Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dobrej pub made in CZ

aktualizováno 
Nejkrásněji je tu vsobotu a v neděli odpoledne, kdy do prázdného temného lokálu vnikají klíny světla jak od holandských mistrů.
Nejkrásněji je tu vsobotu a v neděli odpoledne, kdy do prázdného temného lokálu vnikají klíny světla jak od holandských mistrů. Řeč je o sympatické hospodě PASTIČKA v Praze na Vinohradech, dalším kříženci česko-irského ducha. Jednadvacáté století se tu vkusně prolíná s první a druhou republikou. Vždyť je taky ve štítu napsáno "kvelb & pub". Na zdech visí staré smaltované cedule "Mobiloil" nebo "Gemeinde Stranschitz - Obec Stránčice"; pěkný je nápis "Přijmu hocha do učení na zámečnictví" na baru. U vchodu jsou pro změnu k mání programy pražských klubů, ze kterých dejme tomu zjistíte, kdy že v Mecce hrají DJS James & Funky Skunky & Special Guest from Amsterdam DJ Richard & DJ Alvredo. Funky Skunky, hochu zámečníku! Učedník Jan Tleskač by žasnul... "Jídelák" Pastičky, stejně jako portrét hospody na www.pasticka.cz, je prošpikován výrazy typu "sejra", "naloženej hermouš", "česnekovej, bylinkovej, koprovej dresink". Když ale čteme věty jako "Zkrátka u nás nepřijde ani vyznavač míchanejch drinků" nebo "Neodmyslitelnou součástí je jedinečnej Guinness", vypadají hovorové koncovky chtěně a trochu jako kalkul. Možná ne, těžko říci. U plotny prý pracují "mladí, kreativní, ale zkušení kuchaři". V neděli v 17.30 se nicméně číšník omlouval: "Nebudete mi to asi věřit, ale kuchař zaspal. Jestli chvíli počkáte..." A opravdu, v 17.45 mladý kreativec přichází. A po chvíli dodává tak skvělý hermelín v bramboráku, že o nějaké indispozici nemůže být ani řeči. "Hebr", to je pinglovská zkratka hermouše s bramborákem na účtence, na kterou si dělá poznámky. Jinak se účtuje strojově jak v sámošce, ale co se dá dělat... Vaří tu opravdu znamenitě, tedy pokud se dá zkušenost z pěti šesti chodů zobecnit na celé menu. Ale třeba Žebrákova smažená mošna ("šunka, sejra, marinovaný zelí", 120 korun) nebo Robinova trefa ("panenka, slanina, pórek, žampijóny, smetana", 145 korun) neměly chybu. A když objednáte nakládaný hermelín, podpořený ostrou feferonkou, počítejte s tím, že česnek z vás vyvane až někdy na druhý den. Moc dobrá byla i skotská sukýnka neboli palačinky s tvarohem, jahodovou polevou a dalšíma vychytávkama. Přes den mají hotovky za 50-60 korun, ty jsme bohužel neochutnali, ale nic nenaznačuje tomu, že by to měl bejt humus. Na pasticka.cz píšou, že "velkou pozornost věnovali bohatýmu výběru zdravejch zeleninovejch salátů, který jsou obzvláště vhodný k zaplnění žaludku pro vystresovaný typánky". Vystresovanej byl možná ten, kdo to psal - lidi co sedí v lokále, se zdaj bejt v klidu. Pojďme ještě něco říci o interiéru Pastičky, nastraženém v dlouhé polosuterénní místnosti s neprůhlednými okny těsně nad chodníkem. Důležitý je jistě krb, v zimě pravděpodobně funkční. Zadnímu "obýváku" dominuje krásný starý lustr, v okolních nóbl činžácích by se možná ještě takové našly. Stolky jsou šikovně zastrčené do výklenků pod okny, ale tím pádem je u nich krutě málo místa, hlavně na nohy. Pravda, těžko se to dalo vymyslet jinak. Ze stejných důvodů asi chybí i bezbariérový vchod. Pochvalu zaslouží zdejší reprodukovaná hudba. Blues, swing a kvalitní big beat, žádné přiblblé rádio s reklamou. Večer tu bývá po zásluze plno.

PASTIČKA Blanická 25, Praha 2-Vinohrady. Otevřeno: pondělí-pátek 11-asi 01 hod., sobota-neděle 17-asi 01 hod. Patnáct stolů, asi 70 míst k sezení plus bar.

Bernard 12° 22 Kč ***
Bernard polotm. 11° 22 Kč ***
Guinness 48 Kč *****
Kvalita obsluhy ****
Celkový dojem ****

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Test „havajských“ pizz: obrovské rozdíly v množství šunky a ananasu

Nejbohatší mražená pizza má dvakrát více šunky než ta nejchudší. A jedna čerstvě připravená chutnala hůř než vítěz mezi pizzami z mrazáků. I to ukázal test...  celý článek

Organicky pěstovaná zelenina dostává nálepku bio, protože se pěstuje bez použití umělých hnojiv, herbicidů a pesticidů
Kontroly našly u biopotravin jen minimum pochybení. Češi jim přesto nevěří

Češi biopotravinám nedůvěřují, shodují se lidé z branže. Proto také jejich spotřeba za západní Evropou zaostává. Kontroly však ukazují, že bioprodukty patří...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Češi nakupují na webu jako diví, za šest měsíců utratili 46 miliard

Internetoví prodejci letos předpokládají, že jejich obrat poprvé překročí magickou stomiliardovou hranici. Výsledky za první pololetí ukazují, že k tomuto cíli...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.