Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Grilovat je možné i zdravě

Snad jen zapřisáhlému vegetariánovi nebo tomu, kdo trpí poruchou čichu, se nesbíhají sliny, když ucítí nezaměnitelnou vůni grilovaného masa. Na ohni připravený roštěnec chutná stejně tak v sázavské chatové kolonii jako v luxusní městské vilové čtvrti. Rozdíl je možná jen v tom, že někde stojí v zahradě přístroj za tři stovky, jinde zařízení za třináct tisíc. Cena záleží kromě jiného i na tom, o který ze tří typů jde: elektrický, plynový, či na dřevěné uhlí.

Nejlevnější jsou grily na dřevěné uhlí. Ty také doposud sklízejí v tuzemských obchodech největší úspěch. Dražší elektrické (kolem tří tisíc korun) nebo plynové přístroje (od čtyř do třinácti tisíc) zatím ještě u českých zákazníků příliš obliby nezískaly, přestože představují zdravější variantu sezonního vaření pod širým nebem. Příznivci grilování však budou vždy tvrdit, že nic se nevyrovná přípravě na dřevěném uhlí. Jen to totiž dodá pokrmu charakteristickou chuť a vůni. Jenže právě v tomto způsobu se skrývá nebezpečí pro zdraví. Skapáváním tuku do žhavého uhlí totiž vznikají takzvané polycyklické aromatické uhlovodíky, z nichž některé jsou rakovinotvorné. Potvrdil to loňský test MF DNES (7. 7.). Simulace grilování prokázala, že když se tučné maso opéká přímo nad plamenem, tvoří se až šedesátkrát více těchto látek, než když je maso v dostatečné vzdálenosti od ohně. Ze zdravotního hlediska jsou proto nejvhodnější grily, které nemají žádný nebo jen malý přímý kontakt mezi zdrojem tepla a uvolněným tukem. Takovou podmínku nejlépe splňují plynové grily s lávovými kameny či elektrické přístroje s plotýnkou, případně grily s vertikálním ohništěm, které však u nás zatím nejsou k dostání. Pro toho, kdo se nechce vzdát grilování klasickým způsobem, budiž útěchou, že kouření, a to i pasivní, představuje větší nebezpečí než příprava masa nad ohněm. "Podle mě by se jídlo na grilu nemělo připravovat častěji než jednou týdně. A grilování, při němž tuk kape do ohně a stoupá nahoru ve formě dýmu, by se mělo úplně omezit, protože tak vzniká nejvíc škodlivých látek," říká Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické. Vhodné je tedy grilovat méně tučná jídla, čím méně tuku se uvolňuje, tím je nebezpečí menší.

Rady pro bezpečnost:

Nejčastějšími nehodami při grilování jsou popáleniny obličeje, hrudníku, rukou a paží. Riziko lze omezit dodržováním těchto zásad:

* ověřit, zda gril stojí rovně
* nepoužívat líh ani benzin k rozdělání ohně
* negrilovat v uzavřeném prostoru s výjimkou elektrického modelu
* nepřemisťovat gril, dokud je uhlí žhavé
* nedovolit dětem, aby se přiblížily ke grilu, a nenechat v jejich dosahu ani podpalovací prostředky

Rady pro zdraví:

Čím více tuku kape do ohně, tím více vzniká škodlivých látek. Riziko je možné omezit dodržováním těchto zásad:

* používat jen dřevěné uhlí, nikdy ne šišky (obsahují pryskyřice)
* negrilovat příliš tučné potraviny a nepřidávat moc oleje
* rošt umístit co nejvýše nad žhnoucí uhlíky
* potraviny by se neměly vystavovat přímým plamenům
* drůbež je možné začít péct v troubě nebo v mikrovlnce, teprve potom přemístit na gril Jiné nebezpečí může představovat nedostatečně propečené maso, zejména kuře může obsahovat salmonely. Odborníci nejsou ani příliš nakloněni nakládání masa do kořenících směsí a odrazují zejména od kupování předem připravených polotovarů. Zahraniční testy totiž prokazují, že je obchodníci většinou připravují dlouho dopředu. Ideální je připravit si maso doma maximálně čtyři hodiny před grilováním.

elektrický gril

Elektrické grily, populární třeba v Německu, si cestu do českých obchodů teprve hledají.

+ snadná a rychlá příprava
+ jednoduchá údržba (stačí umýt mřížku a nádobu na šťávu)
+ lze používat i v místnosti
+ pokrm se prakticky nemůže spálit
- silnější plátky se připravují hůře
- méně výrazná chuť

gril na dřevěné uhlí

Grilování na barbecue kulatého tvaru je rovnoměrnější než u obdélníkových tvarů. Ty zase umožňují připravit více porcí najednou. Výběr tedy závisí jen na vkusu zákazníka. Kdo nemusí šetřit penězi ani prostorem, měl by si raději vybrat přístroj větších rozměrů, aby mohl grilovat více porcí najednou.

+ ničím nenahraditelná chuť
+ velký výběr modelů a příznivé ceny
- příprava trvá dost dlouho
- při skapávání tuku na žhavé uhlí se tvoří rakovinotvorné látky
- vznikající plameny mohou jídlo spálit

plynový gril

Maso se griluje na lávových kamenech nebo keramických briketách, které během krátké doby rozpálí plameny napájené z propan-butanové bomby.

+ snadná a rychlá příprava
+ chuť se nejvíc blíží chuti pokrmů připravených na dřevěném uhlí
+ nevznikají plameny, a riziko, že se pokrm spálí, je tedy minimální
- přístroje jsou mohutné a nepříliš estetické
- vysoká cena
- je třeba počítat i s náklady na výměnu plynové bomby a lávových kamenů


Autor:
Témata: Test iDNES.cz

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bankrot zažehnán, zatím. Saúdové nalijí do luxusních elektroaut miliardu dolarů

25. března 2024  18:42

Americký výrobce luxusních elektromobilů Lucid získá od divize saúdskoarabského státního...

Parní Albatros opraví soukromá firma. Třicet let ho pak bude moci provozovat

28. března 2024  12:31

Největší z parních lokomotiv patřící Českým drahám se dočká opravy a bude opět moci na trať. Na...

Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově

28. března 2024  12:17

Po loňském spuštění tzv. redistributivní platby, tedy dotace, při které se vyplácí 3 500 Kč na...

Zemřel nobelista a průkopník behaviorální ekonomie Daniel Kahneman

28. března 2024  11:32

Ve věku 90 let zemřel izraelsko-americký psycholog Daniel Kahneman, který získal Nobelovu cenu za...

Dražší než Costa Concordia. Pojistné škody za Baltimore jdou do miliard dolarů

28. března 2024  10:58

Zřícení mostu Francise Scotta Keye v americkém Baltimoru může podle analytiků stát pojišťovny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...