V Držkově se po letech už nebude péct pečivo.

V Držkově se po letech už nebude péct pečivo. | foto: MF DNES

Řetězce prohrály, dopékané mražené pečivo začnou za pár týdnů značit

  • 550
Pečivo, které je v obchodech dopékáno ze zmražených polotovarů, musí být už brzy povinně označeno údajem "rozpečeno". Odliší se tak od čerstvého pečiva, což zkomplikuje život hlavně dovozcům zmražených polotovarů z Polska či z Francie.

Ministr zemědělství Petr Bendl minulý týden podepsal vyhlášku upravující značení pekárenských výrobků. Předpis by měl začít platit během několika týdnů.

Pojmem "čerstvý" budou moci nést jen chléb a pečivo, jehož výroba nebyla před dokončením přerušena zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a které je nabízeno k prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení.

Podle Bendlova náměstka pro zemědělskou a rybářskou politiku EU Martina Hlaváčka původní záměr, aby se vyhláška vztahovala vedle nebaleného pečiva na balené produkty, narazil na odpor Bruselu. Předpis se tak bude týkat jen nebalených výrobků.

Především obchodní řetězce dnes často prodávané pečivo rozpékají ze zmrazených výrobků nebo dopékají ze zamrazených polotovarů, značit to však nemusí. Obchodníci již dříve návrh vyhlášky, která vznikla ve spolupráci s Potravinářskou komorou a Podnikatelským svazem pekařů a cukrářů, kritizovali. (kritiku obchodníků čtěte zde)

Podle dřívějšího vyjádření Svazu obchodu a cestovního ruchu nový předpis zkomplikuje orientaci spotřebitelů i život obchodníků. Navíc prý poškodí tuzemské výrobce, kteří dodávají obchodům zhruba tři čtvrtiny rozpékaného pečiva prodávaného v Česku.

Jedním z argumentů iniciátorů vyhlášky byly rostoucí dovozy pečiva k rozpékání ze zahraničí, hlavně z Polska a Francie. Obchodníci však tvrdí, že tento stav se v posledních letech změnil a zhruba 75 procent polotovarů nyní dodávají maloobchodu domácí výrobci, například firmy ProFrost, Nowaco, Vamix, či United Bakeries.

,