Evropané milují kávu. Prvních devět příček ve spotřebě tohoto horkého nápoje na jednoho obyvatele dokonce zaujímají podle Euromonitoru právě evropské země. Jenže i přes dlouholetou tradici se postup v přípravě kávy od roku 1884 příliš nezměnil - tehdy byl v Itálii patentován presovač.
Až 25 lžiček cukru v jednom nápoji. Britské kavárny jsou pod palbou |
A s tím souvisí, že příprava espressa není příliš ekologická. Přístroje vydávají hodně tepla, které nemá žádné využití, a jsou energeticky náročné. Navíc se během přípravy espressa uvolňuje do nápoje stopové množství kovů z olověných trubek.
Evropská komise chce napomoci k řešení této situace, podpořila projekt španělské společnosti Iverital, která chce vytvořit nový ekologický presovač. Firma dostane od Unie na vývoj k přírodě šetrného přístroje v přepočtu 46 milionů korun.
Objednat si kávu mobilem? Dva čeští podnikatelé předběhli Starbucks |
Výrobce slibuje, že jeho přístroj bude vyrábět „ekologickou“ kávu. Nový presovač by měl být podle projektu bezolovnatý, energeticky úsporný a připojitelný k internetu. Podle Bruselu ve výsledku profesionální baristé při přípravě kávy ušetřili tři procenta energie oproti současnému stavu, napsal server Quartz.
Firma Iberital chce v průběhu příštích let přístroj certifikovat a prodávat v celé Evropské unii a v dalších sedmi zemích pod názvem ECOBREW. Společnost věří, že do roku 2019 díky inovativnímu výrobku zdvojnásobí celkové prodeje firmy a otevře díky tomu i nová pracovní místa ve Španělsku, které se potýká s velkou nezaměstnaností.