Domácí droždí přichází o přívlastek

Případů, kdy výrobce klame spotřebitele tím, že vydává své zboží za něco jiného, lepšího a kvalitnějšího ve snaze lépe je prodat, je stále mnoho.
Případů, kdy výrobce klame spotřebitele tím, že vydává své zboží za něco jiného, lepšího a kvalitnějšího ve snaze lépe je prodat, je stále mnoho. Klamáním je například označování některých potravin výrazem "domácí". Nepatří k nim ani paštiky, droždí nebo polévky, na jejichž klamné uznačení upozornil TEST DNES 20. září 2000. Na článek reagovala Česká zemědělská a potravinářská inspekce i olomoucký výrobce "domácího" droždí NOLI, Česká drožďárenská společnost. "Po řádném prostudování zákona uznáváme, že došlo k pochybení z naší strany, a ihned jsme přistoupili k nápravným opatřením. K uvedení věcí do řádného stavu však budeme potřebovat alespoň dva měsíce," uvádí ředitel obchodního oddělení Jerome Lebriez v dopise, který zaslal redakci. Nápravným opatřením myslí výrobce změnu názvu, z něhož zmizí slůvko "domácí". Potravinářská inspekce pak prověří, zda nezůstane jen u slibu. "S majitelem firmy jsme se dohodli, že vše napraví do konce listopadu. Pak provedeme další kontrolu," řekla tisková mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Domácími výrobky se mohou nazývat jen některé potraviny vyrobené podle tradiční receptury, kterou vymezuje vyhláška o označování potravin. Například domácí těstoviny musí být vyrobeny ručně z pšenice a nejméně šesti vajec na kilogram mouky. Domácí vepřové sádlo zase musí být klasicky vyškvařeno v kotli.