Diskuze

Tradice domácích zabijaček skomírá. Porážek za deset let ubylo o polovinu

Domácích zabijaček prasat dlouhodobě ubývá. Jitrnice, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného „pašíka“ si dopřeje rok od roku stále méně lidí. Podle odhadu ministerstva zemědělství bylo loni v Česku na domácích zabijačkách poraženo sto tisíc prasat, o rok dříve šlo o deset tisíc kusů víc.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
IS

Můj otec, řezník v důchodu už sice nezabijí, ale dělá pořád klobásky a udí maso. Můj bratr je sice zedník, ale po otci zdědil vášeň a zabijí prasata každou zimu rodině i známým. U nás se tradice pořád udržuje a domácí zabíjačka neskomírá.

Chápu, že v určitých lokalitách už není nejen chov prasat, ale ani řezník, ti starší odchází do důchodu a mladé nikdo nevychoval..........:-PRv

0 0
možnosti
BM

Dříve jsme si prasata kupovali neboť se nevyplácelo je vykrmovat. V JZD stálo kg asi 10Kč. Dovezli jsme si ho domu a před garáží picli. Odrbali, vykuchali, střeva vyšlemili, maso uvařili a pak přišla ta zábava. Dnes si rovněž u soukromníka prase koupíme cena různá od 35 do 45Kč za kilo a to se vyplatí. Buď nám ho doveze již očištěné a vykuchané a s vnitřnostmi, nebo si ho "vyzvedneme" sami. No a doma si uděláme "výrobu, tzn. jitrničky, jelítka, gulášek a samozřejmě i tu tlačenku která nesmí chybět. A to vše podle naší chuti. No a dvakrát do roka máme vepřové hody. Ani v dnešní době se o toto nikdo nemusí připravit. Dobrou chuť a příjemnou zábavu a hezký den. Všem škarohlídům navzdory.

10 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
2 0
možnosti
VP

Na fotce je určitě řezník-samouk. Ta hlava toho čuníka je očištěná strašně.8-o Tohle by můj švagr, řezník, nerozdejchal. Na hlavě zmijovka, pepito blůza, Solingen kudly...upadá to, upadá. A je to škoda.:-/

1 0
možnosti
MK

já jsem si v náhledu myslel, že je to fotka "od bazénku".

1 0
možnosti

Nejdřív všechno zakážeme a nebo sháněním všelijakých povolení otrávíme lidi a pak se divíme, že tradice mizí. Za pár měsíců tu bude článek, že nejsou žádné vesnické zábavy, protože musíte mít povolení na hraní po 22.00 hod. , zaplatit výpalné OSA,

nesmíte si zapálit, když budete mít třetí pivo, hospodský vám nenaleje, aby se náhodou nedostal do problémů se zákonem atd. Ono asi bude někoho bavit, když chce udělat něco pro lidi, aby půl roku dopředu sháněl všelijaká povolení.

Bohužel situace je taková, že prostě nic nebude a budeme sedět doma a čučet do bedny.

11 1
možnosti
MD

Zabíjačka není žádná pouťová atrakce. Poplatek Osa se musel platit i za komoušů ( autorský poplatek).Bohužel jsou lidé kteří nechtějí nic dělat a tak si najdou věci o kterých mohou alespoň vykládat.

0 3
možnosti
MK

Tradice se vyvíjejí a mění po celou dobu jejich trvání, na tom není nic nového.

5 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 0
možnosti
MK

Já se musím přiznat, že bych radši byl ve vířivce s několika pěknými děvčaty, než se staral o prase. Ale každému, co jeho jest.

2 0
možnosti
Foto

K nám jezdí pojízdná prodejna řeznictví z fryšavy. Naprosto luxusní výrobky plné masa. Proč by se tedy kdo choval s celým prasetem? To dnes nikoho nezajímá.

Navíc když nemá dostatek "odpadu" na skrmení.

2 0
možnosti
MK

Proč by se tedy kdo choval s celým prasetem? Protože půlka prasete se chová fakt blbě. :-)

0 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 5
možnosti

O to tady vůbec nejde...Psalo se o tradicích.A zabíjačka na vesnici patřila.Ale tak ono I klasickou pouťovou zábavu z před 20ti let si můžete pustit na netu.A dát si k tomu sklenku co? Netřeba jí pořádat a trmácet se na ní...

3 0
možnosti
TD

ja jsem prazak,ale ve spolupraci se sousedama na chate chovame slepice,prasata ovce,kachny,a od lonska i vcely.je to prima konicek a hlavne ten pocit,ze clovek si to sam vychova,nakrmi a pak sni :D zadna chemie,proste parada,a moje jitrnice?pche,ty z kramu by nam nezraly ani ty slepice!prebytek jeste po znamych prodama,a na vejce abych delal poradniky,i kdyby jich bylo 1000tydne je to malo :D ale je fakt ze okolo nas,je spousta trtvale zijicich a tech co drzi zver je tak na jedne ruce,i kdyz tam neni prace,vicemene bida,dnes se nikomu nechce moc delat neco navic,spis nastavit ruce to by slo :D

9 0
možnosti
Foto

Hmmm, a kdo vám kolem toho denně chodí? Kdo kydá hnůj, kdo to krmí , kdo se o to každý den stará? Čím to krmíte? Kupujete krmivo, nebo si ho pěstujete? Když si spočítáte náklady tak na kolik vás ta sice kvalitní jitrnice nebo vajíčko vyjde? Nakonec zjistíte, že se dřete, ale efekt zase tak moc velký není. Lépe řečeno, že je to dřina a hodně prodělečné.

2 4
možnosti
RS

Mít doma čuníka,znamená chodit na pole,pěstovat brambory,obilí a řepu.Většina zabíjaček co dnes ještě přežívá,jsou z koupených hotových prasat.Lidi už nechtějí chodit na pole,ale o to víc je baví nadávat,že kupují špatné potraviny,sami je už ale pěstovat či chovat nechtějí.

9 0
možnosti