny "přes oběd" v pracovní dny. (Mimochodem, byla jste někdy v nějaké restauraci dál než u baru či v jídelně, nebo se na svět díváte z podobného akvária, jako ministerští úředníci...) Možná by nebylo od věci, když si iDnes hraje na investgativce, FUNDOVANĚ se zeptat pár hostinských z tábora odmítačů EET na jejich kalkulace a propočty (a možná spíš jejich účetních). A stejně tak z tábora opačného. A ne že budete hledat potvrzení svých či šéfových názorů za každou cenu.

+4/−1
5.12.2016 19:23
Foto

P98a92v88e91l 13K25o28l33á49ř 1725765284770

Tak už jste pochopili, kdo to zaplatí?

+1/0
5.12.2016 7:53

M70o92j17m81í51r 78S28k18á97l44a 2890142876

„Dovedete si představit, že by v Česku byly průměrné marže hospodského jako jinde v Evropě? Že by plzeň stála 80 korun a kafe 80 až 90 korun, biftek 450 korun?“ varuje bývalý provozovatel.

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/zavedeni-eet-a-zdrazeni-v-restauracich-dhb-/ekonomika.aspx?c=A161201_205135_ekonomika_rts

komik;-D;-D;-D

0/−1
5.12.2016 6:07

M36a68r42i64e 70C21h69m89e22l38a46ř16o66v31á 8745726947839

Když budeme mít jejich platy tak si dovedu představit plzeň za 80 kafe 80-90 korun, není problém si to představit.

0/0
10.12.2016 9:40

M24a40r79e88k 63M10a24r46t61i27n 8279444326760

Zřejmě nová doba. Novinářka určuje, zda hospody musely nebo nemusely zdražit. Ale koho chleba jíš, toho píseň zpívej, že, paní Vlková? Rv

+3/−1
4.12.2016 19:37

R32o23m12a89n 85V42i15t55h53o14u75s 3195911516700

Asi tak. Navíc evidentně bez znalosti věci a pohledem z okna. Bývalý přítel mé dcery byl po určitou dobu společníkem v s.r.o., která provozovala restauraci kousek od Národního divadla. Společníci byli dva, ale byli to fakt kapitalisté jako vyšití. Jeden byl kuchař, druhý číšník, jejich funkce byla "trojjediná". Tedy byli společníci, jednatelé a v kuchyni a na place pracující zaměstnaci s.r.o. současně. K tomu servírka přes poledne, na dohodu za minimální mzdu plus dýška, a Ukrajinka na úklid a mytí nádobí, která jediná měla vždy stálý plat. Největší tržby, ale současně nejnižší zisk, byly z cca 40 - 50 meníček/den v pracovní dny. Kalkulaci bylo nutno vyladit tak, aby se cena pokud možno i s nějakou vodou či malým pivem v průměru vešla pod cenu "stovkové" stravenky, kterými většinou zaměstnanci v okolí platili. Většinou nic nechtěli zpět, rozdíl bylo dyško, ale zisk z jídla s odvedenou plnou DPH prakticky nulový. Zdražení přitpm znamenalo okamžitý odliv zákazníků jinam. Příjemné bylo jen to, že kolem 1/3 jídel šlo "přes ulici", protože tam byla koncová cena stejná, ale DPH snížená. Takže tam byl nějaký průběžný výdělek. Další závisel na pití, případně na tom, kolik se dalo od cestovek "urvat" zájezdů chlastajícících a žravých Rusů a Němců. Ale nějak přežívali, sem tam se zablesklo na leší časy. Vaz jim nakonec zlomil krizový rok 2009 a vynucená přestávka provozu, když pražský magistrát opravoval topení v domě, včetně rozvodů které byly v restauraci, ale nájemné chtěl v plné výši (cca 90 tis.) i za těch šest týdnů, kdy nemohli restauraci provozovat... Paradoxem bylo, že to topení nebylo pro restauraci, ale byty nad ní. Ale holt "fšeci kradnú", jen "veřejná moc" je poctivá a spravedlivá...

+3/0
6.12.2016 2:57

J88i63ř17í 83H96o37r86k69ý 4905458647419

No tak že nezdražuje McD nebo Subway, ti už jsou drazí i tak dost a navíc za to co tam nabízejí za ty peníze...

