"Slyšel jsem, že to tak někteří experti dělali, ale porušují tím zákon, stejně jako když někdo třeba řídí opilý. Solidní vinař si něco takového nedovolí," říká tajemník vinařského svazu Martin Půček.
Ledové víno je lahodné, sladké a taky hodně drahé. Hrozny se musí sklízet a lisovat, jen když je venku nejméně minus sedm stupňů. Jenže to se v posledních teplých zimách moc často nestává.
Vzhledem ke klimatu je ledové víno schopno vyrobit jen několik vinařských zemí: Česko, Rakousko, část Francie, Slovinsko a Kanada. Podmínky jeho přípravy přesně určuje zákon.
Martin Půček připustil, že v mrazáku ledové víno vyrobit jde. Jenže kdyby zákon něco takového dovoloval, přestalo by být raritou. A ono jí opravdu je.
"S vínem vyrobeným z hroznů z mrazáku jsem se setkal ve Švýcarsku, ale nebylo vydáváno za klasické ledové víno," uvedl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz. A přestože vínu rozumí, přiznal, že i on by falešné ledové víno z mrazáku od toho přírodního při degustaci nepoznal. "Chuť je téměř stejná jako u ledového vína, které se vyrábí klasickou cestou už za mrazů v listopadu," řekl Babisz.
Podvod se prokáže jen těžko
Česká zemědělská inspekce ještě podobný případ neřešila, ale přiznává, že by podvod jen těžce prokazovala.
"Zatím jsme takto falšované víno neřešili, ale kdybychom na něco takového přišli, zahájili bychom s výrobcem správní řízení a hrozila by mu nejvyšší pokuta podle vinařského zákona, tedy pět milionů," uvedla mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.
Připustila však, že i inspekce by při odhalování falešného ledového vína byla bezradná. "Těžko se to prokazuje, laboratorní metodou se to nedá zjistit," dodala.
Princip ledového vína spočívá v tom, že se hrozny lisují zmrzlé. Krystalky vody zůstanou v lisu a vinař získá malé množství vzácné šťávy s vysokým obsahem hroznového cukru, ovocných kyselin a extraktů.
Zdeněk Šilinek, spolumajitel Révy Rakvice, největšího výrobce ledového vína v Česku, už také slyšel o tom, že někteří vinaři používají velmi úspornou "mrazákovou" metodu.
"Podle mě to však dělají spíš pro vlastní spotřebu nebo pro známé. Na trh s tím jít nemohou, protože k tomu nemají příslušný doklad," vysvětlil. Osvědčení vydávají vinařům inspektoři. A nedělají to na dálku, musí být u toho, když se hrozny lisují.