Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Potraviny jsou přesolené, ukázal test. Uzeniny i snídaňové cereálie

Snažíte se vyhýbat slánce, jak jen můžete? I tak možná denně sníte až třikrát víc soli, než doktoři doporučují. Většinu si přinesete domů v potravinách.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M21a76r70e30k 28T39e84t21u55r 9479214926

Uzené je slané, protože se potírá uzenářskou solí. Udírnu to nevidělo ani na obrázku.:-P

0/0
9.5.2017 8:42

D76a17v20i95d 70P81e65t27r 7550616880275

Škoda, že se zrušily normy z let před 1989, tehdy byly baše potraviny mnohem kvalitnější i než tehdejší v Německu, jen je Ti naši neuměli zabalit, aby to pěkně vypadalo.

+2/0
15.3.2017 5:11

M39a65r30t19i55n 35R33u97z58i59c87k66a 1562498466537

Nemuzu souhlasit, nemecke potraviny, alespon ty co se k nam dostali, byly mnohem kvalitnejsi a zaroven mnohem bezpecnejsi, zvlaste hygienicky...

To co je faktem, ze u nas jsme neumeli vyrabet a ani jsme nedovazeli ruzna dochucovadla a nepouzivali se, take je pravda, ze jsme o 25 let dal a tak i na zapade sla kvalita dolu a to nemluvim o odpadu co se dela pro vychodni trhy...

Co se tyce soli, tak ta s tim moc nesouvisi, ale je pravdou, ze se dnes soli neskutecne, lide jsou dokonce na to i zvykly...

0/0
29.4.2017 23:12

J50a42k12u88b 81H73l72a11v79a95t62a 7368593168286

Nejlepší je dělat si vše sám ze základních potravin. Dneska nelze ničemu věřit, hlavně kvalitě potravin!!

+5/0
14.3.2017 11:56

P39e20t52r 73J66a49r66o81š 2884271115477

A vsechno si pestovat sam. Dum si stavet sam, auto si postavit sam, slepak si vyoperovat sam, ...

Dneska se totiz neda verit ani tem zakladnim potravinam

https://www.novinky.cz/domaci/308131-jedovaty-herbicid-v-sobe-melo-sest-z-deseti-testovanych-cechu.html

+4/0
14.3.2017 12:09

D50a83v22i47d 21P92e97t70r16ž24e44l75a 2956624403370

Jednoduchá matematika. U dětí tvoří voda 80% tělesné hmotnosti u starého člověka 40%. A můžete hádat, čím je voda nahrazena...

0/0
14.3.2017 10:57

Z80d62e31n28ě62k 95J60o16n49á30š 9171429966680

pivem?

+5/0
14.3.2017 11:02

L44i48b24o91r 82M83o77u57č21k52a 1478687175452

soli? ;-D

0/0
14.3.2017 11:37

D21a81v66i52d 15P89e84t35r85ž73e65l87a 2616934833240

Jojo, sloučeninami na bázi solí v buňkách...

0/−1
14.3.2017 11:44

J42a91n 31N84o17v11á78k 7375284908237

jak starý je ten člověk? Pár měsíců po smrti na suchém místě by mohl těch 40% dosáhnout.

+2/0
14.3.2017 17:00

Z88d78e46n49e14k 84P18i68r79ů23ž70e31k 9254119917437

;-D ..další Iniciativa....Za chvíli se budu bát vystrčit nos z baráku ;-D

0/0
14.3.2017 10:35

A33d16a57m 96H14u91r32t89a 2531842917130

To má být nějaká novinka? Kupovanou uzeninu dám do pusy párkrát do roka. Pořád nechápu ty řady u pultu s uzeninami. Možná proto máme taky prvenství v rakovině tlustého střeva. A co se týče těch snídaňových mixů, které se dle obalu snaží tvářit děsně zdravě...Nic než cukr, sůl, aromata, ochucovadla...Není nad obyčejné vločky. Přitom jsou nejlevnější.