+4/0
4.12.2016 19:02

V57í19t 78K13o78u32b90a 6626620554658

Pokud restaurace vydává 300 obědů, pak bude kvůli EET potřebovat extra pokladní, která bude rozhodně stát více než úspora na DPH, navíc investice 100 tisíc do pokladního zařízení není jednorázová jak se všude uvádí. Životnost těchto věcí je 5 let když máte kliku. 2 roky a 3 dny, když máte pech, Takže ono jde opravdu jen o automatizovaného fízla nasazeného do všech podniků, ale novinkou je, že si ho platí sám podnikatel.

+2/−1
3.12.2016 23:33

R79o53m23a34n 75V72i15t65h71o37u75s 3705801616130

A to nevíte, že jak v době protektorátu tak v padesátých letech v době "reálného socialismu" se náklady státu na popravu a pohřeb či spálení pozůstatků běžně účtovaly rodinám odsouzených? Tohle je něco podobného, jen (zatím) relativně mírnějšího...

0/−1
6.12.2016 3:05

L73u67k52á19š 33F66o94k79t 5524102879343

V průměru je třeba zdražit o 50-70% , u běžné restaurace, ty dražší méně. Jinak nelze poplatit všechny daně, odvody...a to se nikdo nefláká. Mluvím o provozu kde všichni makají. Ale holt někdo chce ten citron vyždímat po 2. , tak zdraží služby... Začne to domácím balením jídla = krachy, ale... Vždyť si to všichni diskutéři přejí.

+3/0
2.12.2016 21:39

A31l94e67š 74C97h83u97d45ý 1553316666158

Problém demokracie je ten, že se může vyjadřovat beztrestně naprosto každý... Tohle je opravdová síla, ten tvůj příspěvek...

0/−1
3.12.2016 12:25

M18a87r71t96i87n 48N84o21v18o98t79n90ý 6744381336

Na to se ani nic rict neda,jsou to svine! Doufam ze vsichni co to udelali brzo zavrou.....

+1/−1
2.12.2016 21:39

J69i21n77d24ř49i77c37h 58M44i15t31t67e81r 6184645241356

Proč by nezdražili, když mají dobrou záminku. Nemusejí, ale mohou.

+4/0
2.12.2016 20:35

J81a41n 11K34r86u13p15k24a 9751274222527

Absurdní je volat po legálních možnostech krácení daní a dělat z toho politický program. Nedovedu si představit, že by kterákoliv firma v západní Evropě vyplácela Francouzovi, Němci, Dánovi či Švýcarovi peníze na ruku bokem, neplatila z takových peněz povinné odvody a ještě k tomu zkreslovala stav účetních aktiv.

+3/−3
2.12.2016 18:22

L80u27k96á70š 35F63o39k34t 5624832959523

Eet narovná prostředí. Polední menu +200kč

+2/0
2.12.2016 21:40

R73o45m24a56n 46V60i34t14h92o65u25s 3565251796880

Tak, ona původní myšlenka "stravenek" byla toliko kompenzace vícenákladů na stravování v restauraci, oproti stravování doma či v podnikové (bezziskové) jídelně. Čili asi by to nebylo +200 Kč za menu, ale prostě cena všech surovin, plus režijní náklady, plus průměrný zisk v ekonomice, plus u plátců samozřejmě nutno zohlednit DPH na vstupu i na výstupu. Stravenkáři by se prostě měli smířit s tím, že si ke stovkové stravence dalších 50 - 100 Kč připlatí, protože to menu tak zkrátka v průměru podle kalkulace vychází.

0/−1
6.12.2016 3:19

B93a80r53b24o23r96a 33P80e31t34r24o18v72á 3495664884305

To mě baví.. a co pokryje náklady podnikům, kde se nevaří? My nejsme ani plátci DPH (a ani se šesti kasama nebudeme)... takže když jsme zdražili . na pokrytí nákladů včetně eet, tak jsme předtím podnikali nepoctivě????

+6/−2
2.12.2016 15:32

P17e96t40r 31N87o57v97ý 9941383288

Celkem by mě zajímalo, na co potřebuje firma šest kas, když dosahuje měsíčních tržeb kolem 80 000.

