Jeho indické jméno je "panča" (pět) a naznačuje, že se v Indii připravoval (kromě koření a ovoce) z pěti základních složek - čaje, cukru, lihoviny, vína a vody. Většina lidí se ale domnívá, že punč přišel z Anglie. Je to zřejmě tím, že Angličané byli dlouhou dobu kolonizátory Indie a punč převzali.
Punče známe především jako teplé míchané nápoje, ale dají se namíchat i jako studené. Připravujeme je z ovoce, ovocných šťáv, lihovin, mléka, vína a koření nebo s využitím průmyslově vyráběných punčů. Hotový punč má obsahovat kolem 30 % alkoholu. Jako koření se používá skořice, hřebíček, zázvor, kardamom, vanilka. K dochucení se dále používá citronová a pomerančová kůra. Pro přípravu punčů používáme vždy čerstvou svařenou vodu.
Do hotového horkého punče naléváme lihovinu jako poslední těsně před podáváním, aby alkohol a aroma rychle nevyprchalo. Horký punč naléváme do předehřátých punčových nebo čajových sklenic, případně do sklenic s kovovou objímkou a před naléváním do sklenic vložíme nejprve kovovou lžičku, abychom zabránili prasknutí skla. Punč je nápoj zimních měsíců, který se podává až po jídle nebo samostatně pro zahřátí.
Základní postup přípravy červeného punče
Ohřejeme 1/4 litru čerstvé vody a 1/2 litru červeného vína, a zároveň rozpustíme 150 gramů cukru. Do horkého nápoje přisypeme koření - hřebíček, skořici, kardamom a čaj a necháme 5 minut louhovat. Poté punč slijeme přes sítko a přidáme ovocnou šťávu. Opět ohřejeme a nakonec přilijeme vybranou lihovinu, například rum nebo brandy, calvados, whisky, gin, arak, nebo oblíbenou ovocnou pálenku.
Několik receptů na vánoční punče
ZÁZVOROVÝ PUNČ
Ingredience: 3 lžičky černého čaje, 4 lžíce medu, 2 lžíce zázvorového sirupu, 350 ml jamajského rumu, 2 lžíce cukru, 2 karamboly
Postup: Černý čaj zalijeme 750 ml horké vody a necháme přibližně 3 minuty táhnout. Potom ho přecedíme do hrnce. Přidáme med, zázvorový (nebo javorový) sirup a rum. Nápoj prohřejeme. Na talířek nasypeme cukr a obalíme v něm okraje skleniček, které jsme navlhčili vodou. Sklenky zalijeme punčem. Karamboly dobře omyjeme, osušíme je a nakrájíme na tenké plátky. Plátky z jedné strany nakrojíme a zavěsíme na okraj sklenek. Nápoj podáváme horký.
HOŘÍCÍ PUNČ
Ingredience: 4 dcl vody, 1,2 dcl citronového sirupu, 1,2 dcl rumu, 2 citrony, 4 kolečka citronu
Postup: Vodu svaříme se sirupem. Odstavíme, přilijeme šťávu ze dvou citronů, zamícháme a nalijeme do zahřátých sklenic. Do každé sklenice dáme kolečko citronu, nalijeme na ně rum a zapálíme. Podáváme hořící. Oheň uhasíme tím, že nápoj zamícháme lžičkou.
BURGUNDSKÝ PUNČ
Ingredience: 1/2 l vody, 1 láhev burgundského červeného vína, 1 láhev bílého vína, 0,6 l griotky, 200 g práškového cukru, šťáva z 1 citronu
Postup: Vodu přivedeme k varu, přidáme práškový cukr, burgundské a bílé víno a griotku, osladíme a dochutíme citronovou šťávou. Teplé nalijeme do nahřátých sklenic a podáváme.
ZIMNÍ PUNČ
Ingredience: 1 l červeného vína, 3 pomeranče, 3 citrony, 200 g cukru, 5 cl rumu, kousek celé skořice, 3 hřebíčky
Postup: Pomeranče a citrony důkladně omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Část koleček si necháme na ozdobení. Víno smícháme s cukrem, kořením, plátky citronů a pomerančů a přivedeme k varu. Před podáváním punč scedíme, přilijeme rum a promícháme. Podáváme v širokých sklenkách ozdobených zbývajícími plátky ovoce.