Suchary se v Lomnici nad Popelkou pečou přes 200 let

Suchary se v Lomnici nad Popelkou pečou přes 200 let | foto: Muzeum Lomnice nad Popelkou

Evropská unie chrání kvůli chybě místo Lomnických sucharů sladké bláto

  • 10
Výrobce Lomnických sucharů bojuje s Evropskou unií, která měla původně tuto tradiční sladkou pochoutku z Podkrkonoší chránit před plagiátory. Jenže při udělování ochranné známky se do popisu původní receptury vloudila chyba, a Evropská unie tak nyní chrání nepoživatelný zmetek.

"Podle toho, co je ve věstníku EU pod Lomnickými suchary napsáno, by to bylo sladké mastné bláto. Máme minimálně pět rozborů před zápisem do ochranných známek, kde byl obsah tuku mnohem nižší než ten, co je v dokumentu," tvrdí Ladislav Kodejška, který výrobu sladkých sucharů pod původní značkou do Lomnice vrátil.

LOMNICKÉ SUCHARY

Suchary obalované v cukru začala v Lomnici péct rodina Jínů již před více než 200 lety.

Kodejškův otec se u Jínů vyučil a prakticky celý život tam suchary pekl.

Dědic značky Josef Jína se do Lomnice snažil výrobu vrátit už dříve, ale nedopadlo to dobře. "Nesolidní partner mě připravil o hromadu peněz. Policie s tím dosud nic neudělala," tvrdí.

Chyba se pro výrobce Lomnických sucharů málem stala osudnou. Státní zemědělská a potravinářská inspekce přišla zkontrolovat, jestli výrobek splňuje zapsané parametry. A když zjistila, že ne, požadovala změnu jeho názvu. "Kontrola byla na udání," poznamenal Kodejška.

Že Kodejškova firma původní recepturu dodržuje, přitom potvrzuje i Josef Jína, dědic značky a loga. "Pan Kodejška si vede úspěšně a věřím, že administrativní chybu se podaří napravit," říká.

Proti dalšímu pečení Lomnických sucharů tak nyní již nikdo nic nenamítá, ale potřebná lejstra ještě nejsou dořešena. "Vše je na dobré cestě," věří však Ladislav Kodejška.