Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ostrý start EET: systém funguje, řada restaurací přes nižší DPH hodně zdražila

Sledujeme on-line   10:48aktualizováno  16:04
Systém elektronické evidence tržeb při ostrém startu funguje bez problémů. Restauratéři a hoteliéři odeslali do dnešních 15 hodin 1,7 milionu účtenek na servery Finanční správy. Zároveň však řada z nich zdražila, v některých restauracích se ceny jídel zvýšily skoro o dvacet procent. Přitom mají od 1. prosince o šest procent nižší daň z přidané hodnoty.

Na protest proti zavedení elektronické evidence tržeb (EET) uzavřela majitelka Kavárny Jankl Jana Kůrková na jeden den svoji provozovnu nedaleko centra Pacova na Pelhřimovsku.(1. prosince 2016) | foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Růst cen poledních menu hlásí zpravodajové iDNES.cz z restaurací v celé republice, i když to neplatí o úplně všech navštívených podnicích. Někde provozovatelé zdražili symbolicky, třeba v jídelně na pražském Andělu o korunu.

Častěji ale cena stoupla výrazněji, například v Radniční restauraci na Masarykově náměstí v Jihlavě, kde polední menu nyní stojí v průměru o devět korun více. „Mírně zdražují každý rok v létě, tentokrát to nechali až na začátek prosince, jelikož věděli, že kvůli EET budou v tuhle dobu zdražovat i ostatní restaurace v centru města,“ uvedla reportérka iDNES.cz z Vysočiny.

Evidenci tržeb jako jednu z příčin vyšších cen zmiňuje v svém jídelním lístku i pizzerie v Sukoradech na Mladoboleslavsku, která své pokrmy rozváží také do okolí. „Z důvodu neustálého zvyšování cen spotřebního zboží, zvyšování nákladů na provoz a zvýšení nákladů díky EET jsme byli nuceni přistoupit ke změnám v ceníku,“ uvádí provozovatel.

Babiš: Vše funguje

„Ti, co teď zdražují, to dělají proto, že předtím podváděli,“ prohlásil ve čtvrtek ve Sněmovně v reakci na zdražování ministr financí Andrej Babiš (ANO), který zavedení elektronické evidence tržeb prosadil.

Fotogalerie

Zavedení EET podle Babiše nemá podnikatele stát téměř žádné náklady. Restauratéři by měli naopak zlevnit, protože jejich provozovny jsou ode dneška přeřazeny do nižší sazby DPH (z 21 na 15 procent).

Babiš dnes fungování EET v praxi kontroloval v několika podnicích. „Pro mě je velice cenná zkušenost, když mluvím s lidmi, kteří to provozují,“ řekl. Na problémy prý nenarazil. „Tohle je čtvrté zařízení od rána a všude účtenka leze okamžitě,“ řekl.

„Od půlnoci bylo vydáno 752 000 účtenek. Na EET je napojeno a používá ho 36 124 uživatelů, autentizační údaje si vyzvedlo 50 770 uživatelů. Stav provozu bez problémů, průměrná odezva 97 milisekund,“ zhodnotil aktuální situaci Babiš krátce po poledni. Pokud by někde byla delší odezva systému, zřejmě to podle něj způsobily problémy restaurace s připojením na internet.

Finanční správa po 15. hodině upřesnila, že zaslaných účtenek už je 1,7 milionu a do EET se zapojilo 36 742 podnikatelů.

Praha: někde plzeň o šest korun dražší, menu o patnáct

Zdražení mnohé restaurace avizovaly ještě před ostrým startem EET, například pražská hospoda Na Radnici. „V mé oblíbené hospodě zdražili pivo... ale jak,“ uvedla štamgastka Jana. Ještě v neděli tam točili plzeňské pivo za 39 korun, nyní vyjde na 46 Kč.

Tři restaurace v Radlické ulici na pražském Smíchově ode dneška shodně zdražily přibližně o patnáct korun za jídlo v poledním menu. Jednou z nich je i Tradice, značková restaurace plzeňského Prazdroje, která měla už s předstihem v provozu elektronické pokladny i zavedený internet.