+1/0
2.12.2016 15:41

B71a36r13b82o72r11a 81P18e98t47r74o33v13á 3165564934495

to měla být ironie.... :)... plátcem DPH jsem nebyla, nejsem..a ni pod drobnohledem nebudu.. jen prostě zdražím, abych pokryla náklady.. a jsem označována ze nepoctivce? Jakým právem?

+5/−2
2.12.2016 15:43

P49e30t12r 25N44o66v29ý 9271963178

Nepoctivci jsou označováni ti, kteří prostě nepoctiví jsou. Není důvod to vztahovat na sebe.

+2/−1
2.12.2016 15:46

B61a89r96b79o22r41a 87P34e43t55r11o21v11á 3265554274485

bylo psáno - zdražili ti, co předtím nepřiznávali tržby... ano, beru si toto osobně...uráží to ty, kteří přiznávali tržby a nechtějí pokrývat zvýšené náklady ze svého..

+5/−1
2.12.2016 15:55

P10e14t80r 94B63r68o39d10a 8876757377749

Logicky asi když nebudu přiznávat tržby tak na sebe nebudu upozorňovat zdražováním aby mi nenarostly tržby ale zlevním . Tohle říká logika.

Nový se prostě nesmířil s tím žer podporoval EET a Hrabiše a teď se to dotklo jeho kapsy. Já říkám dobře mu tak. Já do hospody nechodím a dvacka za oběd mne nezabije. A přeji lidem jako vy aby jste Hrabišovy experimenty přežili . Kamarád to na rozdíl od vás vzdal. Než by si zřizoval přípojku internetu a EET a po zákazu kouření stejně dojel vzdal to teď

+2/−1
2.12.2016 17:58

A55l90e50š 84K76o47u61ř96i36l 2727173570880

Úžasný je tematický štítek pod tímto článkem " McDonald's" :)

0/0
2.12.2016 14:32

S17t92a45n68i35s48l56a15v 66P40i51š68t41ě15k 1986558949455

„Dovedete si představit, že by v Česku byly průměrné marže hospodského jako jinde v Evropě? Že by plzeň stála 80 korun a kafe 80 až 90 korun, biftek 450 korun?“ varuje bývalý provozovatel.

A dovede si byvaly provozovatel predstavit, ze by zamestnancum platil jako na zapade?;-D

+8/−4
2.12.2016 14:27

P92ř35e36m16y81s93l 62H22r18o61m80a79d73a 2654336898961

Tak pokud by měl ty ceny jako na západě, tak by jim to platil v pohodě. Otázkou je, jestli to lidé dostanou i v jiných oborech. Každopádně minimálně stejné zdražování jako v restauracích nás čeká v březnu u obchodníků. Tak si jděte říci o zvýšení mzdy ;-)

+2/0
2.12.2016 14:30

M37a87r40i55e 69H38r29d60i55n57o58v49á 5418791135726

Obchodníci očekávají snížení DPH zrovna tak, jako to mají restaurace. Pro přehlednost navhuji jednotnout DPH 1%. Vzhledem k tomu, že díky EET nateče do rozpočtu očekávaných 18 mld., tak 1% pro stát je dostačující.

0/−4
2.12.2016 14:34
Foto

M60a98r94t17i37n 28P78i44š45t51o28r26a 8358848806409

18 mld. je ve srovnání s DPH zanedbatelných. Tak 1 procentní bod.

0/0
2.12.2016 17:14

J22a54r53o97s46l94a61v 55H32o42r31á94k 6673147795424

Ja si to predstavit dovedu. Smutna zprava pro socialne slabsi je, ze na Zapade si delnas fakt neprolije krk deseti kousky za vecer. Ostatne proto jsme take oblibenou destinaci omladiny z Britanie ci Danska. Chlast je tu proste neuveritelne levny. :-)

+4/0
2.12.2016 14:31

P11e44t38r 23K15e72l70l52e17r 4109420244

...spíše policajti a zákony děravé... V Dánsku mu prostě nenalejí, dokud nevidí průkaz... A nebo jej ani nepustí dovnitř...

.

