Extrémně suché a teplé počasí uspíšilo vývoj plodů a sklizeň tak přichází se zhruba čtrnáctidenním až třítýdenním předstihem proti obvyklému stavu.
"Kvůli počasí je sice často ovoce drobnější a výnos tedy nižší, ale u vyzrálých plodů má vyšší cukernatost, což je pro pálenku důležité," konstatuje Jindřich Pohanka, majitel pěstitelské pálenice v západočeské Polánce.
Hlavním důvodem, proč lidé odvážejí své ovoce do pálenic, je fakt, že výkupní ceny jsou dlouhodobě nízké. Lidé se tak zbaví úrody a zároveň koupí za zvýhodněnou cenu od 80 do 150 korun půl litru pálenky.
Navíc díky velké nabídce ovoce v obchodech i v zimní sezóně lidé už tolik nepotřebují zavařovat. Velký zájem lidí o kořalku z malých výroben potvrzuje i fakt, že v tuzemsku působí téměř tři sta funkčních pěstitelských pálenic.
K příznivé ceně kořalky zakoupené v pálenicích přispívá i nižší spotřební daň. Pálenice platí daň 95 korun za litr stroprocentního alkoholu namísto 234 korun u velkých likérek a lihovarů.
"Nyní se uvažuje o zvýšení daně a tento krok by znamenal navýšení ceny litru padesátiprocentní pálenky vyrobené v pěstitelské pálenici asi o dvacet korun," uvedl tajemník Unie destilatérů a spolumajitel jedné z českých pálenic Zdeněk Musil.