„Kvůli EET jsme systém museli aktualizovat. I když jsme od výrobce dostali pokladny se slevou, tak nás to celé vyšlo na 120 tisíc korun,“ říká majitel restaurace Martin Veselý s tím, že navíc ještě musí platit nový měsíční paušál dva a půl tisíce korun.

V Čachrově na Klatovsku majitel hospodu zavřel:

Veselého restaurace, v níž bývá v poledne problém sehnat stůl, byla plátcem DPH už předtím. V tomto ohledu by pro ni tedy zavedení elektronické evidence tržeb nemělo představovat žádné odvody navíc.

„Dříve byly ale zákony nastavené jinak,“ podotýká však majitel s tím, že například s dodavateli šlo dojednat lepší ceny, což podle něj s nutností evidence už nebude možné. EET podle něj není jediným faktorem, který nyní tlačí ceny vzhůru. „Je obecně špatná situace na pracovním trhu, nejsou lidi. To naše náklady také zvyšuje,“ dodává.

Tuzemským pivovarům se s předstihem ozvaly stovky odběratelů, kteří se kvůli EET rozhodli od prosince ukončit činnost. Jsou to hlavně menší a venkovské restaurace (více o končících hospodách čtěte zde).

Systém funguje, prubířský bude zřejmě až březen

Provoz EET běží dle Finanční správy plynule a bez problémů. „Doba odezvy centrálního systému je v průměru hluboko pod jednou sekundou, dokonce méně než desetina sekundy,“ uvedla mluvčí správy Petra Petlachová.

Pravidlo 2 sekund

Zákon stanovil hraniční limit komunikace pokladen se servery na dvě sekundy. Pokud pokladna obchodníka obdrží do dvou sekund od odeslání údaje o evidované tržbě identifikační kód, musí vystavit účtenku s uvedením tohoto kódu. Pokud do dvou sekund kód neobdrží, vystaví účtenku bez něj.

Mezní dobu odezvy zařízení si ale nastavuje poplatník sám s přihlédnutím k druhu vykonávané činnosti a kvalitě připojení. Při nastavení této doby ale musí mít na paměti, že příliš krátká doba by mohla mařit průběh evidence tržeb.

„Neregistrujeme žádné komplikace s našimi interními systémy. Vše funguje bez komplikací i dnes, v den oficiálního spuštění,“ řekla obchodní manažerka hotelové sítě Accor.

Podle serveru HlídačEET.cz, který monitoruje měření dostupnosti a rychlosti komunikace pokladen obchodníků se servery EET, se rychlost zpomalila pouze mezi druhou a třetí hodinou ráno, kdy krátce překročila jednu sekundu.

„Dneska problémy na straně EET serveru nečekám. Uvidíme 1. března 2017,“ uvedl na twitteru Michal Bláha ze serveru HlídačEET.cz. Jeho firma monitoruje data ze sítě UPC Praha, z Coolhousing Praha, Master a z měřicího bodu v Přítlukách na Moravě.

Kritika opozice neustává

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků.

„Socialismus byla dobrá myšlenka a soudruh Lenin to myslel dobře. Jenom z těch příprav všichni chcípli,“ glosoval start EET lídr opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek na Twitteru. „Všem, kterých se týká EET, dnes přeji pevné nervy a ať to ve zdraví přežijete. S EET nesouhlasíme, ale za každých okolností vám držíme palce,“ uvedl na stejné sociální síti šéf ODS Petr Fiala.

Po hotelech a restauracích se budou muset na jaře zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

Zdražilo po zavedení EET jídlo ve vaší restauraci?

celkem hlasů: 8820

Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

Malé turecké bistro v centru Prahy kvůli zavádění EET odstranilo dva stolky a čtyři židle, které u sebe v provozovně mělo. „Přijdeme díky tomu na řadu asi až někdy v březnu příštího roku. Část zákazníků, kteří tu u nás jedli, to možná odradí, ale je to pro nás lepší, než kdybychom teď před koncem roku museli kupovat speciální kasu,“ řekl majitel bistra.

Autoři: , , ,






Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.