Tady jim to ÚOOÚ zakazuje, že na kontrolu OP nebo pasu nemají nárok...;-€

+1/0
2.12.2016 14:39

J84a31r23o59s94l12a27v 97H57o18r15á56k 6283627155914

"Tady jim to ÚOOÚ zakazuje, že na kontrolu OP nebo pasu nemají nárok" - proc pisete takovehle nesmysly? Bez te kontroly hospodsky typkovi proste nenaleje. Zadne poruseni zakona 101/2000 Sb. to neni. :-)

+1/0
2.12.2016 14:45

J88i65ř39í 71P79a75u19l 3356515657542

Já ano a dokonce bych to vítal. Pokud by byly takové průměrné ceny v průměrných restauracích, znamenalo by to, že platy jsou už také v jiných dimenzích. Jednostranně to zavést nelze.

0/0
2.12.2016 14:39

P90e41t92r 12A44s76c62h96e23n37b74r76e14n97n87e52r 6455153662431

Nejvíce asi zdražovali ti, kteří vědí, že už plátcovstvi DPH neuniknou. Ti musí zdražit právě o těch 15%.

+3/−1
2.12.2016 14:10

P39e63t45r 10K50e55l51l82e91r 4299780814

Proč by měli zdražit o 15% 8-o?

.

Při plátcovství DPH si naopak odečítají DPH na vstupu a platí ji na výstupu. Takže pokud bude kupovat suroviny s DPH 15% tak si toto DPH odečte na vstupu-nyní dávala do nákladů cenu včetně DPH! Pokud nakoupí suroviny z DPH 21% tak si uplatní na vstupu odečet 21%, ale platit bude jen 15%...

.

A pak zdaní jídlo DPH 15%, takže navýšení ceny je matematicky potřeba pouize o 15% z marže na daném produktu, třeba o 15% z 10,- nebo 20,- Kč zisku na menu, což dělá 1,5 nebo 3,- Kč... Takže ne 15% z celých 60,- Kč, což je 9,- Kč...!!

+1/0
2.12.2016 14:23

P42ř14e13m70y82s41l 10H57r39o19m68a85d32a 2314986178441

Někdo si prostě stále myslí, že neplátce DPH je automaticky zloděj. Jediný důvod proč se DPH drobní podnikatelé vyhýbají, je ušetření nákladů za účetnictví. Jinak podnikatel plátce DPH si může například dovolit lepší auto, či vybavení. Neplátce se snaží pro zákazníky udržet co nejvýhodnější ceny. Ovšem teď se ukazuje, že ho ti lidé za to nazvou zlodějem :-/

+2/−2
2.12.2016 14:28

P74e67t79r 98N82o62v71ý 9621203688

No hospoda či restaurace, která není plátcem DPH a má 2 zaměstnance, tak poctivá nejspíš není.

+1/−1
2.12.2016 15:08

P39e73t91r 24B81r36o26d46a 8946387117309

A jak to víte podle sebe?

0/−1
2.12.2016 17:59

J23a15n 59D97l64o95u65h11ý 8676910793300

Nemůžete brát zisk, ale i náklady, ze kterých si neodečte DPH (nepř. mzdy)

0/0
2.12.2016 14:32

P80e59t48r 18K50e88l31l44e65r 4949150284

Ale zase musíte přičíst snížení vstupů o dané DPH - třeba hrnce,kastroly, sporáky,auta, nájemné... Musí se to brát celkově a ne vytrhávat jedno...

0/0
2.12.2016 14:36

J38a88n 55D80l71o33u44h20ý 8786730983860

u zaběhnuté restaurace to není významná položka

+1/0
2.12.2016 14:43

D29a62n 80R21o23z11s28í49v51a56l 3580852300974

„Pokud podnikali férově, měli by zlevnit – snížení DPH by jim mělo pokrýt náklady na kasu,

Z čehož logicky plyne jediné, férově u nás podnikal málokdo.

+4/−3
2.12.2016 13:54

P18e15t82r 30B58r89o70d48a 8296907957779

Víte vůbec co to je DPH ?

+1/−1
2.12.2016 14:01

P80e15t21r 67N16o78v40ý 9981653928

Ano. Pokud restaurace férově podnikala, prodala 1000 jídel měsíčně za cenu 100 Kč, tak jí zůstane díky snížené sazbě DPH víc o cca 4 500 měsíčně. Takže i bez zdražení to v pohodě pokryje náklady a i něco zbude.

