Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Grilovací uhlí je lepší než brikety

  10:30aktualizováno  10:30
Uvnitř: Infografika - Když dřevěné uhlí nebo brikety hoří, jak mají, je grilování s partou přátel zábava. Koupit si však můžete i výrobek plný popela, který bude jen pro zlost. Prokázal to test MF DNES.
Špekáček z grilu je zdravější než z táboráku.

Špekáček z grilu je zdravější než z táboráku. | foto: Radek KalhousMF DNES

Ideální uhlí by mělo mít co nejméně popela. Přece byste nechtěli platit za něco, co nehoří. Také by mělo být co nejméně vlhké, jinak místo potřebného žáru vytvoří spíš kouřovou clonu. Velmi důležitý je i takzvaný fixní uhlík. Čím více ho v uhlí bude, tím lépe hoří. Vliv má také velikost kousků uhlí – zrnitost. Špatné je, když z pytle vysypete spoustu jemné drtě a prachu. Ta nehoří a jen vás zašpiní. Také příliš velké kusy uhlí nejsou dobré, protože se nemusí vejít do menšího grilu a navíc se s nimi špatně manipuluje. Nejlepší je, když jsou v pytli uhlíky dlouhé dva až osm centimetrů.

To všechno a také, zda výrobky neobsahují rakovinotvorné látky, nechala redakce posoudit ve zlínském Institutu pro testování a certifikaci.

Co si vybrat?
Test přinesl jednu dobrou zprávu. V uhlí i briketách je jen velmi nepatrné množství rakovinotvorných látek.

Nejlepším uhlím v testu bylo Dřevěné uhlí na grilování českého výrobce Servis Les, který zvítězil v redakčním testu taktéž v roce 2004. Ani uhlím od ostatních výrobců nic nezkazíte, pokud si zrovna nekoupíte grilovací uhlí od společnosti Teni. To totiž obsahuje méně fixního uhlíku, než kolik by podle normy mělo kvalitní uhlí mít, takže nebude tolik hořet.

Z briket jsou nejlepší grilovací brikety společnosti Servis Les, které byly nejlepší i před třemi lety. Naopak jako jednoznačně nejhorší vyšly z testu Grill Qualitäts Holzkohle Briketts od německé firmy Boomex. Obsahují velké množství popela, naopak obsah fixního uhlíku je nejnižší ze všech testovaných, takže nebudou dobře hořet. Méně uhlíku, než doporučuje norma, mají ještě brikety Grill-Briketts Barbecue firmy Landmann a brikety z dřevěného uhlí vyrobené pro obchody Lidl.

Jsou lepší brikety, nebo dřevěné uhlí?
Výsledky testu hovoří jasně pro dřevěné uhlí. Brikety zkrátka obsahují více popela a méně uhlíku, který je zodpovědný za hoření. Pokud jde o vlhkost, byly na tom testované vzorky uhlí a briket stejně. Průměr byl čtyři procenta.

Brikety obsahují průměrně 13,9 % popela, oproti 2,9 % u uhlí. V jednom kilogramu briket je tak o 110 gramů více popela než v kilogramu uhlí. Také pokud jde o obsah fixního uhlíku, jsou na tom brikety hůře, průměrně obsahují pouhých 61,1 % uhlíku, zatímco v dřevěném uhlí tvoří uhlík 79 % hmotnosti. To znamená, že v jednom kilogramu dřevěného uhlí je průměrně téměř o 180 gramů více uhlíku, který má na starosti hoření. Pro uhlí hovoří i další argument, je levnější než brikety.

Mají tedy brikety nějakou výhodu? „Díky standardním rozměrům se s nimi lépe manipuluje. Naopak, když si koupíte pytel uhlí, může se vám stát, že v něm budou příliš velké kusy uhlí, nevhodné pro váš gril, anebo jemný uhelný prach a drť, který nehoří,“ říká Jiří Samsonek ze zlínského Institutu pro testování a certifikaci. „Díky lisování mají brikety vyšší hustotu než lehké a porézní uhlí, takže do grilu, do kterého se vejde například pouze 700 gramů uhlí, nasypete třeba i kilogram briket.“

Minimum rakovinotvorných látek
Test se zaměřil i na takzvané polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU), které vznikají při hoření dřeva a některé z nich jsou rakovinotvorné.

Ve zlínské laboratoři zjišťovali, kolik jich obsahují tři náhodně vybrané pytle uhlí a tři balení briket.

Výsledek dopadl dobře. Mezi jednotlivými výrobky sice byly rozdíly, ale obsah PAU byl u všech velmi nízký.

„Palivo samo o sobě představuje jen minimální zdravotní hrozbu. Mnohem více těchto nebezpečných látek si můžete vyrobit sami,“ říká vedoucí zlínské laboratoře Jiří Samsonek. „Stačí si opéct špekáček přímo nad ohněm, nebo aby skapával tuk na rozpálené uhlíky. Kouř z pálícího se tuku je pak plný těchto rakovinotvorných látek. Obsahují je i spálené kusy jídla, proto by se měly vždy odříznout.“

Špekáček z grilu je zdravější než z táboráku
Test MF DNES z roku 1999, který zjišťoval, kolik PAU se vytvoří při opékání vuřtu nad ohněm nebo na grilu, prokázal, že grilování je méně nebezpečné. Špekáček opékaný přímo nad plameny měl desetkrát více škodlivých látek než ten, který se připravoval zvolna vedle ohně. A když se griloval na roštu, třicet centimetrů nad uhlíky, měl škodlivých látek dokonce padesátkrát méně.

Opékání vuřtů nebo grilování není sice zdravý způsob úpravy pokrmů, ale útěchou vám může být, že je méně nebezpečné než kouření, a to i pasivní.
 


Rada MF DNES

Nekupujte drť

* Při koupi dřevěného uhlí prohmatejte pytel, zda neobsahuje větší množství rozdrceného uhlí.

* Za deštivého počasí je lepší nakupovat uhlí skladované v uzavřeném prostoru než u benzinových pump, kde může natáhnout vlhkost ze vzduchu.

* Pokud vám už brikety navlhnou, lze je za pár dní vysušit například na sluníčku.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.