Průzkum cen z roku 2001 uvádí, že české potraviny byly mnohdy až o polovinu levnější než tytéž výrobky v EU. Chleba a pečivo jsou v České republice o 59 procent levnější, než je průměr unie.
Statistika samozřejmě není schopna reflektovat výši životní úrovně v jednotlivých zemí, může porovnávat jen prosté ceny.
Výrazně méně u nás stojí i cigarety a alkohol, české ceny dosahují 45, respektive 63 procent průměru v patnáctce.
Za maso zaplatí Čech zhruba o polovinu méně než průměrný Evropan. Mléko, sýry a vejce jsou levnější asi o třetinu. Nejvíc se unijnímu průměru blíží ceny kávy, čaje a kakaa, přesto ale na českém trhu stojí o 20 procent méně než průměrně v unii.
Slovensko je nejlevnější co do ceny pečiva, která dosahuje 38 procent běžné hladiny EU. Za maso a zeleninu zaplatí Slováci méně než polovinu unijní ceny,
cigarety je přijdou na dvě pětiny toho co v EU, sýr a mléko na necelé dvě třetiny.
Oproti tomu nejvíce za jídlo, pití a cigarety zaplatí Norové. Tamní ceny se pohybují na úrovni 172 procent průměru Evropské unie. Za maso a zeleninu vydají Norové o dvě třetiny, respektive polovinu více než běžný Evropan.
U pití je rozdíl ještě markantnější. Minerálky a džusy je stojí o 88 procent víc než evropský průměr a ceny alkoholu vyšplhaly dokonce na 272 procent.
Unijního průměru dosahuje Rakousko a Belgie. Německo s Lucemburskem jsou o tři procenta pod ním. Mezi nejlevnější země unie patří Španělsko, Portugalsko a Řecko.