Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Domek u vycházejícího slunce

aktualizováno 
Klobouk dolů před internetovou stránkou Bier am Bahnhof -
Pivo na nádraží. Němečtí nadšenci na ní zmapovali síť nádražních restaurací a kiosků mnoha zemí světa: od jednotlivých spolkových zemí přes Česko až po Korsiku, Kubu, Mali, Senegal či Sýrii. Jejich elektronický bedekr pro žíznivé se dělí na Knotpunkten - popisy velkých železničních uzlů, kde má pocestný dokonce jistý výběr - a Streckentabellen - výčty jednotlivých tratí. Při vší úctě k práci německých kolegů však nelze přehlédnout drobné mezery v jejich práci. Zaplňme tedy alespoň jednu z nich. Podle zdroje Bier am Bahnhof následuje na trati 221 Pra-ha hl. n. - Benešov u Prahy po kiosku v Praze Vršovicích až osvěžovna podobné ražby v Kolovratech. Omyl! Chybí podnik zásadního významu hostinec Hostivařské nádraží. Vstoupí-li do předsíně tohoto přízemního domku jedinec slabší povahy, bude mu bojovati s depresí. Skladují se tu všelijaké plynové bomby, straší tu nerezový sud a mimo sezonu též zahradní židle. Ponurý otevřený pisoár páchne ze všech sil. To v maličkém výčepu je už útulněji. Přímo k výčepní stolici je kolmo přiražená lavička, takže minimálně dva štamgasti, kteří by si normálně museli dát jedno na stojáka, zde mají při konzumaci vítaný komfort. Nad lavičkou visí polička, na níž bývá k dispozici pár ohmataných svazků oddechové četby. Při vstávání však pozor na hlavu! Překvapivě prostorný lokál vpravo připomíná nábytkem i linoleem nádražní čekárnu. Nechybějí klasické socrealistické koule na žárovkách. Paní výčepní má vyřídilku a častuje své stálé hosty košilatými žerty. Dokáže skvěle vytvářet atmosféru, která k hospodám podobného střihu patří, a nejeden štamgast sem chodí hlavně kvůli ní. Mzdu si prý bere rovnou z tržby, neboť nevěří na ekonomickou stabilitu podniku. Těžko říct proč prázdno tu nebývá. Pan výčepní naopak vystupuje jako korektní, na slovo skoupý melancholik. V hostinci Hostivařské nádraží se moc nejí. Ono se tu ani příliš nevaří. Teplá jídla sice občas jsou, ale spoléhal by na to leda bloud. Škoda. Přitom jak tvrdí paní výčepní - když se tu vaří, tak se vaří líp než u Milionu, což je nedaleká konkurence s velkou trampířskou tradicí. Nemůžeme potvrdit ani vyvrátit. Jistotou jsou pouze prefabrikáty z mrazáku - kupříkladu kuřecí či rybí hamburger, opékaná sekaná, uzeniny - prostě klasické české junk food. Oč méně se tu jí, o to víc se v hostinci Hostivařské nádraží pije. Láce piva je příjemná. Velmi populární u stálých hostů je kombinace pivo+panák, které zde stylově říkají »vláček«. Pokud někdo unáhleně vypije likér a ještě mu zbývá hodně piva, zvolá: »Eště mašinku!« V mžiku se před ním zjeví další kalíšek. Dokonale se tu zabydlelo několik hostů tmavé pleti. Podnapilým zde nalévají, ovšem výčepní požaduje jisté záruky, například že si dotyčného jeho kumpáni ve finále sami odnesou. Tma houstne a ne právě upravený kmet se potácí ven z lokálu. Má prý za pátou kolejí ulitou pěkně dlouhou trubku ze zpeněžitelného kovu a teď ji musí uklidit domů. Náhodný host trne v očekávání, že se co nevidět ozve marné skřípění záchranných brzd a zítřejší Blesk bude plný pikantních detailů. Nic takového se však onoho dne nestalo. Na první pohled se to nezdá. Přesto nabízí ranní hostinec Hostivařské nádraží vrcholný zážitek i estétovi, a to právě v týdnech, které jsou čekáním na jaro. Podnik totiž stojí na malém vršku, okna obrácená na jihovýchod. Stačí sem dorazit za jasného rána ještě před rozbřeskem - objednat si a čekat. Dlouho se nic neděje. Pak ale z obzoru vystřelí oslnivá čepel světla, protne lokál a zabodne se do zdi za výčepním. Venku brzdí pantograf z Horních Měcholup... Magický zážitek. A bude líp. Už dnes není o polednách stín delší nežli člověk, jenž ho vrhá. Brzy se zaleskne rosa na kolejích a vypraveny budou jarní vlaky, které zastaví v Hostivaři a v Čerčanech se vydají proti proudu Sázavy. Výčepní na trase 221 otevře okénko za svými zády a začne jím podávat kelímkáče na zahrádku...
Hostinec Hostivařské nádraží, železniční stanice Praha-Hostivař

Otevřeno (dle informace z kuchyně)

po-pá 6.00-20.00, so a ne 6.00-14.00
Zhruba 44 míst u stolu

Regent světlá 10° Kč 10,80 ***
Samson černá 10° Kč 10.80 ***
kvalita obsluhy ***
celkový dojem **

Žádná hvězdička je nejméně, pět nejvíc. Útratu si platí autoři sami, personál o hodnocení neví.
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační foto.
Na jihu Moravy vybíjí 65 tisíc slepic kvůli salmonele, Lidl stahuje vejce

Veterináři potvrdili bakterie salmonely v chovu nosnic v Pohořelicích na Brněnsku. Začali tam vybíjet zhruba 65 000 slepic. Chov patří firmě AG Maiwald se...  celý článek

Pražští celníci zajistili tisíce párů padělané obuvi.
Celníci u Sapy zabavili přes dva tisíce párů padělaných bot za 7,5 milionu

Celníci zabavili u pražské tržnice Sapa více než dva tisíce párů padělků sportovní obuvi. Sklad v bývalé betonárně Zapa byl plný kartonových krabice s obuví...  celý článek

Brigádnice Eva Pláničková sklízí první dozrávající jahody na plzeňské plamntáži u Kalikovského mlýna
Tristní bilance prodejců jahod na severu Moravy: dva ze tří porušili zákon

Většina obchodníků prodávajících v Moravskoslezském a Olomouckém kraji jahody, jejichž stánky zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušila zákon o...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.