+4/0
14.3.2017 10:10

P29e59t80r 45F13i21a57l17a 9933596753193

Chtěl jsem dát plus, než jsem dočetl k vločkám. Nic proti nim, ale že by nad ně nebylo?

Problém je v tom, že průmyslově vyrábené výrobky jsou přesolené ... a také přeslazené.

+3/0
14.3.2017 10:15

P24e54t78r 39J34a33r51o71š 2454791625367

Muj deda nekouril, alkohol pil prilezitostne. Sportovec telem i dusi. V lete kolo, v zime lyze. Zeleninu veskerou z vlastni zahrady vic jak 3x za den. O uzeninach tvrdil ze maji skodlivost peti cigaret a do pusy vzal vzacne. Zemrel na rakovinu tlusteho streva, po rakovine zaludku.

Muzete se snazit zit jak poustevnik Skolastyk, a stejne vam to bude prd platny.

Nejdulezitejsi je prozit zivot spokojene.

+3/0
14.3.2017 12:14

T35o57m89á82š 31L48i44s22k61a 6270259944314

Podle VŠCHT a testu uzenin, které prováděli tuším, u salámu vysočina nesplnil deklarovaný a mizernou vyhláškou daný obsah masa výrobek Kosteleckých uzenin jistého slovenského agenta Bureše a kupodivu tento salám byl zároveň nejslanější.

Jinak řečeno, když vyrábíte a na trh dodáváte svinstvo tak ho musíte osolit, aby se to vůbec podařilo prodat a o tom to je. Dokud tu budou padělatelé potravin jako soudruh Babiš a dokud budou mít podporu , lidí jejich svinstva budou kupovat budou je tito solit, oni bohatnout a vy co ta svinstva konzumujete chudnout a zhoršovat si zdraví.

Ale já vím fšici kradnů a ANO bude lépe. Zkrátka kde není z hůry dáno nelze čekat přemýšlení. Přesoleným koblihám zdar.

+11/0
14.3.2017 9:57
Foto

I67v11o 64P29e56t40e21r57k49a 4136535257239

Viz http://blog.aktualne.cz/blogy/margit-slimakova.php?itemid=28786 devátý bod. :-P

Tím neříkám, že tyto vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou dobré pro zdraví, v soli jako takové však ta nezdravost nespočívá.

0/−1
14.3.2017 9:50

L75u97k15á62š 78A95d18a19m98e32c 6570319800467

Nejčastější příčinou vysokého krevního tlaku v ČR je nadměrná konzumace soli, respektive přesněji nadměrná konzumace průmyslově vyráběných potravin s vysokým obsahem sodíku a naopak deficit hořčíku a draslíku. Toto přímo vede k vzniku hypertenze a závažným problémům s elasticitou cév.

Mám známého, který to v 70 dotáhl k těžké cukrovce, přišel o nohu , má x násobný bypass ucpávají se mu cévy a přitom solí tak, že by se mu vyplatili vlastní solné doly , nejoblíbenější jídlo, solný roztok, kterému říká polévka a pak brambory se solí vysvětlit se mu to nedá tak to jeho rodin zkusila přes doktora , když byl v nemocnici obrátili se na primáře co s tím, on se usmál a pozval je na prohlídku oddělení před pokojem se mrkl kolik pacientů tam je s a pan primář provedl názornou ukázku prošli oddělení a u 7 z 10 pacientů, kteří měli stejný nebo podobný problém se solí ve stolku zabavili soukromou slánku

+8/0
14.3.2017 9:48

Z69d91e87n74ě19k 65J76o17n18á55š 9501779776960

Sůl tedy funguje prostě jako droga?

