Analýza dTestu ukázala, že v polovině z 11 výrobků s označením čerstvá vejce z různých typů ustájení od klecových po biochovy bylo nalezeno barvivo kanthaxanthin. Tato látka se označuje jako E 161 g, v EU se může přidávat do krmiv některých zvířat včetně drůbeže, nesmí však překročit dané limity. Toto "éčko" se vyskytuje v mořských řasách a houbách, ale vyrábí se i uměle.
Producenti vajec povolené limity nepřekračují. "Nalezené hladiny kanthaxanthinu v testovaných vejcích nepředstavují riziko pro lidské zdraví a s rezervou vyhověly limitu pro přijatelnou denní dávku pro člověka," uklidňuje redaktor časopisu dTest Václav Beneš.
A jak test dopadl? Nejtmavší žloutky měla vejce z klecových chovů, jenomže zrovna ta byla přibarvena kanthaxanthinem. Nejsvětlejší žloutky měla biovejce od nosnic z ekologického chovu, kde je kanthaxanthin zakázán, a laboratoř ho v těchto vejcích nenašla.
"Bez umělé příkrasy se obešla i vejce ze tří nebiochovů a také vejce drobného chovatele s pěkně vybarvenými žloutky," dodal Beneš.
Test také ukázal, že jeden z drůbežářů nepravdivě tvrdil, že jeho vejce jsou obohacena o omega 3 mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné a vyskytují se například v rybách.