Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čeští a japonští vědci našli metodu, jak poznat falešný kaviár

  17:00aktualizováno  17:00
Za malou skleničku pravého kaviáru dáte tisíce korun. Za ty peníze by měl mít takřka božskou chuť, jenže v praxi se tato pochoutka ve světě dost často padělá. Zjistit to, je obtížné. Teď však česko-japonský tandem vědců našel metodu, jak na to.

Kaviár - ilustrační snímek. | foto: Miloš Havelka

Klíčem k úspěchu je genetický kód ryby, z níž pravý kaviár pochází - vyzy velké. „Identifikoval jsem specifické znaky v genomu vyzy velké a jesetera malého, na jejichž základě jsem následně vytvořil jednoduchou metodu umožňující rozpoznání jedinců vyzy velké, jesetera malého a bestěra (kříženec vyzy velké a jesetera malého, pozn. red.),“ popsal Miloš Havelka, který se zabývá výzkumem jeseterovitých ryb na Fakultě rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Potraviny jsou přesolené, ukázal test. Uzeniny i snídaňové cereálie

„Pro rozpoznání méně hodnotného kaviárů hybridů od pravého kaviáru je nutná analýza DNA a druhová identifikace, která je značně komplikovaná a vyžaduje odpovídající molekulární metody,“ dodal. Na svém objevu nepracoval Havelka sám. Asistoval mu kolega z japonské Univerzity Hokkaidó.

V praxi se někdy za nejcennější kaviár z vyzy velké se vydávají kaviáry z jiných jeseterovitých ryb. Například na americkém trhu je pravděpodobnost záměny okolo 10 procent (čtěte zde). Zákazníci přitom většinu falešných produktů zakoupili na internetu.

Podle jiné kontroly 27 vzorků kaviárů z Bulharska a Rumunska byly čtyři vzorky falešné. Kaviár pocházel z jiného druhu ryb (více zde).

V České republice se kaviár mezi nejčastěji padělané potraviny neřadí. Problémy má Státní zemědělská a potravinářská inspekce hlavně s medem a vínem. Na portálu Potraviny na pranýři nelze dohledat žádný vzorek kaviáru s nedostatky.

Jednoduchá a levná metoda

Nová metoda zjišťování pravosti kaviáru je podle vědců jednoduchá a nevyžaduje drahé přístrojové vybavení.

Vyvinutý nástroj by měl přispět k lepší a spolehlivější kontrole a regulaci mezinárodního obchodu s kaviárem a také k ochraně a znovunavrácení jeseterovitých ryb do volné přírody. Jeseteři patří mezi nejvíce ohrožené druhy na naší planetě (kriticky je na tom právě vyza velká). Kvůli tomu se rozvíjely umělé chovy, v poslední době však čím dál víc slouží k produkci kaviáru.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Japonské pivo Asahi a jeho tamní největší rival Sapporo.
Japonské pivo Asahi už nebude z Prahy. Výroba se má přesunout do Itálie

Nový japonský vlastník Plzeňského Prazdroje Asahi zreviduje smlouvu s Pivovary Staropramen, podle níž se v konkurenčním pivovaru vyrábí značka Asahi Super Dry....  celý článek

Ministr financí Andrej Babiš před jednáním vlády
Babiš si pronajímal na ministerstvu špeluňku, skladoval tam knihy o sobě

Bývalý ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš si v budově ministerstva financí v době svého ministrování pronajímal jednu z menších místností. Za pronájem...  celý článek

Právník společnosti BBH František Honsa (vlevo) a šéf společnosti Safe Diesel...
Silní si s námi dělají, co chtějí, říká dvojice žalující Volkswagen

Za každého majitele vozu Volkswagen či Škoda s motorem, který falšoval údaje o emisích, chtějí 127 500 korun odškodné. Spolumajitel firmy Safe Diesel Vladimír...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.