+4/0
2.12.2016 14:05

P40e44t24r 67B85r98o45d17a 8396647207329

Celkem pitomé počty. Máme tady hospody, kde si dáte max tyčinky k pivu, jinde max nakládaný hermelín nebo utopence, Jinde prodají maximálně 10 jídel. Pak jsou plátci DPH a pak nejsou.

Předně hospodští mají své dodavatele jak piva tak masa tyčinek a pod. Vše je dnes již evidováno v přiznání DPH a kontrolním hlášení. Tak že Babiš ví za kolik nakoupil ten či onen plátce DPH a za kolik toho prodal výstup je platba nebo vratka DPH. Už tam úředník od stolu dokáže vydedukovat jestli někdo podvádí nebo ne. Pak stačí daňová kontrola a tam se jednoduše zjistí že vyčepoval 1000 piv ale z pivovaru obdržel 2000. To samé i jiní dodavatelé. Účtenku jste musel dostat už před zavedením EET a udavači vesele udávali také před tím. Tak co se EET změní? Naberou se lidi vydělají na tom prodejci EET a zaplatí to nakonec zákazník

+3/−2
2.12.2016 14:33

P13e53t24r 10K91e93l74l60e55r 4119800244

NIkoliv, v dokladech máte jen částky a nikoliv kusy čehokoliv, třeba těch uváděných 1000 piv... Nyní byla snaha být v kladné nule ve výsledku odvodu DPH, daně z příjmu apod.... Po EET už se dozví FÚ všechny tržby...

+1/0
2.12.2016 14:38

P45e35t18r 17B42r89o98d30a 8616107757289

Víte co to je přiznání DPH a Kontrolní hlášení? A co za data z EET chodí na Fú. Tam se dozví data z výše zmíněných úkonů nikoli za kolik čeho kdo prodal. Navíc nájem, energie, PHM , poplatky tam nikdo neuvidí stejně.

Babiš si navíc plete pojmy vice zde:

http://svobodneforum.cz/varovani-k-eet-evidujte-predani-zbozi-nikoli-jeho-zaplaceni/

0/−1
2.12.2016 14:51

P20e35t85r 26N34o29v97ý 9121133298

Jak prosím vás v přiznání DPH a Kontrolním hlášení zjistíte, že v něm daná restaurace vykázala všechny tržby a dle toho i dovedla DPH ?

+1/0
2.12.2016 15:02

P58e19t86r 91N43o15v89ý 9581603508

Můžete mi vysvětlit, co je pitomého na konkrétním příkladu, kde férová

restaurace prodá 1000 jídel měsíčně, tedy 50 za 20 pracovních dní ?

Kontrolní hlášení - asi vůbec netušíte, že doklady do 10 000 nelze spárovat (identifikovat).

+1/0
2.12.2016 14:59

P44e93t15r 85B33r27o96d14a 8776927967839

Viz výše. Vy pořád počítáte s tím že všeci kradů a ta férová restaurace byla férová i před tím měla li tolik jídel tak musela mít i pokladu před tím. Takové modelové situace jsou vždy nesmysl. Účtenky se vydávaly vždy já i na párek v rohlíku a pochybuji že by si někdo lajznul krátit tržby když vydává účtenky. Ta i před EET šla ověřit. Zdražení je v pořádku. Zvětšené náklady a ty nejsou jen na pořízení údržbu ale i obsluhu a kontrolu. Nemusí jít internet (výpadek ) zhroutí se systém a to někdo bude muset nad rámec řešit což stojí peníze.

0/−1
2.12.2016 15:08

P54e21t96r 71N44o65v72ý 9631673748

Co to píšete za bludy ? Já naopak uvádím příklad pro férovou restauraci, která nepodvádí.

Zvýšené náklady - na tom jednoduchém příkladě jsem vám uvedl, že díky snížené sazbě DPH odvede restaurace o 4 500 měsíčně méně a to na zvýšené náklady bohatě stačí i bez zdražení. Taková restaurace prostě nemá důvod kvůli EET zdražovat.

Zkuste jednoduše odpovědět na následující otázky, potom to možná pochopíte.

1. Odvede restaurace o 4500 na DPH méně ?

2. Stačí 4 500 měsíčně na pokrytí nákladů souvisejících s EET ?

3. Pokud odpovíte na 1. a 2. otázku ano, proč by měla taková restaurace zdražovat kvůli EET ?

+1/0
2.12.2016 15:14







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.