0/0
14.3.2017 9:50

P16a78v26e77l 35N80á45r89o96ž48n51ý 1265883686882

Spíše jde o to, že chuťové buňky snadno otupí a dotyční musí zvednout dávku proto, aby dosáhli stejného efektu chutě jako normální nebo oni dříve. Jistá podobnost tu s drogami tedy vlastně je. ;-D

+1/0
14.3.2017 10:02

E15v56a 19J56i17n62d35r68o65v83á 3324353109887

Solím hodně, přesto mám nízký tlak.

0/0
15.3.2017 11:15

M49a84r70e87k 61T68e30t53u59r 9249124306

A co zvěr v zimě - ta líže sůl a ani to nezapíjí.

0/0
9.5.2017 8:46

E90d66a 16S39t28á68r38e65k 6906664812886

Udivuje mne, jak různí experti objevují to, co je již dávno zjevné. Potraviny jsou plné nejrůznějších svinstev, která v nich jsou jen proto, aby výrobci ušetřili. Bohužel základním prohřeškem je to, že jsou potraviny přeslazené a přesolené, jenže to je jasné každému, kdo sleduje složení. Tak nevím kde byli tito experti doteď schováni.

+3/0
14.3.2017 9:41

T72o50m95á31š 19K24u98c22h79a16ř 3737221518361

Jsem bohužel právě ve stavu, že téměř na jakoukoli běžnou potravinu (pečivo, uzeniny, sýry - asi s výjimkou mozarelly ) se podívám, tak mozek i žaludek už se vzpírá ji kvůli slanosti přijmout. 90% potravin v marketu mě tedy odpuzuje, jako by to bylo něco zdechlého, jedovatého, přesoleného, nebo sladké potraviny i pití jsou zase sladké příliš, cítím jak tělu dodávám příliš koncentrované jedy i energii (je to pouze pocit, nijak se tím nezabývám). Jenže brokolice, salát, tvaroh a jogurt a kukuřičný polystyren jsou tak pro slepice, to mě to rozhodně neuspokojuje, ani si nemíním vyrábět vše sám. Takže vlastně nevím co jíst a neodpuzuje mě už snad jen pivo a alkohol. :-/

0/0
14.3.2017 9:25
Foto

I49v82o 27P27e93t50e36r62k12a 4206665457919

V podstatě nemáte jinou možnost než si vařit sám. Ze základních potravin.

+1/0
14.3.2017 9:55

Z64d28e69n69ě79k 55J15o95n94á86š 9411809196270

Začněte si vařit, zkuste německé recepty na Eintopf napříkald. Je to jednoduché, chutné a uvaříte toho hodně, takže to máte na vícekrát. Jinak vás chápu, já už prakticky nakupuju potraviny jenom v zahraničí, což stojí peníze čas a mnohdy to taky není úplně podle mých představ. Jinak z Brokolice se dá udělat výborná polévka. Vývary jsou taky super a maso od řezníka si taky koupíte dobré.

0/0
14.3.2017 10:05

P79a20v76e67l 93N58á22r93o26ž23n64ý 1275973716552

Je to jednoduché, v ČR ale vlastně v celé EU se již dávno nevyrábí kvalitní potraviny, jen chemické svinstvo, které nemá žádnou chuť a tak se chuť musí dodávat uměle a sůl je jedna z základních nositelů chuti jak slané tak zvýrazňující jiné chutě.

Dole jsem dával složení současného rohlíku produkované pekárnami soudruha Babiše je v něm až 32 složek, původní rohlík z roku 1975 měl 5 složek , později 7 ;-D

+6/−2
14.3.2017 9:20

T55o55m94á56š 21S87e55d44l24á18k 3928801652687

Sůl je jedna ze základních ochucovadel a v tom problém nevidím. Spíše vidím problém v používání zvýrazňovačů chuti, protože tam se potom podvádí. Není potom výjimka, např. že si koupíte smažené rybí prsty, které obsahují jen 13% rybího masa, zbytek je náhražka alias Tricatel. ;-D

+2/0
14.3.2017 9:45

P36e21t30r 98F63i93a81l92a 9913856343253

Sůl je stejný problém jako ta dochucovadla!

+1/0
14.3.2017 9:59

T96o34m20á57š 85S39e90d40l77á87k 3698341622717

Sůl je problém jen ve větším množství. Např. v profesionálních kuchařských normách jsou povoleny jen základní koření, sůl, cukr. To znamená, žádné směsi, zvýrazňovače chutí, žádná chemie, uměle sladidla atd.

0/0
14.3.2017 10:12

P83e63t64r 78F47i24a96l84a 9323426973573

No a o tom velkém množství je právě řeč.

0/0
14.3.2017 10:13

T70o59m34á56š 90S10e73d28l94á68k 3198981212677

Škodlivé ve větším množství je prakticky vše. Otrávit se můžete i čistou vodou. Měli by se spíše zabývat tím, co je škodlivé už v malém množství.

0/0
14.3.2017 10:20

Z69d17e81n96ě29k 88J31o75n34á56š 9391309126700

Soli se konzumuje skutečně hodně. Více, než je zdravé. To, že se konzumují další věci, je faktem taky, ale prostě někdy se začít musí a nelze napsat článek o tom, co vše je špatně. Měl by tisíce stran a kdo by to četl?

0/0
14.3.2017 10:25

P59e28t85r 95F60i11a17l58a 9423296263193

Ach jo, v každém výrobku je o něco víc soli, než má být.... a málokdo sní jen jeden rohlík denně nebo jen jeden jogurt apod., takže v celkovém výsledku dostaneme do těla zbytečně velké množství soli.

0/0
14.3.2017 10:33

T10o16m79á82š 88S45e82d78l15á97k 3738631712897

Moře je slané a přesto v něm žije velké množství živočichů, rostlin a to i včetně savců. Moře může obsahovat až 42 gramů soli na litr. Jediná výjimka je mrtvé moře. Tam však té soli je téměř 10krát více, ale i tak tam žijí mikroorganizmy. Jinak myslet si, že když potraviny nebudou obsahovat sůl, že budou zdravé, je naivní. Budou se na potravinách ve větší míře vytvářet botulotoxiny a při požití větší dávky Vám už nikdo nepomůže.

+3/−4
14.3.2017 9:14

P75a73v40e44l 34N25á75r27o87ž74n66ý 1485483916812

Voda je mokrá a přesto tam žije velké množství živočichů, navrhuji nějakého Sedláka strčit na hodinku pod vodu , uvidíme jak se mi tam povede. Vaše logika je fakt odzbrojující.

+8/−2
14.3.2017 9:16

O73n56d80r88a 69P56a12ř58í25z56e32k 7491289805242

Je známo, že sůl "zvyšuje chutnost" potravin. I když se snažím nesolit či solit minimálně, tak se tomu nevyhneme.

+1/0
14.3.2017 9:12

Z44d17e89n61ě37k 52J85o51n52á52š 9771649816630

Stačí solit méně... je to o zvyku

+2/0
14.3.2017 9:13

O17n70d57r18a 22P66a59ř80í81z97e42k 7941839695872

Nesolím téměř vůbec, ale sůl je téměř všude. A bez soli to také nejde.

+1/−1
14.3.2017 9:16

O32n66d59r70a 64P34a47ř66í34z56e74k 7821949535462

Jinak se vyhýbám cukru, palmovému tuku, používám řepkový olej, snažím se jíst žitné pečivo, ovoce, zeleninu...tlusté maso nejím., tavené sýry také... proč se máme bát jíst?

0/0
14.3.2017 9:24

P83e14t58r 15H46e90l50l84e21r 5193656364944

Je zajímavý, jak se nám tu rozšířil mýtus o palmovém oleji (o ztužených tucích nemluvím). To, že výroba silně ničí životní prostředí, je pravda, ale jinak patří k těm nejzdravějším.

0/0
14.3.2017 11:35

T33o11m55á70š 86S18e57d68l18á76k 3588961562107

Moře je slané a přesto v něm žije velké množství živočichů, rostlin a to i včetně savců. Moře může obsahovat až 42 gramů soli na litr. Jediná výjimka je mrtvé moře. Tam však té soli je téměř 10krát více, ale i tak tam žijí mikroorganizmy. Jinak myslet si, že když potraviny nebudou obsahovat sůl, je naivní. Budou se na potravinách ve větší míře vytvářet botulotoxiny a při požití větší dávky Vám už nikdo nepomůže.;-)

0/−1
14.3.2017 9:11

Z91d82e73n98ě35k 34J17o25n47á50š 9471859826730

Lidi nejsou mořské ryby. Nikdo neříká přestat solit, ale přestat tolik solit.

+3/0
14.3.2017 9:13

T23o78m24á48š 36S56e67d29l79á58k 3938961742957

Jenže, když si dnes něco koupíte, tak už to není ani chutné, zvláště masné výrobky a přesto se stále řeší snižování soli v potravinách.

0/0
14.3.2017 9:23

Z94d10e46n38ě24k 91J87o63n19á73š 9531309336740

proto už v čechách potraviny prakticky nekupuju

0/0
14.3.2017 9:49

D31e63n71i70s 17H30u31m92l 4842445435316

Král Já I. to měl v hlavně srovnané, dokud mu jí nevymyla lobbistka solného průmyslu Maruška.

+1/0
14.3.2017 9:09

O77n43d46r52a 67P14a36ř65í53z52e72k 7881869735242

Kdo si hraje, nezlobí.

0/0
14.3.2017 9:13

M83a63r31t59i71n 47R92u75z58i35c28k75a 1202338346927

Ano, naposto souhlasim, a chtelo by to odkaz na clanek o zvysenem vyskytu ledvinoveho selhani...

Sul je vsude, i ve sladkostech,...

Totez je ivelke mnozstvi sladidel, cukru, dochucovadel,...

Pokud chceme mit zdravejsi spolecnost, tak je nutne toto zmenit, bohuzel, lide i kuchari jsou na to tak zvykli, ze soli hodne i doma a kuchari v restauracich,...

Prakticky nemuzeme vychtnat chut jidla, ale jen prichut pres veskera dochucovadla vc. soli nebo ani necitime sladkou chut ovoce ani zeleniny...

+6/0
14.3.2017 8:20

M25i16k31u17l52á30š 87L95é19v83y 5792175274361

Zase jen bu-bu-bu. Můj otec solil jak divý, i na mne to bylo moc a já si tedy rád přisolím. A přesto se dožil 96 let a neumřel na selhání ledvin, nýbrž na starobu.

Všiml jsem si takový módní trend, čím "zdravější" jídla, tím méně jsou chutná. Člověk se z nich téměř nenají. Tato doba dělá ze zdraví takovou modlu, řekl bych - i když samozřejmě je zdraví důležité.

+1/−7
14.3.2017 8:39

Z16d27e63n57ě42k 16J20o30n58á66š 9551829736150

to je spíše tím, že máte od soli a dochucovadel zcela zničené nebo otupené chuťové buňky. Když chvíli vydržíte, chuť se zpravidla vrátí a budou vám chutnat i obyčejné věci bez soli a dochucovadel.

+3/0
14.3.2017 9:11

S73t37a77n40i34s76l61a65v 62S79r97b76a 4425244168514

ráno dávali v české rozhlasu reportáž o tom, jak firmy-výrobce naopak strádají, trpí a tratí peníze na tom, jak je chudáky stát nutí snižovat obsah solí, tujků a cukrů. tak vlastně ani nevím, co kdo chce. stát nejdříve nařídí aspoň ve školách méně těchto látek, pak veřejnoprávní rozhlas naopak kritizuje stát za to, že škodí výrobcům, a pak zase médeia jako toto vrací všechno zpátky. takový kocourkov.

+4/0
14.3.2017 8:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.